feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Ang. Pojkvän som inte delar intresse för genus


Gå till senaste inlägget#1  Ang. Pojkvän som inte delar intresse för genus Kall
2015-10-13 09:26:46

Kommentar till Vildvittra och AAAAAZZZZZ.

Bara ett par funderingar, take it or leave it:
1. Oavsett nivån på det egna intresset, tror jag det är lätt att ibland "tappa sugen", för den som känner att ens partner *alltid* måste fälla en viss kommentar i ett visst sammanhang.
Ex. Vi har sett 50 avsnitt av den här TV-serien, och varje gång kommenterar du en viss person bär sig svinigt åt, och kan inte släppa det. Kan vi inte bara låta bli att titta då?

2. Hur tar du upp diskussionerna? Kommunikation måste gå åt båda håll för att fungera utan att den ena tröttnar. Är du intresserad att höra hans åsikter och funderingar också, eller har du som kvinna "alltid rätt"?

#2  Sv: Ang. Pojkvän som inte delar intresse för genus AAAAAZZZZZ
2015-10-13 12:54:35

Hej Kall!

Jag skriver givetvis utifrån antagandet att Vildvittra inte enbart säger samma sak om och om igen som en papegoja (vilket givetvis skulle bli tröttsamt oavsett ämnesval) utan kommer med intressanta upptäckter, analyser osv.

Ofta tar män upp att om kvinnor sade eller gjorde SÅ, DÅ skulle de lyssna, vilket jag tar som en bortförklaring och som ett sätt att ta fokus från den verkliga frågan: kvinnors rättmätiga missnöje med den ojämställdhet som råder. Andra män vill inte höra något om ämnet överhuvudtaget, MEN skyller på att det är sättet det förs fram på som är "fel".

Varje individ måste avgöra hur viktig en viss fråga är för individen i fråga. Som jag skrev så är inte jämställdhet vilket intresse som helst FÖR MIG. De enda män som JAG skulle vara tillsammans med är själva intresserade av dessa frågor och kommer därför att ge lika många kommentarer själva.

Observera att jag ser det som att det "kvinnliga" perspektivet har osynliggjorts, som det ointressanta, det oviktiga och att det mesta som understödjer reproducerandet av den nuvarande könsmaktsordningen sker relativt fördolt, inbakade i våra normer, sådant som vi gör automatiskt när vi inte tänker efter mm, och det därför finns ett behov av att ständigt medvetande göra detta, tills det har blivit lika självklart. Jag kan ge exempel om du önskar det.
Men jag ser "det kvinnliga perspektivet" som de mänskliga beteenden, egenskaper mm som har lagts på kvinnan, fast de egentligen enbart är sidor av att vara människa (detsamma gäller förstås även för beteenden, egenskaper mm som tillskrivits män). Detta betyder att när man lyfter fram "kvinnliga" erfarenheter så berikar man båda könens möjligheter att få vara "hela" individer och själva använda alla mänskliga uttryck utan att riskera att få ogillande, hot, hat, bli nedslagen mm.

Jag önskar att lösningen på ojämställdheten vore så enkel att ojämställdheten bara visade sig i vissa avgränsade få sammanhang och dessa kunde man själv undvika. Man bara lät bli att titta på en TV-serie där någon beteede sig illa och simsalabim: nu är allt bra! Personligen tror jag att ett av grundproblemen är att kvinnor har varit alltför rädda för konflikter och dålig stämning. DET blir ofta en följd av att man tar upp orättvisor och är oundvikligt om man vill komma någonstans. MÄN är ju inte det minsta bekymrade över att skapa dåligt stämning eller att det blir en konflikt.
Lösningen för mig på problemet som du tar upp är alltså att vara tillsammans med en likasinnad man (vilket är det enda tänkbara alternativet för mig) eller att vara tillsammans med en likasinnad kvinna.

Jag vill gärna komma i kontakt med kvinnor som har blivit politiskt lesbiska, för jag, som aldrig tidigare intresserat mig för en relation med en kvinna, är mycket intresserad av att ha en sådan relation och det är en reaktion på att det är så svårt att hitta en seriöst jämställd man, vars värderingar jag verkligen kan dela och respektera.

