feminetik.se feminetik.se

Just nu 11 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Män måste täcka sig mer


Gå till senaste inlägget#1  Män måste täcka sig mer Rodriguez
2014-08-24 21:32:07

Det är ofta diskussioner om att det är förtryckande mot kvinnor att de måste täcka sig mer i badsammanhang eftersom kvinnors bröstvårtor inte är lika accepterade som mäns bröstvårtor.

Men i alla andra sammanhang är det ju tvärtom män som ska täcka sig mycket mer.
Studera denna bild på Sveriges regering:
http://www.regeringen.se/content/1/c6/19/78/2…

Män kan visa underarmarna, men för kvinnor är det också acceptabelt i det sammanhanget att visa benen, armarna, axlar och övre delen av bröstet.

Så är det inte män som egentligen är förtryckta?

Såhär korta shorts och en så avslöjande tröja skulle inte vara okej på en kille men är mainstream-mode för tjejer:
http://freegeneraldirectories.com/wp-content/…

#2  Sv: Män måste täcka sig mer Rodriguez
2014-08-24 21:35:25

Det är intressant att ställa som jämförelse till hur kvinnoförtryckande många västerlänningar tycker det är att det i den islamiska kulturen är norm att kvinnor klär sig mer täckande än män.

Medan det i Väst är tvärtom män som ska täcka sig mer, med undantag för badsammanhang (om ens där då mäns badshorts täcker mer av underkroppen än kvinnors bikiniunderdel).

#3  Ang: #2 av Rodriguez Henrik
2014-08-24 23:18:32

Som gammal man kan jag berätta att klädmodet svänger hit och dit. Ibland har män minimala byxor och kvinnor långa byxor, nu är det tvärtom. Enklast är att strunta i modet. Låt var och en välja den klädsel hen trivs i! (Men i Iran och många andra muslimska länder blir man pryglad om imamen inte gillar ens klädsel.)

#4  Ang: #3 av Henrik Rodriguez
2014-08-25 02:48:50

Henrik sa:
Men i Iran och många andra muslimska länder blir man pryglad om imamen inte gillar ens klädsel.


Pryglad på grund av klädsel kan man bli också i Sverige. Jag delar Feministiskt Initiativs syn i denna fråga:

Förtrycket mot kvinnor grundar sig på en global föreställning om att män har rätt att kontrollera kvinnors sexualitet. I Sverige utsätts kvinnor som tar på sig slöjan för våld, och i Islamiska Republiken Iran utsätts kvinnor som tar av sig slöjan för våld. I båda fallen kränks kvinnors rätt att bestämma över sin egen sexualitet genom att kläs av eller kläs på, antingen av staten eller av medborgare.

Till skillnad från kritikerna av hijabuppropet anser Fi att det ena inte utesluter det andra: det finns kvinnor som tvingas att ta på sig slöjan och det finns kvinnor som tvingas att ta av sig slöjan, och i båda fallen kränks kvinnors mänskliga rättigheter.
Det är två sidor av samma mynt.


http://www.aftonbladet.se/debatt/article18912…


Det partiet står för en konsekvent feminism i denna fråga, vilket jag uppskattar.
Inlägget uppskattas av Blindalina

#5  Sv: Män måste täcka sig mer TalkingBad
2014-08-25 18:31:40

Min allmänbildning kan säkert inte pa langt när täcka sig med Henriks, men jag kommer inte pa nagra exempel pa där män har behövt klä sig lättare än kvinnor. Kanske kan du upplysa oss?

Den gamla mantran att det är män som kontrollerar kvinnors sexualitet i Mellanöstern är rätt islamofob i mina ögon. Det är samhället som gör det, och kvinnor är minst lika ivriga att upprätthalla systemet. Om (heterosexuella) män fick välja själva torde resultatet bli annorlunda.

Interessantast är det nog att spekulera kring varför klädnormer uppstar och upprätthalls. För kvinnor handlar det om att upprätthalla och beskydda (och därmed naturligtvis inskränka) kvinnligt sexuellt värde. För män däremot handlar det om att signalisera nytta. En kostym visar pa kompetens och vilja att prestera. Tänk bara pa hur populära uniformer är för män - hos bade män och kvinnor.

När jag ser bilder av EUs regeringschefer - mörka kostymer och en illgrön Angela i mitten - har jag svart att tänka mig att det är de mörka kostymerna som är frigjorda.

