feminetik.se feminetik.se

Just nu 18 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Feminism och mödraskap


Gå till senaste inlägget#1  Feminism och mödraskap Sjodin
2010-07-04 10:11:15

Jag hade en intressant debatt på ett annat, stort socialt nätverk med en blivande mamma där jag framhöll att hennes feministiska värderingar verkade ändras i samband med ett graviditeten fortlöpte. Vi kan väl lite slarvigt säga att de åsikterna vreds högerut så tror jag ni förstår vad jag menar.

Jag sammanfattade slutligen debatten med att hon argumenterade som en kristdemokrat. Då blev hon sur.

Är det en trend vi ser framför oss? Faller de feministiska värderingarna samman när man inser att man har en bebis som faktiskt är min,min,min och som staten ska ge fan i att bestämma över vad gäller mammadagar och sådant?

#2  Sv: Feminism och mödraskap KarinL
2010-07-04 11:57:39

Jag vet inte om det är en trend eller alltid varit så, men jag tycker mig märka att det är svårare att upprätthålla vissa feministiska värderingar som nybliven förälder. Det har jag både märkt själv och hos andra. Dock tror jag inte att "de faller samman" på grund av att man "fått besök av verkligheten" eller så, bara att det man trodde var så enkelt innan man blev helt bitchslaped av alla känslor, var inte så enkelt...

Och den förståelsen kanske man måste ha. De feministiska värderingarna kommer ju tillbaka ganska snabbt när man kommit i de vanliga gängorna igen.

#3  Sv: Feminism och mödraskap targash
2010-07-04 11:59:45

Snarare är det så att så länge man inte har en kaka kan man inte äta den. Men så fort man har en kaka så vill man både äta den och ha den kvar.
Alltså de vill ha alla fördelar inga nackdelar och ska själva bestämma över fördelarna och nackdelarna.

#4  KarinL Sjodin
2010-07-04 12:33:35

De feministiska värderingarna kommer ju tillbaka ganska snabbt när man kommit i de vanliga gängorna igen.


Så feministiska värderingar används enbart när de passar?

#5  Sv: Feminism och mödraskap KarinL
2010-07-04 12:47:35

Det var ju inte vad jag sa. Jag sa att det finns svårigheter.

#6  Sv: Feminism och mödraskap TheCarolinch
2010-07-04 13:28:30

targash

vilka kakor pratar du om?

är det i överhuvud taget möjligt för dig att föreställa dig att feminism inte innebär att man som kvinna vill krama största möjliga nytta av tillvaron? det är den typen av sippa kommentarer som effektivt dödar all vidare diskussion. jag skulle lika gärna kunna anklaga alla män som kritiserar feminismen för att bara vilja slippa diska och få fortsätta slå sina fruar ifred.

feminism handlar om att ifrågasätta omvärlden och att granska sig själv. den är ingen enkelbiljett till ett bekvämare liv, om du trodde det, snarare tvärt om.

#7  Sv: Feminism och mödraskap TheCarolinch
2010-07-04 13:31:21

sjodin

the same goes for you... kan vi inte bara försöka hålla oss till ämnet och diskutera sakfrågan, istället för att göra surmagade antaganden om motståndarens bevekelsegrunder?

#8  Sv: Feminism och mödraskap KarinL
2010-07-04 13:58:05

Föräldraskapet är skitsvårt. Det man först sa om andras ungar att så där ska minsann inte mina barn bli, visade sig visst inte vara så lätt. Privilegiet att få en alldeles egen unge i famnen kanske ruckar på ens tidigare åsikter om abort. Pressen på att vara en god förälder, att alltid finnas där, att uppfostra rätt, samtidigt som pressen på att inte försaka sig själv, blir ett damn if you do and damn if you don't-problem.

Feministiska värderingar som var så enkla att upprätthålla innan man fick den där knodden, gör att man känner sig som en dålig kvinna, en dålig feminist. "Fan också, jag kunde inte." Föräldraskap gör så jävla mycket med en, som man kanske inte kan styra själv. Som TC skriver, feminism handlar bland annat om att granska sig själv. Om det visar sig att feministen inte kan upprätthålla sina feministiska värderingar, är det rätt att döma ut henne då? För att hon inte höll fast? Är det inte ganska häftigt hur påverkad man blir? Det är därför jag menar att det behövs förståelse. Feminister drabbas också av hormoner. Feminister måste också få utrymme att ändra sig, göra fel. Just därför tyckte jag trådstarten var intressant. Och av samma anledning som Tc skriver, tycker jag också att för att inte tråden ska dö ut, behövs kanske en gnutta förståelse för att feminister också är människor.

#9  #6 TheCarolinch MartinK
2010-07-04 14:16:24


det är den typen av sippa kommentarer som effektivt dödar all vidare diskussion. jag skulle lika gärna kunna anklaga alla män som kritiserar feminismen för att bara vilja slippa diska och få fortsätta slå sina fruar ifred.


