feminetik.se feminetik.se

Just nu 21 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Vad gör icke-feminister för jämställdheten?


Gå till senaste inlägget#1  Vad gör icke-feminister för jämställdheten? udd
2010-05-09 22:13:34

Ibland läser jag här om icke-feminister som är väldigt kritiska mot feminismen men säger sig vara för jämställdhet. Det talas till och med om en "maskulinist"-rörelse som eventuellt skulle kunna vara detta.

Jag tycker jag är ganska mycket "ute i svängen" men jag träffar aldrig på denna rörelse någonstans. De jämställdhetskämpar jag träffar på föreläsningar, demonstrationer, jourer, festivaler och i andra sammanhang är (så vitt jag vet) feminister.

Därför undrar jag helt enkelt vad denna rörelse rent konkret gör för att öka jämställdheten. Det kan ju inte vara så att det enda denna jämställdhetsrörelse gör är att kritisera andra som sägs vara för samma sak. Drivs några projekt? Finns det förslag på lagändringar? Sker informationsarbete? Osv.

(Jag hoppas det här inte tolkas för provocerande. Jag är uppriktigt nyfiken och jag tror det är bra att reda ut vad den här rörelsen gör eftersom den så ofta omnämns. Dessutom tror jag det är väldigt svårt att aktivt driva en genomtänkt jämställdhetsrörelse utan att den blir feministisk.)

#2  Sv: Vad gör icke-feminister för jämställdheten? MartinK
2010-05-10 00:02:40

Det som sägs är väl snarare att det skulle behövas en, inte att den finns?

Att en sådan rörselse inte skulle bli feministiskt är väl rätt uppenbart och borde väl inte vara så svårt att tänka sig. Det är väl ingen hemlighet att feminismen är rätt centrerad runt kvinnor?

#3  Sv: Vad gör icke-feminister för jämställdheten? targash
2010-05-10 10:56:01

Det behövs en rörelse det finns ingen.
Själv skriver jag till politiker, skriver insändare och kommer med alternativa synpunkter vid diverse middagssammankomster.

Som jag ser det är det stora problemet med en rörelse att män överlag inte bryr sig. De skiter fullständigt i omskärelse, föräldraskapsfrågor, militären, sexismen inom polisen och myndighetssverige m.m.
Nästan alla försök jag har gjort att försöka öppna ögonen på diverse killar och gubbar har slutat med att de tycker det är mest synd om tjejerna iaf och det är de man ska hjälpa. De får inte in i sina patetiska riddarhjärnor att det ena inte uteslutar det andra. Finns väl en vad jag vet jag lyckats omvända från feminism dock. Samt någon enstaka som reagerat oj men sen har det inte blivit mer.

Det hela är egentligen ganska sorgligt. Ungefär som burka klädda muslimska kvinnor som säger att de inte är förtryckta utan starka individer.

#4  Sv: Vad gör icke-feminister för jämställdheten? Farrell
2010-05-10 12:15:15

Det finns en rörelse som är i antågande, nämligen mansnätverket där Pelle Billing är skapare, detta nätverk finns på internet och har ca 600 medlemmar. Många av dem har höga poster och vill därför vara anonyma med vad de arbetar med eftersom feminismen har rätt långa armar och det anses fult att inte vara feminist i dessa kretsar. Det börjar luckras upp dock och många politiker svarar att de tycker att feminismen är en fara för samhället, när man är på tu man hand med dem.


Vi har börjat haft möten där vi diskuterar framkomliga vägar för jämställdhet i Stockholm, Göteborg och Malmö, vi arbetar ju först o främst med mansfrågor då det är männen i dagens samhälle som är de diskriminerade men vi välkomnar naturligtvis kvinnor som medlemmar. Vi har rätt så många kvinnor.

Vi vill minska separatismen och svartvita seendet t ex byta ut människofrid mot kvinnofrid, ersätta mäns våld mot kvinnor med relationsvåld inte bara för namnens skull utan för att detta stämmer bättre överens med verkligheten och att använda kvinnofrid har gjort att män inte får hjälp med samma saker som kvinnor får (inte jämställt).

Vi arbetar bredare och mer vetenskapligt och ej heller så dogmatiskt som feminismen, vårt bidrag skall vara flawless s a s.

Personligen så är jag fadder till en pojke (vissa organisationer hjälper bara flickor vilket inte är jämställt) samt arbetar hårt för att barn ska ges lika rätt till både sin mor och sin far både i praktiken och lagmässigt. Dessutom pushar jag kvinnor som är med i grupper där män eller patriarkat ej anklagas såsom \"en plats i himlen för alla kvinnor som hjälper varandra\"

Medlemmarna i vår grupp är allt från stensättare till diplomater men i toppen så är det mest psykiatriker och psykologer faktiskt. Politiskt så provar vi först med samtal för att söka ändra den rådande ojämställda situationen men om det inte fungerar så kommer ett parti att startas. Mycket sker i det dolda och testas inom gruppen innan det kommer ut p g a just risken för en blowback men också för att minimera personliga attacker: http://www.youtube.com/watch?v=w5AOj6EhRuY

Vi är just nu inne i en positiv trend då male studies har kommit in på universiteten i USA, där kommer mycket av den fortsatta mansrörelsen ta matnyttig information ifrån, se gärna vår internationella hemsida: http://mensnewsdaily.com/2010/02/28/male-stud…

Targash har rätt när han säger att det är svårt att sammanlänka män till Oss mycket p g a att män aldrig klagar utan mer ser till sina inre kvaliteter för problemlösning, dessutom så har män polare, de är inte gruppmänniskor. Vi har kommit på en bra idé med lite tävling mellan vilken ort som kan få mest folk på sina tillställningar, vet att det låter barnsligt men det funkar :-) every man loves to compete.

