feminetik.se feminetik.se

Just nu 21 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

"Eine historische tag..."


Gå till senaste inlägget#1  "Eine historische tag..." vejde
2010-09-19 21:27:39

Som de flesta säkert redan har greppat vid det här laget, är de bajsbruna på väg in i riksdagen.

Ser vi 30-talets vindar som blåser, eller är aversionen mot SD överdriven? Och vad innebär deras framgångar för feminism och jämställdhet?

#2  Sv: "Eine historische tag..." kx2
2010-09-19 21:31:04

Vi får inte misströsta än...

#3  Sv: "Eine historische tag..." targash
2010-09-19 21:35:55

SD är PK i de flesta frågor och därmed feminister.
Det har inget med rasism, nazism eller annat att göra att de blir invalda.

#4  Sv: "Eine historische tag..." FagelFenix
2010-09-19 23:03:00

Sitter du på allvar och kallar SD feminister? Ok, att du inte gillar feminism, men det där var verkligen uncalled for. Sen är det rätt skrattretande att kalla den typen av könskonservatism SD står för för feminism? Hade du något mer än "PK" att gå på innan du bestämde dig för att likställa feminister med extremt osympatiska SD?

Vejde, jag ser inte att det kan innehålla något bra för någon, och verkligen inte för feminism och jämställdhet. Deras sätt att använda våldtagna kvinnor för att sprida rasism och fördomar är så osmakligt det kan bli. Usch!

#5  Sv: "Eine historische tag..." FumikoFem
2010-09-19 23:27:12

Nej precis, det går verkligen inte jädrans dugg att kalla dom något sådant med tanke på deras misogyni, konservatism, rasism, homofobi, transfobi, etc. Dom har inte nått att göra med feminism.

#6  Sv: "Eine historische tag..." SophieG
2010-09-19 23:42:41

Om man vägrar ta debatten med folk får man skylla sig själv om de blir populära.

De "etablerade" partier har stor skuld i det här.

#7  Sv: "Eine historische tag..." FagelFenix
2010-09-19 23:53:24

Instämmer till fullo med det SophieG. Och Åkesson fick precis hålla tal och samtidigt vältra sig i martyrskap. Var det inte just det många varnade för när alla valde utfrysninsmetoden?

Men jag fattar ändå inte hur någon kan missa att se vilken PAJAS Åkesson är? Eller bryr de sig inte, de där 6%...

#8  Sv: "Eine historische tag..." Farrell
2010-09-19 23:54:00

Synd att SD kom in men bra att F! misslyckades.
SD är inte rasister men har alldeles för många klåpare och saknar dessutom en trovärdig (skugg)budget, de kom antagligen in för att politiker inte vågar vara ärliga om invandringen. Dvs utan invandrare stannar Sverige!

#9  Sv: "Eine historische tag..." Farrell
2010-09-19 23:57:41

Folk är helt enkelt less på kulturrelativism helt enkelt, vilket även en liberal politiker som Mauricio Rojas har talat om:
http://www.newsmill.se/artikel/2010/08/19/g-r…

#10  Sv: "Eine historische tag..." vejde
2010-09-20 00:05:31

SD är inte bara ett "invandringskritiskt" parti som många verkar tro. De är ett nationalistiskt parti med rötter i den nazistiska ideologin. De vill "bevara Sverige svenskt", införa mer kristendomsundervisning i skolan (KD borde jubla...), de är emot homoäktenskap, de vill begränsa aborträtten...

Jag tror att många av SD:s väljare är missnöjesröstare. Jag tror inte att alla ens inser vad de har röstat på.

#11  Sv: "Eine historische tag..." vejde
2010-09-20 00:09:16

Åkesson sade i TV att många invandrare röstar på dem. "Många" är säkert att ta i, men en del gör det just för att de delar samma åsikter i värdekonservativa frågor.

De "muslimer" och andra, SD säger sig hata eller vara emot, har de ofta mer gemensamt med än liberala svenssons! Lite komiskt mitt i all tragik.

#12  Sv: "Eine historische tag..." SophieG
2010-09-20 00:09:46

vejde skrev:
"De är ett nationalistiskt parti med rötter i den nazistiska ideologin."

Och Vänstern har sina rötter i kommunism med allt vad det har inneburit historiskt.

Precis lika äckligt i mina ögon.

#13  Sv: "Eine historische tag..." vejde
2010-09-20 00:12:12

Nja, jag tycker faktiskt att nazismen är värre.

Även om jag inte gillar Lars Ohly heller.

#14  Sv: "Eine historische tag..." SophieG
2010-09-20 00:32:43

vejde:

Det sammanlagda lidandet orsakat utav kommunismen i alla dess former är, vill jag påstå, långt större än den nazistiska motsvarigheten.

Kommunister har regerarat i långt fler länder under en mycket längre tid trots allt.

Med tanke på det kan man tycka att det är för jävligt rent ut sagt att ett parti i en svensk riksdag historiskt sett visat så pass dåligt omdöme.

Att ett parti med rötter i kommunistisk ondska ändå var aktuell som en del i ett regeringsalternativ är för mig en mycket större skandal och skam än att ett gäng missnöjesnissar som ingen tycks vilja ta i med tång kommer in i riksdagen.

#15  Sv: "Eine historische tag..." Kaiser
2010-09-20 01:09:39

"Att ett parti med rötter i kommunistisk ondska ändå var aktuell som en del i ett regeringsalternativ är för mig en mycket större skandal och skam än att ett gäng missnöjesnissar som ingen tycks vilja ta i med tång kommer in i riksdagen. "

Jag är övertygad om att man sa samma sak i Weimar.

#16  Sv: "Eine historische tag..." Escapist
2010-09-20 01:15:14

Jag håller med om att kommunism är en underskattad extremism som det gullas med på ett skamlöst och historielöst sätt, men v känns mer irrelevant än på länge just nu och hotet från dem är mer principiellt än något annat. Sd är på riktigt och borde inte underskattas.

Det ska bli intressant att se om det blir ett allianssamarbete med Mp och hur det påverkar den här tråkiga blockpolitiken. Att sosseeran är över är också en anledning att vara lite glad.

#17  Kaiser Escapist
2010-09-20 01:20:47

Så nazismens fiender avgör vilka våra vänner är? Men i så fall borde vi alla vara liberala kapitalister:

Joseph Goebbles sa:
Money is the source of all evil. It´s as if Mammon were the embodiement of the principle of evil in the world. I hate money from the deepest depths of my soul ... Liberalism means: I believe in Mammon ... Socialism means: I believe in work.

#18  Sv: "Eine historische tag..." Kaiser
2010-09-20 01:53:21

Å andra sidan - kanske är riksdagen just det stålbad SD behöver för att en gång för alla nå upp till slutledet av sitt partinamn.

Mest troligt är förstås att SD gräver sin egen grav, åker ur riksdagen 2014 och splittras i en en uppsjö inbördes stridande fraktioner, alldeles som Ny Demokrati.

#19  SD är feminister targash
2010-09-20 08:40:19

FågelFenix sa:
Sitter du på allvar och kallar SD feminister? Ok, att du inte gillar feminism, men det där var verkligen uncalled for. Sen är det rätt skrattretande att kalla den typen av könskonservatism SD står för för feminism? Hade du något mer än "PK" att gå på innan du bestämde dig för att likställa feminister med extremt osympatiska SD?

De kanske aldrig skulle kalla sig radikalfeminister men deras politik är det.


Deras sätt att använda våldtagna kvinnor för att sprida rasism och fördomar är så osmakligt det kan bli. Usch!

Att använda våldtagna kvinnor för att sprida hat och sexism gentemot ALLA män, särskilt vita heterosexuella sådana, är helt okej? Har du svårt att se skogen för alla träden?

Partiprogram sa:

* Ett ökat stöd till kvinnor som lever under religiöst och hedersrelaterat förtryck i Sverige
[...]
Jämställdhet och ökad trygghet för landets kvinnor
* En kvinnofridsmiljard för ökad trygghet och aktiva insatser mot kvinnovåldet
* Ett ökat anslag till forskning och behandling av kvinnosjukdomar
* En absolut nolltolerans mot kvinnofientliga attityder och tillmänen i skolan och annan offentlig verksamhet
* Ett utökat stöd till landets kvinnojourer

Det enda icke feministiska förslaget är "Ett slopande av det skattefinansierade stöder till genuspedagogik".


Personligen tycker jag det är bättre med ett SD utan samarbete i riksdagen än kommunister i regeringsställning. Vi i Sverige daltar något otroligt med vänsterextremister och tolererar deras våld på ett som vi aldrig tolererat högerextremisternas. Den hemska människosyn och den totala bristen på respekt för demokrati som många givit uttryck för på SDs möten i akt och mening att förstöra är skrämmande. Att det etablerade etablissemanget med ledande politiker och tidningar tycker detta är helt okej är helt jävla ofattbart och ingen av dem förtjänar att representera svenskarna med den avskyvärda demokratisynen som de har.

#20  Sv: targash FumikoFem
2010-09-20 08:50:08

"De kanske aldrig skulle kalla sig radikalfeminister men deras politik är det."

Deras politik har inget att göra med radikalfeminism. Men det här som du påstår handlar uppenbarligen mer om att du gillar att provocera, som vanligt.

"Att använda våldtagna kvinnor för att sprida hat och sexism gentemot ALLA män, särskilt vita heterosexuella sådana, är helt okej? Har du svårt att se skogen för alla träden?"

Och detta än mer visar på att du bara skriver för att försöka provocera.

#21  Sv: "Eine historische tag..." Kall
2010-09-20 09:25:32

Till att börja med...

Så har ju inte Sverige haft en fungerande invandringspolitik på 40 år. Så där har de i alla fall en solid grund att stå på. Sedan håller jag väl inte med om deras politik som någon lösning på problemer...

Sen är det ju lite märkligt av SVT som ignorerat dem hela valrörelsen, (liksom övriga media som bojkottat och svartmålat dem) igår lade hela valvakan på att ge dem 4 timmars odelad uppmärksamhet. Det var ju det enda de pratade om!

Till sist tycker jag att rödgröningarna borde tagga ner lite i skadeglädje och anklagelser mot att regeringen måste söka stöd hos brunisarna för att få majoritet i Riksdagen. Det är sant att de måste göra det, men ingen verkar ha tänkt på att oppositionen också måste ha stöd hos brunisarna för att kunna fälla regeringen.

#22  Sv: "Eine historische tag..." undrande
2010-09-20 09:37:15

FumikoFem sa:


Deras politik har inget att göra med radikalfeminism. Men det här som du påstår handlar uppenbarligen mer om att du gillar att provocera, som vanligt

Om det rör sig som en anka, ser ut som en anka, låter som en anka?

#23  FumikoFem targash
2010-09-20 09:43:58

Deras politik har inget att göra med radikalfeminism. Men det här som du påstår handlar uppenbarligen mer om att du gillar att provocera, som vanligt.

Som undrande skrev. Och vem tror du att jag är? Gillar att provocera som vanligt lol. Jag skriver här och alltid jätteprovocerande. Goddag yxskaft.

Och detta än mer visar på att du bara skriver för att försöka provocera.

Att jag påpekar det uppenbara hyckleriet? Är det provocerande för dig? Det har jag full förståelse för.

#24  Sv: "Eine historische tag..." Ephemeer
2010-09-20 09:52:25

Det är väl ingen som är förvånad över att ett värdekonservativt könskonvervativt perspektiv och ett feministiskt könskonservativt perspektiv ligger nära varandra, eller?

#25  Sv: "Eine historische tag..." SophieG
2010-09-20 09:56:40

Som Targash skriver är SDs kvinnopolitik i mångt och mycket väldigt likt radikalfeminism.

Den enda rejäla skillnaden verkar vara vilka som får skulden.

SD skyller på invandrarmän.

Radikalfeminister skyller på alla män.

Pest eller kolera? You decide. :)

#26  Sv: "Eine historische tag..." kx2
2010-09-20 09:57:31

Om SD är feminister eller inte handlar väl om man anser särartsfeminism vara "riktig" feminism eller inte. Beroende på vad man anser om den saken blir svaret lite olika. Kvinnor har historiskt sett haft hög ställning hos främlingsfientliga och nazistiska partier eftersom kvinnan betraktas som viktig i egenskap av moder, det är hon som ska föra "folket", "rasen" eller kanske "kulturen" framåt genom att avla och uppfostra avkomman i önskvärd riktning. Är det feminism enligt någon förnuftig definition? Naturligtvis inte.

#27  Sv: "Eine historische tag..." SophieG
2010-09-20 09:58:40

ephemeer skrev:
"Det är väl ingen som är förvånad över att ett värdekonservativt könskonvervativt perspektiv och ett feministiskt könskonservativt perspektiv ligger nära varandra, eller?"

Inte jag, i alla fall.

FumikoFem on the other hand...

#28  Sv: "Eine historische tag..." SophieG
2010-09-20 10:16:01

kx2:

Jag håller med dig om att radikalfeminism och SD har kommit fram till sina slutsatser på olika sätt och från olika värdegrunder.

Men slutsatserna är trots det väldigt lika.


Vilken radikalfeminist skulle inte skriva under på punkterna om de inte visste vilka som hade föreslagit dem?

* Ett ökat stöd till kvinnor som lever under religiöst och hedersrelaterat förtryck i Sverige CHECK.

* En kvinnofridsmiljard för ökad trygghet och aktiva insatser mot kvinnovåldet CHECK

* Ett ökat anslag till forskning och behandling av kvinnosjukdomar CHECK

* En absolut nolltolerans mot kvinnofientliga attityder och tillmänen i skolan och annan offentlig verksamhet CHECK

* Ett utökat stöd till landets kvinnojourer CHECK

Inte många, tror jag.

Det är bara att konstatera att ni står väldigt nära varann på många punkter.

Jag som icke feminist däremot är emot i princip alla de ovannämnda punkterna.

#29  SophieG kx2
2010-09-20 10:25:54

"Ni"? Jag är inte radikalfeminist. Jag kan sträcka mig till att radikalfeminismen och särartsfeminismen (som SD i detta fall representerar) har en gemensam nämnare i vurmandet för och hyllandet av kvinnan, och i synen på kvinnan som offer. Det leder till att dessa till synes står nära varandra på några punkter. Men de viktigaste skillnaderna får man trots allt inte glömma bort. Där radikalfeminismen, om än felriktat, vill frigöra kvinnan från rådande ramar, så vill SD bevara och förstärka den traditionella kvinnorollen. Det ligger en enorm och viktig skillnad mellan dessa två synsätt.

#30  Sv: "Eine historische tag..." kx2
2010-09-20 10:27:55

SD vill plocka hem Sveriges trupper från Afghanistan. Det vill även Vänsterpartiet. Enligt er ekvation,
Vänsterpariet = SD.

#31  Sv: "Eine historische tag..." kx2
2010-09-20 10:29:56

Guilty by association är ett ganska osexigt sätt att argumentera på. Har man problem med sakfrågorna ska man lufta sina tvivel och kval, men inte försöka dribbla bort dem.

#32  Sv: "Eine historische tag..." kx2
2010-09-20 10:33:45

http://www.pastan.nu/bloggen/inlagg/strages-k…

Fredrik Strage sa:
Några dagar senare gör jag Svenska Dagbladets partitest och inser vad min plötsliga irritation mot eritreaner beror på: jag är till 44 procent Sverigedemokrat. Det kommer som en överraskning. Jag har ju kryssat i rutan ”sympatiserar” under påståendet ”invandringen berikar Sverige”. Möjligen uttrycker jag en viss främlingsfientlighet genom att i testet säga nej till EU-medlemskap för pseudo­demokratin Turkiet. Och kanske är det nationalistiskt av mig att inte vilja att Sverige deltar i Natos militäroperationer. Mitt ja till fritt inträde på statliga museer skulle också kunna tolkas som ett stöd för traditionell, svensk kultur.

#33  kx2 Ephemeer
2010-09-20 10:36:43

Enligt den ekvationen så är både V och SD isolationistiska.

#34  Sv: "Eine historische tag..." SophieG
2010-09-20 10:38:18

kx2:

Jag ber om ursäkt om jag antydde att du var radikalfeminist. Det var ett ärligt misstag.

kx2 skrev:
"SD vill plocka hem Sveriges trupper från Afghanistan. Det vill även Vänsterpartiet. Enligt er ekvation,
Vänsterpariet = SD."

Nej, enligt mig är SDs politik i så fall lik Vänsterns politik i den här enstaka frågan. Varken mer eller mindre.

När det gäller radikalfeminism och SD konstaterar jag bara att båda kommer fram till väldigt liknande slutsatser från starkt skilda utgångspunkter när det gäller kvinnopolitik. Varken mer eller mindre.

Jag ser inte hur du får det här till guilt by association.

#35  Ephemeer kx2
2010-09-20 10:44:40

Det är möjligt, men vi kan ju vara överens om att nazist-antydningar är bokens äldsta, mest nötta och trötta gulity by association-argument. Skippa det och gå direkt på sakfrågorna istället.

#36  Sv: "Eine historische tag..." SophieG
2010-09-20 10:46:43

kx2:

Vem har kommit med nazistantydningar?

#37  SophieG kx2
2010-09-20 10:47:15

Jag ber om ursäkt om jag antydde att du var radikalfeminist. Det var ett ärligt misstag.


Tja, det gjorde en redan miserabel dag underhållande iaf.

När det gäller radikalfeminism och SD konstaterar jag bara att båda kommer fram till väldigt liknande slutsatser från starkt skilda utgångspunkter när det gäller kvinnopolitik. Varken mer eller mindre.

Jag ser inte hur du får det här till guilt by association.


Du vill jämföra radikalfeminister med SD i syfte att framställa radikalfeministerna i god dager då, menar du?

#38  Sv: "Eine historische tag..." SophieG
2010-09-20 10:48:20

Personligen tycker jag att man kan anklaga SD för väldigt mycket.

Men deras partiprogram är långt ifrån nazism.

#39  SophieG kx2
2010-09-20 10:50:32

Ingen har kommit med direkta nazi-antydningar, tack o lov. Men jämförelsen av radikalfeminister med ett främlingsfientligt (klandervärt) parti har så vitt jag kan förstå samma syfte, att nämligen att framställa även radikalfeminister som klandervärda. Varför är jämförelsen med SD intressant om ni inte vill säga något särskilt med den?

#40  SophieG kx2
2010-09-20 10:54:43

SD som parti (därmed inget sagt om de enskilda medlemmarna) är inte enligt någon korrekt definition nazister, dvs nationalsocialister. Men när man talar om gulity by association så talar man ofta om "nazist-argumentet" http://sv.wikipedia.org/wiki/Guilt_by_association

dvs man drar till med det värsta man kan komma på och sätter sedan likhetstecken mellan sin meningsmotståndare och det fula. Att jämföras med ett främlingsfientligt parti är inget smickrande för någon rimligt rättvist sinnad människa, utan tvärtom en grov förolämpning. Det vet ni om, och däri ligger hela argumenatationstekniken. Så droppa charaden.

#41  Sv: "Eine historische tag..." SophieG
2010-09-20 10:54:50

kx2 skrev:
"Du vill jämföra radikalfeminister med SD i syfte att framställa radikalfeministerna i god dager då, menar du?"

Absolut inte. :)


Jag konstaterar att SD och radikalfeminister står långt ifrån varandra när det gäller värdegrunder och den filosofiska synen på kvinnor och kvinnans roll.

Men att de, trots skillnaderna, kommer fram till liknande slutsatser när det gäller rena politiska åtgärder i kvinnofrågor.

#42  Sv: targash #23 FumikoFem
2010-09-20 11:00:06

Det enda du visar när du gör en sådan jämförelse är att du inte förstår alls. Men med tanke på hur länge du varit här och du har hittills aldrig tagit till dig av något som inte passar in i din egen anti-feministiska uppfattning så är det tämligen meningslöst att diskutera med dig.

#43  Sv: "Eine historische tag..." SophieG
2010-09-20 11:02:11

kx2 skrev:
"Varför är jämförelsen med SD intressant om ni inte vill säga något särskilt med den?"

Jag säger ju något särskilt med den. Nämligen att båda sidorna kommer fram till liknande slutsatser i kvinnofrågor från vitt olika värdegrunder. Denna paradox är intressant, tycker jag.


Och de som gör sig skyldiga till "nazistargumentet" just nu är alla dessa som jämställer SD med nazister, trots att ingenting i deras partiprogram har någonting med nazism att göra. DET kan man kalla guilt by association.

#44  Sv: "Eine historische tag..." SophieG
2010-09-20 11:03:12

FumikoFem:

Kan du inte argumentera för din åsikt istället för att komma med ad hominems?

#45  Sv: Ephemeer #24 FumikoFem
2010-09-20 11:03:51

Vad dina åsikter om radikalfeminism än må vara så spelar det ingen roll då du aldrig har visat dig förstå på något sätt heller, så det är inte minsta förvånande att du fortsätter på din fientliga väg.

Men jag måste säga att det är då underligt att du gör detsamma som du brukar anklaga oss andra för här... Hycklare.

#46  #42 FumikoFem targash
2010-09-20 11:05:18

[Detta meddelande har blivit raderat på grund av att författaren inte följde feminetik.se:s regler.]

#47  Sv: "Eine historische tag..." Ephemeer
2010-09-20 11:08:10

Jag konstaterar att SD och radikalfeminister står långt ifrån varandra när det gäller värdegrunder och den filosofiska synen på kvinnor och kvinnans roll.


Jag är inte säker på att jag håller med helt där; den sorts värdekonservatism som SD (och KD) står för har en gemensam beröringspunkt i värdegrunden med vissa typer av radikalfeminism (essentialism motsv.): De ser kvinnan som särskilt god, extra skyddsvärd och extra utsatt.

#48  Sv: SophieG FumikoFem
2010-09-20 11:11:52

Du menar argumentera på ett sätt som du vill att jag ska argumentera på?

Och det handlar om att visa på precis vad det handlade om här - oförståelse. Och att någon som varit här i flera år aldrig tar till sig något, precis som jag skrev.

Och som kx2 skriver så är SD könskonservativa då dom vill att kvinnor och män ska hetsas in i könsstereotypiska mallar där kvinnan förväntas vara hemma och mannen jobba. Har inget med radikalfeminism att göra, men du kan ju försöka att hitta radikalfeminister som anser att det ska vara såhär, men du kommer inte hitta några i alla fall.

#49  Sv: Ephemeer #47 FumikoFem
2010-09-20 11:15:45

"vissa typer av radikalfeminism (essentialism motsv.): De ser kvinnan som särskilt god, extra skyddsvärd och extra utsatt. "

Att du ser det så beror väl på om något att du inte anser att någon könsmaktsordning existerar? Vilket jag frågar med tanke på tidigare diskussioner. Och: "som särskilt god, extra skyddsvärd och extra utsatt" låter som det gamla vanliga: "feminism offergör kvinnor!"

#50  Sv: "Eine historische tag..." SophieG
2010-09-20 11:16:59

FumikoFem skrev:
"Och att någon som varit här i flera år aldrig tar till sig något, precis som jag skrev."

Ad hominem. Ville inte du ha ett snällt forum utan personangrepp?

#51  SophieG kx2
2010-09-20 11:21:00

Jag säger ju något särskilt med den. Nämligen att båda sidorna kommer fram till liknande slutsatser i kvinnofrågor från vitt olika värdegrunder. Denna paradox är intressant, tycker jag.


Här måste jag lite oväntat instämma med Ephemeer ovan. Det är i värdegrunden, essentialism, de möjligtvis liknar varandra. Ändå menar jag att de vill helt olika saker. Att de har samma uppfattning i vissa sakfrågor är som sagt ingen "paradox" eftersom det som jag visat är möjligt för flera andra meningsmotståndare till SD att dela deras uppfattning i sakfrågor. Alliansen delar med SD ex. uppfattningen om att vårdnadsbidraget bör bevaras.


Och de som gör sig skyldiga till "nazistargumentet" just nu är alla dessa som jämställer SD med nazister, trots att ingenting i deras partiprogram har någonting med nazism att göra. DET kan man kalla guilt by association.


Håller med om att det är problematiskt, främst för att SDs väljare och potentiella väljare sannolikt inte känner igen sig i den bilden. Nazistliknelser riskerar att driva fler väljare i famnen på SD. Det finns heller ingen anledning att blåsa upp saker till något de inte är, eftersom SDs politik och retorik är nog så klandervärd i sig själv. Dock finns faktiskt idémässiga beröringspunkter mellan SD och tredje riket som är värda att uppmärksamma

http://www.expressen.se/kultur/1.2142787/varg…

#52  FumikoFem Ephemeer
2010-09-20 11:23:36

Tja, eftersom du frågar så kan jag ju svara.

Att du ser det så beror väl på om något att du inte anser att någon könsmaktsordning existerar?


Jag svarar "nej", frågan är ställd på falska premisser.

Och: "som särskilt god, extra skyddsvärd och extra utsatt" låter som det gamla vanliga: "feminism offergör kvinnor!"


