feminetik.se feminetik.se

Just nu 23 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Dam/herr-avdelningar på klädesaffärer? Bra/dåligt?


Gå till senaste inlägget#1  Dam/herr-avdelningar på klädesaffärer? Bra/dåligt? equalism
2010-05-26 10:42:22

Vad tycker ni om att ta bort dam/herr-avdelningarna på klädesaffärer?
Jag skulle tycka att det var positivt av en anledning: jag som smal kille behöver inte bry mig om det är en tjej/killtröja när jag kollar efter lite smalare modeller. Alla killtröjor hänger som en stor säck på mig.

Trans/intersexuella (m.fl) skulle nog känna en lättnad om det inte fanns herr/dam-skyltar.

Killar skulle få mer utbud och mer variation, eftersom killarnas sortiment är väldigt begränsat.

Ge era åsikter! :)

#2  Sv: Dam/herr-avdelningar på klädesaffärer? Bra/dåligt? TheCarolinch
2010-05-26 11:30:19

bra trådstart!

har funderat ganska mycket i samma termer som equalism- varför måste det vara sådana vattentäta skott mellan herr- och damavdelning? jag ser ofta kläder jag gillar på herravdelningen, men även de minsta storlekarna är för stora på mig. (vilket är märkligt, eftersom jag inte är någon pygmée direkt. hur gör korta och spensliga killar för att hitta kläder som sitter bra?)

eller ta en sådan sak som skor- varför prompt köna storlekarna? kunde man inte bara göra skor i olika längd och bredd, så kan alla hitta sitt? alla män har inte stora, breda fötter, och alla kvinnor har inte små och smala. och nu gnäller jag inte ens i egen sak, eftersom jag är ganska standardmässigt byggd på längd och bredd och själv inte har några större problem, men ser jag till folk omkring mig så är det ju rätt tydligt att människor ser ut på alla möjliga vis. jag känner tunna killar på knappt en och sjuttio, långa tjejer på över en och åttio, osv.

eller ta bara en sån sak som mössor... jag har ganska stort huvud (tydligen), så damavdelningens mössor sitter som kapsyler på mig. ska jag ha en chans att hitta en mössa som funkar får jag gå över på herravdelningen.

men det som stör mig mest är att barnkläder könas redan från bebisstadiet. geez... ja, för det vet väl alla att tvååriga flickor skiljer sig distinkt från tvååriga pojkar, och behöver heeeelt andra plagg, eller? för några år sedan uppmärksammades dessutom att många klädkedjor gör "tjejkläderna" mindre och tajtare än "killkläderna" i motsvarande storlek- och nu pratar vi alltså om kläder till barn i förskole- och lågstadieålder...

#3  Sv: Dam/herr-avdelningar på klädesaffärer? Bra/dåligt? RasmusS
2010-05-26 12:33:30

Är det någon som vet om det under de senate 100 åren alltid varit delat och om orsaken bakom?

Oavsett vad grundtanken var en gång i tiden om varför man skulle göra en herr och damavdelning så ser jag i alla fall en fördel med det, i alla fall för dem som hellre klär sig "könat". Det blir mer tidseffektivt och man hittar fortare sitt plagg om man slipper leta efter byxorna bland både herr och damstorlekar och modelller.

Men jag ser inte någon egentlig orsak till delningen, å andra sida inte heller några egentliga prblem med den. I alla fall inte spontant.

#4  Sv: Dam/herr-avdelningar på klädesaffärer? Bra/dåligt? TheCarolinch
2010-05-26 12:50:08

rasmuss

såvitt jag vet har män och kvinnor haft olika dress code de senaste två-tretusen åren iaf, om inte längre.

man kan ju fundera på orsaken- i ett lite större samhälle kanske det kan vara en poäng att signalera status och kön genom klädseln, för att undvika missförstånd. men om man tänker sig "genomsnittsmänniskan" i ett agrart sverige för ett par hundra år sedan- hur många "främmande" människor kom hon egentligen i kontakt med till vardags? men ändå tycks människan funnit det nödvändigt att kommunicera kön, ålder, civilstånd, inkomst, härkomst etc via klädseln...

däremot tror jag att det rent historiskt sett är ganska nytt att klä små barn olika beroende på kön. ser man små barn på gamla foton eller målningar brukar klädseln inte avslöja om det är en flicka eller pojke.

#5  Sv: Dam/herr-avdelningar på klädesaffärer? Bra/dåligt? TheCarolinch
2010-05-26 12:54:27

rasmuss

man skulle ju kunna tänka sig att en klädaffär kunde ha en klänningsavdelning och en kostymavdelning, precis som klädaffärer kan ha en sportavdelning eller en avdelning för stora storlekar, eller en underklädesavdelning. dvs, att affärerna delar upp kläderna efter funktion snarare än kön. eller kanske efter storlekar?

#6  Sv: Dam/herr-avdelningar på klädesaffärer? Bra/dåligt? equalism
2010-05-26 12:56:39

TheCarolinch:
Håller med dig. Svar till din fråga: "hur gör korta och spensliga killar för att hitta kläder som sitter bra?" - dom hittar inga kläder.