Stek, Whiskey, hallonsaft eller sallad, nåväl nu är du i alla fall kallad.

Så löd t ex en inbjudan så att samtliga ska känna sig välkomna, män har svårt att umgås mellan hierarkierna.

Jag kan skriva mer om detta senare när vi kommit en bit på vägen men nu så är de flesta som är inne i något projekt så förbenat politiskt korrekta och rädda för att gå fel så att man blir rädd för detta land.

De flesta där vill byta ut feminismen helt men de flesta förstår också att feminismen har flera bra analyser som man kan applicera för att nå jämställdhet. Väl mött! Slainte Math!

Ps. Om någon vill komma på ett möte så kontakta mig gärna.ds

#5  Sv: Vad gör icke-feminister för jämställdheten? targash
2010-05-10 15:17:11

Hör bara talas om Per Ström aldrig Pelle Billing. Han dyker bara upp i länkar är på Feminetik.
Annars så undrar jag varför det finns det inga typ "maskulina" män som är ute och syns?
Med Ström och Billing blir det ju lätt sicka mesar de är bara sura för att de inte får några brudar. De är ju inte precis alfa hannar.

Sen undrar jag. Mansnätverket som startats är det bara en facebook grupp? Det är allt jag hittar.

#6  Sv: Vad gör icke-feminister för jämställdheten? Bakfot
2010-05-10 15:29:33

Ingen maskulist-rörelse för mej, tack. Könskrig ger inte jämställdhet.

#7  Sv: Vad gör icke-feminister för jämställdheten? Farrell
2010-05-10 15:31:02

Pelle Billing är en stjärna även internationellt då han är chefredaktör på mens news daily som är en nättidning http://mensnewsdaily.com/

Han är definitivt inte någon mes, sanna mina ord men däremot har han ett sätt som får många att följa hans resonemang. Pär Ström kan man ju anse vara lite småaktig men hans blogg vittnar om att han är duktig på att få följare, dessutom gör han ett bra jobb med att lyfta mansfrågor.

Vad är maskulin? Gör nu inte samma misstag som många feminister som är emot stereotyper men använder dessa friskt för att förklara sin omvärld.

Maskulinitet kommer ju nu att undersökas på Universitet i USA, låt Oss vänta och se vad de kommer fram till :-) Läs här:http://mensnewsdaily.com/2010/02/28/male-stud…- not-simply-a-matter-of-words-2/

Mansnätverket är "bara" en facebook-grupp idag och finns egentligen bara informellt ute i den stora vida världen. Det är på gång något riktigt stort och inom gruppen är det febril aktivitet, vi vill ju att denna rörelse ska växa organiskt och det tar tid men är värt vänta på. Undrande, lyssnar du?

#8  Sv: Vad gör icke-feminister för jämställdheten? targash
2010-05-10 17:02:02

Maskulin tänker jag mig klassiskt "maskulina" Ashberg, Guillou, Persbrandt eller varför inte Per Moberg.
Det är akademiker nördar överallt när det gäller mansfrågor jag tror det behöver breddas. Framgångsrika icke nördar behöver höja rösten i dessa frågor också.

Farrell gillar du inte feministisk maskulinitetsforskning? Bedrivs ju överallt i Sverige. Connell osv har ju stor koll på allting manligt.

Har du förresten snott alias av Warren Farrell?

#9  Sv: Vad gör icke-feminister för jämställdheten? JemyM
2010-05-10 17:02:08

Icke-feminist är en något löst definierad grupp.
Frågan är vad anti-feminister gör.

#10  JemyM targash
2010-05-10 17:04:54

Jag är tämligen anti-feminist och jag gör en hel del :p.

#11  Sv: Vad gör icke-feminister för jämställdheten? Farrell
2010-05-10 17:07:43

Ja, jag har snott alias av Warren Farrell, en man som jag hyser stor respekt för då han är ett levande universitet med tanke på hur mycket kunskap han har om män.

Om du kollade in länken till mens news daily så såg du kanske att Paul Elam är en av skribenterna där, är han inte tillräckligt "manlig" för dig eller enligt dina kriterier?

#12  Sv: Vad gör icke-feminister för jämställdheten? Farrell
2010-05-10 17:12:01

"Ingen maskulist-rörelse för mej, tack. Könskrig ger inte jämställdhet. "

Bakfot, det är inte frågan om något könskrig det handlar om att belysa manlighetens bidrag till världen och att se saker och ting ur ett manligt perspektiv. Det finns en hel del feminister i denna grupp med även om de är få. Valet som har gjorts är att inte trycka till feminister eller att vara anti utan att få en bredare syn.

Tråkigt att du har sådana fördomar förresten....

#13  Sv: Vad gör icke-feminister för jämställdheten? Farrell
2010-05-10 17:15:14

Min namne Warren Farrell är dessutom feminist liksom LouAnn Brizendine som jag brukar hänvisa till ibland.

