feminetik.se feminetik.se

Just nu 15 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Svensk hederskultur


Gå till senaste inlägget#1  Svensk hederskultur Rodriguez
2014-07-22 13:56:33

Jag har läst på olika feministiska bloggar och artiklar och en sak jag finner mycket intressant är att det är en utbredd åsikt att också Väst och Sverige har en hederskultur. Bland annat här:
http://moralfjant.blogg.se/2014/april/visste-…

Jag måste erkänna att dessa tankar tilltalar mig mycket eftersom det visar på att Väst inte alls är så moraliskt överlägset som Väst försöker påstå.

När jag argumenterar för sexualkonservatism blir jag ofta anklagad för att ligga nära hederskulturen. Detta eftersom hederskultur förknippas med mer sexualkonservativa samhällen som den muslimska världen eller för den delen kristna från Mellanöstern-Nordafrika.

Men det verkar finnas en utökad medvetenhet om att hederskultur också finns i sexualliberala samhällen. Hederskulturen är alltså inget unikt för sexualkonservatismen och sexualkonservatismen kan därför inte pekas ut som ansvarig för hederskulturen om en inte också pekar ut sexualliberalismen.

Ner med den svenska hederskulturen.

#2  Sv: Svensk hederskultur Rodriguez
2014-07-22 14:05:20

Föreställningen i Väst om hederskulturer är ofta att vikten att kvinnor är oskulder tills de gifter sig är centralt i hederskulturen. På så sätt kan de sexualkonservativa kulturerna och samhällena pekas ut och beskyllas.

Men att hederskulturen också är rotad i Sverige och Väst (där kvinnans oskuld inte är en central del utan snarare tvärtom så är den kulturella normen att kvinnor har sex innan äktenskapet, inte minst i svensk kultur) visar att det inte är det konservativa samhällets föreställningar om sexualitet som är orsaken.

#3  Sv: Svensk hederskultur sahve
2014-07-22 19:30:14

Bara för att en "ung och uppkäftig genushäxa" (hon kallar sig själv så) som inte ens verkar skriva seriösa inlägg, hävdar att det finns en hederskultur som "genomsyrar hela jäkla samhället" (som hon uttrycker det), betyder inte det att det stämmer.

Att det förekommer hederstänkande även bland etniska svenskar, är dock inget nytt under solen. Betydligt oftare slår det dock mot HBT-personer numera, än mot heterosexuella kvinnor eller män. ("Min son är ingen jävla bög!")

I övrigt tycker jag att de som är intresserade av frågan, ska läsa på lite om individbaserade samhällen kontra kollektivistiska samhällen. Dessutom beror det på hur man definierar begreppet heder.

Och nej, hederskultur handlar inte bara om kvinnors oskuld. Det finns både kvinnor och män som är oskuld frivilligt. PÅTVINGAD kyskhet är däremot en annan sak, dessutom blir det lite skevt om det bara ska gälla kvinnor. Vilka ska männen ligga med? Varandra? :-D

Det där med moralisk överlägsenhet köper jag inte heller. Det är ju knappast bara väst som hävdar eller antyder att de är "moraliskt överlägsna"...

#4  Sv: Svensk hederskultur sahve
2014-07-22 19:36:16

Intressant är också att hon hävdar att det finns en utbredd västerländsk hederskultur, men ingenstans exemplifierar hon vad denna påstådda hederskultur innebär och hur den yttrar sig.
Hon bara kastar ut ett påstående likt en arg tonåring.

Oseriöst och inte värt att ta på allvar.

#5  Ang: #3 av sahve Rodriguez
2014-07-22 23:50:31

Hennes blogg var ett exempel. Att svensk hederskultur finns har jag sett från flera feministiska håll.

Jag tror hon är helt seriös. Att använda begrepp i stil med genus-maffia, uppkäftig, kvinna som tar plats, välta det patriarkala samhället etc. är trender inom svensk feminism. Det kan man se på många bloggar och andra feministiska sidor på internet.

