feminetik.se feminetik.se

Just nu 14 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Kvinnor och konsenspolitik


Gå till senaste inlägget#1  Kvinnor och konsenspolitik MyLibido
2011-10-30 13:01:13

Här är en vild teori, som det kanske finns nagot belägg för nagonstans i forskningen:

Bland de politiska grupper som pa nagot sett ses som hotfulla, föredrar vi kvinnliga politiska representanter.

Nagra exempel:

- Democratic Alliance, det före detta anti-apartheidpartiet i Sydafrika, lider av att dess följeskap är mest vita och färgade, de priviligierade grupperna under apartheidsystemet. Alliansen leds sedan länge av Helen Zille, tillika guvernör i Kapstaden. Även om det var ett anti-apartheidparti ses det som det vita partiet, och en manlig partiledare skulle ha polariserat politiken betydligt mer (vilket skulle betyda politiskt självmord i ett land där 80% är svarta).

- Svarta kvinnor i Amerika. Svarta kvinnor är betydligt mer framgangsrika än svarta män; en tendens som börjar redan i universiteten. Condi Rice sags till och med som en presidentkandidat, nagot som knappast skulle ha varit fallet om hon varit en vit man, tills hon diskvalificerade sig själv pa ett sätt som inte hade med hennnes kön att göra.

- Manga länder med stark potential för etnisk konflikt väljer ofta kvinnliga statschefer eller har mycket mäktiga kvinnliga politiker. Filippinerna, Indonesien, Indien, Pakistan, Bangladesh, Liberia, för att nämna ett par exempel.

Lite grovhugget, kanske. Men Sonia Gandhi utövar en stark enande kraft, och Helen Zille har lyckats med att dra till sig delar av den svarta medelklassen.

Sadär, till attack, feminister och antifeminister.

#2  Sv: Kvinnor och konsenspolitik samusaran
2014-01-14 16:24:11

Gräver upp denna intressanta trådstart, som definitivt förtjänade ett inlägg.

Jag tror att det kan vara så till viss del, men att det bygger mycket på fördomar om vad som är kvinnligt och manligt. Kvinnliga politiker kan vara precis lika hårda eller korrupta/maktfullkomliga som män. Eftersom du nämner Sydafrika är ett exempel den avskedade ministern Dina Pule. Eller för all del Winne Mandela.

Faktum är att DA innan Zilles tid leddes av en man, Tony Leon. Han var precis som du skriver en väldigt polariserande kraft, uppfattades av styrande ANC som aggressiv och nedlåtande. Det lustiga med Helen Zille är däremot att hon ofta kan äta kakan och ha den kvar. Hon har ibland gått till väldigt aggressiva attacker mot ANC och President Zuma, men kan trots det också falla tillbaka mot någon sort uppfattad moderlighet (hennes partisympatisörer kallar henne ofta tillgivet "mama Zille").

Klart är att en strategi som en del kvinnor kunnat använda för att ta sig fram i patriarkatet har just varit att försöka använda etablerade könsfördomar till sin fördel. I detta kan ingå att nå makten för att folk tror att kvinnor är "godare". Kanske kan det ligga bakom de många kvinnliga presidenterna i det annars så machodominerade Sydamerika?

Det betyder givetvis inte att fördomarna inte till ytterst är negativa och låser fast människor i könsroller. Men det är intressant ändå att fundera över.
Inlägget uppskattas av Ephemeer

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?