Vill förstärka vad jag sa innan, nämligen: Det handlar om att få slut på könskriget inte att eskalera det. Ju bredare denna grupp blir desto bättre, vad kan då vara bättre än att vara med från början när allt startar. Din input är ju lika viktig som någon annans.

#14  Farrell targash
2010-05-10 17:38:16

Aldrig hört talas om Paul Elam så vet ej. Jag var ute efter svenska röster.
Sen att kalla det mansnätverk osv kan ju tänkas vara en eskalering. Hade ju varit bättre om det nu var en breddning att inte ha man i namnet.

#15  Sv: Vad gör icke-feminister för jämställdheten? Farrell
2010-05-10 17:48:07

Mansnätverket har sitt namn med tanke på att ingen annan tar upp mäns situation i dagens svenska samhälle, feminismen arbetar med kvinnorelaterade frågor och MNV arbetar med männens. Målet är ju att förenas eller komma så nära konsensus det bara är möjligt så att vi kan SAMARBETA. Som det är nu så går det ju inte, titta t ex på detta uppenbara exempel som vi befinner Oss i just nu.

Som feminist med ett spö får du rätt att uttala dig i samtliga forum, som jämställdhetsivrare får du hålla dig till JÄIF. Feminetik speglar ju samhället i övrigt.

Hoppas att du förstod vad jag menade....

#16  Sv: Vad gör icke-feminister för jämställdheten? FumikoFem
2010-05-10 17:49:12

"Vi är just nu inne i en positiv trend då male studies har kommit in på universiteten i USA, där kommer mycket av den fortsatta mansrörelsen ta matnyttig information ifrån, se gärna vår internationella hemsida: [länk]"

http://www.washingtoncitypaper.com/blogs/sexi…
http://womensrights.change.org/blog/view/male…
http://www.feministe.us/blog/archives/2010/04…

#17  Sv: Vad gör icke-feminister för jämställdheten? Farrell
2010-05-10 18:06:10

FumikoFem;

Läs gärna kommentarerna på dessa inlägg som du länkade till, de är uttömmande och god upplysning. Det finns inget hot mot kvinnor om män lär sig studera sitt kön genom studier. On the contrary!

#18  Sv: Vad gör icke-feminister för jämställdheten? JemyM
2010-05-10 18:09:24

Det finns mansforskare på Göteborgs Universitet har jag för mig. Syftet är inte att bekämpa feminismen utan att studera ursprunget till mansrollen, vilka strukturer som uppehåller den etc.

Carol Delaneys "Investigating Culture" har ett exempel med hur mansdockan G.I. Joe förändrats från att vara en hyffsat normal man till en abnorm hulk-liknande jätte med dimensioner som inte påminner om något man ser i verkligheten ens bland elitidrottare.

http://www.addictions.net/images/Picno3.jpg

#19  Sv: Farrell FumikoFem
2010-05-10 18:11:00

Läs det som står i artiklarna om allt som sägs bakom denna "nya kurs". Som att det snarare handlar om antifeminism och en biologistisk och konservativ syn som ligger bakom. Och en okunskap om historien, och vilka det är som framför allt tas upp i den och i så många andra ämnen - männen.

#20  Sv: Vad gör icke-feminister för jämställdheten? Farrell
2010-05-10 18:25:37

Hmm undrar varför du är så starkt emot att män intresserar sig för att veta mer om sitt kön?

Det du säger stämmer överhuvudtaget inte utan speglar snarare din rädsla över att män också vill göra sin röst hörd, tråkigt.

De flesta är pro-jämställdhet och inte antifeminister, för övrigt så måste ett öppet demokratiskt samhälle vara fritt för sina medborgare att ha vilka åsikter som helst. Jag är t ex emot nazism, rasism, kommunism men sätter inte anti- framför dem.

Några av dessa som initierat male studies är säkert också emot nazism och kommunism men ingen springer och kallar dem antikommunister eller antirasister.

Vad som kommer ut av dessa studier är det väsentliga, tycker jag.

#21  Sv: Farrell #20 FumikoFem
2010-05-10 18:32:18

"Hmm undrar varför du är så starkt emot att män intresserar sig för att veta mer om sitt kön?"

Du kanske borde ta och läsa artiklarna för att få reda på vad problemen är.

"Det du säger stämmer överhuvudtaget inte utan speglar snarare din rädsla över att män också vill göra sin röst hörd, tråkigt."

Det "stämmer överhuvudtaget inte", jaha så det råkar bara vara så bland och från en av dom bakom detta "nya" ämne? Som sagt läs det som står i artiklarna för jag får en känsla av att du inte ens har gjort det. Och vilka män är det du talar om här? Konservativa? Män som tror på biologistiska uppfattningar kön och därför anser att dom kan sprida sina fördomsfulla uppfattningar om kvinnor och män?

#22  Sv: Vad gör icke-feminister för jämställdheten? FumikoFem
2010-05-10 18:38:13

Från: http://www.washingtoncitypaper.com/blogs/sexi…

"According to Tiger, Male Studies emerged “from the notion that male and female organisms really are different” and the “enormous relation between . . . a person’s biology and their behavior.” To the Male Studies set, “Men’s Studies” has historically focused far too much on the social construction of masculinity, and not enough on the biological origins and purpose of “maleness.” The Foundation for Male Studies states that its focus is on studying “the male as male”:"

Läs det som står under detta också.

