feminetik.se feminetik.se

Just nu 15 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Ofredad kvinna dömd för misshandel


Gå till senaste inlägget#1  Ofredad kvinna dömd för misshandel Rodriguez
2014-03-30 07:05:37

Jag läste detta på Aftonbladet:

I veckan kom så en dom i Norrköpings tingsrätt. En kvinna säger att en man nöp henne i rumpan och att hon då gav honom en örfil. Mannen säger att något rumpnyp aldrig ägt rum. Men att han fick en örfil. Och här kommer det anmärkningsvärda: Rätten konstaterar att oavsett om mannen antastat henne eller inte, så är det oväsentligt: Det finns inget nödvärn mot rumpnyp. Kvinnan dömdes skyldig för misshandel. Mannen går fri.


http://www.expressen.se/gt/kronikorer/frida-b…


Det känns helt sjukt, att kvinnor inte ens får freda sig mot sexuellt ofredande. Jag håller med Frida Boisen (som skrev artikeln) att detta sänder ut negativa och skadliga signaler.

Vad jag också finner anmärkningsvärt och tragiskt är att våldtäktsmän friats i domstol för att kvinnan inte gjorde "tillräckligt motstånd". Nu gjorde en kvinna för mycket motstånd. Hur ska kvinnor egentligen agera enligt svenska domstolar?

Tycker det blir mer och mer uppenbart att det finns ett allvarligt systemfel i hur "Världens mest jämställda land" (TM) hanterar sexualbrott.

#2  Ang: #1 av Rodriguez Rodriguez
2014-03-30 07:11:44

Jag läste detta på Aftonbladet:


Expressen, ska det naturligtvis vara.

#3  Sv: Ofredad kvinna dömd för misshandel helheim
2014-03-30 11:38:08

Det konstigaste är att mannen friades helt. OK att en örfil - om man ska vara petig - är misshandel, så vida det inte handlar om nödvärn.
Men varför fälldes mannen i så fall inte för sexuellt ofredande? Det är ju knappast okej att nypa någon i rumpan?

Och tyvärr är Sveriges rättssystem långt ifrån perfekt, även om det är ännu värre i många andra länder.

#4  Sv: Ofredad kvinna dömd för misshandel helheim
2014-03-30 11:44:52

Sen är Sverige inte "världens mest jämställda" land. Vi är ETT av världens mest jämställda länder, men det finns bevisligen problem här också.

Den relativa frihet, självständighet och jämställdhet nordiska kvinnor har, säger egentligen mer om hur illa det är ställt på många andra håll i världen, än att det skulle vara "perfekt" här.

#5  Sluta örfila! Henrik
2014-03-31 17:37:45

När jag var barn fick man örfilar av föräldrar, lärare och andra vuxna. En örfil kan skada en för livet och det är en mycket olämplig bestraffning. Försvara inte denna dumma vana! Det är en kulturell stereotyp att kvinnor örfilar män och den är inte ägnad att minska närgångenhet. Om en man gör ett oönskat närmande och får en örfil betraktas nämligen saken som utagerad, mannen och kvinnan är kvitt.

#6  Sv: Ofredad kvinna dömd för misshandel Kall
2014-04-01 16:29:08

Aftonbladet påstår sig nu komma med Sanningen om "Nyp i rumpan-domen"
http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister…

Det vi med bestämdhet kan säga är att en man den 9 november 2013 fick ett kraftigt slag mot huvudet i en shoppinggalleria i Norrköping av en kvinna.

Att slaget var hårt råder det ingen tvekan om: journalen från sjukhuset han uppsökte talar om yrsel, kräkningar och illamående. Ännu en vecka senare hade han problem med balansen.
/... klipp .../

Våldet hon använde var så kraftigt att hon egentligen borde dömas till fängelse, men domstolen tog hänsyn till den förmildrande omständigheten och dömde henne till villkorligt och böter.

#7  Ang: #5 av Henrik helheim
2014-04-01 18:59:44

Det är väl en jäkla skillnad på föräldrar som misshandlar sina barn och vuxna som försvarar sig mot övertramp / övergrepp? Jag säger inte att våld är OK, men jag förstår att vissa kvinnor tillslut på spel på sexistiska män som tar sig friheter, inte respekterar dem osv. Jfr med den mobbade som tillslut klipper till mobbaren.