Ja, du nöjer dig generöst nog med att i stället anklaga dem för att vara bittra och tro att kvinnor är onda, vilket förstås är mycket bättre.. http://www.feminetik.se/diskutera/index.php?f…

#10  Sv: Feminism och mödraskap TheCarolinch
2010-07-04 14:43:11

martink

ja, när bitterhet och antagandet om kvinnors allmänna egoism och ondska ligger till grund för ens argumentation, då får man räkna med att jag påpekar det.

och kan man inte hålla isär vad man tycker om kvinnor, och vad man tycker om feminism så får man räkna med att jag påpekar det med.

har du problem med det?

#11  Sv: Feminism och mödraskap TheCarolinch
2010-07-04 14:48:09

när alltfler jäifare nöjer sig med att skriva inlägg som bara går ut på "jaha, det var väl just vad man kunde vänta sig av kvinnor, jojo, äta kakan och ha den kvar, och egoistiska är de också, blablabla, etc, repeat until key pressed, osv osv..." så har vi ett problem, därför att det inte går att föra en vettig diskussion om hälften av inläggen utgörs av ampra kommentarer utan någon argumentation alls.

#12  #10 TheCarolinch MartinK
2010-07-04 15:06:47


ja, när bitterhet och antagandet om kvinnors allmänna egoism och ondska ligger till grund för ens argumentation, då får man räkna med att jag påpekar det.


Ja, precis som att man får räkna med att folk påpekar när bitterhet och antaganden om mäns allmänna egoism och ondska ligger till grund för ens argumentation.


och kan man inte hålla isär vad man tycker om kvinnor, och vad man tycker om feminism så får man räkna med att jag påpekar det med.


Frågan är väl snarare om du klarar att hålla isär åsikter om feminism och om kvinnor?


har du problem med det?


Ja, jag har problem att förstå varför samma argument räknas som bitterhet och ondska bara för att man byter kön på den det handlar om.

#13  #11 TheCarolinch MartinK
2010-07-04 15:10:41


när alltfler jäifare nöjer sig med att skriva inlägg som bara går ut på "jaha, det var väl just vad man kunde vänta sig av kvinnor, jojo, äta kakan och ha den kvar, och egoistiska är de också, blablabla, etc, repeat until key pressed, osv osv..." så har vi ett problem, därför att det inte går att föra en vettig diskussion om hälften av inläggen utgörs av ampra kommentarer utan någon argumentation alls.


Till skillnad från att tolka JÄIF:are som att de är bittra och tycker att kvinnor är onda, för det ger ju en vettig diskussion.. ?
Vad sägs om att leva som du lär, eller, vilket kanske är enklare, hålla sig till KS forumet?

#14  #6 TC targash
2010-07-04 15:23:45

TheCarolinch sa:

är det i överhuvud taget möjligt för dig att föreställa dig att feminism inte innebär att man som kvinna vill krama största möjliga nytta av tillvaron?

Nej. Inget har någonsin visat på motsatsen. Hur var det nu med rösträtten och värnplikten? Vilket köns rösträtt var villkorat?

#15  Sv: Feminism och mödraskap TheCarolinch
2010-07-04 15:27:50

martink

jag vill inte bara diskutera könsseparatistiskt. jag är bara trött på griniga inlägg som enbart går ut på att misstänkliggöra feminister och kvinnor.

det finns en hel del jäifare som förmår föra en konstruktiv diskussion. läs och lär!

#16  Sv: Feminism och mödraskap TheCarolinch
2010-07-04 15:28:35

targash

ok, så vad går då antifeminism ut på? och vilka är dina egna bevekelsegrunder?

#17  Sv: Feminism och mödraskap Farrell
2010-07-04 15:36:28

Vilka skickas ut i krig? vilka utför de farliga arbetena? Vilka gör rymdraketer, datorer, telefoner och vilka gör sexleksaker?
Kvinnan är det underordnade könet!??

Man kan inte föra en vettig diskussion med någon människa som utgår från felaktiga premisser, det är fakta och det är JÄIF:arnas uppgift att upplysa feminister om hur lurade de blivit från första början.

Den dagen feminister inser att patriarkat, underordning, strukturer mm bara för Oss närmare ett krigstillstånd just p g a eran karta inte stämmer med verkligheten (+ att den skapar manshat)

Är helt enkelt övertygad om att JÄIFare, som de goda föräldrar de är, bara väntar in barnets första ord. Lampa...ljus....heureka:
There is no oppression and men are not born with a silverspoon..

Vi väntar tålmodigt..... men under resans gång måste vi tala om och rätta barnet då de börjat tala i tungomål istället för klarspråk

#18  #16 TC targash
2010-07-04 15:57:16

Vadå anti-feminism? Vem snackar om anti ism här?
Antifeminism är ingen rörelse. Bara en beteckning på en massa olika grupperingar som inte gillar feminism. Massa skitsnack fick jag lära mig om "antifeminister" när jag pluggade genusvetenskap. De var sexister, vita män, kände sig hotade m.m. Personligen så har jag aldrig mött så mycket sexistiska tankegångar som när jag pratat med feminister och vad de själva skriver.