Och du tar upp det för att du tycker att essentialistisk radikalfeminism och feminism i allmänhet är samma sak, eller?

#53  Sv: SophieG #50 FumikoFem
2010-09-20 11:25:17

"Ville inte du ha ett snällt forum utan personangrepp? "

Nää... Det var förut det, innan jag bemöttes i trådar på om webbplatsen av flera personers ilska och frustrationer över att jag ifrågasatte och kritiserade klimatet här. Över att jag visst ifrågasatte deras glädje över ett hårt debattklimat som trycker bort andra som inte har en sådan debattstil som dom. Som att det inte redan finns massivs med forum på internet redan med lika hårt och mycket hårdare debattklimat där dessa kan gå och beklaga sig hela dagarna om feminism hit och dit och whatever.

Men jag vill fortfarande ha det, men här på feminetik har jag mer eller mindre gett upp redan.

#54  Sv: Ephemeer #52 FumikoFem
2010-09-20 11:28:49

"Jag svarar "nej", frågan är ställd på falska premisser."

Det falska jag ser här i tråden kommer från dig.

"Och du tar upp det för att du tycker att essentialistisk radikalfeminism och feminism i allmänhet är samma sak, eller?"

Du fortsätter alltså på linjen att feminister generellt inte talar om patriarkatet? Som sagt i andra trådar så får den synen stå för dig för den stämmer väldigt illa med hur det ser ut bland dom flesta. Och så är det med det.

#55  Sv: "Eine historische tag..." Ephemeer
2010-09-20 11:43:18

FumikoFem sa:
Det falska jag ser här i tråden kommer från dig.


Helt omotiverad ful kommentar från dig.

FumikoFem sa:
Du fortsätter alltså på linjen att feminister generellt inte talar om patriarkatet?


Kan du redogöra för skillnaden mellan essentialistisk radikalfeminism och feminism i allmänhet?

#56  Sv: "Eine historische tag..." SophieG
2010-09-20 11:43:47

kx2 skrev:
"Här måste jag lite oväntat instämma med Ephemeer ovan. Det är i värdegrunden, essentialism, de möjligtvis liknar varandra."

Jag instämmer med ephemeer också på en nivå.
Båda kan se kvinnan (felaktigt) som särskilt god, extra skyddsvärd och extra utsatt.

Men de kommer dit från olika utgångspunkter:

Radikalfeminism från en tro att kvinnor är underordnade män och därmed utsatta.
SD ifrån att kvinnor har en fungerande, "traditionell" roll som skall beskyddas.

Det paradoxala är att båda grupper kommit fram till liknande handlingsåtgärder.

Det handlar inte heller om någon enstaka fråga här eller där som du tycks antyda. Som sagt, jag tror inte att särskilt många radikalfeminister skulle tacka nej till något av förslagen som SD har lagt fram inom kvinnopolitiken om någon annan lagt fram dem.

Med undantag av indraget statligt stöd till genusstudier, så klart.


Jag konstaterar alltså att inom kvinnopolitiken verkar det alltså råda nästintill concensus mellan radikalfeminism och SD när det gäller praktiska, politiska åtgärder.

Och vad är radikalfeminism utan kvinnopolitik? :)

#57  Sv: "Eine historische tag..." SophieG
2010-09-20 11:46:18

FumikoFem skrev:
"Nää... Det var förut det, innan jag bemöttes i trådar på om webbplatsen av flera personers ilska och frustrationer över att jag ifrågasatte och kritiserade klimatet här."

As the sadist said:

If you can't join them, beat them. :)

#58  Sv: Ephemeer #55 FumikoFem
2010-09-20 11:49:12

"Helt omotiverad ful kommentar från dig."

Nipps.

"Kan du redogöra för skillnaden mellan essentialistisk radikalfeminism och feminism i allmänhet? "

"essentialistisk"? Har diskuterat med dig förut så nej du, det kom ingen vart då och jag har inga förhoppningar att du ska förstå nu heller.

#59  Sv: SophieG FumikoFem
2010-09-20 11:52:26

Det handlar mer om att jag är trött på diverse personer prat om radikalfeminism vilket dom/ni uppenbarligen inte förstår något om. Samt att jag är uttråkad och har inget bättre för mig än att sitta här och tjafsa, och att få chans vara elak mot dom elaka är, eh, nått...

#60  Sv: FumikoFem Farrell
2010-09-20 11:52:53

"Men jag vill fortfarande ha det, men här på feminetik har jag mer eller mindre gett upp redan. "

Jag vill ha en atomvapenfri värld men eftersom USA, Ryssland och Nordkorea har dessa så kan jag ju lika gärna framställa lite uran235 eller plutonium239 även om dessa används till endast ett syfte; att framställa the shit!

Snacka om hjärnklyvningsprocess ;-)

#61  SophieG Ephemeer
2010-09-20 11:53:36

Jag konstaterar alltså att inom kvinnopolitiken verkar det alltså råda nästintill concensus mellan radikalfeminism och SD när det gäller praktiska, politiska åtgärder.


Med undantag då för att SD inte vill ha forskning och undervisning på området.

#62  Sv: "Eine historische tag..." SophieG
2010-09-20 11:53:54

FumikoFem:

Skönt att du äntligen erkänner att du tjafsar.

Alltid något. :)

#63  Sv: "Eine historische tag..." Farrell
2010-09-20 11:55:37

Utbilda Oss huliganer i radikalfeminism och argumentera för vad som är så bra med den istället dårå FF!

Man kan förstå världen från andra perspektiv än "könsmaktsordningen" FF, vissa skulle även insinuera att detta är ett friskhetssymptom, jag är en av dem. If u can´t beat me, join me!

#64  FumikoFem Ephemeer
2010-09-20 11:56:16

"Helt omotiverad ful kommentar från dig."

Nipps.

"Kan du redogöra för skillnaden mellan essentialistisk radikalfeminism och feminism i allmänhet? "

"essentialistisk"? Har diskuterat med dig förut så nej du, det kom ingen vart då och jag har inga förhoppningar att du ska förstå nu heller.


Du vet inte vad jag pratar om, och vill enligt egen framställan bara tjafsa och vara elak. Så jag önskar dig en trevlig lunch.

#65  Sv: "Eine historische tag..." SophieG
2010-09-20 11:56:34

ephemeer skrev:
"Med undantag då för att SD inte vill ha forskning och undervisning på området."

Inte under den politiska förkladnaden av genus"vetenskap" åtminstone.

Där har de helt rätt.

#66  Sv: Farrell FumikoFem
2010-09-20 11:56:52

Jag ser inte folk som sitter och påpekar sig över hur jag skulle vilja, eller ha velat, att debattklimatet här är faktiskt jobba för det själva.

#67  Sv: "Eine historische tag..." Farrell
2010-09-20 11:59:38

Ephemeer,

"Med undantag då för att SD inte vill ha forskning och undervisning på området."

Ahh då framstår ju F! som långt värre ;-) eller kanske helt motsatta SD då de vill bevara steretyper för att de verkar funka medan F! vill ha helt andra stereotyper (radikalt motsatta) att jaga upp sig på.

Den enda likheten är väl att de båda använder kvinnor som slagträn i debatten, sicket fulspel.

#68  Sv: SophieG #62 FumikoFem
2010-09-20 12:10:25

Men det är konstigt att när jag tjafsar så verkar det vara en helt annan sak än när alla dom som kritiserade mig i trådarna på om webbplatsen gör det.

#69  Sv: Farrell #67 FumikoFem
2010-09-20 12:15:11

Nej, feminism och partier som Fi har helt andra personer som är bakom. SD representeras framförallt av en grupp - män. För det är just den gruppen som deras väljare består av.

#70  Sv: "Eine historische tag..." SophieG
2010-09-20 12:20:02

FumikoFem skrev:
"Men det är konstigt att när jag tjafsar så verkar det vara en helt annan sak än när alla dom som kritiserade mig i trådarna på om webbplatsen gör det."

De som kritiserar dig propagerar inte för ett tjafsfritt forum.

#71  Sv: "Eine historische tag..." SophieG
2010-09-20 12:22:16

FumikoFem skrev:
"SD representeras framförallt av en grupp - män. För det är just den gruppen som deras väljare består av."

Och FI består av kvinnor för att det är just den gruppen deras väljare består av. I än högre grad vill jag påstå.

What's your point?

#72  Sv: "Eine historische tag..." Farrell
2010-09-20 12:25:04

FF,

Feminetik är en hel lång vandring i rosa fluffiga berg om du frågar mig så hur kan det komma sig att man skall rätta sig efter just ditt synsätt på vad som är god debattston eller ett hätskt forum?

Det verkar som om att du förvillar person med sak för ofta FF då du personligen är gillad för din stil av mig så har du ändå förbenat svårt att nå mig med din typ/form av argumentation då den hela tiden går ut på att se kvinnor som offer, dvs förstärka kvinnorollens baksidor. Poängen är att även om du har hur rätt som helst i dina analyser så kanske man kan välja en mer framgångsrik approach än at t ex basha män och hylla kvinnor. Har talat med F! i deras valstuga och där fanns 15 frågor/problem för kvinnor uppstolpade på A4:an som satt runt om stugan, alltså ingenting, ingenting om män och deras tillkortakommanden. Säger som Bagheera i Djungelboken:
"Och hur hade du tänkt att han (Mowgli) skulle kunna lära sig något efter du bultat ned honom"

SD och F! använder sig av samma retorik och använder grupper i samhället som spottkoppar, lite lustigt att detta är precis vad som tidigare påpekats av mig tillhöra den kritiska skolan (se: Frankfurtskolan) man får helt enkelt hybris och använder sig av att patologisera politiska motståndare som sedan i sin tur blir så rädda av denna skapade hinna av låtsaskonsensus (PK) att de kritiska alltid vinner. Kritik, kritik och mer kritik är vad radikalfeminister använder sig av in i absurdum. Dessutom så är de minimalister eller vad man ska säga, då deras analyser är av den snävaste modellen.

Men för den uppmärksamme; sorry för att jag kastade sten i glashus då jag just använde samma metod :-(
Men det jag ytterst ville bevisa var sådana här rörelser som förespråkar negativism är som klippta och skurna för att destabilisera samhället då den enda metoden att bekämpa dem med är att använda samma medicin, ergo; först måste man skjuta kaninen sen kan man steka den.

#73  Sv: SophieG #70 FumikoFem
2010-09-20 12:25:44

"De som kritiserar dig propagerar inte för ett tjafsfritt forum."

Vet, men det tycker jag är konstigt för dom/ni borde väl gilla att jag för en hårdare debattstil, eller?

#74  Sv: SophieG #71 FumikoFem
2010-09-20 12:32:01

Well the point is, that makes the difference. För det handlar också om var fokusen ligger på vilka frågor, hur dom för sig i politiska debatter, och SD talar inte om kvinnoförtryck och feminism.

#75  Sv: "Eine historische tag..." SophieG
2010-09-20 12:38:03

FumikoFem skrev:
"Vet, men det tycker jag är konstigt för dom/ni borde väl gilla att jag för en hårdare debattstil, eller?"

Absolut. Har du gett upp dina gamla idéer om forumändringar är jag jätteglad.

Om du inte har gett upp dem tycker jag dock att du ska leva som du lär.


FumikoFem skrev:
"Well the point is, that makes the difference. För det handlar också om var fokusen ligger på vilka frågor, hur dom för sig i politiska debatter, och SD talar inte om kvinnoförtryck och feminism."

Ingen vettig påstår att SD och radikalfeminism är synonymer.

Men fokusen inom kvinnopolitiken verker vara ganska lik iaf.

Vilka av följande förslag ställer du dig inte bakom?


* Ett ökat stöd till kvinnor som lever under religiöst och hedersrelaterat förtryck i Sverige
[...]
Jämställdhet och ökad trygghet för landets kvinnor
* En kvinnofridsmiljard för ökad trygghet och aktiva insatser mot kvinnovåldet
* Ett ökat anslag till forskning och behandling av kvinnosjukdomar
* En absolut nolltolerans mot kvinnofientliga attityder och tillmänen i skolan och annan offentlig verksamhet
* Ett utökat stöd till landets kvinnojourer

#76  Sv: FumikoFem: Farrell
2010-09-20 12:44:08

"Well the point is, that makes the difference. För det handlar också om var fokusen ligger på vilka frågor, hur dom för sig i politiska debatter, och SD talar inte om kvinnoförtryck och feminism."

Det är just där problemet ligger, man använder samhällets vana (ovana) att skydda kvinnor (etniskt homogena) för att kunna göra ned en annan grupp män (invandrare).

Vem som helst skulle kunna ställa upp män som de förtryckta i samhället med massor av argumentation kring WW1 WW2 och rätten till att inte bli kanonmat mm. Det finns sökert människor som skulle kunna rösta på dem också, säkert mer än de 0,9% (osäkert ännu)F! fick.

Detta har egentligen väldigt lite att göra med den initiala liberala feminismen, man bara använder feminismens goda namn till att bedriva hetsjakt och göra förenklade, eller ännu hellre, komplicerade analyser som man inte får ut ett skvatt av.
Om jag var feminist skulle jag vara förbannad å det grövsta på detta utnyttjande av sitt namn.

#77  till SophieG fredriktomte
2010-09-20 12:48:04

SophieG sa:
Att ett parti med rötter i kommunistisk ondska ändå var aktuell som en del i ett regeringsalternativ är för mig en mycket större skandal och skam än att ett gäng missnöjesnissar som ingen tycks vilja ta i med tång kommer in i riksdagen.


Men att ett parti med nazistiska rötter (Centern) sitter i både riksdag och regering stör dig inte?

Sverigedemokraterna skiljer sig kraftigt från Vänstern och Centern på så vis att deras obehaglighet inte är skelett i garderoben utan en fortfarande mycket aktiv del av deras politik. SD:s valfilm borde tjäna som lämpligt exempel på detta.

#78  SophieG, Farrell Ephemeer
2010-09-20 12:57:36

Även om genusvetenskap inte är perfekt (vilken vetenskap är det?) så ser jag hellre att det forskas och undervisas, än att det inte gör det.

#79  Sv: "Eine historische tag..." SophieG
2010-09-20 13:00:57

fredriktomte skrev:
"Sverigedemokraterna skiljer sig kraftigt från Vänstern och Centern på så vis att deras obehaglighet inte är skelett i garderoben utan en fortfarande mycket aktiv del av deras politik."

Vilken aktiv del av SDs politik är nazistisk?

Och Vänstern hade långtgående kontakter med skumma, kommunistiska grupper i bland annat DDR så sent som på 80 talet. Ekonomiskt och politiskt stöd alltså från några av de mest onda statsskick som funnits på det här jordklotet.

Dessa "skelett" har forftarande en beskedlig del kött på benen tyvärr.

#80  Sv: "Eine historische tag..." SophieG
2010-09-20 13:02:23

Ephemeer skrev:
"Även om genusvetenskap inte är perfekt (vilken vetenskap är det?) så ser jag hellre att det forskas och undervisas, än att det inte gör det."

Andra vetenskap vilar inte på öppet politiska värdegrunder.

#81  Sv: "Eine historische tag..." Farrell
2010-09-20 13:36:39

Här finns intressanta samtal kring problematiken med multi-kulti och några förklaringar till varför SD växt sig starka, mycket intressanta teorier:http://tanjabergkvist.wordpress.com/2009/12/0… lematiken/


Kolla in kommentarsfältet!

#82  Sv: "Eine historische tag..." Farrell
2010-09-20 13:37:56

Fel på länken, testa denna:
http://tanjabergkvist.wordpress.com/2009/12/0…

#83  SophieG Ephemeer
2010-09-20 14:14:25

Där håller jag inte med dig. Nationalekonomi vilar på en marknadsliberal grund, företagsekonomi likaså, sociologi vilar på en liberalsocialistisk, historia har dragits med marxism och tittar man djupare på andra samhällsvetenskaper och humanismer är det finnas en hel del politisk värdegrund där med.

Sen är frågan hur man avgör om det är "öppet" eller inte.

#84  Sv: "Eine historische tag..." RasmusS
2010-09-20 14:18:56

Vet inte men att SD kom in i riksdagen kan vara bra, inte bara dåligt. Men det beror på hur de övriga partierna hanterar situationen. Om SD:s inträde kan leda till en seriös (saklig, icke-rasistisk) debatt om invandring och integrationsfrågor genom att de andra partierna pressas till att ta tag i dessa frågor så kan något gott komma ut av det. Risken är väl att våra partier gör som dom brukar med nya uppstickarpartier, dvs. att dom ignorerar, fryser ut och försöker lägga locket på. Gör dom det är vi tillbaka på ruta ett, vilket är samma ruta som la grunden för SD:s inträde i politiken.

Det är synd att det ska behöva gå så lång att partier som SD bildas och får makt. Men orsaken till att de kunnat få deaa position tror jag beror på att vare sig högern eller vänstern vill ta i integrationsfrågorna med tång. Det skulle väl vara FP då som flörtat lite med SD:s väljare men med KD, M och C i vägen skulle FP i alla fall inte få som dom vill (om det var vad dom ville och inte bara en flirt).

Rasismen, som verkligen inte bara är svenskar mot invandrare, gryr i våra förorter och de mest invandrartäta områdena. Rasismen och missnöjet har pyrt länge och ignorerats av i princip samtliga partier under flera decennier. Tar man inte itu med probleme och löser dem så lär SD bara få mer makt och SD:s "lösningar" inger inte mycket förtroende. Så om SD:s inträde pressar de övriga partierna till att agera i integrations- och invadnringspolitiken så är det bra IMHO.

#85  Sv: "Eine historische tag..." SophieG
2010-09-20 14:20:49

ephemeer:

Lite off topic, men det här har jag diskuterat i bland andra de här trådarna.

http://www.feminetik.se/diskutera/index.php?f…

http://www.feminetik.se/diskutera/index.php?f…

#86  RasmusS kx2
2010-09-20 15:11:42

I bästa SVT-kommentatorstil:

många menar att främlingsfientliga partiers framgångar sammanfaller med storskalig arbetslöshet, ekonomiska kriser och social utslagning. Hur ser du på det?

#87  Sv: kx2 RasmusS
2010-09-20 15:34:10

Gäller inte det i princip alla former av missnöjespartier?

#88  Sv: "Eine historische tag..." Blindalina
2010-09-20 15:37:21

direkt fran fluffmolnen; lesen haverist-antifeminist i blatt och upplyst rattvis feminist i rott http://kerrianne.org/wp-content/uploads/mylit…

farell, du behover bara kommunicera battre med feminister.

#89  RasmusS kx2
2010-09-20 15:45:10

Jo så är det nog. Men vad jag var ute efter var att misslyckanden i integrationen kanske inte är hela boven i dramat. Utan överlag är det när människor känner sig otrygga som syndabockar börjar utses.

#90  Sv: "Eine historische tag..." Blindalina
2010-09-20 15:45:50

den har vagen kommer feminetik vs jaif ocksa ga om vi inte kommunicerar battre..

om vad som hande igar; lanar vad en medborgare sa pa aftonbladet; http://www.aftonbladet.se/nyheter/valet2010/a…

"almir27, 27 år, Idag 14:36
Så mycket hat mot invandrare!! JAg är inte här för att jag vill va här eller för att utnyttja svenska samhället! Alla invandrare som kommer hit är av en anledning, folk har flytt för sina liv,krig är en orsak..Hade jag en möjlighet för att återvända till min trädgård så hade jag gjort det nu på en gång, den friheten som man har förväntat sig här i sverige DEN FINNS INTE..Än idag så får man höra jävlla blatte när man går på stan,efter 17år i sverige!! Då undrar jag? Varför ska man äns försöka längre och anpassa sig eller le mot en svensk när vi blir spottade rakt ut i ansiktet varje dag!!??"

det ar ren framlingsfientlighet det ror sig om.
om det dar ar kommentarer fran folket undrar man vart den finns som kan overbrygga all framlingsfientlighet mellan olika grupper. det ar galet.

#91  Sv: "Eine historische tag..." Blindalina
2010-09-20 15:48:24

..antagligen beror det pa att kommunikationen i vart samhalle nufortiden ar ratt dalig.. vi behover tanka mer kollektivt och forsoka forsta symptom istallet for att banka ner pa dem.

#92  kx2 #86 Kall
2010-09-20 15:51:07

I bästa SVT-kommentatorstil:

många menar att främlingsfientliga partiers framgångar sammanfaller med storskalig arbetslöshet, ekonomiska kriser och social utslagning. Hur ser du på det?

Jag undrar hur mycket det hänger ihop med den reella partipolitikens sammanbrott, där antalet alternativ i praktiken reducerats till 2.

#93  #92 Kall kx2
2010-09-20 15:58:14

Bra fråga. Några som ogillar blockpolitiken kan säkert ha lockats över till SD för att "röra om i grytan" lite, men det är knappast enda skälet till att SD klarar sig in i riksdagen. För motståndare till blocken finns F! och Piratpartiet. Ingen av dem gjorde något väsen av sig i riksdagsvalet.

#94  Sv: "Eine historische tag..." kx2
2010-09-20 16:05:56

Det känns så j*vla ruttet just nu, att "den svenska modellen" och tro på verklig välfärd och minskade klassklyftor känns stendött. Nu blir Sverige ett Kalle Anka-land bland andra länder, med främlingsfientligt-tokparti i riksdagen, hemmafruar och pigor i hemmen. Urk.

#95  Apropå Kall
2010-09-20 16:08:36

Jag gissar på dålig syn.
Jag har 2 arbetskamrater som vittnat om att de fått med sig SD:s valsedlar istället för SAP:s in i röstbåset...

#96  Apropå FI Kall
2010-09-20 16:09:14

Läste någonstans att Gudrun Schyman kom in i kommunfullmäktige i Simrishamn(?).
Betyder det att FI kommer att kvarstå som politiskt parti, och inte ombilda sig själva till studieförbund den här mandatperioden? ;-)

#97  #95 kx2
2010-09-20 16:11:45

De är inte ensamma isåf. Det rapporterades i media under valveckan om hur språkförbistring uppstått i vissa förtidsröstningslokaler i de sk invandrartäta förorterna. Folk som ville rösta på Mona kom med SD-lappar men valförrättarna hade enl. demokratisk praxis ingen möjlighet att ingripa. Ödets ironi.

#98  Sv: "Eine historische tag..." Kaiser
2010-09-20 16:13:17

Kx2, glöm inte att det (förstås) är feminismens fel att vi fått Hobby-Hitler i riksdagen.

(En ursäkt till alla som röstat och/eller sympatiserar med SD: SD är förstås inte ett nazistparti, utan frukten av vad trettio års statsfeminism gjort med unga män.

De är arga, outbildade, arbetslösa.

Det måste vara Gudruns fel.)

(En ursäkt angående ursäkten: Jag är fullt medveten om att jag raljerar på ett hänsynslöst demagogiskt radikalfeministiskt sätt.

Men det beror på att jag växt upp i en statsfeministisk miljö.

Jag är en arg, medelålders arbetslös feministisk man.

Det måste vara Gudruns fel.)

#99  kx2 #97 Kall
2010-09-20 16:16:24

Aha, det var förstås det som Jimmie boy syftade på när han sa
"Deit ar gutt um einvandrare sum röstar pau uss uckså..." :-)

#100  Kaiser kx2
2010-09-20 16:21:30

Jag är en arg, medelålders arbetslös feministisk man.


Grattis, din bästa tid är nu, med ett främlingsfientligt, och av allt att döma radikalfeministiskt, parti med 20 mandat i riksdagen.

#101  Sv: "Eine historische tag..." Kaiser
2010-09-20 16:23:47

^This^

Lol! :D

#102  #99 kx2
2010-09-20 16:24:42

Haha :-D
Finns det något att berömma SD om så är det att de har en otrolig pejl på sina väljargrupper

#103  Sv: kx2 89 RasmusS
2010-09-20 16:25:50

Självklart. Med integrationspolitiken menar jag _alla_ delar som behövs för att komma in i ett samhälles gemenskap så som jobb, språk osv. Men vi har platser som Rosengård, Ronna, Rinkeby mfl. som är väldigt segregerade och som gör att många som växer upp i dessa områden får svårt att ta sig in i övriga delar av Sverige. Att förneka dessa problem så som högen och vänstern alltid gjort innebär samma sak som att förneka de här invandrarna/andra generationens svenskar en lösning på de problem som de utsätts för pga. en havereread integrationspolitik i kombination med en generös invadnringspolitik.

#104  till SophieG fredriktomte
2010-09-20 16:32:27

SophieG sa:
Vilken aktiv del av SDs politik är nazistisk?


Jag har inte sagt att deras politik är nazistisk. Däremot är de främlingsfientliga, vilket jag exemplifierade med deras valfilm.

SophieG sa:
Och Vänstern hade långtgående kontakter med skumma, kommunistiska grupper i bland annat DDR så sent som på 80 talet. Ekonomiskt och politiskt stöd alltså från några av de mest onda statsskick som funnits på det här jordklotet.

