feminetik.se feminetik.se

Just nu 31 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Ang Vietnams pojköverskott


Gå till senaste inlägget#1  Ang Vietnams pojköverskott Kall
2010-10-29 17:23:06

FN oroar sig för Vietnams pojköverskott, enligt en länk på förstasidan. http://www.feminetik.se/utblick/?sub=perma&am…
[citat TT-AFP(DN)]Vietnams befolkning går mot allt större obalans mellan könen med risk för att unga män i framtiden inte kommer att hitta en kvinnlig partner, varnade FN på tisdagen.

I landet går det nu 110,6 nyfödda pojkar på 100 flickor, rapporterar FN:s befolkningsorgan (UNFPA) och anger som jämförelse den proportion som brukar ses som biologisk standard: 105 pojkar på 100 flickor. [/citat]
Jag undrar varför ett överskott på 10% är "oroande", medan ett överskott på 5-6% som vi har i Sverige inte höjer några ögonbryn?
Var går gränsen?
Ifall 1.5-2 miljoner vietnamesiska män inte hittar någon fru så är det helt i sin ordning, varför är det oroande om 3 miljoner inte gör det?

#2  Sv: Ang Vietnams pojköverskott EASP
2010-10-29 18:32:43

Att man medvetet gör så att andelen kvinnor i Vietnam minskar måste väl ändå ses som oroande? Dessutom verkar ju takten bara öka.

#3  Sv: Ang Vietnams pojköverskott vejde
2010-10-29 19:13:40

Att det föds något fler pojkar "naturligt", är väl helt enkelt svårt att göra något åt. Eller ska vi börja tvångsabortera pojkfoster så att fördelningen blir jämn?

Värre är det när fördelningen blir ojämn av att det ena könet anses mer värt än det andra - då ökar ju bara skillnaden ännu mer. Därför bör man uppmärksamma sådant och se vad man kan göra åt det. Vi vill knappast få det som i delar av Kina eller Indien, där hela byar är utan fruar och där i synnerhet fattiga kvinnor lever farligt pga detta.

#4  till Kall fredriktomte
2010-10-29 19:20:40

Det kan handla om droppen som får bägaren att rinna över. När mansöverskott når en viss nivå kanske det passerar vad som är hanterbart. Nu tror jag iofs inte att ett tioprocentigt mansöverskott är en sådan nivå, men myndigheternas agerande kan också handla om en rädsla för att överskottet ska öka ytterligare.

Annars tror jag också att en stor del av det handlar om det EASP är inne på, nämligen att det upplevs som skymfande att flickfoster aborteras bort. Den känslan har ingenting att göra med att livet eventuellt kan tänkas bli svårare för de framtida generationerna vietnamesiska män (ett kraftigt mansöverskott kan iofs också, paradoxalt nog, tänkas leda till att kvinnornas ställning försämras, t.ex. genom en högre grad av kontroll och "varufiering").

Egentligen är väl en sådan känsla ganska irrationell. Att selektiv abortering av flickfoster är ett tecken på/uttryck för kraftig ojämställdhet/kvinnoförtryck borde väl vara ganska så självklart. Men så länge aborterna är tillåtna och ofarliga så tar inga kvinnor skada av dem. Upprördheten över ojämställdhet som drabbar kvinnor/kvinnoförtryck borde snarare sparas till områden där kvinnor drabbas i praktiken.

#5  till vejde fredriktomte
2010-10-29 19:42:25

vejde sa:
Att det föds något fler pojkar "naturligt", är väl helt enkelt svårt att göra något åt.


Att någonting är svårt att göra någonting åt gör inte att detta någonting är oproblematiskt. Att män lättare kan misshandla och våldta kvinnor än tvärtom gör att det är svårt att komma ifrån att fler kvinnor än män utsätts för våldtäkt och parrelaterad misshandel. Men det gör ju inte att våldtäkterna och misshandeln är oproblematisk för det.

vejde sa:
Eller ska vi börja tvångsabortera pojkfoster så att fördelningen blir jämn?


Tvångsabortering är väl inte direkt ett alternativ, men tänk om man kunde påverka aborteringen på något sätt så att fler pojkfoster än flickfoster aborteras?

vejde sa:
Värre är det när fördelningen blir ojämn av att det ena könet anses mer värt än det andra - då ökar ju bara skillnaden ännu mer.


Fast det är väl egentligen den underliggande ojämställdheten som är problemet, inte aborterna i sig? Om de resulterar i att kvinnors ställning försämras är det förstås en sak, men det vet vi ju inte säkert att de kommer att göra (det kan mycket väl leda till det motsatta, nämligen att kvinnors ställning stärks).

#6  Vejde och EASP Kall
2010-10-31 11:50:17

Men det uttrycks ju som att det just är (den ökande) skillnaden som är oroande, och inte orsaken till den.

#7  Sv: Ang Vietnams pojköverskott EASP
2010-10-31 12:47:16

Ja det är väl klart att den ökande skilnaden är oroande. Det är partiell utrotning av ett helt kön.

#8  Sv: Ang Vietnams pojköverskott Kall
2010-11-01 08:58:11

Återigen, det framställs inte som att det är aborterna i sig som är problemet eller orsaken till oron.

I Sverige slutar i runda slänga 25% av alla graviditeter med en abort. Är det något vi borde oroa oss över? Hur vet vi att det 6-procentiga överskottet av män är något "naturligt"?

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?