Jag är om något humanist. Jag arbetar för jämlikhet.

#19  TheCarolinch Sjodin
2010-07-04 15:59:43

Ah.. du avfärdar mitt inlägg genom att kalla det bittert. Så elegant..

Min fråga var seriöst ställd, om du nu inte trodde det.

Jag får uppfattningen att feministiska värderingar plockas fram när verkligheten tillåter det. När kvinnor, eftersom de är i förkrosssande majoritet som mammor, blir just mammor så verkar feministiska teorier väga lätt.

Är inte teorierna starkare än så?

#20  Sv: Feminism och mödraskap TheCarolinch
2010-07-04 16:23:32

sjodin


elegant? ditt inlägg #4 var knappast elegant, men skjut gärna budbäraren om du prompt vill.

vad är det du vill ha sagt? att feminister är oppurtunister? elegant argumentation.

de feministiska teorierna står och faller inte med hur enskilda människor beter sig när de får barn. jag är den första att kritisera kvinnor som anser att deras barn tillhör dem allena. om man bortser från den sk livmoderfeminismen, så brukar de flesta feministiska teorier problematisera likställandet mellan "förälder" och "kvinna", och mellan "kvinna" och "moder".

jag tror att kvinnor i större utsträckning klamrar sig fast vid sin föräldraroll än män för att deras roller utanför hemmet har varit så begränsade. är mamma allt man kan bli, så kommer man nog att försöka hålla på sitt revir. i takt med att kvinnors möjligheter utanför hemmet ökar, minskar också fixeringen vid mammarollen. vilka kvinnor är det som tar ut vårdnadsbidrag eller lejonparten av föräldraförsäkringen? knappast de högutbildade kvinnorna med stimulerande jobb.

personligen har jag bara att förlora på mammakvinnorna, eftersom jag inte har barn, utan tänker plugga och jobba. andra kvinnors val att satsa på familjen drabbar mig tyvärr indirekt genom den kollektiva bestraffning som arbetsmarknaden utsätter kvinnor för.

men jag tycker inte riktigt att det ankommer mig att sätta mig till doms över att lågbetalda kvinnor i kommunal sektor som saknar såväl möjligheter till avancemang som till inflytande över sina arbeten, tar ut så mycket föräldraledighet som möjligt.

#21  Sv: Feminism och mödraskap TheCarolinch
2010-07-04 16:27:42

farrell sa:
det är JÄIF:arnas uppgift att upplysa feminister om hur lurade de blivit från första början.


det var ju mycket omtänksamt av dig, men det är någonstans i och med den uppfattning som alla möjligheter till vettiga samtal dör en plågsam död.

#22  TC KarinL
2010-07-04 16:43:34

Fast jag tycker inte att tendensen att bara definieras eller vilja definiera sig utifrån mammarollen, finns hos bara lågutbildade kvinnor. Det finns enligt mig i alla samhällsklasser. Jag är från början en lågutbildad mamma, men som nu studerar till en akademisk examen. Jag är i förållande till normen en ung mamma och uppfyller knappast några kriterier för hur man ska göra. (resa, knulla, plugga, sen slå sig ner) Det jag däremot märkt är hur många högutbildade föräldrar använder sina barn som livsprojekt när de gjort allt det där och sedan har barnen kvar att leva för och utvecklas genom. Min egna teori och möjligen fördomsfull. Så problemet ligger ju kvar där oavsett vilken samhällsklass man tillhör. Morsaepitetet med sina do's and don'ts.

#23  #20 TC targash
2010-07-04 16:56:53

Du har en naiv syn på saker och ting. De flesta kvinnor vill ha kakan och äta den (män med men de saknar makt). Att kräva mammaledighet osv är bara ett steg i detta. Ingen hindrar kvinnor från att bli chefer osv mer än dem själva. Finns ingen diskriminering att tala om. Bara bristande intresse. Varför slita häcken av sig när någon annan kan göra det åt dig? Hur många förhållanden finns det där kvinnan är den som har högst ekonomisk status?

Sen kvinnor som väljer att inte skaffa barn har bättre löneutveckling än män som inte har barn. Så att du som kvinna "straffas" för att andra kvinnor skaffar barn är ja helt påhittat.

#24  Sv: Feminism och mödraskap TheCarolinch
2010-07-04 17:12:04

karinl

jag uttryckte mig nog lite onyanserat, jag menar såklart inte att mammaprojektsfixeringen enbart finns hos lågutbildade. men om jag inte missminner mig säger statistiken att lågutbildade tar ut mer föräldraförsäkring och vårdnadsbidrag.

sen verkar det som om många medelklasskvinnor gör ett slags allmänt livsstilsprojekt av sina barn, men det sker oftast parallellt med karriären.

