feminetik.se feminetik.se

Just nu 19 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Ny version av Similism boken


Gå till senaste inlägget#1  Ny version av Similism boken JohanS
2014-03-19 16:30:14

Nu har jag publicerat en ny version av Similism boken den har nu bilder och mindre text så att det förhoppningsvis blir lättare att följa tankegångarna.

Jag fiskar efter kommentarer och kritik. Vad tycker du till exempel om "tag linen", lockar den till läsning? Ja den sista biten då, som är tänkt att vara milt provocerande.

Similism: Equality between women and men | Better than Feminism


Bara att ladda ner om du är intresserad av alternativa jämställdhetsteorier http://similism.com/

Den behandlar bland annat
* Ekonomi - Hur lönegapet kan elimineras utan omfördelningspolitik.
* Vänster höger politik - Hur detta är irrelevant till Jämställdhet
* Patriarkatet - Det spelar ingen roll om det finns eller inte, för jämställdhet kan nås oavsett vilket.
* Varför det är bäst att skilja jämställdhet från annan typ av diskriminering så som queer och rasistisk diskriminering.

Har du någon åsikt om Similism boken?

#2  Sv: Ny version av Similism boken Henrik
2014-03-20 13:52:20

Jag läser gärna och kommenterar men jag har inte lust att ge mitt Visakortsnummer. Stavfel och grammatikfel gör också att man anar nåt lurt.
Inlägget uppskattas av JohanS

#3  Ang: #2 av Henrik JohanS
2014-03-21 11:52:44

Du kan ladda ner den utan att ange kortnummer om du skriver 0 i prisfältet. Då försvinner alla förfrågningar om kort.

Boken ligger uppe på Gumroad.com som är en stor och seriös sajt. Trevligt att du gärna läser :-)

Stavfel och grammatikfel ber jag om ursäkt för, jag har inte råd med en professionell editor, i alla fall inte innan jag har fått rejäl kritik på sakinnehållet. Engelska är tyvärr mitt andra språk.

Similism är fortfarande en bok i arbete, så det är tyvärr typ tusen stavfel. Dock är det en prioritet att få till sakinnehållet först och främst och sen fila på detaljerna.

Direktlänk till boken: https://gumroad.com/l/similismbook

Tack för kommentaren!

#4  Ang: #3 av JohanS Henrik
2014-03-21 12:17:49

Nu är den nerladdat och jag har börjat läsa. En sak som förvånar är att du inte har referenser. Jämställdhet och feminism har många smarta (och en del inskränkta) författare skrivit om under hundratals år. Läsaren skulle vilja veta hur ditt bidrag förhåller sej till denna tankevärld. När du förklarar begrepp som patriarkat undrar man varifrån du fått din uppfattning av begreppet. Men jag återkommer med utförlig kommentar.
Inlägget uppskattas av kx2

#5  Sv: Ny version av Similism boken JohanS
2014-03-21 14:54:16

Jag har just installerat en nedladdningsfunktion på sajten.

Nu är det SUPERLÄTT att ladda ner direkt från http://similism.com/

#6  Kommentarer Henrik
2014-03-21 16:07:57

Författaren framstår som sympatisk och ärlig. Similism verkar i första hand vara ett forskningsprogram för att kartlägga könsskillnader på alla områden. Faktainsamlingsdelen av genusvetenskapen, skulle man kunna säga. Begreppet genus tar boken inte upp utan könsskillnader klassificeras som biologiska eller ickebiologiska.

Några statistiska könsskillnader räknas upp (tyvärr oklart vilken population som avses). Det similistiska forskningsprogrammet går ut på att avgöra vilka av dessa skillnader som har biologisk bakgrund. I så fall är rådet "Drop it!". Eftersom rasdiskriminering har biologisk bakgrund skulle, vad jag förstår, similismen acceptera statistiska skillnader som beror på hudfärg. Det verkar inte vara genomtänkt.

Om man kollar vad genusvetare håller på med finner man att faktainsamlingen är en mindre del. Att finna samband och ställa upp förklaringsmodeller är huvuduppgiften. Similismen tar inte upp den aspekten av forskningen.

Men similism är också en rörelse för samhällsförändring, analogt med feminismen. Det är en vänlig och ofarlig rörelse, alls inte aktivistisk eller ens politisk. Samhällsanalysen kan exemplifieras med följande citat.
"A feminist would be saying, “look at this chocking fact how more women end up in heavy crimes and goes to jail. It’s a 100 % increase of women in jail now 400 women go to jail
every year”. A similist would just would say “yes, more women are going to jail, but that’s closing the inequality gap so it’s good from a gender equality point of view.”

Efter att ha läst det similistiska manifestet är man knappast övertygad om att rörelsen ska få entusiastiska förespråkare eller för den delen motståndare. Den tycks beskriva en hygglig medelsvenssons tankar om jämställdhet och det har nog ingen någonting emot.

#7  Ang: #4 av Henrik JohanS
2014-03-22 03:01:07

Jag pluggade till ingenjör, det fanns tyvärr inga feministiska böcker på schemat. Svårt att referera om man inte har läst så mycket. Om hyran betalade sig själv så skulle jag kunna sitta och läsa böcker hela dagarna tror jag.