Så poängen är alltså att basera det på biologistiska ideer. Som i sin bygger på just konservativa ideer, som i sin tur upprätthåller fördomar baserat på kön, som i sin tur etc.

#23  Sv: Vad gör icke-feminister för jämställdheten? Farrell
2010-05-10 18:40:34

FumikoFem;

Jag kan konstatera att du och jag står mycket långt ifrån varandra i denna fråga och din åsikt respekteras djupt men för att du och jag ska kunna närma Oss varandra i denna fråga så behöver vi belysa så många vinklar som möjligt. Male studies är avsedd att göra just detta.

Kommentarsfälten på en feministisk blogg kommer inte att säga mig så mycket mer än jag redan vet, man ställer upp den falska dikotomin miljö vs arv liksom du så ofta gör. Det har att göra med både och men de som förespråkar biologi får inte föra fram sina budskap för att det är emot de dogmatiska teorierna.

Kanske bidrar dessa studier att sådana motpoler som du och jag sätter oss ned på ett fik för att diskutera jämställdhet med lite varmare ton än idag? Kanske blir vi flera?

#24  Sv: Vad gör icke-feminister för jämställdheten? Farrell
2010-05-10 18:42:15

Det är väldigt konservativt att andas också ändå gör vi det...

Vad är din poäng FumikoFem? Är detta ett hot mot kvinnor eller jämställdhet?

#25  Sv: Vad gör icke-feminister för jämställdheten? Farrell
2010-05-10 18:43:47

Själv är jag liberal vilket ju inte är konservativt, att starta en ny disciplin i skolans värld är konservativt!!?

Tvärtomspråket.

#26  Sv: Vad gör icke-feminister för jämställdheten? JemyM
2010-05-10 18:46:42

Jag håller med FumikoFem att några av de uttalanden som gjorts känns främmande. Ja, jag diskuterade "Men's Studies" ovan, alltså i vilken individer med XY får krav som inte legitimeras på några andra grunder än just klassifikationen XY.

#27  FumikoFem targash
2010-05-10 18:49:15

Presentationen av Male studies initiativet var ju inte precis objektivt på de där sidorna.
Själv har jag läst genusvetenskap och kommit i kontakt med maskulinitetsforskningen som dominerar där. Den går mångt och mycket ut på att svartmåla män och förklarar massa saker män gör med homofobi, sexism m.m. Lärarna var djupt okunniga och var inte ett dugg intresserade av kritiskt tänkande och ifrågasättande av forskning som bedrivs av personer med politisk agenda.
Det finns vissa inom maskulinitetsforskningen som inte är feminister och de har en helt annan fokus.
Det stora problemet med området är att det domineras av forskare som är stark feministiska och väldigt många är radikalfeminister.
Många feminetiker är helt okej i jämförelse med dessa mansforskare. Deras feminism når helt andra höjder.

#28  Sv: Vad gör icke-feminister för jämställdheten? Farrell
2010-05-10 18:49:37

JemyM,

Det som är främmande är inte farligt, låt det sjunka in en stund så ska du se att det klarnar :-)

#29  Sv: Vad gör icke-feminister för jämställdheten? JemyM
2010-05-10 18:53:44

Jag hör till det där antropolog-packet som beskrivs i nån av blogginläggen ("the study of males without the “ideology of feminists”") även om jag klassificerar mig som feminist själv.

#30  Sv: Vad gör icke-feminister för jämställdheten? JemyM
2010-05-10 18:55:58

Sen ser jag knappast påtryckta könsroller som något främmande. Sådana underordnar både kvinnor och män.

#31  Sv: Vad gör icke-feminister för jämställdheten? Farrell
2010-05-10 19:05:38

Aha en Margaret Mead kopia.... skämt åsido :-)

Ingen ska få underordna någon men alla måste få tycka att något, inte någon, är mer värt!

#32  Sv: Farrell #23 FumikoFem
2010-05-10 19:06:07

"Jag kan konstatera att du och jag står mycket långt ifrån varandra i denna fråga och din åsikt respekteras djupt men för att du och jag ska kunna närma Oss varandra i denna fråga så behöver vi belysa så många vinklar som möjligt. Male studies är avsedd att göra just detta."

Med tanke på att det redan finns en kurs inom universitet i USA och med tanke på vad jag läst så handlar det inte om att närma sig utan om fortsatt cementerande av könsnormer, baserat på biologistiska uppfattningar om kön.

"Kommentarsfälten på en feministisk blogg kommer inte att säga mig så mycket mer än jag redan vet, man ställer upp den falska dikotomin miljö vs arv liksom du så ofta gör. Det har att göra med både och men de som förespråkar biologi får inte föra fram sina budskap för att det är emot de dogmatiska teorierna."

Det finns redan ämnen som handlar om det precis som artiklarna tog upp http://www.feministe.us/blog/archives/2010/04… "Because, you see, you aren’t actually starting fresh. This has already been explored in gender studies, sociology, anthropology, biology, etc."

"Kanske bidrar dessa studier att sådana motpoler som du och jag sätter oss ned på ett fik för att diskutera jämställdhet med lite varmare ton än idag? Kanske blir vi flera? "

Som sagt, jag ser inget i detta som ett sätt att göra annat än att skapa, eller öka, motpoler.

