feminetik.se feminetik.se

Just nu 18 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Är singellivet en hälsofara?


Gå till senaste inlägget#1  Är singellivet en hälsofara? Sjodin
2010-08-02 10:43:37

Allas vår Elise Claesson är i ropet igen.


http://www.aftonbladet.se/debatt/article7557567.ab

#2  Sv: Är singellivet en hälsofara? fredriktomte
2010-08-02 12:21:27

Toktant. Hennes resonemang håller inte. Bara för att man är singel är man inte "utesluten ur flocken". Jag menar, hur små tror hon flocken/stammen var på jägarsamlartiden? Två plus eventuella barn?

#3  Sv: Är singellivet en hälsofara? KarinL
2010-08-02 13:12:05

Det är väl isåfall ensamheten som borde vara en hälsofara om man ska köra flockdjursargumentet. De flesta människor brukar trivas med någon att hänga med ibland. Varför det måste vara en kärlekspartner fattar jag inte. Vänner?

#4  #1 ByggareBob
2010-08-02 13:28:57

Fast det hon skriver stämmer ... om man ser till gruppen "män". Jag har ett starkt minne av att en undersökning citerades här på Feminietik där gruppen "gifta män" och "ogifta män" jämfördes. Alla kriterier (hälsa, ekonomi, livslängd etc.) som jämfördes utföll till de gifta männens fördel.

När samma jämförelse gjordes för "gifta kvinnor" och "ogifta kvinnor" blev resultatet precis tvärt om.

#5  Sv: Är singellivet en hälsofara? vejde
2010-08-02 17:35:19

Jag håller med om att krönikören verkar blanda ihop singelliv med (ofrivillig) ensamhet och social isolering. Detta vittnar snarare om fördomar kring hur singlar lever, tycker jag. Samt förespråkar parförhållandet som det enda (?) sättet att slippa känna sig ensam och utanför!

Jag trodde att vi hade kommit längre år 2010. Jag iof att många någon gång vill hitta den stora kärleken, men det är lite en annan sak. Som sagt - krönikören blandar äpplen och päron. Fredriktomte sätter huvudet på spiken.

Byggarebob:

Betyder det att kvinnor mår bäst som singlar och män mår bäst i förhållanden? Vad beror det i så fall på?

#6  Sv: Är singellivet en hälsofara? Lili
2010-08-02 21:48:40

Varför i hele fridens namn tas det som alldeles självklart att det är avsaknaden av en manlig partner som skapar ensamheten?!

Jag har ingen pojkvän och är verkligen inte ensam!! Har massor av äkta väninnor som ställer upp i vått & torrt.

Verkar som att artikeln vill manipulera kvinnor till att inleda förhållanden i tron om att det skulle vara någon mirakelkur mot ensamhet. Detta skulle så fall bara gynna männen, ej den stackars kvinnan.

Man kan faktiskt vara mer ensam i ett dött förhållande, än som fri singel.

Och som svar på Vejdes fråga om varför män mår bäst i förhållanden medan kvinnor mår bäst som singlar,

- Jo, naturligtivs för att i ett förhållanden tenderar den uråldriga traditionella kvinnorollen att ta överhanden. Hon blir en gratis städerska, gratis kokerska, en barnavlerska och det viktigaste av allt, ett gratis ligg som alltid finns till hands.

Klart som fxxxxxn att kvinnor mår bäst som singlar!!!, vilket inte männen gillar såklart, varför artiklar som denna poppar upp med jämna mellanrum i hopp om att hjärntvätta så många kvinnor som möjligt!

Jag spyr!!!

#7  Lili kx2
2010-08-02 22:05:52

ett gratis ligg som alltid finns till hands


Det är en helt förtjusande aspekt av det fasta förhållandet som faktiskt går åt båda hållen, win-win som man säger ;-)

#8  Sv: Är singellivet en hälsofara? Ephemeer
2010-08-02 23:32:13

Min uppfattning om parförhållanden är att det brukar vara tvärtom. Två människor har sällan exakt samma sexlust, det ställer till problem när den ena vill mer och inte kan ha (tväsam) sex, och den andra vill mindre och känner sig pressad. Lose-lose imo (om man inte har turen att ha exakt samma sexlust alltså).

#9  Sv: Är singellivet en hälsofara? kx2
2010-08-03 00:01:08

Jag beklagar att du har gjort den erfarenheten. För mig är en av fördelarna med fast förhållande just möjligheten till regelbunden sex utan att behöva ragga osv. Har man fler partners än en blir säkert utsikterna ännu bättre.

#10  Sv: kx2 Lili
2010-08-03 07:52:22

[Detta meddelande har blivit raderat på grund av att författaren inte följde feminetik.se:s regler.]

#11  Lili #6 vejde
2010-08-03 10:44:06

Du tycker inte att du övertolkar lite nu?