Hur det förhåller sig till feministisk teori har jag inte funderat så mycket på, jag tänker mest på hur det förhåller sig till verkligheten och hur man kan fixa ojämställdheten.

När det gäller patriarkat tror jag att jag gjort som de flesta andra intresserade: Jag har helt enkelt lyssnat på Feministiskt initiativ "män är överordnade kvinnor" och googlat mig fram till Wikipedias sida om patriarkat: http://en.wikipedia.org/wiki/Patriarchy
"... occupying roles of political leadership, moral authority, and control of property, and where fathers hold authority over women and children. It implies the institutions of male rule and privilege, and entails female subordination. ..."


Du har rätt, jag bör ha en referens till patriarkat. Tills vidare så blir det Wikipedia, det är ju också mest praktiskt eftersom folk kan kolla upp det direkt på nätet. En referens till en bok kommer ju ingen att läsa eftersom det tar flera timmar att gå till biblioteket. Ja, jag fattar ju att det inte är vetenskapligt.

Men.. haken är ju att om vi vill ha förändring så gäller det att nå ut till vanligt folk. Den breda massan. I dagens samhälle så har folk ett "attention span" på typ 10 sekunder. Youtube reklamen är väl ett bra exempel på det.. Du måste se i 5-10 sekunder innan du kan klicka bort den. Så om reklamare inte fångar publiken inom 10 sekunder så ja.. klicka bort.

Naturligtvis är jag djupt tacksam om det finns någon genusvetare som har en länk till en bättre beskrivning av patriarkat eller om någon genusvetare kan relatera similism till den feministiska teorin. Kanske är det samma sak, kanske är det helt annorlunda, vad vet jag?

Som det är nu lever jag i tron att similism är bättre än feminism mycket på grund av att jag uppfattar feminism som huvudsakligen för kvinnor, men jämställdhet är för kvinnor och män.

#8  Ang: #6 av Henrik JohanS
2014-03-22 03:56:08

Stort tack att du läst i boken och kommenterat!

Begreppet "genus"? Men jag skriver ju om "gender roles", det är ju genus. En icke biologisk skillnad är väl genus? Nu riskerar jag ju att göra bort mig totalt här.. men.. "gender" är väl "genus"?

Statistiken måste jag bli lite tydligare med.. det är väl mest svenskt för tillfället och jag har inte angett källor till allt ännu, jag har tänkt att det vore smartare med brittisk eller amerikansk eftersom man kan nå 40 gånger fler människor som kan relatera till det hela. Men det är lättare att hitta svensk eftersom jag känner till SCB.

Statistiken är ju ändå i princip samma världen över så vart den kommer från spelar väl mindre roll. Kvinnor tjänar mindre, män dör oftare i olyckor, kvinnor blir misshandlade, män blir mer misshandlade, kvinnor blir våldtagna, män får mindre tid till barn. Män har makt och pengar, kvinnor har inte makt och pengar. Det är väl samma mönster världen över, vilket ju i sig är intressant. (det är väl det där patriarkatet?)

Men retoriken att "krossa patriarkatet" är ju bara helt fel. Personer med riktigt makt kan man inte krossa nu för tiden... på 1700 talet gick det måhända med giljotin osv, men i dagens läge.. näe. Vi måste vara smartare än att ta till våld och "krossa". Nån slags fördel måste det finnas även för de i makten annars blir det ingen förändring. (det finns fördelar)

Rasdiskriminering tycker jag det är intressant att debattera. Rasism är för mig personligen viktigt att motarbeta, dock är det en helt annan fråga än jämställdhet och bör hållas separat. Jämställdhet är mellan kvinnor och män. Rasism är mellan olika uppfattningar om "raser". Att ställa kvinnor mot kvinnor är inte jämställdhet även om vissa av dessa kvinnor är mer diskriminerade p.g.a. av t.ex. hudfärg.
Att du tycker det är ogenomtänkt är intressant, för jag tycker själv att det är genomtänkt.

Finna samband och ställa upp förklaringsmodeller är viktigt. Vi behöver genusvetare. Dock måste vi ju se till att de verkligen kollar på både kvinnor och mäns situation samtidigt samt att de kommunicerar ut resultaten i en form som folk kan relatera till.

Vad vi egentligen behöver mest är ett gäng människor som kommer med en praktiskt genomförbar metod för att nå jämställdhet. En förklaringsmodell är ju meningslös om ingen fattar den. Att jag (som har intresserat mig för jämställdhet i 10 år) inte ännu har stenkoll på vad patriarkat betyder är ju lite talande kanske. Jag tror mig veta, men helt hundra är jag inte.

