feminetik.se feminetik.se

Just nu 20 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

En förklaring pa kvinnors vald mot män


Gå till senaste inlägget#1  En förklaring pa kvinnors vald mot män TalkingBad
2014-07-30 16:43:38

Hej alla!

Vi vet väl alla mer eller mindre vid det här laget att kvinnors vald mot vän är mycket vanligare än vi vill tro, och enligt manga studier vanligare än mäns vald mot kvinnor. Vi vet ocksa att ensidigt vald utövas oftare av kvinnor mot män än motsatsen. Pa internet finns det en lista med över 300 studier med liknande resultat; i princip har vi vetat detta sedan 70-talet.

Att hänvisa till detta är fortfarande kontroversiellt; det bemöts med rätt svaga argument av typen:
- Det stämmer inte;
- Mäns vald är grövre;
- Det är självförsvar;
- Titta pa anmälningsstatistiken.

Jag vill varken diskutera de exakta siffrorna eller papeka att problemen inte utesluter varandra. Men jag tror vi alla är överens om att den bakomliggande dynamiken maste förstas.

Den som ligger bakom mäns vald mot kvinnor känner vi rätt väl till, även om diskussionen ofta polariseras (makt eller förtvivlan). Men vad ligger bakom kvinnors vald mot män?

Det vill jag gärna höra era ideer om. För att provocera diskussionen, här är ett förslag.

Mansrollen är intimt förknippad med beskyddarrollen; att utöva vald mot kvinnor är att fallera i den rollen. Valdet är därför ett uttryck av förtvivlan och ett missbruk av den fysiska överlägsenhet män ofta har gentemot kvinnor. Det hjälper naturligtvis att ha bristande empati, kanske till och med en psykopatisk läggning.

Kvinnor däremot har betydligt mindre hämningar inför att använda vald. De har inget beskyddaransvar för sina män, och även historiskt sett har män hallts ansvariga för att inte kunna ”kontrollera” sina fruar (se inlägg om hur de blev tvungna att rida asnan baklänges). De slar alltsa lättare, med mindre förbehall, och med betydligt mindre risk för sanktioner. De kanske till och med ser männen som ansvariga för valdet?

Vad tycker ni? Och hur skall vi anpassa jämställdhetsarbetet för att ta itu med denna andra sida av problemet?

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?