feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Internationella mansdagen


Gå till senaste inlägget#1  Internationella mansdagen lagertha
2014-11-20 11:11:06

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?pro…

Vad tycker feminister och icke-feminister om den här dagen? Och om argumenten för och emot?

#2  Varför inte? Henrik
2014-11-20 12:38:13

Motargumentet att vi bör sluta med vår sjukliga benägenhet att dela upp medmänniskor i två kön kan också ses som ett argument för en mansdag. Dagens tema skulle vara just att vi ska sluta att särbehandla män, både positivt och negativt. Omskärelse är det mest påtagliga exemplet på särbehandling som drabbar pojkar på grund av deras kön.

#3  Sv: Internationella mansdagen peter242
2014-11-20 17:02:39

"Vad tycker feminister och icke-feminister om den här dagen?"

Självklart är det bra att samordna motståndet mot sexismen internationellt då även sexismen verkar internationellt. Det var ju bara för några veckor sedan som den organiserade sexismen gjorde sig påmind genom FN.

"Och om argumenten för och emot?"
"FÖR"
"1. Män är ovana vid att se sig som att de tillhör en grupp."

Av den enkla anledningen att män inte tillskrivs något värde enbart för att de är män. Det är först när de presterar som de tillskrivs ett människovärde. (Jmfr. med "maskulinitetsforskarens" motargument, i hans värld existerar bara de toppresterande männen.)

"2. Vi pratar ofta om problem för kvinnor."

För att kvinnor tillskrivs ett värde enbart för att de är kvinnor. De är per automatik värda att hjälpas.

"MOT"
"1. Alla dagar är redan mansdagar"

Ett unket sexistiskt påstående med avsikt att osynliggöra de flesta män.

"2. Män är inte förtryckta"

Med tanke på att alla könsbaserade juridiska privilegier(även jämställdhetsluckorna i grundlagen) i Sverige tillfaller kvinnor så är detta en lögn. Sedan har vi även all myndighetspraxis och alla sociala sammanhang där det inte heller är sant.

"Forskningen visar att det är precis tvärtom. I synnerhet vi vita, heterosexuella medelklassmän drar ständigt den högsta vinsten."

Inte heller detta är sant. Det är endast poststrukturalistiska tolkningslekar som kommer fram till dylika slutsatser. Övrig forskning gör det inte.

"3. Vi behöver inga manliga
förebilder." "Vi behöver kanske snarare fler fjolliga och hönsiga föredömen."

Dessa blir socialt bestraffade, och det är i regel inte av män. De blir uppenbarligen även osynliggjorda av "maskulinitetsforskare".

Alla nämnda motargument synliggör ett argument för. Det institutionaliserade osynliggörandet av män som inte presterar på topp är både sexistiskt och uppenbart könsrollsförstärkande.

#4  Sv: Internationella mansdagen TalkingBad
2014-11-24 14:30:34

Henrik et al.

Mycket förenklat kan man väl säga att det finns tva hierarkier: en för kompetens, en för sympati. Män tar stört plats pa den första, även om den historiska dominansen underminerats. Kvinnor tar fortsatt störst plats pa den andra.

Motstandet mot mansdagen verkar peka pa att vi inte behöver evenemang som firar männens dominans i den första hierarkin. Det kan jag till och med halla med om.

Men om vi positionerar mansdagen som att främja männens position i sympatihierarkin vore det väl acceptabelt även i feministers ögon? Det är väl ända svart att ifragasätta kvinnors försprang vad gäller sympati?

#5  Sv: Internationella mansdagen Kall
2014-11-25 11:13:51

Jag tycker det på något sätt är signifikant att den här maskulinitetsforskaren verkar fast i sina egna fördomar om män, och undrar på vilket sätt det påverkar hans forskning.

Vem är det som säger att män inte kan eller får vara t ex "fjolliga", och vilken betydelse lägger han i begreppet?

#6  Sv: Internationella mansdagen TalkingBad
2014-11-26 11:12:19

Det som är frustrerande är att jag kan halla med om 80% av det som feministiskt inriktade maskulinitetsforskare säger. Javisst, män far inte vara fjolliga - det är mycket lättare för en kvinna att vara "manlig" än tvärtom.

Problemet är de övriga 20%, i synnerhet:

1. Det förenklade skuldbeläggandet - det är männen som är ansvariga för sina egna problem och kvinnornas. För det första finns det en hel del forskning som visar hur det är kvinnorna själva som spelar en stark roll i att upprätthalla inskränkande kvinnliga normer, framför allt vad gäller sexualitet. För det andra är kön inte ras: vi lever vara privata liv med varandra, och det gar inte att separera ut ett köns inflytande fran ett annat pa samma sätt som med svarta och vita (även om retoriken i rasfragor naturligtvis ocksa är rätt grovhuggen och förenklad).

2. Avfärdandet av manliga problem som "gnäll". Vad är det om inte könsrollskonservatism. Män skall halla tyst för att de är män. Det blir lätt absurt när man ställer 7 ars livslängsskillnad mot hysteri över hur "män" sitter i tunnelbanan.

3. Förknippandet av mansrollen med vald mot kvinnor - det stämmer att män förväntas kontrollera kvinnor. De män som slogs av sina fruar skambelades och frystes ut; de ansags inte kunna "tukta" henne. Men inte genom vald. Det är tvärtom motsatsen till mansrollen att tillgripa vald; det är förlorarna som gör det.

Javisst skall vi luckra up mansrollen. Den är förtryckande, framför allt för de 90% av männen som inte uppfyller den helt. Kämpa, beskydda andra, hall tyst, och värdera dig själv enbart efter den nytta du tillför samhället. I en tid präglad av vald och nöd var mäns uppoffringar nödvändiga; nu är de det inte längre.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?