feminetik.se feminetik.se

Just nu 18 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Angående föräldraförsäkringen


Gå till senaste inlägget#1  Angående föräldraförsäkringen Kall
2010-04-20 10:11:16

Bra diskussion om föräldraförsäkringen http://www.feminetik.se/diskutera/index.php?s…

Men jag tycker att vi skulle höja golvet i försäkringen, istället för att ta bort taket.
Så att de som tjänar under en viss nivå (16000 eller nåt, jag har ingen aning) för ut 100% istf 80%.
Istället för att klyva hår om 40000-klubben ska få 32000 eller 40000 i månaden. (Skillnaden blir väl ändå inte så stor för dem med tanke på mariginaleffekterna.)

#2  Sv: Angående föräldraförsäkringen undrande
2010-04-20 15:47:38

Jag tycker att diskussionen ska börja med att diskutera om huruvida det är en mänsklig rättighet med barn och att få vara hemma med dem.

Jag tänker framförallt på detta i ljuset av debatten jag har följt om kvinnor som lever tillsammans med kvinnor. Jag har ett flertal gånger sett uttalanden från dessa om att de känner sig diskriminerade för att de inte får skattefinansierad IVF.

På samma sätt undrar jag om underlaget för debatten om föräldraförsäkring. Är det en mänsklig rättighet att få vara hemma med barn? Är det en mänsklig rättighet att ekonomin inte ska vara avgörande för vem som är hemma med barnet?

Kan kvinnor själva påverka detta, t.ex. genom att sluta bilda familj med män som i genomsnitt är äldre än de själva?

#3  till undrande fredriktomte
2010-04-20 16:18:26

undrande sa:
På samma sätt undrar jag om underlaget för debatten om föräldraförsäkring. Är det en mänsklig rättighet att få vara hemma med barn? Är det en mänsklig rättighet att ekonomin inte ska vara avgörande för vem som är hemma med barnet?


Min uppfattning: Det är bra för barnet och det är bra för samhällsekonomin. De flesta föräldrar tycks uppskatta möjligheten också.

Finns det någon anledning att inte möjliggöra att även andra än de övre samhällsskikten har råd att stanna hemma med sina barn en längre period?

#4  till Kall fredriktomte
2010-04-20 16:26:54

Kall sa:
Men jag tycker att vi skulle höja golvet i försäkringen, istället för att ta bort taket.
Så att de som tjänar under en viss nivå (16000 eller nåt, jag har ingen aning) för ut 100% istf 80%.


Rimligt. Svårt att göra så att bara folk med inkomster under en viss nivå får ut 100 procent utan att skapa kileffekter, men man kan väl enkelt säga att upp till en viss nivå får alla ut 100 procent.

Kall sa:
Istället för att klyva hår om 40000-klubben ska få 32000 eller 40000 i månaden. (Skillnaden blir väl ändå inte så stor för dem med tanke på mariginaleffekterna.)


Ifråga om de högsta inkomsterna kan det bli ganska stor skillnad. Dock kan man fråga sig om detta har någon större betydelse för stadsfinanserna, särskilt som chansen är hyggligt stor att effekten blir den omvända i många fall där den ene parten tjänar hyggligt mycket mer än den andra och parten som tjänar mindre tar ut merparten av föräldradagarna (i praktiken skulle systemet innebära att staten tar in mer pengar från denna grupp än de gör idag). Men om förändringen är framgångsrik och det faktiskt leder till ökade kostnader tycker jag att det är ganska rimligt att införa ett tak någonstans. Någon större effekt lär ett sådant tak ändå inte ha på jämställdheten.

#5  Sv: Angående föräldraförsäkringen undrande
2010-04-20 20:51:15

fredriktomte. Är det rimligt att alla ska betala för att somliga ska få privillegiet att vara hemma med sina barn?

#6  Sv: Angående föräldraförsäkringen TheCarolinch
2010-04-20 22:15:21

undrande

är det rimligt att det allmänna bekostar mödravård, förlossningsvård, barnavårdscentraler, vaccin, förskoleverksamhet, grundskola, fritids, tandvård, barnbidrag osv, osv för att några ska ha privilegiet att kunna ha barn?

#7  Sv: Angående föräldraförsäkringen TheCarolinch
2010-04-20 22:20:26

undrande sa:
Kan kvinnor själva påverka detta, t.ex. genom att sluta bilda familj med män som i genomsnitt är äldre än de själva?


eller så skulle man kunna fundera över varför kvinnors ställning på arbetsmarknaden är så svag redan innan de "straffat ut sig" genom att skaffa barn. om kvinnor hade bättre betalda yrken och färre deltidsanställningar, så skulle ju det här vara en icke-fråga- då skulle det ju inte spela någon ekonomisk roll vem som tog ut föräldraförsäkringen.

#8  Sv: Angående föräldraförsäkringen heffaklumpen
2010-04-20 22:32:14

Ur jämställdhetsperspektivet är det ett problem att män drar in och förväntas dra in en betydligt större del av familjens inkomst.

Ur samhällsperspektivet är det ett problem att många familjer konsumerar eller ännu värre tar på sig fasta kostnader som ligger väldigt nära deras inkomst, dvs lever utan marginaler.

Inget av problemen ovan löses genom att förändra nivåerna i föräldraförsäkringen. Det första problemet kan bara lösas genom att kvinnor förväntas bidra med lika mycket till familjens inkomst. Det andra problemet är del av ett större samhällsproblem som nog bara kan förändras genom att börja utkräva ansvar på ett helt annat sätt än idag, begränsa belåningsgrad mm.

Rent moraliskt/principiellt så kan jag inte se något problem med att man får ut lika mycket från föräldraförsäkringen som sin beskattade inkomst oavsett vad den är eller en miniminivå om man inte har någon sådan. Har man en lön på 50 000 i månaden och betalar skatt på den så borde det finnas pengar att ge tillbaka motsvarande också.

