feminetik.se feminetik.se

Just nu 13 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Respekt


Gå till senaste inlägget#1  Respekt Intryck
2014-01-24 22:48:23

Kvinnor respekterar män men män respekterar generellt inte kvinnor. Eller?

Ett exempel: är det möjligt att respektera varelser som skaffar sig mer eller mindre nya ansikten genom att måla sig i ansiktena? Man är inte EMOT det. Vill inte stoppa det. Och respekt är (för män) inte avgörande för om man kan leva med en kvinna eller inte.

Jag skulle säga att väldigt många män är okapabla till att känna respekt för det typiskt kvinnliga. Lika lite som man kan känna respekt för män som bär peruk/tupe. Att skaffa sig ett falskt hår, är samma grej som att måla sig i ansiktet. Så jävla overkligt att det finns män som sysslar med sånt.

Om du är kvinna och känner att du kan sätta fingret på känslan att respektera respektive att inte respektera någon, respekterar du generellt sett män/det typiskt manliga?

Finns det en ojämlikhet här, och är det något som feminismen borde ta tag i? I så fall, hur?

#2  Ang: #1 av Intryck Ephemeer
2014-01-24 23:40:04

Intryck sa:
Ett exempel: är det möjligt att respektera varelser som skaffar sig mer eller mindre nya ansikten genom att måla sig i ansiktena?

Varför skulle det inte vara det? Jag är av meningen att alla människor förtjänar min respekt tills de visar annorlunda, och jag ser inte varför att måla sig i ansiktet skulle vara skäl för attt inte respektera någon. Den som målar sig i ansiktet skadar ingen.
Inlägget uppskattas av RasmusS

#3  Ang: #2 av Ephemeer Intryck
2014-01-25 08:18:33

Att det inte skadar någon, betyder inte att man inte ser ned på det.

För att känna respekt måste man KÄNNA det.

Att du SÄGER att du känner respekt, dessutom i strikt samklang med det i grunden kristna budordet om "allas lika värde", gör mig inte övertygad om att du är kapabel till att förstå det här samtalsämnet. Vilket i och för sig skulle kunna bli ett dokument som visar på att kön inte bara är en social konstruktion.

Kan man som kvinna se ned på folk på riktigt, eller agerar ni bara (vid valda tillfällen) SOM OM ni gjorde det? Är det praktiskt möjligt att män skulle kunna KÄNNA lika mycket respekt för kvinnor som kvinnor gör för män? Hur ser de manliga feminetikanvändarna på detta? Är inte en av de främsta grejerna med att vara man att vi KÄNNER oss bättre än kvinnor (trots att det inte nödvändigtvis är sant/mätbart)?

#4  Ang: #3 av Intryck Ephemeer
2014-01-25 11:56:22

Intryck sa:
Att du SÄGER att du känner respekt, dessutom i strikt samklang med det i grunden kristna budordet om "allas lika värde", gör mig inte övertygad om att du är kapabel till att förstå det här samtalsämnet.

Varför skulle jag inte vara kapabel till att förstå det här samtalsämnet?

Intryck sa:
Vilket i och för sig skulle kunna bli ett dokument som visar på att kön inte bara är en social konstruktion.

Att du och jag, som båda är män, i grunden har olika värderingar, visar väl om något att könet inte bestämmer grundläggande värderingar.

Intryck sa:
Kan man som kvinna se ned på folk på riktigt, eller agerar ni bara (vid valda tillfällen) SOM OM ni gjorde det?

Jag vet inte, jag är inte kvinna. Jag gissar dock att de flesta kvinnor ser ner på någon som erkänner att den behandlar kvinnor illa på grund av sina fördomar. Det tror jag iofs att de flesta män också gör.

Intryck sa:
Är det praktiskt möjligt att män skulle kunna KÄNNA lika mycket respekt för kvinnor som kvinnor gör för män?

Varför skulle det inte vara möjligt?

Intryck sa:
Hur ser de manliga feminetikanvändarna på detta?

Jag ser i alla fall ned på de behandlar kvinnor sämre än män. Jag gissar att de flesta manliga feminetikanvändare också gör det.

Intryck sa:
Är inte en av de främsta grejerna med att vara man att vi KÄNNER oss bättre än kvinnor (trots att det inte nödvändigtvis är sant/mätbart)?

Nej, jag känner mig inte bättre än kvinnor. Längre och starkare och skalligare än de flesta kvinnor, men inte bättre.

#5  Ang: #4 av Ephemeer Intryck
2014-01-25 13:15:54

När du var singel, brukade du sminka dig för att bli snyggare och därmed kunna gå hem mer hos kvinnor? Om inte - varför inte, förresten? - så visar det att du har en rejält annorlunda syn på det än de flesta heterokvinnor. Ju mer annorlunda än någon man är, desto mindre sannolikhet att man inte respekterar någon/inte riktigt förstått vad det här med att KÄNNA respekt för någon - exempelvis att man delvis önskar att man själv var som personen - innebär.

#6  Sv: Respekt Temporary
2014-01-26 14:47:54

Intryck, det är uppenbart att du har problem med kvinnor som sminkar sig, av någon outgrundlig anledning. Det kanske är nåt du borde ta tag i.

Själv ser jag ner på en massa olika människor. Personer som är så inskränkta att de tar andra människors sexuella läggning, hudfärg eller religion personligt till exempel.

#7  Ang: #6 av Temporary Intryck
2014-01-26 15:38:40

Temporary sa:
Intryck, det är uppenbart att du har problem med kvinnor som sminkar sig, av någon outgrundlig anledning. Det kanske är nåt du borde ta tag i.


