feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Jämställda män löper mindre risk att bli våldsamma


Gå till senaste inlägget#1  Jämställda män löper mindre risk att bli våldsamma Kall
2015-01-28 13:57:44

Ang. artikeln i Utblick:
http://www.feminetik.se/utblick/index.php?sub…

Först håller jag med Fredriktomte i att man borde ha fått med fler faktorer som utbildning, socialgrupp osv. (Men det hade väl inte blivit lika klatschig rubrik då.)

Sedan hade det väl också varit intressant att vända på frågan:
Löper jämställda män också mindre risk att bli utsatta för våld?
Eller är det tvärtom här?
Jag håller inte för omöjligt att det rentav finns både korrelation och kausalitet här, men frågan är åt vilket håll den går?

#2  Sv: Jämställda män löper mindre risk att bli våldsamma womanofsteel
2015-01-28 14:38:18

Jag är övertygad om att jämställda män är mindre våldsbenägna än icke jämställda män. Det ligger nästan i sakens natur. Men "jämställdhet" kan inte bara mätas i antal föräldradagar eller grad av hushållsarbete. Mer relevant är snarare värderingar, människosyn och kvinnosyn. Och hur mäter man det?

Sen är det viktigt att påpeka en annan sak här. Ju mer jämställd syn på könen, desto mindre risk för våld eller kränkningar skulle jag tro. Men det betyder inte att de flesta män med sexistiska värderingar är våldsamma. Det är förmodligen bara en mindre andel som är det, och här tillkommer faktorer som socialgrupp, annan kriminalitet, missbruk, psykiska problem osv.

Att säga att "sexistiska män är mer våldsbenägna", blir då lite skevt. Men bland de som är det, har de flesta knappast jämställda värderingar.

Gällande omvänt så undrar jag om offrets värderingar har så stor betydelse? Det är ju förövarens värderingar som är relevanta i så fall, och offret väljer ju inte att bli utsatt. Men om mindre jämställda män löper större risk att utsättas för våld, skulle det kunna förklaras med att de rör sig i mer våldsbenägna miljöer. (Här kommer åter socialgrupp och andra faktorer in).

#3  Sv: Jämställda män löper mindre risk att bli våldsamma TalkingBad
2015-01-28 14:46:36

Tala om att blanda ihop korrelation och kausalitet...

#4  Ang: #3 av TalkingBad womanofsteel
2015-01-28 15:06:33

Bara om man tror att grad av föräldraledighet säger något om grad av våldsbenägenhet.

#5  Ang: #2 av womanofsteel Kall
2015-01-28 15:10:33

En pojke som blir mobbad och slagen i skolan för att han anses sakna lämpliga "manliga" attribut, och som lämnas utan hjälp av omgivningen och vuxenvärlden, kommer förmodligen att växa upp med en vilja att se till att han aldrig råkar ut för något liknande igen. Och detta sker förmodligen åt den ena eller andra ytterligheten.

Sen finns det ju 2 aspekter på våldsamhet, eller att "råka ut för våld" också. Beroende på om man är den som blir påhoppad och slagen, eller om man är den som är sggressiv och initierar våldet, men som förlorar på det i slutänden.

#6  Ang: #2 av womanofsteel Kall
2015-01-28 15:16:55

womanofsteel sa:
Det är ju förövarens värderingar som är relevanta i så fall, och offret väljer ju inte att bli utsatt.

Offrets värderingar är ju relevanta i den mån de har påverkat hans (eftersom det är män som avhanldas här) förmåga att förbereda sig på att kunna försvara sig.

Men om mindre jämställda män löper större risk att utsättas för våld, skulle det kunna förklaras med att de rör sig i mer våldsbenägna miljöer.

Mindre jämställda män löper förmodligen ungefär lika stor risk att råka ut för våld, som att själva utsätta andra.
Men frågan var om mer jämställda män i jämförelse löper signifikant större risk att själva råka ut för våld än att utsätta någon annan.
Och ur det isåfall påverkar beteendet, och resultatet (och tolkningen!) av den här undersökningen.