RasmusS:
T.ex jeanse kan jag förstå, för dom måste ju vara sydda för kvinnliga höfter om dom är tighta - men annars tror jag man hittar lika bra om det är skyltat tight/pösigt istället för kvinnligt/manligt, om man nu trivs med dagens mode. Men jag fattar inte poängen med könsuppdelade t-shirts, tröjor m.m...?

Problemet med uppdelningen är ju att man får mindre sortiment att välja i, även när det kanske finns kläder som passar bättre på andra avdelningen.

Kan tänka mig (gissar bara) att överviktiga kvinnor har samma problem som smala killar, att det motsatta könets kläder kanske sitter bättre men att man inte vågar kolla på den motsatta avdelningen (?)

#7  Sv: Dam/herr-avdelningar på klädesaffärer? Bra/dåligt? feman
2010-05-26 13:03:46

Tror ni att exponering av kläder i en butikslokal skulle påverka hur man väljer att klä sig? Eller att det kunde bli lönsamt och få en påverkan på jämställdheten?
Det låter ju iofs spännande men är det någon som känner till något försök till gemensamhetslansering av kläder?

Unisex - retromode för både tjejer och killar, var inte det något som man försökte lansera för barn för några år sedan utan så stor framgång?
Och är det någon som minns näbbkängorna och velourbrallorna från 70-talet? Alla skulle ha en vit långhårig matta också. Inte såå kul.

Om det är något som är en spegel av samhället så är det väl kläderna man bär? Tror jag.
Vilka män skulle köpa Gudrun Sjöden kläder bara för att de hängde i en Dressmanbutik och stringtrosor i samma butik skulle nog bli mer en hyllvärmare än en mansbaksvärmare – tror jag.
I specialbutiker för verksamheter där jämställdheten redan brett ut sig finns det säkert lönsamhet men knappast för manstrosor hos Abecita?

#8  #7 equalism
2010-05-26 13:11:27

feman:

Cheap Monday är väl relativt unisex, och dom är ju en internationell succé! Så nog tror jag affärerna skulle tjäna lite iaf.

Nej, det är klart att vuxna män idag inte skulle köpa klänningar och sånt om en plötslig ändring skulle ske. Men om ändringen sker vet man ju inte hur det ser ut om hundra år sedan. För 200 år sedan var det ju lika konstigt att kvinnor använde byxor som att män använde kjol - men ändå skedde en ändring (fast bara åt ena hållet) så det finns väl inget som säger emot att en ändring skulle kunna ske igen.

#9  Sv: Dam/herr-avdelningar på klädesaffärer? Bra/dåligt? TheCarolinch
2010-05-26 13:20:54

equalism

just jeans tycker jag att man borde kunna "avköna", och bara sälja enligt modell och storlek. många killar vill ju ha tajta jeans, och när jag var fjårtis var levi's 501 den enda gångbara jeansmodellen för tjejer, trots att det väl egentligen är en herrmodell. "tjejmodeller" vad gäller jeans brukar inte sitta så bra på mig, eftersom jag inte är speciellt timglasformad, utan mer rak över midja och höfter.

för några år sedan var jag på jakt efter ett par lite hängiga jeans, som skulle sitta lågt på höften och vara vida, men raka i benen, för jag ville kunna ha ordentlig rörelsefrihet och kunna cykla i dem utan att det tog emot. bara att knalla in på herravdelningen, mao... sen häromåret lanserades "boyfriend cut" som det senaste i klädväg. det skulle alltså se ut som om man lånat pojkvännens lite för stora och säckiga jeans. då gjordes det lite oversizade tjejmodeller, men bara sålänge trenden varade...

nån mer än jag som noterat badshortsen intåg på damsidan, förresten? äntligen, om ni frågar mig och min bikinilinje.

#10  Sv: Dam/herr-avdelningar på klädesaffärer? Bra/dåligt? TheCarolinch
2010-05-26 13:24:57

feman& equalism

ibland ser man ju enstaka "alternativt" klädda killar som har kjol- eller klänningsliknande plagg. hur lång tid ska det egentligen ta innan män i allmänhet upptäcker hur bekvämt det är med klänning och långkjol?

#11  Blandade tankar... Kall
2010-05-26 13:31:35

RasmusS sa:
Är det någon som vet om det under de senate 100 åren alltid varit delat och om orsaken bakom?

Håller med Carolinch #4 och #5.
Att män och kvinnor öht använder samma (typ av) kläder är ett relativt nytt fenomen. För 100 år sedan gick de inte ens att köpa i samma affär.

Carolinch sa:
hur gör korta och spensliga killar för att hitta kläder som sitter bra?

Det gör vi inte, så vi låter bli att handla tills det är absolut nödvändigt...