Gudrun Schyman har aldrig påstått att svensk hederskultur existerar (så vitt jag känner till). Men hon har talat om att de kvinnoförtryckande strukturerna är samma i sexualkonservativa samhällen (Afghanistan) och sexualliberala samhällen (Sverige), även om det tar sig olika uttryck. Samt att hon utmanar idén att människor med rötter i mer sexualkonservativa samhällen och med mer sexualkonservativa åsikter skulle vara mindre jämställda än "svensk-svenskar" (sexualliberal kultur).

Att som jag förespråka sexualkonservatism behöver alltså inte vara mindre förenligt med jämställdhet än vad sexualliberalism är med jämställdhet.
Det tror jag är viktigt att ha i huvudet, inte minst för oss kristna vars sexualkonservativa idéer ofta beskylls för att vara mer kvinnoförtryckande jämfört med det sexualliberala samhället.

Det stämmer att det knappast bara är Väst som uttrycker moralisk överlägsenhet. Dock kan den se ut på olika vis. Medan Väst kan anse sig moraliskt överlägsen för att Väst är väldigt pro-HBT, så kan Ryssland eller muslimer se sig som moraliskt överlägsna för att de inte firar samkönad sexualitet i sina gudstjänstlokaler och inte har halvnakna homosexuella män som går runt och dansar på gator och torg i vad som kallas parader.

#6  Sv: Svensk hederskultur Rodriguez
2014-07-23 00:02:58

Dock tror jag att vi kristna måste bli bättre på att använda de feministiska argument som talar för oss. Annars kommer fokus endast läggas på när våra motståndare vänder argumenten emot oss vilket skapar beskyllningar om kristendomen som kvinnofientlig.

Exempelvis när Spanien antog sina restriktivare abortlagar möttes det av stor kritik från svenska feminister. I mina debatter med feminister menade jag då att den feministiska analysen på muslimska samhällen i förhållanden till det svenska också kan användas på kristna samhällen i förhållande till det svenska.
Mitt argument var att det är samma kvinnoförtryck i Spanien som i Sverige, det tar sig bara olika uttryck. Att se spanjorer eller katoliker som mindre jämställda än "svensk-svenskar" spelar på främlingsfientlighet.

Samma med Ryssland, att peka ut ryssar eller ortodoxa kristna som mer homofoba än "svensk-svenskar" är fördomsfullt. Jag blir ofta illa berörd av rysshatet i Sverige. Bland annat minns jag senaste Melodifestivalen då Facebook och Twitter svämmade över av ren nazism riktat mot det ryska folket i samband med deras musikbidrag. Att Ryssland var ett skitland, ryssar ett skräpfolk. Ryssar räknades som undermänniskor av nazisterna.

Samma hat och rasism har jag som tur är inte upplevt mot det spanska folket.

#7  Ang: #6 av Rodriguez Rodriguez
2014-07-23 00:06:45

Jag har svårt att tänka mig någon annan folkgrupp som det är okej att rikta ett sådant hat mot offentligt utan att vara medlem av extremhögern. Bara för att de i Ryssland är lite mer traditionellt kristna och har lite mer konservativ syn på homosex än svenskar (dock inte iögonfallande konservativ jämfört med världen i stort).

#8  Sv: Svensk hederskultur puff
2014-07-23 01:03:30

sahve sa:

Intressant är också att hon hävdar att det finns en utbredd västerländsk hederskultur, men ingenstans exemplifierar hon vad denna påstådda hederskultur innebär och hur den yttrar sig.
Hon bara kastar ut ett påstående likt en arg tonåring.


moralfjant citerade och länkade till vardagsrasismens blogginlägg:
http://vardagsrasismen.wordpress.com/2014/04/…

#9  Ang: #8 av puff Rodriguez
2014-07-23 02:35:36

Det stämmer.