#7  Sv: Jämställda män löper mindre risk att bli våldsamma Rodriguez
2015-01-28 21:49:13

Det här är ren propaganda.
Manliga män slåss och våldtar (annars heter det att mäns våld mot kvinnor finns i alla grupper). Då behövs ännu mer genus riktat mot barn för att arbeta bort manligheten. Uppbackat med argument som "all forskning visar att blablabla".

Samma människor som förespråkar indoktrinering till en ny statligt sanktionerad mansroll är de som annars pratar om att mansrollen måste vidgas. Vidgas till att omfatta velourmannen som enligt dem ska vara den enda mansrollen. Detta är så extremt orwellianskt. Rena rama Nordkorea.

Alla projekt riktade till att få med män på jämställdhetståget handlar om samma sak. Det är den förhatliga machorollen som måste utrotas. Män ska gråta och "visa sina känslor" och i största allmänhet bli passiva menlösa mähän.

#8  Ang: #7 av Rodriguez Henrik
2015-01-28 22:29:50

Varför inte försöka själv att sköta hushållet, leka med barnen och leva jämställt med din partner? Jag tror att du skulle gilla det och kasta dina gamla passiva menlösa mähäiga machoideal på sophögen.

#9  Ang: #8 av Henrik Rodriguez
2015-01-28 22:53:47

Sånt där klarar jag av att välja själv. Behöver inte staten o genusfolk som indoktrinerar mig.

Den moderna svenska urbana medelklassen har en livsstil som inte är lockande för mig.

Den dagen jag gift mig kommer jag inte kalla min fru för "partner".

#10  Ang: #1 av Kall fredriktomte
2015-01-30 16:38:28

Oavsett vad den egentliga förklaringsfaktorn är, tror jag att utsatthetsrisk och gärningsmannarisk följer varandra ganska väl. Dvs, i mångt och mycket kommer de faktorer som ökar risken för att man utsätts för våld också öka risken att man utsätter andra för våld. Handlar både om att en del våld är ömsesidigt liksom att våld ofta följer miljöer och levnadsförhållanden. Om en viss grupp är mer våldsam än andra grupper, så är risken också större för medlemar av den gruppen att utsättas för våld.

#11  Ang: #7 av Rodriguez fredriktomte
2015-01-30 16:39:25

Nu är det väl inte direkt förvånande att du är kritiskt inställd till ”genuspropaganda” och positivt inställd till ”manlighet”, med tanke på övriga åsikter du uttryckt.

Men det får mig att undra. Du har gjort ett stort nummer av att propagera för att feminismen ska acceptera konservativ religionsutövning och konservativ sexualmoral, samt tyckt dig kunna hitta feminister som stödjer samma typ av värderingar som du själv. Frågan jag ställer mig är varför du gör detta.

Vad anser du dig egentligen ha gemensamt med feminismen, som inte är sådant som i princip alla människor skriver under på?

Eller annorlunda uttryckt, vilka feministiska värderingar, som står i konflikt med mainstreamsamhällets värderingar, delar du? Finns det en endaste sådan värdering?

#12  Ang: #10 av fredriktomte Kall
2015-01-30 17:16:18

fredriktomte sa:
, tror jag att utsatthetsrisk och gärningsmannarisk följer varandra ganska väl. Dvs, i mångt och mycket kommer de faktorer som ökar risken för att man utsätts för våld också öka risken att man utsätter andra för våld. Handlar både om att en del våld är ömsesidigt liksom att våld ofta följer miljöer och levnadsförhållanden.

Ja, men jag tänkte också att det korrelerar med våldsutsattheten under uppväxten, som "uppfostringsmetod" eller vad man ska kalla det.
Dvs, den som mer eller mindre regelbundet utsätts för våld under parollen "Lite får man tåla" och "pojkar gråter inte", parallellt med "det är fegt att slå tjejer", kommer förmodligen att växa upp med en skev syn både på jämställdhet och våldsanvändning.

