feminetik.se feminetik.se

Just nu 19 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Kinesisk jämställdhet


Gå till senaste inlägget#1  Kinesisk jämställdhet RasmusS
2010-06-27 13:30:24

Jag har länge funderat över hur jämställdheten ser ut i Kina. Ett enormt uråldrigt rike med tusenåriga tradition som oftast gått sin egen väg. Jag funderar över hur jämställdheten påverkas av dessa gamla traditioner av den nya utvecklingen i Kina och om utvecklingen skiljer sig från hur det går/har gått i t ex Sverige. Är den någon som vet mycket om jämställdheten i kina, då och nu?

http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/morka-mo…


Tyckte den här artikeln var rätt intressant som en avstamp för en jämställdhetsdiskussion som inte nödvändigtvis måste handla om Kina.

En sak jag reflekterar över är hur materialistisk artikeln i SvD utmålar kvinnan... kvinnans kärlek till mannen är inte mer värd än hans prestationer och tillgångar.

#2  Sv: Kinesisk jämställdhet Escapist
2010-06-27 13:45:08

Jag hörde det här flera gånger när jag reste runt i Kina och Asien nyligen. Jag blev varnad för att många kinesiska tjejer är kärlekslösa golddiggers. Det tycktes onekligen stämma in på vissa, men långt ifrån alla.

Jag gissar att den snabba övergången från hårt tradtionsstyrd fattigdom till något mindre traditionsstyrd rikedom sätter väldigt stort fokus på materiell rikedom för många, särskilt kvinnor som fortfarande är beroende av en man för att uppnå en viss materiell standard.

I Japan, där utvecklingen gått flera steg längre och kvinnor är lite mer jämställda och har bättre möjligheter att själva skaffa sig en bra materiell standard, ser det annorlunda ut. I den mån en mans materiella tillgångar betyder något är det som signal på att han inte är en tråkig slacker som fortfarande bor hemma hos föräldrarna vid 30.

#3  Sv: Kinesisk jämställdhet RasmusS
2010-06-27 14:14:54

Escapist sa:
Jag gissar att den snabba övergången från hårt tradtionsstyrd fattigdom till något mindre traditionsstyrd rikedom sätter väldigt stort fokus på materiell rikedom för många, särskilt kvinnor som fortfarande är beroende av en man för att uppnå en viss materiell standardDet är nog ett rimligt antagande. Samtidigt undrar man lite över Fang Jing som försöker hålla ihop sin relation genom att övertala flickvännen att dela kostnaden för en lägenhet med honom, så att de ska kunna gifta sig. Det antyder i alla fall att hon har en egen ekonomi. Avslutet, fast, där med att släppa fördelar som man får per automatik med sitt kön brukar ju vara svårt ibland antyder samma sak.

Jag vet inte men jag gissar att det här rör storstadskinerserna mer än dom som bor i småbyar lång från stämpelklockor, BMW:s och etagevångingar. Så man skulle ju kunna anta att det finns en rätt sor skillnad i jämställdhet mellan storstad och småby och med dessa skillnader även skillnader i krav på respektive könstillhörighet. Har du läst någon bra bok om kinesisk nutidshitoria och samhällsutveckling där könskillnader finns med som en aspekt (eller där könskillander till och med står i fokus) som du skulle rekommendera?

Signaturen "Ulf Malmberg" skrev: "den allvisa kommunistregimen har skapat ett nytt KAPITAL, att vara kvinna". Något som fick mig att fundera om inte "kvinnan" alltid varit ett "kapital" till motsats mot "mannen" som inte har något kapital utan att kämpa för det. Fast det kanske bara är två sidor av samma mynt.

#4  Sv: Kinesisk jämställdhet udd
2010-06-27 14:26:26

När det gäller boktips så läste jag Vilda svanar (http://www.boksidan.net/bok.asp?bokid=4247) förut. Det var tyvärr rätt länge sedan så jag måste erkänna att jag inte minns så många detaljer men boken handlar i alla fall om tre generationer kinesiska kvinnor. Genom att följa deras liv får läsaren en bild av hur det är och var att vara kvinna i Kina. Rekommenderas!

#5  till Escapist fredriktomte
2010-06-27 15:05:42

Escapist sa:
Jag gissar att den snabba övergången från hårt tradtionsstyrd fattigdom till något mindre traditionsstyrd rikedom sätter väldigt stort fokus på materiell rikedom för många, särskilt kvinnor som fortfarande är beroende av en man för att uppnå en viss materiell standard.


En annan sak som säkert bidrar är att den stora majoriteten kineser fortfarande är väldigt fattiga. Kärlek är en lyx fattiga människor inte alltid har råd med.

#6  RasmusS Escapist
2010-06-27 15:07:55

Jag vet inte hur idén om kvinnor som kapital fungerar egentligen. I Kina har det aborterats så många flickor att det finns påtagligt fler pojkar på vissa ställen. Det talat väl inte för kvinnors värde, men det kan också förklara att partnermarknaden domineras av kvinnors val.

Kina har aldrig varit ett stort intresse för mig, så tyvärr har jag inga böcker att rekommendera.

#7  Escapist #6 heffaklumpen
2010-06-27 19:00:59

Det är väl mer en fråga om värdet för föräldrarna respektive värdet för den enskilde.

#8  Sv: Kinesisk jämställdhet Escapist
2010-06-27 20:07:50

Jag vet att det finns många fattiga kineser, men om det inte är aktuellt för dem kommer det säkert vara aktuellt för deras barn. Den här sortens utveckling kan gå väldigt snabbt.

#9  Udd RasmusS
2010-07-04 10:25:10

Tack för tippset- Har beställt boken å väntar bara på att den ska komma :)

#10  Sv: Kinesisk jämställdhet kastrullist
2010-07-06 09:04:52

Är inte detta ett exempel på traditionernas tröghet?
Traditionellt är män mer värda men i den hårda, kalla verkligheten är blir kvinnor mer och mer eftertraktade. Förhoppningsvis kan de då ställa krav. Om de ställer "rätt" krav istället för "du ska vara rik" så kan de nog ta ett rejält steg mot jämställdhet, oavsett vad traditionerna säger.

Här finns en sensmoral att ta till sig. Kan man bara vända nutiden till sin fördel (t.ex. genom att ha många kvinnor i högre utbildning) så är traditioner bara ett fartgupp.

PS. Jag menar inte att en värld där kvinnor kan gå mot ökad jämställdhet är hård och kall, men en värld där det skett genom selektiva aborter får nog anses rätt hård. C'est la vie...

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?