feminetik.se feminetik.se

Just nu 19 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Det bästa jämställda samhället


Gå till senaste inlägget#1  Det bästa jämställda samhället JohanS
2014-03-22 17:25:50

Vad är det bästa möjliga vi kan teoretiskt och praktiskt uppnå?

Svenska Wikipedia beskriver den feministiska utopin. Det bästa samhället som de kan tänka sig:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Feminism#Utopi

Direkt kan en fråga sig vad jämställdhet på alla plan praktiskt betyder. Hur ser ett sådant samhälle ut? Är det lika många kvinnliga som manliga människor i låglöneyrken. Finns det ens låg och hög-löneyrken?

Vart är bilderna och graferna som visar hur det ser ut? Finns det ingenting bättre än vad som beskrivs i denna utopi? Eller är det bara så att ingen orkat uppdatera Wikipedia?

Samhället går lättare - javisst, men hur. Är det lättare på samma sätt som beskrivs i similism eller på något annat sätt.

"Människor kommer att kunna sysselsätta sig med det de vill och ändå känna sig högt värderade." står det. Att känna sig värderad och att vara värderad = högt betald, är det olika saker?

Vissa feminister tror i utopin att människan blir androgyn och att kärlek blir friare. Jaha?

Similism ställer ju i alla fall upp lite olika bilder med olika ekonomiska varianter och olika makt varianter. Similism visar hur det skulle kunna vara jämställt oavsett om ett land väljer A eller B.

Feminism säger bara detta:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Feminism#Feminism

Olika inriktningar har olika syn på vad problemen är, vad de beror på och hur det bäst bör lösas. Det som kan ses som gemensamt för många av dessa är att de anser:

1 att kvinnor generellt sett är underordnade män.
2 att detta förhållande ska förändras.

(Definition från Lena Gemzöe - Feminism, 2002)


På 1 säger vi, ja men de (fåtal) områden där män är diskriminerade räknas inte det alls?
På 2 säger vi, hur och till vad.
Sedan lägger vi till lite genusvetenskap och säger att män också skadas av sina genus (könsroller) och att detta tar sig uttryck t.ex i att män misshandlar inte bara kvinnor utan också andra män osv. Räknas det inte alls att män också blir misshandlade (av män) och till och med i högre nummer?

Gemzöes bok är lättläst, så som bra böcker ska vara. Den feministiska beskrivningen imponerar inte vare sig i beskriven metod eller hur ett jämställt samhälle ser ut.

#2  Sv: Det bästa jämställda samhället JohanS
2014-03-22 17:57:56

Similism beskriver ett jämställt samhälle och tar till hjälp 20 bilder som finns på Facebook.
https://www.facebook.com/pages/Similism/11550…

Bilderna är amatörmässigt gjorda och inte helt perfekta till innehåll heller, men de är i alla fall en start.

Är detta samma sak som den feministiska utopin eller helt stick i stäv?
Är detta helt stick i stäv med genusvetenskap eller är det samma sak?

Var hittar vi de feministiska bilderna och graferna av hur ett jämställt samhälle ser ut?
Det finns ju gott om människor som har betalt att forska och jobba med jämställdhet och genus, varför uppdaterar de inte internet med lite fakta och bilder så att vi kan få ett hum om vad som är ett jämställt samhälle i praktiken?

Det är helt okej att kommentera direkt under similism bilderna på Facebook om någon är intresserad av hur ett jämställt samhälle skulle kunna se ut i olika varianter.

#3  Utopier Henrik
2014-03-23 10:13:23

Frihet, jämlikhet, broderskap är välkända utopibegrepp. Demokrati, jämställdhet, tolerans likaså. Orden har inspirerat många till kamp för ett bättre samhälle men vad det utopiska tillståndet skulle innebära finns ingen enighet om. Och det är nog lika bra, för utopier åldras snabbt. Ingen kan förutse samhällsutvecklingen och det som verkar utopiskt idag kommer att vara otidsenligt om några år.

Den som tror att feminismen har svar på alla frågor blir besviken. Feminism är inte en uppsättning svar utan en uppsättning frågor!

#4  Sv: Det bästa jämställda samhället TalkingBad
2014-03-23 15:44:39

Denna utopi kan inte uppnas, eftersom samhället inte kommer att vara beredd att tumma pa kvinnors status som det skyddsvärda könet. Därmed kommer de aldrig att ha samma positiva och negativa incitament att prestera som män har, oavsett om könsskillnader visar sig vara möjliga att paverka eller inte. Män kommar att fortsatt mätas med vad de presterar, och kvinnor med hur de ser ut.

Teoretiskt sett vill vi nog ändra pa detta (fast kvinnor kanske mindre sa när de inser vad full jämställdhet innobär), men samtidigt: tänk pa vad som händer i Centralafrikanska Republiken just nu. Om kvinnor inte vore mer skyddsvärda än män, hur manga kvinnor skulle överleva? Folkmordet i Rwanda drabbade till 90% män - inte för att kvinnor var starkare, utan för att bade offer beskyddade dem och förövare var mindre villiga att döda dem.