I MITT liv är inte jämställdhet något som man i relationen kan "förhandla bort" genom att jag lyssnar på att "min man" inte vill veta av det ämnet. Däremot, tillsammans med en man som har en äkta vilja att få till stånd en jämställd relation skulle jag tycka att det var mycket intressant att i dialog söka oss fram till det som passar för just oss och min parters åsikter är förstås lika viktiga som mina egna.

#3  Ang: #2 av AAAAAZZZZZ Kall
2015-10-14 16:43:25

AAAAAZZZZZ sa:
Hej Kall!

Jag skriver givetvis utifrån antagandet att Vildvittra inte enbart säger samma sak om och om igen som en papegoja (vilket givetvis skulle bli tröttsamt oavsett ämnesval) utan kommer med intressanta upptäckter, analyser osv.

Ofta tar män upp att om kvinnor sade eller gjorde SÅ, DÅ skulle de lyssna, vilket jag tar som en bortförklaring och som ett sätt att ta fokus från den verkliga frågan: kvinnors rättmätiga missnöje med den ojämställdhet som råder. Andra män vill inte höra något om ämnet överhuvudtaget, MEN skyller på att det är sättet det förs fram på som är "fel".

Hej själv, och tack för svaret.

Jag skrev mitt inlägg utifrån Vildvittras egna ord att hon inte kan låta bli att störa sig på typiska könsroller, t ex på film/TV.
Jag har inte förespråkat att någon ska hålla inne med sina åsikter, varken i ett förhållande eller någon annanstans (här, t ex). Jag ville bara föra fram en TÄNKBAR reaktion från pojkvännens sida, eftersom Vildvittra efterfrågade det. Jag sa inte att det ÄR såhär (för jag vet ju iget om deras personliga situation), och det står var och en fritt att helt förkasta innehållet eller låta bli att läsa mitt inlägg. Det var som sagt en fundering, och inte ett påstående.

Jag tycker inte heller att man i en relation bör kompromissa om ämnen som ligger en varmt om hjärtat. Men jag uppfattade det som att Vildvittra och hennes partner egentligen var överens här (han har "bra värderingar" och "många vettiga åsikter").
Så att välja bort kommentarerna till film-karaktärerna handlar väl då inte om att förhandla bort jämställdheten i förhållandet, utan mest om ifall man kanske inte behöver ta varje tillfälle i akt och dra upp en konflikt som egentligen inte finns?

Och jag håller också med dig om att "det kvinnliga perspektvet" också är mänskliga beteenden. Men jag anser att det manliga perspektivet också ignoreras i många sammanhang. Jag har inte heller samma erfarenheter som du att kvinnor, i motsats till män, undviker att ta upp ämnen som kan skapa dålig stämning. Snarare tvärtom.

#4  Sv: Ang. Pojkvän som inte delar intresse för genus TalkingBad
2015-10-22 12:59:00

Jag tror att den manliga könsrollen gör det mycket svart för de flesta män att ge uttryck för vad de känner, framför allt om det innebär att ge uttryck för svaghet eller bristande rolluppfyllelse.

Jämställdhetsretoriken är ju i huvudsak fokuserat pa kvinnor och ofta ur ett kvinnligt perspektiv. När män sedan konfronteras med det obestridliga faktum att män har en hel del problem som förbises (vi kan börja med livslängd och självmord), ställs de inför ett svart val.

Att peka pa de problem män har är att uttrycka svaghet och brista i den manliga rollen (vilket innebär att skydda kvinnor). Det är nagot onaturligt med att överhuvudtaget se män som en grupp med problem - en känd svensk feminist sade i ett reportage att hon haller med Per Ströms argument i sak, men det "känns konstigt" att argumentera pa det viset. Det gar emot var natur. A andra sidan: Att ga med i strömmen innebär att förbise problem som de vet är verkliga.

Den bekvämaste lösningen är da ofta att dra sig tillbaka ur diskussionen. Det ser jag de flesta män göra som jag diskuterar de här fragorna med.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?