#9  Sv: Angående föräldraförsäkringen undrande
2010-04-21 05:54:37

"eller så skulle man kunna fundera över varför kvinnors ställning på arbetsmarknaden är så svag redan innan de "straffat ut sig" genom att skaffa barn. om kvinnor hade bättre betalda yrken och färre deltidsanställningar, så skulle ju det här vara en icke-fråga- då skulle det ju inte spela någon ekonomisk roll vem som tog ut föräldraförsäkringen. "

Kvinnor kan vara hur heltidsanställda de vill. Så länge de väljer män som är längre i karriären så kommer det alltid vara så att det är en större ekonomisk förlust att mannen är hemma.

#10  undrande Neige
2010-04-21 07:29:35

Om du läst ursprungstråden så skulle du sett att jag anmärker på att det finns kvinnor som tjänar mer än sina män, samt kvinnor som tjänar ungefär lika mycket som sina män, och i dessa fall brukar föräldraförsäkringen delas lika. Eftersom det finns flera hälsofördelar för barnet att amma de första månaderna brukar inte män ta ut hela föräldraledigheten, även om det vore gynnsamt för paret ekonomiskt.

När det kommer till frågan om varför vissa kvinnor skaffar barn med äldre män, eller män som kommit längre i karriären så finns det en ganska eenkel förklaring. Kvinnors fertilitet börjar avta redan efter 25 års ålder, vid 35 har den halverats och vid 39 är du så gammal att landstingen nekar dig hjälp vid barnlöshet. Kvinnor har helt enkelt den berömda klockan som tickar, och som de måste anpassa sig efter om de vill bilda familj. Även om även mannens fertilitet avtar med ålder så sker detta senare i livet och i mindre utsträckning. Män har alltså "råd" att inte vara redo för att bilda familj än, vilja satsa på karriären ett tag till först osv, i en annan utsträckning än kvinnor har.

Vilket, om vi ska ta det ett steg längre, även får negativa konsekvenser för just män. Säg att kvinnan först tar ut all föräldraledighet, och kanske även senare jobbar deltid för att kunna vara hemma mer med barnen. Paret skiljer sig och detta leder till en vårdnandstvist. Till vems fördel tror du man dömmer? Den fråvarande fadern eller den självuppoffrande modern?

#11  Sv: Angående föräldraförsäkringen undrande
2010-04-21 07:51:21

TheCarolinch sa:

är det rimligt att det allmänna bekostar mödravård, förlossningsvård, barnavårdscentraler, vaccin, förskoleverksamhet, grundskola, fritids, tandvård, barnbidrag osv, osv för att några ska ha privilegiet att kunna ha barn?


Det här är faktiskt väldigt bra frågor. Och en ännu bättre fråga. Här på forumet har det ett flertal gånger lagts fram att lösningen för män som känner att de är förfördelade på köttmarknaden är att sluta spela spelet. Varför uppmannas inte kvinnor som känner sig förfördelade vad gäller barn göra samma sak?
D.v.s om de nu känner att det är så ofördelaktigt för dem att skaffa barn, varför låter de inte bara bli? På samma sätt som män som tydligen ska låta bli att ragga.

#12  Sv: Angående föräldraförsäkringen undrande
2010-04-21 07:53:29

Neige

"När det kommer till frågan om varför vissa kvinnor skaffar barn med äldre män, eller män som kommit längre i karriären så finns det en ganska eenkel förklaring. Kvinnors fertilitet börjar avta redan efter 25 års ålder, vid 35 har den halverats och vid 39 är du så gammal att landstingen nekar dig hjälp vid barnlöshet. Kvinnor har helt enkelt den berömda klockan som tickar, och som de måste anpassa sig efter om de vill bilda familj. Även om även mannens fertilitet avtar med ålder så sker detta senare i livet och i mindre utsträckning. Män har alltså "råd" att inte vara redo för att bilda familj än, vilja satsa på karriären ett tag till först osv, i en annan utsträckning än kvinnor har."

Det svarar inte på frågan överhuvudtaget. Det handlar fortfarande om att kvinnor väljer att skaffa barn med en äldre partner. Varför gör de det?

#13  Sv: Angående föräldraförsäkringen TheCarolinch
2010-04-21 10:39:59

undrande

ja, jag undrar också över varför folk prompt ska skaffa så mycket ungar... nä, men seriöst, som kvinna kan jag inte se att barn skulle kunna innebära något annat än en förlustaffär för mig, varesig jag ser på saken rent ekonomiskt, professionellt, personligt (fritid och egentid adjö) eller kroppsligt (fett, åderbråck och allmänt fysiskt slitage goddag).

men tydligen finns det nåt som heter biologisk klocka, och en oförklarlig allmän längtan efter barn. och eftersom både män och kvinnor verkar drabbas av det, så antar jag att det är en verklighet man får rätta sig efter. dvs, "skyll dig själv som skaffar barn"-argumentet tycker jag inte håller.

och åldersskillnaden mellan par är mindre än man tror- enligt scb var snittskillnaden 2,7 år 1994, så det räcker knappast som förklaring.

#14  undrande Neige
2010-04-21 11:21:59

Oj, jag fick just ett Zoolander-moment. ;)

"-But why male models?
-Are you serious? I just told you that a moment ago."

Kvinnor väljer ibland att skaffa barn med en äldre partner för att de är på samma plats i livet, jag-vill-ha-barn-nu-platsen, hon har helt enkelt tagit sig dit snabbare en honom eftersom hon känner sig stressad av sin biologiska klocka, medan har har kunnat ta det lugnt.

Vi tar ett exempel. 28-årig kvinna möter 28-årig man. Båda tog sin examen från högskolan vid 26 års ålder och har nu jobbat två år. De inleder ett förhållande. Barnfrågan kommer upp. 28-årig kvinna vill börja bilda familj relativt snart, gärna första barnet innan 30. 28-årig man känner sig inte mogen än, vill kunna satsa på karriären ett par år till först, resa jorden runt, klättra till en position inom företaget han känner sig bekväm på, samt ha råd att köpa en villa i förorten innan familjebildandet börjar. De inser att de inte vill samma saker och bryter upp. 7 år senare har nu 35-årig man klättrat dit han vill i företaget och har ekonomiska medel för villan i förorten. Han träffar en ny 28-årig kvinna. De inleder ett förhållande och upptäcker snart att de båda vill båda skaffa barn inom några år. Om allt stämmer i personkemin i övrigt kan familjebildandet börja.