P.S. Angående din kommentar till länken. Jag hörde en diskussion i radion om rapporten, och där påstods det att de tagit hänsyn till sociala faktorer, utbildning, etc.

#13  Ang: #11 av fredriktomte Rodriguez
2015-02-01 17:34:19

Med mainstreamsamhället, menar du då det svenska samhället?
Ett exempel isåfall: Som jag skrivit på detta forum är jag motståndare till porr. Det är väl mer feministiskt (eller radikalfeministiskt) än det är mainstream.

#14  Ang: #12 av Kall fredriktomte
2015-02-02 17:36:38

Kall sa:
Ja, men jag tänkte också att det korrelerar med våldsutsattheten under uppväxten, som "uppfostringsmetod" eller vad man ska kalla det.
Dvs, den som mer eller mindre regelbundet utsätts för våld under parollen "Lite får man tåla" och "pojkar gråter inte", parallellt med "det är fegt att slå tjejer", kommer förmodligen att växa upp med en skev syn både på jämställdhet och våldsanvändning.


Jo, det kan nog mycket väl tänkas finnas en korrelation.

Jag är inte skeptisk till tanken på att det finns en länk mellan könsrollskonservativa värderingar och våld, vad jag är skeptisk till är att den är så stor som påstås, då man inte faktorerat ut andra faktorer som kan tänkas samvariera.

Annars kan man kanske se till de könsrollskonservativa kvinnorna? Även dessa var överrepresenterade vad gäller våldsutövning. Men det kan knappast antas följas av deras könsroll. Därmed kan man tänka sig att skillnaden mellan könsrollskonservativa kvinnor och ej könsrollskonservativa kvinnor består i det "brus" som andra samvarierande faktorer ger upphov till (t.ex. utbildningsnivå, etnicitet, osv).

Skillnaden mellan könsrollskonservativa mäns överrepresentation och könsrollskonservativa kvinnors överrepresentation skulle då kunna vara den effekt på våldsutövning som könsrollskonservatism ger upphov till (för män).

Kall sa:
P.S. Angående din kommentar till länken. Jag hörde en diskussion i radion om rapporten, och där påstods det att de tagit hänsyn till sociala faktorer, utbildning, etc.


Hörde också om den på radion först (Ekot). Jag hittar dock ingenting i själva rapporten/studien som visar att de tagit hänsyn till sociala faktorer, utbildning, etnicitet osv (jo, i någon graf har de jämfört mellan akademiker och icke-akademiker, men det var inte den grafen som visade resultaten man trumpeterat ut, och i andra sammanhang gör man skillnad mellan föräldrar som åtminstone är gymnasieutbildade och föräldrar som inte är gymnasieutbildade, men det är ju inte där den stora skiljelinjen går). Men jag kanske missat någonting?
Inlägget uppskattas av Kall

#15  Ang: #13 av Rodriguez fredriktomte
2015-02-02 17:39:19

Rodriguez sa:
Med mainstreamsamhället, menar du då det svenska samhället?


Ja, eftersom vi lever i Sverige. Det är svårt att tala om ett mainstreamsamhälle i världen, eftersom olika länder skiljer sig kraftigt åt.

Rodriguez sa:
Ett exempel isåfall: Som jag skrivit på detta forum är jag motståndare till porr. Det är väl mer feministiskt (eller radikalfeministiskt) än det är mainstream.


Så, en endaste sak delar du med en viss gren av feminismen, som i övriga frågor nog inte ens skulle vilja ta i dig med tång, och då sannolikt inte ifråga bakomliggande motivering, utan bara i att ni (du och radikalfeministerna) vill förbjuda/motverka porr...

#16  Ang: #15 av fredriktomte peter242
2015-02-09 10:59:31

"Så, en endaste sak delar du med en viss gren av feminismen [...]"

Även politik baserad på dogmatiska föreställningar om världen verkar vara en viktig gemensam nämnare.

http://www.feminetik.se/diskutera/index.php?f…

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?