feminetik.se feminetik.se

Just nu 22 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Djuren ska betala - Boken om Similism


Gå till senaste inlägget#1  Djuren ska betala - Boken om Similism ErikaB
2010-07-26 16:50:43

Har ni sett den här boken? Djuren ska betala - Boken om Similism http://john.adenbeck.com/sv/2010/07/djuren-sk…

Den är en kritik av Feminism och ger samtidigt ett förslag till hur en ny jämställdhetsrörelse kan startas upp.

Jag tycker similism är en bra idé som är värt att sprida och bygga vidare på.

Vad tycker du?

#2  Sv: Djuren ska betala - Boken om Similism Kaiser
2010-07-26 16:57:02

Jag har precis för mig att författaren till den här boken en gång fanns på Jäif-sidan av Feminetik. Jag vill t om minnas att han startade ett sorts forum, som aldrig riktigt lyfte, för sin idé.

Det är bra :)

Fast ska jag bli jättepetig och "problematisera" så undrar jag varför han på baksidestexten sätter ett citationstcken kring"riktiga" men inte kring 'mesiga':

"En del av oss vet att ojämställdheten drabbar män också, inte bara de mesiga männen utan även ”riktiga” män.

Djuren ska betala utmanar feminism. Boken handlar om hur vi tillsammans kan skapa en bättre jämställdhetsrörelse.

Det ligger mycket i hur man formulerar sig."

Betyder det att mesiga män redan är jämställda? Eller att "riktiga" män beöer lära sig mer (vilket i sig är omöjligt, eftersom en "riktig" man redan kan och vet allt).

Ska iaf bli intressant att läsa den.

(Ja vill alltså inte skjuta ner något redan innan det lyft. Förresten är jag en notorisk felsökare i andras texter, vilket antagligen beror på att jag redan kan och vet allt ;) )

#3  Sv: Djuren ska betala - Boken om Similism Blindalina
2010-07-26 19:21:42

haha, yay similisten! :)

jag tycker begreppet similism ar helt at fanders men 60-70% av punkterna ar bra. forstar bara inte varfor man ska fa for sig att polarisera sig _mot_ feminism. alla vet att feminism ar ett uttryck som heter som det heter pga var idehistoria och att manga feminister tanker mindre svartvitt an bara i kvinnofragor. det kanns som vanligt lite fegt att man inte ger berattigad ahorarlyhordhet-och respekt at allt det manskligt jamlikhetstravande feminister har tankt och snackat om hur lange som helst.

#4  Sv: Djuren ska betala - Boken om Similism Blindalina
2010-07-26 19:22:20

samma har. ska forsoka lasa den och aterkomma om det ar ngn som bry rsig.

#5  Sv: Djuren ska betala - Boken om Similism MartinK
2010-07-27 10:45:35

Jag skall också försöka läsa den, men jag tycker att det är ett bra initiativ, nästan oavsett vad den innehåller.
Framförallt för att skapa en medvetenhet om att det finns andra sätt att se på jämlikhet än det syndabockstänk som präglar feminismen.

#6  Sv: Djuren ska betala - Boken om Similism Blindalina
2010-07-27 15:46:47

vada syndabockstank.

#7  Sv: Djuren ska betala - Boken om Similism MartinK
2010-07-27 17:06:35

Tja, de flesta feministiska analyser jag sett konstaterar i stort sett att kvinnorollen beror på hur män behandlar kvinnor och att mansrollen beror på hur män behandlar varandra (senast sågs den t.ex. i diskussionen kring feministiska mansforum).
Det enda försöket till förklaringen till varför män gör som de gör/mansrollen ser ut som den gör är att män vill ha makt. Men ofta så konstateras bara att mansrollen ser ut som den gör pga mansrollen, i nån sorts cirkelresonemang.

För mig är det här klockrent syndabockstänk.

#8  Sv: Djuren ska betala - Boken om Similism udd
2010-07-28 23:19:43

Jag tror författaren tar sig lite vatten över huvudet här.

Boken sa:
En av bristerna med feminism är att den rörelsen inte intresserar tillräckligt många människor för att vara stark. Similism måste attrahera fler människor än feminism för att det ska kännas vettigt att fortsätta utveckla rörelsen.


Seriöst? Det är nog inte så lätt att skapa en rörelse som är starkare än feminism bara sådär liksom.

Det roliga är dock att detta ska mätas på en sida om similism. Eftersom just den sidan är en av få (den enda?) om det begreppet går det nog att anta att alla som ens har hört talas om similism har varit inne där. Däremot är (troligtvis) endast en liten liten bråkdel av alla feminister inne där.

#9  Udd heffaklumpen
2010-07-28 23:27:33

Välj EN definition av feminism och se hur stark den rörelsen är sen.