#33  Sv: Vad gör icke-feminister för jämställdheten? Farrell
2010-05-10 19:08:03

Det vet vi inte förrän vi sett resultatet, skönt att de kommit igång i alla fall!

#34  Sv: Vad gör icke-feminister för jämställdheten? Obstinat
2010-05-10 21:44:18

Vad ÄR jämställdhet?

helt jävla horribelt att så många beslut fattas kring ett begrepp UTAN att först debattera själva begreppet

#35  Sv: Vad gör icke-feminister för jämställdheten? heffaklumpen
2010-05-10 21:45:40

Apropå länken
http://www.feministe.us/blog/archives/2010/04…
Så är det ju synd att ingen skrev en likadan för feminismen, då hade vi nog sluppit en del av de tokiga diskussionerna här.

#36  Sv: Vad gör icke-feminister för jämställdheten? udd
2010-05-10 22:36:57

Det jag i huvudsak funderade på när jag startade den här tråden var konkreta aktioner, politiska förslag och liknande. Att det finns Facebook-grupper och liknande har jag hört men inte så mycket vad som kommer ur dem.

Farrell skriver att de flesta i mansnätverk förstår att feminismen har flera bra analyser som kan appliceras för att nå jämställdhet. Och det var väl egentligen dit jag ville komma tror jag. Jag har nämligen svårt att tänka mig en icke-feministisk jämställdhetsrörelse.

Tidigare har jag stött på de som sagt sådant men sedan inte riktigt gjort slag i saken. Ett vanligt argument är ju att män (som grupp) inte har lika bra kontakt med barn som kvinnor (som grupp). Då brukar jag säga att det kanske vore bra med individualiserad föräldraförsäkring men får genast mothugg för det skulle innebära ansvar, sämre karriärmöjligheter och så vidare. Därför vill jag gärna komma förbi det.

Jag tycker det verkar lite onödigt att börja en "motrörelse" bara för att något i den gamla eventuellt inte passar perfekt. Naturvetenskapliga forskare har ju haft fel i historien men det betyder ju inte att det kloka hade varit att skapa "onaturvetenskap" liksom.

När det gäller de konkreta punkter som tas upp (minska separatism, könsneutralt språk och mansstudier) så känns inget av det främmande. Konstruktion av kön exempelvis: socialiseringsprocess, björntomten och tittmyran, rosa och blå sparkdräkter, klättra i träd, osv. Been there, done that. :)

Jag är övertygad om att det är effektivare att utgå från de genusvetenskapliga studier som finns och komplettera dem, snarare än att börja om från början. (Fast OM någon börjar om från början så ta gärna dagisnamn som är lätta och komma ihåg och svåra att blanda ihop. ;) )

Min poäng är att jag dels tror att vi kan få en bättre diskussion om vi utgår från studier, dels att konkreta åtgärder kanske kan komma till stånd. När det gäller att utgå från studier tänker jag exempelvis på uttalandet om att män vill få göra sin röst hörd. Det är ganska uppenbart att män redan är ganska duktiga på att göra sin röst hörd (kön på statsministrar, taltid i klassrum, könsfördelning i styrelser, osv.). Gällande konkreta åtgärder så finns det ju en uppsjö politiska förslag. Oavsett vilken teori som ligger i grunden borde ju något locka även mansnätverkare. Individualiserad föräldraförsäkring? Kvotering till styrelser?

#37  Sv: Vad gör icke-feminister för jämställdheten? Obstinat
2010-05-10 22:45:51

Nu måste jag för en gång skull hålla med en krumelur, nämligen udd

Jag tror också det är mycket svårt att driva en jämställdhetsrörelse utan att vara feministisk

#38  Sv: Vad gör icke-feminister för jämställdheten? Obstinat
2010-05-10 22:50:42

för vad är jämställdhet?

kommunism?

#39  Sv: Vad gör icke-feminister för jämställdheten? Farrell
2010-05-10 23:00:56

Udd skriver:
"När det gäller att utgå från studier tänker jag exempelvis på uttalandet om att män vill få göra sin röst hörd. Det är ganska uppenbart att män redan är ganska duktiga på att göra sin röst hörd (kön på statsministrar, taltid i klassrum, könsfördelning i styrelser, osv."

Du glömmer då bort de flertalet män som inte är politiker eller är chefer för multinationella företag, det är deras röster som sorteras bort under nuvarande paradigm. Jag hyser stora hopp om att de som har föresatt sig male studies kommer att leverera kunskap som alla drar nytta av. Män har flest genier men också flest "dårar" om man får uttrycka det så, samhället speglar ju detta. Flest män som uteliggare men också flest män som företagsledare, flest män som utövar kriminellt våld men också flest män som arbetar mot våldet. Det är ju de förstnämnda männen som är viktiga att nå ut till.
Obstinat;
Du ska inte se male studies som i huvudsak ett jämställdhetsprojekt utan snarare ett komplement till detta. Så försöker jag även framställa mina synpunkter här på feminetik som JÄIF:are. Ibland mindre bra....

#40  Sv: Vad gör icke-feminister för jämställdheten? Obstinat
2010-05-10 23:05:59

Jag vet mycket om male studies. MEN jag har fortfarande inte sett EN svensk definition på "jämställdhet"

#41  Sv: Vad gör icke-feminister för jämställdheten? Farrell
2010-05-10 23:09:12

Jämställdhet i all sin enkelhet är ju lika rättigheter och skyldigheter för könen.

