feminetik.se feminetik.se

Just nu 24 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Tack, mejlon!


Gå till senaste inlägget#1  Tack, mejlon! ByggareBob
2010-10-11 23:15:32

Lite oväntat kom ett inlägg som vi JÄIF-are väntat länge på, dock lite oväntat i en tråd om giftermål.

Här är tråden:

http://www.feminetik.se/diskutera/index.php?s…

och i inlägg #7 kan man läsa:

mejlon sa:
Jag har sedan en tid tillbaka förstått att jag aldrig kommer kunna sköta mitt känsloliv/sexliv feministiskt korrekt. Min feministiska analys kommer naturligtvis sippra ner i allt jag ser och gör. Men om jag aktivt ska plocka med mig mina feminist-glasögon i t ex sängkammaren kommer det bara paja. Så när min partner friade till mig valde jag att gå på Ja-känslan i magen.

Tack, säger jag från djupet av mitt hjärta, att någon äntligen konstaterar att det inte går att kombinera att vara feminist och heterosexuell kvinna, samt att det är feminismen som får stryka på foten. Tack.

#2  Sv: Tack, mejlon! fredriktomte
2010-10-12 09:11:43

ByggareBob sa:
att någon äntligen konstaterar att det inte går att kombinera att vara feminist och heterosexuell kvinna, samt att det är feminismen som får stryka på foten.


Du drar förhastade slutsatser. Mejlon talar rimligtvis om sig själv, inte om alla kvinnor.

Sedan vet jag inte riktigt vad du har för erfarenheter av kvinnor, men mina säger mig i alla fall att olika kvinnor har olika sexuella preferenser och att det inte går att placera alla i en och samma mall.

Så, vad i en feministisk övertygelse är det du menar inte går att kombinera med heterosexualitet?

#3  Sv: Tack, mejlon! udd
2010-10-12 09:25:05

Nu tycker jag du är lite hård. Du kan ju inte kräva att någon ska vara så mycket feminist det bara går i vartendast andetag. Det är lite som att avfärda alla de som är vegeterianer av djurrättsskäl ifall de också äger en väska i läder. Att göra något är ju mycket bättre än att inte göra något alls, även om inte precis alla vakna sekunder går åt till att göra allt som bara går på bekostnad av allt annat i livet.

#4  ByggareBob Ephemeer
2010-10-12 11:28:53

ByggareBob sa:
Tack, säger jag från djupet av mitt hjärta, att någon äntligen konstaterar att det inte går att kombinera att vara feminist och heterosexuell kvinna, samt att det är feminismen som får stryka på foten. Tack.


Jag är nyfiken. Hur vet du att mejlon är en heterosexuell kvinna?

#5  Sv: Tack, mejlon! KK2
2010-10-12 17:08:02

Jag fattar inte heller hur du drar slutsatsen att det inte går att kombinera att vara feminist och heterosexuell kvinna.

#6  Sv: Tack, mejlon! ByggareBob
2010-10-12 22:58:37

Okej, vid en noggrannare genomläsning kan man faktiskt inte uttyda att mejlon är en heterosexuell kvinna, men jag tror nog att så är fallet. Att leva feministiskt i ett samkönat förhållande tror jag är lättare.

Jag tycket det var så skönt att någon äntligen sade att det inte gick att leva feministiskt när det gäller kärlek, sex och relationer. Här på Feminetik och IRL får man hela tiden höra utsagor av typen:

Jag är kvinna, feminist och könsrollskritisk, men som individ ...

... föredrar jag när mannen raggar.

... är självsäkerhet och att ta plats det viktigaste för att en man ska vara attraktiv.

... vill jag gifta mig i vit klänning i ett stort kyrkbröllop.

... vill jag att mannen ska vara drivande och dominant i sängen.

... har jag aldrig bytt däck på bilen sedan vi flyttade ihop.

