feminetik.se feminetik.se

Just nu 22 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Att lära sig lyssna pa kvinnor


Gå till senaste inlägget#1  Att lära sig lyssna pa kvinnor TalkingBad
2014-02-09 16:55:40

En av kritikpunkterna i den rätt hätska debatten kring Belinda Olsson, var att dokumentären var amatörmässigt producerat och att scenerna med Belinda i bilen och hennes tankar var klumpiga. SVT svarade att den kritiken hade aldrig gjorts mot en man.

Och vet ni vad?

De har rätt! Hade samma snitt gjort med Ulf Lundell, hade vi inte reagerat. Men när det görs med en kvinna höjs ribban rejält: det maste vara nagot riktigt djupt och solitt som hon säger för att vi skall ta scenen pa allvar.

I vad som först liknar det sedvanliga gnället, klagar Belinda pa att hon aldrig fick lika bra sändningstid som männen och att detta var för att hon var kvinna. Nu tror jag verkligen inte att SVT diskrimerar mot kvinnor, men svenska folket gör nog det: män är bäst när det är nagot roligt eller nagot allvarligt. Vi ser detta inte minst i hur mycket vi firar kvinnor som klarar denna höga ribba; hysterin runt Ellen Degeneres, till exempel.

Har jag fel?

#2  Sv: Att lära sig lyssna pa kvinnor Argument
2014-02-09 20:17:30

Är problemet verkligen att man ställer för höga krav på kvinnor, eller att man ställer för låga krav på män? Möjligen är det en kombination, att kraven på kvinnor är för höga, samtidigt som kraven på män är för låga.

Jag har sett delar av Olssons serie. Serien brister på flera punkter, diskussionen tenderar att missa viktiga poänger och inte gå särskilt djupt överhuvudtaget, vilket är synd då det är intressanta frågor som faktiskt diskuteras.

Förutsatt att kritiken är rimligt, vilket mycket av den kritik jag har sett är, så är motargumentet "om det hade varit en man så hade du inte klagat" inte särskilt svag. Måhända pekar den ut ett hyckleri och att ribban läggs olika högt beroende på könet, men det i sig innebär inte att dokumentären slutar vara amatörmässigt producerat, eller att hennes tankar slutar vara klumpigt framförda.

Om du har fel? Om jag tolkar det rätt så skriver du ungefär "Det sätts högre krav på kvinnor än män i media". Det tror jag stämmer, vilket givetvis är problematiskt.

#3  Ang: #1 av TalkingBad Ephemeer
2014-02-10 09:19:26

TalkingBad sa:
En av kritikpunkterna i den rätt hätska debatten kring Belinda Olsson, var att dokumentären var amatörmässigt producerat och att scenerna med Belinda i bilen och hennes tankar var klumpiga.

Av all kritik jag sett riktad mot Belindas serie har allt handlat om innehåll och inget om form.

#4  Argument etc. TalkingBad
2014-02-11 17:02:12

Att kraven pa män i samhället skulle vara laga i allmänhet är väl kanske nagot som vi alla haller med om INTE är fallet. Men det ligger nagot här som later troligt i mina öron. Vi vet ju t.ex. att laga röster (hos män, men ocksa hos kvinnor) ger ett trovärdigare intryck, till exempel. Vi använder mansröster när vi vill varna folk, och kvinnoröster när vi vill lungna ned dem. Detta finns det en hel del literatur om.

Men det som är lite förvanande i kritiken mot formen (se SVTs pressmeddelande som svar pa kritiken, Ephemeer, det är det enda jag lutar mig mot) är att en kvinna i dessa fragor är oändligt mycket trovärdigare än en man. De enda manliga feministiska röster som accepteras är det som fullt ut accepterar den radande ideologin, a la Diessen och Borgström. Till och med i mansrättsrörelsen är de mest framgangsrika rösterna kvinnliga (eller kanske mycket "mjuka" män som Farrel).

Belinda uttrycker sig alltsa helt och hallet i en sfär där hon borde ha trovärdighet. Med undantaget av den första delen var hon inte ens särskilt kritisk; bara ifragasättande. Hon skulle aldrig komma pa tanken att bega sakrileg som att ta upp manliga offer för enkelriktat partnervald, och hon verkar till och med vilja förklara könsskillnader med diskriminering (en teori som manga inbitna feminister har släppt för länge sedan).

Hennes största brott är kanske att lata Pär Ström tala till punkt.