Dessa "skelett" har forftarande en beskedlig del kött på benen tyvärr.


Du valde att inte kommentera det som var min främsta poäng, nämligen Centerns nazistiska förflutna. Att anse att det är skandal att Vänsterpartiet kommer in i riksdagen trots deras kommunistiska förflutna samtidigt som man inte har någonting att säga om Centern och deras nazistiska förflutna liksom inte heller uppfattar Sverigedemokraternas samtida främlingsfientlighet som särskilt graverade (i alla fall inte i närheten lika illa som Vänsterpartiets kommunistiska förflutna) upplever jag som ”partisanaktigt” (en anglicism i brist på bra svenska motsvarigheter).

#105  RasmusS kx2
2010-09-20 16:32:32

Ja, det är ett svek mot de grupperna. Dock får aldrig någonsin integrationsdebatten ske på SDs villkor. De ska inte tillåtas definiera vad som är önskvärda integrationsåtgärder, vad som är (svensk) kultur, etc.

En annan sak som är viktig att hålla i minnet är också att integration tar lite tid. Jag tycker mig märka en positiv skillnad nu exempelvis mot för kanske 10-15 år sedan. Det är också jätteviktigt att inte dra alla invandrargrupper över en kam som SD gör. Invandrare är ingen homogen grupp som SD vill låta påskina.

#106  Sv: kx2 RasmusS
2010-09-20 16:43:25

Håller med dig men det kommer SD aldrig att få göra om de övriga partierna tar sitt ansvar. (Då menar jag inte politisk utfysning och nedtystande av SD utan sakliga hållabara argument i en seriös debatt med seriösa ambitoner om att förbättra).

Ja integration tar tid men den skyndas inte på av religiösa/ideologiska friskolor/dagis osv. som segregerar barnen/ungdomarna än mer från övriga samhället. Att kräva att en invandrare lär sig svenska har klassats som ett rasistiskt krav. Jag tycker det är tvärt om, det är rasistiskt att -inte- kräva det eftersom man på så sätt inte ger henne/honom det främsta verktyget för att komma in i samhället, dvs. språket vi talar här.

#107  Sv: SophieG #75 FumikoFem
2010-09-20 17:29:15

"Absolut. Har du gett upp dina gamla idéer om forumändringar är jag jätteglad.

Om du inte har gett upp dem tycker jag dock att du ska leva som du lär."

Har gett upp det här ja.

"Ingen vettig påstår att SD och radikalfeminism är synonymer."

Det jag vänder mig emot och kritiserar är insinueringar att det skulle vara så, vilket alltså är helt fel.

#108  Sv: "Eine historische tag..." vejde
2010-09-20 17:45:06

De flesta "invandrare" integreras faktiskt. Pluggar, jobbar, lever vanliga liv...

Invandrare är ju alla som inte är svenskar. Och de är ca 1 miljon i vårt land. Lägger man till alla som är födda här, men har en annan bakgrund/etnicitet än svensk, blir det ca 2 miljoner. Ungefär hälften av dessa 2 miljoner, har rötter i de andra nordiska länderna, främst Finland.

Det är naturligtvis inte i första hand dessa, SD syftar på som "problematiska".

Sedan finns det en mindre andel av alla dessa två miljoner, som har haft svårare att integreras. Pga bostadsområde, utanförskap, arbetslöshet, språkproblem, ibland även kulturella skillnader.

Det är främst denna grupp, SD pekar ut i sin propaganda. Dock utan att nyansera debatten eller analysera närmare varför det har blivit så, samt vad man kan göra åt problemet. (Förutom att "kasta ut dem"...) Det etablerade politiker nu måste göra, är att våga "ta" debatten och komma med förslag på vad man kan göra istället. Så att SD:s argument urvattnas och förlorar sin relevans, även för dem som idag stödjer partiet.

#109  Vejde #108 Kall
2010-09-20 17:55:34

Wörd.

En positiv sak som *förhoppningsvis* kan komma ur det här, är väl synen på just debatten. Att det *går* att ta en debatt om detta utan att meningsmotståndare ropar "Rasist!" med förlängda märgen.

(Det kan ju gå åt andra hållet också förstås. Att alla som försöker omedelbart associeras som Sverigedemokrat in spe... *pessimist!*)

#110  Sv: "Eine historische tag..." Escapist
2010-09-20 18:12:59

fredriktomte sa:
Men att ett parti med nazistiska rötter (Centern) sitter i både riksdag och regering stör dig inte?

Finns det personer som aktivt bekänner sig till nazismen i Centern idag? Har Maudan fört nazisistiska resonemang de senaste 10 åren och tvingats avsäga sig den inställningen offentligt på ett föga övertygande sätt? Gullas det med nazism på kultursidor och ursäktas nazsimens missdåd med att de menade väl eller att det inte var riktig nazism?

Det finns ingen jämförelse.

fredriktomte sa:
Sverigedemokraterna skiljer sig kraftigt från Vänstern och Centern på så vis att deras obehaglighet inte är skelett i garderoben utan en fortfarande mycket aktiv del av deras politik. SD:s valfilm borde tjäna som lämpligt exempel på detta.

Jag håller helt med om att Sd är ett mycket mer direkt hot än kommunister i V, men att relativisera bort faktumet att anhängare av världens värsta mördar- och förtryckarideologier fortfarande är rumsrena medlemmar i ett riksdagsparti idag är bara tragiskt. Ja, det var länge sedan kommunismen var direkt framträdande i V, men betyder det att kommer rycka på axlarna åt Sd:s nazistiska och främlingsfientliga kopplingar om några decennier?

#111  Sv: "Eine historische tag..." Escapist
2010-09-20 18:16:52

Blindalina sa:
vi behover tanka mer kollektivt och forsoka forsta symptom istallet for att banka ner pa dem.

Kollektivistiskt tänkande är själva problemet — en person som inte som en individ utan som en del av det kollektiv han eller hon anses tillhöra.

#112  Sv: "Eine historische tag..." vejde
2010-09-20 19:49:10

Lite tips från Youtube:

http://www.youtube.com/watch?v=V5bx4rUvcoo

#113  Sv: "Eine historische tag..." SophieG
2010-09-20 20:24:08

fredriktomte skrev:
"Jag har inte sagt att deras politik är nazistisk. Däremot är de främlingsfientliga, vilket jag exemplifierade med deras valfilm."

De är emot svensk invandrarpolitik, ja. Och de är kritiska mot Islam och hur det har hanterats i Sverige.

Det är jag också.


fredriktomte skrev:
"Du valde att inte kommentera det som var min främsta poäng, nämligen Centerns nazistiska förflutna."

Liksom bland andra Socialdemokraternas också om man ska vara petig.

http://www.youtube.com/watch?v=-E_q8d-cnco

http://www.newsmill.se/artikel/2009/10/01/naz…


fredriktomte skrev:
"Att anse att det är skandal att Vänsterpartiet kommer in i riksdagen..."

Strawman. Det skandalösa är att andra partier var beredda att bilda regering med kommunister, inte att de kom med i riksdagen. Det är demokrati.

fredriktomte skrev:
" ... trots deras kommunistiska förflutna samtidigt som man inte har någonting att säga om Centern och deras nazistiska förflutna liksom inte heller uppfattar Sverigedemokraternas samtida främlingsfientlighet som särskilt graverade (i alla fall inte i närheten lika illa som Vänsterpartiets kommunistiska förflutna) upplever jag som ”partisanaktigt” (en anglicism i brist på bra svenska motsvarigheter)."

Jag ser inte SDs partipolitik som särskilt främlingsfientlig. Den är idiotisk och ogenomtänkt i stora delar, men den är inte främlingsfientlig.

#114  SophieG Escapist
2010-09-20 21:41:50

Att Sd gör skillnad på immigranter från inom Europa och utanför är svårt att beskriva som annat än främlingsfientligt. Det uttrycks som "kulturell avlägsenhet" förstås, men det är rätt uppenbart xenofobiskt.

Men främlingsfientligheten är bara ett av deras problem. Vurmen för illa definierade nationalistiska, kulturella och kristna värden är också skadlig. Muslimernas magiska rymdvän är tydligen mycket värre än vår egen magiska rymdvän, vilket borde vara ett stort problem för alla sekulära och religionskritiska personer.

#115  Sv: "Eine historische tag..." undrande
2010-09-20 21:47:15

Jag gillar SDs idéer om förbud mot byggnader som avviker från europeisk byggnadstradition. Jag skulle kunna tänka mig att ge en ganska ansenlig summa till en moské som ser ut som byggnaderna i södra spanien. eller en moské i grekisk-romersk stil, bara för att se sverigedemokraterna förklara hur något som fanns i europa långt innan Sverige som rike fanns kan anses avvika från europeisk byggstil.

#116  #115 undrande kx2
2010-09-20 22:08:51

Alla svenska skattebetalare kan vara lugna. Nu när SD är inne i reichstagen kommer de i åtnjutande av ännu mer offentliga medel än vad de var berättigade till tidigare.

#117  Sv: "Eine historische tag..." Farrell
2010-09-20 22:45:47

Escapist,

"Men främlingsfientligheten är bara ett av deras problem. Vurmen för illa definierade nationalistiska, kulturella och kristna värden är också skadlig. Muslimernas magiska rymdvän är tydligen mycket värre än vår egen magiska rymdvän, vilket borde vara ett stort problem för alla sekulära och religionskritiska personer."

Nationalism är fel säger du, varför?
För mig är etnopluralism och frihandel viktigt då spelar nationalism en roll, eller åtminstone olika värdegrunder.
Berätta för mig när (om?) du ringer samtliga dina nära vänner om du har ett intrikat och personligt problem, sanningen är att människor bär på egna (fria) värderingar ständigt. Skilj inte din lilla värld mot den stora, det förminskar dig och det förminskar Oss.


Kulturella världen är fel att vurma för säger du, varför?
"Vår värdegrund är att vi inte har någon värdegrund"
Postmodernistiskt tänkande....

Kristna värden är skadliga säger du, varför?

Antingen finns Gud eller så finns Han inte, oavsett så har samhällen stabiliserats av reciprocitet och gyllene regler. Detta är hårda fakta, psykologer använder sig av religioners (eller människors) tankeidéer från förr och de spelar stor roll i vårt dagliga liv.

Europa bygger, filosofiskt, på två heliga pelare. Den ena är tron på Gud och den andra är kritiken mot Gud (Byt ut Gud mot religion eller kristendom om du/Ni vill). Detta har skapat detta fria demokratiska samhälle och gjort det till vad det är nämligen det minst rasistiska och sexistiska samhället i världen.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Reciprocitetspri…

Personligen anser jag SD hycklande då de använder ej upplysta och förbittrade personer som ej är insatta i problematiken som "informanter" eller "propagandister" då de flesta valstugor som det stått SD på som undertecknad bevistat ej har en aning om bakgrunden till kulturrelativismen. Genusteorier är byggda på samma flata bakplåt.

Mark Steyn, en jude som ogillar ADL beskriver det bäst här:
http://www.youtube.com/watch?v=CdEGJb5W5ks

#118  till Escapist fredriktomte
2010-09-20 23:06:08

Escapist sa:
Finns det personer som aktivt bekänner sig till nazismen i Centern idag? Har Maudan fört nazisistiska resonemang de senaste 10 åren och tvingats avsäga sig den inställningen offentligt på ett föga övertygande sätt? Gullas det med nazism på kultursidor och ursäktas nazsimens missdåd med att de menade väl eller att det inte var riktig nazism?

Det finns ingen jämförelse.


Centerns naziböjelser ligger längre bak i tiden, så visst är det en skillnad. Men som jag förstod invändningen så var den mer moralisk än realpolitisk (för någon risk för att Sverige skulle bli kommunistiskt bara för att vänstern tillåts samregera med sossarna och miljöpartiet föreligger knappast), och då tycker jag att det är jämförligt. Centern har aldrig gjort upp med sitt nazistiska förflutna, och när det väl begav sig var det inga av de andra högerpartierna som drog sig för att samarbeta med Centern bara för att det var nedlusat med gamla nazikoryféer som bytt hatt i eftertankens kranka blekhet.

Escapist sa:
Jag håller helt med om att Sd är ett mycket mer direkt hot än kommunister i V, men att relativisera bort faktumet att anhängare av världens värsta mördar- och förtryckarideologier fortfarande är rumsrena medlemmar i ett riksdagsparti idag är bara tragiskt. Ja, det var länge sedan kommunismen var direkt framträdande i V, men betyder det att kommer rycka på axlarna åt Sd:s nazistiska och främlingsfientliga kopplingar om några decennier?


Om de verkligen skulle skärpa till sig och sudda bort sin främlingsfientlighet ser jag inget skäl att straffa dem för forna försyndelser. Jag menar, i detta val stod det på Moderaternas valaffischer att semester var ytterligare ett skäl till att fler skulle ha jobb, men när det den lagstadgade semestern skulle införas så röstade de emot (liksom de var emot mycket annat trevligt, som allmän rösträtt t.ex.). Vad jag försöker säga är att det måste finnas utrymme att ändra sig.

#119  Farell Escapist
2010-09-20 23:12:37

Nationalism är problematiskt för att det finns ingen vettig definition på de nationella värden som vi ska erkänna oss till. Att känna samhörighet med de som delar ens bakgrund och känna stolthet över den sker väldigt sällan på någon nationell nivå i min erfarenhet. Nationalstatens era är sedan länge förbi.

Kulturella värden är fel att vurma för på en nationell politisk nivå för att politiker borde inte ha något bestämmanderätt över folks subjektiva värden i en fri, liberal demokrati. Det är lika illa med vänsterkultur som högerkultur när en elit definierar den åt oss. Sd:s idéer om vad kultur ska vara är skrattretande i sin dumma, auktoritära simpelhet.

Varför kristendomen är skadlig är en lång, lång historia, men som icke-kristen ska jag inte bli påtvingad kristna värderingar i en fri, liberal demokrati, lika lite som jag ska bli påtvingad islam. Hyckleriet om islams fördärvlighet är uppenbart när samma sorts vidskepliga fantasier med annat namn är något fint och allmängiltigt. Sd:s kristendom känns mer Åke Green än Mark Levengood, och jag gillar inte ens Levengoods kristendom. The power of christ does not compel me.

Den gyllene regeln finns i många olika former i många olika religioner, men också i många sekulära ideologier. Vi behöver inte kristendom för att vara moraliska. Tvärtom verkar det vara ett generellt hinder för ett utvecklat, väl fungerande samhälle. De mest fria, fredliga och jämlika samhällena i världen är de mest sekulära, och det är knappast ett sammanträffande.

Europeiska värderingar bygger väldigt lite på kristendom. Snarare tvärtom. Upplysningstiden har i långt större utsträckning definierat Europa i modern tid än något annat.

Mark Steyn är en anhängare av "Eurabia", idén att muslimska invandrare multiplicerar sig och tar över Europa inom en snar framtid. Den idén har avfärdats grundligt med bl.a. EU-statistik om muslimers födelsetal som islamofobisk propaganda. Jag tänker inte ödsla någon tid på att se honom fladdra på läpparna.

#120  Sv: "Eine historische tag..." Farrell
2010-09-20 23:14:12

Fredriktomte,

Ord är bara ord handling är däremot talande på riktigt, vad gör just Centern nazistiska idag i dina ögon? Trots allt så lever vi här och nu med siktet på framtiden, vad som har hänt historiskt är oftast bara parenteser då de skett under andra förutsättningar (breda vägar, arbete åt alla samt en Volkswagen till alla).
Ingen hade en aning om att man brände barn i stora ugnar....


Är dock glad att du (i det ena fallet) kan se den falska dikotomi som ju är giltig även för feminismen, den är ju trots allt, rätt så relevant för våra dagar.

Hur skiljer sig retoriken, menar du?

#121  Sv: "Eine historische tag..." Escapist
2010-09-20 23:21:14

fredriktomte sa:
Centern har aldrig gjort upp med sitt nazistiska förflutna, och när det väl begav sig var det inga av de andra högerpartierna som drog sig för att samarbeta med Centern bara för att det var nedlusat med gamla nazikoryféer som bytt hatt i eftertankens kranka blekhet.

Det had evarit en giltig jämförelse om det faktiskt fanns kvar nazister eller nazistidéer i Centern, men så vitt jag vet gör det inte det. V har bevisligen kommunister i sina led.

Centerns liberalism (sådan som den nu är) är direkt anti-nazistisk. Nassarna ogillade inte bara kommunister, utan liberaler också. Se t.ex. Goebbels-citatet ovan. Även om V:s politik knappast är kommunistisk är den inte diametralt motsatt kommunismen på många punkter.

fredriktomte sa:
Om de verkligen skulle skärpa till sig och sudda bort sin främlingsfientlighet ser jag inget skäl att straffa dem för forna försyndelser.

Det skulle väl vara bra, ja, men en faktiskt förändring skulle vara att anamma främlingspositiva åsikter. En läpparnas bekännelse, bleknade men inte försvunna främlingsfientliga idéer och allmänt överseende eller till och med gullande med de idéerna skulle inte vara en förändring. Det är för övrigt där V befinner sig.

#122  Sv: "Eine historische tag..." SophieG
2010-09-20 23:25:46

escapist skrev:
"Att Sd gör skillnad på immigranter från inom Europa och utanför är svårt att beskriva som annat än främlingsfientligt."

Då är Sverige redan främlingsfientliga.

Vilken EU medborgare som helst får flytta till och jobbar i Sverige. Det får inte utomeuropeer.

Är det också xenofobiskt, tycker du?

#123  till SophieG fredriktomte
2010-09-20 23:33:37

SophieG sa:
De är emot svensk invandrarpolitik, ja. Och de är kritiska mot Islam och hur det har hanterats i Sverige.

Det är jag också.


De är främlingsfientliga, plain and simple.

SophieG sa:
Liksom bland andra Socialdemokraternas också om man ska vara petig.

[länk]

[länk]


Din första länk är till ett youtubeklipp upplagt av en Sverigedemokrat och som handlar om hur ett gäng polacker behandlades när de kom hit under andra världskriget (varifrån den intelligente Sverigedemokraten drar följande pärla till slutsats: "Socialdemokraterna drar gärna upp SD:s förflutna, men talar inte så ofta om sitt eget förflutna som öppet nazistiska.").

Din andra länk är till en Newsmill artikel skriven av en Sverigedemokrat och som lovar att kommande artiklar även ska behandla Socialdemokraterna, men än så länge har han inte kommit dit än.

Och visst kan du hitta forna nazisympatisörer inom alla partier som fanns då, men jag nämnde Centern eftersom de stod Nazisterna närmast.

Och du har fortfarande inte kommenterat detta.

SophieG sa:
Strawman. Det skandalösa är att andra partier var beredda att bilda regering med kommunister, inte att de kom med i riksdagen. Det är demokrati.


Fair enough, men Centern sitter redan i regeringen så i sådana fall är väl skandalen redan ett faktum...

SophieG sa:
Jag ser inte SDs partipolitik som särskilt främlingsfientlig. Den är idiotisk och ogenomtänkt i stora delar, men den är inte främlingsfientlig.


Har du sett SD:s valfilm? Hur kan man hävda att den är någonting annat än just främlingsfientlig?

#124  Sv: "Eine historische tag..." Farrell
2010-09-20 23:41:55

\"Nationalism är problematiskt för att det finns ingen vettig definition på de nationella värden som vi ska erkänna oss till. Att känna samhörighet med de som delar ens bakgrund och känna stolthet över den sker väldigt sällan på någon nationell nivå i min erfarenhet. Nationalstatens era är sedan länge förbi.\"


I en nation behövs OLIKA värdegrunder, det är grunden för en demokrati, som jag sa tidigare: den lilla världen kan inte separeras från den stora. EU är makt centraliserad på basis av maktstrukturer(oh my God, sorry i used the struktur word) som önskar den, den behövs inte för att skapa liberala värderingar utan vad som behövs är små entiteter då demokrati skapas bäst där då det är en enklare väg till makthavarna. För 25 år sedan motsatte vo Oss centraliserad makt för att kommunismen låg bakom, nu splear man ut freds och liberalistkortet och skapar samma skit!?
Frihandel is the answer!


\"Kulturella värden är fel att vurma för på en nationell politisk nivå för att politiker borde inte ha något bestämmanderätt över folks subjektiva värden i en fri, liberal demokrati. Det är lika illa med vänsterkultur som högerkultur när en elit definierar den åt oss. Sd:s idéer om vad kultur ska vara är skrattretande i sin dumma, auktoritära simpelhet.\"

Så du menar att den rådande kulturrelativismen icke är en form av ett ingjutande i en falsk värdegrund? You tell me how. Fakta är dårarna fick över 5%.


\"Varför kristendomen är skadlig är en lång, lång historia, men som icke-kristen ska jag inte bli påtvingad kristna värderingar i en fri, liberal demokrati, lika lite som jag ska bli påtvingad islam. Hyckleriet om islams fördärvlighet är uppenbart när samma sorts vidskepliga fantasier med annat namn är något fint och allmängiltigt. Sd:s kristendom känns mer Åke Green än Mark Levengood, och jag gillar inte ens Levengoods kristendom. The power of christ does not compel me.\"


Du måste ha missat när jag skrev:\" oavsett om man tror på Gud eller inte\" om man inte är troende så är detta system skapat av människor, förmodligen för vårat bästa. Dvs om man inte är konspirationsbenägen. Upplysningsidealet, Luther mm handlade om att sekularisera tron, Adam Weisshaupt, jesuit, var en förgrundsgestalt det är därför han bashas som startare av \"illuminati\" av de radikala troende.


\"Den gyllene regeln finns i många olika former i många olika religioner, men också i många sekulära ideologier. Vi behöver inte kristendom för att vara moraliska. Tvärtom verkar det vara ett generellt hinder för ett utvecklat, väl fungerande samhälle. De mest fria, fredliga och jämlika samhällena i världen är de mest sekulära, och det är knappast ett sammanträffande.\"


Det hindrar dig inte från att agera fritt men det förklarar, objektivt, hur våra anfäder gjorde för att få framgång på flera plan. Jämför ett feministiskt nätverk (negativistiskt) mot ett annat kvinnligt nätverk (positivistiskt), vilka har lyckats bäst?
\"De kvinnor som inte hjälper varandra hamnar i helvetet\"
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=…
\"De kvinnor som hjälper varandra hamnar i himlen\"
http://www.enplatsihimlen.se/

\"Europeiska värderingar bygger väldigt lite på kristendom. Snarare tvärtom. Upplysningstiden har i långt större utsträckning definierat Europa i modern tid än något annat.\"

Lol, precis vad jag sagt . Upplysningsidealet är sprunget ur att man inte ska vara dogmatisk. Snälla läs vad jag skriver!
Det förhindrar inta ett reciprocitet överlevt såväl som idéhistoriska kristna traditioner.

\"Mark Steyn är en anhängare av \"Eurabia\", idén att muslimska invandrare multiplicerar sig och tar över Europa inom en snar framtid. Den idén har avfärdats grundligt med bl.a. EU-statistik om muslimers födelsetal som islamofobisk propaganda. Jag tänker inte ödsla någon tid på att se honom fladdra på läpparna.\"

Mark Steyn är en kanon som vill utvidga den liberala idén om att man fritt ska få uttrycka sina åsikter och att bli kritiserad för dem, dessutom har han insett att kulturrelativism är inte bara en återvändsgränd utan en omvänd rasism.
Du får tala om för mig vilka andra kulturer förutom de i väst som spenderar minst 1% av BNP åt att hjälpa andra länder.
Come on, please!

Världens mest hjälpande länder tar kål på sig självt och är rasister mot sitt eget folk, det mest hjälpande och minst sexistiska och rasistiska. Jag tror jag behöver en stol nu...

© 2003 feminetik.se - e-post innehåll: info@feminetik.se teknik: webmast

#125  Sv: "Eine historische tag..." SophieG
2010-09-20 23:52:40

fredriktomte skrev:
"De är främlingsfientliga, plain and simple."

Vad bygger du det på?

fredriktomte skrev:
"Fair enough, men Centern sitter redan i regeringen så i sådana fall är väl skandalen redan ett faktum..."

Andra har redan förklarat det orimliga med att jämföra det gamla bondeförbundet från 30 talet med kommunisterna från 80 och 90 talen.fredriktomte skrev:
"Har du sett SD:s valfilm? Hur kan man hävda att den är någonting annat än just främlingsfientlig?"

Ja, jag har sett den. Den redogör för deras åsikt att Sverige inte har råd med fortsatt invandring såsom den är idag. De menar att man bör prioritera pensionärerna som redan finns i landet före att ta emot invandrare i samma takt som vi gör idag.

Det här är inte min åsikt och jag kan slå många hål i argumentationen. Men jag ser inte hur den är främlingsfientlig.

Ingenstans säger de någonting kränkande om invandrare i filmen.

#126  Sv: "Eine historische tag..." Farrell
2010-09-20 23:53:14

Escapist,
Jag är utan bostad och vill komma och bo hos dig, släpper du in mig på basis av att vi känner varandra på feminetik?

