feminetik.se feminetik.se

Just nu 22 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Riktig misogyni - i bibeln


Gå till senaste inlägget#1  Riktig misogyni - i bibeln TalkingBad
2013-12-03 21:46:44

http://www.youtube.com/watch?v=K4n7PyKybv8

En dokumentär om alternativa bibliska texter som tidigt förbjöds och aterupptäcktes först 1945.

Mycket om kvinnor. Kvinnor är orena och kan bara räddas genom att bli till män, nagot som forskaren i filmen tolkar som att de ska ta an sig manliga karaktärsdrag.

Misogynt värre, fran tider där det inte var särskilt trevligt att vara varken man eller kvinna.

Det som slar mig är tva saker:

1. Fran feministiskt hall far jag ofta höra nagot i mina öron förundransvärt - att den manliga könsrollen är bredare och att män är friare. Som homosexuell uppväxt i 80-talets fortfarande homofobiska Sverige, har jag ett helt annat perspektiv - men alla här haller nog med om att kvinnor har erövrat mer mark än män under de sista 50 aren. Hemmamän är fortfarande sällsynta, trots att det till synes är ett rätt attraktivt perspektiv att fa vara hemma med barnen utan försörjningsbörda. Den enda förklaringen till varför manga kvinnor ser män som friare är att de själva ser männens domän som mer värd; de har ärvt det misogyna värdeperspektivet ovan.

2. Att fa se sig själv som god och värdefull var förmodligen ett starkt incitament för män att leva upp till sin ofta tunga och farliga roll i samhället. Det gottgjorde, i moderna termer, för 'male disposability'. Pa sa sätt hade den misogyna texten i det försvunna nya testamentet (samt andra misogyna texter) den tillsynes paradoxa effekten att säkerställa att kvinnor skyddas i samhället, atminstone i barnabärande alder.

Vad tycker ni?

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?