#25  Sv: Feminism och mödraskap TheCarolinch
2010-07-04 17:20:05

targsh

kvinnor väljer fritt, diskrimineras aldrig och får vad de förtjänar, skriver du- sen anklagar du mig för att vara naiv...

löneglappet mellan män och kvinnor tar fart i den ålder då folk bildar familj, men även de kvinnor som inte gör det halkar efter- varför? jag tror att det bygger på att även barnfria kvinnor betraktas som potentiellt opålitliga ur arbetsmarknadens ögon. hur ska en presumtiv arbetsgivare kunna veta att inte just jag tänker yngla av mig, vara föräldraledig och vabba i all oändlighet, med allt vad det innebär av bekymmer för denne? hellre då satsa på en man, skulle han ändå skaffa barn, så blir han väl borta max nån månad eller nåt.

har du några belägg för att barnfria kvinnor skulle särbehandlas positivt får du gärna belägga det också.

du är för jämställdhet, skriver du. men så länge man inte vill erkänna några orättvisor så blir det ingen sådan.

#26  #8 ByggareBob
2010-07-04 18:09:33

KarinL sa:
Feministiska värderingar som var så enkla att upprätthålla innan man fick den där knodden, gör att man känner sig som en dålig kvinna, en dålig feminist. "Fan också, jag kunde inte." Föräldraskap gör så jävla mycket med en, som man kanske inte kan styra själv. Som TC skriver, feminism handlar bland annat om att granska sig själv. Om det visar sig att feministen inte kan upprätthålla sina feministiska värderingar, är det rätt att döma ut henne då? För att hon inte höll fast? Är det inte ganska häftigt hur påverkad man blir? Det är därför jag menar att det behövs förståelse. Feminister drabbas också av hormoner. Feminister måste också få utrymme att ändra sig, göra fel. Just därför tyckte jag trådstarten var intressant. Och av samma anledning som Tc skriver, tycker jag också att för att inte tråden ska dö ut, behövs kanske en gnutta förståelse för att feminister också är människor.

Oj, jag fick lov att läsa det här inlägget igen. Det här är heavy stuff! Skulle en man kunna skriva något liknande om kvinnor utan att omedelbart stämplas som biologist?

#27  KarinL Sjodin
2010-07-04 18:25:48

Det är väl ingen som "dömer ut" någon kvinna för att hon omvärderar åsikter som hon uppenbarligen inser inte fungerar i praktiken? Snarare är det väl ett tecken på storhet att man kan säga att var sak har sin tid.

Det som jag reagerade på är detta att man påstås ta tillbaka sina feministiska värderingar när barnet blivit lite större. Vad är finessen med det? Ska man ta tillbaka nåt som man konstaterat varit fel bara av principiella skäl när det verkar börja passa en bättre? Tala om opportunistiskt.

#28  #25 TC targash
2010-07-04 18:28:38

Nä kvinnor diskrimineras ytterst sällan. De som främst drabbas av diskriminering är män vilket anmälningarna till Jämo rätt tydligt påvisade.

TC sa:

jag tror att det bygger på att även barnfria kvinnor betraktas som potentiellt opålitliga ur arbetsmarknadens ögon. hur ska en presumtiv arbetsgivare kunna veta att inte just jag tänker yngla av mig, vara föräldraledig och vabba i all oändlighet, med allt vad det innebär av bekymmer för denne? hellre då satsa på en man, skulle han ändå skaffa barn, så blir han väl borta max nån månad eller nåt.

Nu är det ju så att det inte stämmer. Bara feministiska fantasier.


har du några belägg för att barnfria kvinnor skulle särbehandlas positivt får du gärna belägga det också.

Särbehandlas positivt? Kvinnor utan barn satsar tydligen mer på karriären än män utan barn. Förmodligen därför männen ifråga är barnlösa.


du är för jämställdhet, skriver du. men så länge man inte vill erkänna några orättvisor så blir det ingen sådan.

Är för jämlikhet, är något annat. Inga orättvisor när det gäller lönesättning och anställning av kvinnor nä. Jag har svårt att se att kvinnor drabbas av några orättvisor alls, till följd av stereotyper osv, i dagens samhälle. Men mitt främsta intresse är lagstiftning och statens behandling av sina medborgare.

Du kan gärna hänvisa till någon lista på påvisad generell diskriminering av kvinnor i Sverige.
Vad är det för orättvisor som kvinnor i gemen drabbas av i Sverige idag? Vad är svårt med att vara kvinna i dagens Sverige?
(Inte för 100 år sedan, inte 50 år sedan inte 20 år sedan. Utan idag).

#29  TC Sjodin
2010-07-04 18:28:47

Hur vore det om du tog och diskuterade sakfrågan själv? Du tar själv priset som mest surmagad härinne just nu.

#30  TheCarolinch #10 heffaklumpen
2010-07-04 18:30:31

ja, när bitterhet och antagandet om kvinnors allmänna egoism och ondska ligger till grund för ens argumentation, då får man räkna med att jag påpekar det.
Märkligt då att det det inte fanns någon sådan bakgrund i argumentationen, så de antagandena måste ha kommit från dina egna fördomar, men det är säkert ok om man är en upplyst feminist. Då är man ju automatiskt bäst på att berätta för andra om deras fördomar men själv har man naturligtvis inga eller också är man "medveten" om dem och låter dem inte alls påverka sin argumentation, sure.... Om nu feminism handlar om att granska sig själv så är det kanske dags att börja med det någon gång.