Kan du vara multikulti i Saudiarabien?

Hur mycket av de olika arabiska oljestaternas BNP går till "AID"?
Kritiserar du dem lika hårt?

Vi "svenskar" är ett otroligt folk som accepterar det mest absurda som till och med inflyttade ser som ett spektakel:
http://www.youtube.com/watch?v=9w_k8Z9o0CQ

Åh nej, jag är etnopluralist, inte rasist!

#127  Farrell Escapist
2010-09-21 01:01:29

Farrell sa:
Jag är utan bostad och vill komma och bo hos dig, släpper du in mig på basis av att vi känner varandra på feminetik?

Bara för att nationell samhörighet inte är viktigt längre betyder det inte att alla andra samhörigheter är viktiga. Du skulle skulle knappast heller känna nationalistisk samhörighet med en anonym person från ett forum bara för att han är svensk, så din fråga är ogiltig.

Farrell sa:
Kan du vara multikulti i Saudiarabien?

Hur mycket av de olika arabiska oljestaternas BNP går till "AID"?
Kritiserar du dem lika hårt?

Eftersom jag har makt och förmåga att förändra sakers tillstånd i Sverige, mer än i Saudiarabien, kritiserar jag dem inte lika hårt.

Jag håller däremot mig själv till en högre standard än auktoritära teokratier. Att de inte tillåter något är därför ett uselt argument för att vi inte ska tillåta det.

Farrell sa:
Vi "svenskar" är ett otroligt folk som accepterar det mest absurda som till och med inflyttade ser som ett spektakel:
[länk]

Att invandrare kan vara främlingsfientliga också är ingen nyhet.

#128  Sv: "Eine historische tag..." vejde
2010-09-21 09:59:34

Det verkar som om många tror att SD:s politik bara går ut på att ställa krav på invandrare, göra något åt brottsligheten samt bekämpa olagliga kulturella yttringar och religiös fanatism. Detta är löjligt för detta är ju något som de flesta partier (och människor) kan ställa sig bakom. I så fall skulle SD inte behövas, eller vara helt oförargliga.

Men om man skrapar på ytan, verkar ju SD bara vilja ersätta ett "förtyck" (faran med islam mm som de framhåller), med ett annat. (Tillbaka till den gamla hederliga kristendomen, traditionella värderingar, svensk kultur!)

Som jag ser det, finns det numera tre falanger inom SD. Den yttersta falangen, som egentligen inte stödjer så många av partiets konservativa värderingar, men ändå har röstat på dem för att de har gått på SD:s retorik, för att de är rädda och / eller själva har råkat illa ut, samt för att de tror att SD är de enda som "gör något".
Dessa år SD:s nyaste väljare och de som har gjort att partiet har gått från 2-3 procent till nästan 6 procent. Det är främst dessa vi kan påverka.

Mainstreamfalangen har funnits i partiet längre och stödjer partiets värdekonservativa läggning samt drömmer om "det gamla fina Sverige", utan Pride-parader och mångkultur. De är nationalister samt vill att samhället ska förbli som det (enligt dem) "alltid" har varit - med de är inte nödvändigtvis rasister eller nazister.

Sedan har vi då partiets kärna. Och det är här vi hittar nazisterna eller de fd nazisterna - som nu har polerat sin fasad för att verka mer "reko" utåt.

#129  Sv: "Eine historische tag..." Blindalina
2010-09-21 18:14:30

en bra sak med allt detta ar att det faktiskt ger grogrund till att olika "grupper" kan borja anstranga sig for att se den andre igen, och overbrygga, kommunicera, bry sig om.

#130  #126 farell Blindalina
2010-09-21 18:17:53

men nog for att det ar latt att vara tolerant nar man har det bra och mat, husrum och ngn form av makt over sitt liv och sin tillvaro, men hur det an ar sa far man val forsoka se till, genom kollektivt ansvar, att alla har det bra?

#131  #125 sophieg Blindalina
2010-09-21 18:21:54

"Ingenstans säger de någonting kränkande om invandrare i filmen"

det krankande ar att de misstankliggor gruppen "invandrarkvinnor" och framstaller den som ett hot mot pensionarer i sig. om det var judar som sprang, skulle du tyckt likadant? att anvanda gruppen invandrare ar helt godtyckligt. pa vilket satt ar invandrare, som grupp, ett hot mot pensionarer? for att en del invandrare tar ut bidrag?

#132  Sv: "Eine historische tag..." Blindalina
2010-09-21 18:24:03

isf borde jag ocksa vara med i "sds valfilm" for jag far ocksa bidrag. ut med mig ur landet!

#133  kx2 Blindalina
2010-09-21 18:32:31

"Det känns så j*vla ruttet just nu, att "den svenska modellen" och tro på verklig välfärd och minskade klassklyftor känns stendött. Nu blir Sverige ett Kalle Anka-land bland andra länder, med främlingsfientligt-tokparti i riksdagen, hemmafruar och pigor i hemmen. Urk. "

i kvarteren runt mitt kvarter, fick Fi, samt kommunistpartiet over 4 procent :). vanstern fick 20% liksom mp. moderaterna fick 10% och folkpartiet 3%. det ar tydligt nar man ser vem som rostat var hur landet ligger.

#134  Sv: "Eine historische tag..." Blindalina
2010-09-21 18:51:03

lite olika exempel pa hur politik ar pa riktigt;

bergsjon goteborg, med mkt laginkomsttagare, med enbart 54 % valdeltagande,
ar anda rodare an rott; http://www.val.se/val/val2010/valnatt/R/valdi…

i manga kommuner i skane ; http://www.val.se/val/val2010/valnatt/K/kommu…

runt mariaplan i goteborg rostar 80% rodgront; http://www.val.se/val/val2010/valnatt/R/valdi…

moderaterna i vellinge; http://www.val.se/val/val2010/valnatt/R/kommu…

#135  Sv: "Eine historische tag..." SophieG
2010-09-21 18:53:07

blindalina skrev:
"det krankande ar att de misstankliggor gruppen "invandrarkvinnor" och framstaller den som ett hot mot pensionarer i sig. om det var judar som sprang, skulle du tyckt likadant? att anvanda gruppen invandrare ar helt godtyckligt. pa vilket satt ar invandrare, som grupp, ett hot mot pensionarer? for att en del invandrare tar ut bidrag?"

De vill ta pengar som läggs ut på invandring och lägger dem på pensionärer.

De säger ingenting om att invandrare är onda, elaka eller fientliga.

Det är deras budskap. Det är inte ett budskap som jag råkar hålla med om, tvärtom till och med. Personligen tycker jag att vi ska öppna landets gränser helt.

Men jag tycker faktiskt att man ska kunna vara kritisk mot invandringspolitik och till och med emot idet helt och inte bli kallad rasist. Rasism och främlingsfientlighet är något helt annat.

Och jag upprepar frågan som jag ställde till escapist men inte fick svar på.


Vilken EU medborgare som helst får flytta till och jobbar i Sverige. Det får inte utomeuropeer. Är detta rasistiskt eller xenofobiskt, tycker ni?

#136  sophieg Blindalina
2010-09-21 19:06:02

pratar om reklamfilmen nu; men varfor pekar man ut _invandrare_ som grupp, och varfor vill de inte sparka ut mig, (inte invandrare, men far bidrag) eller gora en reklamfilm med unga manniskor som gar pa bidrag, och darigenom med samma retorik snor pengar fran pensionarer och gor samma gatlopp? det ar helt legitimt isf , samma sak..
precis samma sak.

man kan vara kritisk mot invandringspolitik men da far man ocksa motivera kritiken med en vettig anledning. och det ar det de inte har, eftersom de byter ut samt blandar ihop vettiga anledningar mot/med framlingsfientliga, och framlingsfientlighet ar framlingsfientlighet. de skyller problem pa invandrare, som inte har nagot med invandrare att gora.


det ar riktigt orattvist att utomeuropeer inte far samma villkor som europeer. hela iden om att dela in varlden i vilka som far och inte far komma in i samhallen utifran ursprunglig nationell identitet ar.

#137  Sv: "Eine historische tag..." SophieG
2010-09-21 19:07:32

blindalina skrev:
"isf borde jag ocksa vara med i "sds valfilm" for jag far ocksa bidrag. ut med mig ur landet!"

Visa mig var någonstans i SDs var man skriver att invandrare som finns i landet idag ska skickas ut om de går på bidrag?

#138  Sv: "Eine historische tag..." Blindalina
2010-09-21 19:09:34

du menar att de riktar sig mot de personer som annu inte flyttat hit?

#139  Sv: "Eine historische tag..." doublethink
2010-09-21 19:12:56

"Ein historischer Tag", borde det stå.

Den SD-typiska synen på "mörka" män liknar visst rabiata feministers syn på vita män (eventuellt män i allmänhet). Att hetsa mot vita män är PK, men att hetsa mot svarta män gör bara hemska rasistnazister.

Jag vill helst inte ha någon skattefinansierad internationell solidaritet alls. Sverige är inte hela världens socialkontor. Om man avskaffar välfärdsstaten kan man överväga fri invandring. Det nuvarande systemet skapar en stor efterfrågan på trafficking utan att hjälpa speciellt många människor. Trafficking av unga vita kvinnor är något hemskt, trafficking av unga bruna män är beundransvärd?

#140  #139 Blindalina
2010-09-21 19:20:10

fina fordomar om feminister i god trad-anda.

#141  Sv: "Eine historische tag..." Blindalina
2010-09-21 19:23:40

for ovrigt haller jag med om att det finns en del rabiata feminister som hetsar mot man, likaval som det finns sormlanningar som ogillar vegetarianer och tabybor som inte gillar de som gillar ulf lundell.

vad det har med feminism i allmanhet att gora ar helt obegripligt och din fordom.

#142  Sv: "Eine historische tag..." SophieG
2010-09-21 19:26:48

blindalina skrev:
"pratar om reklamfilmen nu; men varfor pekar man ut _invandrare_ som grupp, och varfor vill de inte sparka ut mig, (inte invandrare, men far bidrag) eller gora en reklamfilm med unga manniskor som gar pa bidrag, och darigenom med samma retorik snor pengar fran pensionarer och gor samma gatlopp? det ar helt legitimt isf , samma sak..
precis samma sak."

Som sagt, var har du fått för dig att de vill skicka iväg folk?. Det det handlar om är vilka de vill släppa IN. Framtidens invandring.

Återigen, för jag hatar att försvara de här dårarna, så tycker jag att de ska kritiseras på rätt grunder. Jag håller med om att det säkert finns dolda, skumma budskap hos en hel del, säkert ledande, sverigedemokrater. Och det ska självklart bevakas speciellt nu när de har fått en del makt. Jag tror dessutom att det mycket väl kan handla om en hel del "dölja sina riktiga avsikter bakom en mjukare framtoning" för att lättare komma in i riksdagen och påverkar. Precis som jag misstänker en hel del kommunister i V tänker också, för övrigt.

Men de har faktiskt lagt fram sina åsikter i sin programförklaring. Och den är, som den ser ut idag, faktiskt inte så extrem. Och det är på grund av att den inte är så extrem att en så pass stor del av svenska folket har röstat på dem. Kan vi inte hålla oss till deras partiprogram och kritiserar den istället för att demonisera? Så pass mycket respekt förtjänar de tycker jag att vi riktar kritik mot det de faktiskt säger hellre än mot det som vi tror att de säger.


blindalina skrev:
"man kan vara kritisk mot invandringspolitik men da far man ocksa motivera kritiken med en vettig anledning. och det ar det de inte har, eftersom de byter ut samt blandar ihop vettiga anledningar mot/med framlingsfientliga, och framlingsfientlighet ar framlingsfientlighet. de skyller problem pa invandrare, som inte har nagot med invandrare att gora."

Du har fortfarande inte förklarat varför det är främlingsfientligt att vara emot invandring. I så fall är som sagt svenska staten främlingsfientlig redan idag när den bedömer europeisk och utomeuropeisk invandring på helt olika sätt.

Och att invandring KAN leda till problem, det är väl ingen som menar att assimilering alltid går felfritt till.

Det FINNS faktiskt stora problem i Sverigens invandrartäta områden. Och det är pga dessa problem, och faktumet att de nonchaleras av etablissemanget, som gör att dessa dårar nu sitter i riksdagen.


blindalina skrev:
"det ar riktigt orattvist att utomeuropeer inte far samma villkor som europeer. hela iden om att dela in varlden i vilka som far och inte far komma in i samhallen utifran ursprunglig nationell identitet ar."

Så du vill också öppna gränserna för alla?

Bra, då tycker jag att du kan förklara hur DU tycker att det ska gå till.

Jag ger gärna min syn på det också om det är någon som är intresserad. :)

#143  Sv: "Eine historische tag..." Blindalina
2010-09-21 19:38:14

tycker du har legitima fragor men tycker ocksa det ar ratt uppenbart att se att de ar framlingsfientliga. tyvarr ..eh.., ar siten hackad sa kan inte se programforklaringen.
"Sverigedemokraterna (förkortas SD) är ett politiskt parti i Sverige grundat 1988, som betecknar sig som ett demokratiskt och nationalistiskt parti inspirerat av nationalkonservatism och den socialdemokratiska folkhemstanken.[2] Partiet motsätter sig ett mångkulturellt samhälle och framträdande profilfrågor är en restriktiv flykting- och invandringspolitik, bekämpning av brottslighet samt motstånd till överstatlighet i EU.[5]"
wikipedia, sager val ganska mycket. de blandar ihop korten.

#144  Sv: "Eine historische tag..." Blindalina
2010-09-21 19:39:40

tanker svara pa ditt inlagg i helhet men orkar inte exakt nu.
bara ; "Det FINNS faktiskt stora problem i Sverigens invandrartäta områden. Och det är pga dessa problem, och faktumet att de nonchaleras av etablissemanget, som gör att dessa dårar nu sitter i riksdagen."

men....det beror pa _sociala faktorer_ inte pa nationalitet..

#145  Blindalina targash
2010-09-21 20:04:48

Det har varken med sociala faktorer eller nationalitet att göra.
Det har att göra med olika kulturer och varför man landade i Sverige överhuvudtaget. De som är problemet kom inte hit för att de ville bli svenskar och arbeta i Sverige. Jämför med den tidigare arbetskraftsinvandringen så ser du en tydlig skillnad både i kulturassimilering och syfte med invandringen.
Multikulturism är skit, har alltid varit skit och kommer alltid att vara skit.
Alla kulturer är inte likvärdiga, den som tror det är en komplett idiot.

#146  Sv: "Eine historische tag..." targash
2010-09-21 20:07:02

Annat problem är att de som kommer hit får välja var de ska bosätta sig.
Skitsnack de ska spridas jämt över landet. Kan inte se varför norrlänningar ska berövas ynnesten att ta del av somalisk kattkultur.

#147  till Escapist fredriktomte
2010-09-22 09:59:17

Escapist sa:
Det had evarit en giltig jämförelse om det faktiskt fanns kvar nazister eller nazistidéer i Centern, men så vitt jag vet gör det inte det. V har bevisligen kommunister i sina led.


Det fanns kvar nazister i Centern ganska länge. Det hindrade inte övriga borgerliga partier (eller sossarna för den delen) från att samarbeta med dem. Dessutom handlar det ju uppenbarligen inte om faktisk politik (för risken för att kommunism ska införas i Sverige är totalt ickeexisterande) utan om att ta avstånd av principiella skäl. Då tycker jag inte alls att det är en ogiltig jämförelse. Centern har inte gjort upp mer med sin tidigare nazism än Vänsterpartiet med sin kommunism. Att de centerpartister som var nazister till stor del har dött av nu är inte samma sak.

Escapist sa:
Centerns liberalism (sådan som den nu är) är direkt anti-nazistisk. Nassarna ogillade inte bara kommunister, utan liberaler också. Se t.ex. Goebbels-citatet ovan. Även om V:s politik knappast är kommunistisk är den inte diametralt motsatt kommunismen på många punkter.


Nassarna gillade inga som inte var nassar (eller möjligtvis fascister), men de kom tveklöst bättre överens med de borgerliga krafterna, inklusive liberalerna, än med socialisterna (i vilket jag inkluderar demokratiska socialister som också sattes i koncentrationsläger). Därför har jag lite svårt att se Centerns liberalism (som mest verkar handla om ekonomiska friheter för de väl bemedlade) som diametralt motsatt nazisternas politik av det skälet.

Detta sagt försöker jag såklart inte hävda att dagens Centerparti har någonting gemensamt med gårdagens nazister och deras folkmördande ideologi, men jag tycker också att det är lite löjligt att hävda att dagens Vänsterparti har någonting gemensamt med gårdagens kommunister och deras folkmördande ideologi. Lika lite som Centern vill bygga koncentrationsläger vill Vänsterpartiet bygga gulagläger.

Escapist sa:
Det skulle väl vara bra, ja, men en faktiskt förändring skulle vara att anamma främlingspositiva åsikter. En läpparnas bekännelse, bleknade men inte försvunna främlingsfientliga idéer och allmänt överseende eller till och med gullande med de idéerna skulle inte vara en förändring. Det är för övrigt där V befinner sig.


Nej, jag tror inte att SD kommer att ändras i första taget eftersom hela deras framgång bygger på främlingsfientlighet. Vore det inte för främlingsfientligheten skulle de aldrig kommit in i riksdagen. Därför kommer de att fortsätta att uttrycka sin främlingsfientlighet ett bra tag till. Det bästa man kan hoppas på i fråga om transformation tror jag är ett stegvis nedtrappande av främlingsfientligheten.

Vad gäller Vänsterpartiets kommunism så tror jag att det är en definitionsfråga. Jag tror att många vänsterpartister helst skulle vilja ersätta den kapitalistiska marknadsekonomin med någonting annat. Jag tror däremot inte att det är särskilt många vänsterpartister som i hemlighet vill avskaffa demokratin och/eller yttrandefriheten.

#148  till SophieG fredriktomte
2010-09-22 10:00:28

SophieG sa:
Vad bygger du det på?


Deras politik i kombination med deras retorik.

SophieG sa:
Andra har redan förklarat det orimliga med att jämföra det gamla bondeförbundet från 30 talet med kommunisterna från 80 och 90 talen.


Jaha, så när anser du att Vänsterpartiet kommer att vara rumsrent då? Om tio år?

För övrigt, se mitt svar till Escapist ovan.

SophieG sa:
Ja, jag har sett den. Den redogör för deras åsikt att Sverige inte har råd med fortsatt invandring såsom den är idag. De menar att man bör prioritera pensionärerna som redan finns i landet före att ta emot invandrare i samma takt som vi gör idag.


De upprättar en falsk bild av valet som en fråga om pension vs invandring (fortsatt invandring är knappast liktydigt med utebliven pension, snarare tvärtom). De framställer invandrare som burkabärande kvinnor som i horder tränger sig före den stackars svenska pensionären i syfte att ta hennes pension.

Det är främlingsfientligt.

SophieG sa:
Det här är inte min åsikt och jag kan slå många hål i argumentationen. Men jag ser inte hur den är främlingsfientlig.


Vad krävs för att du ska anse att någonting är främlingsfientligt?

SophieG sa:
Ingenstans säger de någonting kränkande om invandrare i filmen.


Invandrare framställs på ett kränkande sätt i filmen.

#149  till SophieG, tillägg fredriktomte
2010-09-22 10:07:38

Apropå vad du skriver till Blindalina:

SophieG sa:
Kan vi inte hålla oss till deras partiprogram och kritiserar den istället för att demonisera? Så pass mycket respekt förtjänar de tycker jag att vi riktar kritik mot det de faktiskt säger hellre än mot det som vi tror att de säger.


Hur var det nu, Vänsterpartiet ska bedömas utifrån sina historiska rötter snarare än vad de faktiskt säger idag, men Sverigedemokraterna ska vi respektera?

#150  fredriktomte targash
2010-09-22 10:31:08

Lars Ohly kallar sig kommunist (fast ibland inte) Jimmie Åkesson och Maud Oloffson har väl aldrig kallat sig nynazister vad jag vet.
Så det finns ju skillnad i ledarskapet.

#151  targash Blindalina
2010-09-22 12:03:05

orkar fortfarande inte svara sophieg for tillf eftersom det kraver av mig att surfa runt och kolla uppgifter om allehanda skumma laror.. aterkommer sophieg.. gillar inte att ga ett steg framat och tva bakat och att kora det har retorikkoret dar det blir sa, (ar egentligen ingen politikertyp, precis) men det kan val vara bra att kolla.

(sen tanker jag inte delta i metaresonemanget om vansterkommunism vs nyrasism har, det ar sa stolligt och "kasta skit pa vanstern hur det an gar till"-orienterat, imo. )


targash:

"Det har varken med sociala faktorer eller nationalitet att göra.
Det har att göra med olika kulturer och varför man landade i Sverige överhuvudtaget. De som är problemet kom inte hit för att de ville bli svenskar och arbeta i Sverige. Jämför med den tidigare arbetskraftsinvandringen så ser du en tydlig skillnad både i kulturassimilering och syfte med invandringen.
Multikulturism är skit, har alltid varit skit och kommer alltid att vara skit.
Alla kulturer är inte likvärdiga, den som tror det är en komplett idiot.

sociala faktorer bestar av kulturer ocksa, man har olika, storre och mindre, "kulturer" omkring sig hela tiden, men "sociala faktorer" raknar ocksa in hur samhallssystemet ser ut i utrakningen. (och du maste halla med om att vi lever i ett samhalle med ett system)
kulturer kan vara olika men det finns manga typer av kulturer i ett samhalle. det ar har man brukar skapa sina fordomar. om man bor pa landet i skane i en mexitegelvilla med valklippt grasmatta, och grillning med en sup pa helgen, och vissa vanor har man en kultur, om man ar en arg vansterkille i city som gillar punk och badminton har man en annan kultur eller ar del av en annan kultur. och sa fortsatter det beroende av vilka man delar nagot med och vilka varderingar, uppfattningar, uttryck eller antagelser den gruppen har. jag kanner inte mera "samband" med alla svenskar an invandrare bara for att vi ar svenskar, man kanner igen sig i delar av andra, inte hela paket, och i vad de gor, hur de uttrycker sig och vad de och star for, inte var de kommer ifran. och folk ar komplexa och foranderliga. sa det finns inte "multikulti" eftersom det inte finns nagot statiskt "svenskt" fran borjan, bara en kulturtradition som blir losare och losare och mer och mer spretig i takt med globalisering och internet och mediakultur, och att vi far en allt storre "individkultur" dar man skapar sin egen tillvaro och kan valja pa mkt fler satt att vara.
det ar da, nar allt blir till en "individens kultur", man ser vardet av mer traditionella kulturer och gemenskap och kan lara sig av det och dela en blandning med hogt i tak for alla kulturer. haller du inte med?

#152  Sv: "Eine historische tag..." Blindalina
2010-09-22 12:06:25

tycker att den har kulturen av att sitta i sin villa pa landet, vara rasist, sur, bitter och grilla och supa pa helgen ar ganska ohalsosam men for det lobbar jag inte for att utvisa de har personerna ur landet sverige.. sen tycker jag om manniskorna sa jag tror pa folk och att det bara ar en fas och att manniskor ar mkt storre och har fler mojligheter an vad de utger sig for att vara. :)

#153  Sv: "Eine historische tag..." Blindalina
2010-09-22 12:07:55

"Det har varken med sociala faktorer eller nationalitet att göra."
brottslighet har hundra procent med sociala faktorer att gora. det ar en ren klassfraga.

#154  Sv: "Eine historische tag..." Escapist
2010-09-22 13:16:57

fredriktomte sa:
Det fanns kvar nazister i Centern ganska länge. Det hindrade inte övriga borgerliga partier (eller sossarna för den delen) från att samarbeta med dem.

OK, men det finns det inte nu, på sättet det finns kommunister i V. Hade det funnits nazister i C eller minsta tendens åt nazism där hade jag aldrig övervägt rösta på dem och varit lika kritisk mot dem. Men nu är det inte så.

fredriktomte sa:
Dessutom handlar det ju uppenbarligen inte om faktisk politik (för risken för att kommunism ska införas i Sverige är totalt ickeexisterande) utan om att ta avstånd av principiella skäl.

Risken för att Sd ska göra om Sverige i sin avbild är också liten. Risken ligger i små eftergifter och steg mot en sådan total dominans. Enbart existensen av en extrem ideologi är ett problem om den påverkar folk, vilket den rimligtvis gör i båda fallen. Därför fick Sd kritik när de var utanför riksdagen och därför bör även faktiska nazist- och kommunistpartier i Sverige kritiseras och motverkas.

fredriktomte sa:
Centern har inte gjort upp mer med sin tidigare nazism än Vänsterpartiet med sin kommunism. Att de centerpartister som var nazister till stor del har dött av nu är inte samma sak.

Centern borde ha gjort upp med nazisterna när de kunde, ja, men nu är det frågan om det behövs eller är möjligt. Om alla kommunister i V dör och partiet överger kommunismen är det i praktiken samma sak som att alla i V tar avstånd från kommunismen idag.