Svar nej. Jag redovisar att jag inte KÄNNER RESPEKT för handlingen att sminka sig. Det är skillnad på att inte känna respekt och att vara emot.

#8  Sv: Respekt Intryck
2014-01-26 19:32:32

Så: är det vanligt att kvinnor ser ned på manligheten i sig? Det vill säga inte irriterar sig på, eller ogillar, utan SER NED på? (Redan på förhand: svar som "vad är typiskt manligt?" kommer omedelbart att sorteras in under patetiska försök att undvika ämnet.)

Kan det finnas ett jämlikhetsunderskott här, djupt nere i de avdelningar av hjärnan som har med självbild och bilden av det motsatta könet att göra?

#9  Sv: Respekt Laura
2014-01-26 22:38:25

Intryck, jag har en känsla av att du vill generalisera för att bekräfta din egen inställning. Tyvärr kan jag inte hjälpa dig, jag vet inte om män generellt inte respekterar kvinnor som sminkar sig utan kan bara tala av mina egna erfarenheter som kvinna. Jag känner inte - generellt - att jag får mer respekt när jag är osminkad, än när jag är sminkad. Däremot får jag mer positiv uppmärksamhet när jag är sminkad. Och har faktiskt en gång, när jag var riktigt rejält spacklad, fått höra av en uppriktig och lätt dragen kollega:"så där borde du alltid se ut, du skulle få mycket mer respekt då". Om han talade för fler män än sig själv, kan inte jag veta.

Däremot får ju kvinnor ofta ta emot skit för att de inte sköter om sitt utseende tillräckligt - minns rabaldret med den stackars bibliotekarien som råkade fångas på bild då hon flashade sin orakade armhåla härom året. Jag blir lite nyfiken på din egen inställning till just detta - omfattar din oförmåga att respektera det kvinnor gör med sitt utseende även bruket att raka armhålor och ben, d v s egentligen allt man gör för att rätta sig efter normerna för femininitet, som många verkar anse vara grundläggande krav för att en kvinna ska vara attraktiv?

Om din teori stämmer - att många män är okapabla att känna respekt för det typiskt kvinnliga - och det samtidigt är så att män attraheras av en kvinna som tar hand om sitt utseende, i bemärkelsen att hon sminkar sig och rakar sina ben, finns det ju ett potentiellt ganska stort problem: att många män inte attraheras av kvinnor som de respekterar, och att de samtidigt inte respekterar de kvinnor som de attraheras av.

Och det är väl möjligt att feminismen borde ta tag i detta. Men hur? När män som är medvetna om problemet överlåter det på feminismen?
Inlägget uppskattas av kx2 och Henrik

#10  Ang: #9 av Laura Intryck
2014-01-27 07:56:23

Laura sa:
att många män inte attraheras av kvinnor som de respekterar, och att de samtidigt inte respekterar de kvinnor som de attraheras av.


Ja, så funkar det, och ni har levt efter det, antingen med- eller undermedvetet, under mycket lång tid, för att det är evolution. Vi heterosexuella är lite knäppa.

Tycker inte att man måste, eller att ni kan eller kommer att, göra något åt det.

Att måla sig i ansiktet är att inte våga presentera sin "förstasida" för omvärlden så som den verkligen ser ut. Jag och många andra män värderar ärlighet och mod högt, och har extremt svårt att respektera folk som står för motsatsen. (Armhålan är långt ifrån "förstasidan", och handlingen att raka den sätter inte igång reflexen av ringaktning lika kraftigt.)

Det kan vara passande att nämna att jag med "kvinnor" menade heterokvinnor. Fotbollsflator har man absolut en högre grundläggande respekt för, medan det förhåller sig på motsatt sätt med frisörbögar.

Men som sagt: känslan av att känna respekt är bara en känsla. Man kan uppleva en människa på många andra sätt. Känslan av respekt går varken hand i hand med hur man interagerar med folk - man kan BEHANDLA folk med respekt utan att KÄNNA den - eller med vilka man blir ihop med.

#11  Ang: #10 av Intryck Laura
2014-01-27 08:47:51

Ja, så funkar det, och ni har levt efter det, antingen med- eller undermedvetet, under mycket lång tid, för att det är evolution. Vi heterosexuella är lite knäppa.

Tycker inte att man måste, eller att ni kan eller kommer att, göra något åt det.


Jag beklagar verkligen att du inte kan känna respekt för kvinnor som sminkar sig (faktum är att jag känner lite ringaktning inför dig nu) men jag tror inte att du kan göra dig själv till talesperson för alla heterosexuella män.

Varför jag kommenterade att feminismen kanske borde göra någonting åt det var givetvis för att du själv avslutade trådstarten med en dylik fråga. I grund och botten tycker jag nog att problemet är ditt eget (även om det i förlängningen drabbar de kvinnor du möter) och inte feminismens.

#12  Ang: #11 av Laura Intryck
2014-01-27 08:57:29

Laura sa:
Jag beklagar verkligen att du inte kan känna respekt för kvinnor som sminkar sig (faktum är att jag känner lite ringaktning inför dig nu) men jag tror inte att du kan göra dig själv till talesperson för alla heterosexuella män.


Du beklagar att jag håller värdena ärlighet och mod så högt, att jag inte känner respekt för någon som inte vågar eller vill visa upp sitt verkliga ansikte för omvärlden? Då ringaktar jag dig ännu mer, jämfört med grundinställningen som gäller för kollektivet heterokvinnor som helhet.

Dessutom misstänker jag att du inte riktigt kan sätta fingret på känslan att känna respekt för någon, men ändå aktivt låtsas som det, för att förhålla dig till mig i den här diskussionen. Vilket är ett beteende som jag... inte främst ringaktar, utan främst känner fientlighet gentemot.

