feminetik.se feminetik.se

Just nu 20 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

värsta landet att vara kvinna


Gå till senaste inlägget#1  värsta landet att vara kvinna TalkingBad
2013-12-03 22:14:52

http://politiken.dk/udland/ECE2129807/rapport…

Jag har arbetat i Mellanöstern i flera ar, och det finns naturligtvis en annan sida till kvinnofientligheten där. Segregeringen, framför allt i de lägre samhällsskikten, är mycket strikt, men kvinnor atnjuter ocksa ett starkt skydd. De behöver inte arbeta, mannen är skyldig att betala för hushallets alla utgifter oavsett hennes inkomst, och mannen skall vara beredd att bege sig i fara för att rädda hennes ära. De facto gäller fortfarande att mannen är ansvariga för kvinnans brott.

För att kunna utöva detta ansvar har mannen, atminstone utat sett, autoritet över sin hustru och sina barn. Därför sopas fortfarande valdtäkt inom äktenskapet under mattan, förmodligen en del i resonemanget bakom slutsatsen i artikeln. Men inom de egyptiska familjer jag känner, alla fran övre medel eller överklassen med universitetsutbildning, ser jag lite skillnad gentemot svenska par - kvinnan har ofta övertaget.

Valdtäkt bestraffas mycket hart, ofta med lynchning utan bevis. Men 'date rape' erkänns sällan som sadan; kvinnan anses skyldig att inte bege sig in i sadana situationer. Och den arabiska kulturen bedriver ren tortyr mot unga män - a ena sidan är sex oatkomligt utanför äktenskapet och dess skyldigheter, a andra sidan är trycket att bevisa sin manlighet mycket, mycket stort, vilket man framför allt ser i attityden mot bögar.

Detta enormt starka skydd för kvinnor ser vi, ironiskt nog, i de situationer där kvinnor drabbas - som vid kvinnodemonstrationen i Kairo. Hela världen, inklusive värdekonservativa muslimer, var upprörd, trots att betydligt värre saker hänt tusentals män under manaderna innan.

Sa ja, det är värre att vara kvinna i Egypten än i Sverige. Men det är värre att vara man ocksa. Och som kvinna atnjuter man ett grundläggande skydd som kan vara ack sa värdefullt när man inte ens vet om man kommer att ha rad att köpa nagot att äta.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?