... tog jag ut större delen av föräldraledigheten och jobbar nu 75% för att det fungerar bäst för vår familj.

... jobbar jag i ett dåligt betalt kvinnoyrke.

... uppmuntrar jag min dotter att leka pojklekar, men inte att min son ska leka tjejlekar. Jag vill ju inte att han ska bli mobbad eller riskera att bli inte hitta en partner senare i livet.

... och så vidare.

Jag vet inte om det är fel på feminismen eller feministerna, men om de som bekänner sig till feminismen så sällan kan leva efter ideologin, särskilt när det gäller kärlek och sex, måste det vara något fel på feminismen eller feministerna.

#7  Sv: Tack, mejlon! kx2
2010-10-12 23:24:49

...folk som röstar vänster har aldrig sina barn i friskolor och går aldrig på privata vårdmottagningar.

...folk som röstar höger gick inte på museer när inträdet var fritt, och nyttjar aldrig offentligfinansierad vård.

#8  Sv: Tack, mejlon! heffaklumpen
2010-10-12 23:30:29

Skillnaden ligger kanske i beredskapen att erkänna inkonsekvensen när den tas upp. Det är också lite kopplat till den ganska aggressiva tonen som ofta används vid kritik av andras beteende.

#9  Sv: Tack, mejlon! kx2
2010-10-12 23:41:56

Ok, min uppfattning är iofs att feminister redan grubblar ganska mycket på i vilka avseenden de är ideologiskt inkonsekventa i sina egna liv, vilka strider att välja, m.m.

#10  kx2 heffaklumpen
2010-10-13 07:25:21

Antagligen gör många det, men det som jag tycker är hoppfullt är att det är någon som också är beredd att erkänna det utåt och ta ansvar för att man inte får ihop det. Jag skulle inte se mejlon eller någon annan som en sämre feminist för att man vågar erkänna att man inte får ihop ideologin med verkliga livet, tvärtom. Detta är vad som behövs för att få feminismen på rätt köl igen, det är när man inte kan erkänna ideologins brister eller iaf i möjligheterna att tillämpa den rätt av i samhället man lever i som den blir extrem och aggressiv både mot den grupp som definierats som "fienden" inom gruppen och mot alla som står utanför gruppen.

#11  ByggareBob Ephemeer
2010-10-13 09:19:03

Jag vet ju så klart inte vad du får höra IRL, men jag ser inte den där typen av uttalanden på feminetik "hela tiden".

Sen ser jag sällan någon feminist som agerar fullständigt ofeministiskt vad gäller sex, kärlek eller relationer IRL, men det beror nog på vad man rör sig i för sociala kretsar, och folk jag känner tenderar att vara väldigt normbrytande vad gäller sådant.

#12  till ByggareBob fredriktomte
2010-10-13 09:21:56

ByggareBob sa:
Här på Feminetik och IRL får man hela tiden höra utsagor av typen:

Jag är kvinna, feminist och könsrollskritisk, men som individ ...

... föredrar jag när mannen raggar.

... är självsäkerhet och att ta plats det viktigaste för att en man ska vara attraktiv.

... vill jag gifta mig i vit klänning i ett stort kyrkbröllop.

... vill jag att mannen ska vara drivande och dominant i sängen.

... har jag aldrig bytt däck på bilen sedan vi flyttade ihop.

... tog jag ut större delen av föräldraledigheten och jobbar nu 75% för att det fungerar bäst för vår familj.

... jobbar jag i ett dåligt betalt kvinnoyrke.

... uppmuntrar jag min dotter att leka pojklekar, men inte att min son ska leka tjejlekar. Jag vill ju inte att han ska bli mobbad eller riskera att bli inte hitta en partner senare i livet.

... och så vidare.


Av det du tar upp ovan känner jag bara igen enstaka uttalanden här från feminetik, så jag gissar att det primärt är dina feministiska vänner IRL som fällt sådana uttalanden. Hur många sådana nära vänner har du egentligen, och varför tar du inte upp frågan med dem istället för att ta upp det här?

