feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Angreppen i Köln, Kalmar mm, efterspel


Gå till senaste inlägget#1  Angreppen i Köln, Kalmar mm, efterspel womanofsteel
2016-01-16 15:07:52

Det är få gånger då kvinnoförtryck eller (påstått) kulturellt kvinnoförtryck ställs på sin spets så mycket som när västerländska kvinnor angrips av främmande män med annan kulturell bakgrund. Det finns inget som är mer laddat, mer känsligt, mer tabubelagt, mer provocerande, som väcker så mycket hat och ilska, i olika läger. Och det finns knappast något annat ämne som så många försöker använda för att föra fram sin egen politiska agenda.

Attackerna eller trakasserierna har dessutom skett i grupp och mot ett stort antal kvinnor. De går inte längre att avfärda som enstaka rötägg som tafsar på krogen eller på bussen.

Den senaste tidens uppsjö av debattartiklar i ämnet, säger något om hur upprörda många är, hur orolig vänstern är (för vad detta ska få för politiska konsekvenser), hur skadeglad extremhögern är ("vad var det vi sa?") osv. Här har jag samlat några av de mer seriösa artiklarna (alltså inte från Avpixlat eller dylikt).

Håll till godo.

http://www.vk.se/1615873/sexuella-trakasserie…
http://www.arbetaren.se/2016/01/14/exotisera-…
http://www.expressen.se/debatt/absurt-att-dra…
http://www.gp.se/nyheter/ledare/1.2953828-cwe…

Diskutera gärna ämnet.

#2  Sv: Angreppen i Köln, Kalmar mm, efterspel womanofsteel
2016-01-16 15:33:08

Här är en annan artikel som sammanfattar ganska bra vad jag själv tycker, och om problematiken kring en del av det politiska och mediala efterspelet. Den här artikeln går också in mer på djupet vad som faktiskt hände i Köln och förklarar varför detta inte liknar något annat vi har sett i Europa tidigare. Även om sexuella ofredanden mm, alltid har förekommit.

http://www.expressen.se/debatt/rasist-ar-2000…

#3  Sv: Angreppen i Köln, Kalmar mm, efterspel puff
2016-01-16 16:38:04

Jag rekommenderar Liv Strömquists prata i Lilla drevet

"Liv Strömquist förstår inte varför så många har så svårt att säga att en exceptionell och avvikande attack på kvinnor är exceptionell och avvikande."
http://www.aftonbladet.se/kultur/article22094…

#4  Ang: #3 av puff Kall
2016-01-26 16:55:15

Exakt vad är det som är exceptionellt och avvikande?
Är det samma strukturer och samma förtryck här som där, all over again?

Bilan Osman påstår i Expressen att
"Det finns inget land där sexuellt våld är socialt accepterat"
http://www.expressen.se/kronikorer/bilan-osma…

Samtidigt, i Jemen dör en 8(!)-åring efter aktiviteterna under bröllopsnatten med sin 40-åriga make! http://www.metro.se/nyheter/8-arig-flicka-dog…

Och flera länder, bl a Pakistan och just Jemen, avfärdar förbud mot barnäktenskap med att detta skulle vara o-islamiskt.
http://www.metro.se/nyheter/forbud-mot-barnak…

Och nej. Jag kommer aldrig i hela mitt liv att rösta på SD.
Men jag kommer inte heller att upprepa misstaget i senaste valet att rösta på S.
"Förra veckan var det så kallt, så man kunde se politiker och fackpampar gå runt med händerna i sina egna fickor!"

#5  Kall womanofsteel
2016-01-30 12:03:37

Fler och fler i vänstern erkänner nu (om än motvilligt) att det finns en "gradskillnad" i förtryck, men att "strukturerna" ser likadana ut världen över.

Men inte ens detta stämmer ju. Kvinnoförtryck förekommer i alla kulturer, men strukturerna är inte likadana överallt.

Och att som Bilan Osman påstå att "det finns inget land där sexuellt våld är socialt accepterat", är ett hån mot alla bortgifta barn eller yngre tonåringar - eller för den delen alla länder där det i praktiken är lagligt att våldta sin maka eller make...

#6  Ang: #5 av womanofsteel FeministJAIF
2016-01-30 14:57:13

Det beror på vad man menar med "strukturer". Jag tror att feministerna menar att det finns övergripande struktur i de allra flesta kulturer som innebär att män är överordnade kvinnor. Men det torde vara få som förnekar att detta överordning tar sig olika uttryck i olika kulturer.

#7  Sv: Angreppen i Köln, Kalmar mm, efterspel Blindalina
2016-02-01 15:13:35

Eh ja;

* politik och kultur är olika saker, även om politik såklart är ngt kulturellt eftersom typ allt inommänskligt är. Av ngn anledning brukar man ofta uttrycka det som att kulturer handlar om etnicitet och sen relativisera politiken inom den, men kultur finns ju lite här och var, större och mindre, och inom andra kulturer finns andra kulturer (abstrakta) . Kultur kan vara lite vad som. Politik däremot handlar om rättigheter och skyldigheter inom en (abstrakt, ej etnisk) kultur.
Värderingar och politik inom en större grupp (kultur) påverkar förstås kulturen, men det är ju fortfarande politik och inte relativ kultur.
Om det finns en viss kultur i t ex Nordafrika att det är en bra ide att omringa kvinnor i folkmassor (Hände även under den arabiska våren) och trakassera dem så är det såklart ett uttryck för kulturella värderingar men det är ju politik, inte enbart en relativ kulturyttring. Politik är till för att ifrågasättas.
Att förtrycka, förminska, förneka ngn mänskliga rättigheter är politik, inte kultur.

#8  Sv: Angreppen i Köln, Kalmar mm, efterspel Blindalina
2016-02-01 15:17:42

; man ska såklart inte acceptera eller relativisera förtryckande värderingar etc, oavsett om personen som förtrycker gillar kebab eller att grilla enligt Aftonbladets texmex-bilaga eller både och.

#9  Sv: Angreppen i Köln, Kalmar mm, efterspel Blindalina
2016-02-01 15:19:03

Religion är också politik, liksom att det privata är politiskt, liksom allt som rör folks rättigheter och skyldigheter i ett samhälle.

#10  Ang: #9 av Blindalina Kall
2016-03-07 17:08:38

Blindalina:
På vilket sätt menar du att religion är politik och inte kultur?

"Att förtrycka, förminska, förneka ngn mänskliga rättigheter är politik, inte kultur. "

Vad är kultur om inte värderingar och politik ingår där?

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?