Dessutom kvarstår min poäng om att nazism inte återfinns i C:s politik idag, utan tvärtom mycket politik som nazisterna skulle hatat. Man kan inte säga samma sak för V.

fredriktomte sa:
Nassarna gillade inga som inte var nassar (eller möjligtvis fascister), men de kom tveklöst bättre överens med de borgerliga krafterna, inklusive liberalerna, än med socialisterna (i vilket jag inkluderar demokratiska socialister som också sattes i koncentrationsläger). Därför har jag lite svårt att se Centerns liberalism (som mest verkar handla om ekonomiska friheter för de väl bemedlade) som diametralt motsatt nazisternas politik av det skälet.

Nazisterna var uttalade fiender till frihet, vetenskap, mångfald och nästan allt annat som liberalism står för. Att folk som kallade sig liberala samarbetade med dem betyder inget, lika lite som att Sd tog många S-röster betyder att de är socialdemokratiska på något sätt.

Liberalism handlar inte bara om ekonomisk frihet. Den handlar OCKSÅ om ekonomisk frihet, och är inte selektiv som vänsterns frihet.

fredriktomte sa:
...men jag tycker också att det är lite löjligt att hävda att dagens Vänsterparti har någonting gemensamt med gårdagens kommunister och deras folkmördande ideologi. Lika lite som Centern vill bygga koncentrationsläger vill Vänsterpartiet bygga gulagläger.

Så länge det finns uttalade kommunister i V är det inte så enkelt. Dessutom är Gulag-läger en överdrift. Det är rimligtvis inte så totalitära ideologier får makt, utan i små steg som för sig kan verka oskyldiga och välmenande för många. Jag menar inte att allt V står för skulle vara ett sådant steg, men det är rimligtvis där risken ligger, inte att det byggs läger över en natt.

fredriktomte sa:
Nej, jag tror inte att SD kommer att ändras i första taget eftersom hela deras framgång bygger på främlingsfientlighet. Vore det inte för främlingsfientligheten skulle de aldrig kommit in i riksdagen. Därför kommer de att fortsätta att uttrycka sin främlingsfientlighet ett bra tag till. Det bästa man kan hoppas på i fråga om transformation tror jag är ett stegvis nedtrappande av främlingsfientligheten.

Jag tror inte heller de släpper det som bevisligen lockar många att rösta på dem. Jag kan bara hoppas att deras närvaro inspirerar mycket motstånd bland oss andra.

fredriktomte sa:
Vad gäller Vänsterpartiets kommunism så tror jag att det är en definitionsfråga. Jag tror att många vänsterpartister helst skulle vilja ersätta den kapitalistiska marknadsekonomin med någonting annat. Jag tror däremot inte att det är särskilt många vänsterpartister som i hemlighet vill avskaffa demokratin och/eller yttrandefriheten.

Det är ett problem att vara selektiv med friheter. Nazister som tillåter alla arier frihet men sätter andra i läger eller deporterar dem är fortfarande förtryckare. Kommunister som förbjuder ekonomiska friheter är fortfarande förtryckare. Båda är kollektivistiska ideologier som trampar på individen för att skydda en utvald grupp mot en annan grupp som utmålas som samhällets fiender.

Om nazister skulle ta makten skulle de få fängsla mig och många andra för att vi vägrade inrätta oss, och därmed bevisa sin totalitära ideologi. Samma sak skulle gälla kommunister — om de t.ex. inte skulle tillåta att vi upprättade en parallell privat ekonomi, konfiskerade våra företag eller tvingade oss till ett visst arbete, då bevisar de vilka förtryckare de egentligen är.

Jag ser alltså inga meningsfulla skillnader, bara skillnader i resonemang och vilka grupper och friheter som höjs över andra grupper och friheter. Och så förstås det ständiga historielösa gullandet med kommunismen som ett käckt, ofarligt alternativ bland vissa aningslösa eller smygextrema personer.

#155  Blindalina targash
2010-09-22 14:42:16

Problemet med Rosengård m.m är inte i sig sociala faktorer. Bor en massa där som aldrig begår brott. Jag pratar om arbetslöshet, villighet att integrera sig osv vilket har mer med kultur och syfte till invandringen.
Det är inte de sociala faktorerna som skapar arbetslöshet, ghettoisering, ovillighet att rösta, lära sig svenska vilket sen ger upphov till brottslighet osv.
Allt börjar med invandrarnas medtagna kultur, erfarenhet och varför de är här överhuvudtaget.

#156  Sv: Escapist Farrell
2010-09-22 15:02:01

"Bara för att nationell samhörighet inte är viktigt längre betyder det inte att alla andra samhörigheter är viktiga. Du skulle skulle knappast heller känna nationalistisk samhörighet med en anonym person från ett forum bara för att han är svensk, så din fråga är ogiltig."


Nationalism är viktig för många Östeuropeer och den används som motmedel mot en annan stark ism, kommunismen. Religion och identitetspolitik är nästan rådande över hela balkan, har fäljt politiken och människorna på nära håll i flera länder i synnerhet fd Jugoslavien. Serber, kroater, albaner och bosnier hatar inte varandra fast de är benhårda nationalister, de har ju sett resultatet av hur det blir när allting ska vara en smältdegel. Multi-kulti har ju en stark förgrening till kommunismen. Skulle våga tippa att många exjuggar röstade på SD, tyvärr, men det beror helt enkelt på rädslan baserad på händelser ur deras verkliga, vardagliga liv.


"Eftersom jag har makt och förmåga att förändra sakers tillstånd i Sverige, mer än i Saudiarabien, kritiserar jag dem inte lika hårt."


Sunt, kan instämma med detta med det tillägget att vi har en global arena att ta hänsyn till och det hjälper föga om t ex en lag/norm i Sverige bara ska vara gällande i Skåne och inte i resten av landet. Trots allt så är ju multi-kulti tänkt som en universallösning.

"Jag håller däremot mig själv till en högre standard än auktoritära teokratier. Att de inte tillåter något är därför ett uselt argument för att vi inte ska tillåta det."


Något som säkerligen en normal SD-anhängare kan instämma i och även en hel del muslimer som flytt från sådana system. Enligt multi-kulti ideologin så ska den få återuppstå i fria liberala demokratier. Du kommer ihåg dom två pelare som Europa vilade på? Den ena är religionen, den andra är kritiken mot religionen. En kyrka är inte en politisk byggnad, en moské är i hög grad en politisk byggnad."Att invandrare kan vara främlingsfientliga också är ingen nyhet."


Just min poäng ;-)
Sen får man inte glömma att främlingsfientlighet är en helt annan sak än rasism. Det förstnämnda baseras ju på att man är rädd för det okända medan det sistnämnda innebär man är rädd för att blanda kända raser. Det är därför det är fel att samla 10 000 personer i en protestmarsch för att de är rädda för det okända, det är ju i sig ett tecken på att de som propagerar högst för multi-kulti ej tillåter en kultur som emotsätter sig multi-kulti. En totalitär rörelse som ej tillåter andra gruppers fria åsikter, det är därför multi-kulti är omvänd "rasism".

#157  #155 targash MartinK
2010-09-22 15:14:03


Allt börjar med invandrarnas medtagna kultur, erfarenhet och varför de är här överhuvudtaget.


Det är nog snarare mänskliga egenskaper, svenskar bär sig nämligen precis likadant åt när det kommer åt, man bosätter sig gärna med sina gelikar. Kolla bara hur det ser ut på svenska semesterorder, på Mallorca sitter svenskar och läser svenska menyer, käkar svenska köttbullar och dricker svensk kaffe...

#158  Sv: "Eine historische tag..." Farrell
2010-09-22 15:23:08

Blindalina,

"brottslighet har hundra procent med sociala faktorer att gora. det ar en ren klassfraga."

Absolut, svenska lågutbildade ligger i topp alltså avsevärt mycket mer än invandrargruppen. Men då kan man ju ställa frågan; varför vill man då ha hit ännu fler invandrare om det innebär att detta kommer att åka gruppen outbildade?

Problemet blir när politiker inte är tydliga till varför vi har invandring, nämligen för att vi inte klarar av, ekonomiskt, att bära upp vår egen befolkning. Istället slås det i oss att det är för att vi är så otroligt barmhärtiga som vi har invandring.

Problemet med invandringen är att det inte sker någon assimilering, dvs första generationsinvandrarna är mer benägna att assimilera sig än tredjegenerationens. Sveriges skolor har stor skuld till detta då de bara talar gott om multi-kulti eller snarare de kulturer som inte tillåter fria åsikter. Om allt är lika bra så säger man på samma gång att inget har något värde, varför flyttar då folk från andra länder p g a förtryck? Dessa länder varifrån människor utvandrar står inte högt i kurs hos samma människor men deras barn som inte har sett eländet själv skolas in i nån form av John Blund mentalitet där allt ska slätas över. Kontraproduktivt.


Ett till problem i Sverige ja t om norden är att frontfigurerna för islam är eller tillhör de mest radikala och för då inte ordet för majoriteten muslimer. Detta har jag samtalat med flera muslimer om, de är mer rädda för svensk politik än för SD kan jag säga.

#159  Sv: "Eine historische tag..." Farrell
2010-09-22 15:38:50

Den här liberala muslimen har ett och annat klart för sig må man säga:
http://www.youtube.com/watch?v=D2NAjwmM_jM&am…

Bland annat:
- "att sätta upp en vallokal och en röstlåda innebär inte per atomatik man har en demokrati"

Den andra, hyperradarkontrollerade islamisten:
-" i Europa och USA äter man "turkey" för att fira att man gjorde upp med Ataturk och turkarna och införde en sekulär form av islam"

#160  Sv: Farrell RasmusS
2010-09-22 16:32:21

Middle East Media Research Institute, MEMRI är inte direkt en opartisk och seriös källa som presenterar någon generella muslimsk världsbild. Jag litar inte ens på att deras översättningar är helt korrekta och det finns stor orsak att tvivla på dem med tanke på hur de översatt Ahmadinejad tidigare. Helt klart är att dom har en politisk agenda i sin rapportering, inte helt olik SD:s faktiskt.

#161  till Escapist fredriktomte
2010-09-22 16:37:51

Escapist sa:
OK, men det finns det inte nu, på sättet det finns kommunister i V. Hade det funnits nazister i C eller minsta tendens åt nazism där hade jag aldrig övervägt rösta på dem och varit lika kritisk mot dem. Men nu är det inte så.


Du skulle väl inte övervägt att rösta på Vänsterpartiet ändå? Det här handlar ju inte om vilket parti man röstar på, utan om det är en skandal att Vänsterpartiet är tilltänkt som eventuellt regeringsparti.

Escapist sa:
Risken för att Sd ska göra om Sverige i sin avbild är också liten. Risken ligger i små eftergifter och steg mot en sådan total dominans. Enbart existensen av en extrem ideologi är ett problem om den påverkar folk, vilket den rimligtvis gör i båda fallen. Därför fick Sd kritik när de var utanför riksdagen och därför bör även faktiska nazist- och kommunistpartier i Sverige kritiseras och motverkas.


Risken att SD:s främlingsfientlighet ska få genomslag i opinion och/eller praktisk politik bedömer jag som ganska stor, åtminstone om man ser till utvecklingen i andra länder med främlingsfientliga partier. Någon motsvarande risk för att kommunism ska få genomslag i vare sig opinion eller faktisk politik är däremot obefintlig. Stor skillnad således.

Escapist sa:
Dessutom kvarstår min poäng om att nazism inte återfinns i C:s politik idag, utan tvärtom mycket politik som nazisterna skulle hatat. Man kan inte säga samma sak för V.


Jag tror säkert att det finns både ett och annat som gårdagens nazister skulle uppskattat med dagens Centerpolitik. Liksom mycket av Vänsterpartiets politik skulle ogillats starkt av gårdagens hårdföra stalinister. Någon egentlig jämförelse tycker jag är svår att göra därför. Åtminstone så länge som det man vänder sig mot i kommunismen är totalitarismen och inte bara det faktum att de placerar sig till vänster på högervänsterskalan.

Escapist sa:
Nazisterna var uttalade fiender till frihet, vetenskap, mångfald och nästan allt annat som liberalism står för. Att folk som kallade sig liberala samarbetade med dem betyder inget, lika lite som att Sd tog många S-röster betyder att de är socialdemokratiska på något sätt.


Jag hävdar inte att nazister skulle varit särskilt förtjusta i övertygade liberaler (även om jag förhåller mig skeptisk till att liberalism skulle vara särskilt vetenskapsvänlig, tror snarare att det är din personliga övertygelse du ger uttryck för), bara att liberalism, och då särskilt ekonomisk liberalism, inte är diametralt motsatt nazism (annat än i fråga om demokrati vs totalitär diktatur, men detsamma får då sägas om Vänsterpartiet (demokratiskt) vs kommunisterna (totalitära)). Vidare var min poäng också att Centern, såvitt jag uppfattar dem, inte utmärker sig som ett särskilt liberalt parti, bortsett från den nypåkomna ekonomiska liberalismen.

Escapist sa:
Så länge det finns uttalade kommunister i V är det inte så enkelt. Dessutom är Gulag-läger en överdrift. Det är rimligtvis inte så totalitära ideologier får makt, utan i små steg som för sig kan verka oskyldiga och välmenande för många. Jag menar inte att allt V står för skulle vara ett sådant steg, men det är rimligtvis där risken ligger, inte att det byggs läger över en natt.


Just kommunister tenderar att ta makten genom revolution. Det smygande maktövertagandet hör mer högerextremismen till. Att de enstaka vänsterpartistiska kommunisterna skulle lyckas förvandla Sverige till en kommunistisk stat är ytterst osannolikt, vare sig de smyger eller ej.

Escapist sa:
Det är ett problem att vara selektiv med friheter. Nazister som tillåter alla arier frihet men sätter andra i läger eller deporterar dem är fortfarande förtryckare. Kommunister som förbjuder ekonomiska friheter är fortfarande förtryckare. Båda är kollektivistiska ideologier som trampar på individen för att skydda en utvald grupp mot en annan grupp som utmålas som samhällets fiender.

Om nazister skulle ta makten skulle de få fängsla mig och många andra för att vi vägrade inrätta oss, och därmed bevisa sin totalitära ideologi. Samma sak skulle gälla kommunister — om de t.ex. inte skulle tillåta att vi upprättade en parallell privat ekonomi, konfiskerade våra företag eller tvingade oss till ett visst arbete, då bevisar de vilka förtryckare de egentligen är.

Jag ser alltså inga meningsfulla skillnader, bara skillnader i resonemang och vilka grupper och friheter som höjs över andra grupper och friheter.


Det här har vi diskuterat förut tror jag. Jag betraktar fortfarande industriellt folkmord som värre än inskränkta ekonomiska friheter.

Escapist sa:
Och så förstås det ständiga historielösa gullandet med kommunismen som ett käckt, ofarligt alternativ bland vissa aningslösa eller smygextrema personer.


Om någonting är historielöst här så är det uppfattningen att det gullats med kommunisterna.

Vänsterpartiet är Sveriges fjärde äldsta parti (efter Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet), men har ändå aldrig suttit i regeringsställning. Vår militära underrättelsetjänst har kartlagt vilka de är, upprättat hemliga akter över dem och dessutom hindrat dem från att få vissa arbeten och befattningar. Vi har till och med haft hemligt hemliga poliser med särskilt uppdrag att infiltrera och oskadliggöra dem. Allt detta pga deras kommunistiska ideologi.

Någon jämförlig behandling av nazisterna i Centerpartiet (eller övriga partier) har aldrig ägt rum. Inte ens när nazismen fortfarande var ett reellt hot i Europa, då fick de tvärtom sitta med i regeringen! Vilket förstås inte är unikt för Sverige. Innan kriget var många högerpolitiker och en del vänsterpolitiker runtom i Europa förtjusta i Hitler och Nazismen. Efter kriget tystades detta ned (för det mesta utan några större konsekvenser för berörda parter). Kommunisterna däremot jagades med ljus och lykta. I Tyskland fick ledande nazister höga befattningar i efterkrigssamhället (direkt efter kriget blockerade amerikanerna även demokratiskt valda socialdemokrater, eftersom de inte litade på deras socialism).

#162  #157 MartinK targash
2010-09-22 16:45:31

Om de ändå bara är här på semester så kan vi ju kasta ut allihopa utan problem. Det är skillnad på semester och arbetskraftsinvandring, det är skillnad på arbetskraftsinvandring och ekonomiska flyktingar, det är skillnad på ekonomiska flyktingar och hot/krigsflyktingar.

Hur många svenskar flyttar till Tyskland och vägrar lära sig tyska osv?

#163  Sv: "Eine historische tag..." Farrell
2010-09-22 16:45:38

RasmusS,

Tack för den informationen. uppriktigt sagt så hade jag ingen aning om detta. Oavsett Memri så finns det massor av andra källor på att liberala muslimer börjar ifrågasätta islams roll. Låt Oss som inte är rasister och främlingsfientliga göra något gott. låtom oss diskutera detta öppet iställer för att som våra politiker gömma allt i snö. Tragikomiskt hur man försöker att vända detta mot SD då det är politikers oförmåga och rädsla som har skapat denna situation från början. Som sagt, realpolitiskt så skulle man kunna sätta åt SD rejält men istället så tittar man bort, detta gör bara SD starkare.

#164  Sv: "Eine historische tag..." Farrell
2010-09-22 16:48:59

Nu när jag tänker på det... fan va lättlurad man är. Köpte hela videopaketet utan att blinka.
God damn alltså :-(

#165  farell Blindalina
2010-09-22 19:17:35

men saken ar att du av nagon anledning blandar ihop sociala faktorer med den kultur varje manniska har med sig. a) alla manniskor har ratt att ha sin egen kultur ( dataspelare, halsofreaks, zigenare) och sen b) ar vi aven medborgare i ett samhalle dar man far forsoka komma overens om vad man har for ansvar i det.

att nagon har en personlig eller grupporienterad kulturig kultur, alltsa intressen och livsstil, ar varje persons rattighet oavsett i vilken nation eller kommun eller kvarter de bor. att daremot kravas pa att leva efter samhallets lagar ar inte kultur, utan sociala faktorer.
att man slar kvinnor ar en social faktor, inte kultur t ex. att ga utan arbete ar en social faktor, inte kultur.

#166  #158 Blindalina
2010-09-22 19:37:11

fortsattning pa mitt inlagg ovan; " Absolut, svenska lågutbildade ligger i topp alltså avsevärt mycket mer än invandrargruppen. Men då kan man ju ställa frågan; varför vill man då ha hit ännu fler invandrare om det innebär att detta kommer att åka gruppen outbildade?"

vill ha hit? darfor att vi lever i en orolig och orattvis varld dar de med orattvisa villkor och tredje varlden , som forsta varlden utnyttjat i flera hundra ar, tvangshalls pa sina kontinenter eftersom europa haller hart som sma fogdar pa frikorten till vara forhallandevis trygga lander. folk vill komma hit for att de behover det, for att storre delen av varlden ar fattig och odemokratisk. det ar val inget konstigt? kommer de hit far vi val ta hand om dem, om vi inte gor det ordentligt nu gor vi helt enkelt fel. hur svart kan det vara att gora villkor jamlika och rattvisa i ett modernt i-land som sverige?

"Problemet blir när politiker inte är tydliga till varför vi har invandring, nämligen för att vi inte klarar av, ekonomiskt, att bära upp vår egen befolkning. Istället slås det i oss att det är för att vi är så otroligt barmhärtiga som vi har invandring.

Problemet med invandringen är att det inte sker någon assimilering, dvs första generationsinvandrarna är mer benägna att assimilera sig än tredjegenerationens. Sveriges skolor har stor skuld till detta då de bara talar gott om multi-kulti eller snarare de kulturer som inte tillåter fria åsikter. Om allt är lika bra så säger man på samma gång att inget har något värde, varför flyttar då folk från andra länder p g a förtryck? Dessa länder varifrån människor utvandrar står inte högt i kurs hos samma människor men deras barn som inte har sett eländet själv skolas in i nån form av John Blund mentalitet där allt ska slätas över. Kontraproduktivt."

tycker det ar bra att du ar engagerad i de har fragorna, for det borde alla vara. det ar verkligen konstigt att vi far omraden dar over 50% ar invandrare, ingen bra integrationspolitik dar. inte for att det gor mig ngt i sig, men det brukar innebara problem. om alla engagerade sig i de har fragorna skulle det nog ga mkt lattare att fa in invandrare i samhallet. men jag har da inget som helst emot att de ibland tar med sig en annan kulturvariant, sa lange det inte bygger pa sexism, fortryck orattvisor etc. men da hamnar vi tillbaka i "sociala villkor" det ar inte kultur (livsstil) utan sociala villkor. storre delen av folket i sverige begriper jag mig anda inte pa :) ( grillande skaningar, blondinbellor, soffipropp, liberaler i taby, tv3, robinson-ante etc etc.) man far titta pa gamla folkhems-revyer pa youtube istallet. :) invandrare ar iaf ofta inte lika ytliga och prylfixerade.

"Ett till problem i Sverige ja t om norden är att frontfigurerna för islam är eller tillhör de mest radikala och för då inte ordet för majoriteten muslimer. Detta har jag samtalat med flera muslimer om, de är mer rädda för svensk politik än för SD kan jag säga."

men det ar val ratt enkelt egentligen; islam tangerar detta med "sociala villkor". utova garna islam men inom landets lagar om demokrati och lika villkor. folk far val buga for vem de vill och kla sig i fina kaftaner, sa lange de inte fortrycker nagon liksom.

#167  Sv: "Eine historische tag..." Blindalina
2010-09-22 19:43:20

sen fattar jag inte riktigt. tycker det ar skett mkt positivt pa tio ar, blev faktiskt lite chockad av att se opinionsiffrorna for jag gick och antog att folk borjat vanja sig vid invandrare och att invandrare borjat vanja sig vid sverige. det har kommit fram mera invandrare i kulturen och det kanns som att det ar mera utbyte och inte samma drama som pa nittiotalet nar alla svenskar hade likadana blonda kalufser, inget internet och traningsoverall och helgangest och bingolotto och tyckte det var normativt. nu gor folk mera som de vill och det ar hogre i tak, vilket ocksa okar forstaelsen.

#168  Sv: "Eine historische tag..." Farrell
2010-09-22 19:45:59

Nej Blindalina, jag blandar inte ihop sociala faktorer med kultur utan jag ser att sociala faktorer, eller människors ageranden, härstammar från kulturen ifråga. Du som feminist borde ju känna till detta då man ofta använder sig av miljö vs arv konceptet. Samma sak gäller i båda fallen då du inte kan vara utan det ena (kultur, biologi) för att få det andra (sociologiska varelser/normer).
Rent språkligt stämmer det också då ordet kultur betyder odling så om du vill odla din trädgård så måste du se till att ha bra frön. Sen måste du bevaka din trädgård genom att ansa den (förbättra) och att se till att inget ogräs kommer in (dåliga kulturer/frön)


Kultur är människans sätt att klassificera och definiera sociala handlingar kan man säga. Jag vill att min trädgård skall vara så fin som möjligt och att så många som möjligt kan besöka den dock så reserverar jag mig mot de som försöker sprida dåliga frön i min rabatt ;-)

Hoppas att detta klargjorde något..

#169  Sv: "Eine historische tag..." Blindalina
2010-09-22 19:51:28

sen ar kultur nagot flytande som man uppehaller via att skapa och gora sant man gillar. om jag tycker det ar svenskt att ha ett sommarstalle med smultron, kockumskanna, hangmatta och krusbar, och fixar mig det, sa blir det ett frivilligt uppehallande av den delen av svensk kulturhistoria. om jag tycker svensk kulturhistoria handlar om att aka regatta utanfor goteborg, sa ar det ocksa en variant. men det tar inte ifran det faktum att manga forknippar svensk sommar med hangmatta och kockums. det ar det som ar sa bra med kultur, den blir vad man gor den till.

#170  Sv: "Eine historische tag..." Blindalina
2010-09-22 19:52:34

och ingen kan ta den ifran en liksom, oavsett nationalitet.

#171  Sv: "Eine historische tag..." Farrell
2010-09-22 19:53:09

Blindalina,
SD är bajs men det är det enda de människor som lyckats se ett djupare problem har att tillgå.

Politiker talar inte ur skägget om problemet med kulturrelativism

Många är missnöjda med politiken som förs

I Sverige har vi en underdog-kultur som gör att människor röstar på dem för att de faktiskt tycker att de är orättvist behandlade.

Om du vill se en något mer djuplodande analys besök gärna aktivarum:
http://aktivarum.wordpress.com/2010/09/20/rik…

Förresten Blindalina, går du på bidrag? I så fall så innebär detta ju att vi måste tillsätta en kommitté som kan leta reda på dig och kasta ut dig då du bevisligen bojkottar/eller inte har lärt dig det mest ursvenska som finns, bokstäverna Ö,Ä och Å.