Att jobba i ett dåligt betalt kvinnoyrke är för övrigt inte nödvändigtvis någonting man väljer frivilligt. Har man väl skaffat sig utbildning och erfarenhet inom ett visst område är det inte helt lätt att bara sadla om och börja göra någonting annat.

Jag inte heller varför det skulle vara omöjligt att vara heterosexuell kvinna och feminist utifrån dina exempel, ej heller varför det självklart skulle vara så mycket enklare att vara homosexuell och feminist.

#13  Sv: Tack, mejlon! kx2
2010-10-13 09:25:08

Ifråga om de flesta andra ideologier är det ganska avdramatiserat, accepterat och helt okontroversiellt att det inte går att leva helt i enlighet med sin politiska övertygelse. Det går inte att leva socialistiskt i en kapitalistisk värld, att leva helt miljövänligt i ett industriellt konsumtionssamhälle, m.m. Feminism har således inte fler brister eller är mer extrem än andra politiska ideologier/övertygelser som av olika skäl inte går att praktisera fullt ut.

Jag förstår inte det stora avslöjandet i att det som feminist inte går att leva helt feministiskt, i en icke-feministisk värld? Även som feminist är man fostrad i en könsroll och fostrad till att förhålla sig till det motsatta könet på ett visst sätt. Alla, även feminister, utsätts för omgivningens könande och press, både den som kommer utifrån andra och den som kommer inifrån som ett resultat av socialisering.

#14  till heffaklumpen fredriktomte
2010-10-13 09:28:44

Det finns gott om feminister som påtalar svårigheterna att frigöra sig från sin könsroll och de könsbaserade fördomar de har. Det enda Mejlon sagt är h*n inte klarar av att sköta sitt sex- och känsloliv feministiskt. Vi vet inte ens vad "sköta feministiskt" innebär enligt Mejlon. Varför är just detta uttalande så fantastiskt? Och på vilket sätt tar Mejlon "ansvar" genom sitt erkännande?

#15  heffa #10 kx2
2010-10-13 09:33:21

Jag skulle inte se mejlon eller någon annan som en sämre feminist för att man vågar erkänna att man inte får ihop ideologin med verkliga livet, tvärtom.


Det är bra om du är så öppensinnad och förstående, men när ByggareBob skriver

"Jag vet inte om det är fel på feminismen eller feministerna, men om de som bekänner sig till feminismen så sällan kan leva efter ideologin, särskilt när det gäller kärlek och sex, måste det vara något fel på feminismen eller feministerna."

i #6 så känns förutsättningarna för saklig diskussion ganska låsta. Antingen är det fel på ideologin, eller fel på oss som är anslutna till den.

#16  fredriktomte heffaklumpen
2010-10-13 18:34:16

Nja, det händer väl, men oftast är det svårigheterna med att frigöra sig från andras uppfattningar om könsroller och könsbaserade fördomar som påtalas, inte den interna konflikten.
Ansvaret kommer av att det inte görs några försök som jag kan se att skjuta över skulden på någon annan, utan det som beskrivs är de egna avvägningarna. Vad som "egentligen" menas går aldrig att veta, men jag såg ingen anledning att anta att det var något helt annat än vad som uttrycktes.

