feminetik.se feminetik.se

Just nu 11 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Kvinnolöner i P1


Gå till senaste inlägget#1  Kvinnolöner i P1 TalkingBad
2014-03-10 13:35:46

I P1 Debatt nyligen talades det om kvinnolöner igen. En jämställdist var med, men det var lite av de viktigaste insikterna i den rörelsen som kom fram, och han gjorde en del grundläggande misstag som undergrävde hans trovärdighet.

Synd.

Men det som slog mig var motsägelsen. Tom de feministiskt inriktade medgav att löneskillnader nästan uteslutande bestar av arbetsval, risker, och ansvar. Trots detta talade man aterigen om lönediskriminering, och om kvinnolöner.

Bortsett fran att även vänsterinriktade nationalekonomer medger att även grov lönediskriminering är ohallbar och inte kan uppga till mer än nagon procent i GENOMSNITT över alla branscher, använder vi detta ord.

Men problemet är helt enkelt följande:
- Löner bestäms efter tillgang och efterfragan
- Sjukvardarlöner är relativt laga eftersom det finns tillräckligt med folk som är beredda att arbeta för de lönerna
- Kvinnor är, pga könsroller och olika incitament (en man vinner attraktivitet genom hög lön i betydligt högre utsträckning en kvinnor, mer benägna att acceptera lägre lön i utbyte för ett arbete som de tycker om och som passar dem.
- Därför är manga laglöneyrken kvinnodominerade.

Ewa-Britt Wattström säger att vi maste sluta lägga ansvaret pa kvinnor. För det första tycker jag det later märkligt, eftersom vi bade traditionellt och inom feminismdebatten inte tvekar att göra män ansvariga för allt möjligt. För det andra har folk rätt att göra sina egna val och leva med konsekvenserna.

Naturligtvis tycker jag att sjukvard är enormt viktigt och haller med om att de som gör dessa viktiga arbeten skall ha en bra lön, men det maste ske genom marknadskrafter. Om kvinnor börja värdera lön som män gör, kommer ni att se att kvinnolöner försvinner inom ett decennium.

(Förutom detta tycker jag kvinnolöner är ett felaktigt perspektiv, eftersom samma löner gäller för män i samma yrke.)

En annan slag som slog mig: det var en man som jobbade inom barnomsorg, och som sa att han hade en massa fördelar för att han är man. Jag tror att manga av de fördelarna kommer i formen av den klapp pa huvudet som man far som hemmapappa (eller som karriärkvinna pa 50-talet); det är inte ett tecken pa strukturvandel. Och jag tror att de stora risker som män inom den branschen löper att misstänkliggöras för pedofili helt underskattas och är en langt större anledning än den laga lönen att män haller sig borta.

Inom nästan alla punkter vill feminister och jämställdister samma sak, men med ett ensidigt kvinnofokus är vi inte bara orättvisa, utan försämrar vara utsikter att förändra nagot i grunden.

Synd.
Inlägget uppskattas av JohanS

#2  Sv: Kvinnolöner i P1 JohanS
2014-03-17 17:23:04

TalkingBad sa:
Förutom detta tycker jag kvinnolöner är ett felaktigt perspektiv, eftersom samma löner gäller för män i samma yrke.

Håller med om det.

Tror att vi under en överskådlig framtid kommer att leva med höglöne- och låglöne- yrken. Lösningen för att komma till jämställdhet inom jobbsektorn är att justera attityderna något i samhället och att expandera könsrollerna. Detta skulle leda till en mix av kvinnor och män i låglöneyrkena och på så vis skulle det totala lönegapet minska. Naturligtvis blir det också en mix i medel- och höglöne yrkena.

De politiker som vill skynda på utvecklingen att minska den stora löneklyftan mellan kvinnor och män kan lägga extra resurser på att få män att gå in i låglöneyrken istället för medel-löne yrken.