Nej, men allvarligt talat. (jag kan ju bara tala för mig själv).
Jag är c:a 175 lång och 65 kg. Något under medel, men inte extremt på något sätt.
De allra flesta klädbutiker har normalt byxor från storlek 48 och uppåt, eller midjemått 32 på jeans.
Jag pendlar mellan 30-31" i midjemått, och vid min senaste träningsperiod gick jag från stl 46 till 44.
Barnavdelningens centilong funkar inte heller (hur kul nu det hade varit när man är 40 år. Farbro Bosse, höhöhö...), för där är relationen mellan midja och benlängd helt uppfuckad.
Så hälften av mina byxor hänger som säckar, och jag hatar att handla kläder, gör det bara i nödfall.

Men jag gissar att det är normalfördelningskurvan som styr utbudet här, liksom i skobutikerna och överallt annars.

Annars håller jag helt med om att det borde vara mer spetstrosor på herravdelningen...

#12  #9 #10 equalism
2010-05-26 13:33:55

TheCarolinch:

Iofs, när jag testade mitt ex's jeanse så satt dom bättre än några av mina egna jeanse.

Tror inte män har möjligheten att upptäcka traditionella kvinnliga kläder, det är för starka normer som hindrar. Jag har testat ;) Skulle aldrig våga gå med det öppet dock.

Btw, såg du dessa alternativt klädda killar i verkligheten eller på bild?

Tjejmodet är ju inte lika konservativt som killmodet. Vad beror det på? Är avundsjuk på att tjejer har så mycket att välja mellan. :(

#13  Sv: Dam/herr-avdelningar på klädesaffärer? Bra/dåligt? targash
2010-05-26 13:46:11

Personligen bryr jag mig inte. Jag har aldrig sett kläder på damavdelningen jag vill. Och har svårt att hitta kläder på herravdelningen för den delen med.

Mycket större problem är problemen i kongo.

#14  TheCarolinch #9 Kall
2010-05-26 13:47:36

Levi's 501'or ja...
Jag vet inte hur gammal du är, men räkna inte med att du kan köpa ett par idag och de sitter likadant.
De har ändrat modellen, som jag skrev om någon gång... :-(

#15  TheCarolinch RasmusS
2010-05-26 13:49:37

Olika dress codes, ja. Det jag undrade var mer om det under de senaste 100 åren alltid varit herr och damavdelningar, herr och dambutiker, när det gäller kläder. Om det var delat även när mannen var den som höll i plånboken i början på 1900-talet. Var det han eller hon som gjorde inköpen av kläder. Gjordes det tillsammans. Mer den typen av funderingar var det. :)

Ja, att skapa sig en identitet genom att signalera en grupptillhörighet är en av människans alla underliga förehavanden. Jag kan förstå poängen med det i ett oroligt samhälle med mycket umbäranden och många motsättningar. Ser man lite djupare bortom individen så kanske det är just det som det är en signal om. En signal om hur mycket motsättningar det finns i samhället och hur grupperat det är. Jag vet inte jag bara filosoferar fritt.

Ang. #5. Varför inte? :)

#16  Kall RasmusS
2010-05-26 13:51:50

Kall: "För 100 år sedan gick de inte ens att köpa i samma affär"

Var hittar man info om sådant? Har googlat mer än en timme om det nu *lol*

#17  equalism RasmusS
2010-05-26 14:01:25

Nej, någon jag kan inte ge en egentlig orsak till uppdelning rent personligt. Inte ens när det kommer till jeansen eftersom jag känner killar med "tjej-midjor" och tjejer med "kill-midjor". En nära vän som exempel hatar att köpa skor eftersom hon ofta tvingas gå till barnavdelningarna för att hitta lämplig skostorlek. Jag vet inte om uppdelningen är positiv eller negativ faktiskt. Personligen spelar det mig ingen större roll men om det visar sig att det finns några vinster i att slå i hop allt så varför inte :)

#18  Sv: Dam/herr-avdelningar på klädesaffärer? Bra/dåligt? TheCarolinch
2010-05-26 14:44:48

angående olika herr- och damavdelningar så är ju konfektionskläder ett relativt nytt fenomen. förr så syddes kläder upp på beställning, eller så syddes de hemma. jag tror iofs att de flesta skräddare var specialiserade på antingen dam- eller herrkläder, men jag kan ha fel.

#19  Sv: Dam/herr-avdelningar på klädesaffärer? Bra/dåligt? TheCarolinch
2010-05-26 14:47:23

kall

har de ändrat modellen? but whyyyy? (senast jag hade ett par 501:or på mig måste ha varit... eh... -95 eller -96 kanske.

#20  Sv: Dam/herr-avdelningar på klädesaffärer? Bra/dåligt? TheCarolinch
2010-05-26 14:50:22

equalism

alltså, jag ska inte påstå att jag sett killar i kjol eller dylikt speciellt ofta, men bortsett från tomas dileva (på vars favvofik jag brukade hänga förr om åren), så ser man ju då och då lite alternativa killar med dreads i stor tofs och något kaftan/klänningsliknande på kroppen.

