feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Varför rockar inte tjejer?


Gå till senaste inlägget#1  Varför rockar inte tjejer? Bakfot
2010-03-31 13:30:41

I lokaltidningen idag finns ett uppslag om musiktävlingen Musik Direkt. Av någon anledning ställer få tjejer upp.

ÖP sa:
191 unga, fördelade på 52 akter, var med i Musik Direkt i år. Av dem var 26 tjejer. Det betyder att bara 13-14 procent av alla deltagare var tjejer. En alldeles för låg siffra, enligt projektledare Mia Kempff.

- Vi brukar ligga högre i Jämtland, omkring en 20-25 procent tjejer i alla fall. Vi har legat ganska bra till sett till resten av landet, men i år har det varit färre tjejer än vanligt.

Vad tappet beror på vet hon inte. Mia Kempff har jobbat med just den här frågan, varför det är så få tjejer med i de här sammanhangen, sedan 1993. Genom popkollon enbart för tjejer, work shops och seminarium har hon varit med och jobbat för fler unga kvinnor i musikbranschen.

- Man måste jobba med det hela, hela tiden. Varje gång vi har kört något stort projekt har antalet tjejer ökat i procentandelar i något år. Sedan går det ner igen.

http://op.se/kulturnoje/kulturartiklar/1.1924…


Kulturskolan betyder en del:
ÖP sa:
- Det finns en stämpel på hårdrock. Många tror att det är arga feminister som spelar om det är ett tjejband. Det finns många fördomar. - När man var liten och kom till Kulturskolan uppmuntrades man nog olika. Vi tjejer skulle spela typ blockflöjt, killarna trummor.

http://op.se/kulturnoje/kulturartiklar/1.1924…-


ÖP:s krönikör Matilda Amundsen Bergström tar på sej ett eget ansvar under rubriken "Skyldig till kvinnoförtryck":
ÖP sa:
Man måste våga för att vinna säger jag, och sen sitter jag och pratar om att starta balla band utan att någonsin göra slag i saken. Varför det är så vet jag inte riktigt, men en sak vet jag; det är dags att göra uppror mot sig själv! Så från och med nu kan ni kalla mig Metal-Matilda. Jag ska gömma min akustiska gitarr under sängen. Jag ska bannlysa ordet "vackert" ur min vokabulär.Jag ska headbanga som en galning på varje scen jag kommer åt. Nu kan man ju fråga sig om jag ens gillar metal. Det är skit samma, tror ni att Emily Pankhurst gillade att hungerstrejka? A woman’s got to do what a woman’s got to do, liksom.

Jag säger inte att alla ni tjejer borde följa mitt aningen extrema exempel. Men när ni sitter vid pianot och spelar den där mysiga balladen kan det ju vara värt att fråga sig: Skulle inte det här vara fett med lite elgura och trummor? När ni snackar om att starta band, varför inte gå raka vägen till replokalen och börja jamma? Häng på er elbasen och bara kör! Det kanske inte blir rätt på en gång, men om man inte ens vågar pröva blir det ju aldrig något alls.

http://op.se/kulturnoje/kronikor/1.1924713-sk…


Vad tror ni, varför rockar inte tjejer?

#2  Tjejer rockar visst kx2
2010-03-31 22:11:20

Bra och viktigt ämne, Bakfot.

Det verkar enligt projektledaren Mia Kempff egentligen inte vara någon brist på tjejer som spelar:

– Det finns ju kvinnliga förebilder, det är inte det. Det är inget uppseendeväckande längre om det är tjejer som spelar metal. Men jag undrar varför de inte syns mer. Och varför de inte anmäler sig till Musik Direkt.


De finns alltså, de syns bara inte. Frågan är i så fall vad det beror på.

#3  Sv: Varför rockar inte tjejer? Bakfot
2010-04-01 09:03:40

Jodå, visst rockar tjejer, men av någon anledning väljer de att inte rocka i Musik Direkt. Eller kanske av många anledningar.


En anledning kan vara en mycket tydlig könsskillnad som finns i instrumentval bland musikesteteleverna (åtminsone här domineras tävlingen av musikestetelever). Flickor väljer oftast sång och piano, pojkar vnäljer elgitarr, elbas och trummor. Tjejerna i Musik Direkt gör oftast singer-songwriter-framträdanden, medan killarna kör rock. Det är förstås lättare att ställa upp i tävlingen om man är ett gäng som peppar varandra.

