feminetik.se feminetik.se

Just nu 15 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Sexuella trakasserier i grazonen - vad göra?


Gå till senaste inlägget#1  Sexuella trakasserier i grazonen - vad göra? TalkingBad
2013-12-10 17:26:43

Hej alla!

I dagarna fick jag tyvärr själv uppleva ett fall som visar hur komplicerad verkligheten är bakom de diskussioner vi har pa forumet. Jag förvränger detaljerna lite för att "skydda de inblandade", men de kritiska punkterna behaller jag.

Vi har en ny kollega i var organisation, inom offentlig sektor utanför Sverige med aktiviteter i Mellanöstern. Vi kallar honom Fredrik.

Fredrik är mycket vänlig, men har en stil som ibland verkar lite paträngande. Han engagerar sig intensivt i diskussioner som inte kräver ett särskilt starkt engagemang. Han fragar mycket, kanske lite för mycket. Och han är ibland lite fysisk - lite i grazonen, men inte obehagligt och mig veterligt inte riktat mot ett specifikt kön.

Nu kurserar ett rykte om att han är paträngande mot kvinnor. Jag vet inte riktigt vad som hänt, och förmodligen menade den personen som pabörjade ryktet inget illa. Men ryktet hänger kvar, och förstärks - det verkar som om alla kvinnor nu tolkar allt han gör med förutfattade meningar. Sist fick jag höra att han inte respekterar kvinnor och inte vill jobba med dem.

Som ansvarig maste jag naturligtvis ta detta pa allvar. Men bade jag och de jag talat med medger att det förmodligen handlar om ett missförstand.

Men vad skall jag göra? Om historien blir officiell, far det stora konsekvenser för honom - det kommer atminstone att försvara hans karriär och sätta en stämpel pa honom som är näst intill omöjlig att tvätta bort. Om jag tystar ned historien, gör jag mig skyldig till just det förminskande som vi anser gjordes i historien, där kvinnor hade mindre rättigheter.

Vad jag än gör, blir det fel.

#2  Sv: Sexuella trakasserier i grazonen - vad göra? vejde
2013-12-10 18:13:32

Börja med att prata med honom?

Är han medveten om vilka rykten som går? "Tar" han ofta i personer fast de inte vill? Där får han nog lägga band på sig, det kanske är naturligt för honom men alla gillar inte det. Gäller både kvinnor och män.

Är han väldigt "intensiv" verbalt kan det ju också uppfattas som jobbigt, men det är inte detsamma som trakasserier.

Vet du vilka kvinnor som "startade ryktet"? (Alltså som upplever honom som jobbig och påträngande). Prata med dem också. Inte anklagande, utan bara hur de uppfattar honom och varför.

#3  Sv: Sexuella trakasserier i grazonen - vad göra? heffaklumpen
2013-12-11 01:09:13

Så här ser jag på det...

När sådana här rykten uppkommer så finns det egentligen två olika scenarion (A och B nedan) och två oacceptabla beteenden som båda behöver hanteras oavsett scenario, d.v.s. ryktesspridningen och eventuella trakasserier.

Det finns ingen skyldighet att agera mot "Fredrik" baserat på rykten och om du gör det så riskerar du att legitimera och förvärra ett övergrepp. Den skyldighet du har är att utreda och ev. förhindra potentiella trakasserier, både sådana han anklagas för och sådana han utsätts för, det kan vara bra att förklara det för alla inblandade.

Scenarion

A.
Han har gått över en gräns i beteendet mot någon eller flera kvinnor (dvs som är att betrakta som trakasserier, men som inte tagits upp med ansvarig), vilket givetvis inte är acceptabelt, och dessa sprider rykten om honom på grund av detta, vilket inte heller är acceptabelt.

Lösning:
1. Gör klart för honom att han måste ändra sitt beteende
2. Gör klart för ryktesspridarna att det inte är ok att sprida sådana rykten utan hur sådana överträdelser ska hanteras.
3. Om detta inte räcker, ta upp och diskutera båda aspekterna på lämpligt möte, i generella termer, utan att peka ut vare sig honom eller ryktesspridarna och mer med fokus på hur det är lämpligt att hantera sådana konflikter. Jag antar att det finns en plan för hanteringen.
4. Disciplinåtgärder i någon form.

B.
Någon eller några sprider rykten om honom som inte har grund i en sådan överträdelse, detta är givetvis inte heller acceptabelt. OBS! Att stoppa sådant är inte att tysta ner eller förminska utan chefens skyldighet, precis som andra typer av mobbning på arbetsplatsen. Det spelar ingen roll om ryktena handlar om att någon ligger med chefen, att någon luktar illa/inte tvättar sig eller någon trakasserar eller inte respekterar kvinnor (eller annan grupp).

Lösning:
1. Gör klart för ryktesspridarna att det inte är ok att sprida sådana rykten.
2. Om detta inte räcker, ta upp och diskutera problemet, i generella termer, utan att peka ut ryktesspridarna och mer med fokus på acceptabelt beteende och konfliktlösning.
3. Disciplinåtgärder i någon form.


Allt som inte utgör en överträdelse, tolkningsfrågor mm., måste hanteras inom scenario B i det läget som uppstått och du som ansvarig har att hantera. (Det kan behövas ytterligare åtgärder och diskussioner med de inblandade om beteenden på arbetsplatsen för att undvika gråzoner och överdrivna tolkningar, men mobbning/trakasserier hanteras först)

#4  Ang: #1 av TalkingBad Ephemeer
2013-12-11 10:50:23

TalkingBad sa:
Fredrik är mycket vänlig, men har en stil som ibland verkar lite paträngande. Han engagerar sig intensivt i diskussioner som inte kräver ett särskilt starkt engagemang. Han fragar mycket, kanske lite för mycket. Och han är ibland lite fysisk - lite i grazonen, men inte obehagligt och mig veterligt inte riktat mot ett specifikt kön.

Det låter som att han skulle kunna ha någon störning inom autism-spektrum (t.ex. Aspergers). I så fall är han kanske inte medveten om vad han gör fel eller hur det uppfattas.

I vilket fall, prata med honom i första hand. Hjälper det inte; anmäl till HR.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?