feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Könsneutral elitidrott?


Gå till senaste inlägget#1  Könsneutral elitidrott? FeministJAIF
2016-03-07 00:19:14

Jag ska kasta in en brandfackla här...

Om elitidrotten ska vara helt jämställd, är det då rätt att dela upp den mans- och kvinnoidrott? Borde inte män och kvinnor tävla tillsammans på lika villkor?

Problemet är förstås att då skulle inte kvinnorna ha en chans (om det nu inte ligger något i teorin än män är starkare och mer atletiska för att de får mer mat som barn - i så fall skulle ojämlikheten i idrotten kunna avhjälpas genom att ge pojkar och flickor lika mycket att äta), men är detta ett tillräckligt skäl?

Möjligen kan man hävda att detta ger ett skäl att lägga ner all elitidrott, vilket det också finns andra skäl till (som att det fostrar en osund kultur och riskerar hälsan med alla skador och lockar till fusk och doping).

#2  Ang: #1 av FeministJAIF Henrik
2016-03-07 16:48:20

I så fall borde man också avskaffa viktklasser i kampsport, åldersklasser i knattefotboll, distriktsmästerskap osv. Men människor lär fortsätta att sporta och tävla tillsammans i dom konstellationer dom tycker är roligast.

#3  Sv: Könsneutral elitidrott? Kall
2016-03-07 17:39:46

Jag halkar ut på isen och förutsätter att frågeställaren grundar sig på det s.k. debaclet i vasaloppet i söndags.

Det grundläggande felet just här är väl att man inte kan bestämma sig utan försöker göra 2 saker samtidigt, dvs avgöra 2 olika "svårighetsklasser" eller vad vi ska kalla det, under samma förhållanden utan att ta hänsyn till de inbördes olika förmågorna.

2 km före mål för person A ett felskär, tar ett snedsteg för att inte ramla, och råkar då ge person B en lätt knuff, som i sin tur tar ett kliv åt sidan och stöter till person C. Ingen av dessa faller och detta är saker som händer hela tiden i skidlopp, men ska person A och B "tas i örat" som Mogren sa i radion, eller rentav diskas som andra tyckare framfört, bara för att person C är en kvinna? Var är "jämställdheten" på väg då? Ska B diskas och A klara sig utan straff ifall A också är en kvinna? (Charlott Kalla har blivit prejad av banan eller fälld i ett antal lopp under vintersäsongen. Ska skidförbundet börja gå igenom dessa lopp och retroaktivt diska personer som varit inblandade i hennes avåkningar också?)

Ja, Det var män på upploppet som bytte spår framför Johansson Norgren när hono spurtade mot mål. Men vad som syns på TV-bilderna så tuggade hon inte direkt på hälarna på dem som var framför. Det var 2-3 m lucka. Lina Korsgren var 50 m efter i mål, så jag vet inte vad hon behövt för att komma ikapp, men det hade knappast räckt med ett eget spår.

Konstaterar mest att om kuttingen varit åt andra hållet och Smutna kommit på tredje plats, så hade det här aldrig blivit en debatt överhuvudtaget...

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?