feminetik.se feminetik.se

Just nu 16 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Uppgradera drinkhoran!


Gå till senaste inlägget#1  Uppgradera drinkhoran! Sjodin
2010-05-31 14:15:31

..anser krönikören Helena Trus.

http://www.alltomstockholm.se/start/article92…

Vad tycker ni?

#2  Sv: Uppgradera drinkhoran! targash
2010-05-31 14:41:37

Vet inte ifall man kan ta henne på allvar.
"Jag är tjej, jag ska upphöjas till skyarna, allt ska vara gratis och jag ska alltid får VIP-behandling!!!"
Yeah right. Snacka om stolpskott.

#3  Sv: Uppgradera drinkhoran! TheCarolinch
2010-05-31 19:12:48

vilken eländig krönika. var finns eftertanken, ifrågasättandet och konsekvensanalysen?

i lv behandlas tjejerna som "drottningar", påstår hon. hennes definition av det innebär att hennes söta rumpa är hårdvaluta som kan växlas in mot drinkar hos killar med feta plånböcker. att tjejer behandlas som "drottningar" betyder i praktiken alltså bara att unga, attraktiva tjejer med tajta kläder och höga klackar är efterfrågade som statussymboler av rika män i stadens nattliv. behandlas 40-åriga trebarnsmammor i gympaskor också som "drottningar"? knappast. "tjejer" i det här sammanhanget betyder bara unga och tilltalande kvinnor, eftersom det bara är ungdom och yttre skönhet som ger kvinnor något värde.

jag kan inte riktigt se det drottninglika eller det smickrande i det. tjejer behöver skärpa sig och sluta leka 1850, när kvinnor i regel inte hade någon egen inkomst alls och var beroende av en mans plånbok för att kunna köpa så mycket som en strumpa. vi har råd att köpa våra egna jävla drinkar! och män behöver skärpa sig och sluta se kvinnor som statusprylar i samma kategori som dyra klockor och fräsiga fordon.

min väldigt radikala utopi går ut på att vi alla lämnar pengarna och silikonet därhän, och försöker umgås med varann som människor istället.

#4  Sv: Uppgradera drinkhoran! heffaklumpen
2010-05-31 20:49:02

Det hon beklagar sig över är ju alltså att kvinnor på Stockholms nattklubbar behandlas mer jämställt än i LV.
Jag kan bara instämma med targash...
Snacka om stolpskott.

Jag väntar med spänning på att få se Schyman mfl. gå igång...

#5  Sv: Uppgradera drinkhoran! Kaiser
2010-05-31 20:52:48

Jag kräver att bli behandlad som en kung när jag går på krogen - eller Operan.

Fast andra sidan skulle jag bara bli skjuten - på Operan.

#6  Sv: Uppgradera drinkhoran! TheCarolinch
2010-05-31 22:05:12

heffaklumpen

om jag ska spela djävulens advokat här, så skulle jag ju kunna hävda att hon här i sverige har mist alla fördelar kvinnorollen innebär (uppvaktning och gratisdrinkar), men fortfarande har kvar en hel del av nackdelarna (sämre läge på arbetsmarknaden, tas inte på allvar som individ, etc...)

i lv får hon iaf lite valuta för kvinnoförtrycket, så att säga.

#7  Sv: Uppgradera drinkhoran! kastrullist
2010-05-31 23:27:49

Kära hjärtanes vad naiv hon verkar vara. Hur kan man med hedern i behåll bli mutad av gratis sprit finansierad av andras spelberoende? Det lär vara en och annan som i sin enda kostym spelar bort hela sin inkomst för att leva en kvälls lyxliv. Vilket naturligtvis är upp till honom, men jag tänker inte ta någon "på allvar som individ" om hon förnöjsamt dricker upp dessa pengar gratis och

Sen vill jag slå ett slag för att vi borde bli lite generösa med att bjuda på allt möjligt i största allmänhet. Dock är det lite svårare i Sverige vad gäller alkohol med våra priser o skatter o lagar osv. Är det ens lagligt att locka tjejer in i lokaler med fri sprit?

#8  Oops, glömde en bit... kastrullist
2010-05-31 23:29:00

...men jag tänker inte ta någon "på allvar som individ" om hon förnöjsamt dricker upp dessa pengar gratis och dessutom vill ha hit fenomenet, ska det stå. :)

#9  Sv: Uppgradera drinkhoran! Kaiser
2010-06-01 02:29:29

Det hela känns som en feminin variant av det maskulina påståendet om "potorderfruar", ni vet det där "hon är så söt och rar och lagar mat och klagar aldrig".

Suck it up, du är jämställd, din idiot.

(Inte riktat till någon i den här tråden.)