#13  Ang: #12 av Intryck Laura
2014-01-27 09:17:09

Du beklagar att jag håller värdena ärlighet och mod så högt, att jag inte känner respekt för någon som inte vågar eller vill visa upp sitt verkliga ansikte för omvärlden?


Det är säkert så att en del kvinnor inte vågar visa sig utan smink, men jag tror att du läser in för mycket, eller kanske fel saker, i handlingen att sminka sig. Personligen sminkar jag mig ibland men oftast inte och för mig har mod över huvud taget inte med saken att göra, utan vana.

Att du ringaktar kvinnor för att de lever upp till förväntningarna på femininitet är bara ett utslag av en generell maktordning mellan män och kvinnor, som du själv i hög grad är del av. Ingen förväntar sig av män att de ska förbättra sitt utseende med smink, alltså kräver det inte heller något särskilt mod eller ärlighet av dem att "visa sitt verkliga ansikte för omvärlden". Tvärtom faktiskt. Jag utmanar dig att gå ut med välsminkat ansikte och se vad som händer - DET skulle kräva mod.
Inlägget uppskattas av kx2

#14  Sv: Respekt Intryck
2014-01-27 10:11:33

Smink var ett exempel.

Grundfrågan är att ömsesidiga känslor av respekt (icke att förväxlas med huruvida man BEHANDLAR varandra med respekt) inte fungerar särskilt bra som grogrund för heteroförhållanden.

#15  Ang: #5 av Intryck Ephemeer
2014-01-27 10:45:40

Intryck sa:
När du var singel, brukade du sminka dig för att bli snyggare och därmed kunna gå hem mer hos kvinnor?

Det hände ja. Hur så?

Intryck sa:
Att måla sig i ansiktet är att inte våga presentera sin "förstasida" för omvärlden så som den verkligen ser ut. Jag och många andra män värderar ärlighet och mod högt, och har extremt svårt att respektera folk som står för motsatsen.

Jag gissar att du döljer det mesta av din kropp med kläder. Hur är det ärligt eller modigt?

Du har inte svarat på varför jag inte skulle vara kapabel att förstå det här samtalsämnet, eller varför det inte är praktiskt möjligt för män känna lika mycket respekt för kvinnor som kvinnor gör för män.

#16  Ang: #14 av Intryck Laura
2014-01-27 11:09:49

Grundfrågan är att ömsesidiga känslor av respekt (icke att förväxlas med huruvida man BEHANDLAR varandra med respekt) inte fungerar särskilt bra som grogrund för heteroförhållanden.


Då tänker jag att du kanske borde ha formulerat trådstarten annorlunda och varit riktigt tydlig med att det var det som var grundfrågan. Är det en fråga som du vill ha andras input på? Jag personligen gör ingen skillnad på känslan av respekt och visad respekt, i synnerhet inte i ett förhållande. För att till fullo kunna förstå ditt perspektiv skulle jag vilja veta hur du gör när du BEHANDLAR din eventuella flickvän eller fru med respekt trots att du inte KÄNNER respekt för henne.

#17  Ang: #16 av Laura Intryck
2014-01-27 11:45:02

Laura sa:
För att till fullo kunna förstå ditt perspektiv skulle jag vilja veta hur du gör när du BEHANDLAR din eventuella flickvän eller fru med respekt trots att du inte KÄNNER respekt för henne.


Jag kände aldrig respekt för mitt ex - och eftersom det, för heteromän inte är en nödvändighet för heterosamröre, så behövde jag inte reflektera över frågan - vilket jag inte heller gjorde, då.

Känner respekt gör jag för folk som står för det jag själv står för. Och, till exempel, för folk som gör något jag önskar att jag kunde göra. Det osar inte "heterosexualism" över de meningarna. (Och heterokvinnor lär formulera det de känner respekt för på ett annat sätt. Och det är formuleringar som skulle vara intressanta att ta del av.)

Inom textvärlden kan jag nämna två exempel på personer som jag känner stor respekt för: Joshua Stanton, som skriver nordkoreabloggen freekorea.us, och Sanna Rayman, SvD. Båda producerar formuleringar som folk (i det här fallet jag) önskar att de själva kunde skriva. Men det är bara Joshua som nämnvärt tjänar någonting på det, när det gäller parning, eftersom... heterokvinnor dras till... (fyll i här).

Det är för övrigt inte alls svårt att behandla folk med respekt utan att känna den. Jag har många personliga principer för hur jag ska behandla folk, och energin att ganska så konsekvent följa dem.

#18  Ang: #17 av Intryck Laura
2014-01-27 13:35:16

Intryck sa:
ag kände aldrig respekt för mitt ex - och eftersom det, för heteromän inte är en nödvändighet för heterosamröre, så behövde jag inte reflektera över frågan - vilket jag inte heller gjorde, då.


Kanske är det dags för dig att reflektera över frågan ur ett annat perspektiv?

Du skriver i inlägg #14 att ”grundfrågan är att ömsesidiga känslor av respekt inte fungerar särskilt bra som grogrund för heteroförhållanden”, men baserat på dina tidigare erfarenheter av att leva med en kvinna du inte känner respekt för: kan du verkligen göra det antagandet? Ömsesidiga känslor av respekt har uppenbarligen saknats i ditt förhållande, som också har tagit slut. Det senare behöver naturligtvis inte vara en följd av det förra, men ändå. Ponera att du i framtiden träffar en kvinna (eller man) som du känner kärlek för; tror du inte att förhållandet har bättre förutsättningar att hålla i längden om du också känner respekt för hen?

