feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Jakten på maskulinitet förenar högerextrema


Gå till senaste inlägget#1  Jakten på maskulinitet förenar högerextrema RasmusS
2011-08-30 08:57:01

http://www.dn.se/nyheter/varlden/jakten-pa-ma…

Är inte förenklingar av den här graden rent kontraproduktiva? Jag hoppas att det är bristen på utrymme i DN som gör att det låter som en "hobbyforskare" med sina hemsnickrade teorier.

#2  Sv: Jakten på maskulinitet förenar högerextrema Bakfot
2011-08-30 09:56:53

Norska Dagbladet publicerar en krönika av Michael Kimmel på samma tema, men lite mer internationellt perspektiv: http://www.dagbladet.no/2011/08/26/kultur/deb…

Rubriken är "Massemordernes maskuline skam. Du kan ikke forstå høyreekstremister uten også å forstå kjønn."

...den amerikanske bevegelsen (lover) å gjenreise mannligheten og bruker dette som et middel for å verve nye medlemmer. Gjennom å delta i disse mannsgruppene kan man bli med og beskytte hvite kvinner mot disse bestialske krekene. De vil få disse kvinnenes beundring og kjærlighet, og slik gjenvinne sin mannlighet.

Deres mannlighet er en militarisert versjon av den heroiske John Rambo. De bruker deres gudgitte rett til å trekke våpen, hvis noen eller noe, for eksempel et statlig maktapparat, frarøver dem mannligheten.

Anders Behring Breiviks hevder at feminismen er ansvarlig for en samfunnsmessig snuoperasjon, enten det er i media eller i militæret, hvor «mannen er underlegen og kvinnen overlegen». Som et resultat av denne omfattende utviklingen «forventes dagens mann å være et overfølsomt undermenneske som bukker og nikker for den radikalfeministiske agendaen.»


#3  Ang: #1 av RasmusS Linus
2011-08-30 12:02:40

För en man med en hammare ser alla problem ut som en spik. Och för Kimmel ser alla problem ut som män i jakt på maskulinitet.

#4  Sv: Jakten på maskulinitet förenar högerextrema Linus
2011-08-30 12:14:48

Jag undrar hur Kimmel inordnar högerextrema kvinnor i sin världsbild. Dessutom undrar jag om det existerar någon relevant kontrollgrupp av män som, i Kimmels tycke, inte jagar efter maskulinitet eller om slutsatsen "Jakten på maskulinitet förenar högerextrema" är lite som att säga "två näsborrar och testiklar förenar högerextrema".

#5  Sv: Jakten på maskulinitet förenar högerextrema Bakfot
2011-08-30 13:40:26

Man kan undra om det som förenade IRA, ETA, Rote Arméfraktion m.fl. i själva verket var en jakt på maskulinitet? Eller är den specifik för högerextrema terrorister, och i så fall varför?

#6  Sv: Jakten på maskulinitet förenar högerextrema fredriktomte
2011-08-30 15:17:35

Jag tycker följande stycke är intressant:

[citat DNEtt av namnen sticker ut lite extra: Jackie Arklöv, dömd för polismorden i Malexander 1999.

– Arklöv är intressant. Han blev inte nazist förrän han lämnade den svenska militären och blev legosoldat i Kroatien. Kroaterna som slogs där var ju söner till riktiga nazister, men de var de första som inte kallade honom ”neger”. De sade bara att han var en bra krigare. Så han antog att nazister inte var rasister, säger Kimmel.

– Det visar att om du är desperat att få visa din maskulinitet, om du vill hitta den bekräftelsen, så är du väldigt mottaglig för ideologier. [/citat]

Skulle man inte lika gärna kunna säga att Arklöv var desperat efter gemenskap och samhörighet snarare än maskulinitet? Nu kanske det fanns en koppling till en maskulinitet i varför han uppskattade hur kroaterna behandlade honom, men det framgår inte av texten ovan...

#7  Ang: #5 av Bakfot fredriktomte
2011-08-30 15:23:34

Bakfot sa:
Man kan undra om det som förenade IRA, ETA, Rote Arméfraktion m.fl. i själva verket var en jakt på maskulinitet? Eller är den specifik för högerextrema terrorister, och i så fall varför?


Jag tycker att Kimmels tes låter väl simpel, men visst är det en skillnad mellan högerextrema och vänsterextrema grupper. De förra har oftast en konservativ och reaktionär syn på kön medan de senare oftast har en proggressiv syn på kön. De förra består till största delen av män (särskilt de våldsverkande elementen), medan de senare har en betydligt jämnare könssammansättning.