Det är inte den mobbade som ska sluta slåss, det är mobbaren som ska sluta mobba. Det är inte offret som ska sluta slåss / försvara sig, det är tafsaren som ska sluta tafsa. Osv.

Nu pratar jag hypotetiskt, inte vad som egentligen har hänt i det aktuella fallet.
Inlägget uppskattas av Rodriguez

#8  Ang: #6 av Kall helheim
2014-04-01 19:03:42

Om misshandeln var grov och det påstådda tafsandet i själva verket verkar vara en efterhandskonstruktion, faller ju grundpremisserna och då är den här tråden meningslös. Principdiskussionen är dock fortfarande intressant och viktig. Hur många mobbare, tafsare mm, står människor ut med innan de får nog? Tyvärr hjälper det inte alltid att ignorera personen eller bara säga ifrån...

#9  Ang: #7 av helheim Henrik
2014-04-01 22:42:58

Mäns våld mot kvinnor försvaras ofta med att kvinnan gnatade och då måste man "förstå" att den verbalt underlägsna mannen "till slut klippte till henne".

Vuxna misshandlade inte barn i min barndom - det vr lika olagligt då. Men just örfilar godtogs, dels som uppfostringsmedel, dels som lämplig reaktion när en flicka utsatts för närgången uppvaktning. Det var en dum tradition, dels eftersom örfilar kan ge bestående hörselskador, dels för att det i efterhand legitimerade tafsandet - brottet var bestraffat och sonat.

"Tyvärr hjälper det inte alltid att ignorera personen eller bara säga ifrån..." Nej, men våld hjälper ännu mera sällan.

#10  Ang: #3 av helheim Ephemeer
2014-04-02 10:45:03

helheim sa:
Det konstigaste är att mannen friades helt. OK att en örfil - om man ska vara petig - är misshandel, så vida det inte handlar om nödvärn.
Men varför fälldes mannen i så fall inte för sexuellt ofredande? Det är ju knappast okej att nypa någon i rumpan?


Han var inte åtalad för ofredande. Man kan inte fällas för ett brott som man inte åtalas för.

#11  Sv: Ofredad kvinna dömd för misshandel ByggareBob
2014-04-02 20:15:15

Lisa Magnusson ger ytterligare detaljer om fallet:

http://www.metro.se/kolumner/lisa-magnusson-v…

#12  Ang: #1 av Rodriguez fredriktomte
2014-04-03 12:45:59

Nu visade det sig att det inte gick till som det påstods gå till, men även om vi antar att det hade gått till så som det påstods, dvs att mannen nypt kvinnan i rumpan och kvinnan svarat med att ge mannen en örfil. Vore detta ok då?

Jag tycker att den frågan lätt kan besvaras genom att vända på det. Säg att kvinnan gett mannen en örfil. Hade mannen då haft rätt att svara genom att nypa kvinnan i rumpan? Jag gissar att det är ytterst få människor som tycker att en man som får en örfil av en kvinna har rätt att hämnas genom att nypa kvinnan i rumpan. På samma sätt borde det inte heller vara ok att hämnas med våld pga sexuella angrepp/övergrepp. Hämnd ska aldrig accepteras.

Om det är fråga om att avbryta ett brottsligt angrepp är det förstås en annan femma.

#13  Fredriktomte TalkingBad
2014-04-16 03:07:40

Ditt inlägg haller jag naturligtvis med om till 100%. Hur skall vi fira denna premiär?

Problemet är att situationen sedermera framställdes i flera medier - i manga fall uttalat eller underförstatt i feminismens namn - pa könsrollskonservativt sätt. Ett inlägg hette nagot i stil med "Nu män, nu är det fritt fram att nypa oss flickor i rumpan!"

Om det är nagot omrade där vi alla förmodligen är överens om att kvinnor har tydliga fördelar, sa är det hur män skyddas fran vald AV kvinnor. Valdet ursäktas, skyls över, förminskas, förlöjligas. Att sa lite som hänvisa till statistik avfärdas som kvinnohat. Trots detta lyckas vi vrida till det sa att män har fördelar även pa det omradet.

Det later som en parodi. Men det är klart, utgar man ifran onyanserad manlig överordning...

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?