#21  När uppdelningen i butikerna uppstod RasmusS
2010-05-26 15:10:42

Bra tänkt av TheCarolich i inlägg nr 18, tänkte inte på det själv. Så uppdelningen borde ha uppstått någonstans runt industrialiseringen av klädesproduktion och försäljning. Eller? Frågan är då om man delade upp det i herr- och damavdelningar i butikerna redan från början.

Nu spånar jag lite men man skulle kunna anta att i början så var inte butikerna så stora och herr- och damkläder sålldes på samma butiksyta men var fortfarande sorterade i typisk könsindelning i och med de olika klädeskoderna. Sen när butikerna blev större och större blev de en mer tydliga åtskillnad. Egentligen tycker jag inte att det är så jonstigt att klädbutikerna sorterar in kläder i olika grupper. Då är det betydligt konstigare att vi själva "väljer" att klä oss enligt en könsbunden klädkod.

Jag tror inte att "valet" attt klä sig könat uppstod pga. uppdelningen dam- och herravdelningar. Jag inbillar mig att uppdelningen i våra butiker uppstod pga. våra val att klä oss kodat. Frågan är väl varför man gör det. Varför har vi ett behov av att signalera någon som helst grupptillhörighet med våra kläder?

#22  TheCarolinch #19 Kall
2010-05-26 15:18:28

Samma här. Jag hade 2 par 501or, köpta -96-97 nån gång tror jag. Satt faktiskt bra.
Skulle köpa nya för 3-4 år sedan. Passade inte alls!
(OBS! De gamla passar fortfarande! Jag skulle köpa nya för att de gamla var utslitna, inte för att jag växt ur dem...)

Men "but whyyyy? " Kan jag tyvärr inte svara på... ;-)

#23  RasmusS #21 Kall
2010-05-26 15:31:49

Jag vet inte, men det känns som att du resonerar lite bakvänt tycker jag.

Håller också med om #18. Och jag gissar att butikernas uppdelning uppkom för att vi klädde oss olika, och inte tvärtom, och att skillnaderna uppkom på självhushållets tid innan de flesta köpte sina kläder vare sig i butik eller hos skräddare.

Varför hade kvinnor kjol, och blus med snörliv, medan män hade skjorta, och byxor med gylf?
Jag tror det finns enkla och praktiska anledningar till det.

#24  Sv: Dam/herr-avdelningar på klädesaffärer? Bra/dåligt? TheCarolinch
2010-05-26 17:49:09

kall

men vad skulle den praktiska anledningen till att kvinnor bär kjol/klänning vara? på vad sätt är en lång kjol mer praktiskt än byxor när man ska byka/mjölka/bära vatten/räfsa hö etc?

#25  Sv: Dam/herr-avdelningar på klädesaffärer? Bra/dåligt? Blindalina
2010-05-26 18:11:44

na, konfektionen (kladaffarer med likadana plagg) kom inte forran da all konfektion borjade pa typ 40-50-talet. :P och det var verkligen inte konsneutralt, tvartom helt olika avdelningar sa att man inte sag varandra, man gick inte in i kvinnoaffarer och vice versa. innan det sydde folk alternativt sommerskor hemmavid precis som vilket annat nodvandigt slitarbete som helst (eller pa fabrik pa artonhundratalet).
for rika manniskor fanns det snarare salonger och modehus dar de besuttna kunde ekipera sig, men det var framst kvinnorna som skulle smyckas. "skradderier" , skomakare, sommerskor etc daremot har alltid funnits.

*har 4 st sommerskor och skraddare i slakten*

ett oumbarligt tips for egentligen alla att lasa ar faktaboken Broby-Nybergs "kladedraktens historia" den tar upp _allt_ i manniskans kladhistoria pa ett mkt valillustrerat och intr. satt fran antiken till idag, bade mans och kvinnoklader.

#26  Sv: Dam/herr-avdelningar på klädesaffärer? Bra/dåligt? Blindalina
2010-05-26 18:15:31

sorry menade "Broby-Johansen, R., Kropp och kläder. Klädedräktens historia "..

#27  Sv: Dam/herr-avdelningar på klädesaffärer? Bra/dåligt? Blindalina
2010-05-26 18:16:46

och de forsta som hade queer klader for bade man och kvinnor var val typ mahjong och dom pa 60-talet.

#28  Sv: Dam/herr-avdelningar på klädesaffärer? Bra/dåligt? Blindalina
2010-05-26 18:23:52

"Varför hade kvinnor kjol, och blus med snörliv, medan män hade skjorta, och byxor med gylf?"

haha. jag tror jag har last mer grundlaggande drakthistoria an de flesta har. ;)
iofs nagon gang var det val prakiskt, men man hade hosor aven pa vikingatiden. (samt sarkar!) mode har alltid funnits anda bak pa savannen. pa medeltiden tyckte man ju att kvinnor skulle ha strutar pa huvudet och langa armar for det sag kyskt, nobelt och fint ut.