Varför väljer då killar och tjejer så olika? Min personliga hypotes är att flickor från späd ålder får cred för vad de är, inte för vad de gör. Söta och glada flickor får uppmuntran och fortsätter vara söta och glada, och drömer om att stå på scen framför en publik som uppskattar dem för att de är söta och glada. Killarna på musikestet har förmodligen mest fått cred om de varit tysta, hållit sig ur vägen och inte ställt till något elände. Vilket funkar med att sitta på sitt rum och träna riff. Har de sen kunnat visa upp några färdigheter på guran har de fått beröm för vad de gör, inte för vad de är. Könsroller, helt enkelt.

Men jag antar att det fins andra anledningar? Patriarkatet, att killarna tar för mycket plats?

#4  Sv: Varför rockar inte tjejer? kx2
2010-04-01 11:44:05

Svåra frågor. Könsroller har väl garanterat med saken att göra - vi ska inte glömma att bra rock är hård och smutsig, vilket inte är helt förenligt med den kvinnliga könsrollen. Även om det både funnits och finns kvinnliga förebilder så tror jag fortfarande att allmänhetens uppfattning om rock och hårdrock är att det är en sysselsättning för i första hand vita män. Den gängse bilden av en hårdrockare exempelvis är ju att det är en man. Det är möjligt att det då "skrämmer bort" tjejer från rock som genre - de känner helt enkelt inte igen sig. Det finns såklart gott om tjejer som älskar att både lyssna till och spela rock, men jag talar nu inte om de redan frälstas uppfattning, utan som sagt om den mera allmänna uppfattningen. Om du inte har någon som leder dig in på rock så är det kanske lättare att slå in på den förväntade vägen, med en mera mjuk singer-songwriterstil. Jag vet inte annars vad anledningen skulle vara.

Jag undrar hur könsfördelningen bland småband såg ut på 70-, 80- och tidiga 90-talet när hårdrock var en mer mainstream genre öht. The Runaways var stora. Men exempelvis Crucified Barbara känner nog inte tillräckligt många till (även om fler gör det nu efter Melodifestivalen förstås) för att de ska rubba den etablerade bilden av rock som något manligt.

#5  Sv: Varför rockar inte tjejer? Bakfot
2010-04-01 13:29:21

Rock är rätt manligt kodat, visst. Men Musik Direkt är inte bara rock även om rocken dominerar numerärt. Här har dragspelsvirtuoser och folkmusikgrupper fått lika entusiastiskt publikgensvar som rockbanden. Om tjejerna hellre vill uppträda med country a la Cookies n Beans, Calaisa och Abalone Dots så finns det inget som hindrar. Men brist på förebilder är givetvis en delförklaring, även om förebilder finns. Mia Kempff exemplevis, som chefar för tävlingen här, har kompat Pugh på elbas sen lång tid tillbaka. Men saker måste ju kunna förändras, frågan är hur.

#6  Sv: Varför rockar inte tjejer? Kall
2010-04-01 13:47:32

Jag gick i musikskola sent 70/tidigt 80-tal. Vad jag kommer ihåg var det inte en enda tjej där som spelade gitarr öht, än mindre elgitarr. Piano, stråk- och blås-instrument var det som var vanligast (ingen inbördes ordning).

Jag tror inte att t ex the Runaways var stora tillräckligt länge då för att hinna få genomslag som förebilder, tyvärr. Jfr med t ex Sahara Hotnights som jag tror haft större "impact" som förebilder i Sverige. Kvinnliga sångare fanns det ju rätt gott om i rock-världen, men även om en del av dem också spelade något instrument så var bilden av dem mest som som just sångare och inte musiker.

#7  Sv: Varför rockar inte tjejer? TheBadHorse
2010-04-01 14:45:48

Girlschool har väl harvat rätt länge? Gillade Sam Dunn's intervju med dem i Heavy Metal: A headbanger's journey - frågan om hur det är att spela i ett tjejband kom inte upp förrän Kelly utbrast att han inte ställ den frågan, och då ställdes den mer på ett skämtsamt "okej, om jag nu måste"-sätt.

Det är en del av problemet anser jag: så fort det påpekas att det bara är tjejer i bandet flyttas fokuset till deras kön istället för dit det borde, nämnligen MUSIKEN och vad den betyder/ger! Spela roll vad musikerna har för kön, liksom?

#8  TheBadHorse kx2
2010-04-01 14:57:58

Håller med om att fokus borde ligga på musiken, och beskrivningen "tjejband" är idiotisk. Men hur får man egentligen bort rockens manliga prägel?