Men jag håller med dig om att det är konstigt (om) artikeln främst riktas mot kvinnor. Det är inte vårt ansvar att lösa mäns ensamhet, lika lite som det är deras ansvar att lösa vår ensamhet. Och jag håller med om att könsroller ofta blir starkare i relationer.

Men jag har aldrig känt mig som ett "gratis ligg som alltid finns till hands" i en relation - har du det? Ditt inlägg antyder att kvinnor inte har någon egen lust... Jag har sex för att jag vill, inte bara för att min partner vill!

#12  #10 Lili kx2
2010-08-03 10:46:15

Är fitta allt män tänker på? Låtsas ni vara kära i era partners bara för att få fri och regelbunden tillgång till sex?


Haha, ingen aning... du får fråga en man :-)

#13  Sv: Är singellivet en hälsofara? vejde
2010-08-03 10:49:13

Sen vet jag inte om det alls framgår att det bara skulle gälla heteroförhållanden. Jag hoppas - för krönikörens skull - att hon lika mycket förespråkar homoförhållanden för dem som vill ha det.

Inget i artikeln säger väl att det är kvinnor som ska tillfredsställa män, utan att man ska våga tillfredsställa sina egna behov av att slippa vara ensam, inte vara rädd för nära relationer etc. Sedan vinklar krönikören det lite konservativt till att (enbart?) handla om tvåsamma parförhållanden och familjebildning. Som om enda alternativet till parförhållande är "extrem individualism", egoism eller ensamhet. Det är främst där hon gör fel. Men inte i den övriga andemeningen.

#14  Sv: Är singellivet en hälsofara? Lili
2010-08-03 10:52:11

[Detta meddelande har blivit raderat på grund av att författaren inte följde feminetik.se:s regler.]

#15  #10,#14 Lili puff
2010-08-03 10:59:37

Trollstav Lili,

Du uttrycker inte sexistiska, rasistiska eller på andra sätt diskriminerande åsikter.


Visa god debattsed. I detta ingår bland annat att visa meddebattörerna respekt. Personangrepp, förtal och smutskastning accepteras inte.

Skärp till din debattstil snarast om du vill fortsätta ha tillgång till JÄIF-forumet.

#16  till Ephemeer och kx2 fredriktomte
2010-08-03 14:17:29

Ephemeer sa:
Min uppfattning om parförhållanden är att det brukar vara tvärtom. Två människor har sällan exakt samma sexlust, det ställer till problem när den ena vill mer och inte kan ha (tväsam) sex, och den andra vill mindre och känner sig pressad. Lose-lose imo (om man inte har turen att ha exakt samma sexlust alltså).


Intressant poäng. Jag håller inte med om att det behöver vara ett stort problem att två personer inte har samma sexlust (kan t.ex. lösas genom onani eller ett öppet förhållande), men du har onekligen en poäng i det du skriver. Till det kan tilläggas att den sexuella attraktionen mellan partnerna i en långvarig relation tenderar att minska med tiden. Lever man monogamt är risken stor att det hela slutar i sexlöshet snarare än regelbunden "tillgång" till sex.

#17  till vejde fredriktomte
2010-08-03 14:20:45

vejde sa:
Fredriktomte sätter huvudet på spiken.


Tackar. :-)

vejde sa:
Men jag håller med dig om att det är konstigt (om) artikeln främst riktas mot kvinnor.


Men det gör den väl inte? Jag hittar bara allmänna resonemang om ensamhet (vilket väl får antas omfatta både kvinnor och män) och inga resonemang om kvinnors ensamhet.

#18  Sv: Är singellivet en hälsofara? undrande
2010-08-03 14:24:39

vejde sa:

Det är inte vårt ansvar att lösa mäns ensamhet, lika lite som det är deras ansvar att lösa vår ensamhet. Och jag håller med om att könsroller ofta blir starkare i relationer.

Intressant, hur långt kan det här non quid pro non quo drivas?
Jämför gärna med att kvinnor inte känner sig välkomna i de manliga bastuklubbarna, och att det anses vara något som män måste lösa. Är män välkomna i kvinnliga nätverk?

#19  Sv: Är singellivet en hälsofara? Kaiser
2010-08-03 15:10:08

Kanske är artikeln ytterligare ett uttryck för hur vårt moderna samhälle mer och mer kommit att "sjukdomsförklara" ensamhet, samtidigt som det hyllar singeliv (men bara för en specifik period, en "leka av sig"-tid innan vi ska "stadga oss" och bli "vuxna")?

Kanske hänger den ihop med att socialitet inte längre är något frivilligt, utan ett krav? Man ska aldrig vara ensam - ensamma är suspekta och kanke antaligen förmodligen nästan helt säkert pedofiler, iaf lite "konstiga" eller rentav "onormala".

FB, Twitter, boggar, communitys, sociala nätverk, ständigt nåbar alltid uppkopplad senaste statusuppdatering - en jävla massa krav på att inte vara Ensam (men gärna singel, en tid).

Ensamstående föräldrar är fortfarande lite suspekta - särskilt om det är män (kanske).