#10  Sv: Djuren ska betala - Boken om Similism udd
2010-07-29 12:15:53

Det är sant att det finns många olika definitioner av feminism, men så är det troligtvis med de flesta stora rörelser. Om similism eller något annat skulle bli lika stort skulle det troligtvis finnas rätt många olika varianter av det också.

Jag har inte läst hela boken men av det jag sett finns det inget väl definierat program där heller (av typen "och när det gäller RUT-avdrag ska alla similister tycka SÅ HÄR, och när det gäller porr så ska alla tycka SÅ HÄR", osv.)

#11  Udd heffaklumpen
2010-07-29 19:15:25

Ju bredare man gör en rörelse desto fler kan naturligtvis bekänna sig till den, men samtidigt betyder bekännelsen allt mindre.

#12  Udd #10 ErikaB
2010-07-30 11:29:04

Du undrar vad similister tycker om RUT-avdrag och liknande frågor. Något som inte nämns i boken, men jag tycker det framgår av följande kapitel.

* Är det ett jämställdhetsproblem eller inte
* Mixa med olika politiska inriktningar
* Behåller fokus

Alltså att om det är lika många kvinnor som män som ansöker om RUT avdrag så är området "ansöka om RUT avdrag" jämställt.
Om det är lika många kvinnor och män som blir beviljade RUT avdrag så är det området jämställt. Om storleken på RUT avdraget i snitt är lika stort för kvinnor och män så är det området också jämställt.

Om det däremot är en stor obalans mellan kvinnor och män på något område så är det ojämställt.

Frågan om det över huvud taget ska finnas ett RUT avdrag eller inte är en annan politisk fråga.

Men den politiska frågan kan också ses ur ett genusperspektiv. Är det en stor obalans mellan kvinnor och män i deras åsikt om RUT avdrag?. Kanske är det en majoritet kvinnor som vill ha RUT avdrag?, vad kan det bero på? Är det nån könsroll som ligger och spökar? I så fall är det ojämställt och en fråga som similism tar upp.

Så hanteringen av RUT avdrag kan i teorin vara jämställd. Lika många som söker, beviljas och lika stora belopp. Samtidigt kan den separata frågan om RUT avdragets existens vara en fråga som är ojämställd.

Du misstänker att Similism också kommer att förgrenas om det blir stort. Det finns ett kapitel Similism.org behåller kontrollen där det står om hur olika förgreningar kan undvikas.

#13  Blindalina #3 ErikaB
2010-07-30 11:39:17

Det står i boken

Så ni vill inte motarbeta feminism?
Nej, feminister får göra sin grej. Vi tycker det är bra att feminister engagerar sig i att påverka samhället till det bättre. Similism kan existera sida vid sida med feminism.


Jag får känslan av att han visst respekterar feminism. Hänger inte riktigt med i vad du menar med Polarisering?

#14  Kaiser #2 ErikaB
2010-07-30 11:47:29

Det där med citationstecknen är en gåta. Märkligt att ha på bara ett ställe.

Jag sökte på "Problematisera" i boken och följande kom fram:

Genusforskare pratar om att ”problematisera” mansrollen. Andra pratar om att avskaffa könsrollerna eller krossa patriarkatet. Som att vi vill ha mer problem eller tappa hela vår identitet som kvinna eller man? Eller krossa samhället som det ser ut idag? Vi skippar det akademiska fackspråket och det politiska kampspråket eftersom det så lätt missförstås. Istället använder vi inom den similistiska rörelsen ett vanligt språk och formulerar det hela på ett sätt som uppfattas som positivt.


Kanske är det läge för en mer verklighetsnära rörelse som "gemene man" kan hänga med i?

#15  Sv: Djuren ska betala - Boken om Similism Kaiser
2010-07-30 12:33:03

Fast om man bortser från doktorsavhandlingar och ambitiösa C-uppsats-författare med huvvet för djupt i Judit Butler är nog språket med vilket feminism diskuteras ganska lättförståeligt. Sant, det innehåller begrepp som för någon som aldrig hört talas om det kan tyckas märkliga - men så är det i alla sammanhang. Exegetik, t ex, vem vet egentligen vad det är? Eller offside?

Kanske menas det i similismen att framförandet av feministiska åsikter ska ske på ett sådant sätt att ingen kan som framför dem kan misstänkas för att vara feminist.

Något sådant vill ju inte en "riktig man" mistänkas för att vara.

#16  Sv: Djuren ska betala - Boken om Similism Kaiser
2010-07-30 12:33:56

Ett "kan" sak bort i #15. Gissa vilket.

#17  Sv: Djuren ska betala - Boken om Similism Kaiser
2010-07-30 12:34:23

Och de ska förstås vara "ska", inte "sak".

*forniter*

#18  Sv: Djuren ska betala - Boken om Similism Blindalina
2010-07-30 14:50:23

#15
eller hur. alternativt det ar lite jobbigt att tanka i storre sammanhang.