#6  Ang: #5 av TalkingBad Henrik
2014-08-25 20:08:04

Om du kollar det inlägg jag kommenterade ser du att det gällde västvärldens badmode. Sen är jag helt överens med dej om att kvinnoförtrycket i Mellanöstern bejakas av både män och kvinnor.

#7  Ang: #4 av Rodriguez Henrik
2014-08-25 20:15:44

Kanske har någon kvinna med slöja blivit misshandlad i Sverige. Vad jag vet har inget sådant fall bekräftats men om det skulle ske sätts förövaren i fängelse. Att likställa det med den misshandel som med statens välsignelse drabbar kvinnor utan slöja i många muslimska länder måste vara ett skämt. Och det är inte roligt.

#8  Ang: #7 av Henrik Rodriguez
2014-08-25 21:18:45

Misshandel kan ske utan att polisen lyckas klara upp brottet.

Det är inget skämt. Jag uppfattar Fi som ett seriöst parti och överväger starkt att rösta på partiet i september (har tidigare röstat MP och jag uppfattar partierna som ganska nära varandra). Jag tror inte Fi skojar om något sådant. Jag skämtar iallafall inte.

#9  Ang: #8 av Rodriguez Henrik
2014-08-25 23:26:49

En misshandel som eventuellt kan ha skett i Sverige och som hela nationen i så fall med avsky fördömer likställs med den terror som makthavarna dagligen utsätter många miljoner kvinnor för i Mellanöstern. Kan du förklara hur du tänker?

#10  Ang: #9 av Henrik Rodriguez
2014-08-25 23:39:05

Det rör sig inte om en enstaka misshandell som eventuellt kan ha skett utan om ett strukturellt problem.

Precis som Rosa Parks inte var en enstaka kvinna som blev otrevligt bemött av en busschaufför.

#11  Sv: Män måste täcka sig mer Rodriguez
2014-08-25 23:39:58

Det är detta som Feministiskt initiativ förstår.

#12  Ang: #11 av Rodriguez Henrik
2014-08-26 11:42:37

Rodriguez sa:
Det är intressant att ställa som jämförelse till hur kvinnoförtryckande många västerlänningar tycker det är att det i den islamiska kulturen är norm att kvinnor klär sig mer täckande än män.
Nu börjar jag undra, tycker du att kvinnor i "den islamiska kulturen" ska få klä sej som dom vill. Eller tycker du kanske att dom ska pryglas om dom lättar på slöjan?

#13  Ang: #12 av Henrik Rodriguez
2014-08-26 12:05:31

Naturligtvis bör man få klä sig hur man vill utan att få stryk.
Jag var för ett litet tag sedan i Palestina och Jordanien där i princip alla kvinnor (90%+) bar slöja. Finns ingen lag där som tvingar dem.

#14  Sv: Män måste täcka sig mer Blindalina
2014-08-26 14:39:13

#1 det var ju ett sätt att infantilisera problematiken med det skenheliga snedvridandet i att via allmänmansmoralen låta definiera och upprätthålla s k "kyskhet" (?) genom att kontrollera kvinnors kroppar och värde via en artificiell hegemonisk moral. (=snarare fascism.)

men visst är det orättvist att man har åsikter och knäppa värderingar även om mäns klädsel offentligt. hela debatten om män i short t ex, eller övh sociala lagar om klädsel där män ; inte får bära shorts eller visa för mkt hud om de är över 34, måste ha anonyma kostymer för att tas på allvar ( detta uppstod i borgelighetens industrialisering) , inte får ha för mkt färg eller kreativ klädsel ( före 1850 skulle rika män vara pråliga och ha spets), inte bära rosa, etc etc. men det är ingen som påstått något annat och du kan säkert hitta en del uppsatser och böcker på biblioteket i facket genusteori som beskriver detta sen tre sekler bakåt..

#15  Sv: Män måste täcka sig mer TalkingBad
2014-08-26 19:40:32

Henrik, ja fast jag skulle inte använda ordet kvinnoförtryck - mäns könsroller är minst lika snäva. Nagon feministiskt ikon - Dworkin? - sade i en intervju nagon gang att i de samhällen där det inte är bra att vara kvinna är det inte bra att vara man heller.

Det haller jag med henne om. Att hon sedan drog slutsatsen att det bästa sättet att kämpa för mänskliga rättigheter är att koncentrera sig pa kvinnor, är en annan sak.

