feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Valdtäkt i Iran - överraskande siffror


Gå till senaste inlägget#1  Valdtäkt i Iran - överraskande siffror TalkingBad
2014-01-02 19:58:03

Den här krönikan:

http://genusdebatten.se/gastinlagg-myten-on-p…

handlar om Iran ur ett könsmaktsperspektiv. Det han berättar stämmer faktiskt rätt bra med det jag själv upplevt under tio ar i regionen, emellertid inte i Iran. Kvinnor beskyddas och behandlas som spädbarn, pa gott och ont - men langt ifran bara ont.

Vi kan gärna diskutera detta. Men det som förvanade även mig var att:

60% av polisens valdtäktsanmälningar gäller MANLIGA offer

Förmodligen ocksa manliga förövare (det kommer att ta ett par sekler innan vi tar valdtäktskvinnor pa allvar; i alla fall om offret inte är ett barn). Men ända.

Vi har nog alla läst studier som kommer till den i början överraskande slutsatsen att män utsätts för lika mycket eller mer sexuellt vald som kvinnor. Men när det kommer till polisanmälningar lyser manliga offer med sin franvaro. Av förstaeliga skäl.

I de muslimska länder jag känner skulle ett manligt offer i princip förlora sin manlighet, sitt existensberättigande. Han skulle förlora sin familj, sitt jobb, vara till allmänt atlöje, och förmodligen utsättas för upprepat vald, en del sexuellt. Jag känner inte till en enda organisation som skulle hjälpa honom; det finns naturligtvis hundratals sadana för kvinnliga offer.

Vad är det som är sa radikalt annorlunda i Iran? Är det nagon som känner till landet? Teorier? Studier? Feministiska infallsvinklar?

#2  Sv: Valdtäkt i Iran - överraskande siffror peter242
2014-01-03 09:55:37

För mig är det likheterna som är slående. Sverige har bara ett lite mer statligt/kommunalt centraliserat system för omhändetagande av kvinnor som alla män (oavsett om de har varit inblandade i förhållanden/föräldraskap tillsammans med kvinnor eller inte alls) förväntas bidraga till genom skatten medan det i Iran är pappan eller maken som i större utstreckning får den ekonomiska bördan.

#3  Sv: Valdtäkt i Iran - överraskande siffror TalkingBad
2014-01-03 17:11:46

Det jag själv iakttagit är att tendensen att beskydda och upphöja kvinnor pa pedestal är starkare i Mellanöstern än i Sverige; samma pedestalupphöjande har naturligtvis ocksa lett till att kvinnor i den offentliga sfären tas mindre pa allvar som beslutsfattare (enbart som offer).

Sa det han skriver stämmer med mina erfarenheter, även om historien är ensidig - men langt ifran sa ensidig som mycket av den rapportering vi sett om Iran och könsrelationer.

Men valdtäkt mot män... Jag far ihop det att män valdtas mer; att valdta en kvinna ses som en dödlig synd, medan män som är offer far skylla sig själva. Men att manliga offer gar till polisen, och att polisen tar anklagelserna pa allvar - sa langt har vi inte ens kommit i Sverige! Det har jag ingen förklaring för.

Vad tycker ni feminetister?

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?