Jag kan i alla fall inte älska en människa jag inte samtidigt respekterar – för mig är det en grundläggande förutsättning för ett förhållande. Så ett hypotetiskt förhållande mellan t ex dig och mig vore dömt på förhand och skulle ta slut i samma stund som jag förstod att du inte kände respekt för mig.

#19  Ang: #18 av Laura Intryck
2014-01-27 14:14:23

Kanske det, men jag känner inte respekt för så många. Och det är inget man bara kan bestämma sig för att göra utan att känna det.

Menar du att du inte kan respektera någon som inte respekterar dig? Låter inte särskilt ödmjukt.

#20  Ang: #19 av Intryck Laura
2014-01-27 15:35:47

Vad har ödmjukhet med saken att göra? Jag talar om ett hypotetiskt förhållande mellan mig själv och en man som, har det uppdagats, inte KÄNNER respekt för mig. Eftersom han uppenbarligen har haft oärligt uppsåt och bara agerat respektfullt utan att det bottnar i en uppriktig känsla har själva grundvalarna för förhållandet ryckts undan för mig. Det betyder inte att jag inte kan respektera någon som inte respekterar mig tillbaka, även om det är en försvårande omständighet. Jag respekterar många människor som jag inte också är i ett heterosexuellt kärleksförhållande med. De allra flesta i min omgivning faktiskt.

Spontant känner jag att det är tråkigt för dig och dina medmänniskor att du inte känner respekt för så många. Men å andra sidan har du enligt egen utsago strategier för att hantera det, därför behöver jag inte uttrycka mitt medlidande. Nu undrar jag, vilket är problemet som du vill diskutera egentligen? För vilka är det ett problem; för dig och alla som delar din upplevelse, eller de kvinnor som ni inte kan KÄNNA respekt för, men alltså ändå förmår BEHANDLA med respekt? Och på vilket sätt är det ett problem?
Inlägget uppskattas av Blindalina

#21  Ang: #1 av Intryck kx2
2014-01-27 15:52:12

Jag tror inte det är ett generellt problem, att respekten fördelar sig ojämnt mellan könen och att män i allmänhet inte respekterar kvinnor eller ringaktar dem pga deras kvinnlighet.

Ditt antagande om att det förhåller sig så verkar snarast bottna i din människosyn och egna erfarenheter.
Inlägget uppskattas av Ephemeer och Laura

#22  Sv: Respekt Intryck
2014-01-27 15:54:16

Jo, skulle säga att det har en del med ödmjukhet att göra. Bättre att vänta och se om känslor av respekt infinner sig, istället för att varsla om att det kan komma att krävas.

Var bara nyfiken på hur likhetsfeminister ser på det här med "att många män inte attraheras av kvinnor som de respekterar, och att de samtidigt inte respekterar de kvinnor som de attraheras av". Så jag vill diskutera om ni vill diskutera. Det är likhetsfeminister som ser ett problem i det, inte jag.

#23  Ang: #22 av Intryck Laura
2014-01-27 16:07:34

Jo, skulle säga att det har en del med ödmjukhet att göra. Bättre att vänta och se om känslor av respekt infinner sig, istället för att varsla om att det kan komma att krävas.

Var bara nyfiken på hur likhetsfeminister ser på det här med "att många män inte attraheras av kvinnor som de respekterar, och att de samtidigt inte respekterar de kvinnor som de attraheras av". Så jag vill diskutera om ni vill diskutera. Det är likhetsfeminister som ser ett problem i det, inte jag.


Jag eftersträvar inte ödmjukhet och ser det inte som något problem att du inte uppfattar mig som ödmjuk. Jag brukar inte varsla om att respekt kan komma att krävas, det är snarast så att kärlek - i mitt fall - inte uppstår där respekten saknas.

Jag tror liksom kx2 att det här inte är ett generellt problem utan att du bara försöker rättfärdiga din människosyn genom att tillskriva alla män densamma.

#24  Ang: #23 av Laura Intryck
2014-01-27 16:17:26

Då tror du fel. Jag associeras med synsätt som är rejält mycket mer impopulära än att inte känna respekt för det typiskt kvinnliga.

Men vi noterar väl att er bild just nu, är att det inte existerar någon nämnvärd skillnad när det gäller kännande av respekt.

#25  Ang: #24 av Intryck Laura
2014-01-27 16:25:00

Intryck sa:
Men vi noterar väl att er bild just nu, är att det inte existerar någon nämnvärd skillnad när det gäller kännande av respekt.


Ja, hela vår diskussion bygger ju uteslutande på egna uppfattningar och erfarenheter, så det går nog tyvärr inte komma längre än så om du inte själv gör anspråk på att äga problemet (vilket hade kunnat göra diskussionen ännu intressantare). Jag känner tyvärr inte till någon forskning på området "skillnad när det gäller kännande av respekt", men om du själv har någonting som stödjer din egen uppfattning om att det skulle vara ett generellt problem är du välkommen att dela med dig av den informationen.

#26  #1 Blindalina
2014-01-28 16:52:51

men, det här är jätteintressant både ämnesvis men att du övh värderar på det här viset.

utan att analysera dina (väldigt dömande och av misogyn karaktär) uttalanden, undrar jag i första hand varför du blandar ihop ett uttryckssätt ( här att t ex "måla sig" som är socialt inlärt i ett socialt system med vissa koder) med själva personen som gör det?

uttryckssätt, dvs hur vi agerar för att kommunicera med andra inom en kultur är något helt annat än någons inre moral när det gäller sin identitet, personlighet, karaktär. det är väl det första en borde veta för att förstå världen och sina medmänniskor.