#15  Neige Kall
2010-04-21 13:16:54

Det är nästan dubbelt så många kvinnor som män som tar högskole-examen. Varför kan inte den 28-åriga kvinnan ta en man som inte gått på högskolan utan redan hunnit jobba 6-7 år?

F.ö. föds det (i stort sett) lika många barn av 35-åringar som av 28-åringar.

;-)

#16  Kall Neige
2010-04-21 15:07:36

Det gör nog de flesta kvinnor. Som TheCarolinch skrev tidigare så är ålderskillnaden mellan mammor och pappor mindre än man tror. Poängen var inte att kvinnor vill ha män som har jobbat i 7 år. Poängen var att vissa män inte känner sig redo att bilda familj, förrän de kommit upp i en ålder där det börjar bli för sent för kvinnor.

Angående fertilitet:

http://se.babycenter.com/preconception/active…

Hur som helst är allt detta ganska mycket spekulation och O.T. Om vi vill fortsätta diskutera det kanske vi ska starta en ny tråd.

Tycker att det var kul att du tyckte att diskusionen om föräldraförsäkringen var intressant och tog upp den här. Skulle gärna få mer feedback på förslaget. :)

#17  Neige Kall
2010-04-21 15:42:25

Javisst, jag ville bara bidra med ett perspektiv på det här att kvinnors fertilitet börjar avta redan efter 25 års ålder, att det inte är detsamma som att det genast börjar bli svårt, eftersom majoriteten av Sveriges barn föds av 30-plussare. :-)

Sen beror väl mycket av 20-åringarnas lägre siffror även på "lack of trying" gissar jag... ;-)


Jag tycker ditt förslag om 90% på medelvärdet (om jag fattar/uttrycker mig rätt?) är intressant.
Det skulle väl även kunna gälla för överförd föräldraförsäkring på andra personer som t e x föräldrar eller syskon. Så att det alltid är 90% av föräldrarnas inkomst som betalas ut, oavsett vem som ska få dem. Det skulle underlätta hanteringen att alltid betala ut samma belopp.

#18  Neige heffaklumpen
2010-04-23 00:39:57

Att män inte känner sig redo att skaffa familj kan också hänga ihop med pressen på att försörja den familjen, vilket är en fråga som kvinnor ofta har en tendens att ignorera även i debatterna här.

#19  Sv: Angående föräldraförsäkringen TheCarolinch
2010-04-23 01:25:37

heffaklumpen

svenska män "försörjer" inga familjer. de förvärvsarbetar, precis som kvinnor gör. och en stor del av kostnaden för en familj står staten för i form av barnavårdscentraler, föräldrapenning, vab-ersättning, subventionerad barnomsorg och barnbidrag.

#20  Sv: Angående föräldraförsäkringen undrande
2010-04-23 07:36:52

Och ändå så är det så att om en man blir arbetslös är det väldigt sannolikt att han blir lämnad. Vad beror det på?

#21  Sv: Angående föräldraförsäkringen Farrell
2010-04-23 08:36:04

TC

Visst är det så att vi förvärvsarbetar men idag så är det så att männens input till samhället via skatteinbetalningar är avsevärt högre än kvinnors. Detta vill jag ändra på, både för samhällets och människors bästa. En stor del av de institutioner du nämner är ju, för att förtydliga ovanstående, en möjlighet tack vare mäns direkta bidrag men också kvinnors indirekta bidrag (någon måste ju ta hand om hem och barn). Att det ser ut så här beror till största del på fria val, trygghet/risk och att samhället har premierat sådana lösningar.


Föräldraförsäkringen är för mig inget annat än "pappa staten" som skall befästa kvinnan med rätten att alltid ha ekonomisk möjlighet att ta hand om barnen. Att börja resonera om att göra om föräldraförsäkringen så att fler män stannar hemma blir ungefär samma sak som att bota cancer med plåster. Det man måste göra är att se över de lagar som hindrar pappor (vid separation) att ta ut en endaste dag om mamman inte vill, detta skulle göra att mannens roll som en viktig förälder stärks, när detta har skett så kan vi börja diskutera individuell FF och absolut inte innan.

Litet passus:
En ensamstående kvinna har det tufft ekonomiskt men har ändå ofta mer över netto än en pappa som ska betala underhållsbidrag, umgängesresor mm. I statistiken så kan en far ha en högre bruttolön än en mor men netto så har modern mer att röra sig med efter alla räkningar är betalda. För att inte tala om det som ej kan prissättas, närheten till barnen och rätten till familj.

Här ligger nutidens feministiska viktigaste mission om de vill stå för sitt ord att bryta hierarkiska monopol, i alla fall om du frågar mig:-)

Om detta sätts upp på den feministiska agendan så ska jag lova att aldrig mer använda "äta kakan och behålla den" i mina debatter med b la Er feminister.

#22  TC heffaklumpen
2010-04-23 09:06:37

Nehej, och kvinnor tar med samma logik inte hand om barn heller eftersom dagis, skola o.s.v. sköter sådana saker.
Att försörjningen spritts över fler personer (huvudsakligen män att döma av rålönegapet) ändrar knappast att det är män som försörjer.

#23  Sv: Angående föräldraförsäkringen TheCarolinch
2010-04-23 13:18:28

heffaklumpen

visst, män försörjer sin familj, på samma sätt som kvinnan och staten gör det. och?