#31  Sv: Feminism och mödraskap Farrell
2010-07-04 18:32:46

"det var ju mycket omtänksamt av dig, men det är någonstans i och med den uppfattning som alla möjligheter till vettiga samtal dör en plågsam död."

Precis min poäng TC :-)
Är du sugen på att prata jämställdhet ur premissen "männens underläge" och "kvinnlig överordning" ?

Jo, det var en retorisk fråga.

#32  Sjodin KarinL
2010-07-04 18:37:44

Jag menar inte att man just i denna tråd gjort det, jag tycker det är lite allmänt så snacket går, om man får lov att generalisera lite. (Däremot tycker jag den här tråden utvecklats till det vanliga gamla tjafset och sakfrågan och trådstarten glöms bort.)
Grejen är den att jag tror inte det handlar om att vissa åsikter inte fungerar i praktiken. Jag tror det handlar mer om att barnet omkullkastar en så pass att de värdeingar man hade innan, inte känns lika viktiga. Sen tror jag inte det är så för alla feminister, men en del. På samma sätt kan man dra parallellen som jag gjorde innan, detta med att man tror man vet hur barn ska uppfostras innan man själv har ett. Därefter blir man tvungen att omvärdera. Jag har lite svårt att få fram vad jag menar, men jag tror absolut inte det handlar om att ta tillbaka något för att det passar. Jag menar, det är ju cynism i sin ädlaste form, om du ursäktar. Däremot är det ju ett tecken på att livet är kantat av massor av svårigheter.

Sen vet jag inte heller om det är så att man tar tillbaka de feministiska väreringarna, efter en tids "semester" från dem. Bara det att man får lite perspektiv efter ett tag, och inser att världen är densamma som innan man fick barn och man hittar ut från sin bubbla igen. Och kommer ikapp sin feministiska kamp. För att dra en parallell till mig, var jag nästan tvärtom när jag fick mitt barn. Till slut kände jag att min bebis fick bli som en trofé för mina feministiska värderingar, och min kamp. Och det är ju också fel. Men som sagt, även feminister drabbas av hormoner...

#33  Sv: Feminism och mödraskap TheCarolinch
2010-07-04 19:07:29

farrell

jag är inte intresserad av att bli predikad för. men säg gärna till när du känner för att föra en diskussion på lika villkor, så kan vi ju prova.

#34  Sv: Feminism och mödraskap TheCarolinch
2010-07-04 19:09:01

heffaklumpen

vsb

#35  Sv: Feminism och mödraskap TheCarolinch
2010-07-04 19:18:15

som karinl redan är inne på kan livet, tex föräldraskap, bjuda på erfarenheter och känslor man inte räknat med. på samma sätt kan livet se sådant ut, att man inte kan leva fullt ut enligt sina ideal (hur många gör egentligen det...?) att stämpla det som opportunism tycker jag är orättvist. kompromissar inte alla människor med sina ideal för att få livet att fungera, feminister eller ej?

sen är väl frågan om man kan använda kvinnors eller feministers beteenden som bevis för huruvida feminismen som teori är giltig eller inte. det tycker jag nämligen inte att man kan, en teori är mer än dess eventuella anhängare.

#36  TC Sjodin
2010-07-04 19:36:26

kompromissar inte alla människor med sina ideal för att få livet att fungera, feminister eller ej?


Visst är det så. Min erfarenhet är dock att feminister sällan erkänner att deras ideal kanske inte var så vattentäta som de verkade när verkligheten tränger sig på.

Sen kan man rycka på axlarna åt att man måste kompromissa ibland, visst. Men om man driver stenhårt t.ex. delad föräldraförsäkring för att sedan, när man står inför fullbordat faktum, själv vill bestämma över hur ens familj ska fördela dagarna så lever man ju inte som man lär. Kanske börjar man dessutom propagera för delad försäkring igen när ens egna dagar tagit slut?

Opportunistiskt, visst. Hycklande... Pja.. kanske?

#37  Sv: Feminism och mödraskap TheCarolinch
2010-07-04 19:45:00

sjodin

jo, men det faktum att många inte lever som de lär ändrar väl inte att det vore önskvärt att föräldraledigheten delades jämt, och att snedfördelningen leder till tråkigheter för båda könen?

#38  Sv: Feminism och mödraskap KarinL
2010-07-04 19:47:17

Sjodin sa:
Min erfarenhet är dock att feminister sällan erkänner att deras ideal kanske inte var så vattentäta som de verkade när verkligheten tränger sig på.