Ut med dig, bums! ;-)

#172  Sv: "Eine historische tag..." puff
2010-09-22 19:55:05

targash sa:

Om de ändå bara är här på semester så kan vi ju kasta ut allihopa utan problem. Det är skillnad på semester och arbetskraftsinvandring, det är skillnad på arbetskraftsinvandring och ekonomiska flyktingar, det är skillnad på ekonomiska flyktingar och hot/krigsflyktingar.

Hur många svenskar flyttar till Tyskland och vägrar lära sig tyska osv?


http://www.cbmagasinet.com/article.276.html

De svenska skolorna på Solkusten präglas av den svenska kulturen. Ingen av skolorna har intensiv kontakt med spanska skolor, och frågan är nu; Vad gör skolorna egentligen för att integrera eleverna i det spanska samhället?


Maria del Mar, informationsansvarig på Area de juventud, tror dock inte att problemet ligger i ofrivilligheten att integrera sig utan att det är en fråga om bekvämlighet.
-Det har inget behov av att integrera sig. De har egna skolor, restauranger, barer och affärer och kan därför bo här hela livet utan att behöva lära sig spanska.
Hon betonar också att det inte stör henne det minsta eftersom ”det är de som förlorar på det”. Samtidigt tycker hon att man bör göra en liten kraftansträngning för att lära sig språket i det land man bor i."Fucking Suecos" http://www.tv4play.se/aktualitet/kalla_fakta?… , Kalla fakta om svenskar i Fuengirola

#173  Sv: "Eine historische tag..." Blindalina
2010-09-22 20:09:18

"Nej Blindalina, jag blandar inte ihop sociala faktorer med kultur utan jag ser att sociala faktorer, eller människors ageranden, härstammar från kulturen ifråga. Du som feminist borde ju känna till detta då man ofta använder sig av miljö vs arv konceptet. Samma sak gäller i båda fallen då du inte kan vara utan det ena (kultur, biologi) för att få det andra (sociologiska varelser/normer).
Rent språkligt stämmer det också då ordet kultur betyder odling så om du vill odla din trädgård så måste du se till att ha bra frön. Sen måste du bevaka din trädgård genom att ansa den (förbättra) och att se till att inget ogräs kommer in (dåliga kulturer/frön)
"

absolut haller med dig, det hor ihop, menar inte pa det sattet, men i ditt exempel med fororter och attityd blandar du anda in sociala faktorer ( skaffa arbete) med etnisk kultur ( livsstil).
ta exemplet med islam. utovande av islam dar man fortrycker kvinnor ar inte "kultur" utan "sociala villkor". det ar olika faktorer, som hanger ihop, men anda ar olika faktorer som man kan tillampa pa olika satt. alltsa kan man aven tillampa faktorn "sociala villkor" pa "skaffa arbete".

"Kultur är människans sätt att klassificera och definiera sociala handlingar kan man säga. Jag vill att min trädgård skall vara så fin som möjligt och att så många som möjligt kan besöka den dock så reserverar jag mig mot de som försöker sprida dåliga frön i min rabatt ;-)

Hoppas att detta klargjorde något.."

vet vad du pratar om. alla har vi olika vis att forgylla och finputsa vara rabatter :). men det beror inte pa nationalitet utan pa vad man tycker ar viktigt, nyttigt och aptitligt i livet.

pa ett sommarstalle vi ar bor alla valdigt tatt ihop, och det ar inte alltid latt att vara tolerant. grannbeteenden kan vara valdigt valdigt olika. var narmsta granne ar snickare och star alltid i boden och bankar och pratar konstant med den varsta monotont grotiga machodryga rost jag nansin hort med sin polare som ocksa ar snickare och har samma monotona rost-frekvens nar man ..forsoker sola och titta pa molnen. den andra grannen har alltid pa sin platttv och barn som hoppar megamatta som sma duracellkaniner. en annan granne halsar aldrig men star ute och putsar pa sin mc. men det funkar anda pa nagot vis. da tycker jag det skulle vara trevligare med en san dar harlig invandrare. :)

#174  Sv: "Eine historische tag..." Farrell
2010-09-22 20:28:19

Blindalina,

"vet vad du pratar om. alla har vi olika vis att forgylla och finputsa vara rabatter :). men det beror inte pa nationalitet utan pa vad man tycker ar viktigt, nyttigt och aptitligt i livet."

Min trädgård, och de flestas, har en inramning i form av ett staket med en grindpost, kanske har denna trädgård samma innebörd som nationen.

Varje enskild som söker förgylla min trädgård är välkommen och då öppnas grinden, är det inte lite så det fungerar, eller borde, med invandringspolitik också?

Alla människor har lika värde men de agerar i otakt, eller nått i den stilen...

"pa ett sommarstalle vi ar bor alla valdigt tatt ihop, och det ar inte alltid latt att vara tolerant. grannbeteenden kan vara valdigt valdigt olika. var narmsta granne ar snickare och star alltid i boden och bankar och pratar konstant med den varsta monotont grotiga machodryga rost jag nansin hort med sin polare som ocksa ar snickare och har samma monotona rost-frekvens nar man ..forsoker sola och titta pa molnen. den andra grannen har alltid pa sin platttv och barn som hoppar megamatta som sma duracellkaniner. en annan granne halsar aldrig men star ute och putsar pa sin mc. men det funkar anda pa nagot vis. da tycker jag det skulle vara trevligare med en san dar harlig invandrare. :) "

Lol, problemet är att du bär på fördomen alla invandrare är härliga ;-)

#175  puff targash
2010-09-22 20:31:38

Intressant och väldigt stora skillnader verkar det vara. Vilket ger med stöd åt kulturkritiken.
Skolan är viktig och i Fuirgola så verkar alla problem börja med den.
Väcker ju också frågan om vi behöver hemspråksudnervisning m.m.
Var ju rätt intressant att de är svennarna som blir rånade och misshandlade där med. Attityden mot invandrare verkar ju vara betydligt värre i Spanien.

#176  Sv: "Eine historische tag..." Escapist
2010-09-22 21:28:52

fredriktomte sa:
Det här handlar ju inte om vilket parti man röstar på, utan om det är en skandal att Vänsterpartiet är tilltänkt som eventuellt regeringsparti.

Det hade varit en lika stor skandal om ett parti med aktiva, uttalade nazistsympatisörer och en politik som lutar åt nazisthållet skulle komma in i riksdagen. Det är inte C idag.

fredriktomte sa:
Jag tror säkert att det finns både ett och annat som gårdagens nazister skulle uppskattat med dagens Centerpolitik.

De hade säkert gillat ett urplock ur V:s politik också. Bara för att Hitler byggde motorvägar är inte motorvägar dåliga.

fredriktomte sa:
...(även om jag förhåller mig skeptisk till att liberalism skulle vara särskilt vetenskapsvänlig, tror snarare att det är din personliga övertygelse du ger uttryck för)...

Jämfört med nazism och kommunism är liberalism enormt vetenskapsvänlig. Utan fritt tänkande, fri forskning och skydd från ideologisk styrning blir det inte mycket vetenskap. Kommunismen producerade lysenkoism och nazisterna avfärdade vetenskap som judiska konspirationer.

fredriktomte sa:
...bara att liberalism, och då särskilt ekonomisk liberalism, inte är diametralt motsatt nazism ...

Goebbels citat i #17 säger något helt annat. Nazityskland var ett knappast ett under av fri företagsamhet.

fredriktomte sa:
Vidare var min poäng också att Centern, såvitt jag uppfattar dem, inte utmärker sig som ett särskilt liberalt parti, bortsett från den nypåkomna ekonomiska liberalismen.

Integritetsfrågan är en skamfläck, men annars är de förhållandevis liberala. Något uttalat liberalt parti finns inte, men det är ju för att få tycks bry sig om frihet förrän unformerade mäns stövlar trampar dem i ansiktet.

fredriktomte sa:
Just kommunister tenderar att ta makten genom revolution. Det smygande maktövertagandet hör mer högerextremismen till. Att de enstaka vänsterpartistiska kommunisterna skulle lyckas förvandla Sverige till en kommunistisk stat är ytterst osannolikt, vare sig de smyger eller ej.

Ja, traditionellt är kommunismen revolutionär och vill gärna se sina klassgfiender hängda i lyktstolparna. Men det är den gamla kommunsimen som tydligen inte riktigt gäller idag. Nykommunismen som är inne idag är annorlunda och kanske bidar man sin tid. Revolution eller inte, kommunismen är lika förtryckande oavsett.

Nazister är inte heller ett direkt hot. Främlingsfientlighet, ja, men inte nazism. Ett nazistiskt maktövertagande går knappt att föreställa sig. Det betyder inte att vi borde sluta kritisera dem och peka ut dem.

fredriktomte sa:
Det här har vi diskuterat förut tror jag. Jag betraktar fortfarande industriellt folkmord som värre än inskränkta ekonomiska friheter.

Det industriella folkmordet var ett resultat av nazisitisk politik. Kommunismens folkmord var ett resultat av kommunistisk politik, bl.a. förtrcket av ekonomiska friheter.

fredriktomte sa:
Om någonting är historielöst här så är det uppfattningen att det gullats med kommunisterna.

Jag har läst flera personer som relativisersat kommunismen på sistone, särskilt under finanskrisen eller när miljöhotet känns extra påtagligt. Jag läser aldrig några, särskilt inte välutbildade, intelligenta människor, skriva artiklar om att nazismen var missförstådd, kanske inte så dålig ändå och något vi borde prova på för att lösa dagens problem. Ett exempel: http://www.aftonbladet.se/kultur/article7559028.ab Nu tillhör väl Myrdal knappast den intelligenta skaran, men han och hans unkna åsikter syns då och då.

Vi minns nazismens offer men kommunsimens offer är inte så väl ihågkomna. Om jag minns rätt blev vänsterfolk upprörda när kommunismens brott skulle utredas och lyftas fram.

fredriktomte sa:
Någon jämförlig behandling av nazisterna i Centerpartiet (eller övriga partier) har aldrig ägt rum.

Det borde det förstås ha gjort, men det är inget argument mot att peka ut kommunismen i V idag.

fredriktomte sa:
I Tyskland fick ledande nazister höga befattningar i efterkrigssamhället...

I Väst, ja. I Östtyskland blev det annorlunda, och de fick stöd av vänstern även när det var uppenbart att det var en fruktansvärd mördar- och förtryckarregim. Lars Ohly sägs ha gråtit när muren föll. Knappast glädjetårar.

#177  #171 farrell Blindalina
2010-09-22 21:40:33

prickar ar val lite sexfixerat? ( eh, du glommer "*megalomanisk *anfaktande feministtok * dalig impulskontroll * truliga, illiterata dialoger med halvengagerade antifeminister * lite for undvikande av friskis och svettis-pass " )
f o ..ar jag kanske en attondel zigenare pa fars hall och min mamma ser lite val mkt ut som en same eller en neger, eller bada, alltsa kanske finsk? trots att morfar har mer ariskt blont avlangt ansikte an ingvar carlson. i know. det forklarar allt, t ex varfor jag inte begriper mig pa annica duckmark. det ar bara att packa vaskan och hitta mitt inre kaik. nar jag val sitter pa taget till indien med min renkorv.. atminstone har jag till en attondel uppfunnit flamencon, kan faktiskt lite grann forsta karin boyes dikter och har ratt sa blixtrande ogon, alltid nat att ta sig framat med pa europas slatter, med undantag av frankrike och osterrike, danmark, italien etc. varfor kan jag inte tillbedja det logiskt fornuftiga och effektiva i ting som da buzz, hollywoodfruar, kizzie, sportnytt, tv4-idol, likt alla 100%-iga arier med lite ratvinklad struktur i membranet? allt ar heelt kaiko; http://www.youtube.com/watch?v=elyQ4ShVw-Y

#178  Sv: "Eine historische tag..." Blindalina
2010-09-22 21:42:20

eller det blir det. vanta bara.

#179  Blindalina kx2
2010-09-22 21:56:42

isf borde jag ocksa vara med i "sds valfilm" for jag far ocksa bidrag. ut med mig ur landet!


Om du är svensk så är det lugnt! Men du bör kanske vara orolig för vad den borgerliga regeringen kan tänkas ta sig till med dig...

Om tvingas ur landet får du se till att stanna här på feminetik i alla fall :-)

i kvarteren runt mitt kvarter, fick Fi, samt kommunistpartiet over 4 procent :). vanstern fick 20% liksom mp. moderaterna fick 10% och folkpartiet 3%. det ar tydligt nar man ser vem som rostat var hur landet ligger.


Annorlunda är det i blåaste blåa Sthlm...

#180  Sv: "Eine historische tag..." Blindalina
2010-09-22 22:06:24

.. fo ovrigt vore det en god sak om alla som motsatter sig den smaborgeliga reinfeldtepokens hogerregering kunde borja kla sig i zigenarklader och odla upp gadjo-mustaschen :) som en motreaktion. vem vill inte ha lite exotism i sitt liv?

#181  Sv: "Eine historische tag..." Blindalina
2010-09-22 22:09:45

"Om tvingas ur landet får du se till att stanna här på feminetik i alla fall :-)"

aw! *kittlar kx2 med tattarmustaschen och flinar tandlost men frislappt sexigt*


trost; http://www.val.se/val/val2010/valnatt/R/valdi…

#182  Sv: "Eine historische tag..." kx2
2010-09-22 22:16:50

"*kittlar kx2 med tattarmustaschen och flinar tandlost men frislappt sexigt*"

Omg, dåndimpen... hot mama.

#183  #181 kx2
2010-09-22 22:23:26

Coolt med massiv röd dominans. I mina trakter är det ganska delat, dock med tydlig moderat övervikt... snyft

#184  Sv: "Eine historische tag..." Blindalina
2010-09-22 22:53:00

(#182 vet, blir ask*t pa mig sjalv och sexualiserar för fullt. det ar ngt speciellt, ngt lockande med frislappta mustaschgadjos med vodkainkrokt kazakhstandialekt, taskspelar-fiol och paljettvast)

#185  Sv: "Eine historische tag..." Escapist
2010-09-22 22:56:09

Magnus Betnér skriver om SD och diskussionen om integration:

Nu är jag jävligt trött på att även smarta människor har börjat upprepa SDs mantra om att vi inte diskuterar integration och invandring. Det är ju för fan det ENDA vi diskuterar. Problemet ur deras perspektiv är att vi inte kommer fram till det som de vill att vi ska komma fram till och som de förmodligen tror att vi skulle komma fram till om vi bara började. SD och de andra politiskt inkorrekta inser inte att en överväldigande majoritet faktiskt VILL ha invandring och mångkultur. De vill det INTE och det är det de menar när de försöker hävda att vi inte diskuterar frågan.

http://www.magnusbetner.com/2010/09/vi-diskut…

Han har en poäng.

#186  Sv: "Eine historische tag..." Farrell
2010-09-22 23:04:17

Blindalina,
Speechless ;-)

Men är Ni inte lite väl främlingsfientliga mot Reinfeldt nu? Menar om man använder det moderna samhällets vokabulär..

Kul video, förmodligen är han makedon som försöker sig på några ryska texter (ser ju igenom sådant eftersom ja e tränad på slaviska språk) Själv försöker jag på mig de tunga och tråkiga melodierna, du vet att man fick inte skriva i klartext vad man tyckte om politiken (läs; kommunismen) så i t ex Sovjet så skrev man mycket texter om djur som fick representera politiker:
http://www.youtube.com/watch?v=v-qzHBYBO6Y

Översättning:
""In the yellow and hot Africa,
In its very central part,
A disaster managed to take place
Outside of approved schedule.

The Elephant, not making anything of it,
Hinted that a flood was sure to come.
Here it is: a giraffe
Fell in love with an antelope.

Such a hubbub and barking arose
And only the old Parrot
Yelled loudly from the branches:
"The giraffe is big, he knows best!"

"So what if she's got horns?"
Cried the giraffe lovingly.
"Nowadays in our fauna
Everyone is politically correct.
And if my folks and kin
Don't make it good for her -
Just try blaming it on me, you hear? -
I will leave the herd."

Such a hubbub and barking arose
And only the old Parrot
Yelled loudly from the branches:
"The giraffe is big, he knows best!"

Father of the antelope -
Why would he want such a son?
And giraffe's son-in-law grumbles -
"He is a moron, I'll tell you, a moron!"
So the antelope and giraffe
Went to live with bison.

Such a hubbub and barking arose
And only the old Parrot
Yelled loudly from the branches:
"The giraffe is big, he knows best!"

In the yellow and hot Africa,
The idyll has seen it's last days.
The giraffe and his wife
Are shedding crocodile tears, -
But nothing can help their trouble -
Now, there is no law, whatsoever:
Giraffe's daughter
Married a bison!

Sure, maybe the giraffe wasn't right, -
But there is no way he was guilty -
Guilty was the one, who yelled from the branches:
"Giraffe is big, he knows best!"

Pröva få ut ett politiskt budskap ur detta.... det är nog härifrån postmodernismen startade då det kunde/kan betyda vad som helst. Folket blev nöjda och glada i alla fall, dissidenterna menar jag.

Giraffen med dess långa huvud ser bäst (staten)
Men staten kan inte vara skyldig, skyldiga äro dem som ropade att staten är stor och vet bäst.

Ville bara att Ni skulle tänka på detta när Ni försvarar något rött, i all välmening alltså.

#187  Sv: "Eine historische tag..." Blindalina
2010-09-22 23:13:41

hen ar ukrainsk sa nastan :). lol kanske ska bemarka att gadjo visst betyder "icke-rom" och och inte jag utgick fran " romsk framling". men zigenare later mkt finare.

#188  Sv: "Eine historische tag..." Blindalina
2010-09-22 23:14:36

bra fabel ska fundera ett tag pa den.

#189  Sv: "Eine historische tag..." Farrell
2010-09-22 23:17:18

Det heter faktiskt romer Blindalina, träffade flera st när jag besökte Bratislava i somras och där kan man tala om problem, hallå intersektionalitet var är Ni?

Fundera och ge en kommentar, låter bra.

#190  Sv: "Eine historische tag..." Farrell
2010-09-22 23:50:42

Ukrainsk??
Har du inte hört talas om Verka Serdutchka? Där kan man snacka HEN!!

"Vse budet Horosho" (allt blir bra)
http://www.youtube.com/watch?v=NX09NpscuZo

snacka om att vi är OT :-/

#191  Escapist targash
2010-09-23 08:01:53

Magnus Betnér är en idiot och den artikeln bara styrker den tesen.

#192  Sv: "Eine historische tag..." Farrell
2010-09-23 12:25:21

Här har vi en sann politisk idealist som gör en analys över hur man ska bevara den svenska kulturen. Kan vara svårt att hänga med bara när denna framtidsman lägger ut sina tankar.

Varning för skratt eller gråt alltså!

http://www.youtube.com/watch?v=EUPlsm4A1QI&am…#!

#193  #162 targash MartinK
2010-09-23 14:12:31


Om de ändå bara är här på semester så kan vi ju kasta ut allihopa utan problem. Det är skillnad på semester och arbetskraftsinvandring, det är skillnad på arbetskraftsinvandring och ekonomiska flyktingar, det är skillnad på ekonomiska flyktingar och hot/krigsflyktingar.


Javisst är det det, det är däremot ingen skillnad på assimiliseringvilja mellan svenskar och andra. Om man inte klarar sig utan svensk mat under en vecka så lär man knappast anamma en lokal kultur under flera år.


Hur många svenskar flyttar till Tyskland och vägrar lära sig tyska osv?


Jag råkar känna en del svenskar som jobbat i Bankok i ett antal år, av dem är det en som brytt sig om att lära sig Thai. Jag har en syrra som bor i London och har sett hur svenskar sluter sig samman i små kolonier som umgås. Jag jobbar med engelsmänn och amerikanare som har bott här i år utan att lära sig svenska därför att de klarar sig på engelskan.
Svenskar eller för den delen västerlänningar är inte mer assimiliseringvilliga än andra. De lär sig tyska och franska när de jobbar där därför att de måste därför att tyskar och fransmän inte kan engelska.
Och då är de ändå i den situtionen att de åker utomlands helt frivilligt till välbetalda jobb!

I ryssland finns det en hel j*vla by som fortfarande pratar svenska trots att de emigrerade dit från sverige på 30-talet nångång. Tycker du det låter som ett föredöme när det gäller assimilisering?

#194  Sv: "Eine historische tag..." Farrell
2010-09-23 15:28:27

"I ryssland finns det en hel j*vla by som fortfarande pratar svenska trots att de emigrerade dit från sverige på 30-talet nångång. Tycker du det låter som ett föredöme när det gäller assimilisering?"

Byn ligger i Ukraina och heter Zmijevka eller gammelsvenskby, på andra sidan floden ligger en annan tysk by där man fortfarande talar tyska.

För övrigt så sprang en god vän till mig ett lopp för denna by och cancer:

http://www.youtube.com/watch?v=H5w_GlmbZTQ

Men svenskan dom talar i byn låter lite uppblandat med rotvälska:
http://www.youtube.com/watch?v=Up8uZoZvIzk

Men deras historia skiljer sig aningen från dagens situation då de mer eller mindre blev tvingade dit från de Estiska öarna, de hade ursprungligen 3 val:
1. Gulag (Katorgas, förstadie till gulag)
2. Hem till Sverige
3. Åk till Ukraina (man lovades guld och gröna skogar) ryssarna ville att svenskarna skulle bruka den rika marken där nere och då svenskarna var erkänt goda jordbrukare så fick de ansvaret för detta. De flesta dog under resan till Ukraina som var till fots ledsagade av hästburna ryssar, de red under vintern.

Tänk om feminister skulle tala om denna "trafficking" som ju fortgår och är stadigvarande i vår nutid. Det krävs ju att man sluter att se selektivt på detta problem. Dagens invandring finns inte p g a solidaritet utan den finns för att det finns ett behov av människor i denna konsumtionsvärld. En dag hoppas jag feminister slutar med detta: http://www.youtube.com/watch?v=gb_qHP7VaZE


Här finns mer information om denna by:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Gammalsvenskby


I Ryssland finns det däremot en hel del finnar (karelen) som vägrar lära sig ryska och fortsätter snacka finska. Hela idén om multi-kulti är en politisk dystopi baserade kring tanken om människan som en robot som kan danas om (inte helt olik andra kända politiska idéer)
När det i verkligheten är så att vi människor behöver identitet, något att spegla Oss i. Men så är ju ofta fallet när de intellektuella får ge oss politiska idéer så är de baserade på övertalning mer än fakta, great idea, wrong species!

http://www.youtube.com/watch?v=ERj3QeGw9Ok

Politik baseras på känslor mina vänner, fakta är deras fiende, serum är botemedlet.
http://www.youtube.com/watch?v=hh2DdJLycPM

Det enda problemet med denna skola är att de missade att kritik går båda vägar så nu för första gången känna på hur det är att bli kritiserad, för första gången används denna modell av de "bruna" mot de "röda". Världen och Sverige är idag en arena där vi sitter på första parkett och väntar på reaktioner. SD är inte kloka men förhoppningsvis kan de skapa debatt, till slut. Allt annat, dvs om politiker inte tar debatten, innebär fler röster för de bruna. Det positiva är att för att bryta detta måste man göra avkall på den politiska korrektheten som de har snårat in sig i så fatalt.

Stor humor när vi, de minst rasistiska, går ut i media och på gator och protesterar mot att eliten inte längre kan invagga Oss i falska värdegrunder eller i någon låtsaskonsensus.

Ps. Ibland så kan man lära sig av invandring via ketchupeffekten också, här några utvandrare som beslutade sig för att berika en annan kultur:
http://di.se/Templates/Public/Pages/ArticlePr…

#195  #194 Farrell MartinK
2010-09-23 16:09:21

Tack för infon! Jag måste ha blandat ihop flytten med något annat för jag trodde inte att den hade funnits riktigt så länge.


Men deras historia skiljer sig aningen från dagens situation då de mer eller mindre blev tvingade dit från de Estiska öarna, de hade ursprungligen 3 val:


Jag vet inte varför du tycker deras historia skiljer sig så mycket från dagens situation? Jag menar det finns ju en hel del av dagens invandrare som också tvingats hit av olika skäl, antingen genom tvång eller löfte om guld och gröna skogar. Den enda skillnaden är väl att det sällan finns något alternativ som motsvarar att flytta hem till sverige.


I Ryssland finns det däremot en hel del finnar (karelen) som vägrar lära sig ryska och fortsätter snacka finska.


För att inte tala om gamla svenskar i Finland som vägrar lära sig finska.. generationer efter att de invandrat... So much för svenskars fantastiska vilja att assimilera sig. Hur många invandrade grupper finns det i sverige som fortfarande efter att ha bott här i generationer inte pratar svenska??
Om någonting så visar ju dessa exempel att svenskar är erbarmerligt mycket sämre på det än några andra invandrar.