#42  Sv: Vad gör icke-feminister för jämställdheten? Obstinat
2010-05-10 23:13:48

Sorry, men så enkelt är det inte

stora delar av befolkningen vill se lika utfall, inte lika "rättigheter"

#43  Sv: Vad gör icke-feminister för jämställdheten? Farrell
2010-05-10 23:18:26

Det skulle i så fall vara ytterst orättvist :-)

Är medveten om att det ser ut så, tyvärr...

#44  Sv: Vad gör icke-feminister för jämställdheten? Obstinat
2010-05-10 23:21:30

Då är du också medveten om att begreppet jämställdhet saknar en officiell svensk definition?

#45  Sv: Vad gör icke-feminister för jämställdheten? Obstinat
2010-05-10 23:23:00

Jag vet, jag är elak, det är min könsroll som spelar mig ett spratt...

#46  udd targash
2010-05-10 23:27:18

Feministiska genuststudier har gett upphov till vilka vetenskapliga teorier?
Jag stötte inte på nåt under min genusvetenskapliga utbildning. Om det är något som det saknas inom genusvetenskapen så är det vetenskaplighet. Postmodernistisk skitsnack och tyckande är det. Genusvetenskap går i mångt och mycket ut på att bekräfta feministiska kvasiteorier. Alltså inte observation och sen hypotes och teoribildning. Teorierna kommer först sen försöker man göra observationer som bekräftar dem.

En jämställdhets rörelse gör bäst i att starta från grunden och inte låta sig förknippas med feminism då denna rörelse har spridit så mycket dynga i ett tiotal år att det aldrig går att sanera den.

#47  Sv: Vad gör icke-feminister för jämställdheten? targash
2010-05-10 23:31:46

Jag arbetar för jämlikhet. Att lagen ska vara lika för båda könen och att staten ska behandla könen likvärdigt. Därefter kan man arbeta mot beteenden.
Individuell föräldraförsäkring med flextid. Avskaffa könsbegreppen i lagstiftningen, obligatoriska faderskaptester, inga könsspecifika åtgärder, inga könsseparatistiska kurser förutom pappa/mamma kurser etc.

#48  Sv: Vad gör icke-feminister för jämställdheten? Obstinat
2010-05-10 23:36:23

Avskaffa könsbegreppen i lagstiftningen?

#49  Sv: Vad gör icke-feminister för jämställdheten? heffaklumpen
2010-05-10 23:46:08

Kan du se någon anledning att nämna kön i lagstiftningen?

Det enda jag kan tänka mig just nu som kan behövas är väl när det gäller abort, men då bör man ju tillse att det andra könet tillskrivs så nära lika rättigheter/skyldigheter som möjligt.

#50  Sv: Vad gör icke-feminister för jämställdheten? Obstinat
2010-05-10 23:49:41

Ja jag kan se många anledningar att nämna kön i lagstiftningen.

Män har ingen livmoder. Män kan inte amma. Kvinnor kan inte donera spermier. Män kan inte donera ägg. Män kan inte vara surrogat
mödrar.

OCH jag kan se många skäl till att inte lagstifta om lika utfall.

#51  Sv: Vad gör icke-feminister för jämställdheten? Obstinat
2010-05-10 23:52:09

Är jämställdhet lika rättigheter och lika skyldigheter?

VAD innebär det då när könen har olika möjligheter?

#52  Sv: Vad gör icke-feminister för jämställdheten? Farrell
2010-05-11 00:46:45

"VAD innebär det då när könen har olika möjligheter?"

Live with it! Livet är ingen tävling mellan individer utan en tävlan inom sig själv.

#53  Sv: Vad gör icke-feminister för jämställdheten? Obstinat
2010-05-11 00:49:04

ponera nu att män i genomsnitt är mer aggressiva och att kvinnor i genomsnitt är mer empatiska

vad får det för betydelse för illusionen om "jämställdhet"?

#54  Sv: Vad gör icke-feminister för jämställdheten? Obstinat
2010-05-11 00:56:35

Farell: tänk tex att en man vill bli förälder

skall han gå på krogen och ragga upp en tjej och låtsas som om han har tagit p-piller?

#55  Sv: Vad gör icke-feminister för jämställdheten? Obstinat
2010-05-11 00:58:51

eller skall han ställa sig i den hopplösa kön för ensamstående män som önskar adoptera...

#56  Sv: Vad gör icke-feminister för jämställdheten? Obstinat
2010-05-11 01:00:24

eller hur?

DET FINNS EN BIOLOGISK SKILLNAD MELLAN KVINNOR OCH MÄN

#57  Sv: Vad gör icke-feminister för jämställdheten? Obstinat
2010-05-11 01:08:52

och det finns en biologisk modell för hur kvinnor och män skall förhålla sig till varandra...

#58  Obstinat targash
2010-05-11 08:38:33

Jämlikhet är samma rättigheter och skyldigheter.
Har inget med möjligheter, biologiska skillnader etc att göra.
Ex kvinnofridsbrott. Det finns hemfridsbrott men är det en kvinna som drabbas blir det kvinnofridsbrott. Helt onödig lagstiftning.

#59  Sv: Vad gör icke-feminister för jämställdheten? Obstinat
2010-05-11 17:51:43

targash:

"Jämlikhet är samma rättigheter och skyldigheter."

