feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Dagens Politiskt Korrekta Dilemma?


Gå till senaste inlägget#1  Dagens Politiskt Korrekta Dilemma? Kall
2010-06-03 13:46:21

Resonemang kring en hypotetisk situation, löst baserad på en verklig händelse.

En incident har inträffat med ganska dyrbara materiella skador, men lyckligtvis inga allvarliga personskador. Incidenten beror på en kombination av slarv och otur, men kan härledas till att ansvarig person inte följt de instruktioner som gäller.

Om det nu visar sig att ansvarig person är en man i ett kraftigt kvinnodominerat yrke, eller vice versa, går det då att omnämna personen med vanliga pronomen han/hon när händelsen diskuteras, utan att det uppfattas som nedvärderande och att personer av detta kön inte har på den positionen att göra?

Diskutera och motivera :-)

#2  Sv: Dagens Politiskt Korrekta Dilemma? Bakfot
2010-06-03 16:00:25

Man kan ju köra med tidningsstuket, "43-åringen". Men i ett sammanhang där det är känt vilken person det gäller skulle det verka krystat att inte använda namn eller pronomen.

#3  Sv: Dagens Politiskt Korrekta Dilemma? Kall
2010-06-03 16:38:53

Tack för tipset :-)

Men varken ålder eller namn är känt, endast kön och yrkestitel.
Vid ett vardagligt samtal med kollegor eller bekanta känns det lite krystat att hela tiden använda titeln istället för han/hon.

#4  Sv: Dagens Politiskt Korrekta Dilemma? Bakfot
2010-06-03 17:20:37

Sant. I vardagliga sammanhang måste det i så fall bli han/hon. I mer formella sammanhang är det nog läge för "traversföraren" eller "undersköterskan".

#5  Sv: Dagens Politiskt Korrekta Dilemma? udd
2010-06-03 20:15:43

Jag gillar "den" och det tycker jag fungerar bra här. En förutsättning är dock att det alltid används och inte bara för att beteckna människor av underrepresenterat kön som gör misstag. ("Han som jobbade i tisdags gjorde allt rätt, likaså han som jobbade i onsdags men den som jobbade i torsdags glömde ditta datten" blir kanske mest upekande.)

När jag började säga "den" tittade folk konstigt och då tänkte jag att det nog var mitt ordval men nu har jag blivit så van själv att jag snarare tror att de jag pratar med är tröga. :) (De flesta förstår dock utan problem.)

#6  Sv: Dagens Politiskt Korrekta Dilemma? Kaiser
2010-06-04 02:43:40

Idioten är förstås könslöst.

Kanske inte så trevligt, men om man orsakat så stora skador är man, eh ... ja. Hmm.

#7  Sv: Dagens Politiskt Korrekta Dilemma? PerSiflage
2010-06-04 08:58:35

Jag avkönar på samma sätt som udd, genom att använda "den" när jag inte vill att det ska komma fram vem som gjorde vad.

#8  Udd & PerSiflage Kall
2010-06-04 09:43:02

Men om jag normalt inte använder "den" som personligt pronomen, så verkar det ju konstigt att börja precis nu.

Samtidigt går det ju att undra om det inte är missriktad omtanke eller så, att försöka "skydda" h*n som gjort bort sig på det viset. Folk får väl ta eget ansvar liksom.

Det går ju att mörka och låtsas ovetande
"Han som jobbade i tisdags gjorde allt rätt, likaså han som jobbade i onsdags men han som jobbade i torsdags glömde ditta datten"
då är det ingen som reagerar.

Men om jag säger
"Han som jobbade i tisdags gjorde allt rätt, likaså han som jobbade i onsdags men hon som jobbade i torsdags glömde ditta datten"
då undrar den jag pratar med varför jag säger "hon"?
"Jamen vadå, det var "hon"".
"Ja, men var du tvungen att poängtera det?? Du anser alltså att kvinnor inte ska ha det här jobbet utan stitta hemma och sticka och stå vid spisen och föda barn?!?"
"Nejmen vadå, skulle jag sagt han istälet för hon bara för att skydda din bräckliga uppfattning om hennes kompetens? Att ta stå för sina misstag ingår väl också i yrkesrollen" Osv osv.
Plötsligt är jag the bad guy oavsett hur jag formulerar mig.

Eller borde jag bara sluta tänka så mycket och anamma mer av folks fördomar. Bara skratta med när kvinnor flinar åt män som inte kan ta hand om barn och har små kukar, och likaså när män skrockar åt fruntimmer som inte kan köra bil...


