feminetik.se feminetik.se

Just nu 26 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Pliktskyldighet och känsla


Gå till senaste inlägget#1  Pliktskyldighet och känsla MyLibido
2010-07-22 11:26:09

På min tur genom mitt gamla fosterland återstiftade jag bekantskapen med Sveriges radio, framför allt P1. En liten kulturschock i sig. Men det var ett exempel som jag ville återge.

Ämne: Kaniner i innerstan

Stockholm hade tvingats skjuta ned runt 80% av beståndet pga att de med sina gångar hotade att rasera ett antal hus på Kungsholmen och annorstädes. Stadsjägaren hade fått denna uppgift.

Intervju av kvinnlig reporter med stadsjägaren. Fråga efter att denne berättat att han skjutit ett tiotusentals kaniner.

- Hur kändes det då?
- Ja det var ju tyvärr nödvändigt. Det var ju mitt jobb.
- Ja, men hur KÄNDES det?
- Jaaa jag vet vart du vill komma med...
- Ja men tala om hur det kändes då? Det kanske kändes bra att skjuta kaniner. Vad vet jag.

Han kom undan frågan, fast med svansen mellan benen. Förutom det lätt omoraliska att gå efter någon utan någon som helst medievana med ledande frågor, slog det mig hur reportern och jägaren kom från två helt skilda begreppsvärldar. En där jobbet och plikten föregick alla känslor, och en där känslorna alltid har en framträdande roll.

När jag återgav, i mer neutrala ordalag, situationen för vänner och bekanta på en bjudning nyligen var reaktionen stramt könssegregerad. Kvinnorna uttryckte sin förfäran över att behöva göra ett sådant jobb; männen tyckte frågan var respektlös och svaret självklart - ett jobb är ett jobb.

Vi har ju tidigare diskuterat i all evighet om att en av anledningarna till löneskillnader mellan män och kvinnor är att män har högre benägenhet att godta ett jobb de kanske inte tycker om om det betalar bra. Kvinnor däremot fäster betydligt större värde vid livskvalitet, grovt sagt.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?