#24  Sv: Angående föräldraförsäkringen TheCarolinch
2010-04-23 13:33:32

farrell sa:
Visst är det så att vi förvärvsarbetar men idag så är det så att männens input till samhället via skatteinbetalningar är avsevärt högre än kvinnors.


ja, av den enkla anledning att män tjänar bättre, inte tar ut någon föräldraledighet och inte jobbar deltid för att få familjelivet att gå ihop. den dagen kvinnor inte längre lönediskrimineras eller förväntas åsidosätta sin karriär så snart barnen kommer, och när män tar ut mer föräldraledighet, så kommer den orättvisan att försvinna.

jag är som du kanske förstår för en individualiserad föräldraförsäkring. vad gäller vårdnad om barn håller jag med om att pappornas roll behöver stärkas på många områden. men papporna måste också börja bete sig som likvärdiga föräldrar. än tas ganska lite pappaledighet ut, tex. och vid en separation tycker jag att det är vettigt att den som dittills tagit störst ansvar för barnet också har mer att säga till om.

#25  Sv: Angående föräldraförsäkringen Farrell
2010-04-23 13:57:49

TC;

Så visa mig hur hårt feminister/politiker arbetar för att män ska kvoteras in som ensamstående föräldrar då, eller är det så att du tycker att kvinnor är bättre som föräldrar i mer än 9 fall av 10?

Ideologiskt inte ens nära vad jag personligen anser men legitimt spörsmål.

Byteshandel TC, byteshandel. Uppgradera kvinnor och uppgradera män och inte bara uppgradera kvinnor. Kanske är det ultimata (då kvinnor vill vara hemma med sina barn) att se till att de får del av mannens pension!?

#26  #24 TC targash
2010-04-23 14:30:51

Män behandlas som om de är inkompetenta föräldrar. När män börjar betraktas som kompetenta så kommer de agera därefter. Och underskatta inte mammors förmåga att intala maken att han borde jobba istället för att vara föräldraledig. Mammor är det största hindret för 50/50 delning av dagarna.


och vid en separation tycker jag att det är vettigt att den som dittills tagit störst ansvar för barnet också har mer att säga till om.

Ja pengar är ju totalt oviktigt. att ge upp sin kontakt med barnen för att stå för merparten av försörjningen i familjen är ju liktydigt med att itne bry sig. Skitsnack. Män arbetar för att de bryr sig. Det kanske inte är den smartaste grejen men att arbeta är inte detsamma som att inte bry sig.

#27  till undrande fredriktomte
2010-04-23 14:52:23

undrande sa:
fredriktomte. Är det rimligt att alla ska betala för att somliga ska få privillegiet att vara hemma med sina barn?


Ja, alla har varit barn.

Dessutom blir de flesta gamla, och föds inga nya barn kommer vi att få det svårt med försörjningen av de kommande äldre generationerna (dvs de som är i barnfödande ålder idag).

#28  Sv: Angående föräldraförsäkringen Farrell
2010-04-23 15:07:19

Fredriktomte;

Helt riktigt, nativiteten i västvärlden är undermålig och de enda länderna (i väst) som klarar att bära sin egen befolkning är USA och Australien. I Europa, om jag inte missminner mig, så ligger nativiteten på 1,6 barn per hushåll/par (vet inte hur man ska uttrycka det) medan det i Sverige är lägst i europa tillsammans med Estland där 1,4 barn gäller.

Å andra sidan har det varit en bidragande orsak till vårt välstånd då Tyskland, norra Frankrike, Brittiska öarna och Skandinavien har haft få avkommor men satsat rejält på dem. Den enda historiska liknelsen har varit det gamla romarriket där situationen var liknande (en död civilisation, en på väg att dö ut)

Detta är en stark bidragande orsak till varför vi har invandring förutom då Gramsci och Frankfurtskolans multi kulti kultur. Vi är i behov av människor som betalar skatt för att kunna bli gamla med värdighet. Poängteras att jag ej är emot invandring dock, älskar människor!

#29  till Farrell fredriktomte
2010-04-23 16:20:45

Sverige är snarare ett av de länder i Europa med högst naitivitet (2006 låg vi på 1.85). Övriga Norden ligger också i toppligan (det tycks finnas ett visst samband mellan jämställdhet och hög naitivitet i rika länder). Sämst är Sydeuropa och östeuropa. Kolla in sidan 154 i den här rapporten: http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_OF…

#30  Sv: Angående föräldraförsäkringen Farrell
2010-04-23 16:47:55

Ok , det ska jag göra. Newsflash i mina ögon.

Kanske är det så att jag läst för mycket destruktiva rapporter om den vita demografiska vintern:-)

#31  Sv: Angående föräldraförsäkringen Farrell
2010-04-23 17:00:43

Kollade in länken men tyvärr räcker min en månaders studie i latin inte speciellt. Talar många språk, dessutom spanska, som är slaviska. Tabellen talade dock sitt tydliga språk, det återstår att sätta denna studie som trovärdig.

Det finns flera farhågor trots att jag inte är SD anhängare:
1. Den kaukasiska befolkningen minskar
2. De med dubbla acceptabla kulturer minskar (Europas pelare, kristna vs icke kristna som accepterar varandra och ges likvärdiga förutsättningar)
3. De mest patriarkala kulturerna föder mer barn än övriga
4. I väst så minskar nativiteten för de med infödd kultur.

Ännu en gång måste förtydligas att jag ej är emot mångkultur men det måste poängteras att det är inte de som har skapat det moderna samhället som förökar sig.

Varför minskar barnafödandet bland dem som företräder det moderna samhället?

Detta är väl ändå fakta fredriktomte, eller?

#32  Sv: Angående föräldraförsäkringen Farrell
2010-04-23 17:06:37

Vet att jag kommer att få kritik för ovanstående men det är värt att nämnas pga innebörden. Snälla utelämna de eventuellt rasistiska invektiven!

#33  till Farrell fredriktomte
2010-04-23 17:27:37

Farrell sa:
Varför minskar barnafödandet bland dem som företräder det moderna samhället?