Tillbaka till dagens samhälle: trots att jag inte är heterosexuell förväntar sig kvinnor ofta att jag skall tjäna dem. Ga med dem hem och ga ensam tillbaka. Inte lata dem vänta. Jag tänker ofta pa hur socialt oacceptabelt en fullt ut jämställdistisk respons skulle vara i manga situationer. En man som behandlar kvinnor som andra män är en riktig egoist, en skitstövel. Vem vill vara det?

#5  Ang: #4 av TalkingBad Henrik
2014-03-23 22:37:47

TalkingBad sa:
Folkmordet i Rwanda drabbade till 90% män
Nej!

#6  Ang: #3 av Henrik JohanS
2014-03-24 09:47:00

Paralellt med feminism kan man väl jobba från en annan synvinkel också. Om en rörelse kämpar för ett oklart mål är det väl inget som hindrar en annan rörelse att ha ett tydligt mål?

#7  Sv: Det bästa jämställda samhället TalkingBad
2014-03-24 10:25:18

Oj, Henrik. Rakade jag UNDERSKATTA kvinnors offersstatus med nagra procent??

Nagot sadant skulle ju aldrig hända män.

I'm a naughty boy.

#8  Sv: Det bästa jämställda samhället puff
2014-03-24 11:48:33

TalkingBad sa:

Teoretiskt sett vill vi nog ändra pa detta (fast kvinnor kanske mindre sa när de inser vad full jämställdhet innobär), men samtidigt: tänk pa vad som händer i Centralafrikanska Republiken just nu. Om kvinnor inte vore mer skyddsvärda än män, hur manga kvinnor skulle överleva? Folkmordet i Rwanda drabbade till 90% män - inte för att kvinnor var starkare, utan för att bade offer beskyddade dem och förövare var mindre villiga att döda dem.

Lite märkligt exempel på hur skyddsvärda kvinnor ses som med tanke på de 250 000 - 500 000 kvinnor som våldtogs under folkmordet i Rwanda, användandet av könsstympning och våldtäktspatruller med hiv-smittade personer.

#9  Sv: Det bästa jämställda samhället TalkingBad
2014-03-24 20:56:42

Puff om du vill vrida till det sa att jag osynliggör valdtäkt av kvinnor, sa kommer jag inte att argumentera mot dig. Jag sade bara att jämför man män med kvinnors utsatthet sa klarade sig kvinnorna bättre. Det betyder inte att de klarade sig bra. Det är en av de hemskaste kapitlen i var nutidshistoria.

För övrigt rapporterade till och med BBC (inte känt för att plädera för mäns rättigheter) att FLER män än kvinnor valdtagits i Kongo, trots att alla organisationer riktar sig enbart till kvinnor och valdtäkt av män ofta medför betydligt svarare fysisk skada. Jag vet inte hur det var i Ruanda, men jag tror inte att problemet var sa könsbundet som vi vill tro.

Jag vet att det kan lata absurt att framföra detta exempel som bevis pa att ett kön BESKYDDAS, men det är just det faktum att situationen var extrem och avskyvärd som jag tycker är sa talande. Vi VILL skydda kvinnor, vare sig vi är feminister, traditionalister eller till och med mansrättsaktivister. Det kanske största beviset pa detta är just Puff's inlägg eller Henrik's reaktion: att peka pa att kvinnor skyddas är att föresla att detta skydd undersöks och kanske upphävs.

Det är inte det jag ville göra; snarare tvärtom. Manga av diskussionerna här grundar sig i att vi har detta skydd, värnar om detta skydd, men inte vill tala öppet om det. Det är en instinkt, och att ens peka pa det vill vi vrida till sa att det blir nagot oacceptabelt. Jag tror att det i slutändan är bra att kvinnor atnjuter mer skydd än män, men jag tror ocksa att vi borde sträva mot ett samhälle där vi kan ha en öppen diskussion om när detta skydd behövs och när vi kan tumma pa det.

Och Henrik, du far gärna rätta mina 90%. Men nyss läste jag att den bittra verkligheten bakom det faktum att kvinnor dominerar parlamentet i Rwanda är att de mördades. Leve jämställdheten.

#10  Ang: #9 av TalkingBad Henrik
2014-03-24 23:12:11

I folkmordet i Ruanda beräknas 80% av tutsibefolkningen ha mördats. Rent matematiskt kan då inte nio av tio dödade vara män. Om varenda man dödades och alla överlevande är kvinnor gick det 5 dödade män på 3 dödade kvinnor. Varifrån har du fått uppgiften om 9 dödade män på en dödad kvinna?

#11  Sv: Det bästa jämställda samhället JohanS
2014-03-25 00:51:51

Men, det där är ju off topic. Tråden handlar om det bäst möjligaste jämställda samhället. Starta en ny tråd om ni vill diskutera krig och procent.

Alla som är feminister måste väl veta vad dem själva jobbar för? Eller åtminstone veta vad de jobbar emot rent konkret? Vad vill du som feminist eller jäif uppnå?

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?