Faktum är att jag tror det är sant. Inte för att det kanske utmärker just feminismen. Men jag tror det är jävligt svårt att erkänna att man inte lever som man lär. Och - nu kommer det - jag tror det har att göra med att feminister har så jävla mycket att förlora på att tappa ansiktet. Feminister har att förlora på att någon stiger ur ledet. Vem blir kampen till för då? Blir den inte verklig? Som övertygad feminist vet jag att feminismen gör gott, men jag vet också att livet kan käppa käppar i hjulet. Men det är så klart mer creddigt att våga erkänna det, än att argt förneka det. Det är mer äkta. Och jag tror att det kan göra det enklare att våga hitta tillbaka.

#39  TC Sjodin
2010-07-04 19:57:31

Pja.. Tycker man inte att delad föräldraförsäkring egetnligen inte är någon bra idé så vore det ju ohederligt att propagera för det, eller hur?

#40  äsch.. Sjodin
2010-07-04 19:58:41

Jag trasslade in mig i meningsbyggnaden.

Såhär ska det förstås stå:

Pja.. Tycker man att delad föräldraförsäkring egentligen inte är någon bra idé så vore det ju ohederligt att propagera för det, eller hur?

#41  Sv: Feminism och mödraskap TheCarolinch
2010-07-04 20:00:51

karinl

ickefeminister blir ju heller inte granskade och ifrågasatta på samma sätt som feminister blir. ingen gör en stor grej att en kille som inte är feminist trots allt byter en blöja eller två. "johan, du har ju själv sagt att du inte tror att en far kan ta en mors plats, och att kvinnor har omhändertagandet i blodet på ett annat sätt än vad män har. ändå har vi sett dig trösta och snyta din lilla dotter ett flertal gånger. inte så lätt att klamra sig fast vid sin ideologi när verkligheten knackar på, va, va? va?" ; )

#42  Sv: Feminism och mödraskap TheCarolinch
2010-07-04 20:02:58

sjodin

inget hindrar väl att man tycker att delad föräldraförsäkring är önskvärt rent generellt, men kan hitta bra anledningar till att det inte funkar just i det egna livet? så lever ju iaf nio av tio svenskar idag...

#43  Sv: Feminism och mödraskap KarinL
2010-07-04 20:27:21

tc
Hehe, det är iofs väldigt sant. Och ännu en anledning till att feminister har mer att förlora, då hennes antagonister enligt dem själva får ju "vatten på sin kvarn".

#44  #15 TheCarolinch MartinK
2010-07-04 22:04:17


jag vill inte bara diskutera könsseparatistiskt. jag är bara trött på griniga inlägg
som enbart går ut på att misstänkliggöra feminister och kvinnor.


Du blir behandlad som du behandlar andra. Om du inte vill bli misstänkligjord så sluta misstänkligöra andra.


det finns en hel del jäifare som förmår föra en konstruktiv diskussion. läs och lär!


Det finns en hel del feminister som förmår bedriva en konstruktiv diskussion också, utan att kalla sina menigsmotståndare bittra. Du kanske skulle lära av dem. Ett hett tips är att de inte brukar klaga på debattklimatet lika ofta...

#45  #20 TheCarolinch MartinK
2010-07-04 22:08:16


personligen har jag bara att förlora på mammakvinnorna, eftersom jag inte har barn, utan tänker plugga och jobba. andra kvinnors val att satsa på familjen drabbar mig tyvärr indirekt genom den kollektiva bestraffning som arbetsmarknaden utsätter kvinnor för.


Det är ingen bestraffning, det är en högst rationell riskminimering. Statistiskt sett är risken större att du har en längre föräldraledighet än vad motsvarande man tar.

#46  Sv: Feminism och mödraskap Farrell
2010-07-04 22:12:39

"Det är ingen bestraffning, det är en högst rationell riskminimering. Statistiskt sett är risken större att du har en längre föräldraledighet än vad motsvarande man tar."

Just exakt, dessutom så visade de sig i en undersökning av FK att 7 av 10 kvinnor var nöjda med rådande situation men bara 3 av 10 män.
Enligt feministisk retorik så handlar det väl helt säkert om att männen förtrycker kvinnorna att vilja stanna hemma med barnen.

De kvinnor som når längs i karriärsstegen är också de som oftast är barnlösa, ha kakan å äta upp den.....

#47  Sv: Feminism och mödraskap TheCarolinch
2010-07-04 22:30:05

martink

jag håller inte alls med om att man blir bemött som man bemöter andra. vissa människor har ett trevligt sätt, andra inte. folk är otrevliga eller dryga mot en av hundra olika anledningar, man själv är vanligen inte ett av dem.

martink sa:
Det är ingen bestraffning, det är en högst rationell riskminimering. Statistiskt sett är risken större att du har en längre föräldraledighet än vad motsvarande man tar.


så kan man också formulera det. jag anser i varje fall att det är värt att arbeta för att jämna ut "riskerna" mellan män och kvinnor ur barnalstringssynpunkt. för oavsett vad du kallar det, så utsätts jag som kvinna på arbetsmarknaden för kollektiv bestraffning pga andra kvinnors val.