#9  Kall kx2
2010-04-01 15:10:57

"Kvinnliga sångare fanns det ju rätt gott om i rock-världen, men även om en del av dem också spelade något instrument så var bilden av dem mest som som just sångare och inte musiker."

- varför, kan man fråga sig, och vem står för den bilden? Alltså, vem tycker att de är sångare och inte musiker? Har sång i sådana fall mindre status om sångaren är kvinna, för den motsvarande tanken finns ju inte om hårdrocksmän som har sång som första instrument.

#10  Sv: Varför rockar inte tjejer? Bakfot
2010-04-01 15:33:34

Det handlar nog om flera delfrågor: varför är könsrollerna inom musiken så konservativa? Varför väljer inte tjejer att spela kompinstrument? Rockinstrument? Och varför deltar så få tjejer i musiktävlingar?

#11  kx2 kastrullist
2010-04-02 20:14:15

Sång är väl den platsen med högst status, möjligen med undantag för gitarristen? Jämför med hur det känts om kvinnor nästan enbart varit trummisar.

Band med kvinnliga sångare tenderar dessutom att ha henne som obestridd frontfigur. Sen kan man kanske få kuttersmycke-vibbar av det, men det känns som ett annat problem.
Frågan är snarare varför så få kvinnor väljer rockinstrumenten.

Sen undrar jag vad du menar med "vem står för den bilden?". Tjejerna som inte anmäler sig? Eller hur menar du? Folk i branschen får väl ända sin bild av branschen.

#12  Sv: Varför rockar inte tjejer? Observatore
2010-04-05 14:38:12

Det är enkelt. Tjejer är inte intresserade av rock. De diggar smörmusik, slagers och sånt som lite messigt! Ska man spela rock så ska ha röst för det också, det är inte många i sverige som har det - varken killar eller tjejer. Tjejer är kanske bättre på att veta sin begränsning än vad killar är.

#13  Observatore TheBadHorse
2010-04-05 20:37:48

Inte intresserade av rock? Det finns åtskilliga tjejer inte håller med dig. Och sångerskor som Angela Gossow ( sorry: "growlerska" ;P) http://www.youtube.com/watch?v=xxD4Ruf68bU samt Veronica Freeman http://www.youtube.com/watch?v=usOvAa8xsCU är väl inte helt fel? Därtill behöver en väl inte röst till det om positionen i bandet inte direkt kräver det? :/

Om jag bara inte var så lat skulle basen dammas av igen och kanske skulle en kunna lära sig något(, istället för att den ska stå i ett hörn och ge mig dåligt samvete varje gång killen kommer på besök).

#14  Sv: Varför rockar inte tjejer? Blindalina
2010-04-05 21:00:40

tjejer rockar visst. :/ dumt.

#15  Rocken är könsrollskonservativ Henrik
2010-04-05 21:13:49

Kungl filharmonikerna, Radioorkestern, Hovkapellet och, tror jag, alla stora orkestrar i landet har jämn könsfördelning. Det är nog mest i rockmusiken som könsrollstänkandet frodas.

#16  Sv: Varför rockar inte tjejer? Blindalina
2010-04-05 22:23:54

men. tjejer rockar minst lika mkt, men det sker via andra forum. genom sjalvforverkligande, socialt uppforande, kreativitet. det bara anses inte lika tyligt och utatriktat som ett trad. band som spelar musik. och det finns saklrt kvinnliga artister. och mycken kreativitet, men som sagt genom andra poetiska forum.
nog vore det bra om det fanns fler kvinnliga band, men gitarrer ar inte allt har i valrden. min poang ar nog att den kvinnliga skaparkraften och punken ar enorm, men den ar inte lika tydlig och inte konc till gitarrband. det finns ganska manga gitarrband som inte rockar speciellt duktigt ocksa. :D myten lever val alltid i den form den som vill gor det till.
kapaciteten finns dar, uttrycken finns dar, forumet ar inte en gitarr..

#17  Sv: Varför rockar inte tjejer? Blindalina
2010-04-05 22:25:17

men ok, vi behover fler kvinnliga artister. men vaga inte saga att kvinnor inte ar punkare by nature, beteende och i sitt hjarta.

#18  Sv: Varför rockar inte tjejer? Blindalina
2010-04-05 22:26:31

kvinnliga konstnarer inom olika omraden, kvinnliga levnadskonstnarer brukar "rocka" och sana finns det i tusental. men de ar ju inte med i p3 :)

#19  Blindalina Bakfot
2010-04-06 09:01:54

Utgångspunkten för tråden var frågan om varför musiktävlingen Musik Direkt har så få kvinnliga deltagare. Som du säger finns det många kvinnliga artister, men varför väljer de bort den möjlighet att framträda som Musik Direkt ger?