#27  Sv: Respekt Blindalina
2014-01-28 17:00:07

dvs man har dels en personlighet/inre identitet/jaguppfattning baserat på ens "jag" eller själsliga kontext och dels en yttre identitet baserat på vad omvärlden och kulturen lägger fram för villkor eller möjligheter att interagera med den för att bli "sedd" i sitt inre "jag" eller persona. ( det är därför humanister /feminister pratar så mkt om "strukturer" etc.)
det här kanske låter flummigt men menar du då att du inte räknar med en persons/en grupps inre psykologi när du dömer denne eller värderar hur du ska fördela din "respekt"? räknar du bort psykologin helt? finns inte det psykologiska i människor eller en kultur?

#28  Sv: Respekt Blindalina
2014-01-28 17:01:18

jag menar, då är det juinte konstigt om du missförstår eller inte begriper dig på människors ( säg kvinnors) beteenden. så det kanske vore ett bra första steg.

#29  Sv: Respekt Blindalina
2014-01-28 17:01:50

menar inte att låta förminskande eller dryg, obs. men är det detta du menar?

#30  Sv: Respekt Flyktsoda
2014-02-11 15:41:26

Hm. Jag har ofta jobbat i kvinnodominerade yrken och har sällan delat in människor i män och kvinnor, men jag ser många exempel på starka kvinnor, i både yrkesliv och bekantskapskrets, som är väldigt starka och gör saker som en del män aldrig skulle klara av. Jag respekterar dom som individer och inte utifrån kön. Trots detta hamnar jag ibland i diskussioner med folk i bekantskapskretsen om respekt osv, i vissa situationer har någon kanske känt att jag eller någon annan inte respekterat dom, men ibland känns det som att dessa frågor är ganska grumliga, om en person inte känner sig respekterad behöver det (i min värld) inte innebära att den inte är respekterad utan att det kan bottna i något annat.. Det är många erfarenheter som formar en människa trots allt.. Jag vet inte om någon håller med eller känner igen det jag försöker säga

#31  #1 Blindalina
2014-02-11 19:28:41

ja, respekt.. dock hur kan man (#1) inte se att en människa, som är hur komplex som helst, måste agera och interagera och förhålla sig till sin identitet och sitt beteende på så fundamentalt många, intermitterande och komplicerade vis att man inte kan döma ngn på det viset? hur kan man ens röra sig i samhället och skapa relationer om man inte förstår att psyke, identitet, längtan efter att bli till genom kontakt med andra, känsloliv, förnuft, interpersonliga strategier, jagkänsla, självförtroende, existensialism spelar in när man vill försöka förstå (eller respektera)ngn snarare än den omedelbara ytliga gesten enbart varför ngn t ex sminkar sig. för det kan man som du Flyktsoda skriver vara kritisk mot ett visst beteende. allt blir väl mkt enklare med ett allmänmänskligt, psykologiskt analytiskt perspektiv när det gäller förståelse av andra, dvs att allt andra gör även finns i oss själva, det är bara olika kulturella uttryck för olika delar av ett gemensamt mänskligt psyke där alla motiveras av olika saker beroende på t ex skapad identitet eller livsvillkor. att se sig själv i den andre osv.
är det inte bättre att fråga sig varför personen gör som den gör och om det kan finnas ngt motiv bakom innan man avfärdar den som mindre värd?

jag förstår att du Intryck kan känna dig skeptisk mot vad andra människor håller på med, men man kan väl kritisera någons motiv eller val intellektuellt och opersonligt från ett allmänmänskligt perspektiv utan att gå på den personligen, det är väl skillnaden mellan respekt och avfärdande av någons intellektuella/existensiella integritet. oj, mkt verb...

#32  Sv: Respekt Blindalina
2014-02-11 19:28:54

hah, adjektiv.

#33  Sv: Respekt Blindalina
2014-02-11 19:29:04

substantiv? lol

#34  Sv: Respekt Blindalina
2014-02-11 19:47:59

#31 var alltså främst riktad till #1, men det blev lite väl överpedagogiskt och svarade ju inte ens på frågan.

Intryck;
"

Ett exempel: är det möjligt att respektera varelser som skaffar sig mer eller mindre nya ansikten genom att måla sig i ansiktena? Man är inte EMOT det. Vill inte stoppa det. Och respekt är (för män) inte avgörande för om man kan leva med en kvinna eller inte.

Jag skulle säga att väldigt många män är okapabla till att känna respekt för det typiskt kvinnliga. Lika lite som man kan känna respekt för män som bär peruk/tupe. Att skaffa sig ett falskt hår, är samma grej som att måla sig i ansiktet. Så jävla overkligt att det finns män som sysslar med sånt."

alltså jag tror inte den här typen av social kultur handlar om "respekt" utan om fascination för själva rollen, rollspelandet.
men problemet är att det inte bara är män som definierar kvinnorollspelandet utan hela samhället, dvs hela den yttre miljön och kulturens värderingar och definitioner på vad som är en intressant och självförverkligande/anpassad identitet för en kvinna tm, eller flera varianter av kvinnorollen som bygger på en uppvisad soecifik kvinnlighet utöver personlighet. så om vi först är överens om att det är en roll/skapad identitet, som du säger finns det ju så otroligt mkt att ta upp med kvinnorollsidentiteten som bygger på egenskaper man inte skulle "respektera" hos en man, eller kanske snarare en Neutral Subjektiv vanlig Människa. och det är det som är så intressant.