#5  Sv: Att lära sig lyssna pa kvinnor Blindalina
2014-02-11 20:13:07

jag vet att det är många som förknippar låga röster med auktoritet men jag håller inte med och det där är en från lågaröster-sidan hemsnickrad teori, tycker jag..
visserligen är jag ju hetero och tycker att det kan vara -fint- och -tjusigt- med låga, eller iaf lägre än min, mansröster. men det har inget med ovanstående egenskaper att göra, jag tycker man verkar smartast, och mest pålitlig om man som jag pratar rätt snabbt, med rätt mkt livlighet, men ändå mkt passande men spontan intonation, stackato efter behov, honungslugnhet när det faktiskt passar, resonans efter behov och kvittrighet efter det musikaliska innebörden i vad man vill uttrycka. jag blir missförstådd hela tiden, men varför missförstås detta? varför skulle flegmatisk entonighet vara så subjektivt korrekt för?
jag minns när jag gick på en konstskola där det liksom var en trend att alla 20-åriga hipsters oavsett kön (fast för killar är det alltid det Enda Rätta Sättet att tala på, annars skulle man bli ifrågasatt inom den homogena killgänget som ngn med konstig röst, alla ska liksom låta likadant, använda samma jargong och samma intonation, och som kille ska man låta uttråkad alternativt lätt överseende dryg eller i enstaka fall entusiastiskt driven/ironisk, och inte låta för gällt entusiastiskt eller glatt berörd, för att verka cool och hålla uppe stenansiktet)
skulle använda en väldigt enformig och låg, uttråkat röstläge vad man än pratade om eller vad som en berörde än. det gäller än idag, skulle jag säga. det är jätteunderligt/roligt/märkligt att folk inte kan förstå i sina sinnen att en entusiasmerad eller livlig eller känsloanstruken, musikalisk med mkt melodi ,-röst inte behöver vara, och inte är, vare sig lätthuvudad, förminskande, eller utstuderad i sin resonans.. utan bara spontan och ärlig och trygg i sig självt och, ja, glad, klok och naiv. jätteknäppt!
Inlägget uppskattas av Henrik

#6  Sv: Att lära sig lyssna pa kvinnor Blindalina
2014-02-11 20:16:55

alltså, om man pratar så spontant oförställt, naturligt nära sina känslor som möjligt, så är det tydligen fel och inte medvetet. tf?
det är inte så att jag vill prata ljust och oseriöst på ngt sätt, isf är det något med min fysik (har t ex överbett och svårt att artikulera vissa bokstäver/ljud när jag inte tänker på det) , jag vill ju bara låta själfullt naturligt avslappnat spontan, med viss känslomässig styrning förstås. men roligt hur man tolkar in rösten på respektive vis.

#7  Sv: Att lära sig lyssna pa kvinnor Blindalina
2014-02-11 20:17:55

och jag pratar alltså inte "ljust" och "oseriöst" utan i ganska bra läge, men om det verkar så så är det en feltolkning. faktiskt..!

#8  Sv: Att lära sig lyssna pa kvinnor Blindalina
2014-02-11 20:20:41

vidare så KAN jag använda en låg röst, om jag medvetet lägger an den, men det är inte det som faller sig mest naturligt. man ska väl låta som man känner sig, främst?

#9  Sv: Att lära sig lyssna pa kvinnor Blindalina
2014-02-11 20:30:43

ok, ett litet sidospår antar jag.
ang. #1;

"En av kritikpunkterna i den rätt hätska debatten kring Belinda Olsson, var att dokumentären var amatörmässigt producerat och att scenerna med Belinda i bilen och hennes tankar var klumpiga. SVT svarade att den kritiken hade aldrig gjorts mot en man.

Och vet ni vad?

De har rätt! Hade samma snitt gjort med Ulf Lundell, hade vi inte reagerat. Men när det görs med en kvinna höjs ribban rejält: det maste vara nagot riktigt djupt och solitt som hon säger för att vi skall ta scenen pa allvar. "

Öh, nä. Kritiken handlar inte om Belindas kön utan om att det är en enbart populistisk, flamsig Robert Aschbergiansk haveristisk-dokumentär som fördomsfullt exotiserar hela den feministiska rörelsen utifrån en söderpersons sen tio års frånvarande, inte-vet-vad-hen-dillar-om, distanserande och faktiskt helt felaktiga perspektiv för att det är lättare att få igenom flams-tvspektakel där man använder fördummande bedömningar genom att inte ta upp det egentliga ämnet utan genom att peka på ett fenomen utifrån, göra lite gimmicks såsom att ironiskt live-kommentera företeelsen från helt andra kontexter och allmänt gå populisternas ärenden för att det är skojigt att vara ironisk och plojig. visst, det är väl jättekul, men man kan vara ironisk, lättsam, självironisk och plojig och 2014-hålla-upp-uppmärksamheten-snärtig utan att gå populisters och haveristers ärenden. det är ganska enkelt att se skillnaden på dessa båda presentationer av ett ämne som folk som inte vet ngt om använder populism för att begå haveristiska felbedömningar pga syndabocksenkelheten i att trivialisera komplicerad politik och att trivialisera folks kamp för ALLAS inklusive könsrollsivrarens, mäns och hbtqs rättigheter, som inte syns eftersom bara bröst är mkt roligare att raljera över i bild.
Inlägget uppskattas av Henrik

#10  Sv: Att lära sig lyssna pa kvinnor Blindalina
2014-02-11 20:32:58

eller snarare för att alla antifeminister känner sig berättigade när en gammal feminist går deras ärenden att populistbeivra den andra gruppen på bästa sändningstid. wow, framsteg! eftertanke!

