Kall sa:
Ja, men jag tänkte också att det korrelerar med våldsutsattheten under uppväxten, som "uppfostringsmetod" eller vad man ska kalla det.
Dvs, den som mer eller mindre regelbundet utsätts för våld under parollen "Lite får man tåla" och "pojkar gråter inte", parallellt med "det är fegt att slå tjejer", kommer förmodligen att växa upp med en skev syn både på jämställdhet och våldsanvändning.
Jo, det kan nog mycket väl tänkas finnas en korrelation.
Jag är inte skeptisk till tanken på att det finns en länk mellan könsrollskonservativa värderingar och våld, vad jag är skeptisk till är att den är så stor som påstås, då man inte faktorerat ut andra faktorer som kan tänkas samvariera.
Annars kan man kanske se till de könsrollskonservativa kvinnorna? Även dessa var överrepresenterade vad gäller våldsutövning. Men det kan knappast antas följas av deras könsroll. Därmed kan man tänka sig att skillnaden mellan könsrollskonservativa kvinnor och ej könsrollskonservativa kvinnor består i det "brus" som andra samvarierande faktorer ger upphov till (t.ex. utbildningsnivå, etnicitet, osv).
Skillnaden mellan könsrollskonservativa mäns överrepresentation och könsrollskonservativa kvinnors överrepresentation skulle då kunna vara den effekt på våldsutövning som könsrollskonservatism ger upphov till (för män).
Kall sa:
P.S. Angående din kommentar till länken. Jag hörde en diskussion i radion om rapporten, och där påstods det att de tagit hänsyn till sociala faktorer, utbildning, etc.
Hörde också om den på radion först (Ekot). Jag hittar dock ingenting i själva rapporten/studien som visar att de tagit hänsyn till sociala faktorer, utbildning, etnicitet osv (jo, i någon graf har de jämfört mellan akademiker och icke-akademiker, men det var inte den grafen som visade resultaten man trumpeterat ut, och i andra sammanhang gör man skillnad mellan föräldrar som åtminstone är gymnasieutbildade och föräldrar som inte är gymnasieutbildade, men det är ju inte där den stora skiljelinjen går). Men jag kanske missat någonting?