#17  kx2 #15 heffaklumpen
2010-10-13 18:58:08

Eller också skiljer sig den interna ideologin från hur den presenteras utåt. Nu skrev jag iofs inte att jag höll med ByggareBob i tolkningarna utan mer om mina egna reflektioner kring uttalandet, men det jag stött på ganska ofta är att man inte kan nyansera det individuella förhållningssättet gentemot andra, däremot internt. Dvs utomstående, och då främst män, hanteras som könsobjekt som ska underordna sig ideologin även på ett personligt plan, medans feminister betraktas som individer som inte förväntas behöva underordna sig ideologin annat än på ett abstrakt plan. Detta har framförallt handlat om hur män ska bete sig m.a.p. jämställdhet i arbetet och inom familjen, även relaterat till vårdnadstvister. Men även sådant som relaterar till aktuella trådar här, t.ex. raggning där män individuellt förväntas avstå från beteenden som fungerar av jämställdhetsskäl, men feminister samtidigt hävdar sin egen och kvinnors individuella rätt att agera könsrollskonservativt utan att mötas av kritik för detta.
Så felet ligger kanske i att det är skillnad på de interna och externa förväntningarna utifrån ideologin, eller också varierar felen och om det är något fel mellan de inblandade individerna beroende på deras förhållningssätt. Gruppens fel är ju som bekant inte nödvändigtvis samma som individens fel, även om de ibland överensstämmer.

#18  heffa kx2
2010-10-13 20:26:24

Men jag delar nog inte riktigt din syn på att de externa förväntningarna skiljer sig så radikalt från de interna.

#19  Sv: Tack, mejlon! bizc
2010-10-13 20:37:40

kx2 sa:
Men jag delar nog inte riktigt din syn på att de externa förväntningarna skiljer sig så radikalt från de interna.


Nog?

#20  Sv: Tack, mejlon! kx2
2010-10-13 21:05:39

Falsk ödmjukhet. Jag delar inte heffaklumpens syn, kort och gott.

#21  till heffaklumpen fredriktomte
2010-10-14 02:00:42

heffaklumpen sa:
Nja, det händer väl, men oftast är det svårigheterna med att frigöra sig från andras uppfattningar om könsroller och könsbaserade fördomar som påtalas, inte den interna konflikten.


Det håller jag inte med om. Men att diskussionen här på feminetik oftare hamnar på samhälls/strukturnivå snarare än individnivå hör sannolikt ihop med att de flesta är restriktiva med att hänga ut sitt privatliv på en offentlig internetsajt. Dessutom tycker i alla fall jag att samhälls/strukturnivån är intressantare att diskutera.

heffaklumpen sa:
Ansvaret kommer av att det inte görs några försök som jag kan se att skjuta över skulden på någon annan, utan det som beskrivs är de egna avvägningarna. Vad som "egentligen" menas går aldrig att veta, men jag såg ingen anledning att anta att det var något helt annat än vad som uttrycktes.


Att erkänna att man bär ett ansvar är i mina ögon inte samma sak som att ta ett ansvar.

#22  fredriktomte heffaklumpen
2010-10-14 07:16:53

Du har din uppfattning, jag har min.
Samhälls- och strukturnivån tycker jag också är intressantare, men de påverkar varandra iom normer och könsroller.
Att erkänna ansvar är en (om än passiv) del av att ta det.

#23  kx2 #18 heffaklumpen
2010-10-14 07:18:30

Det hade jag inte förväntat mig, men det är kanske något att fundera på.

#24  tack alla feminister för allt ni gör varje dag! TheCarolinch
2010-10-14 23:50:23

...och att vilja och försöka ta individuellt ansvar är inte samma sak som att alltid göra det i praktiken. min erfarenhet är att de flesta feminister rannsakar och ifrågasätter sig själva en hel del, och anstränger sig för att inte reproducera könsroller. men de är också medvetna om hur svårt det är att bryta mot gamla vanor och föreställningar även om man gjort upp med dem på ett intellektuellt plan. kanske leder det till att vi är överdrivet självkritiska och ödmjuka? för visst kan vi också vara med och bidra till könsrollerna, men i betydligt mindre utsträckning än någon som aldrig funderat i sådana banor. och vi gör saker varje dag, i stort som i smått, för att bryta dem. och det gör faktiskt skillnad.

(hoppas inte mina medfeminister här tog illa upp för att jag tog mig friheten att tala i ert namn med)

#25  ! bizc
2010-10-15 06:27:14

You should practice what you preach.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?