PS. Kaiser, håller inte riktigt med om att "idiot" är könlöst, menmen..

#9  Sv: Dagens Politiskt Korrekta Dilemma? FumikoFem
2010-06-04 09:46:53

Ja det är väl namnet på personen annars, om inte så finns det finns ju ordet hen också, vilket jag tycker passar bättre än ordet den.

#10  Sv: Dagens Politiskt Korrekta Dilemma? Kall
2010-06-04 11:11:42

#3: "Men varken ålder eller namn är känt, endast kön och yrkestitel."

Och som sagt, för den som aldrig använder "den" i såna här samtal annars, blir det ju konstigt att göra det nu bara för att "skydda" den aktuella personen. Och samma sak gäller för "hen".

#11  Kall RasmusS
2010-06-04 12:55:11

Jag vet att uttrycket "vedebörande" kan låta aningen formellt och gammalt men det är mitt favorituttryck då jag undviker att tala i termer om kön, ålder, etnicitet etc.

Annars ser jag normalt det inte som ett problem att säga att "hon/han inte visste vad han/hon gjorde". Skulle man däremot säga att "han/hon inte visste vad hon/han gjorde" och knöt an det med något som pekar ut kön som en faktor, t ex. "typiskt killar/tjejer" så blir det däremot sexistiskt. Inte innan IMHO. Däremot, om det skulle vara så att ämnet diskuterades i en personalgrupp där majoriteten består av en könstillhörighet och slarvern en annan så hade jag som FumikoFem föreslår använd namnet på personen om nu _vederbörade_ behövs pekas ut.

#12  Sv: Dagens Politiskt Korrekta Dilemma? PerSiflage
2010-06-04 13:18:02

Jag kan förklara varför jag skulle använda "den", och i vilka lägen jag skulle göra det.

Jag skulle ta upp incidenten med personen enskilt, om jag vore dennes chef. Skulle jag diskutera det i ledningsgruppen eller med personalavdelningen eller liknande pga att detta skulle få efterspel för personen så nämner jag så klart denne vid namn.

Om jag pratar med andra om det, t ex för att undvika att detta händer igen/för någon annan så ser jag ingen direkt anledning att peka ut personen ifråga. Det är inte viktigt vem som gjorde fel för andra, det viktiga är att felet inte upprepas. Jag lägger hellre fokus på att lösa problemet än på att leta syndabockar.

Jag ser det inte som att det är att skydda personen, jag skulle som sagt direkt peka ut personen om det var viktigt i sammanhanget, men annars anonymiserar jag. Självklart får personen ta ansvar för sitt misstag.

#13  Sv: Dagens Politiskt Korrekta Dilemma? PerSiflage
2010-06-04 13:25:00

EDIT, då: Om varken ålder eller namn är känt för mig så antar jag att det mer är i skvallersyfte jag pratar om det här med andra? Då skulle jag definitivt använda "den". Jag vet ju ändå inte vem det var och könet är ointressant isf.

Att det blir tydligt att jag inte vill peka ut någon genom att använda "den" är den direkta orsaken till att jag gör det.

#14  Sv: Dagens Politiskt Korrekta Dilemma? Kall
2010-06-04 13:59:38

"Om varken ålder eller namn är känt för mig så antar jag att det mer är i skvallersyfte jag pratar om det här med andra?"

Eller att delge faktisk information om en händelse som beskrivits ganska kort och motsägelsefullt i media?
(Men jag gissar att det kan betecknas som skvaller för den som vill)

Jag ska försöka ge ett mer konkret exempel...
Säg att jag varit på Bilprovningen med en MC och fått den kraschad under provkörningen (sånt händer), och jag har kompisar som undrar hur det egentligen gick till.
"Jo, Besiktningskontrollanten körde iväg på den vanliga provkörningsrundan. Men det är ju inte varje dag de får in en så häftig hoj på besiktningen, så när besiktningskontrollanten/han/hon/hen/den/det kom ut på en längre raka så gasade besiktningskontrollanten/han/hon/hen/den/det på lite för hårt utan att tänka på hur vass den är. Vid nästa kurva fick besiktningskontrollanten/han/hon/hen/den/det panik för att det gick för fort och bromsade för hårt så att besiktningskontrollanten/han/hon/hen/den/det låste framhjulet och hojen slog runt.
Gaffel, lyse, kåpa, tank och sadel är skrot. Besiktningskontrollanten/han/hon/hen/den/det fick åka till sjukhus men besiktningskontrollanten/han/hon/hen/den/det hade som tur var bara lite skrapsår och en lättare hjärnskakning och inga allvarliga skador."