#48  Sv: Feminism och mödraskap TheCarolinch
2010-07-04 22:32:05

farrelll sa:
De kvinnor som når längs i karriärsstegen är också de som oftast är barnlösa, ha kakan å äta upp den.....


huh? på vilket sätt skulle det vara att äta kakan och ha den kvar om en kvinna gjort karriär, men valt bort barn? hur många kakor ingår i ditt resonemang egentligen?

#49  Sv: Feminism och mödraskap Farrell
2010-07-04 22:38:57

Kakan= högre lön samt barn=kvinnans fria val
Så enkelt var det sagt :-)
Manlig kaka (skorpsmula)= Hög lön=enda säkra alternativet=Män kommer inte att stanna hemma och VAB:a mm.

#50  Sv: Feminism och mödraskap TheCarolinch
2010-07-04 23:03:00

farrell

jag fattar fortfarande inte hur du får det till att barnlösa kvinnor med karriär både ätit kakan och har den kvar. de har ju tydligt försakat en sak för att kunna få en annan. däremot har det aldrig varit några problem för män att kombinera karriär med barn och familj. där har vi kakätande och hållande så det står härliga till...

#51  Sv: Feminism och mödraskap Farrell
2010-07-04 23:12:42

Nja, du missade säkert poängen då jag menade att feminismen arbetar för anekdoten om kakan, både ha hög lön samt föda barn. De barnlösa har gjort sitt val eller kanske inte hade något val p g a den oförutsägbara mänskliga fysiken.

Poängen är att kvinnan har ett val och att ha alternativ brukar ses som något positivt, mannen däremot har inget val:
Abort-spermie vs ägget (vinnare)
Reproduktivitet- Kvinnan är den enda som kan föda barn eller låta bli.

Om vi ska prata jämställdhet ur ett hållbart perspektiv så är detta den enskilt största frågan, vill vi att mannen ska ha ett val när det handlar om aborter?

Personligen är jag för abort men lite krasst så kan kan koka ned det till jämställdhet eller rätten för män att bestämma över fostret.
Något tillspetsat men ändå...

#52  TheCarolinch #34 heffaklumpen
2010-07-04 23:52:41

Åh nej, det där har du dragit på dig själv helt på egen hand det är varken någon annan feminists eller kvinnas fel att du tror att du har rätt att slänga ur dig anklagelser hur som helst.

#53  Sv: Feminism och mödraskap puff
2010-07-05 00:14:16

Trollstav Påminnelse om att tråden handlar om feminism och mödraskap.

De som vill diskutera feminismens brister i stort kan starta en tråd om det.
De som vill diskutera debattklimatet kan ta det i om webbplatsen.
De feminister som vill slippa dumma jäifare har Diskussion och KS.
De som bara vill tjafsa och vara otrevliga kan låta bli det helt och hållet.

#54  Sv: Feminism och mödraskap TheCarolinch
2010-07-05 00:39:09

heffaklumpen

det känns som om jag får aggressiva svar med avsiktliga misstolkningar från dig oavsett vad jag skriver och i vilket ämne, så jag sätter nog punkt där för min del.

#55  Sv: Feminism och mödraskap bizc
2010-07-05 00:55:43

TheCarolinch sa:
däremot har det aldrig varit några problem för män att kombinera karriär med barn och familj


Män diskrimineras vid vårdnadstvister ("i 95 procent av fallen får mamman ensam vårdnad").

http://www.newsmill.se/artikel/2009/10/29/pap…
http://www.minpappa.nu/

#56  Sv: Feminism och mödraskap Farrell
2010-07-05 01:04:02

TheCarolinch sa:
"däremot har det aldrig varit några problem för män att kombinera karriär med barn och familj"

Det mest framgångsrika företaget i världshistorien, kärnfamiljen, som ju för övrigt är en annan hackkyckling hos vänsterfeministerna. Då kvinnor trivs med att vara hemma med barnen varför är det då synd om dem och varför stödjer man då en ism som är emot allt traditionellt framgångsrikt för både män och kvinnor.

Menar ska mannen stanna hemma och amma?

#57  Sv: Feminism och mödraskap vejde
2010-07-05 10:19:07

Den största myten i världshistorien: Att kärnfamiljen skulle ha varit det vanligaste eller mest framgångsrika.

Kärnfamiljen är en historisk parentes. De flesta har snarare levt i sk storfamiljer, med flera generationer under samma tak. Både män och kvinnor har i regel arbetat utanför hemmet. Före 50-talet var hemmafruar en lyx för överklassen. Sedan spred sig fenomenet till medelklassen, men bara några få decennier, innan kvinnor började yrkesarbeta mer.

Men vad jag vet, kritiserar de flesta feminister inte dem som vill leva i en kärnfamilj. En del av dem, lever säkert i en sådan själv. (Man-kvinna-barn). De kritiserar kärnfamiljen som norm och som det enda "rätta". Särskilt i dag när det finns så många olika familjeformer, när det har blivit mer accepterat för homosexuella att ha barn, ensamstående med barn etc...