#11  Sv: Att lära sig lyssna pa kvinnor TalkingBad
2014-02-11 21:35:49

Min teori överlag är att de fördelar som jag medger män har, ofta är fördelar förknippade med en del typiskt manliga drag, som en djup, stark röst. Men en kvinna med en djup röst atnjuter, tror jag, samma fördelar; och en man utan en sadan röst har enorma nackdelar.

Jag har själv en svag röst. Nu när jag har etablerat mig märker jag inga enorma nackdelar längre, men när jag var ung och oerfaren - visst. Kvinnor som uppträder svagt behandlas lite överseende, men män som uppträder svagt behandlas nedlatande och ibland med förakt.

Om det är nagot jag hoppas mansrättsrörelsen kan göra för män, sa är det att utvidga bilden av hur män skall vara för att skaffa sig en positiv identitet. Tvärtom vad vi ofta hör fran feminismen, ser jag mansrollen som mycket, mycket snäv.

Men det var ett sidospar: Med tanke pa vad Blindalina säger, och med all respekt - dokumentären var inte mer amatörmässig än de flesta svenska dokumentärer i den stilen (men sämre än könskriget). Stalkningen av Lundell var lite tragikomisk, och naturligtvis en lätt obehaglig demonstration av hur könsbundna normer är, och klyschan om den personliga resan strapatserades lite för mycket. Men den var inte synnerligen kritisk mot feminismen och dess grundantaganden, och den kritik den fick slog mig som oproportionerlig - visst maste en rörelse tala lätt ifragasättande?

Jag skulle vara överlycklig om nagot liknande gjordes om mansrörelsen.

#12  Sv: Att lära sig lyssna pa kvinnor Blindalina
2014-02-20 22:11:54

jo men frågan är ju också vad "svaghet" är för ngt och enligt vems premisser. jag tycker själv ren styrka är att visa sårbarhet och känslighet och ngn slags lekfullhet, men det är bara ett av många sätt att vara stark på. men visst är mansrollsnormerna snäva i en ganska omfattande struktur vilket gör det svårt att förändra t ex röstnormatik. (fast det går.)


ang. dokumentären ja, en seriös och insatt kritik av feminism hade varit bättre än en oseriös populistfördomsantifeminismdokusåpa..

#13  Sv: Att lära sig lyssna pa kvinnorl TalkingBad
2014-02-21 01:05:56

Vill du se lite mer insatt kritik av feminismen finns det en del pa newmalestudies.com - den enda tidsskriften som tar upp mansfragor i ett neutralt perspektiv. De forklarar ocksa varfor feminismen accepteras av samhallet i stora drag - trots allt hat mot sveland ar det de extrema yttringarna folk reagerar mot, inte miljarder av anslag for vaga kvinnoprogramm och absolut inte feminismens ordboksdefinition.

Min personliga erfarenhet: det finns ett enormt tryck att foredra kvinnor pa alla nivaer, och mycket av den sexism mina kvinnliga kollegor ser har lite stod i realiteten. Min kvinnliga chef klagade nyligen pa att en partner fran saudiarabien var kravande och aggressiv i ett mote, formodligen for att hon var kvinna. Nar jag sa att han ar likadan mot mig, verkade hin forvirrad. Hon VILL tro pa sitt eget fortryck, trots att hon har en mycket framstaende stallning. Skall nagon befordras maste vi bevisa i detalj att ingen kvalificerad kvinnlig kandidat fanns. Detta i en organisation med sexti procent kvinnor.

Jag har inte sett under femton ar nagot som liknar den sorts diskriminering vintror att kvinnor kampar. Jag ser inte heller nagot belagg for att kvinnor ar dubbelt sa bra som man i samma tjanst. Men de har mindre incitament att lyckas: de flesta har partners som tjanar anda battre och har ingen press att tjana mycket.

Men jag ser ocksa att kvinnor maste vara sig sjalva. En kvinna som upptrader lika kravande och dominant som manga man ses annorlunda. En kvinna maste samtidigt lara sig att styras mindre av kanslor - glommer jag nagon gang att kopiera min chef av misstag eller eftersom jag inte ansag fragan borde eskaleras, blir det dramatik och svepande anklagelser som jag ofta tvingats avbryta abrupt for att ga darifran. En man daremot som anvander kvinnliga konsenstekniker ses ofta som en vekling och angrips.

#14  Ang: #13 av TalkingBad Henrik
2014-02-21 01:14:57

Min personliga erfarenhet: Jag har hela livet igenom stött på diskriminering av kvinnor på många olika sätt. Jag har haft en underbar kvinnlig chef i tjugosex år. Hennes manliga efterträdare har på ett par år förstört allt hon byggde upp.

Men jag tror inte att mina erfarenheter har allmängiltighet. Varför tror du att dina har det?

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?