Jag tror att många högerextremister betraktar våldsnyttjandet som en del av sin manliga identitet, medan de flesta vänsterextremister inte gör det.

#8  Sv: Jakten på maskulinitet förenar högerextrema Linus
2011-08-30 16:05:13

Utifrån det som rapporteras i Kimmels egen publikation (ref. nedan), så verkar det snarare vara så att det som förenar våldsamma högerextremister är medelklassföräldrar och att ha blivit mobbade som barn. Och för beslutet att bli just en våldsam högerextremist, snarare än våldsam-något-annat, så säger Kimmel att påverkan från äldre vänner/släktingar är vanlig:
"Points of entry into the movement included social activities such as parties and drinking with other kids. Many also described relationships with older guys who were already in the movement, who served as mentors and guides. An older cousin or brother, or an older friend, is often the gateway to choosing Nazism over other forms of rebellion [...]" (s. 210)

M. Kimmel "Racism as Adolescent Male Rite of Passage: Ex-Nazis in Scandinavia", Journal of Contemporary Ethnography 36:202 (2007)

Ett avsnitt av artikeln har titeln "Nazism as Embodied Gendered Practice" men det är relativt kort och lever inte upp till titeln. Exempelvis citeras ett intervju-objekt från en annan studie:
Intervju-objekt sa:
When I was 14, I had been bullied a lot by classmates and others. By coincidence, I got to know an older guy who was a skinhead. He was really cool, so I decided to become a skinhead myself, cutting off my hair, and donning a black Bomber jacket and Doc Martens boots. The next morning, I turned up at school in my new outfit. In the gate, I met one of my worst tormentors. When he saw me, he was stunned, pressing his back against the wall, fear shining out of his eyes. I was stunned as well---by the powerful effect my new image had on him and others. Being that intimidating---boy, that was a great feeling!

"Jakt på maskulinitet" o dyl verkar mest vara Kimmels tolkning av att en del mobbade ungdomar ser nynazism som en väg bort from att vara mobbingoffer.

------------

Slutligen, ett litet frågetecken till...
One must not underestimate the power of white power music on these young prepubescent boys decision to “go Nazi” instead of the variety of other rebellious identities on offer (see Loow 1998a, 1998b). Music by such bands as Skrewdriver, Arvingarna, and especially Ultima Thule offer angry, hardcore, punk-inspired, metal-inflected driving rock—almost deliberately amateurish, loud, and raucous, with a pounding simple beat and nearly indecipherable lyrics screamed out over the thundering rhythm section.

Arvingarna?!

Finns det ett annat band med samma namn eller är dansbandsmusik inte så oskyldig som många tror?

#9  Sv: Jakten på maskulinitet förenar högerextrema Martin80
2011-08-30 19:13:04

Jag tror att Kimmel (som den sociolog han är) blandar ihop verkligheten med klassificeringen av verkligheten. Han för egentligen bara ett cirkelresonemang: det är manligt att vara högerextremist, alltså är högerextremister manliga. (Hur många fina termer han än väljer att använda, om han väljer några.)

Den intressanta frågan är inte varför högerextremister är manliga utan i stället varför Kimmel (och alla andra) uppfattar högerextremisterna som manliga från första början. För det gör han väl, annars hade han ju inte haft något belägg för att dessa ville blir just manliga/maskulina?

Och även om Kimmel inte uppfattar högerextremisterna som manliga är det knappast kontroversiellt att påstå att de rent faktiskt uppfattas som manliga i vår kultur (vilket visas inte minst av de kärleksbrev som bland andra Breivik rapporteras få - inte för att kvinnorna som skriver dessa på något sätt representerar kvinnor generellt, men det får ändå antas att det finns en kärna i Breiviks sätt att vara som vår kultur uppfattar som manlighet/maskulinitet).

Således är frågan: varför associerar vi manlighet med högerextremism? Tillspetsat: varför definieras manlighet utifrån termer om makt och våld, såväl (eller till och med i synnerhet) av genusvetare och feminister som av övrigt folk?

#10  Sv: Jakten på maskulinitet förenar högerextrema El_Trolldego
2011-08-30 21:42:05

"Jag tror att många högerextremister betraktar våldsnyttjandet som en del av sin manliga identitet, medan de flesta vänsterextremister inte gör det. "

Jag har hört från insatta källor, att det finns gott om grisiga machosnubbar i AFA också...

