feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Nymfomanen


Gå till senaste inlägget#1  Nymfomanen TalkingBad
2014-08-26 13:10:18

Hej!

Igar kväll sag vi den lätt träliga men ändock provocerande filmen Nymphomaniac av Lars von Trier. När huvudpersonen säger nagot av det mest antifeministiska jag kan tänka mig (I abused my female power without any concern for others), lästa jag lite av den feministiska kritiken.

Som väntat spretar den at alla möjliga hall. En anklagar von Trier för att ge utlopp till sin frustrerade, pojkaktiga syn pa kvinnlig sexualitet. En annan ser en kvinna som tar sig friheter utan att bry sig om de patriarkala strukturer som försöker halla henne tillbaka.

Det är ett tecken pa en välgjord film att sa manga olika tolkningar är möjliga och att en sadan debatt väcks. Själv ser jag ett motvilligt medgivande till att vi maste rätta oss till könsroller, att det bestraffar sig att rebellera mot dem, hur idiotiska de än verkar. En kvinna som uppvisar samma vilja till sex - vare sig den är infödd eller inlärd - har iochförsig en enorm tillgang, men maste samtidigt uppoffra en del av sig själv. Analogin med fisket är att hon är en effektiv fiskare, men att det blotta faktum att hon fiskar sa aggressivt gar emot hennes biologiska programmering. De sar hon har som vuxen är mer själsliga än fysiska.

Jag vet, inte särskilt djupt. Det var i varje fall uppfriskande att män porträtterades betydligt mer nyanserat än normalt i liknande filmer (där de antingen är ädla beskyddare eller quasi-valdtäktsmän). Sa gärna ville till och med en skeptiker som jag tro att det var hennes första, valdsamma sexuella upplevelse som orsakade allt - men det var tydligt att sa inte var fallet. Inte heller är det enbart masochism.

Men jag vill gärna höra hur ni uppfattade filmen - var sig det är ur ett traditionellt genusperspektiv eller ett mansrättsligt / jämställdistiskt sadant.

#2  Sv: Nymfomanen sahve
2014-08-26 20:37:50

Jag har inte sett filmen och tror inte att den är min "grej", men söker hon inte hjälp i filmen? Mot sexmissbruk eller nåt sånt?

I de få klipp jag har sett, framställs det som att hon mår dåligt. Men jag har som sagt inte sett filmen så jag vet inte.

Promiskuösa kvinnor som offer är dock ett problematiskt grepp, det håller jag med om. Det är dock skillnad på att vara "promiskuös" och att vara sexmissbrukare. Om jag inte minns fel, söker fler män än kvinnor hjälp för sexmissbruk?

#3  Sv: Nymfomanen TalkingBad
2014-08-27 13:45:49

Nej, en av de aspekter jag tyckte om var att det undviker stereotypa föreställningar som att nymfomaner behöver hjälp, eller att de är nödvändigtvis olyckliga. De spelar med feministiska / värdekonservativa stereotyper; sexscener är avskalade och ibland rätt brutala, men i nästa ögonblick ser man nagot annat. Se den...

#4  Sv: Nymfomanen sahve
2014-08-29 09:21:35

Jag orkar inte. Lars von Trier är inte min favorit :-)

Men jag håller med om din poäng. Ett vidlyftigt sexliv är inte nödvändigtvis detsamma som problem eller olycka. Den fördomen bygger på gammal unken sexualmoral.

Däremot trodde jag att filmen även behandlade ämnet sexmissbruk, eftersom det verkar som att hon söker hjälp i filmen.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?