Texten om västerländsk hederskultur är i tre delar:

Del 1 - http://vardagsrasismen.wordpress.com/2014/04/…

Del 2 - http://vardagsrasismen.wordpress.com/2014/04/…

Del 3 - http://vardagsrasismen.wordpress.com/2014/04/…

#10  Sv: Svensk hederskultur Rodriguez
2014-07-23 03:22:24

Texterna är en bra utgångspunkt för diskussion om än långt ifrån någon absolut sanning.

Del 2 har vissa negativa synpunkter på då den tyvärr sjunker ner i unken kristofobi (jfr. islamofobi, antisemitism), samt att de styckens går emot den tes som förs i övrigt (se nästa stycke) även om intressanta slutsatser fortfarande kan dras. Jag har varit inne på det i min andra tråd om islam och kristendom, att argument som används för att försvara islam sällan tillämpas för att också försvara kristendomen och att vi kristna därför har en uppgift i att se till att anamma dessa feministiska försvarsargument också till kristendomen.

I del 1 konstateras att hederskultur inte är unikt för islam utan finns mer eller mindre i alla kulturer oavsett religion och etnicitet. I del 2 upprepas att det inte är unikt för någon religion men ändå ses "kristna arvet" som skyldig till hederskulturen i Väst. Om hederskulturen är så universell att den existerar oavsett religion, etnicitet, kultur så borde Sverige och övriga Väst rimligtvis haft hederskultur oavsett kristet arv eller ej. Hederskulturen kan alltså inte bero på det kristna arvet lika lite som det kan bero på ett buddistiskt, muslimskt eller socialdemokratiskt arv. Hade artikelförfattaren gått med på att det är tack vare det kristna arvet som mord är förbjudet i Sverige? Trots att mord också är förbjudet i länder utan kristet arv och sannolikt varit förbjudet i Sverige även om Sverige saknat kristet arv?

Eftersom artikeln tar upp homosexualitet i förhållande till hederskultur i förhållande till kristet arv, så är det intressant att konstatera vad som faktiskt är typiskt för länder med kristet arv. Det finns inget kulturellt/religiöst muslimskt, buddistiskt, hinduiskt eller judiskt land där två personer av samma kön kan gifta sig.
Det finns 18 länder i världen där två personer av samma kön kan gifta sig (Luxemburg blir det nittonde landet 1 januari nästa år). Samtliga dessa är kulturellt/religiöst kristna länder (katolska och protestantiska).
I den mån kristet arv alls påverkar så talar det mesta alltså för att det arvet i vår tid (om än inte historiskt) påverkar i en mer HBT-liberal riktning. Notera att det bland dessa 19 länder både finns länder där befolkningen är mer troende (exempelvis Brasilien) och länder där befolkningen är mindre troende (exempelvis Sverige). Notera också att länder med svag religiositet och utan kristet arv (exempelvis Kina) inte har legaliserat samkönade äktenskap. Kristet arv är alltså en tydligare gemensam nämnare för länder med samkönade äktenskap än vad låg religiositet är.
Ytterligare en intressant aspekt är att dessa nitton länder med kristet arv består både av länder med hög BNP per capita (som Luxemburg och Norge), samt länder med låg BNP per capita (som Sydafrika). Samtidigt som länder med hög BNP per capita utan kristet arv (som Qatar och Kuwait) inte har samkönade äktenskap. Kristet arv är alltså en tydligare gemensam nämnare för länder med samkönade äktenskap än vad högt BNP per capita är.

Hederskulturen (mot kvinnor och homosexuella) finns alltså (precis som artikeln konstaterar) i alla länder, inklusive de med kristet arv med en liberal syn (som dessa nitton länder). Så om man vill avskaffa hederskultur är det inte nödvändigtvis sämre att vara konservativt kristen än att vara liberal kristen (hej Svenska kyrkan). Hederskulturen är djupt rotad bland svenskar, danskar och New York-bor precis som den är djupt rotad bland irakier och gammel-ortodoxa ryssar.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?