#10  TheCarolinch #6 Kall
2010-06-01 14:51:30

om jag ska spela djävulens advokat här, så skulle jag ju kunna hävda att hon här i sverige har mist alla fördelar kvinnorollen innebär (uppvaktning och gratisdrinkar),

Njae, som jag läser det så är det väl att det ses ner på bjudandet här, både på dem som bjuder och på dem som tar emot dem, som hon tycker är problemet. Inte att gratisdrinkarna försvunnit.

I övrigt håller jag med targash i #2.
Vet inte om jag postat den här förut, men jag tycker den säger det rätt bra http://www.daniellecorsetto.com/archive.php?t…
2 tjejer i en bar:
"Hey Jamie, gimme your wallet and I'll go grab us some drinks."
"WALLET?"
"Yeah. Wallet. You know, that thing that makes the bartender listen to us."
"But... I don't BRING my wallet to bars. That's what BOYS are for."
"Jamie, we're at a GAY BAR. Your breasts aren't CURRENCY here."

#11  Sv: Uppgradera drinkhoran! Kaiser
2010-06-01 16:56:03

Så ...

Å ena sidan ska vi fullt ut acceptera en (patriarkal) kultur där bröst är valuta, å andra sidan ska vi förakta en (patriarkal) kultur där bröst är valuta?

Handlar det om VAR brösten är valuta - ElleVee eller Stureplan - eller handlar det om vem bröst det är?

Herrejävlar. Ett stolpskott har visst satt igång en feministisk debatt :D

#12  Sv: Uppgradera drinkhoran! ByggareBob
2010-06-01 17:21:50

För krönikören är det en självklarhet att kvinnor (eller åtminstone hon) ska bli bjudna på drinkar, så naturligtvis är det trevligare att vara en drinkprinsessa än en drinkhora.

#13  TheCarolinch heffaklumpen
2010-06-01 22:10:16

om jag ska spela djävulens advokat här, så skulle jag ju kunna hävda att hon här i sverige har mist alla fördelar kvinnorollen innebär (uppvaktning och gratisdrinkar), men fortfarande har kvar en hel del av nackdelarna (sämre läge på arbetsmarknaden, tas inte på allvar som individ, etc...)

i lv får hon iaf lite valuta för kvinnoförtrycket, så att säga.
Fast om man ska vara djävulens advokat så får du ju gärna visa vad det sämre läget på arbetsmarknaden består i, för det mesta är uppenbart en fråga om egna val, dvs vilken bransch man satsar på, vilken utbildning man väljer, hur mycket man jobbar o.s.v.. Samma sak med att inte tas på allvar, har du några belägg för att kvinnor i Sverige idag inte tas på allvar som individer jämfört med män? Hur definierar du det i så fall?

#14  Sv: Uppgradera drinkhoran! TheCarolinch
2010-06-02 01:14:19

heffaklumpen

att förklara varför kvinnor tjänar mindre, är sjukskrivna från sina jobb oftare, oftare har yrken med låg status och lön och i högre grad har tim- och deltidsanställningar med att de "valt" det tycker jag är att göra det väl enkelt för sig.

#15  Sv: Uppgradera drinkhoran! KK2
2010-06-02 07:49:38

Ska man förklara kvinnors läge på arbetsmarknaden med "de har ju valt det" får man kanske ta och göra samma sak när det gäller män. Män väljer också att bjuda kvinnor på drinkar (så att kvinnor kan använda brösten som valuta), jobba istället för att vara hemma med barnen (så att de inte får vårdnaden om dem vid skilsmässa), supa ner sig istället för att gå till terapeuten när de mår dåligt osv osv.
Nej, jag håller med Carolinch om att det blir väl förenklat om man gör så.

#16  TC KK2 targash
2010-06-02 10:13:27

Jag tycker det är val när männen fattar korkade beslut också.
Att ge upp sin föräldraledighet, inte söka sjukvård osv.
Men problemet med att förlora barnen är ju inget som pappan fattar beslut om det gör nämndemän. Att välja ett visst yrke är ett eget val.
Blir absurt om man jämför de beslut som fattas åt dig och likställer dessa med de du beslutar själv.