#11  Ang: #9 av Martin80 fredriktomte
2011-08-30 23:03:25

Fast Kimmels poäng är väl inte att högerextremisterna *är* manliga, utan att de de själva söker efter manlighet. Jag tycker som sagt att Kimmels slutsats verkar lite sökt, men att många högerextremister värderar manlighet högt och betraktar den egna våldsamheten som ett uttryck för sagda manlighet tror jag också.

#12  Ang: #10 av El_Trolldego fredriktomte
2011-08-30 23:08:29

El_Trolldego sa:
Jag har hört från insatta källor, att det finns gott om grisiga machosnubbar i AFA också...


Visst, men det är inte samma sak som att göra maskulinitet och könsroller till en del av ideologin. Jag tror inte att det är särskilt vanligt att AFA-folket är av uppfattningen att kvinnor ska stanna vid spisen. Till skillnad från högerextremister brukar våldsamma vänsterextremister även inkludera kvinnor bland de våldsamma elementen.

#13  Sv: Jakten på maskulinitet förenar högerextrema El_Trolldego
2011-08-31 07:00:59

"Visst, men det är inte samma sak som att göra maskulinitet och könsroller till en del av ideologin."

Möjligtvis inte, och vänsterextremister brukar oftast hävda att de är anti-sexister, men du skrev:

"betraktar våldsnyttjandet som en del av sin manliga identitet",

och det tror jag absolut att de gör, om kanske inte medvetet.

#14  Sv: Jakten på maskulinitet förenar högerextrema vejde
2011-08-31 09:08:56

Jag tror att artikelförfattaren har en viktig poäng, men det han missar, är att det knappast är maskulinitet generellt högerextrema söker efter, utan en "särskild" slags maskulinitet. Som bygger på konservativa könsroller, där de själva får känna sig stora och starka och beskyddande etc. En värld där "negrer" och kvinnor är underlägsna, som det var på "den gamla goda" tiden. Dvs det som feminister, invandrare, HBTQ-personer mfl har "förstört" - den gamla hederliga ordningen.

Jag tror inte heller att det är en slump att de som söker sig till dessa grupper - eller delar deras åsikter - är just män som har varit mobbade, eller känt sig utanför, eller är marginaliserade eller ensamma. De söker m a o både samhörighet och "status". Både Breivik och McVeigh verkar passa in här, liksom många andra. Därför är det också förenklat att göra det till ett manlighetsproblem. Det är inte män eller manlighet som är problemet, utan vissa grupper, samt hur dessa definierar manlighet.

#15  Sv: Jakten på maskulinitet förenar högerextrema Bakfot
2011-08-31 09:57:20

Jag kan föreställa mej att det i de ogripbara orsakerna till att människor väljer att utföra terrorhandlingar ingår ett sökande efter identitet. I identiteten ingår kön. I så fall är sökandet efter maskulinitet inte något specifikt för högerextremas terror, möjligen ser den maskuliniteten, som vejde är inne på i#14, annorlunda ut än den om söks av andra typer av terrorister, såsom separatister och vänsterextrema.

#16  Ang: #12 av fredriktomte Kall
2011-08-31 11:13:44

fredriktomte sa:
Visst, men det är inte samma sak som att göra maskulinitet och könsroller till en del av ideologin. Jag tror inte att det är särskilt vanligt att AFA-folket är av uppfattningen att kvinnor ska stanna vid spisen. Till skillnad från högerextremister brukar våldsamma vänsterextremister även inkludera kvinnor bland de våldsamma elementen.

Nej, det är inte samma sak.
Men även om retoriken/ideologin på vänsterkanten oftast talar om gemenskap och solidaritet, så är det väl sällan som rörelserna i sig är i avsaknad av en idealisering av "den starka ledaren".

#17  Ang: #11 av fredriktomte Martin80
2011-08-31 18:46:39

Så uttrycker han sig ja, men jag tycker det märks att han anser att de just 'är' manliga. Som Linus påpekar i #8 kan man lika gärna se det som att högerextremisterna söker en väg ut ur mobbning och utsatthet, men Kimmel väljer i stället att se det som att de söker manlighet.

Frågan är varför Kimmel över huvud taget blandar in manlighet (du själv tycker ju liksom Linus och jag att det är lite långsökt att göra det). Svaret torde vara att Kimmel ser attributen som högerextremismen associeras med (våldsamhet, hotfullhet, makt, ingjutande rädsla/respekt osv) som något manligt. Att se det på det viset är knappast kontroversiellt utan i stället helt förenligt med såväl högerextremisternas egen uppfattning som vår kulturs, dvs att hot, våld, respekt, makt osv är manligt.

