feminetik.se feminetik.se

Just nu 28 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Vad är "genusfeminism"?


Gå till senaste inlägget#1  Vad är "genusfeminism"? Henrik
2014-01-13 17:52:06

Vad jag vet har jag inte stött på ordet tidigare. Googling visar att den på JÄIF flitiga debattören Elit på flashback har nämnt det. Annars är det bara i ett litet antal antifeministiska bloggar det har förekommit.

Elit själv hänvisar till Stanford Encyclopedia of Philosophy men efter att ha lusläst hela uppslagsverket konstaterar jag besviket att "gender feminism" inte återfinns där (och aldrig har funnits heller).

Första gången ordet användes lär ha varit på sidan 273 i "Who stole feminism" av Christina Hoff Sommers, 1994. I alla fall har inte jag funnit det på någon annan sida och det är i så fall för att det inte är frågan om någon -ism. Det boken handlar om är "gender feminists", människor som fått sina maktpositioner genom att påpeka förtryck mot kvinnor överallt, gärna med anekdotiska och uppdiktade data.

Men Elit menar att genusfeminism är ett tankesystem som huvuddelen av svenska genusforskare tillämpar. Jag brukar gå igenom listan över varje års genusvetenskapliga avhandlingar och artiklar och den enda gemensamma faktor jag funnit är att dom behandlar genusvetenskap. Om man (som Elit) är intresserad av könsskillnader i onanifrekvens får man söka på andra ställen.

Om någon meddebattör kan sprida ljus över det skumma begreppet vore det uppskattat.

#2  Sv: Vad är "genusfeminism"? Elit
2014-01-13 19:40:58

Tja, du kan ju böja här: http://en.wikipedia.org/wiki/Equity_and_gende…

"The online Stanford Encyclopedia of philosophy has adopted the terminology of Sommers in its article on Liberal Feminism[17] as has Victor Conde's A handbook of international human rights terminology[18] and the Routledge International Encyclopedia of Women.[19] Both these reference works have a single article on "equity vs. gender feminism", though Routledge refers to the latter as "difference feminism"

"Feminists who identify themselves with equity feminism include Jean Bethke Elshtain, Elizabeth Fox-Genovese, Noretta Koertge, Donna Laframboise, Mary Lefkowitz, Carrie Lukas, Wendy McElroy, Camille Paglia, Daphne Patai, Virginia Postrel, Alice Rossi, Nadine Strossen, Joan Kennedy Taylor, Cathy Young, and evolutionary psychologist Steven Pinker.[3]"

Etc...

#3  Sv: Vad är "genusfeminism"? Ephemeer
2014-01-14 00:37:59

Vilka identifierar sig som genusfeminister då?

#4  Ang: #2 av Elit Henrik
2014-01-14 02:15:39

På frågor om vad genusfeminism är har Elit svarat: "det var definitionen vi var ute efter. Jag använde samma som Stanford Encyclopedia of philosophy." Men det kan ju inte vara sant för där finns ingen definition.

Nu hänvisas till wikipedia som definierar gender feminism så här:
"Gender feminism has the objective of counteracting gender-based discrimination and patriarchic social structures also outside of the legal system in everyday social and cultural practice."
"Gender feminists typically criticize contemporary gender roles and aim to eliminate them altogether."
Vad jag förstår är det andra och tredje vågens feminism som avses, dom senaste femtio åren alltså. Vi som vill bekämpa förtryckande könsroller.

Men är det vad Elit menar med genusfeminism? Så här skriver han:

"Genusfeminismen däremot hävdar att kvinnor även idag är underordnade de manliga strukturer som genomsyrar hela samhället, könsmaktsordningen. Denna lära tar avstånd från den klassiska liberala traditionen och ser i stället ett släktskap med marxistiskt tankegods, postmodernism, social konstruktivism och vänsterradikala vetenskapliga grupperingar.

Genusteorin har 3 grundantaganden:

1. Skillnaderna mellan män och kvinnor har ingen biologisk grund utan är enbart ett uttryck för den rådande samhällsordningen.
2. Den överskuggande sociala drivkraften heter makt och det är endast utifrån ett maktperspektiv vi kan ge en sann tolkning av samhällets strukturer.
3. Det är inte enskilda individers motiv som är avgörande för våra mänskliga interaktioner utan de handlar om olika grupper som ställs mot varandra. I det här fallet män som förtrycker kvinnor.

Den genusfeministiska synen är Sveriges officiella hållning i frågan ..."

Jag är inte postmodernist och skriver inte under på någon av dom tre punkterna. Och det är naturligtvis inte Sveriges officiella hållning i frågan!

#5  Ang: #4 av Henrik Elit
2014-01-14 12:51:42

[Detta meddelande har blivit raderat på grund av att författaren inte följde feminetik.se:s regler.]

#6  Ang: #3 av Ephemeer Elit
2014-01-14 12:56:20

Ephemeer sa:
Vilka identifierar sig som genusfeminister då?


Det vet jag inte och det spelar heller ingen roll, det är en definition som används för att beskriva en viss typ av förhärskande feminism. Som jag nämnde tidigare skriver Pinker att en genomgång av de 8 största feministiska inriktningarna passade 7 in inom detta paraplybegrepp. Något jag är tämligen övertygad om gäller även i Sverige (och även om det, mot all förmodan, inte gör det spelar det ingen roll för definitionen i sig)

#7  Ang: #6 av Elit Ephemeer
2014-01-14 13:12:22

Uppenbarligen används det inte av någon annan än dig. =)

#8  Ang: #5 av Elit Henrik
2014-01-14 13:15:19

Elit sa:
Haha, det här kan inte vara en rolig historia för dig.
??? Konstig kommentar. Kan du inte i stället klargöra vad du menar med genusfeminism. Är det wikipediadefinitionen (alltså andra vågens feminism, den som vill bekämpa förtryckande könsroller)? Eller är det din definition på familjeliv (postmodernism osv)?