Badmode: ok. Men även detta gar väl att förklara med att män skall vara nyttiga. De är naturligtvis bättre pa att simma (och rädda folk, kanske) ju mindre de har pa sig?

#16  Sv: Män måste täcka sig mer TalkingBad
2014-08-26 19:42:18

Jag bodde i Amman, Jordanien. Mindre än en tredjedel av kvinnorna, och inte en enda av mina bekanta, hade nagon form av huvudbeklädnad. Slöja sag jag nästan aldrig.

Kanske du tänker pa Saudi?

#17  Blindalina TalkingBad
2014-08-26 19:47:29

Det stämmer nog att mode för rika män (de enda som hade rad med nagon form av klädseluttryck) var mycket mer snirligt (?) fram till kanske mitten av 1800-talet - fast jag betvivlar att det nagonsin fanns samhällen där män klädde sig elegantare än kvinnor av samma klass.

Kanske det beror pa följande: industrialiseringen skapade en växande, arbetande borgarklass med höga aspirationer. Men till skillnad fran de rika männen innan dess, som ägnade sig at Jane Austen-liknande fritid (rävjakter, kanske), definierade sig denna uppatsträvande klass genom sina jobb. Klädsel anpassades därefter; den skulle utstrala nytta samtidigt som den utstralade klass.

#18  Ang: #16 av TalkingBad Rodriguez
2014-08-26 21:18:34

Nej, Saudiarabien har jag aldrig besökt.

Mina erfarenheter av Jordanien baseras huvudsakligen på Amman. Hijab är normen i Jordanien. Ansiktsslöja (niqab som visar ögonen) förekom men var mycket långt från norm. Kristna och många i överklassen visar håret i motsats till resten av kvinnorna, precis som i många andra arabländer (Egypten, Syrien, Irak under Saddam osv.)

Hijab har blivit mycket vanligare i arabvärlden de senaste decennierna. Slöjan sågs vara en utdöd sedvänja i Egypten på 1950-talet. Idag bärs den av 90% av kvinnorna. Och så säger vissa att traditionella ideal inte kan göra återkomst i Väst. Den västerländska idén att samhällen rör sig mer och mer mot sekularism är en idé som bör kastas på historiens skräphög.

#19  Sv: Män måste täcka sig mer TalkingBad
2014-08-26 22:20:36

Jag talar om det där stora landet till höger om Israel. De 90% av kvinnorna som bär slöja lyckades bra med att gömma sig för mig när jag var där. De kanske höll sig inomhus.

Islamismen blev i början av 90-talet ett sätt för unga att rebellera mot den laicistiska idealen under 60 och 70-talen - framför allt lett av Nasser med Atatürk som implicit förebild. En annan faktor var enorma framsteg med alfabetisering - nära 100% i Jordanien jämfört med 10-20% för ett halvt sekel sedan. Folk lärde sig att läsa, men de använde, till elitens förtrytelse, dessa kunskaper för att läsa Koranen.

#20  Ang: #19 av TalkingBad Rodriguez
2014-08-27 01:20:11

Rörliga bilder från Amman:

https://www.youtube.com/watch?v=He33eEoRo-0

https://www.youtube.com/watch?v=m3rSFma6cjg

TalkingBad sa:
Islamismen blev i början av 90-talet ett sätt för unga att rebellera mot den laicistiska idealen under 60 och 70-talen - framför allt lett av Nasser med Atatürk som implicit förebild. En annan faktor var enorma framsteg med alfabetisering - nära 100% i Jordanien jämfört med 10-20% för ett halvt sekel sedan. Folk lärde sig att läsa, men de använde, till elitens förtrytelse, dessa kunskaper för att läsa Koranen.


Mellanöstern var helt klart mycket mer sekulärt under 60- och 70-talet.
Från -79 (viktig islamistiskt milstolpe av flera anledningar: islamisk revolution i Iran, Sovjetunionen invaderar Afghanistan, islamister ockuperar stora moskén i Mekka, inbördeskriget i Libanon pågår) och framåt islamiserades Mellanöstern och slöja blev mer och mer vanligt under 80-talet och fram till idag.

Intressant på temat är denna undersökning:
http://www.pewresearch.org/fact-tank/2014/01/…

Klar majoritet i länder som är kulturellt nära Jordanien föredrar kvinnor som täcker håret. (Libanons siffror beror på stor kristen befolkning jämfört med de övriga länderna)

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?