feminetik.se feminetik.se

Just nu 21 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Känner ni tacksamhet för manliga skapelser?


Gå till senaste inlägget#1  Känner ni tacksamhet för manliga skapelser? Intryck
2013-12-21 20:37:04

Jag, i egenskap av man som inte är lämpad för de mest grundläggande funktionerna i samhället, gör det definitivt.

Jag är tacksam för att jag har ett hus att bo i, och för att jag får åka med flygplan, och för att datorer existerar, trots att jag själv har noll förståelse för allt som har med sånt att göra. Helst skulle jag vilja känna att jag i teorin skulle kunna ha skapat allt det som jag utnyttjar, och haft ett mångsidigt kunnande i allmänhet.

Men hur ser feminister på detta? Känner man tacksamhet?
Inlägget uppskattas av Sjodin

#2  Sv: Känner ni tacksamhet för manliga skapelser? Intryck
2013-12-24 17:52:43

Kom igen nu. Ska frånvaron av svar tolkas som att ni inte känner tacksamhet? (Om man är tacksam så passar det att säga det.)

#3  Sv: Känner ni tacksamhet för manliga skapelser? TalkingBad
2013-12-24 19:50:37

Eftersom det inte finns nagot manligt värde, eftersom manligt värde är nagot som maste förtjänas, eftersom män är värda vad de presterar, varken mer eller mindre, är tystnaden talande. Den visar pa var kulturellt ingrodda ovilja att erkänna nagot värde utöver det som kan förtjänas. Feminister kanske har en annan motivering, men i slutändan handlar det om könsrollskonservatism.

Sätter du pistolet pa brösten kommer nog folk upp med en hel del anledningar, men det kommer att kännas märkligt och onaturligt.

#4  Sv: Känner ni tacksamhet för manliga skapelser? vejde
2013-12-25 22:05:38

Jag känner lika mycket tacksamhet mot män som har gått ut i krig, arbetat hårt eller uppfunnit viktiga saker, som jag gör mot kvinnor som sliter i vården, inom barnomsorgen eller sköter merparten av allt obetalt hemarbete i världen.

Jag är tacksam över att dessa människor finns. Men generellt går jag inte runt och känner tacksamhet, nej.

Ibland kan jag förstås känna tacksamhet mot Modergudinnan som skapade vissa män så vackra. Amen.

#5  Ang: #4 av vejde Intryck
2013-12-25 22:17:26

vejde sa:
Jag känner lika mycket tacksamhet mot män som har gått ut i krig, arbetat hårt eller uppfunnit viktiga saker, som jag gör mot kvinnor som sliter i vården, inom barnomsorgen eller sköter merparten av allt obetalt hemarbete i världen.


Men det är en skillnad där: slita i vården och barnomsorgen kan alla göra, mer eller mindre bra.

Om alla var som mig, hade det däremot inte funnits några flygplan. Hade aldrig kommit på tanken att försöka få människor att flyga. Och har alldeles för låg grundläggande förståelse för maskiner och motorer för att kunna jobba inom det. Ändå får jag flyga.

Känner du inte igen dig i detta? Hur kan man inte vara tacksam för att denna typ av människor finns?

#6   Sjodin
2013-12-26 00:37:07

Trollstav Vad är den feministiska kopplingen i detta?

#7  Sv: Känner ni tacksamhet för manliga skapelser? vejde
2013-12-26 09:24:37

Experter hade inte kunnat existera eller utvecklas om det inte fanns människor som (frivilligt eller av tvång) skötte markservicen, gjorde allt grovarbete mm.