Å andra sidan går det ju åt två håll om man inte bara sätter Det Manliga KÖnsrolliga som det Subjektivt Neutrala (vilket det i verkligheten inte är eftersom 50% växer upp till definitionerna de kvinnliga könsroller förevisar som idealt beteende) ;

"Om du är kvinna och känner att du kan sätta fingret på känslan att respektera respektive att inte respektera någon, respekterar du generellt sett män/det typiskt manliga?"

jag tänker inte tala personligen för det är komplicerat, men objektivt från ett allmänmänskligt perspektiv så är ju de typiska Manliga Könsrollsbeteendet precis lika lustigt, kanske speciellt eftersom man utgår mer från att det Kvinnliga är så ikoniserat objektifierat, medan det Manliga förutsätts vara så Allmämänskligt utan att vara det (eftersom allt inom båda spektrum är det egentligt Allmänmänskliga, ) och det behöver ju inte respekteras heller, bara för att charlie sheen och 3 and a half men går på tv betyder det inte att det inte är ett skumt insocialiserat beteende de håller på med i serien, snarare ser väl folk det tvärtom. "Manligheten /mansrollerna riskerar lika mkt att bli raljerad och betraktad med skepsis på, när den inte tros vara fullt på allvar det Enda Sanna och Myndiga. Det som är skillnaden är ju att manligheten mår bäst och håller konturerna bäst om den bara inte ifrågasätts varesig utifrån eller inifrån, det är väldigt hotfullt. Finns hur mkt som helst att skriva på detta ämne.

"Finns det en ojämlikhet här, och är det något som feminismen borde ta tag i? I så fall, hur?"

Ja, det är en intressant observation, och det är ju när man definierar en annan persons hela individuella personliga existensiella mänskliga värde bara utefter vissa könsstereotyper som man hamnar på hal is. det är ju mkt det här feminismen handlar om, att även se människorna bakom via alla sätt vi interagerar med världen och kulturen som ställer upp villkor för oss som kulturella varelser. just för att det blir en väldigt märklig värld om man bara ser "sanning" och mänsklig obektivitet/subjektivitet via antingen Barbies eller Kens perspektiv, typ..

en början till disk. iaf.

#35  Sv: Respekt Blindalina
2014-02-11 19:51:30

men om man dels uppskattar kvinnor som spelar ngn kvinnoroll/stereotyp tm, men samtidigt inte kan se att de är samtidigt är allmänmänskliga, personliga, individuella existensiella varelser med egen integritet och kognition så är man nog ganska förlorad, ja..

#36  Sv: Respekt Blindalina
2014-02-11 19:54:54

vidare är det ju ett nästan parodiskt exempel på dubbelbestraffning at å ena sidan tycka att kvinnor ska vara kvinnliga tm, men samtidigt se ner på dem när de sminkar sig för att uppnå kvinnorollen. men hela vår kultur kör ju med misogyn dubbelbestraffning på väldigt många olika plan, kvinnorollen är byggd på schizofreni och att hur man än anpassar sig är det inte nog, och styrka är fel.

#37  Sv: Respekt Blindalina
2014-02-11 19:56:04

du skulle framstå i mer försonande ljus om du bara medgav i samband med #1 att människor är komplexa figurer.

#38  Sv: Respekt Blindalina
2014-02-11 19:57:39

exotisering , att vi kvinnor är det där "Andra" förfrämligade i skuggorna är ju väldig effektivt för dina sinnen. ;)

#39  Sv: Respekt Blindalina
2014-02-11 19:58:37

t öh, vad skulle det betyda? hade nog inte skrivit klart. för dina kognitiva iakttagelser kanske?

#40  Sv: Respekt TalkingBad
2014-02-11 21:47:14

Den traditionella respekten vi har för män är respekt som förtjänas genom prestationer - det kan hända att vi i genomsnitt respekterar män mer, men vi har ingen respekt för män i sig, utan för deras nytta för samhället.

Den traditionella respekten för kvinnor däremot atnjuter kvinnor i och med att de är kvinnor.

Anledningen är rätt uppenbar: pa stenaldern var kvinnor viktiga för stammens överlevnad, medans män var det enbart i den utsträckning de bidrog till stammens försvar och näring. Institutioner som respekt och moral utvecklades för att solidifiera dessa normer, och i princip alla aspekter av vara könsroller kan förklaras med hänvisning till detta förhallande.

Nur är fragan: kan män atnjuta kvinnlig respekt och vice versa?

Kvinnor verkar kunna fa manlig respekt, även om villkoren ofta är annorlunda. Men det är ingen tvekan om att vi respekterar Margaret Thatcher och Elinor Ostrom, till exempel. Kanske till och med mer än män med samma prestationer, eftersom det är nagot nytt med en kvinna.

Men kan män fa kvinnlig respekt? Först och främst: deras könsroller förbjuder dem att vilja ha den. Stenaldern igen: en man som vägrar se sig som ett nyttoföremal är ett hot mot stammen. Han har sin styrka, men inte en ensidig plikt att vara nyttig. Det finns studier som visar att mycket attraktiva män med mjuka drag drar at sig sympati fran bade män och kvinnor, men inte pa langt när som är fallet med kvinnor.

#41  Ang: #40 av TalkingBad Henrik
2014-02-12 00:04:04

TalkingBad sa:
Anledningen är rätt uppenbar: pa stenaldern var kvinnor viktiga för stammens överlevnad, medans män var det enbart i den utsträckning de bidrog till stammens försvar och näring. Institutioner som respekt och moral utvecklades för att solidifiera dessa normer, och i princip alla aspekter av vara könsroller kan förklaras med hänvisning till detta förhallande.
Jag är inblandad i evolutionär kulturforskning och vill därför gärna höra mer om din teori. Är det något genetiskt du syftar på eller en framväxande kultur? Och hur har denna respekt för alla kvinnor yttrat sej?
Inlägget uppskattas av kx2

#42  Sv: Respekt Argument
2014-02-12 20:58:41

Hur definierar du respekt, Insikt? Varför skulle du inte kunna känna respekt för en man som bär peruk eller tupé?