Ensamförhållanden - dvs tvåsamheter där varje aktivitet inte nödvändigtvis alltid delas av två - existerar knappt och i den mån de existerar lyfts de fram som "moderna" förhållanden. Kravet att ge upp sina singelintressen finns alltid i bakhuvdet i de flesta diskussioner; "men är inte NN med? Jasså hen är på eget håll - jaha ... har ni problem?", typ.

När blev ensamhet fult?

#20  fredriktomte och Ephemeer kx2
2010-08-03 15:10:30

Ni verkar nästan förutsätta att rimligt synkad sexlust och lust på en fast partner/fasta partners är riktiga rariteter?

#21  Sv: Är singellivet en hälsofara? kx2
2010-08-03 15:15:29

Min ursprungliga poäng hade dock mer att göra med det vejde skriver i #11. Även kvinnor har lust, och de flesta kvinnor fungerar nog inte som något slags viljelösa sexslavar åt sina män som det antyddes i #6. Således är "ett gratis ligg som alltid finns till hands" något som även kommer kvinnan till del. Njutningen är ju ömsesidig.

#22  till kx2 fredriktomte
2010-08-03 15:37:45

kx2 sa:
Ni verkar nästan förutsätta att rimligt synkad sexlust och lust på en fast partner/fasta partners är riktiga rariteter?


Raritet kanske är att ta i, men hyggligt ovanligt ja. Att man inte är synkad till 100 procent tror jag inte är något oöverkomligt problem (fast är skillnaden mycket stor är det nog problematiskt i längden), och att attraktionen inför partnern avtar med åren behöver väl inte heller vara oöverstigligt.

kx2 sa:
Min ursprungliga poäng hade dock mer att göra med det vejde skriver i #11. Även kvinnor har lust, och de flesta kvinnor fungerar nog inte som något slags viljelösa sexslavar åt sina män som det antyddes i #6. Således är "ett gratis ligg som alltid finns till hands" något som även kommer kvinnan till del. Njutningen är ju ömsesidig.


Javisst. Det är ganska lustigt att utgå från att män alltid vill ha sex medan kvinnor aldrig vill ha det. Någon extremistisk form av särartsfeminism kanske?

#23  Sv: Är singellivet en hälsofara? Ephemeer
2010-08-03 16:06:42

Ni verkar nästan förutsätta att rimligt synkad sexlust och lust på en fast partner/fasta partners är riktiga rariteter?


Det blir väl en definitionsfråga om vad som är rimligt i frågan. Jag har aldrig hört talas om en exakt synkad sexlust hos ett exklusivt par under en längre tid, medan jag har hört om många där olika sexlust är ett problem. Om man vill ha sex samtidigt i ett par så är ju det utmärkt, men jag tror att förväntningarna på sex i ett parförhållande oftare leder till problem.

#24  till Ephemeer fredriktomte
2010-08-03 17:35:58

En tanke: När saker inte funkar ådrar de sig mer uppmärksamhet än när saker funkar. Att man oftare hör om par med osynkad sexlust kan vara ett resultat av det.

#25  fredriktomte Ephemeer
2010-08-03 19:39:28

Sant, å andra sidan brukar folk vara mer måna att dölja det som inte fungerar och lyfta fram det som är bra.

#26  fredriktomte #17 vejde
2010-08-03 21:03:19

Men det gör den väl inte? Jag hittar bara allmänna resonemang om ensamhet (vilket väl får antas omfatta både kvinnor och män) och inga resonemang om kvinnors ensamhet.


Jag skrev "om", men du har säkert rätt, och jag fattar inte hur Lili kunde tolka det som hon gjorde. Kanske var det Byggarebobs #4 som blev någon slags trigger.

#27  undrande #18 vejde
2010-08-03 21:10:35

Intressant, hur långt kan det här non quid pro non quo drivas?
Jämför gärna med att kvinnor inte känner sig välkomna i de manliga bastuklubbarna, och att det anses vara något som män måste lösa. Är män välkomna i kvinnliga nätverk?


De manliga bastuklubbarna? Det har jag missat! Var är de? ;-)

Fast nu talade vi inte om nätverk utan om sällskap och partners. Skilj också på det offentliga och det privata. I den studentkår jag var med i, fick inte kårföreningar diskriminera hur som helst t ex, för att få ekonomiskt bidrag från kåren, samt kalla sig kårförening. Men privat kan man ju starta en klubb - med egna medel - där man får "diskriminera" hur mycket man vill.

#28  Sv: Är singellivet en hälsofara? Sjodin
2010-08-04 13:58:06

Eftersom jag är en faktafascist när det gäller debattörer i riksmedia så hängde jag direkt upp mig på att hon kallade föreningen Makalösa Föräldrar för en fackförening som bara söker en massa bidrag.

Är man så dåligt påläst så känns det liksom som ett slöseri med nervsynapser att fortsätta läsa resten. Mina hjärnceller har annat att stå i, om man säger så.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?