Ekonomiska och sociala förutsättningar och samhällsstruktur. Har inte med religion och kultur att göra. Dessa anpassar sig efter rådande ekonomiska förutsättningar, även om det kan antas att vissa ekonomiska, sociala och samhälleliga förändringar kan försvåras av vissa religiösa och kulturella drag.

Tidigare hade Europa också en hög naitivitet. Att naiviteten skulle minska i Väst håller jag dock inte med om. Ser du till tabellen i rapporten jag länkade till är det tvärtom. Naiviteten ökar i Väst. I stort är barnafödandet i vår del av världen ganska stabiliserat. De flesta skaffar två barn, några ett eller tre, medan övriga varianter (inga alls eller fler än tre) är mycket ovanliga. Anledningen är ganska enkel: Vi behöver inte fler barn för att klara vår framtida försörjning.

#34  Sv: Angående föräldraförsäkringen undrande
2010-04-24 11:22:18

Ytterligare en aspekt jag tycker är intressant i det här är kvinnor som går till spermabanker. Det hade varit rätt intressant att se de feministiska reaktionerna om män hade samma krav på donerade ägg (vi utgår från att vi någon gång i framtiden kommer kunna odla barn utan att behöva kvinnor).
Jag kan tänka mig hur det skulle skrikas om hur kvinnan objektifieras. Däremot verkar det helt ok att kvinnor kräver minst universitetsexamen, nordiskt utseende, längd, iq osv..

Är det såhär det är? Är barn något som av feminister uppfattas som en så grundläggande mänsklig rättighet (för kvinnor) att de är beredda att kasta alla sina principer överbord?

#35  Sv: Angående föräldraförsäkringen targash
2010-04-24 11:28:02

Personligen anser jag att män som donerar sperma är hemsla personer. Vit slavhandel är vad det är. Särskilt de som tycker det är okej med ensamstående insemination ush säger ja.

#36  Sv: Angående föräldraförsäkringen undrande
2010-04-24 11:30:22

Folk får för min del göra som de vill. Däremot så skulle jag vilja se lite mer av samma attityd mot ensamstående kvinnor som vill ha barn som mot män som önskar relationer.

'Livet är inte rättvist, några lyckas många dör'.

#37  Sv: Angående föräldraförsäkringen TheCarolinch
2010-04-24 12:01:29

undrande

ingen kräver att män ska donera sperma. spermabanker finns därför att män frivilligt donerar, ofta mot en mindre ekonomisk ersättning.

den dag det är tekniskt möjligt att få ett embryo att växa till ett färdigt foster i en konstgjord livmoder kanske vi får se äggdonationer till singelmän också. det kommer dock att bli betydligt dyrare, eftersom det är en betydligt svårare, långdragnare och jobbigare procedur att att donera ägg en spermier.

varför du hetsar upp dig över att man vill att en donator ska ha vissa egenskaper har jag svårt att förstå. är det orättvist och objektifierande att kräva att en njurdonator ska vara kompatibel också...?

#38  Sv: Angående föräldraförsäkringen MK77
2010-04-24 12:36:28

Och om nu dessa kvinnor kommer med sina enorma kravlistor, och det inte finns någon donator som uppfyller dem så får hon ju bara finna sig i det, eller vänta och se om det kanske dyker upp någon som passar. Kliniken kommer ju inte springa ut och överfalla passande män för tvångsdonering. Tror väldigt få kvinnor ställer dessa enorma krav, de som gör det faller nog bort rätt snabbt och det måste väl vara bra undrande?

Storkkliniken i köpenhamn ger följande info om sina donatorer http://www.storkklinik.dk/se/donatorer/ och det är ju vad kvinnor som vill ha deras hjälp har att rätta sig efter. Det enda egentliga kravet jag kan se är att donatorn är garanterat hiv-negativ och det känns trots allt ganska så rimligt...

Äggdonation är för övrigt tillåtet i sverige numera, och jag tycker surrogatmödrarskap borde tillåtas också. Utan att för det känna att män kräver att jag donerar mina ägg eller lånar ut min livmoder...

#39  Sv: Angående föräldraförsäkringen FumikoFem
2010-04-24 12:45:47

Måste varenda förbaskade tråd alltid handla om att samma person ska börja jämföra allt med att träffa folk på krogen? Vad i hel...
Shit alltså. Nej jag orkar inte skriva seriöst för jag blir så jädrans trött.

#40  Sv: Angående föräldraförsäkringen undrande
2010-04-24 17:00:50

FumikoFem

Så länge det handlar om feministisk dubbelmoral, så ja. Själv är jag trött på den feministiska bulldozern som kommer och skriker misogony så snart den inte stryks medhårds.

#41  Sv: Angående föräldraförsäkringen FumikoFem
2010-04-24 17:05:08

Vilken "dubbelmoral"? Du verkar tro att du kan jämföra allt med allt och sedan tror att det på något sätt ska hålla. Den "dubbelmoral" som du pratar om är en till skrivning från din sida och har inget med dubbelmoral att göra.

#42  Sv: Angående föräldraförsäkringen undrande
2010-04-24 17:18:12

Ja, jag anser att jag kan jämföra ett kvinnligt reproduktivt val med ett manligt. Vad gäller det manliga så brukar det kallas att män tvingar kvinnor till massvis med saker. Däremot sägs det ingenting om vad kvinnor tvingar män till.

#43  Sv: Angående föräldraförsäkringen Farrell
2010-04-24 17:18:52

Fredriktomte;

Tack för informationen, ska spåna vidare på detta.

Har du förresten hört talas om Mark Steyn?

han ligger ju bakom någon form av domedagsprofetia beträffande befolkningen i väst, om du hört talas om hans verk vad anser du om det han säger?

#44  Sv: Angående föräldraförsäkringen Farrell
2010-04-24 17:19:36

Helt OT som vanligt..
Sorry feminetik och trådskaparen!

#45  Sv: Angående föräldraförsäkringen undrande
2010-04-24 17:21:39

MK77

Jag kan t.ex. få upp den här listan http://www.europeanspermbank.com/spermdonor/s…
På en av bankerna som storkkliniken.dk köper från.