Har du någon källa som kan bekräfta att detta är den allmänt vedertagna och officiella definitionen av "jämställdhet"?

#60  Obstinat targash
2010-05-11 18:13:39

Nä det är jämlikhet. Jämlikhet är könsneutralt.
Jämställdhet handlar om kön med jämlikhet som grund med tillägget möjligheter. Jag tycker inte om begreppet jämställdhet eftersom problematiken går utanför könsbegreppet.

#61  Sv: Vad gör icke-feminister för jämställdheten? Obstinat
2010-05-11 18:19:08

sorry targash!!!

jag var lite het på gröten där... måste vara min könsroll....

#62  Obstinat heffaklumpen
2010-05-12 00:34:30

Jag vet inte heller vad det skulle vara för poäng med att lagstifta om lika utfall.

Frågan är dock varför de här skulle kräva speciallagstiftning beroende på kön?
Män har ingen livmoder. Män kan inte amma. Kvinnor kan inte donera spermier. Män kan inte donera ägg. Män kan inte vara surrogat
mödrar.

#63  Sv: Vad gör icke-feminister för jämställdheten? feman
2010-05-19 10:39:32

I Farrells ”systertråd” har det hittills gjorts över 220 inlägg i andan av att feminister inte stöder mäns påstått förfördelade situation i jämställdhetsfrågan (beskriven som jämlikhet).

Här i denna tråd tycks intresset för att redovisa vad ”icke-feminster” själva gör i frågan svalnat efter ett 60-tal inlägg. Samtalet verkar ha hamnat i steril sakfrågekritik, feministkritik eller biologism.
En mängd indivder som söker femistiskt aktivitetsstöd är vad jag läser.
Eller som är arga på att kvinnor, i deras ögon, tycks ha alla fördelar i livets viktiga frågor.

Men vad man som icke-feminist gör för jämställdhet ”ute i svängen” blir otydligt men jag tolkar det som att jämlikhet är viktigare för en jäif:are än jämställdhet.
Och det blir då som targash skriver i #60 ”… Jag tycker inte om begreppet jämställdhet…” och vad man då i trådens anda gör ”för jämställdheten” är ju inte så svårt att gissa även om det inte står så tydligt.

Eller har jag helt missat vilken typ aktiviteter och åtgärder som tal om jämställdhet väcker lust till hos jäif:are?

#64  Sv: Vad gör icke-feminister för jämställdheten? Kall
2010-05-19 10:45:19

När jag läste rubriken på tråden trodde jag att det handlade om vad vi som enskilda personer gör, t ex i det vardagliga livet.

Hela inlägg #1 tolkar jag dock som att det efterfrågas vad som görs i organiserad form, som rörelse betraktat.

#65  Sv: Vad gör icke-feminister för jämställdheten? Farrell
2010-05-19 11:19:53

Feman,

I systertråden är det en (1) person som har påvisat vad feminismen gör för "jämställdhet" , samtliga var frågor för kvinnor :-)

Nej, jag är inte antifeminist och jag hatar inte kvinnor bara för att jag står upp för män i de områden där de är förfördelade, jag skulle gjort likadant om det var kvinnor!

Det känns lite som "damn if i do damned if i don´t" då allt jag hört från feminismens förespråkare se sista åren är att :
- Ni män får väl lösa era problem själva och inte förvänta er att feminismen ska hjälpa er.

När vi lyder det rådet då tycker de helt plötsligt att vi ska infogas under det feministiska paraplyet, lol.
Nej, vi har fått nog av GBA och det går inte att köra upp kvinnoförtryck, patriarkat eller struktursnack upp i våra ansikten längre, de flesta studier visar oss ju att det har varit falska uppgifter som manglats in av media.

Män är fantastiska varelser som har tagit ett enorm ansvar för att vi ska kunna ha detta fantastiska öppna, fria och demokratiska samhälle, kvinnor gör bäst i att lära av männen istället för att anklaga dem. Idag slipper hon ju de normalt kodade uppgifterna som män haft såsom värnplikt och ansvar utan är helt fri att välja själv, mannen sitter fast i sin boja och har inte någon makt i den inre arenan. Detta kan vi bryta med genom att göra lagstiftning neutral och att tala om hur det faktiskt förhindrar jämställdhet när man inte ser sambanden.


Som sagt feman, det duger inte längre att angripa oss med blanka skott utan det får gott vara något bakom orden också.

#66  Sv: Vad gör icke-feminister för jämställdheten? feman
2010-05-19 11:32:58

Farrell sa:
kvinnor gör bäst i att lära av männen istället för att anklaga dem
Min känsla är inte att kvinnor anklagar män, utan att kvinnor kräver sin rätt i en manlig kontext. Det är inte manlig frihet som begärs utan egen. Att det kan upplevas som inskränkande av den som kontrollerar eller är överordnad är inte märkligt men behöver sin egna analys.
Jag angriper inte er.

#67  Sv: Vad gör icke-feminister för jämställdheten? Farrell
2010-05-19 11:47:10

Det tar tid med förtroende sa Bull, detta kommer att ske per automatik och det behövs ingen konstbevattning. Låt det växa organiskt, det blir bättre då.

För män så måste vi börja odla snarast, genom neutral lagstiftning så att män ses som jämlikar av samhället och att kvinnor ej ses som barn.
Det hänger ihop på något underligt vis...

