feminetik.se feminetik.se

Just nu 13 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Fitta


Gå till senaste inlägget#1  Fitta Intryck
2014-04-02 15:43:13

Borde feminister upprätthålla tabut kring ordet "fitta"/alla andra svenska ord för det kvinnliga könsorganet?

Ju mer tabu desto mer effekt när tonårskillar använder det i korridoren. Det vet ni.

Frågan är snarare: klarar den svenska kvinnligheten av något annat än att bidra till att det blir tabu?

I USA, där kvinnorna är mer burdusa - http://www.feminetik.se/diskutera/index.php?s… - är "pussy" odramatiskt på ett helt annat sätt. ("Cunt" är mer dramatiskt. Men de har i alla fall ETT ord.)

Det finns inga genvägar till att göra ett ord odramatiskt. Många måste vara bekväma med att använda det. Men har många det som krävs för det?

#2  Sv: Fitta Laura
2014-04-02 22:36:32

Jag är inte säker på att ordet "fitta" verkligen är tabubelagt. Däremot riktas det mot både pojkar och flickor med avsikt att vara nedsättande, vilket är ett problem. Har du något konkret förslag på vad vi kan göra åt det?
Inlägget uppskattas av Blindalina

#3  Sv: Fitta Intryck
2014-04-03 16:28:57

Det är tabu av samma anledning som att kvinnor väljer att upprätthålla normen att inte visa brösten i badhus.

Det är inte per definiton fel att uttrycka sig nedsättande om andra. Det enda sättet att avdramatisera ett ord, är att använda det. Därför är det bättre att vuxna kvinnor själva använder "fitta", än att problematisera själva ordvalen på det sätt man gör när man säger "tjejer ska inte behöva bli kallade 'fitta' eller - http://www.feminetik.se/diskutera/index.php?s… - 'hora'".

Men det tänker ni inte göra? För det ligger inte för er att prata så pass öppet om era egna kroppar?

#4  Ang: #3 av Intryck Laura
2014-04-03 18:43:49

Av det du skriver kan jag bara dra slutsatsen att du tycker att det är helt okej att andra uttrycker sig nedsättande om dig, och att du inte har några problem med att bli kallad t ex "kukhuvud".

Och då förstår jag ju att du grubblar över att andra kan tycka att det är fel.

Jag personligen vill inte kallas "fitta", eftersom jag dels inte vill bli reducerad till mitt könsorgan, dels inte gillar att andra uttrycker sig nedsättande om mig.

Däremot kan jag prata om min fitta, i de situationer som det är relevant att göra det - d v s inte särskilt ofta i det offentliga rummet (fundera på hur ofta du har anledning att prata om din kuk offentligt, så förstår du).

Jag hör för övrigt inte till dem som tycker att rätten att visa brösten på badhuset är en feministisk fråga. Brösten är sexualiserade kroppsdelar och det kan inte jag förändra genom att visa mig topless offentligt, även om jag ville - vilket jag alltså inte vill. Därför upprätthåller jag den normen och det har alltså inte med tabu att göra.

#5  Sv: Fitta Intryck
2014-04-04 14:23:22

Brösten är sexualiserade för att ni ser till att de blir det.

"Fitta" är ett känsligt ord för att ni sett till att göra det känsligt.

Och du bidrog just till det. Att kommunicera att man inte vill bli "reducerad" till sitt könsorgan, har exakt motsatt effekt!

Ju mer man försöker framställa just ordet "fitta" till ett extra allvarligt skällsord, desto mer kommer tonårsgrabbar att använda det. Det är givet. Den enda vägen är att sluta distansera sig från det kvinnliga/det andra kvinnor gör: http://www.feminetik.se/diskutera/index.php?s…

Men det verkar inte vara er grej att göra det.

#6  Sv: Fitta Laura
2014-04-04 16:53:13

Med andra ord tycker du att det är okej att bli kallad kukhuvud?

#7  Ang: #6 av Laura Intryck
2014-04-04 17:25:55

Givetvis.

Och män i allmänhet upplever inte "kukhuvud" som något som inkräktar eller reducerar. För att vi dels är transparenta och dels är nöjda med oss själva (vilket skapar känslor av respekt och gör det svårt att använda något relaterat till könet i sig som ett slagträ emot manliga individer).

Det förhållningssätt till ordet "fitta" som både är det effektiva och det feministiska alternativet, är att avdramatisera det, genom att använda det, och inte beröras av att bli kallad det.

Men det klarar ni inte av? För att kvinnor dels vill vara icketransparenta - http://www.feminetik.se/diskutera/index.php?s… - och dels är missnöjda med sig själva?

#8  Ang: #7 av Intryck Laura
2014-04-04 18:06:42

Jag har faktiskt aldrig blivit kallad "fitta". Därför har jag personligen aldrig upplevt problemet. Tror du att det beror på att jag, trots att jag är kvinna, också är "transparent" (vad det nu innebär), och att det skapar en känsla av respekt för mig som gör det svårt att använda något relaterat till könet i sig som ett slagträ mot mig?

#9  Ang: #8 av Laura Intryck
2014-04-04 18:44:14

Jaså det var så pass känsligt att du väljer att tramsa istället för att diskutera vidare.

#10  Ang: #9 av Intryck Laura
2014-04-04 19:38:40

Varför tror du att jag tramsar? Du levererade en förklaring till varför man inte använder könsorganet som slagträ mot män. Jag undrar varför du inte omfattar mig i den förklaringen. Jag har aldrig blivit kallad "fitta". Är det så otroligt att jag får respekt, trots att jag är kvinna?

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?