#17  Sv: Uppgradera drinkhoran! TheCarolinch
2010-06-02 13:09:13

targash

ytterst så är det ju inte individen eller kvinnan heller som bestämmer vilka jobb hon kan få eller vilken lön som kommer att betalas, utan arbetsgivaren.

för en kvinna att utmana könsrollerna på arbetsmarknaden och hävda sig vad gäller lön och befattningar skulle jag säga är minst lika svårt eller svårare än det är för en man att hävda sin rätt som förälder. som förälder har du nämligen rättigheter även om du är mer eller mindre olämplig, till skillnad från tex arbetsmarknaden.

en man kan ha rätt till umgänge med sitt barn trots att han tex misshandlat barnets mor i barnets åsyn, trots att hans barn känner sig skrämt och hotat och inte vill, eller trots att han bedöms som så opålitlig att en kontaktperson från socialen måste vara med under tiden han träffar sitt barn.

men helst vill jag lämna jämförelserna därhän, eftersom det oftast bara utmynnar i långa diskussioner om vem som har det värst, och vad som kan jämföras med vad. därför vill jag återgå till drinkhoran, och återigen påpeka vad den stereotypen och det beteendet förutsätter, nämligen:

-att det är männen i samhället som har pengar och ekonomiska tillgångar
-att kvinnors främsta tillgång är utseendet, och att det bara är deras utseende som kan omsättas till andra tillgångar
-att kvinnor som saknar gångbart yttre utseende (mao majoriteten av kvinnor, som är för gamla, för tjocka eller för "fula" för att kunna växla in sitt utseende mot favörer) saknar alla former av realiserbara tillgångar
-att kvinnor utsätts för kontinuerlig dubbelbestraffning, eftersom de förutsätts bete sig och verka "kvinnliga", annars är de haggor, kärringar och manshatande lesbianer, samtidigt som allt "kvinnligt" beteende tas som intäkt på att kvinnor minsann inte är lika dugliga som män. varför skulle de annars vara så korkade och känslostyrda och fixerade vid sitt eget yttre...? och den lilla klick kvinnor som lyckas utvinna någon form av fördelar ur det här systemet kan man bekvämt avfärda som gold diggers och drinkhoror, och dra fram som bevis för att kvinnor bara dras till män med pengar och är oppurtunistiska lycksökerskor.

#18  Sv: Uppgradera drinkhoran! TheCarolinch
2010-06-02 13:10:53

targash sa:
Jag tycker det är val när männen fattar korkade beslut också.
Att ge upp sin föräldraledighet, inte söka sjukvård osv.


visst är det ett val, men givet hur samhället ser ut och vilka förväntningar som finns på män så vet jag inte om jag skulle kalla det för ett fritt val.

#19  TheCarolinch, KK2 heffaklumpen
2010-06-02 20:01:49

Det är självklart väl förenklat i båda i min beskrivning och i #6, det var liksom poängen. Givetvis gör män också val på liknande sätt, men det kritiseras redan just i form av deras individuella val, till skillnad från kvinnors som betraktas som diskriminering.

Att kvinnor tjänar mindre är idag ganska väl undersökt, vilket också påpekats här ett otal gånger tidigare. Den skillnad som inte direkt kan härledas huvudsakligen till personliga val, som t.ex. hur könsrollskonservativt man väljer utbildning, bransch, arbetsplats, arbetstid mm. är alltså i storleksordningen 1-3%. Andelen sjukskrivning är även den kopplad till valet av arbetsplats och valet att gå till läkaren eller bita ihop/supa ner sig.

#20  #19 ByggareBob
2010-06-02 23:36:47

Hur många drinkar kan man köpa för 1-3%? 3% på 25.000 är 75 kronor, dvs. en femtiolapp efter skatt. Genomsnittskvinnan borde därmed förvänta sig under en drink per månad.

#21  #20 ByggareBob
2010-06-02 23:49:20

Fantastisk matematik från min sida i ovanstående inlägg. Genomsnittskvinnan kan naturligtvis förvänta sig en 7-8 drinkar i månaden.

#22  #19 KK2
2010-06-03 19:14:38

Tja, som sagt, jag tycker du förenklar grovt, och att ditt resonemang är ett sätt att slippa göra nåt åt problemet.

#23  KK2 #22 heffaklumpen
2010-06-03 21:45:10

Tja, som sagt, jag tycker du förenklar grovt, och att ditt resonemang är ett sätt att slippa göra nåt åt problemet.

Att det är en förenkling ändrar inte sakernas tillstånd. Om förenklingen ger en felaktig bild av betydelse i sammanhanget så är det bara att visa det. Speciellt utifrån mitt ursprungliga argument i #4 att det hon egentligen beklagar sig över är att hon behandlas mer jämställt än i LV. Om du inte anser att det är så eller att det är andra aspekter som är viktigare så får du gärna argumentera för det isf.

I det här fallet är det ju sen inte mitt resonemang som går ut på att slippa göra något åt problemet utan det som TheCarolinch för i #6. Det jag ifrågasätter är ursäktandet av ett specifikt könsrollsbeteende utifrån luddiga påstådda nackdelar "sämre läge på arbetsmarknaden, tas inte på allvar som individ". Det är nämligen just det som du beskriver, "ett sätt att slippa göra nåt åt problemet".

