feminetik.se feminetik.se

Just nu 19 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Arbetslösa kan tvingas söka jobb som soldat


Gå till senaste inlägget#1  Arbetslösa kan tvingas söka jobb som soldat PerSiflage
2010-09-08 09:07:26

...står det i dagens Aftonblad:
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article7744…

Jag tycker det är helt OK, faktiskt. Vad är era tankar kring detta? Man kan möjligen göra en koppling till detta i dagens DN:
http://www.dn.se/nyheter/sverige/fangelse-for…

#2  Sv: Arbetslösa kan tvingas söka jobb som soldat RasmusS
2010-09-08 11:38:22

Personligen tycker jag att det är rätt sjukt. Lite som att kunna tvingas jobba på bordell, men om man inte vill sälja sex så behöver man "bara" jobba som strippa. Å andra sidan lär det bli praktiskt ogenomförbart att rekrytera folk mot sin vilja. Skulle jag ställas för ultimatumet att söka miltärjobb så hade jag nog sett till att komma blindfull till rektyteringen. Har svårt att tro att de skulle välja mig då ;)

Intressant är det också att de menar att man kan komma att skickas utomlands. Hur ställer man sig till det som förälder och hur ställer sig militärmakten till att man säger: sorry, Oskar är bara 5 år och jag vill inte lämna honom i flera veckor ensam med sin pappa/mamma så tack men nej tack till utlandsuppdragen. Eller för all del, den som helt enkelt inte vill lämna sverige utan att ha barn. Vilka ska ha rätt att neka? Alla?

Jag tror risken är stor att om vi accepterar detta nu i dag så kommer någon vilja flytta gränserna för vad som är acceptabelt i morgon och risken kan bli att man som arbetslös räknas som kanonmat. Nej tack till detta förslag. Jag skulle inte acceptera en anvisning till militären av Arbetsförmedlingen. Inte en chans eftersom det strider mot mina inre övertygelser

#3  Sv: Arbetslösa kan tvingas söka jobb som soldat vejde
2010-09-08 14:38:40

RasmusS, i Det Nya Sverige kan du nog glömma dina inre övertygelser. Ovanstående låter som ett alltför effektivt sätt att bli av med oönskade eller "överflödiga" grupper. Tänk vad fler arbetslösa som kanonmat i fjärran länder, skulle göra för arbetslöshetstatistiken? Voilá! :-)

Skämt å sido: Jag tror inte att man ska ta ovanstående förslag, alltför bokstavligt. Dels måste personen ha militär bakgrund (man måste alltså vara kvalificerad / ha rätt kompetens, som i alla andra yrken). Dels ska ingen tvingas bära vapen eller delta i stridande förband. Men det kan ju vara jobbigt nog ändå för en pacifist eller krigsskadad person, att vistas i en sådan miljö... Lite jämförbart med att tvingas jobba på bordell eller porrklubb, men du behöver "bara" stå i receptionen. Vilket vissa säkert skulle fixa, (precis som vissa fixar stridande förband med rätt motivation och träning), medan det skulle kännas otänkbart för andra.

Hela frågan handlar egentligen om var den etiska gränsdragningen går mellan att man som arbetslös (i princip) måste ta de jobb man blir erbjuden, och mellan vad som är rimligt att en arbetssökande ska behöva utsättas för. Jag tror inte att det behöver bli några problem om alla nuvarande lagar följs och tillämpas rätt - vi har ju även arbetsmiljölagar i Sverige, tack och lov.

#4  Sv: Arbetslösa kan tvingas söka jobb som soldat Ephemeer
2010-09-08 14:42:11

Det är ett låtsasproblem. Försvarsmakten kommer inte att anställa någon som soldat som inte är motiverad och kompetent.

#5  Sv: Arbetslösa kan tvingas söka jobb som soldat vejde
2010-09-08 14:51:34

Nej, det verkar ju ganska vansinnigt.

#6  Sv: Arbetslösa kan tvingas söka jobb som soldat PerSiflage
2010-09-08 14:56:55

Jag är på Ephemeers linje. Har man inte kvalifikationerna kommer man ändå inte att bli anvisad jobbet, har man dem men är omotiverad får man inte jobbet, har man dem och vill jobba inom det militära är det inte heller något problem. Precis som med alla andra jobb, men andra ord.

#7  Sv: Arbetslösa kan tvingas söka jobb som soldat RasmusS
2010-09-08 15:55:52

Tja, "kompetens" här handlar mest om en bra grundfysik. Och är man för "omotiverad" när man söker sitt jobb får man ingen a-kassa. Förhoppningsvis har ni optimister ;) rätt. Ser man till historien om hur man från myndigheters håll hela tiden flyttar gränserna för vad som accepteras och inte (tänker på integritetsfrågor etc.) så ser jag inte det som osannolikt att du blir av med a-kassan om du inte gör ditt yttersta för att få jobbet som militär om du blir anvisad "jobb" som militär oavsett din inre övertygelse.

För att inte lönerna ska pressas upp i försvaret, det har vi nog inte råd med enligt Tolgfors, så måste många söka jobb inom försvaret. Nu verkar det ju vara ett problem, dvs, att folk inte söker jobben hos FM. Och vipps dyker ett sånt här förslag upp. Luktar lite skumt här men men, det kanske bara är jag som har näsan för nära mun ;)

Men att jobba som mekaniker/kock osv. på en korvett som emellanåt befinner sig i strid innebär att man själv hamnar i strid även om man inte deltar. Skickas man till ett fältsjukhus i Afghanistan som t ex civil ingengör eller sjuksköterska och samma sjukhus blir angripet så hamnar man i strid.