Jag vet att "vanligt" arbete ofta underskattas (både mäns och kvinnors), men jag är ändå förvånad över att finna sådan argumentation år 2013, från någon som verkar vilja framhäva sig som hyfsat intelligent och nyanserad. (Även om denne någon inte direkt lyckas).
Inlägget uppskattas av Rodriguez

#8  Sv: Känner ni tacksamhet för manliga skapelser? vejde
2013-12-26 09:31:55

Tillägg:

Jag är glad att "genier" finns, men varför skulle jag känna MER tacksamhet mot dessa, än mot alla som sliter i alla de grovarbeten eller lågbetalda arbeten som bär upp samhället? Som kanske inte alltid kräver expertkunskaper, men som är nog så nödvändiga för att samhället ska kunna utvecklas och nya uppfinningar göras?

Jag förstår öht inte frågan.

#9  Sv: Känner ni tacksamhet för manliga skapelser? Intryck
2013-12-26 09:59:39

Svaret är att det är ganska naturligt att känna MER tacksamhet gentemot folk som gör något som man själv inte hade kunnat göra men som man ändå drar nytta av. Inte LIKA. MER. Det är säkert inte politiskt korrekt. Men ödmjukt.

Jag, i egenskap av man som helt enkelt har noll av den talang och förståelse som krävs inom exklusivt manliga branscher, känner denna tacksamhet. Och försöker inte förklara bort den. Känner också att jag hade velat ha en slags grundläggande förståelse för exempelvis bygg och flygplansteknik, utan att nödvändigtvis jobba inom det. För att det känns som vår uppgift att tillhandahålla saker som detta till samhället.

Den feministiska kopplingen är alltså att analysera hur feminister känner och vad det säger om dem. Det är väl inte för att exklusivt manliga yrken helt enkelt inte känns som er uppgift som ni inte är tacksamma?

#10  Sv: Känner ni tacksamhet för manliga skapelser? Intryck
2013-12-26 10:01:44

Och, kompis, här snackar du med någon som inte nödvändigtvis tycker att det "omoderna" är något negativt oavsett vad.

#11  Sv: Känner ni tacksamhet för manliga skapelser? Sagila
2013-12-26 10:30:38

Svår fråga att svara på tycker jag. Känner jag tacksamhet eller inte?
Vad är tacksamhet? Innebär tacksamhet att jag erkänner mig vara tack skyldig?
Kan lika gärna säga att jag är glad att vissa uppfinningar har gjorts?
Vad skulle vara skillnaden på glad och tacksam i det fallet?
Jag är glad för många olika uppfinningar men jag vet inte om jag är tacksam eller inte.

#12  Ang: #9 av Intryck vejde
2013-12-26 11:17:36

OK, men alla känner inte som du? Kan du förstå det?

Har inget med vad som är "naturligt" att göra, det är en subjektiv bedömning. Har heller inget med ödmjukhet att göra, jag är (som sagt) självklart glad att det finns genier och experter.

Jag är tacksam för att det finns olika slags människor. Och det handlar inte bara om att KUNNA, utan om att VILJA. Jag är tacksam för att det finns människor som VILL göra (nåja, vill och vill) alla de där dåligt betalda sysslorna som jag inte är intresserad av. Jag är tacksam så länge jag slipper (om vi nu ska vara cyniska). I det avseendet är jag LIKA tacksam mot städerskan eller undersköterskan, som mot Einstein.

#13  Sv: Känner ni tacksamhet för manliga skapelser? vejde
2013-12-26 11:20:38

På tal om ödmjukhet...

Einstein gjorde det han tyckte var kul. Brann för. Han slog snarare två flugor i en smäll när han samtidigt utvecklade relativitetsteorin. Detsamma med Da Vinci etc. Deras bidrag till mänsklighetens utveckling ska inte underskattas, men vilka förtjänar egentligen MEST tacksamhet? De som år efter år sliter i tunga och dåligt betalda yrken de sällan brinner för, men som måste göras, eller de som förenar nytta med nöje när de "räddar världen"?
Inlägget uppskattas av kx2

#14  Ang: #13 av vejde Intryck
2013-12-26 11:39:21

När man svarar på frågan om vad man KÄNNER, borde man inte analysera vad man i teorin BORDE känna EGENTLIGEN. Med det kan man bortförklara allt, eftersom man alltid kan SÄGA att man känner det som i högst grad kan paras ihop med "rätt" politik.