Framför allt har jag inte fattat vad det betyder att "krossa patriarkatet" jag tror mig veta att det betyder ungefär samma sak som jag föreslår i boken, men vad experterna säger är svårt att hänga med på. "krossa patriarkatet" ? hur ser samhället ut efter det? Hur ser det ut när det är jämställt? Det är ju inte en människa i hela Sverige som vet hur målet ser ut. Alla vet att feminister vill krossa dagens samhälle, men vad kommer efter det? Igen vet? Den närmaste gissningen är kommunism, vilket globalt sett, är något orealistiskt. Blir det som i kina? Eller ryssland? Similism föreslår i alla fall en praktiskt genomförbar jämställdhet och visar hur ett jämställt samhälle skulle kunna se ut oavsett om det är i vänster eller höger nationer.

http://ungafeminister.se/bloggen/2013/12/1/en…
http://feministisktinitiativ.se/valstugan/rik…
(googlade bara "krossa patriarkatet" och dessa två länkar dök upp)

Vi kan fixa jämställdhet utan att ens nämna patriarkatet. Jag skulle kanske bara ta bort det ur boken så slipper vi onödig diskussion.

Du har en stor poäng där med medelsvensson.. jag är väl det.. och jag tror också att medelsvensson är den allra största gruppen i Sverige idag. Alltså måste medelsvensson ändra sina attityder för att vi ska nå jämställdhet. Så ideologin måste matcha medel.
Paradoxalt verkar det som att man måste vara extrem för att få uppmärksamhet inom dessa 10 sekunder.. men personligen ids jag inte hålla på med extremism. Känns meningslöst att ställa till med bråk bara för bråkandets skull.

#9  Ang: #8 av JohanS Henrik
2014-03-22 11:04:43

Jag kritiserar inte dej men din bok hade blivit mer läsvärd om du kunnat lägga mer tid på research. För en tid sedan fick jag ett bokmanus av ett förlag och det hade liknande problem. Författaren var en matteintresserad amatör som beskrev hur man löser tredjegradsekvationer. Han visste inte att det problemet lösts redan på medeltiden utan beskrev bara entusiastiskt sin egen metod. En del var rätt, en del var fel, men min viktigaste invändning var att läsvärdet blir så lågt när sexhundra års tänkande nollställs.

Genus (eng. gender) är socialt kön, inte en beteckning på könsskillnader utan biologisk bakgrund. Könsförtryck eller rasförtryck är inte okej för att det har biologisk bakgrund. Att krossa en abstraktion som patriarkatet eller rasismen har inte med våld att göra. Kina och Ryssland är inte jämställda samhällen.

#10  Sv: Ny version av Similism boken JohanS
2014-03-22 16:21:31

Jag tackar för all kritik, har ju bett om den.

Om nu problemet har lösts akademiskt och lösningen skulle innebära ett bättre samhälle för alla, om lösningen bara ligger och väntar i böckerna, varför har vi då inte jämställdhet? Varför är det ingen som kommunicerar ut lösningen i samhället? Kollar man på uppslagsverket nummer ett som alla har direkt tillgång till "Wikipedia" så finns det stora brister i artikeln för jämställdhet.

Kommunikationen och metoden är ett stort problem som feminism brister i. De beskriver vare sig metod eller lösning där vanligt folk kan se den. På nätet.

Jag startar en separat tråd ”substitutionen” och hoppas att få lite klarhet av personer som har olika synvinklar på det hela.

Det verkar som att du missförstått min beskrivning av biologiska skillnader. Ett "könsförtryck" eller "rasförtryck" är något som människorna hittat på. Att kvinnor kan hoppa längdhopp kortare än män p.g.a biologiska skillnader ger olika resultat om vi jämför gruppen alla kvinnor v.s. alla män. Men det är inte ett "förtryck" det är måhända en orättvisa, men förtryck är det inte.

Om vi har biologiska skillnader och om t.ex. lönen, eller tid i media, ska bestämmas av hoppad längd eller av antal hopp är en separat, fristående ekonomisk/moralisk diskussion.

Om kvinnor och män skulle ha samma biologi och alltså kunna hoppa lika långt, men det visar sig att män alltid vinner trots detta. Ja då är kvinnor förtryckta. Kanske finns det en snubbe som alltid sträcker ut ett snubbelben när kvinnor hoppar? Det skulle vara förtryck.

Om kvinnor med viss hudfärg alltid får mindre mediatid än kvinnor av en annan hudfärg trots att de hoppar lika lång, ja det är en ojämlikhet, en rasdiskriminering, men det är inte en fråga om jämställdhet eftersom män inte är inblandade denna ojämlikhet. Samma princip gäller för män. (detta beror på hur vi väljer att definiera jämställdhet och det i sin tur diskuterar jag i "substitutionen" tråden)

Visst, det finns intersektionalitet och en kvinna av en viss hudfärg är säkert mer än dubbelt så mycket diskriminerad än en man av en annan hudfärg i vissa länder, men detta beror på två separata frågor. En jämställdhetsdiskriminering och en jämlikhetsdiskriminering. Det är två separata diskrimineringar som samverkar; kvinna-man diskrimineringen och ”ras”-”ras” diskrimineringen. Dessa två olika diskrimineringar har inte samma metod till en lösning.

Socialt kön-genus-gender handlar hela kapitel 13-15 om och det handlar i praktiken om att expandera våra socialt konstruerade kön.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?