#43  Ang: #42 av Argument Intryck
2014-02-13 12:26:14

Argument sa:
Hur definierar du respekt, Insikt? Varför skulle du inte kunna känna respekt för en man som bär peruk eller tupé?


För att jag inte gör det. Känslor, i det här fallet känslor av disrespekt, behöver man inte legitimera med några ytterligare argument.

#44  Ang: #42 av Argument Intryck
2014-02-13 12:26:20

Argument sa:
Hur definierar du respekt, Insikt? Varför skulle du inte kunna känna respekt för en man som bär peruk eller tupé?


För att jag inte gör det. Känslor, i det här fallet känslor av disrespekt, behöver man inte legitimera med några ytterligare argument.

#45  Ang: #9 av Laura Rodriguez
2014-02-13 12:35:25

Laura sa:
Om din teori stämmer - att många män är okapabla att känna respekt för det typiskt kvinnliga - och det samtidigt är så att män attraheras av en kvinna som tar hand om sitt utseende, i bemärkelsen att hon sminkar sig och rakar sina ben, finns det ju ett potentiellt ganska stort problem: att många män inte attraheras av kvinnor som de respekterar, och att de samtidigt inte respekterar de kvinnor som de attraheras av.


Det är egentligen ett könsneutralt problem.

Många kvinnliga feminister ogillar och kritiserar typisk manlighet, samtidigt som kvinnor attraheras av typisk manlighet.

Exempelvis att ha en vältränad kropp kan göra mannen mer attraktiv.
Samtidigt som dessa män kan förlöjligas som en del av en manlig maktfantasi.

#46  Ang: #45 av Rodriguez Laura
2014-02-13 16:10:30

Rodriguez sa:
Det är egentligen ett könsneutralt problem.

Många kvinnliga feminister ogillar och kritiserar typisk manlighet, samtidigt som kvinnor attraheras av typisk manlighet.


Det är klart att det är ett könsneutralt problem i de fall det drabbar människor i ett förhållande. Jag tycker uppriktigt synd om människor som varken respekteras av eller känner respekt för sin partner, oavsett kön. Personligen har jag inga erfarenheter av problemet dock utan upplever tack och lov ömsesidig respekt i mitt förhållande. Jag vet också att det finns kvinnor som attraheras av alla möjliga sorters män (inte bara vältränade kroppar), liksom det finns män som attraheras av alla möjliga sorters kvinnor (inte bara utstuderat feminina), så jag förstår inte varför det ska spela någon större roll om det finns några kvinnliga feminister som "kritiserar typisk manlighet".

Mitt inlägg som du citerar ska närmast betraktas som ett tankeexperiment jag gör i diskussionen med Intryck. Jag tror alltså inte att problemet är särskilt stort.

#47  Henrik... TalkingBad
2014-02-13 16:38:26

Da vet du ju mer än mig; jag kör bara med lösa och uttalat amatörmässiga antaganden.

Jag menar naturligtvis den respekt och det skydd kvinnor har i egenskap av (potentiella) mödrar. Jag skulle tippa att det inte har funnits nagot samhälle där kvinnor systematiskt har utsatts för mer vald, tvingats delta i krig, eller behövt arbeta hardare än män. Vi hittar naturligtvis kvinnor som jobbar hart och som utsätts för vald, men deras position har genom historien varit skyddad jämfört med mäns position.

En del feminister kanske skulle säga att detta skydd inte är respekt. Men vilken man genom världshistorien accepterar att man förolämpar hans mor? Att valdtäkt av kvinnor (men ocksa, som i Kongo, av män i samma eller till och med högre utsträckning) är ett effektivt sätt att bryta ned och besegra samhället är just att det är en förolämpning mot den respekt kvinnor atnjuter i och med att de är nyckeln till stammens överlevnad.

Den avsky vi känner inför sexuellt vald mot kvinnor (jämfört med vad vi känner om sexuellt vald mot män) är en annan indikation.

#48  Henrik... TalkingBad
2014-02-13 16:38:26

Da vet du ju mer än mig; jag kör bara med lösa och uttalat amatörmässiga antaganden.

Jag menar naturligtvis den respekt och det skydd kvinnor har i egenskap av (potentiella) mödrar. Jag skulle tippa att det inte har funnits nagot samhälle där kvinnor systematiskt har utsatts för mer vald, tvingats delta i krig, eller behövt arbeta hardare än män. Vi hittar naturligtvis kvinnor som jobbar hart och som utsätts för vald, men deras position har genom historien varit skyddad jämfört med mäns position.

En del feminister kanske skulle säga att detta skydd inte är respekt. Men vilken man genom världshistorien accepterar att man förolämpar hans mor? Att valdtäkt av kvinnor (men ocksa, som i Kongo, av män i samma eller till och med högre utsträckning) är ett effektivt sätt att bryta ned och besegra samhället är just att det är en förolämpning mot den respekt kvinnor atnjuter i och med att de är nyckeln till stammens överlevnad.

Den avsky vi känner inför sexuellt vald mot kvinnor (jämfört med vad vi känner om sexuellt vald mot män) är en annan indikation.

#49  Ang: #48 av TalkingBad Henrik
2014-02-13 19:31:13

Att män våldtar kvinnor visar att kvinnan repekteras högre än mannen? I sanning tänkvärt!