Det är ingen subjektiv BEDÖMNING att det sitter djupt i människan att vara imponerad av och känna tacksamhet gentemot människor som gör något som man själv aldrig hade kunnat göra. Det är en TRO.

Verkar som man hellre vill analysera sönder känslan "tacksamhet" än att under några omständigheter uttala meningen "jag känner tacksamhet för manliga skapelser".

#15  Ang: #14 av Intryck vejde
2013-12-26 11:44:43

Jag skrev vad jag känner och motiverade dessutom varför.

Inte vad jag "borde" (?) känna.

Du verkar däremot skriva vad du tycker att man borde känna, men det får stå för dig.

Och att vara imponerad av och att känna tacksamhet, är inte samma sak. Jag är mer imponerad av det Einstein gjorde än det en städerska gör, men jag känner inte mer tacksamhet mot honom för det, utan på sätt och vis mer för städerskan.

#16  Sv: Känner ni tacksamhet för manliga skapelser? vejde
2013-12-26 11:46:33

Oj, medhåll av Rodriguez? Kors i taket :-)

#17  Suck... vejde
2013-12-26 11:49:59

"Verkar som man hellre vill analysera sönder känslan "tacksamhet" än att under några omständigheter uttala meningen "jag känner tacksamhet för manliga skapelser"."Känner du tacksamhet för kvinnliga skapelser, Intryck? För att kvinnor föder fram genier? För att någon kvinna är intresserad av dig? (Om nu någon är det).

#18  Ang: #13 av vejde Intryck
2013-12-26 12:04:00

vejde sa:
Deras bidrag till mänsklighetens utveckling ska inte underskattas, men vilka förtjänar egentligen MEST tacksamhet?


"Egentligen".

Som folk som inte äter kött för att det "egentligen" är fel att döda.

Frågade om man faktiskt KÄNNER tacksamhet.

#19  Sv: Känner ni tacksamhet för manliga skapelser? Sagila
2013-12-29 11:28:51

Om vi alla svarar att vi inte känner tacksamhet för manliga skapelser. Skulle du då i så fall tro på det?

#20  Sv: Känner ni tacksamhet för manliga skapelser? Intryck
2013-12-29 11:40:22

Beror på.

Jag förstår inte hur flygplansteknik fungerar. Om alla var som mig hade det inte existerar några flyg, eller ens något som har med motorer att göra. Ändå drar jag nytta av transportmedel. Någon som känner igen sig i detta?

#21  Sv: Känner ni tacksamhet för manliga skapelser? Sagila
2013-12-29 11:47:04

Låt säga att vi alla känner tacksamhet. Vad kan vi i så fall dra för slutsatser av det?

#22  Sv: Känner ni tacksamhet för manliga skapelser? Intryck
2013-12-29 11:56:45

Vet inte om vi borde säga det. Skulle tro att de manliga "stammisarna" på Feminetik - vilka jag skulle kunna tro ofta är nördiga teknikerhjärnor som ändå vill omge sig med "humanist"-kvinnor - har mycket mindre anledning att känna tacksamhet gentemot de som till exempel bygger hus/flygplan/datorer, eftersom de känner att de hade kunnat göra det/pluggat till det själva.

En slutsats man kan dra, är att människor är väldigt olika, och att det i hög grad går hand i hand med kön, och att det skulle kunna vara ännu en anledning att sluta med likhetsfeminism.

#23  Sv: Känner ni tacksamhet för manliga skapelser? Sagila
2013-12-29 12:02:12

Jag är inte likhetsfeminist och jag känner mig tacksam över att män och kvinnor och människor överhuvudtaget är olika.
Inlägget uppskattas av Intryck

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?