(Nej, jag har inte fått min hoj kvaddad på besiktningen, men det är den här typen av samtal jag tänker mig.)

#15  Sv: Dagens Politiskt Korrekta Dilemma? Kall
2010-06-04 14:07:06

Att använda titeln är som sagt lite yxigt.

Säger jag "han" är det ingen som reagerar för jag gissar att över 95% på besiktningen är män.
Men om jag säger "hon" bara för att det nu var en kvinna så verkar det som att jag vill peka ut kvinnor i allmänhet och henne i synnerhet.
Och jag kan ju inte säga "han" om henne bara för att täcka upp för detta faktum...
Om jag säger "den" så låter det som att MC'n körde sig själv, och kontrollanten bara var passagerare/oskyldigt offer.

Och om jag säger "hen" så låter det som att jag antyder att kvinnor kör som höns...

#16  Sv: Dagens Politiskt Korrekta Dilemma? Neige
2010-06-08 17:06:29

Du säger att du inte vet ålder eller eller namn. Om du inte vill hänga ut personen som man/kvinna i en yrkeskå dominerad av motsatta könet, varför inte bara tala om ändelsen som om du inte heller visste kön? Och typ använda ord som personen, individen, människan osv.

#17  Sv: Dagens Politiskt Korrekta Dilemma? Neige
2010-06-08 17:09:28

Ex: Jo, Besiktningskontrollanten körde iväg på den vanliga provkörningsrundan. Men det är ju inte varje dag de får in en så häftig hoj på besiktningen, så när den här personen kom ut på en längre raka så gasade människan på lite för hårt utan att tänka på hur vass den är. Vid nästa kurva fick individen panik för att det gick för fort och bromsade för hårt så att framhjulet låstes och hojen slog runt.
Gaffel, lyse, kåpa, tank och sadel är skrot. Besiktningskontrollanten fick åka till sjukhus men människan hade som tur var bara lite skrapsår och en lättare hjärnskakning och inga allvarliga skador."

#18  Sv: Dagens Politiskt Korrekta Dilemma? Neige
2010-06-08 17:11:54

Sen funkar ju även somnämndes ovan mindre neutrala epitet som: våghalsen, fartdåren, drömmaren, stackaren etc.

#19  Sv: Dagens Politiskt Korrekta Dilemma? PerSiflage
2010-06-09 08:14:44

Jag tror jag såg detta lite för snävt utifrån den medvetet vaga beskrivningen i TS. Jag förstår varför du gjorde det, så det är inte kritik.

Jag såg det som en person jag hade en relation till - en arbetskamrat, familjemedlem eller liknande. En person som jag även fortsättningsvis ska interagera med.

I fallet med bilprovningen så har jag ju ingen relation med/till människan, kan inte påverka hur hon/han gör sitt jobb osv så där skulle jag inte tassa lika mycket på tå. Jag skulle mycket väl kunna avslöja könet i det fallet. Jag tror inte könet var av avgörande betydelse för olyckan så de som reagerar är mer fördomsfulla än jag i så fall.

Skulle jag berätta det för någon annan vän med motorcykel skulle jag dessutom ge ett signalement så de kunde undvika just den kontrollanten.

#20  Neige Kall
2010-06-09 08:48:26

Ja, det känns lite konstigt men egentligen är det väl bara en vanesak, gissar jag. Precis som andra som skrivit om att använda "den" tidigare.

#21  PerSiflage Kall
2010-06-09 08:50:58

skulle mycket väl kunna avslöja könet i det fallet. Jag tror inte könet var av avgörande betydelse för olyckan så de som reagerar är mer fördomsfulla än jag i så fall.

Javisst. Tanken med tråden var bara en fundering ifall det gick att undvika att ge dem det vattnet på sin kvarn, så att säga.

Skulle jag berätta det för någon annan vän med motorcykel skulle jag dessutom ge ett signalement så de kunde undvika just den kontrollanten.

:-) :-)

#22  Sv: Dagens Politiskt Korrekta Dilemma? PerSiflage
2010-06-09 13:23:24

Ja, va f*n - man är sig själv och de sina närmast ;-)

#23  Sv: Dagens Politiskt Korrekta Dilemma? heffaklumpen
2010-06-09 23:16:15

Idioten - är ett könsneutralt och bra uttryck, mycket användbart...

#24  Sv: Dagens Politiskt Korrekta Dilemma? PerSiflage
2010-06-10 07:37:10

heffaklumpens lösning är både smidig, PK och frustrationsdämpande så jag röstar för den.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?