#29  Sv: Dam/herr-avdelningar på klädesaffärer? Bra/dåligt? Blindalina
2010-05-26 18:25:52

men det ar relativt hur mans mode ser ut saklart :) http://www.artlex.com/ArtLex/c/Images/costm_l…

#30  Kall kastrullist
2010-05-26 22:49:01

Du och jag har exakt samma vikt och längd! Inklusive att jag brukar glömma bort exakta längden och säga ca 175. :D
För mig är det ett mysterium hur ännu mindre killer hittar kläder. Jag brukar klara mig på butikens minsta ex, särskilt vad gäller byxor.


Som en sidogrej är väl konceptet med barnkläder överhuvudtaget rätt nytt? Har för mig att typ sexåringar och uppåt fick vuxenkläder i miniatyr förr i tiden.

#31  TheCarolinch #24 Kall
2010-05-27 10:04:13

men vad skulle den praktiska anledningen till att kvinnor bär kjol/klänning vara? på vad sätt är en lång kjol mer praktiskt än byxor när man ska byka/mjölka/bära vatten/räfsa hö etc?

Jag syftade på kroppsliga funktioner som toalettbestyr, amning och sånt.

Fast en vi

#32  Kastrullist Kall
2010-05-27 10:05:23

Ja, jag har en kompis som är knappt 170 lång. Men han är lite rundare om magen så han klarar sig väl på D-storlekar tror jag.

#33  Sv: Dam/herr-avdelningar på klädesaffärer? Bra/dåligt? TheCarolinch
2010-05-27 14:27:02

kall

har du någonsin försökt huka dig ner och kissa med med tre-fyra lager kjolar på dig...? : ) och ska man amma barn är väl en vanlig herrskjorta enklare att knäppa upp än ett snörliv?

#34  #29 Kaiser
2010-05-27 14:36:42

Jag vill ha en sån där hatt :(

#35  TheCarolinch Kall
2010-05-27 16:09:27

Det är väl iallafall enklare att huka sig ner och kissa med en kjol, än för den som har ett par byxor på sig. Eller??
Iallafall på den tiden som allmogen gick utan underbyxor, och så hade de sällan 3-4 lager kjolar på sig heller.

Snörliv funkar som BH med att ge lite stöd också. Herrarnas skjortor hade inte knäppning hela vägen, utan bara 1 eller 2 längst uppe i halsen.
Men jag kanske använder fel term? Jag tänker mig liksom en tysk öl-madam, med en särk som snöras eller knyts över bysten, och så något väst-aktigt över som går ner under bysten och stöder. Men det kanske heter något annat?

#36  Sv: Dam/herr-avdelningar på klädesaffärer? Bra/dåligt? equalism
2010-05-27 17:20:35

Om man ska diskutera hur praktiska kläder är så kan man väl säga att det är lättare för en man att kissa med kjol också, eller?

#37  Sv: Dam/herr-avdelningar på klädesaffärer? Bra/dåligt? Blindalina
2010-05-27 19:54:57

men.. ar det inte mkt enklare an sa. _bade_ byxor och klanning/sark har fordelar, tycker personligen det ar ganska likvardigt nar det galler frihet.

pro byxor:
*byxor ar tight och rorligt, foljer kroppskonturen och kan inte fastna nanstans, man kan alltid skreva och rora benen at alla hall. det kan man med klanning ocksa men da maste man lyfta upp den forst.
* man kanner sig smidig och enhetlig i byxor, och utan mankemang, en enda linje liksom. inget tjafs, inget dolt.

pro klänning/sark:
*en helt annan typ av frihet. luftigt, behagligt, fritt, flygigt.
extra skont nar det ar varmt och pa sommaren, inte svettigt och instangt som byxor kan kannas. stor rorelsefrihet pa ett annat satt. kroppen kanns naknare, pa ett bra satt och det kanns enklare. man kanner sig lattsam och glad.

#38  Sv: Dam/herr-avdelningar på klädesaffärer? Bra/dåligt? Blindalina
2010-05-27 19:55:15

plus klanningstyget ar ofta valdigt skont mot huden :)

#39  Sv: Dam/herr-avdelningar på klädesaffärer? Bra/dåligt? Kaiser
2010-05-27 19:56:33

Snörliv, Kall:
http://www.google.se/images?q=sn%C3%B6rliv&am…

#40  Sv: Dam/herr-avdelningar på klädesaffärer? Bra/dåligt? Blindalina
2010-05-27 20:03:29

det basta plagget ar val dock den korta klanningen. da kan man bade rora benen at alla hall, samt fa lagom med luft till ehm... overkroppen. frihet!


sen detta med herrstorlekar, nog ar det sa att det borde finnas flera och att man ser olika ut, men det ar annu varre med kvinnostorlekar skulle jag vilja saga. nivet kvinnor ar ofta (ofta inte alls alltid) lite smalare pa mitten sa de kor fortfarande med "timglasform" men a la 0.70 principen typ 90-70-90. sen gar de nerat eller uppat typ 80-60-85 eller 100-80-100, alltid med samma ratio. men i verkligheten ar bara 8% timglasformade. man kan ha breda axlar, paronform, appelform eller vad f* som helst, lite stort har, lite stort dar. medan mannen som varst far klader som gor att de ser ut som talt, sa far kvinnor strl-problem over hela kroppen. jag maste prova typ 8 olika typer av samma plagg (nar det galler skarningar) innan man kan kopa for jag har smala armar, breda axlar, riktigt smal midja (narmare 0.60 an 0.70) och stor rumpa osv. man ar liksom lite olika overallt pa olika stallen, halla. andra kan ha problem med for stora armar, for liten midja, far stora lar osv. men strl 38 ar 90-70-90. jag har allt fran 34 till 42 pa olika stallen och olika typer av plagg....
sicken utlaggning det blev men hela traden ar lite sahar. :P det ar val ok!