#46  undrande Neige
2010-04-24 18:03:34

Angående selektivt val av egenskaper hos en spermadonator:

Titta på den här sidan för äggdonationer: http://www.eggdonation.com/

Man är precis lika selektiv när det är kvinnor som står för donationen.

#47  Sv: Angående föräldraförsäkringen Farrell
2010-04-24 18:13:13

Neige;

Tror inte att det är någon som har sagt att vi inte skulle vara lika selektiva, det som påtalas är väl snarare vilka möjligheter vi har till selektivitet.

#48  Svar som rör #18 - #26 (när tråden fortfarande handlade om föräldraförsäkringen) Neige
2010-04-24 18:44:05

Heffaklumpen, jag tror att du till viss del har en poäng. Män har historiskt sett förväntats ta ansvar för familjens försörjning på samma sätt som kvinnor har förväntats ta hand om hushållet och barnen. Så självklart ligger säker "försörjningsansvaret" och spökar i huvudet på många män, precis som "hushållsansvaret" spökar inom många kvinnor. Det finns ingenting konstigt med det.

Förändringen av föräldraförsäkringen som jag förslog förutsätter att man har ett intresse av att röra sig bort ifrån dessa roller. Förhoppningen är att båda parter i framtiden ska bidra lika mycket till såväl familjens försörjning som hushållets skötsel och omsorgen om barnen. Såvida man inte har genuint olika intressen och därför väljer att dela detta på något annat sätt, men då ska det baseras på individernas personligheter, och inte deras könsroller.

Farell, du tyckte "att börja resonera om att göra om föräldraförsäkringen så att fler män stannar hemma blir ungefär samma sak som att bota cancer med plåster", och att pappors situation vid en separation bör stärkas. Låt mig förklara hur jag tror att en förändring av föräldraförsäkringen skulle kunna uppnå just detta.

Förslaget såg i ut så här i orginaltråden:

"I min umgängeskrets är det framförallt pengarna som styr vem det är som tar ut föräldraledigheten. I de fall där kvinnan tjänar mest, eller paret tjänar ungefär lika mycket har männen tagit ut uppemot halva ledigheten. När mannen har tjänat mer har han däremot inte ansett sig "ha råd" att vara hemma, särskilt inte om skillnaden är stor. Familjen har helt enkelt planerat sin ekonomi utifrån att hela tiden ha tillgång till 100% av mannens lön, och skulle inte klara av ex. boendekostander om han tog ut sin ledighet.

Mitt förslag är att föräldraförsäkringen skrivs om så att man istället för att ha rätt till 80% av den förälder som är hemmas inkomst, hela tiden har rätt till 90% av båda föräldrarnas inkomst. Detta förusätter även att taket för föräldrapenningen slopas.

Den lediga föräldern får ut 90% av sin normala lön under ledigheten från försäkringskassan. Samtidigt betalar den arbetande föräldern 10% av sin lön till försäkringskassan, och är på så vis med och finansierar den hemmavarande förälderns inkomst.

Detta kan med fördel kombineras med att båda föräldrarna har "förtur" till 50% av ledighetsdagarna, men att båda två kan skriva över dagar från sin ledighet på den andra föräldern."

Detta skulle innebära att familjens ekonomiska situation, till skillnad från idag, skulle vara oförändrad oavsett vem som är ledig med barnet. Dessutom skulle båda föräldrarna ha rätt till varsin halva av ledigheten, och för att den ena parten skulle ta ut mer så behöver den andra göra ett aktivt val genom att skriva över av sina dagar.

Som du kanske förstår är det inte ett förslag för att stärka kvinnans position som hemmavarande förälder, eller för att "befästa kvinnan med rätten att alltid ha ekonomisk möjlighet att ta hand om barnen". Det är ett förslag för att avlasta mannen från sin roll som "familjeförsörjare" genom att garantera familjen en lika stor inkomst oavsett om han arbetar eller är pappaledig, och på så vis göra det ekonomiskt möjligt för alla familjer att låta föräldrarna dela lika på ledigheten.

Förslaget med "förturen" är till för att garantera att alla pappor som vill vara lediga ska kunna vara det, oavsett om de lever med barnets mor eller ej.

Den omedelbara vinsten blir alltså för just papporna, även om jag tror att det i förlängningen skulle gynna båda könen:

- När pappor är hemma lika mycket som mammor finns inte längre insitamentet för diskriminering på arbetsmarknaden kvar, och förhoppningsvis kommer kvinnors löneutveckling då att motsvara männens.

- När män och kvinnor får lika lön för lika arbete blir det lika vanligt att män jobbar deltid för att ta hand om barnen under eftermiddagarna som att kvinnor gör det.

- När män tar lika stort ansvar som kvinnor för barnens omvårdnad och uppfostran har båda lika goda chanser att få vårdnad om barnen vid en separation.

#49  Sv: Angående föräldraförsäkringen TheCarolinch
2010-04-24 22:36:52

jag tycker att neige sammanfattar det hela utmärkt. allting hänger ju ihop! att få män och kvinnor att dela föräldraledigheten lika är en win-win-situation. det kommer i längden att stärka kvinnornas ställning på arbetsmarknaden, och männens ställning som förädrar.

#50  Sv: Angående föräldraförsäkringen undrande
2010-04-25 09:15:44

targash. Visst är det ett intressant perspektiv, som t.ex. slås fast här http://antipornfeminists.wordpress.com/2010/0… (ja, länken har förekommit på feminetik.se)

Så "...(assuming you have no problem with the coercion of poverty itself)" Och de flesta som donerar till spemabanker är fattiga universitetsstudenter.

Det öppnar ju upp en helt ny värld av diskussioner om huruvida kvinnor har rätt att dra nytta av fattiga universitetsstuderande män.

#51  undrande Neige
2010-04-25 09:37:54

Eller är det de fattiga universitetsstuderande männen som ser en chans att föra sina gener vidare?