#68  Sv: Vad gör icke-feminister för jämställdheten? Kall
2010-05-19 11:48:16

"Min känsla är inte att kvinnor anklagar män"

Förutom för att vara kontrollerande, förtryckande, överordnade, normerande och allmänt våldsbenägna, dårå...

#69  Sv: Vad gör icke-feminister för jämställdheten? Kaiser
2010-05-19 13:00:45

Farrell,

"Män är fantastiska varelser som har tagit ett enorm ansvar för att vi ska kunna ha detta fantastiska öppna, fria och demokratiska samhälle, kvinnor gör bäst i att lära av männen istället för att anklaga dem. " (#65).

Fail.

En av de allra mest grundläggande orsakerna till att vi har ett öppet, fritt och demokratiskt samhälle är att vårt öppna, fria och demokratiska samhälle också inkorporerar kvinnor. Vilket har varit en kamp förd av kvinnor. Det är faktiskt en modern - sen kanske 30 år tillbaka - företeelse att män, också, kämpar för en utjämning och total utplåning av en av de djupaste samhälleliga orättvisor som finns, dvs ojämställdhet mellan könen.

Demokrati och jämställdhet är som ler och långhalm. Det tog et bra jävla tag tills vi män fick in det i våra tjocka skallar - och detta till priset av en industriell masutrotning av vårt eget kön i två världskrig och därpåefterföljande konflikter.

Skåda bjälken i ditt eget öga, sa Big Jee (parfras från Luk 6:42). Och det är vad många har börjat göra, men andra - du, b la - insisterar på att gnälla över grandet i grannens öga.

Så, Farrell.

Fail.

#70  Sv: Vad gör icke-feminister för jämställdheten? Farrell
2010-05-19 13:14:46

Epic fail och övertolkning Kaiser.

Där ser man vad det retar vissa att tala sanningar, män har tagit mest ansvar för att detta kunnat skett, det är fakta. Kvinnor och män har fått två olika maktarenor, jag kallar dem den inre och den yttre. Har inget emot att dessa sprängs eller att kvinnor tar för sig i den yttre men det som retar mig är att inget görs för att män ska få tillgång till den inre.

Detta är gjort avsiktligt med retorik,lingvistik och semantik och mantrat det lyder kort och koncist så här:
Om kvinnor drabbas så är det mäns fel
Om män drabbas så är det också mäns fel.

Prova att ta med dig din partner till terapeuten och kör den taktiken så kommer antagligen terapeuten ge dig att rådet att gå försöka se dina egna sidor och inte projicera allt galet på din partner, detta fenomen tror jag man kallar vilse i speglingar. Du kommer att fortsätta att anklaga din partner tills nån speglar tillbaka dina projiceringar.

En något anekdotisk metafor men ändock giltig, idag är det självklart kvinnor är goda och män är onda således behöver man inte uttala att t ex kvinnor föder barn och är kärleksfulla partners och mammor. Det är dags att hylla männen nu i 40 år och det är slut på bashandet av män PUNKT.

Fail och fail, du har din syn på saken och jag har min kanske om vi kunde närma oss varandra med en ödmjukare ton så fanns det plats att lära och lyssna också.

"Felet är inte att de dumma är så självsäkra, problemet är att de som vet och kan bidra är så förbannat tysta"

#71  #1 RasmusS
2010-05-19 13:59:38

Driver man en jämställdhetsrörelse till att bli feministisk så har man drivit den till att bli en kvinnorörelse och ingen jämställdhetsrörelse. En jämställdhetsrörelse kan omöjligen utgå från enbart det ena könets perspektiv och utifrån det beskriva hur jämställdheten ser ut eftersom man på så sätt skapar en ojämställd jämställdhetsbeskrivning. Inte ens i begreppet feminism ryms mannen.

Jag vill förtydliga att jag inte menar att feminism är en kamp för ojämställdhet, den är däremot en mer eller mindre renodlad kvinnorörelse främst för kvinnor med en feministisk övertygelse.

På frågan om vad icke-feminister gör för jämställdheten så kan jag inte ge ett enkelt svar. En icke-feminist är en person som inte valt att beteckna sig som feminist. Begreppet fyller alltså enbart en funktion i diskussioner med feminister som känner att de behöver etikettera etikettlösa meddebattörer. Icke-feminist är med andra ord inte ett begrepp jag själv använder mig av längre lika lite som jag kallar mig för icke-kristen bara för att jag inte etiketterar mig som kristen.

Mitt största bidrag för jämställdheten (vilket är rätt blygsamt) är nog min kamp för jämlikhet. Jag har helt exkluderat begreppet jämställdhet ur min kamp eftersom jämlikhet inbegriper jämställdhet. I den dagliga diskussionen, i debatter (forum, kommunala, politiska mm) på arbetsplatser, i hemmet och bland vänner försöker jag så frön för det jag tror på. Jag protesterar mot de orättvisor jag ser. Jag "punktstöder" vissa gruppers engagemang i speciella frågor där jag delar åsikt. Jag tror med andra ord att jag inte skiljer mig så mycket från feminister. Vi gör det vi kan rörande det vi brinner för och engagerar oss för.

Som feminist kan man inte ta åt sig äran för vad andra feminister gjort lika lite som jag kan ta åt mig äran för vad någon annan gjort och sen hävda att man gjort jättemycket för ett mer jämlikt/jämställt samhälle.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?