feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Vad är feminism och hur fungerar det?


Gå till senaste inlägget#1  Vad är feminism och hur fungerar det? Johanel
2016-11-04 10:53:25

Jag har under en längre tid funderat och observerat kring feminism, i dagens Sverige. Att det finns normer och strukturer som medvetet och undermedvetet styr våra tankar och funderingar är jag helt införstådd i och det är inte det jag undrar över.

Men när jag en äa dagen läser om hur den duktiga artisten Zara Larsson får pris för sitt feministiska arbete och klassas som förebild för unga tjejer, sätter jag nästan kaffet i halsen när jag senare läser en artikel är hon berättar att hon föredrar manliga skitstövlar i sängen för att sexet ska kännas spännande. Där hon berättar att sexualitet och aggressivitet hör ihop och att snälla killar är tråkiga...Det blir så otroligt motsägelsefullt och jag börjar fundera på varför denna motsägelse uppstår.

Samma sak med de kvinnliga sportjournalisterna under fotbolls-vm i somras. Deras klädval ifrågasätts av kvinnor som kallar sig feminister. Dessa "feminister" hävdar att den snygga kvinnorna väljer klädsel utifrån vad de genom den patriarkala strukturen förväntas bära och att deras klädval befäster denna förväntning. Någon dag senare "kuppar" en av dem då hon skrivit "Jag klär mig som jag vill" på benet och blir än en gång påhoppad av kvinnor som kallar sig feminister, men denna gång genom hurra-rop! Då deras kupp satt den patriarkala (förtryckande) strukturen på plats genom att vara stark som kvinna och klargöra att ingen annan bestämmer över henne. Jag kan förstå båda resonemangen, men blir samtidigt lite förvirrad då feministerna i båda fallen lägger skulden på den patriarkala strukturen istället för att enas om det är rätt eller fel av en kvinna att klä sig i kortkort och styla sig. Även här var det alltså väldigt motsägelsefullt.

Det finns hur många exempel som helst där motsägelsena haglar. Och detta önskar jag kunna diskutera med någon insatt feminist. Är det något jag missar, eller är feminismen verkligen så motsägelsefull???

#2  Ang: #1 av Johanel Johanel
2016-11-04 11:41:07

Ett förtydligande:
Jag förstår att det är många som kallar sig feminist och att det därmed är omöjligt att alla har exakt samma syn på vad feminism är och hur det ska användas. Men jag upplever det som förvirrande när samma skeende kan uppfattas på helt motsatt sätt av samma filosofi.
Jag förstår också att det inte är feministerna som skall avgöra om det är okej eller inte för en kvinna att klä sig i kortkort, utan att det viktigaste är att en person skall få klä sig som denne vill, så länge valet verkligen är personens egna val och inte beror på undermedvetna normer och liknande.

Jag valde två exempel på, vad jag upplever som motsägelser där personerna och händelserna är kända för många, just för att belysa det förvirrande i det motsägelsefulla

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?