#50  Ang: #46 av Laura Rodriguez
2014-02-13 20:56:56

Laura sa:
Det är klart att det är ett könsneutralt problem i de fall det drabbar människor i ett förhållande. Jag tycker uppriktigt synd om människor som varken respekteras av eller känner respekt för sin partner, oavsett kön. Personligen har jag inga erfarenheter av problemet dock utan upplever tack och lov ömsesidig respekt i mitt förhållande. Jag vet också att det finns kvinnor som attraheras av alla möjliga sorters män (inte bara vältränade kroppar), liksom det finns män som attraheras av alla möjliga sorters kvinnor (inte bara utstuderat feminina), så jag förstår inte varför det ska spela någon större roll om det finns några kvinnliga feminister som "kritiserar typisk manlighet".

Mitt inlägg som du citerar ska närmast betraktas som ett tankeexperiment jag gör i diskussionen med Intryck. Jag tror alltså inte att problemet är särskilt stort.


Jag tror inte det drabbar människor i förhållande.

Anser du heller inte att det vore ett problem att se ner på kvinnor som rakar ben och armhålor? Det finns ju män som attraheras av kvinnor med hår på de ställena.

#51  Ang: #50 av Rodriguez Laura
2014-02-13 23:55:42

Rodriguez sa:
Anser du heller inte att det vore ett problem att se ner på kvinnor som rakar ben och armhålor? Det finns ju män som attraheras av kvinnor med hår på de ställena.


Det är klart att det är ett problem för dem som drabbas av det. Jag tror visserligen att det är fler som tittar snett på orakade kvinnoben och armhålor, än på vältränade manskroppar, så ur det perspektivet är det kanske ett större problem för kvinnor. Ingen bild på en muskulös manskropp har väl väckt samma typ av debatt som den orakade bibliotekarien jag nämner i inlägg #9? Så jag är förhållandevis säker på att det finns ett visst assymetriskt förhållande mellan könen i den här frågan, som säger någonting om en generell könsmaktordning i samhället, men hey - jag gissar bara. Eller vad tror du själv?

Jag personligen hör till dem som inte bryr sig nämnvärt om ifall någon reagerar negativt på mina orakade kroppsdelar. Det är deras problem, inte mitt, åtminstone till dess att någon startar en kampanj i sociala medier baserat på ett foto av mina egna kroppsdelar.

#52  Sv: Respekt TalkingBad
2014-02-14 21:55:59

Henrik, med den där dräpande och medvetet missförstaende kommentaren far du mig säkert att framsta som orimlig hos de personer som instinktivt stöder offerideologin, främst könsrollskonservativa och feminister. Men du dödar samtidigt varje möjlighet till en verklig, nyanserad diskussion. Synd att du tycker det är det mest vettiga sättet att handla.

#53  Ang: #52 av TalkingBad Henrik
2014-02-15 01:31:18

Om jag missförstått dej ber jag om ursäkt. Vad är det jag missförstått?

#54  Sv: Respekt TalkingBad
2014-02-16 22:35:48

Om du verkligen tror att jag havdar att valdtakt av kvinnor ar ett tecken pa respekt, finns det naturligtvis inga forutsattningar for att forsta varandra. Jag menade helt enkelt att vi alltid skyddat kvinnor mer an man fran fysiska faror. Inte helt, men mer an man.

#55  Sv: Respekt Henrik
2014-02-16 23:14:56

Anledningen till att kvinnor våldtas i krig är, skrev du, "just att det är en förolämpning mot den respekt kvinnor atnjuter i och med att de är nyckeln till stammens överlevnad." Utan denna respekt skulle alltså inte krigsvåldtäkterna äga rum. Då är väl våldtäkten ett tecken på denna respekt? På vilket sätt skulle jag ha missförstått ditt resonemang?

#56  Sv: Respekt TalkingBad
2014-02-16 23:41:09

Javisst men det ar val inget nytt? Valdtakt som krigsvapen vilar ju pa gorestallningen att kvinnans oskuld ar det vardefullaste stammen har, eller? Men valdtaktsmannen visar naturligtvis ingen respekt nar han valdtar (fast vad jag forstar kan valdtakt av man vara anda brutalare, och har betydligt oftare dodlig utgang). Det finns nog ingen som behandlas med mindre respekt an en man utan styrka och nytta, en man som ar offer. Om det inte visar pa en stark respekt for kvinnor, har jag svart att tanka mig nagot alternativ.

#57  Sv: Respekt Argument
2014-02-16 23:49:35

Jag vet inte om jag skulle sätta likhetstecken mellan att sätta kvinnan på en piedestal och att respektera henne. Det finns kulturer och individer som anser att kvinnan borde beskyddas, med ungefär liknande argument som man använder när man argumenterar för att barn borde beskyddas.

#58  Ang: #56 av TalkingBad Henrik
2014-02-17 00:03:38

Då hade jag alltså inte missförstått dej. Du ser krigsvåldtäkter som ett tecken på att kvinnan respekteras. Jag håller inte med dej. Huliganer krossar fönster och bränner bilar men det är inte tecken på att dom respekterar fönster och bilar.

#59  Sv: Respekt Intryck
2014-02-17 12:39:06

Återigen så är det skillnad på att känna respekt och att behandla någon med respekt.

#60  Henrik TalkingBad
2014-02-18 21:02:26

Jag ser det faktum att krigsvaldtakter ar ett effektivt vapen som ett tecken pa den skada en valdtakt asamkar samhallet och att i mangt och mycket kvinnans oskuld varderas hogre an mans liv.

Men du far garna komma med en alternativ forklaring.

#61  Ang: #60 av TalkingBad Henrik
2014-02-18 21:15:46

Att huliganer krossar fönster och bränner bilar skulle kunna tänkas bero på att dom respekterar fönster och bilar extra mycket. Men jag tror mera på att dom saknar respekt för andras egendom och att dom får en kick av att höra glaskross och se bilbränder. Och soldater som våldtar tror jag saknar respekt för kvinnan och får en kick av att visa sin makt över henne.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?