Då alla redan vet att högerextremisterna är hotfulla, våldsamma och besitter makt och respekt (vilket man erfar när man möter ett gäng av dem i tunnelbanan) vet samtidigt alla redan att egenskaperna som associeras med högerextremisterna motsvarar egenskaperna som skapar manlighet i vår kultur.

Således säger Kimmel inget nytt utan visar i stället bara något som han och vår kultur på förhand har förutsatt, nämligen att den som är hotfull, våldsam och eftersträvar makt och respekt anses manlig. Att då försöka hävda att högerextremister uppfattar sig som manliga innebär bara att man säger att högerextremister, liksom alla andra, styrs av vår kulturs värderingar och klassificeringar. Utger man sig för att vara mansforskare tycker jag att man borde vara lite mer ifrågasättande av genuskategorierna än så.

#18  Ang: #17 av Martin80 ByggareBob
2011-08-31 21:53:18

Martin80 sa:
Så uttrycker han sig ja, men jag tycker det märks att han anser att de just 'är' manliga. Som Linus påpekar i #8 kan man lika gärna se det som att högerextremisterna söker en väg ut ur mobbning och utsatthet, men Kimmel väljer i stället att se det som att de söker manlighet.

Är inte det samma sak? Något som förenar i princip alla manliga mobboffer är ju just bristande manlighet. Är det någon som kan minnas en självsäker och högljudd hockeykille som blev mobbad på högstadiet?

#19  ByggareBob heffaklumpen
2011-08-31 22:16:53

I den könsrollsstereotypa världen är det väl närmast ett motsatsförhållande mellan "manlig" och "mobboffer", d.v.s. offer kan inte vara manlig och tvärtom. Det är således ingenting som förenar mobboffer utan ett resultat av att de är just mobboffer. Det kan iofs också vara så att de mobbas pga av "ristande manlighet" på andra områden, men möjligheten att vara både mobboffer och manlig existerar inte där. Tolkningen blir därför snarare att de söker att "inte vara mobboffer" snarare än att de söker manlighet.

#20  Ang: #18 av ByggareBob Martin80
2011-09-01 18:59:55

Jag får hänvisa till heffaklumpens inlägg och tillägga:

Om man blir mobbad förblir man nog inte självsäker eller högljudd särskilt länge, oavsett hur mycket hockey man spelar. Att personer har varit självsäkra tills de blivit mobbade tror jag dock inte är helt ovanligt.

I vilket fall är det inte riktigt de sakerna du tar upp som jag har diskuterat. Det jag har sagt är att vägen ur mobbning går genom makt/respekt/rädsla och att dessa egenskaper anses manliga (såväl av Kimmel som av kulturen) och att mansforskningen således känns väldigt tunn om den endast kan dra slutsatsen att manlighet definieras som makt och respekt.
Inlägget uppskattas av heffaklumpen

#21  Ang: #7 av fredriktomte Joakim00
2011-09-02 07:17:17

Angående könssammansättningen så tror jag det har med att högerextrema har svårare att locka kvinnor på grund av den sociala stigmatiseringen snarare än att det handlar om ideologierna i sig.
Kollar man på Tyskland så låg ju mycket av nazisternas strategi just i att locka kvinnor, vilket de lyckades med. Medan de kommunistiska grupperingarna i den tidens Tyskland hade problem att nå utanför gruppen arbetarklassmän.

Angående manlighet så tror jag inte det är drivkraften för vare sig vänsterextremister eller högerextremister utan snarare som du skriver ett sökande efter gemenskap. Däremot håller jag med dig om att högerextrema rörelser i dagens Sverige har ett manlighetsideal och en konservativ syn på könsroller som saknas i de vänsterextrema motsvarigheterna.

Denna progressiva syn på kön delas dock inte nödvändigtvis av vänsterextremister i andra länder och särskilt inte om man kollar historiskt, där man kan hitta uppfattningar som är väldigt konservativa.

Che Guevara är ett bra exempel på manlighetssymbol på vänstersidan. Den tidiga kommunismen i Latinamerika innehöll mycket macho-ideal och extrem homofobi (precis som den tidiga socialismen i Europa ett halvsekel tidigare) vilket lyckligtvis har omprövats till den grad att åtminstone jag upplever Kuba som ett under förutsättningarna progressivt land i HBT-avseende.

Arklöfs erfarenheter från Kroatien är intressant och det finns liknande vittnesmål från afro-amerikaner som på 30-talet upplevde att de vid besök i Nazi-Tyskland sågs på med mycket mer respekt än de var vana vid i USA. Bland annat en svart professor som blev tagen mycket mer seriöst av de tyska professorerna än hans vita professorskollegor i hemlandet.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?