#24  Sv: Uppgradera drinkhoran! KK2
2010-06-05 15:33:21

Jag anser helt klart att din förenkling ger en felaktig bild av hur kvinnors och mäns ekonomiska förutsättningar skiljer sig åt. Fast jag ids faktiskt inte hålla på och förklara varför, jag tror att det är helt lönlöst.

#25  KK2 heffaklumpen
2010-06-05 21:14:57

Det är knappast förvånande att du tycker att jag ger en felaktig bild av "hur kvinnors och mäns ekonomiska förutsättningar skiljer sig åt" eftersom jag inte diskuterar det utan konstaterat att män och kvinnors inkomst skiljer sig.
TheCarolinch hävdar att kvinnor i sverige har mist alla kvinnorollens fördelar men har kvar en hel del av nackdelarna. Som kvinnorollens fördelar anges uppvaktning och gratisdrinkar och som nackdelar sämre läge på arbetsmarknaden och att inte tas på allvar som individ. Det är väl knappast i det läget speciellt mycket begärt att dessa påstådda nackdelar påvisas och eller definieras på något sätt om de nu ska utgöra ett argument till stöd för de åsikter och förväntningar på män som framförs i länken i #1. Det var inte kvinnors ekonomiska situation som framfördes som en nackdel av kvinnorollen.
Om man sedan anser det befogat att beklaga sig över att dessa påstådda nackdelar diskuteras i en något förenklad form så bör man kanske också ge en betydligt mer nyanserad bild av kvinnorollen i samhället att utgå ifrån och eventuellt även förklara varför dessa påstådda nackdelar överhuvudtaget skulle vara av betydelse för det som framfördes i #1.
Utan tillstymmelse till det som nämns ovan så framstår inlägg som #24 som inte lite arrogant i sammanhanget.

#26  Sv: Uppgradera drinkhoran! TheCarolinch
2010-06-06 00:27:55

heffaklumpen

har du läst #17?

#27  TheCarolinch heffaklumpen
2010-06-06 18:52:34

Jo jag läste #17, men såg ingenting direkt nytt, men kanske lite förtydligande av vad du menade.

ytterst så är det ju inte individen eller kvinnan heller som bestämmer vilka jobb hon kan få eller vilken lön som kommer att betalas, utan arbetsgivaren.

Individen bestämmer grundförutsättningarna genom bl.a. sitt val av utbildning och vilka jobb man söker sig till. Om man sedan, t.ex. som en del jag känner, väljer bort konsultjobb, utlandsjobb och/eller jobb som innebär resor och jobb som kräver mycket tid eller gör det svårt att planera fritiden, så innebär det naturligtvis att det får konsekvenser för ens möjligheter, både i form av arbetsplatser och befattningar.
Alla dessa påverkar sedan lönen som enligt flera studier visat sig vara ganska likartade för män och kvinnor med samma förutsättningar. Det är ganska få arbetsplatser där det idag krävs speciellt mycket utmanande av könsroller och de största kvarvarande bastionerna är inom de kvinnodominerade yrkena, som t.ex. vård, skola, socialtjänst mm..

Vill du att jag ska kommentera resten av din utläggning så får du nog tala om varför du tycker att den är relevant för diskussionen.

#28  heffa KK2
2010-06-12 14:32:19

I nummer 19 ger du ju en ytterst förenklad förklaring till varför kvinnor och män har olika ekonomiska förutsättningar, du nöjer dig verkligen inte med att endast konstatera att kvinnors och mäns inkomst skiljer sig åt.

Orsaken till att jag tror att en vidare diskussion är lönlös är att jag gissar att det bara blir samma harvande av samma gamla trötta argument om igen.

#29  KK2 heffaklumpen
2010-06-12 23:09:42

Det är inte en förklaring till varför kvinnor och män har olika ekonomiska förutsättningar och jag kan inte se att jag antyder det någonstans heller. Jag väntar fortfarande på en förklaring på exakt vad TheCarolinch menar med "sämre läge på arbetsmarknaden".

Jag har konstaterat att inkomsten skiljer och vad de största skillnaderna beror på. Om du menar att just kvinnor inte själva väljer sin utbildning o.s.v. så står det dig naturligtvis fritt att visa detta. Jag har inte försökt ge någon helhetsbild av skillnader mellan könen eftersom det är TheCarolinch som hävdar att kvinnor bl.a. har ett sämre läge på arbetsmarknaden och inte tas på allvar som individer, vilket jag har ifrågasatt och försökt få klarlagt vad som menas eftersom inkomsten huvudsakligen kan förklaras utifrån egna val. Följaktligen, om du vill kritisera bristen på helhetsbild så föreslår jag att du vänder dig till TheCarolinch, och om du vill kritisera någon specifik del av vad jag skrivit istället för vad jag inte skrivit så kan du tala om vad din kritik består i istället för luddiga utlägg om förenklingar och insinuationer om syftet med vad jag skriver.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?