Toppen är ju redan på väg att bli jämnt fördelad mellan kvinnor och män i och med att det totalt sett är mindre människor där och det finns tillräckligt med kvinnor som också vill göra karriär med hög lön. Samt politiska åtgärder för att uppmuntra en sådan utveckling.

Ansvaret för att samhället är som det är lägger vi på diskriminerarna, både kvinnor och män, som upprätthåller och återskapar allt för snäva könsroller.

#3  Sv: Kvinnolöner i P1 JohanS
2014-03-19 16:13:01

Kapitel 20 i Similism boken, http://similism.com/, har nu några bilder som åskådliggör hur vi skulle kunna lösa problemet med att kvinnor överlag tjänar mindre.

När jag skrev förra inlägget så var den inte upplagd på nätet ännu.

#4  Sv: Kvinnolöner i P1 TalkingBad
2014-03-21 15:35:55

Ett annat sätt vore kanske att fa kvinnor att ta samma ansvar som män, och att samtidigt fa det erkännande män far när de har framgang.

Det kanske är lite ambitiöst som ett politiskt mal.

Men att utga ifran nagon vag föreställning att det handlar i grunden om könsdiskriminering förhindrar inte bara en djupare förstaelse för de strukturer som ligger i botten, utan leder ocksa till ineffektiv politik med farliga sidoverkningar - typ kvotering.

Bland de personer jag känner som trots kompetens väljer bort karriären är nästan alla kvinnor. Det är en förlust för samhället; men i debatten latsas vi som om detta inte är en faktor.

#5  Ang: #4 av TalkingBad JohanS
2014-03-22 04:48:34

Vad för erkännande får män vid framgång som inte kvinnor får?

#6  Sv: Kvinnolöner i P1 TalkingBad
2014-06-10 20:52:45

JohanS

Det blev ett sent svar.

Jag talar om erkännande fran, för heterosexuella, det motsatta könet. Trots allt prat om att strukturer ändrar sig, är framgang i den offentliga sfäret kanske om möjligt ännu viktigare än, säg, en snygg kropp pa en kvinna är för män.

Nyligen läste jag om hur man hade analyserat tusentals brev fran män till kvinnor pa kontaktsajter. I genomsnitt besvarades naturligtvis kanske bara 10%, men korrelationen mellan mannens status, graderad mellan 1 och 10 baserat pa hans profil och foto, och till och med med kontroller för andra faktorer, var det slaende hur enorma skillnaderna var. Lagstatusmän i princip aldrig svar; de som närmade sig 10 fick svar pa nästan en tredjedel (vilket priviligierade män pa kontaktsajter kommer att bekräfta är ett enormt gensvar).

Jag kan knappast tänka mig motsvarande effekt för kvinnor. Jag tror myten att män är rädda för starka kvinnor är enormt överdriven och delvis en projicering att motsvarande preferenser hos kvinnor, men jag FÖRMODAR att en kvinnas status i det offentliga rummet hade en mycket beskedlig inverkan pa responsen.

Men kontaktsajter är inget att bygga argument pa. Mer talande är naturligtvis giftermalsstatistik. Jag orkar inte leta, men det är fortfarande bara runt 10% av par där kvinnan tjänar mer. Förlust av jobb hos män är korrelerat starkt till skilsmässa, depression och till och med självmord, medan samma inte gäller för kvinnor (tvärtom verkar det stärka äktenskap nagot).

Men kanske viktigast av allt: att INTE jobba relegerar män till en mycket lag status. Kvinnor däremot har högre status än arbetslösa män oberoende av deras framgang pa jobbet. De kan dessutom vinna status fran sin man, medan män inte verkar ens ha det valet (inte bara för att kvinnor inte tycker om män som är mindre framgangsrika än de själva - samhället verkar inte tycka om det; vem, utanför Tyskland, vet nagot om Merkel's make?).

Sa visst, som resultat av allt detta, har män mer att vinna pa framgang än kvinnor. Det är det svart att ändra pa, men det är denna fraga vi maste börja med om vi nagon gang skall röra oss mot malet att ha liknande utfall.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?