feminetik.se feminetik.se

Just nu 25 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Varför kvinnor är underrepresenterade


Gå till senaste inlägget#1  Varför kvinnor är underrepresenterade TalkingBad
2014-10-02 12:23:25

Hej alla,

Efter ännu en omgang där vi lutat oss at alla möjliga hall för att hitta kvalificerade kvinnor för en välbetald men krävande utlandstjänst, ville jag skriva ned vad jag tror är den allra största anledningen till att kvinnor är underrepresenterade pa välbetalda tjänster överlag (dvs. orsaken till lönegapet).

Nej, det är varken diskriminering eller preferenser. Det är nagot mycket enklare - incitament.

En man som far ett bra jobb vinner enormt i social status och sexuell dragningskraft jämfört med, säg, en arbetslös. En kvinna däremot rör sig knappast ur fläcken; där är det det yttre som styr. Även i dagens samhälle känner jag fa kvinnor som gift sig med en mindre framgangsrik man, oavsett hur kausaliteten löper.

Pa samma sätt sa far, eller fick genom tiderna, status genom att vara kvinna och genom sin man. En man hade naturligtvis inte möjligheten att gagna samma status genom sin hustru - jämför Merkel's man, som tyskarna knappt känner till, med amerikanska presidenthustrur.

Eftersom folk reagerar pa incitament, är det da sa konstigt att kvinnor är mindre motiverade att engagera sig i de studier (ofta de svarare naturvetenskaperna), den övertid, de resor, och den teater som krävs. Är det sa konstigt att kvinnliga läkare dras till dermatologi med kontrollerbara övertider, och manliga till intensivkirurgi, med hard konkurrens, stora risker, och ständig beredskap?

Visst stämmer det att kvinnor har andra preferenser, men människor är rätt flexibla i slutändan. Hade kvinnor haft samma incitament som män, ser jag ingen anledning till att lönegapet skulle minska radikalt. Vad det skulla göra för individuell lycka är en annan fraga...

#2  Sv: Varför kvinnor är underrepresenterade ChuckBass
2014-12-23 04:17:27

Ja det är klart det inte är männens fel att kvinnor tjänar mindre. Dom får ta ansvar för sina prioriteringar själva!

#3  Ang: #1 av TalkingBad Rodriguez
2014-12-27 13:43:37

Nej, det är varken diskriminering eller preferenser. Det är nagot mycket enklare - incitament.


Den egenskap som slår alla andra när det gäller en mans sexuella attraktionskraft. Som inget kan konkurrera med. Det är kändisskap. Är en man en stor kändis kommer kvinnor försöka ragga upp honom, även om de inte vet vem han är.

Ändå vill massvis med tjejer bli kändisar. Jag tror alltså inte att det kan reduceras till en fråga om enbart incitament.

#4  Sv: Varför kvinnor är underrepresenterade TalkingBad
2014-12-28 20:33:03

Ett svar? Ett svar? Vilken tur att jag tittade förbi i jultrist(r)essen.

Ok, sa lat mig spekulera i hur denna knorr kan förklaras. Bade pojkar och flicker drömmer nog att bli kändisar i liknande utsträckning, fast pa olika omraden. Kändisskap är nog minst lika attraktivt som en välbärgad tillvaro, men det är svart att mäta eftersom de flesta kändisar ocksa är relativt välbärgade.

Sa fragan kvarstar: varför drömmer flickor om att bli kändisar när (i) kändisskap inte tillför lika mycket attraktivitet för kvinnor som motsvarande kändisskap skulle göra för män, och (ii) varför ligger flickor och pojkar rätt nära varandra vad gäller drömmar om att bli kändisar, men fortfarande rätt langt isär när det gäller professionella ambitioner. Förstar jag dig rätt?

För det första - jag tycker premisserna later troliga, men jag har inte sett tillräckligt med vetenskapliga rön för att kunna hävda att de ÄR troliga. För det andra skulle jag förmoda att drömmar om kändisskap och professionella ambitioner inträffar vid olika tidpunkter - den ena i början av tonaren, den andra runt 25 (efter att manga kändisförhoppningar grusats).

För det tredje: en kvinnlig kändis kan briljera just med sin kvinnlighet, medan en framgangsrik affärskvinna maste ga en ibland besvärlig balansgang mellan kvinnlighet och manlighet i en värld där mäns uppväxt präglat av ständig konkurrens kommer dem till gagn. En karriär som affärsman är lätt att samföra bade med hur kvinnor vill se män och hur män ser dem själva. Det är rätt talande att ett av de största villfarelserna som underbygger feministiskt präglade resonemang är att se framgangsrika män som representanter för män som grupp. En kvinna kan synas i egenskap av kvinna, medan en man enbart syns i egenskap av det bidrag han visar sig kunna tillföra gruppens välfärd (eller motsatsen).

Det skall bli interessant att se om vara ambitiösa genusförskoleprojekt lyckas astadkomma nagot. Jag är själv nog biologist, men jag är övertygad om att det är viktigt att inte ta biologin pa för stort allvar när man formulerar politik, och jag vet ocksa hur otroligt kapabel och flexibel var hjärna är. Sa nagot kommer vi att lära oss.

#5  Ang: #4 av TalkingBad ChuckBass
2015-01-01 12:24:10

[Detta meddelande har blivit raderat på grund av att författaren inte följde feminetik.se:s regler.]

#6  Sv: Varför kvinnor är underrepresenterade TalkingBad
2015-01-04 17:54:50

ChuckBass - I am dyyyyiiiinnngg to find out vad du skrev som var sa hemskt. Kan du kanske omformulera och ta bort hädelserna?

#7  Ang: #6 av TalkingBad ChuckBass
2015-01-07 10:22:03

Du har faktiskt en riktigt bra fråga, varför vill brudar bli kändisar?

Det vet jag inte, men jag gissar på att det är på grund av kvinnors exhibitionistiska psyke.

Det vill säga kvinnor blir "glada" (upphetsade, enligt forskning) av att veta att de är åtrådda.

Syns man överallt så vet dom att det sitter massa folk på nätet och dreglar eller är avundsjuka.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?