#19  Sv: Djuren ska betala - Boken om Similism Blindalina
2010-07-30 15:00:41

#13 erikab

helt enkelt att om man formerar sig i en ny konstellation dar man inte vill forknippas med feminism. jag forstar delar av att man vill frascha till vad man tycker ang. konsroller, men jag tycker ocksa det ar fegt samt mycket oklokt att inte vilja blanda in feminism.

jag har -minsann- varit feminist i typ 15 ar nu. jag tanker sjalv och det gar inte att applicera en forformulerad asikt pa min feminism. min feminism handlar om att man i en del sammanhang, parallellt med hur man lever sitt liv, kan anvanda ett kritiskt, medvetet oga om hur vi som manniskor betraktar genus och konsroller, kulturellt som samhaelligt politiskt som privatpolitiskt. alltsa bade man och kvinnor och vaduville. jag haller inte med om vad precis alla andra feminister anser, framforallt har jag ett tvarkonat perpektiv, alltsa att bade man och kvinnors konsroller liksom hor ihop och mans villkor intr. mig lika mkt.

genom att " ta avstand" fran feminism bara for att man inte haller med en del feminister forsvarar man verkligen laget for tanken och utveckling.
man kan inte kontrollera uppfattningar om komplexa saker genom att skapa sma falanger som begransar istallet for utvecklar.

forutom det uppenbara att det ar fanigt orespektfullt mot de som kampat for jamlikhet via feminism att inte erkanna feminism som en god tankekulle av mixade, vardefulla tankestromningar. att bygga pa.

#20  Sv: Djuren ska betala - Boken om Similism Blindalina
2010-07-30 15:03:00

och sen ar namnet similism sa himla fel. :D vada, vi liknar vagt varandra? anda. trots allt. ;P

#21  Sv: Djuren ska betala - Boken om Similism Blindalina
2010-07-30 15:06:38

och man maste inte halla med om allt som talats i feminismens namn for att kunna anvanda sig av tankar som tankts feministiskt. det ar, tack och lov, inte som socialism eller liberalism, feminism ar mer filosofiskt, tillatande och oppet.

#22  Sv: Djuren ska betala - Boken om Similism Blindalina
2010-07-30 15:10:16

"Kanske är det läge för en mer verklighetsnära rörelse som "gemene man" kan hänga med i? "

det kan jag daremot halla med om, men fattar anda inte varfor inte feminism kan ha sitt i det. kanske man tycker sa om man far sitt inmundigande av feminism via kronikor av trotta politrucker i media, men nar jag pratar feminist-inspirerat med kompisar pratar man val mera i ordalag av (mkt generellt har) " men borde inte killar och tjejer kunna stalla samma krav "- valdigt enkelt och sen lattsamt beroende pa fragan i fraga.

#23  Sv: Djuren ska betala - Boken om Similism Blindalina
2010-07-30 15:11:11

varfor krangla till det?? :)

#24  #21 Blindalina MartinK
2010-07-30 15:24:21


feminism ar mer filosofiskt, tillatande och oppet


Jo, hur öppet och tillåtande det är kan man ju se på att snart sagt varenda tråd i Diskussion slutar i tjafs om vem och vad som är riktig feminism...

#25  Sv: Djuren ska betala - Boken om Similism Blindalina
2010-07-30 15:52:06

ja, folk far saga vad de vill. folk, i gemen, tanker valdigt olika. thats life. det ar bra att folk kan tanka pa egen hand, alltid hittar man nagon som forstar en.

#26  Sv: Kaiser (#2) Linus
2010-07-31 13:34:00

Kaiser sa:
Fast ska jag bli jättepetig och "problematisera" så undrar jag varför han på baksidestexten sätter ett citationstcken kring"riktiga" men inte kring 'mesiga':

Det är ett helt riktigt bruk av citationstecken som signalerar att ordet "riktiga" avses i en lite annan mening än den normala (dvs. "korrekta", "reella" eller "verkliga"). Utan citationstecken kring "riktiga" så kunde någon med gravt nedsatt förståelse för mänsklig kommunikation få för sig att mesiga män bokstavligt talat inte är verkliga män (på samma sätt som att en leksakspistol inte är en riktig pistol eller att en skådespelare utklädd till polis inte är en riktig polis). Några sådana problem finns inte med ordet "mesiga" och därför behövs inga citationstecken kring det.
Betyder det att mesiga män redan är jämställda?

Om ojämställdhet inte bara drabbar mesiga män, utan också omesiga ("riktiga") män, så kan ju näppeligen mesiga män redan vara jämställda.

----------------

Angående boken så verkar den, i alla fall efter en snabb titt, mest vara ett uttryck för ytlighet: ordet "feminism" är dåligt, ordet "similism" är bra, så låt oss ägna massor av tid och kraft åt att pusha det sistnämnda. Ungefär som att avsätta 50 miljoner kr och 1 år till att designa en ny logo.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?