#52  Sv: Angående föräldraförsäkringen undrande
2010-04-25 09:39:24

Mycket intressant vinkel. Hur många fler saker kan vi ge alternativa förklaringar genom biologi? Är gruppvåldtäkter också något som kan förklaras genom naturlig drift, eftersom det också förekommer i naturen?

#53  Sv: Angående föräldraförsäkringen Neige
2010-04-25 10:20:45

Starta en ny tråd om du vill diskutera det. Den här tråden handlar fortfarande om föräldraförsäkringen.

#54  Sv: Angående föräldraförsäkringen undrande
2010-04-25 10:23:45

Jag vill gärna återgå till min grundfrågeställning är barn en mänsklig rättighet?
Är rätten att vara hemma med barnen en mänsklig rättighet?
Är det rimligt att jag vars närmaste erfarenhet av barn är att andra människors barn brukar se till att jag får minst en rejäl omgång av sommarinfluensa per år, när mitt immunförsvar redan är försvagat av min pollenallergi ska skattefinansiera det hela?

#55  Sv: Angående föräldraförsäkringen Neige
2010-04-25 10:54:06

Återigen. OT. Starta en ny tråd.

#56  Sv: Angående föräldraförsäkringen undrande
2010-04-25 11:09:31

Nej, det är inte OT att diskutera om huruvida det är en mänsklig rättighet att få vara hemma med sina barn eller om det överhuvudtaget ska anses vara en mänsklig rättighet att ha barn. Innan de frågorna är avgjorda, då är det inte meningsfullt att diskutera den eventuella nivån på den kollektiva ersättningen som utfaller till människor som har barn. Frågan om en kollektiv föräldraförsäkring står och faller med om det ska anses vara en mänsklig rättighet att vara hemma med sina barn eller ej.

#57  Sv: Angående föräldraförsäkringen Neige
2010-04-25 11:17:03

Föräldraförsäkringen är inte till för att föräldrarna ska ha rätt att vara lediga, den är till för att barnet ska ha rätt till sina föräldrar. Det är alltså inte först och främst en investering i barnaalstrande vuxna från samhällets sida, utan en investering i de barn som i framtiden kommer att bära samhället på sina axlar.

Och jo, det är OT att diskutera om föräldraförsäkringen i en tråd som behandlar hur den skulle kunna anpassas för att barnet ska kunna få lika stor tillgång till båda sina föräldrar. Starta en tråd med förslaget att föräldraförsäkringen ska tas bort om det är det du vill uppnå.

#58  Sv: Angående föräldraförsäkringen undrande
2010-04-25 11:19:26

Neige, fint då vet jag vad som gäller.

Då antar jag att du kommer vara likadan nästa gång t.ex. sexuella relationer diskuteras och att män måste sträva mycket hårdare än kvinnor och det kommer in en feminist som vill diskutera den unkna kvinnosynen som ligger bakom det antagandet.

#59  Sv: Angående föräldraförsäkringen TheCarolinch
2010-04-25 16:48:35

undrande

du är emot skattefinansierat stöd till barn och deras vårdnadshavare rent generellt därför att dina bekantas ungar smittar dig med dagispest? det var en intressant vinkling. jag har faktiskt aldrig tänkt på det så.

#60  Sv: Angående föräldraförsäkringen undrande
2010-04-25 18:07:01

Nej, det är jag inte. Jag undrar varför alla förväntas bidra solidariskt till ett privilegium som är förunnat några få.

#61  undrande Neige
2010-04-25 21:20:42

Det är ett privilegium som även förunnades dig när du var liten. Varför denna missunsamhet mot dagens barn?

#62  Neige targash
2010-04-25 22:24:28

Min mor och farföräldrar har det bästa pensionsavtalet ingen som kom efter fick det lika bra eller får det lika bra. Det här är precis likadant. Bara för att en grupp gynnats tidigare betyder inte det att det ska fortsätta gynnas.
Barnbidrag går sällan till att försörja barnen utan är mer statlig månadspeng.
De flesta familjer idag har egentligen inget behov av barnbidrag. Skippa thailandsresorna bara.

#63  Sv: Angående föräldraförsäkringen undrande
2010-04-25 22:28:12

Neige

'Livet är inte rättvist, lev med det'.

#64  Sv: Angående föräldraförsäkringen Farrell
2010-04-26 13:13:13

Neige;

Du är inne på nått, bra synpunkter och förslag men ett litet aber bara:
Börja först med att tillse att pappors status ökar och börja med lagstiftning, DNA-test, lika rättigheter, barnbidrag etc när detta är gjort så kan vi börja diskutera utformningen av en FF. När man bygger hus så börjar man ju inte med taket:-)

#65  Sv: Angående föräldraförsäkringen TheCarolinch
2010-04-26 18:51:16

farrell

framförallt tycker jag att det är bisarrt att lagen ger en man olika rättigheter till sitt barn beroende på om han är gift med barnets mor eller inte. jag tycker inte att det borde göra någon skillnad.

#66  Sv: Angående föräldraförsäkringen TheCarolinch
2010-04-26 19:35:17

undrande

vad menar du med "privilegium som bara är förunnat några få"? de som skaffar barn är väl trots allt fler än de som inte gör det?

#67  TC #23 heffaklumpen
2010-04-26 19:55:03

visst, män försörjer sin familj, på samma sätt som kvinnan och staten gör det. och?

Mörkning? Intressant att rålönegapet helt plötsligt inte har någon betydelse längre när det gäller strukturer som huvudsakligen drabbar män...
Hela poängen med inlägget innan och diskussionen så långt var ju just att de inte försörjer sin familj på samma sätt, annars hade den varit helt meningslös.

#68  Heffaklumpen vetande
2010-04-26 22:48:18

Poäng!

#69  Sv: Angående föräldraförsäkringen TheCarolinch
2010-04-27 00:27:03

heffaklumpen

"inte försörjer sin familj på samma sätt"? du menar väl "sitter fast i deltidsanställningar inom lågbetalda yrken i offentlig sektor med noll löneutveckling det senaste decennierna"?