#41  Hör kanske inte till diskussionen men... equalism
2010-05-27 20:05:54

kom att tänka på en grej,

var någonstans där busschaufförer inte fick ha shorts, men de fick ha kjol och långbyxor. De manliga chaufförerna höll på att svettas ihjäl på sommaren med långbyxor, men trots detta fick de inte ha shorts. Så då strejkade en av dom genom att ta kjol istället. Tror shortsförbudet försvann efter det.

#42  Sv: Dam/herr-avdelningar på klädesaffärer? Bra/dåligt? Blindalina
2010-05-27 20:08:16

#39
snorliv? nu finns det shapewear for man, sag pa tv.
http://www.google.se/images?um=1&hl=sv&am…=

nu kan aven man kopa kalsonger med rumplyft-och penisinlagg, snorliv och magtamjare. :D haha.

#43  Sv: Dam/herr-avdelningar på klädesaffärer? Bra/dåligt? Blindalina
2010-05-27 20:09:52

http://admatch-syndication.mochila.com/pimg/W… precis som allt det vanliga kvinnor koper. det finns knappt en enda kvinna som inte ager iallafall en push-up beha. :P

#44  Sv: Dam/herr-avdelningar på klädesaffärer? Bra/dåligt? Blindalina
2010-05-27 20:11:06

#41 men allvarligt det flaktar otroligt skont med kjol och klanning! :) speciellt om sommaren. alla borde faktiskt prova det. en helt annan kansla av frihet.

#45  Sv: Dam/herr-avdelningar på klädesaffärer? Bra/dåligt? Blindalina
2010-05-27 20:15:34

tror sant har handlar mkt om "association" bara. alltsa, nog gillar jag killar i tajta jeans och byxor, samt shorts, men jag har inget principiellt emot killar i kaftan. det ar ju bara det att hjarnan sa snabbt associerar kaftan till thomas di leva eller flummig lajvare pa krigsstrat. men om jag hade levat pa 70-talet hade jag sakert sett det som ett vanligt, snyggt, coolt, sexigt mansplagg. for da hade de snygga, medvetna coola mannen just kaftan pa sig. :) (min pappa t ex, lol. )

#46  Sv: Dam/herr-avdelningar på klädesaffärer? Bra/dåligt? Blindalina
2010-05-27 20:16:23

fast halvlanga kaftaner isf. annars ser man ju inte de snygga kroppskonturerna. mansben maste alltid fa visas.

#47  Sv: Dam/herr-avdelningar på klädesaffärer? Bra/dåligt? Blindalina
2010-05-27 20:18:39

att fa "kjol" till ett accepterat, vanligt mansplagg ar en intr. uppgift. som det ar nu ar det sa extremt feminint, men om man glommer bort alla sina fordomar ett tag sa ar det verkligen ett skitbra plagg som alla borde ha tillgang till.

#48  Sv: Dam/herr-avdelningar på klädesaffärer? Bra/dåligt? Blindalina
2010-05-27 20:19:11

(kilt ar ju trevligt *winkiwink* )

#49  kaiser Blindalina
2010-05-27 20:23:53

#34

det enda som hindrar dig ar...pobeln..

#50  Sv: Dam/herr-avdelningar på klädesaffärer? Bra/dåligt? heffaklumpen
2010-05-27 21:58:03

Är inte problemet här snarare att klädseln används för att demonstrera könstillhörighet mm. Om man vill så går det nästan alltid att hitta unisex. När jag köper arbetskläder till jobbet t.ex. så finns det två alternativ att välja på, unisex eller dam-modell. Uppdelningen i avdelningar ser jag snarare som ett resultat av hur kläderna används, vilket för övrigt även gäller barnkläder.

Blindalina
Kilt är väl helt ok, men ganska knepig att springa i, det är väl det jag nog skulle ha svårt för med kjol också.

#51   equalism
2010-05-27 23:13:26

Är det så att normerna har utvecklat sig så att "manliga kläder" nu för tiden är unisex, och "kvinnliga kläder" är kvinnliga. Dvs, män har halva sortimentet att välja mellan, kvinnor har hela.

Börjar ju bli vanligt med tjejer som har kalsonger t.o.m.
Tycker givetvis inte det är fel, men jag förstår inte hur det kommer sig att pojkflickor är så mycket mer accepterat än flickpojkar. Håller ni med?

#52  Sv: Dam/herr-avdelningar på klädesaffärer? Bra/dåligt? Blindalina
2010-05-28 00:07:57

#51 nog ar det sa.

