feminetik.se feminetik.se

Just nu 18 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Moderna sverigefeminismen socialt driven?


Gå till senaste inlägget#1  Moderna sverigefeminismen socialt driven? Intryck
2014-03-09 10:13:08

Jämför feminismen med rasismen, den manliga grejen, när det kommer till grad av sociala faktorer som påverkar huruvida man "blir" feminist respektive rasist.

I ena änden av skalan kan man säga att vi har rasismen, som rasister inte kan låta bli att uttrycka - TROTS att det är tabu och att man gör det anonymt på Flashback.

Och så har vi feminismen. Om jag fick en givande Feminetik-diskussion för varje gång jag sett folk "tagga" sig som "Feminist" på datingsiten Mazily, så hade ni haft betydligt fler medlemmar. Men feminismen verkar vara mycket "jag ska också säga att jag 'är' feminist, för att Liv Strömqvist är cool och snygg" (och för att antifeminister, själva människorna, brukar vara obehagliga) och lite av genomtänkt och heltäckande ideologisk grund.

Är det här en jämförelse som framställer feminismen i dåligt ljus, eller ser ni det rentav som något "modernt" och bra? Finns det någon annan permanent* politisk rörelse som drivs ännu mer av det sociala? (* Alltså inte tillfälliga sådana, som Occupy Wall Street och Nej till FRA.)

#2  Sv: Moderna sverigefeminismen socialt driven? Laura
2014-03-09 12:46:04

Jag är inte riktigt säker på vilken jämförelse du försöker göra, men jag gör ett försök att tolka dig: du menar att människor som kallar sig "feminister" bara gör det för att det verkar rätt, och inte av någon verklig vilja att förändra något eller diskutera med andra, och att människor som är (men kanske inte kallar sig offenligt, eftersom det är tabu???) rasister bara inte kan låta bli att uttrycka sina åsikter? Du kanske också vill mena att rasister har verklig grund för sina åsikter, medan feminister saknar det?

Vilken av dessa rörelser är det du menar är "socialt driven" egentligen, och på vilket sätt, eller menar du att båda är det men i olika utsträckning?

#3  Sv: Moderna sverigefeminismen socialt driven? Intryck
2014-03-09 13:11:47

Socialt driven: att välja åsikter utifrån vilka typer av människor (som typ kreddfolk/inavlade bönder) som brukar tycka vad. (Vilket inte bara är korkat, utan även strider mot demokratins andemening. Det vill säga att få veta vad folk själva TYCKER, och inte bara att få se vilka typer av gruppmekanismer som har föregått röstandet.)

Ideologiskt driven: att välja åsikter efter vad man vill se hända/inte hända i verkligheten.

Rasister vill stoppa flyktinginvandringen. Feminister vill... påfallande ofta är det den sociala positioneringen i att kalla sig feminist som är grejen, även om partiet FI fungerar som en intresseorganisation som likt röda partier i allmänhet vill föra över mer makt inom det rika landet, från en "priviligerad" grupp till en snäppet "mindre priviligerad" grupp.

#4  Ang: #3 av Intryck Laura
2014-03-09 13:39:55

Jag tror att jag förstår vad du menar, men jag menar att du har fel om dem som kallar sig feminister. Feminister vill ha jämställdhet mellan kvinnor och män och ingen skulle kalla sig feminist, som inte ställde sig bakom det målet. Sedan finns det självklart ett olika stort engagemang för detta hos individer, och antagligen en hel del individer som saknar engagemang bortom den enda handlingen, d v s att kalla sig feminist. Men den feministiska diskussionen pågår ju även i andra forum och andra sammanhang. Feminetik verkar vara ett jämförelsevis sömnigt forum och ger knappast en rättvisande bild av feminismen. Och nu har jag ingen erfarenhet av datingsiter, men jag gissar att handlingen att kalla sig "feminist" i ett sådant sammanhang mer har till syfte att signalera att man inte har något intresse av killar med dina åsikter, än att deklarera ett starkt politiskt intresse.

Den stora skillnaden mot rasister är ju att nästan ingen kallar sig rasist av rätt självklara orsaker. Den som bara har rasistiska åsikter, men som inte ägnar sig åt anonyma diskussioner på baksidan av internet, blir helt och hållet osynliga i just sin egenskap av att vara rasist.

#5  Ang: #4 av Laura Intryck
2014-03-09 14:25:38

Att en viss andel skulle göra det bara för att "skrämma bort" såna som mig (som att jag skulle tro att de "är" det - lever det - bara för att de klickar det), är inget som förändrar bilden av Sveriges ytligaste permanenta politiska rörelse.

Rasister kallar sig (alltså) inte för rasister - men kan inte låta bli att diskutera det, anonymt (vilket innebär typ noll social stimulans men desto mer konkreta diskussioner om sakfrågor).

Feminister kallar sig för feminister - själva kallandet är en stor del av själva grejen (vilket Feminetiks uppdelning mellan jäifare och andra inte direkt motsäger) - och tenderar att socialisera mer än de diskuterar.

Om man är feminist kanske man ler och känner sig som en vinnare av att ha läst denna jämförelse. Men ni vet dock inte hur antifeminister upplever detta - som kan kallas för feminismens pervertering och JC-/Dressmann-fiering av vad det innebär att vara "politisk" - och inte heller denna upplevelse ser ni anledning att börja analysera, eftersom det inte direkt finns något att lära om det kön som inte är ens eget (eftersom det "i allt väsentligt" handlar om könsroller).

Finns det några andra kandidater till titeln som Sveriges mest ytligaste/mest socialt drivna/mest i-strid-med-demokratins-andemening-aktiga permanenta politiska rörelse? Att peka ut någon annan rörelse skulle jag säga är själva grejen med tråden. Hur pass mycket kvinnor/feminister diskuterar politik på nätet, finns det redan en tråd för: http://www.feminetik.se/diskutera/index.php?s…

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?