#70  Sv: Angående föräldraförsäkringen undrande
2010-04-27 08:25:57

TheCarolinch

Som du själv slog fast i tråden om kvinnans sexuella makt. Då är det väl bara för kvinnorna att sluta spamragga på de där lågbetalda yrkena i offentlig sektor?

#71  TheCarolinch heffaklumpen
2010-04-27 10:08:12

Det finns inget som tvingar dem att söka sig till yrken i dessa kategorier, de har idag t.o.m. bättre möjligheter än deras manliga motsvarigheter, så att de fortfarande söker sig till dessa visar egentligen hur stora delar av ojämställdheten i sverige som egentligen beror på kvinnors könskonservatism.
Det är helt enkelt dags för kvinnor att ta lite ansvar, eller undrande ovan skriver:

"Då är det väl bara för kvinnorna att sluta spamragga på de där lågbetalda yrkena i offentlig sektor?"

Det finns inga ursäkter, det här är inte något som är påtvingat kvinnor utan handlar helt om deras egna val och värderingar och nu är det dags för dem att ställa sig bakom de fina orden menade för andra.

#72  Sv: Angående föräldraförsäkringen TheCarolinch
2010-04-27 21:25:56

kvinnor borde ge fan i att jobba inom offentlig sektor, det är den största kvinnofällan vi har till dags dato. alla tjejer som väljer omvårdnadsprogrammet på gymnasiet borde få en reality check och en knuff mot en ordentlig gymnasielinje.

men det är inte individernas val som är det intressanta här, utan det mönster som bildas. hur kommer det sig att kvinnodominerade yrken är så lågbetalda? varför vimlar den offentliga sektorn av deltidsanställningar?

#73  TheCarolinch heffaklumpen
2010-04-27 22:29:58

Varför söker sig kvinnor till offentlig sektor, varför väljer kvinnor utbildningar som leder till lågbetalda yrken, varför väljer kvinnor yrken där de har stor möjlighet att få deltidsanställningar, varför väljer kvinnor lågbetalda yrken?
Mycket riktigt så är det intressanta vilka mönstren är, men inte utifrån att kvinnor är passiva mähän och offer som inte själva kan påverka sin situation.
Varför kritiseras inte kvinnors könsrollskonservativa val i större utsträckning? Det gäller både t.ex. partnerval som diskuterats här tidigare och val av yrke, arbetsplats och utbildning.
Den offentliga sektorn tjänar oftast ingenting på deltidsanställningar, tvärtom det skapar oftast bara mer problem och kostar mer pengar. Och det har tidigare visats (t.o.m. diskuterats här har jag för mig) att många av dessa deltidsanställda kvinnor inte vill ha heltid. Bl.a. Kommunal hävdar att 25% av de deltidsanställda vill ha heltid, vilket ju då betyder att 75% inte vill det, varför är det så och varför problematiseras inte det ur jämställdhetssynpunkt.

#74  Sv: Angående föräldraförsäkringen TheCarolinch
2010-04-28 00:14:38

heffaklumpen

att kalla någon ett viljelöst mähä bara för att vederbörande handlar könsrollskonservativt tycker jag är orättvist. ibland har man inte så mycket att välja på. ibland ser man inte vad alternativen skulle kunna vara. ibland bedömer man konsekvenserna av att bryta mot dem som för svåra.

just nu går i varje fall diskussionen på tomgång, eftersom vi ständigt hamnar i frågeställningen om kollektivt tryck kontra eget ansvar. jag tycker inte att de utesluter varandra, tvärtom. men i det här fallet tycker jag att det är mer intressant att fråga sig varför den offentliga sektorn ser ut som den gör, och varför kvinnors arbetsvillkor ser ut som de gör. den offentliga sektorn tjänar visst på att folk går ner på deltid. då slipper den nämligen att styra upp arbetsmiljön så att folk orkar jobba heltid. minns att sjukskrivningstalen är högre inom den offentliga sektorn än i den privata. min gissning är att sjukskrivningstalen i själva verket är ännu högre, men att en del göms i folk som frivilligt jobbar deltid för att de inte pallar annars.

vad det hela egentligen utmynnar i är hur man ser på kvinnor som arbetskraft och hur man värderar det de gör.

#75  TheCarolinch heffaklumpen
2010-04-28 02:56:27

att kalla någon ett viljelöst mähä bara för att vederbörande handlar könsrollskonservativt tycker jag är orättvist.
Det var inte heller vad jag skrev. Det övriga där gäller män i precis lika hög grad och påverkar ingenting om man inte vill hävda att det är omöjligt att påverka könsroller.
men i det här fallet tycker jag att det är mer intressant att fråga sig varför den offentliga sektorn ser ut som den gör, och varför kvinnors arbetsvillkor ser ut som de gör.
Precis det jag ifrågasätter ovan är varför det alltid är mer intressant att studera yttre orsaker när det gäller kvinnor, medans det förutsätts handla om inre orsaker när det gäller män. Kvinnors arbetsvillkor är för övrigt ganska bra i jämförelse, risken för allvarliga skador och dödsfall är t.ex. betydligt mindre. Vad det gäller sjukskrivningstalen så pressar offentliga arbetsgivare sällan på för att de ska komma tillbaka i arbete och det är något som tidigare visat sig ha stor betydelse. Att döma av de undersökningar som gjorts så är det ganska få som anger att arbetet är för hårt som skäl för att inte vilja jobba heltid. Dessutom tror jag snarare att många deltidsarbetande är en av orsakerna till att det är svårt att styra upp arbetet. Min erfarenhet är också att kvinnor i det offentliga mer sällan lägger ner det extra engagemang i arbetet som krävs för att förbättra sin arbetsmiljö.

Vad det hela mynnar ut i är att man inte kan fortsätta att dölja kvinnors val bakom specialregler och dubbla måttstockar. Tror man inte tillräckligt på kvinnor för att utvärdera dem på samma sätt så spelar det liten roll vad som sker i resten av samhället.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?