#50 inte om man har ordentliga kallingar. :) typ shapewear :)

#53  Sv: Dam/herr-avdelningar på klädesaffärer? Bra/dåligt? Blindalina
2010-05-28 00:09:44

menar du boxers? tjejer med kalsonger har jag inte sett sa ofta.

#54  Sv: Dam/herr-avdelningar på klädesaffärer? Bra/dåligt? puff
2010-05-28 00:45:34

Är väl inte ovanligt att tjejer lånar tex pojkvännens boxershorts?


Med mina 174 cm och för närvarande 55 kg har jag som flera andra i tråden problem med att hitta kläder som passar. Jag brukar få köra på tjej t-shirtar när jag vill ha något som sitter åt någorlunda på överkroppen. Att hitta jeans som är tillräckligt långa i benen utan att vara för stora i övrigt är ganska hopplöst.

Det som jag tycker är värst med könsuppdelningen av kläder är hur det präntas in tidigt hos barnen vad de får och inte får ha på sig.
Men Uppror mot könsspecifika barnkläder har iaf just nu 1405 underskrifter http://namninsamling.se/index.php?sida=2&…

Blindalina sa:

#41 men allvarligt det flaktar otroligt skont med kjol och klanning! :) speciellt om sommaren. alla borde faktiskt prova det. en helt annan kansla av frihet.

Jo, det är riktigt skönt med kjol eller klänning, men jag är ganska beroende av att använda jeans för att hålla mitt junk på plats och under kontroll. Så det är både samhällets normer vad det gäller klädsel och sedlighet att jobba mot innan jag kan njuta av den där friheten.

#55  #54 equalism
2010-05-28 01:00:27

Puff:

Haha, då är vi lika långa och väger lika mycket! Lite off topic, men var hittar du kläder som passar? T-shirts, tröjor och sånt.

När det gäller jeans så kan jag berätta att cheap monday har storlekar som passar! :)

#56  Sv: Dam/herr-avdelningar på klädesaffärer? Bra/dåligt? Bakfot
2010-05-28 08:12:07

Jag handlar mest på Lundhags i Järpen, dom har ofta samma plagg i dam- och herrstorlekar.

#57  #51 KarinL
2010-05-28 08:39:13

Jag tror absolut att det typiskt manliga kläderna ses som mer könsneutralt än det typsikt kvinnliga. Annars hade klänning och kjol och blusar varit lika vanligt på män.
Det märker man också, som Puff skriver på små barn, där det delas upp i förhatliga pojk-och flickavdelningar och där mörka färger och blått anses könsneutralt, men rosa och pastell och små blommor bara är tjejigt.

Fast jag börjar se färgen rosa mer och mer på pojkavdelningarna.

Jag har fått min killes begagnade (döm mig inte) boxerkalsonger, de är så himmelskt sköna, till skillnad från boxertrosor som bokstavligen klyver en mitt itu...Men det känns långt borta att min kille skulle köpa trosor. (Å andra sidan, får väl inte the package plats där i...)

#58  Lösning? equalism
2010-05-28 13:40:07

Vad ska man göra för att lösa detta problem? Jag tycker givetvis det är fel att bara ena könet har tillgång till hela sortimentet, utifrån normerna. Så hur förändra normerna?

Har iaf sett små tendenser inom emokretsen där flickpojkar är mer accepterade, som t.ex har leggings och sånt, hoppas dom banar vägen för framtiden. Tror yngre generationer blir allt mer toleranta mot det "onormala" så att säga, jämfört med äldre generationer.

Men föreslå lösningar, som sagt! Jag föreslår iaf att ta bort herr/dam-skyltarna. Då sparar man ju dessutom pengar då mindre bläck och skyltar behöver användas. Vilket medför att miljön vinner på det ;)

#59  "Unisex" MarianneK
2010-05-30 23:38:09

Enligt min erfarenhet betyder "unisex" bara "kläder sydda för män fast även i små storlekar". Trångt över bröst och höfter, säckigt över axlar och midja. Varken snyggt eller bekvämt.

#6: "Men jag fattar inte poängen med könsuppdelade t-shirts, tröjor m.m...?"

Även överkroppar skiljer sig än en hel mellan könen. Män har överlag betydligt bredare axlar, mindre böst och bredare midja. Om dessa plagg inte var könsuppdelade skulle det bli jättekrångligt att hitta rätt kläder för genomsnittskvinnor.

Men jag skulle gärna se "killkläder" i tjejmodell - mycket snygga t-shirts på herravdelningen på Espirit, till exempel.