Hela idén om multi-kulti är en politisk dystopi baserade kring tanken om människan som en robot som kan danas om


Människor kan och danas om hela tiden. Problemet är att vissa verkar ha svårare än andra att anspassa sig och förändras. Det gäller inte bara invandrare utan också t.ex. när stora industrier läggs ned i brukssamhällen och folk får sparken, vissa klarar inte omställnigen och går ned sig medans andra anpassar sig, går vidare och tvärtom får en skjuts i sin utveckling, de skapar sig nya identitieter när de gamla försvinner. Det har inte så mycket med invandring eller kultur att göra som med det sociala arvet tror jag.

#196  MartinK targash
2010-09-23 18:53:14

Jahupp, Jahupp. Problemet verkar uppkomma om det tillåts bildas community från början. Splittra grupperna och folk anpassar sig.
Får väl göra som i Singapore.

Sen tror jag det är skillnad på att faktiskt bosätta sig i ett land och på att arbeta där en tid. Men visst behöver man inte lära sig språket så finns det ju ingen anledning att göra det heller egentligen.
Jag skulle aldrig kunna bosätta mig i ett land och inte lära mig språket. Den vägen finns inte ens på kartan. Språk är makt. Kan du inte språket är du maktlös.

#197  Sv: "Eine historische tag..." undrande
2010-09-23 22:14:36

targash sa:

Jahupp, Jahupp. Problemet verkar uppkomma om det tillåts bildas community från början. Splittra grupperna och folk anpassar sig.

Det blir rätt svårt eftersom det är en grundläggande princip att man är fri att röra sig fritt i ett land där man har uppehållstillstånd.

targash sa:

Får väl göra som i Singapore.

Berätta mer. Vad lyckas man med i singapore?

targash sa:

Jag skulle aldrig kunna bosätta mig i ett land och inte lära mig språket. Den vägen finns inte ens på kartan. Språk är makt. Kan du inte språket är du maktlös.

Fast om det går att klagar sig på det språket som talas av nästan hela jordens befolkning kontra att lära sig ett språk som i bästa fall talas av 8 miljoner människor?

#198  undrande targash
2010-09-23 22:50:04


Det blir rätt svårt eftersom det är en grundläggande princip att man är fri att röra sig fritt i ett land där man har uppehållstillstånd.

Är bara en regel. Frågan gäller dessutom att bosätta sig var man vill inte röra sig.

Berätta mer. Vad lyckas man med i singapore?

De har haft jättestora problem med konflikter mellan de olika "invandrargrupperna" samt "infödda". De har stenhårda regler för hånga många % av de olika grupperna som får bo på varje våning i höghus tom har jag för mig m.m. För att säkerställa integration. Kallas Ethnic Integration Policy
http://il.youtube.com/watch?v=lUCGU2ic_aE

Fast om det går att klagar sig på det språket som talas av nästan hela jordens befolkning kontra att lära sig ett språk som i bästa fall talas av 8 miljoner människor?

Vilket språk talas av nästan alla människor? Om du menar engelska försök laga mat ihop med andra utan att snacka svenska.

#199  Sv: "Eine historische tag..." Kaiser
2010-09-24 04:20:03

"Om du menar engelska försök laga mat ihop med andra utan att snacka svenska. "

Åh de går alldeles utmärkt. Du kan alltid peka på burken med gurkmejan :)

Eller för all del - pölsan.

Risken är förstås att alla andra utom svensken och skotten lämnar köket, men sånt får man kanske ta.

#200  Sv: Kaiser RasmusS
2010-09-24 08:02:18

I det privata köket kankse men prova "peka-kommunikation" i ett restaurangkök under rusningstid och se om du får, eller ens kan, behålla jobbet ;)

Det känns lite som en björntjänst mot våra nysvenskar att förminska betydelsen av att de lär sig det svenska språket. I stort sett var och varannan arbetsplatsannons kräver att man behärskar svenskan väl i tal och skrift.

Jag glömmer aldrig Bredängsbadet utanför Stockholm efter det att kommunens vattensreningsstation havererat och en cictern med latrin sprrang läck och rannn rätt ut i Mälaren. Hela området stank skit, bokstavligt, de första dagarna och det rådde badförbud i alla närliggande bad, ända upp till Långholmsbadet på Söder, pga. en väldigt hög halt kolibakterier och andra gosigheter som läckaget av latrin innebar. Så tillbaks till bredängsbadet. Jag kom på cykel ett par dagar efter då den värsta stanken lagt sig men badförbudet rådde fortfarande. Stranden var full av barn och framför allt mammor i schalar. I det bokstavligt skitiga vattnet lekte barnen och mammorna stod med vatten nästan upp till knäna. Över allt på stranden fanns stora plakat med information på, svenska givetvis, om olyckstillbudet och faran att bada i vattnet. Jag tror faktiskt inte att dessa mödrar hade låtit barnen bada just där om de förstått texten på skyltarna. Vad tror du?

Skulle skyltarna skrivits på arabiska i stället? Eller både och? Alla språk?

Det är väl alldeles självklart att man behöver lära sig Svenska i Sverige om du inte har, eller söker, ett jobb där företagsspråket är t ex engelska eller något annat språk?

Inte bara i yrkeslivet är svenskan av betydelse. I många olyckssituationer som kan drabba vem som helst är möjligheten att kommunisera bättre än att peka på en kryddburk helt avgörande för liv eller död.

#201  Sv: Farrell RasmusS
2010-09-24 08:21:14

Det är extremt lätt att bli, jag blir det hela tiden ;), eftersom det är omöjligt att ha koll på allt. Jag hade bara turen att råka känna igen MEMRI pga. att jag läst på en massa om MÖ det senaste året :)

#202  Sv: "Eine historische tag..." Escapist
2010-09-24 10:04:27

targash sa:
Magnus Betnér är en idiot och den artikeln bara styrker den tesen.

Hans argument är nu reducerade till en rykande krater av din singulärt intelligenta kritik. Väl spelat!

#203  #196 targash MartinK
2010-09-24 11:06:21


Jahupp, Jahupp. Problemet verkar uppkomma om det tillåts bildas community från början. Splittra grupperna och folk anpassar sig.


Ja, trist nog så är ju folk generellt sett lata helt enkelt. Tvingas man inte lära sig ett språk så gör man inte det.


Jag skulle aldrig kunna bosätta mig i ett land och inte lära mig språket. Den vägen finns inte ens på kartan. Språk är makt. Kan du inte språket är du maktlös.


Ja, språk är makt, men det är inte alltid så att det är bättre att lära sig det lokala språket. Ett annat sätt att skaffa sig övertag är att tvinga alla att använda ens eget språk. Så är det när Britter och Amerikaner jobbar i sverige, eftersom vi är bättre på engelska än de är på svenska så sker all kommunikation på engelska vilket naturligtvis ger dem ett övertag.
De jag skrev om tidigare som jobbade i Bankok utnyttjade på samma sätt ett kulturellt övertag, i egenskap av rika västerlänningar kunde de i praktiken sätta språkstandarden trots att thailändare sällan kan någon engelska..
Sedan är det ju naturligtvis så att incitamentet är mindre att anpassa sig om man ändå tillhör en priviligierad grupp.

En tjeck jag arbetade med i London hade följande favoritskämt (fast på engelska då):
- Vad kallar man en person som talar tre språk? -Trespråkig/trilingual
- Vad kallar man en person som talar två språk? -Tvåspråkig/bilingual
- Vad kallar man en person som bara talar ett språk? Brittisk.
(går bra att byta till Amerikan/Fransk/Tysk allt efter publik.. :))

#204  #185 Escapist MartinK
2010-09-24 11:13:17

Jag håller med targash om att Bretner mest är en idiot, eller snarare som ett litet barn som lärt sig några fula ord och sedan konstant upprepar dem. Det är bara vulgär PK'ism med ett analytisk djup som en 14 åring..

Bretner sa:

Nu är jag jävligt trött på att även smarta människor har börjat upprepa SDs mantra om att vi inte diskuterar integration och invandring. Det är ju för fan det ENDA vi diskuterar. Problemet ur deras perspektiv är att vi inte kommer fram till det som de vill att vi ska komma fram till och som de förmodligen tror att vi skulle komma fram till om vi bara började. SD och de andra politiskt inkorrekta inser inte att en överväldigande majoritet faktiskt VILL ha invandring och mångkultur. De vill det INTE och det är det de menar när de försöker hävda att vi inte diskuterar frågan.


Ovanstående sagt så måste jag säga att det du citerar skulle passa bra på feministers önskan om att män skall diskutera mansrollen. Det görs redan men naturligtvis inte på det sätt och med de reslutat som feminister vill och det är det dem menar när dem hävdar att vi inte diskuterar frågan.

#205  #200 Kaiser
2010-09-24 11:38:07

Jag kommenterade vid tretiden i natt (04:20 om, vilket visar hur skärpt jag var - jag låg en hel timme efter). Olyckligtvis hade delar av min hjärna redan gått och lagt sig och andra delar var upptagna med fantasier om Morrigan, varför jag inte ens reflekterade över restaurangkök.

I övrigt håller jag med dig helt och fullt; en basförståelse för det svenska språket är ett absolut krav. Viss information - i tvättstugor t ex - kan säkert vara mångspråkiga, men all information kan det inte.

Vilket jäkligt knepiga vägskyltar vi skulle få om de också kom i fransk, tysk, spansk, arabisk och xhosa-variant :)

Av alla vägar in i integrationens scharlaffenland är språket den viktigaste.

#206  #200 RasmusS MartinK
2010-09-24 12:08:09


I det privata köket kankse men prova "peka-kommunikation" i ett restaurangkök under rusningstid och se om du får, eller ens kan, behålla jobbet ;)


Jag trodde det var franska som gällde i professionella kök? I alla fall de med lite högre ambitionsnivå, ber jag om en fourchette på det lokala kebabhaket så blir det nog bara frågetecken..

#207  Sv: Kaiser RasmusS
2010-09-24 12:41:21

Japp... nog för att det skulle vara kul att se resultatet om det applicerades på våra vägskyltar men... jag tror det skulle orsaka mer problem än de löste ;)
(Hoppas Morrigan å du fick varandra i drömmarna ;) vem fasiken den där Morrigan nu än är)

#208  Sv: MartinK RasmusS
2010-09-24 12:51:45

Jag skrev inte något speciellt språk och tog höjd för att ett företagsspråk kan vara annat än värdlandets för företaget. T ex Microsoft Sverige där företagspråket är Engelska. Men när det gäller våra restaurangkök.... jag tror inte att franska dominerar, mer än i några fåtal kök om jag får gissa (och gissar här är det enda jag gör). Dessutom vet jag inte heller om det är en lägre ambitionsnivå på O'Learys bara för att man inte serverar de klassiska franska köket. Eller MCDonalds som ett annat exempel. Men jag kanske bara fstnade på ett ord, sorry i så fall. Du kanske menade en högre "klass" statusmässigt, inbillar mig nästan det.

När det kommer till språklig utbildning används dessutom språket som ett sätt att isolera många invandrarkvinnor från resten av samhället. De blir beroende av sina män och senare barn för att kommunicera med polis, banker och myndigheter. Lär dom sig inte svenska har de inga att tala med mer än dom från samma språkliga kultur.


Så från ett feministiskt perspektiv borde man nog vara positiv till ett språklig utbildning i Svenska för så väl män som kvinnor. Det skulle minska isolationen av invandrarkvinnorna avsevärt.

#209  Sv: "Eine historische tag..." Kall
2010-09-24 14:12:02

Är det någon mer som reflekterat över det faktum att SD:s medlemmar använder "Brown girl in the ring" som hyllningsmelodi till sin partiledare...?

#210  #208 RasmusS MartinK
2010-09-24 14:30:00


Dessutom vet jag inte heller om det är en lägre ambitionsnivå på O'Learys bara för att man inte serverar de klassiska franska köket. Eller MCDonalds som ett annat exempel. Men jag kanske bara fstnade på ett ord, sorry i så fall. Du kanske menade en högre "klass" statusmässigt, inbillar mig nästan det.


Med högre klass menar jag restauranger som generellt sett, rätt eller fel, räknas som de bästa, typ de som har stjärnor i Guide Rouge, sådana som drivs av snubbar som Gordon Ramsay eller här på hemmaplan Mattias Dahlgren. I sådana kök används det mig veterligen franska termer, alldeles oavsett om man lagar fransk mat eller inte. Det är snarare ett arv sedan den tid då det franska köket ansågs som det bästa och då har terminologin hängt med sedan dess.


När det kommer till språklig utbildning används dessutom språket som ett sätt att isolera många invandrarkvinnor från resten av samhället. De blir beroende av sina män och senare barn för att kommunicera med polis, banker och myndigheter. Lär dom sig inte svenska har de inga att tala med mer än dom från samma språkliga kultur.


Det jag har läst/hört om detta, och då från folk som jobbar med just invandrare i invandrartäta områden, är snarare att det är båda föräldrarna som isoleras och blir beroende av sina barn.

#211  Sv: "Eine historische tag..." Blindalina
2010-09-26 15:14:19

det ar iaf helt irriterande med all dryg framlingsfientlighet. det ar latt att skylla pa nagon annan nar livet ar komplicerat och krangligt. ar det sa svart att fatta att man far det battre via samarbete, och via att kunna forsta varann, och vara konstruktiv, och se anledningar bakom saker, istallet for att se snett pa allt man inte kan hantera.

vill bara saga det.

#212  Sv: Blindalina RasmusS
2010-09-26 16:05:04

Håller med helt och hållet men ser en del problem att lösa. Förbud mot skäktning (att skära halsen av djur som t ex Halal och Kosher) som t ex Sverige har kritiseras ofta för att vara antisemitiskt och/eller rasistiskt. Som om förbuded har att göra med ett motstånd mot religionerna och inte mot djurplågeri. Könsstympning av små pojkar likaså. Nästan alla argument för att fortsätta att tillåta det går ut på att inte beröva/inskränka utövarnas kultur. En sorts rädlsa för att stämplas som rasister verkar stå över omtanken för pojkbarnen som föds i Sverige.

Ja, till det du skriver men all form av kultur som kommer hit är vare sig acceptabel eller önskvärd. "Hedersmord", tvångsgifte, könsstympning, stening, teokrati etc etc. bara som några exempel. Vi måste få värna och stå upp för våra värderingar. Det har inget med rasism att göra, eller i alla fall inte nödvändigtvis.


http://www.sourze.se/Halalslakt_med_respekt_f…

#213  Sv: MartinK RasmusS
2010-09-26 16:14:28

Mnja, männen har ju full rörelsefrihet ute i det allmänna utan att de ses som horor om någon råkar se dem prata med "fel" person vilket gör att männen inte är lika isolerade. Kvinnorna har både kulturen och språket emot sig, alltså kvinnorna från dessa mer hårdföra kulturerna där män ogenerat dominera och dikterar kvinnors tillvaro. Men du har rätt i att fäderna normalt inte kommer i närheten av språklig kunskap om svenska i förhållande till sina barn.

Tänker på en kvinna som inte talar svenska som bor med en man som misshandlar henne. Tänker också på en svensk kvinna som talar samma språk som både polis, sjukvård, hjälpjourer och omgivning och trots det ofta har så svårt att "ta bladet från mun" och göra en anmälan/be om hjälp. Jag inbillar mig att det blir ännu svårare att söka hjälp om man redan är helt isolerad vilket man blir om man inte kan kommunicera med sin omgiving.


Hur som helst så vinner både kvinnor och män som flyttar rill Sverige på att kunna svenskan. Att förneka dem språket som är den första och främsta nyckeln till det svenska samhället är rasistiskt och destruktivt IMHO.

#214  Sv: "Eine historische tag..." Blindalina
2010-09-26 18:09:22

#212
men det ar min andra pet peeve runt detta, om en nu kan kalla sana har allvarliga saker det, :)
att folk blandar ihop _kultur_ med _sociala orattvisor eller faktorer_ .

#215  Sv: "Eine historische tag..." Blindalina
2010-09-26 18:11:30

..principer som borde galla : all livsstil ar bara olika varianter pa kultur som bor tillatas och respekteras sa lange som man lever i ett for alla "rattvist och jamlikt samhalle". orattvisor daremot ar inte exempel pa "kultur" utan - orattvisor.

lite kranglig mening kanske, men vettigt..

#216  Sv: Blindalina RasmusS
2010-09-26 18:27:50

Inom vissa kulturer/traditioner/grupper finns vissa problem speciellt representerade. Vatikanen har en "kultur" inom kyrkan som gjort det möjligt för pedofila präster att utnyttja sin ställning ostört för sina egna sexuella lustars skull. Inom judendom och islam finns en kultur/tradition att stympa pojkars könsorgan. Talibanerna har sina traditioner/sin kultur osv. Över allt finns det orättvisor men när vi, svenskarna, lyckats kasta stora delar av kristendomens bojor och med dem även de orättvisor de lett till på skroten så ska vi inte ersätta dessa skrotade bojor med nya och skapa nya orättvisor som följd.

Jag vet inte vad för ord du föredrar över ordet kultur. Ge ett förslag, funkar det använder jag det gärna :)

#217  Sv: "Eine historische tag..." Blindalina
2010-09-26 21:36:26

eh, vet inte hur jag kan vara tydligare. ar ingen politiker, ar for otalig. :)

tycker det ar helt uppenbart att
a) att av tradition dricka mintthe pa mandagar - kultur
b) att tycka att kvinnor inte far ga ute utan en manlig eskor- orattvisor och fortryck

a) att ha en fin drakt pa sig och sjunga psalmer i en kyrka-kultur
b) att pga tabun i sin religion bli omoralisk och gora overgrepp pa barn - overgrepp som finns _i_ en kultur, inte kultur. overgrepp som ocksa finns pa andra stallen oavsett kultur, kultur ar bara kultur (daliga kulturella ursakter for overgrepp som i det har fallet ger overgreppet ett kulturellt sammanhang. men; ). overgrepp ar overgrepp.

a) att i ett land resa en stang med blommor pa for att hylla fruktbarhet- kultur
b) att i samma land tycka att kvinnor ar mer varda an man eftersom de foder barn - orattvisor inom en kultur

a) att tycka om att sverige sen lange ar en kultur som sen lange anvant sig av demokrati och jamlikhet i manga fragor- tycka om sin kultur
b) att saga att folk ska lara sig "svenska varderingar" for att man fatt for sig att demokrati ar synonomt med sverige, kalles kaviar och tvkvall - blanda ihop det manskliga begreppet demokrati med "svenska varderingar" alltsa blanda ihop sociala villkor och rattvisefragan (demokrati) med kultur ( gilla kalles kaviar och tvkvall

mm, mm.

#218  Sv: "Eine historische tag..." Blindalina
2010-09-26 21:44:23

etik vs kultur ar kanske en battre beskrivning- det ar olika saker som ofta sammanfaller med varann och som folk allt for ofta blandar ihop, men star for olika saker.
etik- manskliga rattigheter.
kultur- vart beteende och vara uttryck.

tvkvall :)

#219  Sv: "Eine historische tag..." Farrell
2010-09-26 22:32:23

Blindalina,

"tycker det ar helt uppenbart att
a) att av tradition dricka mintthe pa mandagar - kultur
b) att tycka att kvinnor inte far ga ute utan en manlig eskor- orattvisor och fortryck"

Enligt mig:
a) att flera dricker mintthe ofta-kultur
b) att tycka att kvinnor, flertalet, inte får gå ute utan en manlig escort- en kultur som förtrycker män och kvinnor.

Jag vet att du försöker att försvara en position där man aldrig får poängtera att en kultur i sig får eller kan innehålla något negativt. I detta fall blir det extra tydligt att någon skola påverkat dig därför att du ej vågar beskriva b som kultur. I vårt samhälle 'r det sedan länge kutym att bara kritisera sin egen kultur nämligen.

Låt oss bara konstatera att kultur kan vara skit ibland, maskrosorna has to go asså!

#220  Sv: "Eine historische tag..." Blindalina
2010-09-27 00:05:56

amen, nu var du onodigt meserschmidt. jag tror jag i vartenda inlagg har papekat hur jag tycker att man ocksa blir drabbade av konsorattvisor, sa handen till det. givetviis ar mannen ocksa fangade under sin "hederskultur" och givetvis ar man ocksa fortrycka av konsroll. kan vi ga vidare framat nu?

resten; "Jag vet att du försöker att försvara en position där man aldrig får poängtera att en kultur i sig får eller kan innehålla något negativt."
vaaa? det kan du inte "veta" det ar inte _alls_ vad jag sager. det jag sager ar att man maste fa _ha_ sin kultur om man vill, att alla maste fa "gilla olika" som de sager. mina exempel pa skaningar var ett exempel pa att jag personligen tycker de lever pa ett satt som inte jag vill leva, och raden ; "varfor kan jag inte tillbedja det logiskt fornuftiga och effektiva i ting som da buzz, hollywoodfruar, kizzie, sportnytt, tv4-idol, likt alla 100%-iga arier med lite ratvinklad struktur i membranet? allt ar heelt kaiko" betyder att jag _absolut inte_ tycker det ar nagon vettig kultur i det. kan bli skittirriterad pa de typerna av kulturyttring. men for det _tillater jag och respekterar den_ och att den finns. fattar du?
kan garna "kritisera en annan kultur an min egen" om du vill, vilket exemplena ovan var bra exempel pa. bara for att de finns i sverige betyder det inte att jag gillar dom bara for att de finns i sverige.
ett exempel pa en kulturyttring fran en annan nation jag inte gillar;
ehh...en stor del av amerikansk? framforallt materalismen och att de hela tiden glommer bort poesin och tror att prylar kan ersatta naturen. ful amerikansk estetik. osv.
sen ser jag varlden som en fargburk. alla farger kommer ifran jorden och alla uttryck manniskan kan komma pa maste fa finnas for att kunna berika varandra. man speglar sig i ovrig kultur. det ar bara olika ideer. problemet blir bara nar man fastnar i ett specifikt monster av kultur bara for att det "ska" vara sa, eller nar man inte tillats uppskatta den kultur man gillar.
och man ska uppmuntra positiv kultur eftersom vi anvander kultur for att ma bra och skapa och kanna gemenskap, samt att kanna igen oss i den andre. man kan garna kritisera kultur men man maste ocksa lata kultur fa finnas som den ar. exakt vad ar problemet med kultur menar du?

vet att jag ar lite skriva pa nasan men en till trudelutt som sager allt; (dalig lat per kvalitet, men bra budskap)
http://www.youtube.com/watch?v=LYE8Vjih2cs

liksom ogilla garna bohemer, men du kan inte hindra dem fran att komma till ditt villaomrade och be dig gilla lila och hartsfiol :)
for da skulle varlden allt vara bra trakig.

#221  Sv: "Eine historische tag..." Blindalina
2010-09-27 00:21:55

( du maste inte kolla hela videon, bara att "start wearing purple" ar en valdigt bra lat for tiderna vi lever i)

#222  Sv: "Eine historische tag..." Blindalina
2010-09-27 00:24:11

ang. tradamnet alltsa :)

#223  Sv: "Eine historische tag..." Blindalina
2010-09-27 00:43:27

har (for den frivillige) kommer fler karameller ur pasen;
ukrainsk version av marcoolio?; http://www.youtube.com/watch?v=PGRt7Fq86_4&am…
ronny o ragge, med publik a la nittiofyra ( sverige pa nittiotalet ar inte precis som sverige pa tvatusentalet.)
http://www.youtube.com/watch?v=UC9-yt35ZvY&am…
finsk tango, sa forvirrande multikulti och anda aktfinskt, gotta love it; http://www.youtube.com/watch?v=qT8vZLrisyg&am…

#224  Sv: "Eine historische tag..." Blindalina
2010-09-27 02:21:14

har ar en hemmavideo pa den manifestation/demo dagen efter i malmo via facebook som aven fanns i gbg och malmo m.m. inkusive suggestiv trumma.

rorande.
http://www.youtube.com/watch?v=byKPU8nEaKY

#225  Sv: "Eine historische tag..." KarinL
2010-09-27 08:58:59

Jag tycker att begreppet kultur kan var lite farligt ibland. Liksom, vad är egentligen kultur och hur många bidrar till den? Det blir så mycket Vi och Dom-resonemang när vi diskuterar kultur. "Men det är ok, det är deras kultur". Eller "Det är såna dom är, det ligger i deras kultur".

Hur ofta beskriver vi egentligen svenskars kultur som något statiskt och som all svenskar ingår i? Vilken är den svenska kulturen?

Dessutom blandar vi väldigt ofta ihop etnicitet och kultur. Att de går hand i hand och är oföränderliga tillstånd. Ta mordet på Fadime. Av vissa blev väl hedersmord det ultimata tecknet på den kurdiska kulturen, av andra en handling av en sjuk man i ett svenskt land.

Jag tror att vi absolut måste kunna ifrågasätta kulturer, jag tror inte att kulturrelativism är så där väldans produktivt. Men jag tror inte att vi alltid kan lägga ett problem, en struktur, eller bara handlingar av vissa personer på ordet kultur.

