feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Feminism=jämställdhet?


Gå till senaste inlägget#1  Feminism=jämställdhet? Kalle
2003-10-30 11:57:33

Nu är jag här igen.

Gudrun Schyman är ju en av våra starkast profilerade feminister i Sverige. Även om hon numera är f.d. partiledare så får hon mycket uppmärksamhet i media, och håller tydligen på att göra sig själv till officiell talare för, och uttolkare av, feminismen i Sverige.

Jag kom att tänka på en intervju med henne, i våras tror jag att det var, där hon sade att "Det är dags att gå från jämställdhet ttill feminism!". Jag har ju uppfattat det som att målet med feminismen är just jämställdhet (påstår företrädarna), men jag kan inte tolka detta uttalande som annat än att feminismen betyder något mer. Är det någon som kan förtydliga detta för mig, eller hjälpa mig att tolk ahennes uttalande på ett "korrekt" sätt?

#2  Feminism = jämnställdhet! Ricardo
2003-11-24 23:56:03

Hej!

Har tyvärr ingen aning om vad Gudrun menade med just de orden (kanske det skulle framgå om de sattes i ett sammanhang?). Feminismens ultimata mål är jämnställdhet, det har du alldeles rätt i. På samma sätt är antirasismens mål jämlikhet; inte "svart" makt över "vita".

Hälsningar

#3  Nja.. Lars
2003-11-25 00:43:14

..det är ett vanligt misstag att sätta ett likhetstecken mellan feminism och jämställdhet. Feminism är för kvinnans jämställdhet med mannen, vilket inte behöver vara samma sak som jämställdhet. Och en passus: feminist är inte den som verkar för jämställdhet, utan den som anser att vi alla styrs av patriarkala könsmaktsstrukturer som gynnar män. Eller hur det nu var.. Math Smith skrev bättre om det här:

http://www.antifeminist.nu/visaartikel.php?id=287

OBS, ett litet förtydligande med tanke på länken.. jag anser mig inte vara antifeminist. Dock inte feminist heller.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?