Jag hoppas att det är som Ephemeer skriver, ett låtsasproblem, men tycker ändå att förslaget anger vilket riktning Sverige är på väg mot. Skulle vi ha lagliga bordeller så kan man ju anta att samma folk skulle komma med liknande krav även där. Men å andra sidan så är inte förslaget färdigformulerat än så vi spekulerar mest.

#8  Sv: Arbetslösa kan tvingas söka jobb som soldat RasmusS
2010-09-08 17:09:41

Förövrigt... det här med att vara ointresserad/omotiverad att ta "jobbet" har väl inte direkt hindrat försvarsmakten tidigare att anmäla vapenvägare som fängslats och/eller tvinga folk att göra saker mot sin vilja? ;)

#9  Sv: Arbetslösa kan tvingas söka jobb som soldat PerSiflage
2010-09-08 19:21:12

RasmusS, jag undrar om det inte blivit ett missförstånd - det står i artikeln att man ska ha haft militär bakgrund för att det ska bli aktuellt, så att ha en bra grundfysik borde inte räcka. Visserligen kan de inte svara på om det ska räcka med att ha gjort lumpen, men...

För #8 så försökte jag också få till en koppling där men lyckades inte riktigt. Jag var iofs på Ozzy i Globen igår och har bara sovit fyra timmar, så jag skyller mina lite röriga tankegångar på det =)

#10  Sv: Arbetslösa kan tvingas söka jobb som soldat Ephemeer
2010-09-08 22:09:49

Saker att säga på en arbetsintervju:
"Jag skulle antagligen inte må bra av det här jobbet och lär vara mycket sjukskriven."
"Jag vill ha 150 000 kr i månaden i lön."
"Jag planerar att skaffa barn snart."

#11  Sv: Arbetslösa kan tvingas söka jobb som soldat heffaklumpen
2010-09-08 22:46:12

...
"Jag vill hellre jobba med xyxy...."
"Det låter så tråkigt..."

#12  fler förslag TheCarolinch
2010-09-08 22:53:43

"min psykiatriker säger att vi nog kan minska på neuroleptikan snart."
"jag har lite svårt för det här med auktoriter."
"nämnde jag förresten att jag har elallergi? ni kan få numret till killen som elsanerat mina tidigare arbetsplatser, han fixar det på bara ett par veckor."
"egentligen är jag konstnär."
"min förra chef var helt cp, man skulle liksom dyka upp _varje_ dag, oavsett om man kände sig inspirerad eller inte."

#13  Sv: Arbetslösa kan tvingas söka jobb som soldat Kall
2010-09-09 09:58:23

Angående den andra länken, om vapenvägraren som ska i fängelse.
Om nu lagen som han brutit emot avskaffas, borde det inte vara så att brottet preskriberas då? Eller vad är tanken med att upprätthålla lagar som tagits bort?

#14  Sv: Arbetslösa kan tvingas söka jobb som soldat PerSiflage
2010-09-09 12:06:10

Kall, det är vad som gällde när brottet utfördes som räknas tror jag. Fast jag tycker också att de kunde låtit honom slippa som läget är nu.

#15  Sv: Arbetslösa kan tvingas söka jobb som soldat Kaiser
2010-09-09 14:06:11

Vad jag tänker säga till AF vid anvisning till Afghanistan:

"Jag älskar doften av napalm om morgonen ... "

:P

(Jag kommer inte att bli anvisad. Jag har frisedel. Jag är kronvrak. Inte ens Civilförsvaret ville ha mig.

Att jag på egen hand utbildat mig i avancerad strategi och taktik och kan hantera allt från Enfields till BFG 9000 beror på datorspel.

När kan jag åka?)

#16  #7 Kaiser
2010-09-09 14:08:39

Men Ramsus, bara TÄNK hur uppskattade de lagliga bordellerna skulle bli av alla arbetslösa som anvisats utlandstjänst i Kongo eller Gnistan!

:D

#17  Sv: PerSiflage RasmusS
2010-09-11 13:59:33

Grattis, hoppas konserten var grym :)

Du har rätt i AB står det militär bakrgrund, jag läste bara SvD:s motsvarighet och utgick från den. Å andra sidan så har otroligt många män "militär bakgrund" pga. värnplikten, så frågan är vad som avses med "militär bakgrund".

Ang nr. 8. Kopplingen var att bara för att någon var omotiverad/oengagerad/ointresserad av att göra lumpen så hindrade det aldrig Försvarsmakten (FM) att sätta dit dem eller använda sig av dem. Att någon verkar ointresserad av "jobbet" betyder inte att FM brukar tacka nej, speciellt inte i tider då kvoterna är svåra att fylla. Som nu i dag.

#18  Sv: Kaiser 16 RasmusS
2010-09-11 14:00:51

Ja jäklar,,, tänkte inte å det. Vilken win-win situation :P

#19  Sv: Rasmus PerSiflage
2010-09-11 15:59:10

Det var den :-)

Ja, det framgår inte om värnplikten ska räknas, och det vore verkligen intressant att veta.

Och du har rätt i att de inte brydde sig tidigare, vilket jag alltid tyckte var konstigt, men jag hoppas att de har fått en moderna syn nu när det inte lä'ngre är lagstadgat att göra lumpen.

#20  Sv: Arbetslösa kan tvingas söka jobb som soldat TheCarolinch
2010-09-11 16:35:56

tycker fö att det är en smärre skandal med den här killen som dömdes för värnpliktsvägran nyligen. hur vore det om rättsväsendet ägnade sig lite åt riktiga brott istället? bortsett från att jag tycker synd om killen, och att det är fel att åberopa den allmänna värnplikten när den i praktiken inte varit särskilt allmän de senaste tio åren, så är det lite av att hån att driva ett sånt fall när så många brottsoffer får vänta orimligt länge på att få sin sak behandlad.

och som sagt, stackars kille...

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?