#60  Sv: Dam/herr-avdelningar på klädesaffärer? Bra/dåligt? TheCarolinch
2010-05-31 10:39:50

mariannek

men jag som är lite "rakare" byggd har ofta problem med damkläder som förutsätter former jag inte har, dvs skär in i midjan, men "bullar" sig över höfter och byst.

men generellt tror jag att du har rätt- mannen är norm även i sk unisexsammanhang. det har slagit mig ffa vad gäller sport- och friluftssammanhang att de "vanliga" modellerna av kläder och utrustning är gjorde för män. jag köpte en ryggsäck en gång, "vanlig" modell. den övre bärremmen gick precis tvärs över mina bröst. jag kunde välja mellan att lirka den uppåt, så att mina bröst tryckes nedåt, eller mellan att lirka bärremmen nedåt, så att den hamnade precis under dem och istället utövade en sorts push-up effekt.

#61  Sv: Dam/herr-avdelningar på klädesaffärer? Bra/dåligt? Kall
2010-05-31 12:11:42

(Tro det eller ej, men...) Jag har också länge retat mig på att frlufts-kläder och -prylar marknadsförs i dam- och unisex-modeller, och inte dam- och herr-modeller.

Men så tänkte jag att det kanske helt enkelt kan ha med formen att göra. Män är till övervägande antal antingen raka eller runda till formen ;-) men det är former som även många kvinnor har, därav unisex. Medan den kurvigare formen med smal midja till bredare höfter och lår, och där måttet över axlarna är mindre än bröstmåttet, är s.g.s exklusivt kvinnligt. Eller?

Sen är det ett annat problem att bröstremmen på en ryggsäck just har som syfte att dra åt över bröstet/n. Men på en bra säck så går det oftast att justera remmen uppåt och neråt tillräckligt mycket för att den ska sitta bra. För min del är problemet att det är nästan omöjligt att hitta en större säck där höftbältet går att dra åt så att säcken sitter uppe...

#62  Unisex heffaklumpen
2010-05-31 20:42:22

Ni verkar ha en lustig syn på det här med mannen är norm, ni kan göra precis samma sak som män får göra för att få en unisexstorlek att passa, dvs köpa en så mycket större storlek att det går att komma igenom det minsta måttet och låta det hänga på övriga ställen.
Ungefär som med de flesta kläder för män med andra ord...

#63  #62 Kaiser
2010-06-01 17:16:09

Poängen är kanske inte att unisex ska vara lika för könen, utan att unisex utgår från att det ena könet ska bära samma som det andra könet. Dvs att unisex numer efter Twiggy, är bestämt av ... Oss. Oss med könsorganet hängande utanpå.

Jag brukar köpa polotröjor på Lindex (och underkläder på ICA Maxi, p ga plånbok). Dels är Lindex det enda ställe jag har hittat polotröjor - de där med hårt åtstramande resårhals som jag vill ha, inte den sladdriga "manliga" Sony Crockett-stilen -, dels är Lindex en "tjejbutik". Sägs det.

Det var en hemskt komplicerad mening, men rätt :)

Men, iaf: Varför har inte Dressman kläder som passar mig, som inte är ribbad på magen eller har orakad fyrkantig hånleende haka och är ribbad på magen?

Jag hittar polotröjor i Sonny Crockett-stilen till brorsan på Dressman, utan problem. Han ligger på runt 150 kg. Men jag, en enkel 57-kilos, måste gå till Lindex och bli fnissad åt av kassa biträden bara för en jävla tröja. En trasa jag trivs i, för jag HATAR löst sittande plagg. Iaf på mig själv. Ge mig en small T-shirt med WoW-motiv och jag kommer! (Nästan.)

Var är jämställdheten i det, huh?

Jämställdhet är ett jättefint ord för alla i marknaden. Alla vill ju vara jämställda - annars måste de betala jämställdhetskonsulter dyra pengar.

Likt förbannat kan jag inte hitta tröjor på en butik för män, därför att "alla män" ser likadana ut.

Fuck off, Dressman.

Nästa gång köper jag underkläder på Lindex.

(Liksom, vad är egentligen grejen med tjejers spetsar och lull-lull? Om brudar tänder på kalsonger, borde det vara en smal sak för killar att tända påkalsoger också, men ie då. Det ska vara spetsar och konstiga hyskor och mystiska låsanordningar bakom ryggen ... sånt man alltid har problem med när det enda fingrarna kan tänka på tack vare hjärnan är att få pulla lite - och så ska man börja fingra med hyska, hake, sträcka, inte släppa riktigt än ...

Tacka fan för att män blir impotenta.

Vi har kastrerat oss själva genom BH:n.

Tjosan! Vilken slutledning! värdig en krönika i Metro eller Aftonbladets feministiska täckmantel Wendela med han den där omslagspojken med polskt efternamn!)

:)

#64  Kaiser heffaklumpen
2010-06-01 22:54:31

Jo, unisex i den meningen att man tar alla könade kläder och hävdar att båda könen nu ska ha dem känner jag till.
Visst är det svårt att hitta kläder för män som passar, män som individer med olika kroppsform är tydligen något som är väldigt svårt att greppa i den branschen. Det är möjligt att Lindex är en "tjejbutik", men jag hade gärna köpt kläder där om jag hittade något som passade och inte var skrikigt eller rosa med urringning halvvägs till naveln.
Varför skulle det krävas spetsar och lull-lull för att killar ska tända på det menar du?

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?