Begreppet tycks vara okänt i Sverige fast du påstår att det är Sveriges officiella ideologi.

#9  Ang: #7 av Ephemeer Elit
2014-01-14 13:31:41

Ephemeer sa:
Uppenbarligen används det inte av någon annan än dig. =)


Ja, och "The online Stanford Encyclopedia of philosophy has adopted the terminology of Sommers in its article on Liberal Feminism[17] as has Victor Conde's A handbook of international human rights terminology[18] and the Routledge International Encyclopedia of Women.[19] Both these reference works have a single article on "equity vs. gender feminism", though Routledge refers to the latter as "difference feminism" För att inte glömma Harvardprofessorn Steven pinker som är rankad som en av världens främsta tänkare.

=)

#10  Ang: #1 av Henrik peter242
2014-01-14 13:33:28

Jag verkar vara ungefär samma som avses som jag benämner patriarkat/könsmakts/genusordnings-troende feminism.

#11  Ang: #8 av Henrik Elit
2014-01-14 13:37:21

Henrik sa:
Är det wikipediadefinitionen (alltså andra vågens feminism, den som vill bekämpa förtryckande könsroller)? Eller är det din definition på familjeliv (postmodernism osv)?

Begreppet tycks vara okänt i Sverige fast du påstår att det är Sveriges officiella ideologi.


Vill du läsa mer om definitionen (och här kommer du se att det jag skrev är en summering) så utvecklar Steven Pinker begreppet i sin bok "Ett oskrivet blad".
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Blank_Slate

Det spelar ju ingen roll om det är okänt i Sverige, det är en paraplybeskrivning av tankarna i de ledande feministiska tankeströmningarna. Det är alltså dessa punkter som de flesta feministiska tänkare, däribland den enhet regeringen bildade för att utveckla sin syn på jämställdhet, har. Påstår du något annat så vill jag gärna se en källa på det. Det var även samma syn som de framstående genusvetarna i dokumentären hjärntvätt hade.

#12  Ang: #11 av Elit Henrik
2014-01-14 16:25:11

Då har vi raskt kunnat skippa både Stanford och wikipedia. Det var bara Pinker det var frågan om hela tiden. Genusfeminister är alltså Pinkers beskrivning av feminister han inte gillar. Dom tre punkterna är Pinkers eget påhitt. Så vitt vi vet har ingen enda människa kallat sej genusfeminist och ingen har sagt sej gilla Pinkers punkter. Jo, enligt Elit finns det i alla fall en som slutit upp bakom dessa punkter och det är den svenska nationen!

Pinkers punkter har i alla fall slagit bra i en del kretsar. Den ateistiska bloggaren Libby Anne har ett hjärtevärmande inlägg om den debatt som förs.
http://www.patheos.com/blogs/lovejoyfeminism/…

#13  Ang: #12 av Henrik Elit
2014-01-14 18:58:34

Henrik sa:
Då har vi raskt kunnat skippa både Stanford och wikipedia.


"The online Stanford Encyclopedia of philosophy has adopted the terminology of Sommers in its article on Liberal Feminism[17] as has Victor Conde's A handbook of international human rights terminology[18] and the Routledge International Encyclopedia of Women.[19] Both these reference works have a single article on "equity vs. gender feminism", though Routledge refers to the latter as "difference feminism" För att inte glömma Harvardprofessorn Steven pinker som är rankad som en av världens främsta tänkare.

Så = )
För att göra det lättare för dig. Det är summers term från början och hon och Pinker har samma syn. Stanford... skriver ju om detta och hänvisar till summers. Svårare än så var det inte.

Jag väntar med spänning på att du skall hitta något som visar att det jag säger inte stämmer. Lär nog få vänta ett tag.

#14  Ang: #13 av Elit Henrik
2014-01-14 19:29:56

Vidhåller du att Stanford skriver om gender feminism?

#15  Sv: Vad är "genusfeminism"? Laura
2014-01-26 18:56:50

Det här är en intressant fråga som jag själv har funderat på. Jag har bara stött på "genusfeminism" i antifeministiska bloggar, foruminlägg från antifeminister och i den enstaka spalten i dagstidningen, som t ex i den här:
http://www.dn.se/ledare/kolumner/en-yrkeskar-…

När jag har ställt frågan till människor som jag känner som feminister (akademiker och/eller politiskt engagerade) har de inte ens hört begreppet, och jag tänker att genom att använda begreppet om feminister eller feminism avslöjar man något om vilka man lyssnar till och åt vilket håll ens sympatier riktas. Det är i alla fall uppenbart att det är en etikett som sätts utifrån (uppifrån) på vissa feminister av personer som helst inte själva vill förknippas med dem.
Inlägget uppskattas av Blindalina, udd och Henrik

#16  Ang: #15 av Laura Fiji
2014-01-28 12:26:41

Efter att ha läst tråden och kikat runt lite.

"Genusfeminism" verkar inte existera på svenska. Det verkar vara en felöversättning av "Gender feminism".

"Gender feminism" i sin tur verkar vara engelskans motsvarighet till svenskans "Likhetsfeminism".

Vilket är (förenklat) att man anser att största delen av skillnaderna i beteende mellan könen är socialt konstruerade, och inte medfödda.

Någon som tänker annorlunda?
Inlägget uppskattas av JohanS

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?