#226  KarinL targash
2010-09-27 10:26:05

Av vissa blev väl hedersmord det ultimata tecknet på den kurdiska kulturen, av andra en handling av en sjuk man i ett svenskt land.

De sistnämnda är kompletta idioter. En gång ingen gång två gånger en vana. Och det vara inte bara en man, det var en familj. Så är det ofta. Bara för att männen är de som måste genomföra avrättningen betyder inte att det är endast de som fattar beslutet eller står bakom det.

Det finns olika kulturer, alla kulturer är inte värda att ta till vara på, alla kulturers värderingar är inte likvärdiga.

Eller som kulturrådetsrepresentant ungefär sa på radio i morse. I Sverige finns bara svensk kultur oavsett vilken kultur det gäller är den svensk. Varför verkar folk blir kompletta idioter när de försöker debattera SD?

#227  Targash KarinL
2010-09-27 10:39:38

Men är hedersmord en "kultur" verkligen? Något som händer på daglig basis? Dessutom är hedersmord väl något som sker i en annan kultur, dvs t ex i Sverige. Kan man fortfarande kalla det en kultur?

Btw. Oavsett om man är hjärntvättad, präglad eller gör det av fri vilja, så är man enligt min definition sjuk om man på skjuter sitt barn i huvudet. Oavsett vad som ligger bakom, kan jag inte tänka mig att mord av dessa slag är något som genomsyrar ett speciellt land eller en speciell kultur. Även om jag vet att vissa kulturer upphöjer vissa värderingar som mer eller mindre oinskränkbara och straffbara.

#228  #213 RasmusS MartinK
2010-09-27 11:08:33


Mnja, männen har ju full rörelsefrihet ute i det allmänna utan att de ses som horor om någon råkar se dem prata med "fel" person vilket gör att männen inte är lika isolerade.


Problemet är att det finns områden där man klarar sig utmärkt utan att prata svenska även i "det allmänna". Det gör att inte ens männen lär sig svenska och de enda i familjen som kan någon svenska är barnen som lärt sig i skolan. Det blir ett stort handikapp i kontakt med myndigheter och i jobbsammanhang..

#229  Sv: "Eine historische tag..." Kaiser
2010-09-27 11:23:42

Om alla kulturer bör tillåtas - bör inte patriotisk kultur då tillåtas, även om den i sig är xenofobisk?

#230  Karinl, targash #226, #227 Blindalina
2010-09-27 13:17:10

gah, blir tokig, sag garna emot vad jag sagt eller bemot med andra argument, men _las_ garna vad jag forsokt skriva i flertalet inlagg forst! och bemot det. har ni helt ignorerat mina inlagg #21- #218?? Tack for det.

blir sa trott pa det har att man fortsatter att slarvigt blanda ihop
kultur (uttryck) med etik (faktiska villkor for manskliga rattigheter).

varför gor ni sa? det ar liksom medeltidsniva pa det.


"Men är hedersmord en "kultur" verkligen? Något som händer på daglig basis? Dessutom är hedersmord väl något som sker i en annan kultur, dvs t ex i Sverige. Kan man fortfarande kalla det en kultur?

Btw. Oavsett om man är hjärntvättad, präglad eller gör det av fri vilja, så är man enligt min definition sjuk om man på skjuter sitt barn i huvudet. Oavsett vad som ligger bakom, kan jag inte tänka mig att mord av dessa slag är något som genomsyrar ett speciellt land eller en speciell kultur. Även om jag vet att vissa kulturer upphöjer vissa värderingar som mer eller mindre oinskränkbara och straffbara"

carinL och targash, har blandar ni ihop kultur (vardeuttryck) med villkor (manskliga rattigheter star over all form av "kultur" och kultur dar man gor overgrepp pa manskliga rattigheter ar _inte_ langre kultur, utan _overgrepp_)

bemot mig garna.

#231  Sv: "Eine historische tag..." Blindalina
2010-09-27 13:18:26

alltsa las garna #214- #218

utdrag;
"tycker det ar helt uppenbart att
a) att av tradition dricka mintthe pa mandagar - kultur
b) att tycka att kvinnor inte far ga ute utan en manlig eskor- orattvisor och fortryck

a) att ha en fin drakt pa sig och sjunga psalmer i en kyrka-kultur
b) att pga tabun i sin religion bli omoralisk och gora overgrepp pa barn - overgrepp som finns _i_ en kultur, inte kultur. overgrepp som ocksa finns pa andra stallen oavsett kultur, kultur ar bara kultur (daliga kulturella ursakter for overgrepp som i det har fallet ger overgreppet ett kulturellt sammanhang. men; ). overgrepp ar overgrepp."

#232  Sv: "Eine historische tag..." Blindalina
2010-09-27 13:19:36

och givetvis bor man ifragasatta och eliminiera all form av overgrepp, fortryck, och icke-demokratiska principer, oavsett om ngn sager att det ingar i ens "kultur" eller inte. sant ar inte kultur i sig, det ar fortryck i sig.

#233  karinl Blindalina
2010-09-27 13:29:14

Karinl; kulturrelativism?? vaff ska det betyda?

vad lagger du in i kulturrelativism?? vem anvander det nufortiden?

man kan faktiskt _bade tillata kulturer, se deras varde (alltsa va de star for) och sen kritisera den kulturen om man vill, ( exempel; jag fattar att blondinbella vill gora som hen vill och hen far garna ha en blogg for mig, men jag arbetar garna for att forsoka fa fram andra tjejideal och laser inte bloggen personligen och gillar inte den typen av kultur. men andra kan fa halla pa med det).
men man kan inte _hindra_ ett samhalle med eklektisk kultur. det ar i _konformiteten_ hotet mot demokratin och utvecklingen ligger, inte i (kultur)uttrycken. for ovrigt ar internet den storsta kultureklektikern.


"Jag tycker att begreppet kultur kan var lite farligt ibland. Liksom, vad är egentligen kultur och hur många bidrar till den? "
kultur ar allt omkring dig som ar " uttryck" vilka manniskan gor. face it.

"Det blir så mycket Vi och Dom-resonemang när vi diskuterar kultur. "Men det är ok, det är deras kultur". Eller "Det är såna dom är, det ligger i deras kultur".
"
och? vad ar det for fel i att se att det finns olika kultur? brukar du aldrig ga pa bio heller? antingen kanner man igen sig i kultur man ser, eller sa finner man et exotiskt. inget av det har fel, det ar tvartemot detta livet handlar om. kanna igen eller bli nyfiken."Hur ofta beskriver vi egentligen svenskars kultur som något statiskt och som all svenskar ingår i? Vilken är den svenska kulturen?"

som sagt, (i mina inlagg ovan bl a ) dne svenska kulturen ar en gryta av nationalism, blondinbella, ronny och ragge, batromantik, vargpolitik, fjall, hasse och tage, alex schulman, bingolotto, aschberg, filip och fredrik, tv3, tidningen mama, allan edvall, "famijeliv.se", flashback, internetinfluenser och jordgubbar.
face it.

#234  Sv: "Eine historische tag..." Blindalina
2010-09-27 13:48:10

"Det blir så mycket Vi och Dom-resonemang när vi diskuterar kultur. "Men det är ok, det är deras kultur". Eller "Det är såna dom är, det ligger i deras kultur".

det ar har invandrarpunkgeniala gogol bordello kommer in igen med en enkel men traffande rad;
"Of course, there is no us and them, but them they do not think the same."

alltsa; det man ser ar exotiskt i andra, ar egentligen det som ar exotiskt i oss. typ. om nagon utmanar vara forestallningar om exotik kan vi lattare utmana och kanna igen det i oss sjalva och utvidga sinnet litet, omdefiniera, tanka sjalva. det de visar upp ar egentligen bara en variant pa oss sjalva. oavsett vad vi tycker om det.

om alla daremot ar konforma i sin kultur, alltsa att kulturen gar ut pa konformitet, typ sag att man bor i taby och alla rostar reinfeldt, har samma inredning, samma umgangesvanor och samma satt att artikulera och definiera livet pa, i alla sammanhang, och ser snett pa det som inte uppfyller detta exakta monster, for de _vill_ ha konformitet, ar det fortfarande kultur, men om de kraver att _alla i sverige _ ska tanka sa blir det konformitet. eller i gulag eller nat, eller i boken 1984, tar man bort det sjalvstandiga tankandet och friheten och far ett lagt glastak alla slar i. det funkar liksom inte. man fortvinar. man maste ha nagot som utmanar med en annan kultur, ngt frammande element eller en eklektisk kultur.

#235  Sv: "Eine historische tag..." Blindalina
2010-09-27 13:50:28

#229 sa lange den inte ar emot manskliga rattigheter och sa lange den inte bygger pa overgrepp och fortryck. hat och overmensh-idologier ar liksom inte precis kultur, snarare politik. men det ar ok med nationalism, sa lange den inte bygger pa etc.

#236  Blindalina KarinL
2010-09-27 13:56:19

Men alltså...ta det lugnt! Mitt inlägg var inte ett svar riktat till enbart dig, det var tankegångar från mig baserat på din och RasmusS diskussion. Jag tycker att det är intressant, för det är något jag går och tänker mycket på så här i SD-tider.

"carinL och targash, har blandar ni ihop kultur (vardeuttryck) med villkor (manskliga rattigheter star over all form av "kultur" och kultur dar man gor overgrepp pa manskliga rattigheter ar _inte_ langre kultur, utan _overgrepp_)"

Och jag sa ju att jag inte ser hedersmord som kultur. Det är Targash som gör det.

#231. Jag har inte motsagt det. Jag håller med om det.

#232. Ja det är vad jag också försöker säga.

"och? vad ar det for fel i att se att det finns olika kultur? brukar du aldrig ga pa bio heller? antingen kanner man igen sig i kultur man ser, eller sa finner man et exotiskt. inget av det har fel, det ar tvartemot detta livet handlar om. kanna igen eller bli nyfiken."

Jag har inte sagt att det är fel med olika kulturer. Varför läser du in så mycket jag inte säger? Det jag säger är att jag tror det är farligt att koka ner allt till kultur. För det är det som t ex vi i västvärlden gärna sysslar med när vi ska beskriva förtryck i andra länder. "Det är deras kultur, och sedan kommer de hit och använder sin kultur", när det handlar om vissa gruppers förtryck mot andra. Allt är inte kultur och jag tycker man ska skilja på det. Kultur är bra. Förståelse för olika kulturer är jättebra. Men att låta allt handla om kultur, kan vara att förbise en massa andra saker som har med strukturella förtryck.

Men som sagt, jag riktade ingen specifik kritik mot dej. Eller nån annan heller för den delen.

#237  Sv: "Eine historische tag..." KarinL
2010-09-27 14:09:17

"alltsa; det man ser ar exotiskt i andra, ar egentligen det som ar exotiskt i oss. typ. om nagon utmanar vara forestallningar om exotik kan vi lattare utmana och kanna igen det i oss sjalva och utvidga sinnet litet, omdefiniera, tanka sjalva. det de visar upp ar egentligen bara en variant pa oss sjalva. oavsett vad vi tycker om det."

Japp. Men historiskt sett så har västvärlden sett på resten av världen som något väldigt exotiskt. Eftersom vi också såg oss som de med den rätta världsuppfattningen fick också exotiken en negativ klang. Det skapades dikotomier. Kolonialism var ju också hett på den tiden och alla de egenskaper vi inte själva ville ha, tillskrev vi dem. De andra. Det är det tänket som jag fortfarande tror ligger kvar. Och dikotomierna.

#238  Sv: "Eine historische tag..." Blindalina
2010-09-27 14:13:19

hamnade forresten , apropa kaisers amna, en gang pa ett stort mkt xenofobiskt forum pa natet dar man brukar agna sig at att mata skallar, jamfora alpinska och ugri-finska nasor och sant. problemet med mig ar att jag inte delar deras skonhetsideal utan tvartom tycker det ar finast nar man har karaktar, och som estet ar jag valdigt (ytligt) fascinerad av kroppar och former och sant, utan att alltsa tycka att det ligger "skonhet" i klassiska vasteuropeiska ideal. sant ar bara for sana som _inte_ kan se symmetri eftersom de far en fixering pa att leta efter symmetri efter en viss typ, medan jag redan med mitt duktiga spatial-oga sett symmetrin och tycker den ar trakig och ointr. men aven jag har mina preferenser; mina ytliga favorit ar stora, langa, snea nasor. och sen gillar jag utseenden med karaktar. samt engelska skolpojkar a la the who, lite snett och vint och oforskamt och osteuropeiska volga-man. men de hade ett intr. experiment, mycket likt alla de har "jamfora kvinnors skonhet"-experimenten forskare ar bra pa, dar de morphat ihop ett antal fotbollslag pa nationell niva, och jamforde sen olika omraden; sydvasteuropa, osteuropa, sydosteuropa och nordeuropa. sen morphade de ihop allihopa. helt enligt lagen om "averageness" precis som man brukar tillampa nar man jamfor skonhet och kvinnor, sa blev resultaten en helt anonym, valutvecklad (fotbollsspelare ar valnarda) , lagomt manlig man som kunde platsa in varsomhelst pa kontintenten. och i de "lokala" fyra grupperna, blev resultaten som man kunde vanta sig; nordeuropeerna uppatnasor, osteuropa latt mandelformade ogon, hoga kindben och latt boj pa nasan, sydosteuropeerna sag ut som gamla perser-prinsar med annu mera boj, och sydvasteuropeerna lite mjukare mun och sammetslena ogon (olivkost? lol). alla uppfyllde nagon typ av ideal pa sitt satt. (pga lagen om det attraktiva i "averageness". de ger signaler om att vara valutvecklade och ha god halsa.) sana har "experiment" gor man ju jamt med kvinnlig fysik. men dar ar det bara naturligt att jamfora gener och kropp.

#239  Sv: "Eine historische tag..." Blindalina
2010-09-27 14:15:22

(nu menar jag inte att vinkla in detta amnet pa rashygien, men ville bara namna hur absurt det ar.)

#240  #236 karinl Blindalina
2010-09-27 14:17:54

#236 ok, ursakta, det jag blev (i debatten, inte i verkligheten) "arg" pa var nog bara det med nar man inte delar upp faktorer i "manskliga rattigheter" och "kultur" pa ett riktigt satt. det ar farligt nar man blandar ihop de tva helt olika faktorerna..
sa det var inte meningen att lata sa negativ till vad du skrev, vi tycker nog ratt lika..
:)

tycker bara det ar ett viktigt amne sa det blir lite intensivt.

#241  Blindalina KarinL
2010-09-27 14:21:14

Ok, ja jag får erkänna att jag blev lite förnärmad :)
Jag tror nämligen också att vi tycker ganska lika, speciellt när det handlar om att inte blanda ihop kultur med något annat...

#242  Sv: "Eine historische tag..." Blindalina
2010-09-27 14:28:20

ok tar av hatten och ber om ursakt. (mitt balkantemperament, suck. ;P)

#243  #237 Blindalina
2010-09-27 14:34:40

"Japp. Men historiskt sett så har västvärlden sett på resten av världen som något väldigt exotiskt. Eftersom vi också såg oss som de med den rätta världsuppfattningen fick också exotiken en negativ klang. Det skapades dikotomier. Kolonialism var ju också hett på den tiden och alla de egenskaper vi inte själva ville ha, tillskrev vi dem. De andra. Det är det tänket som jag fortfarande tror ligger kvar. Och dikotomierna. "

absolut.

( tror mycket kommer handa inom de narmsta sag 30 aren, att vi kommer ga mer och mer mot att kunna kanna igen oss i " e andra", i takt med globaliseringen, (den faktiska, inte en foretagsstyrda, den kapitalistiska globaliseringen _forstor_ ju lokala kulturer) och fragan ar vad som hander da. vi lever redan i ett "identifiera sig med mindre grupper"-samhalle iochmed internet och media och ego individ-kultur. vad hander med folkligheten? )

#244  Sv: "Eine historische tag..." Blindalina
2010-09-27 14:42:02

(jag ber aterigen om ursakt till karinl for harangen om fenomen som hen sjalv skrev om men bara med andra ord till targash.)

en annan fraga; vad ar folklighet? vad ar bra och daligt med den?

#245  Blindalina KarinL
2010-09-27 16:22:53

Nej, men nu har du bett om ursäkt 3 gånger, det är verkligen lugnt :)

Ang folklighet. Eftersom jag är insnöad på SD nu, så tänker jag att folklighet är något de använder för att locka. Rösta på SD för att bevara den svenska folkligheten. Alltså bygdegårdar, knätofsar och...julen. Allt det vi moderna människor vill skapa, med nya influenser och annan syn på folklighet än våra mormödrars, går i kras.

#246  Sv: "Eine historische tag..." Kall
2010-09-28 11:12:24

Det finns också andra avarter ur historiens avskrädeshögar som passar på att sticka upp trynet nu när de upplever sig ha "moralen" på sin sida.
Fyra politiker på lokal/kommunal nivå mer eller mindre svårt misshandlade på en vecka, bara vad jag kunnat se i rapporteringen.
Det verkar vara "open season" på sverigedemokrater nu.

#247  Sv: Blindalina RasmusS
2010-09-28 15:13:23

Tack, tror jag förstår lite bättre hur du tänker :)

Blindalina sa:
tycker det ar helt uppenbart att
a) att av tradition dricka mintthe pa mandagar - kultur
b) att tycka att kvinnor inte far ga ute utan en manlig eskor- orattvisor och fortryck


Det enda jag undra lite över är hur du talar om orättvisor och förtryck som finns speciellt representerat inom en viss kultur (ta den Talibanksa kulturen som exempel) utan att förminska problemen och utan att det blir krystat genom en massa tabun som gör att man inte vågar kritisera problemen?

#248  Sv: Kall 246 RasmusS
2010-09-28 15:15:11

Ja, den enda funktionen attackerna mot SD-politiker fyller är att ge SD än mer sympatier. Det är som om man skjuter en polis och inbillar sig att det leder till färre poliser och inte tvärtom.

#249  Sv: "Eine historische tag..." Farrell
2010-09-28 15:53:39

Konspiration?

http://www.youtube.com/watch?v=NN05DHO9bJw&am…

#250  Sv: Farrell RasmusS
2010-09-28 16:32:23

Fötjänar en egen tråd IMHO.

#251  Sv: "Eine historische tag..." Farrell
2010-09-28 17:10:20

Helt rätt RasmsusS. Postade i fel tråd.

#252  Sv: "Eine historische tag..." Blindalina
2010-09-30 11:30:28

#247
men det ar val ratt enkelt med den modellen? (inte i praktiken, men vad ar enkelt i praktiken. man far kampa for saker.)
om nagon kommer till ett "demokratiskt" samhalle med t ex en "religiös klantradition" dar kvinnor nu pa olika satt ar mindre varda an man- da far man saga att man inte accepterar det i traditionen av manskliga rattigheter i det samhalle man lever i, och motarbeta utovandet av kvinnofortryck via dialog, diplomati samt grundlagar.
man ska inte acceptera nagot bara for att det ar tradition, om det kranker manskliga rattigheter och jamlikhet mellan manniskor osv.
men man far anvanda en dialog, och respektera manniskor bakom asikterna, utan att for den delen lata traditionen av fortryck fa fortga. ( detta genom att anvanda principen om de manskliga rattigheterna.)

#253  Sv: "Eine historische tag..." Blindalina
2010-09-30 11:50:43

manskliga rattigheterna; http://sv.wikipedia.org/wiki/M%C3%A4nskliga_r…
konventionen om diskrimering av kvinnor ( representerad i sverige); http://www.kvinnokonventionen.se/
global gender gap report; http://www.weforum.org/pdf/gendergap/report20…

(pa forumet pa kvinnokonventionen.se star det " youve been hacked by turkey" eller ngt sant. radikal garning att hacka ett forum for kvinnors rattigheter *:P* tror for den skull inte att hela turkiet ar idioter. )

#254  Sv: "Eine historische tag..." Blindalina
2010-09-30 19:30:22

#249
det ar klart feminismen ar en konspiration. feminister ar ocksa ansvariga for slaveri, och really need to go back to the kitchen, och ar fula, och kommer forgora manskligheten (eftersom de ar fula framforallt), ar dumma, beter sig som man, pratar for hogt, spottar nar de pratar, ar ok om man far ta dem pa brosten, borde "do", naomi wolf ar en hora fran helvetet och alla feminister ar horor, "man ger pengar for sex, kvinnor ger sex for karlek", borde knullas i alla hal, borde stanna i koket.
allt enligt antifeministerna som svammar over i varenda video _om_ feminism pa youtube. det ar verkligen otroligt hur (ofta amerikanska) antifeminister lagger ner sa mkt kraft pa hotet fran feministerna med san harlig intensitet sa fort de oppnar munnen.

min favvo ar denna; http://www.youtube.com/watch?v=PHlzc4ynTg0
det ar den basta feminist-youtube-videon. sa bra.

#255  Sv: "Eine historische tag..." Kall
2010-10-06 15:26:06

Apropå gårdagens "kränkning" i Storkyrkan, undrar hur mycket det skulle behövas innan de reser sig och går ut ur Riksdagen också...?

(Sedan undrar jag också vad f-n Riksmötets öppnande har i kyrkan att göra, nu när kyrkan och staten påstås ha separerat!)

#256  Sv: "Eine historische tag..." heffaklumpen
2010-10-06 19:05:46

Om inte resten av det politiska etablissemanget skärper sig så kommer de bara att bekräfta precis den maktfullkomlighet och småaktighet som verkar ha fått många att missnöjesrösta på sverigedemokraterna.
Det här med demokrati verkar inte vara något av partiernas starka sida.

#257  Sv: "Eine historische tag..." Blindalina
2010-10-11 19:01:49

det knappaste med allt det har ar hur ingen satter sig ner och snackar med sverigedemokraterna. bildligt da.
hur svart ar det egentligen att med ett par ord bemota akeson som sager att invandrare valdtar? http://www.youtube.com/watch?v=LjdDr_tdE9s&am…

nar nalin pekgul och akeson mottes i debatt i svt tog det kanske tre haverist( alltsa akeson vill sanka skepp genom tjuvknep, skiter i vad folk sager i en debatt och är inte ute eftr ngt konstruktivt, bara efter att manifestera sin asikt )-ordvandningar av akeson och sen hade han fatt nalin att borja forsoka forsvara sitt ursprung och alltsa vant fragan fran ngt som ror alla, nagot nalin tyckte handlar om en klassfraga, till att peka ut _nalin_ som osvensk och utpekad. personangrepp.
belinda o kan inte svara upp pa folks resonemang pa riktigt, verkar inte hora pa vad folk sager i debatten, undertexter etc utan kor bara vidare i vanlig ignorant mediamanniska -anda.

detta hander hela tiden nar sd val far saga ngt- ingen svarar tillbaka med rationella argument.

#258  Sv: "Eine historische tag..." heffaklumpen
2010-10-11 20:07:22

Alla är väl livrädda för att lyfta på locket, de har kört på säkra pk-kort i så många år att ingen längre vet vad som egentligen finns därunder och har man väl gläntat på det lär det inte gå att stänga igen.
Det börjar som tur är komma artiklar som inte döljer fakta, nu måste bara politikerna lära sig att diskutera utifrån fakta också.

#259  Sv: "Eine historische tag..." undrande
2010-10-11 20:56:34

I den frågan brukar jag gilla att frågan motfrågan vad gäller Sverigedemokraternas påståenden om invandrares kriminalitet. Vad tänker de göra åt den grava manliga överrepresentationen inom brottslighet?

#260  Sv: "Eine historische tag..." Blindalina
2010-10-12 15:06:50

bra fraga! och lite svart att vara framlingsfientlig mot sitt eget kon. :)

#261  Sv: "Eine historische tag..." Blindalina
2010-10-12 15:08:06

men brottslingarna kanske bara inte har upptackt det fina med sverige an.

#262  Sv: "Eine historische tag..." Blindalina
2010-10-12 15:15:13

usch, vet att detta ar komplett tjatigt vid det har laget, men jag har inte fatt ut mitt gogol bordllo tema ur skallen. det ar sa aktuellt helt enkelt.
den har videon ( ingen kommer sakert kolla, med tanke pa hur manga tub-lankar jag postat har :) , men det ar vart det tycker jag!) ar sa bra i hur den beskriver invandring,
att alla har ratt att resa over hela jorden och att ingen kan for i helv hindra invandrare fran att komma och ta for sig helt hur de vill eftersom jorden faktiskt ar fri . (musiken ar ganska hemsk dock, men videon bra och traffande :) )

http://www.youtube.com/watch?v=zKoQgODwveE

#263  #259 doublethink
2010-10-13 16:00:34

Varför just SD? Vad tänker de andra partierna göra åt den påstådda manliga överrepresentationen inom brottslighet? Den beror bara på sexistisk diskriminering inom rättsväsendet, allt annat är uteslutet. Om du ens antyder att den kan ha något med manlighet eller den manliga könsrollen att göra är du sexist. ;)

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?