Dessutom verkar TheCarolinch och Farrell prata om olika saker. Om det är lättare för män än för kvinnor, att kombinera karriär och barn, torde det vara ganska uppenbart att män har lättare att både äta kakan och ha den kvar - på just detta område. Däremot inte nödvändigtvis på andra områden, eller att kvinnor skulle sakna valmöjlighet. Dessutom tror jag att pappors karriärer, oftare än mammors, sker på bekostnad av kontakten med barnen. Plötsligt blir det skilsmässa och vem har då tillbringat mest tid med barnen, skött dem mest? Vem får vårdnaden? Vem får bli boförälder?

Det är svårt för ALLA att kombinera karriär och barn, eftersom en framgångsrik karriär ofta tar väldigt mycket tid. Det är sällan 9-5-jobb det handlar om.

#58  vejde Kall
2010-07-05 10:28:20

Om det är lättare för män än för kvinnor, att kombinera karriär och barn, torde det vara ganska uppenbart att män har lättare att både äta kakan och ha den kvar - på just detta område

Att ha barn är inte samma sak som att ha kontakt med dem.
Det är väl detta som män traditionellt sett fått offra.
Och det är väl den insikten som ofta saknas i debatten, att kombinationen karriär och aktivt familjeliv sällan låter sig pusslas ihop, det är ingen "mänsklig rättighet" eller manlig räkmacka.

Jag är inte säker på att det är så Farrell menar, men jag tror det.

#59  vejde, igen Kall
2010-07-05 10:29:21

Det som du skriver i sista stycket, alltså.
Håller med om det.

#60  #47 TheCarolinch MartinK
2010-07-05 13:10:47


jag håller inte alls med om att man blir bemött som man bemöter andra.


Det skrev jag inte heller, jag skrev att just _du_ blir bemött precis som du bemöter andra.


så kan man också formulera det.


Det var väl så du formulerade samma problem när det gällde att män i första hand blev misstänka vid mord...
Men där kallade du det inte "kollektiv bestraffning" av män, där använde du ord som rationellt och effektivt.. Lustigt hur du väljer ord med helt olika värdeladdningar när du pratar om sådant som drabbar män jämfört med det som drabbar dig själv.

#61  #57 vejde MartinK
2010-07-05 13:21:17


Om det är lättare för män än för kvinnor, att kombinera karriär och barn, torde det vara ganska uppenbart att män har lättare att både äta kakan och ha den kvar - på just detta område.


Jasså, känner du många framgångrika företagsledare som spenderar lika mycket tid med sina barn som en genomsnittlig kvinna gör?

Eller är det månne så att du räknar det som att man har lyckats med barn-biten så fort man som man har befruktat ett ägg??

I sådant fall är det väl rimligt att säga att man har lyckats med karriären om man har ett jobb? Om nu kraven inte är större än så.. ?


Dessutom tror jag att pappors karriärer, oftare än mammors, sker på bekostnad av kontakten med barnen.


Men hur kan du då samtidigt säga att det är lättare för män att kombinera karrär och barn??
Tycker du att man lyckats kombinera karrär och barn om det har skett på bekostnad av kontakt med barnen? I vilket avseende har man då egentligen lyckats kombinera dem?

#62  Sv: Feminism och mödraskap Farrell
2010-07-05 13:21:25

"Att ha barn är inte samma sak som att ha kontakt med dem.
Det är väl detta som män traditionellt sett fått offra.
Och det är väl den insikten som ofta saknas i debatten, att kombinationen karriär och aktivt familjeliv sällan låter sig pusslas ihop, det är ingen "mänsklig rättighet" eller manlig räkmacka.

Jag är inte säker på att det är så Farrell menar, men jag tror det."

Jo det var så jag menade

Vejde:
Jag förstår inte hur du menar att mannen har ett val att göra när det handlar om barn/karriär, det är ju ett något Orwellsk uttalande må jag säga.

Kärnfamiljen är relativt ny med några hundra år på nacken men det förhindrar inte att det är den bästa och mest framgångsrika modellen för de 80% som tillkänner sig heterosexuella i dagens samhälle. Detta innebär inte att jag inte tycker att HBT-frågor är viktiga, mina rättvisor ska gälla för samtliga, min jämställdhet därtill!

#63  TheCarolinch heffaklumpen
2010-07-05 20:02:33

det känns som om jag får aggressiva svar med avsiktliga misstolkningar från dig oavsett vad jag skriver och i vilket ämne, så jag sätter nog punkt där för min del.
Är det konstigt att jag blir något irriterad över just DINA avsiktliga misstolkningar och att du väljer att upprepa dem i nya trådar utan att ens kunna tala om var du har fått dina idéer ifrån eller bryr dig om att bemöta när jag konfronterar dig med dem, istället så tycker du att jag är aggressiv och misstolkar för att sedan försöka glida undan kritiken genom att lämna trådarna.
Du väljer helt och hållet själv vilken nivå våra diskussioner har, det är du som har valt personangrepp före argumentation.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?