feminetik.se feminetik.se

Just nu 24 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

YakiDas könsindex


Gå till senaste inlägget#1  YakiDas könsindex udd
2010-10-30 21:49:33

Tidigare i veckan anordnade ABF en träff där feminister kunde komma och presentera sina projekt och sedan nätverka (http://www.feminetik.se/abffm/index.php?sub=e…).

Ett av projekten var ett könsindex som skulle kunna användas för att objektivt räkna ut vilket kön som har mest makt (och dessutom hur mycket mer). Slutsatsen enligt det här indexet är att kvinnor i Sverige har 55 % mer makt än män (och 66 % mer samhällsfördelar).

Här finns hela indexet: http://yakida.se/jammakt.html

Vad säger ni om det här indexet? Finns det över huvud taget en poäng med att räkna fram ett index? Går det att göra det helt objektivt?

#2  Sv: YakiDas könsindex Farrell
2010-10-30 22:18:30

Man måste komma så nära sanningen som möjligt om man vill ha jämställdhet, detta innebär att vi måste börja debattera aborträtten, lagstiftning, relationsmakt, skyddsvärde vs ekonomisk makt för några få män etc. Man måste utgå från fakta även om det finns en god portion subjektivitet i detta men man kan väl anta att feminismen av idag inte hade överlevt utan subjektivitet, eller?

Heders till Yakida således (en jurist för övrigt)

#3  Sv: YakiDas könsindex udd
2010-10-30 22:24:51

Själv tycker jag att det här nästan är skrattretande förvirrat. De har tagit 50 helt godtyckliga mätpunkter. De har exempelvis med en punkt för antalet rökare men inte för antalet som dricker alkohol eller snusar. Många av dessa punkter är dessutom svåra att mäta, som exempelvis vilket kön som ljuger mest, och de verkar mest ha tagit en siffra ur luften (85 % av alla lögner kommer från kvinnor enligt dessa icke-angivna källor).

Efter det har de tagit alla sina punkter och räknat "vinnaren" i varje kategori utan någon viktning. Det är alltså precis lika dåligt för män att fler kvinnor än män röker (enligt icke-angivna källor), som det är för kvinnor att det begås tusen och åter tusen våldtäkter varje år.

Slutligen tar de 27 av dessa punkter som anser är relevanta ur ett maktperspektiv. Av dessa har kvinnor fått poäng i 20 fall, män i fem och i de sista två blev det oavgjort. Utifrån dessa siffror (20 mot 5) kommer de fram till att kvinnor har 55 % mer makt än män.

Det kanske inte ens behöver sägas men jag tycker det här indexet missar målet med hästlängder.

#4  Sv: YakiDas könsindex Farrell
2010-10-30 22:45:55

Det hela beror ju på om du som INDIVID har preferenser till det ena eller det andra, det är ju därför jämställdhet framstår som godtycke och en rejäl vänsteridé då man alltid kan välja, godtyckligt, att se vilken maktposition som är viktig ur just denna subgrupps perspektiv.

Yakida har nog gjort en poäng av detta tror jag, en falsk konsensushinna leder Oss ingenstans och jämställdhet är en dystopi oavsett hur och vem som upprättar ett index.

Du som individ tolkar ju resultatet.

#5  Sv: YakiDas könsindex udd
2010-10-30 23:25:30

Även om idéen om en absolut positivistisk Sanning förkastas går det ju att göra saker och ting mer eller mindre subjektiva. Sen tycker jag också att det går att ställa högre krav på de som faktiskt utger sig för att komma med en objektiv sanning framräknat på procentenheter.

Jag lyssnade på en person som redogjorde för det här indexet och jag fick verkligen inte känslan av att det var gjort som en poäng för att visa vad tokigt (andra?) feminister tänker. Tvärtom pratade personen om att det var unikt och det första heltäckande indexet som gjorts, osv.

(Att jämställdhet skulle vara en dystopi förstår jag inte riktigt hur du kunde härleda ur det här.)

#6  Udd Farrell
2010-10-31 00:21:20

Jag ska fatta mig kort Udd men vill poängtera att jag alltid uppskattar att du tar mina inlägg på allvar.

När jag säger att det är en dystopi menas att den enda boja DU upplever behöver bryta Dig fri från är vårt eget fängelse. Ingen grupp, stor som liten, oavsett konsensus klarar av denna uppgift.

VI kan alla VÄLJA vari eller vart vi ska söka sanningen men VI har inte rätt att smeta på Oss VÅR individuella sanning på andra individer oavsett vi anser det gagna mänskligheten. Abnormitet skapar handlingsförmåga och ökar idén om människors tro på att de alla är lika men ett pendulum som är skapat via vårt svartvita beteende är svaret från The underground. Jäif är inte feminismens motståndare ty de är juristerna som prövar teorierna, en vacker dag så kommer vi att ha lika rättigheter att pröva våra teorier i ett forum nära dig som exkluderar människor som har ett inneboende behov av att arbeta med jämställdhetsfrågor just nu. In the essence of this time!

Samarbeta mer med typer av Yakida då han presenterar en diametral åsikt mot "könsmaktsordningen". Vi är alla vinnare då!

#7  Udd heffaklumpen
2010-10-31 14:27:47

Gissningsvis är poängen att resultatet beror på vad man väljer att titta på.

#8  Sv: YakiDas könsindex Farrell
2010-11-01 09:26:50

Eller inte titta på....

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?