#20  Blindalina kastrullist
2010-04-06 10:01:20

Som Bakfot säger så handlar tråden om att rocka, inte om att "rocka". Du definierar om begreppet till att handla om självförverkligande och kreativitet men det är ingen som påstått (här iaf) att tjejer saknar det. Vi pratar om rockmusik.

Observatore sa:

Det är enkelt. Tjejer är inte intresserade av rock. De diggar smörmusik, slagers och sånt som lite messigt!

Det där är en felaktig, onödig och nedlåtande generalisering och det vet du.

#21  kx2 #9 Kall
2010-04-06 10:56:14

- varför, kan man fråga sig, och vem står för den bilden? Alltså, vem tycker att de är sångare och inte musiker? Har sång i sådana fall mindre status om sångaren är kvinna, för den motsvarande tanken finns ju inte om hårdrocksmän som har sång som första instrument.

Jag pratade om hur det såg ut för 30 år sedan. Eftersom du tog upp ämnet.
Jag tycker inte automatiskt att "någon" ska behöva stå till svars för det idag.

#22  Kall kx2
2010-04-06 20:54:55

Om attityderna finns kvar än idag borde "någon" stå tillsvars för det, även om det väl knappast beror på en enskild person utan snarare på våra idéer om manligt/kvinnligt.

#23  kx2 kastrullist
2010-04-06 23:39:07

Återigen, vad är det för fel på det för mig naturliga svaret att tjejerna som inte spelar instrument står för bilden att tjejer inte spelar rockinstrument?

#24  kastrullist Bakfot
2010-04-07 08:36:12

Det är förstås så att alla som gör könsrollsmässiga val bidrar till upprätthållandet av könsroller, dvs det gör vi alla. Men en del aspekter av könsrollerna uppmärksammas och ifrågasätts mer än andra. Exempelvis är säkert de flesta medvetna om kvinnounderskottet i bolagsstyrelser, medan könsrollskonservatismen i fråga om instrumentval inte alls uppmäsksammas på samma sätt.

Så frågan kanske borde omformuleras till att handla om varför könsroller inom musiken får så lite uppmärksamhet.

#25  kx2 Kall
2010-04-07 08:48:39

Jag undrar hur könsfördelningen bland småband såg ut på 70-, 80- och tidiga 90-talet när hårdrock var en mer mainstream genre öht.

Så det här var inget allmänt filosoferande utan en ledande fråga som du egentligen redan visste svaret på?
Lurad igen, alltså...

#26  Bakfot kastrullist
2010-04-07 11:48:31

Att vi är medvetna om just bolagsstyrelser tror jag har främst att göra med att det är oerhört lätt att räkna och kontrollera eftersom det handlar om offentliga uppgifter som företagen måste uppge. Dvs något som journalister och andra lätt kan kolla upp och förfasa sig över utan att behöva anstränga sig så mycket. Plus att det finns konkreta möjligheter till att lagstifta en förändring, vilket är svårare för t.ex. ojämställda löner.

Men nu är jag off-topic! :)

Vi har ju trots allt bara 24 timmar om dygnet på oss att uppmärksamma könsroller på och säkert tusentals problematiska könsroller. Att några hamnar mellan stolarna är väl tyvärr naturligt. Personligen tycker jag bristen på kvinnliga låtskrivare är värre än att trummisen som ingen lägger märke till "alltid" är kille.

#27  kastrullist Kall
2010-04-07 11:57:29

Kul att du nämner trummis.
Såg en skymt av ett "plock-ihop-band" av svenska musiker på TV förra veckan (kommer inte ihåg programmet...) där de bland männen plockat in Josephine Forsman (Sahara Hotnights) på just trummor :-)
Tyckte bara det var ett kul sammanträffande

#28  kastrullist Bakfot
2010-04-07 13:13:46

Jag tror inte att urvalet av könsrollseffekter som görs i media och allmän debatt har så mycket med hur lätt det är att räkna, utan snarare med hur orättvist urvalet slår mot kvinnor.

Däremot är jag ganska säker på att könsrollerna bara kan skrotas om vi startar med de grundläggande valen, vad vi väljer att ägna våra liv, vår energi och intressen åt. Ungdomars instrumentval är i det avseendet mycket viktigare än antalet kvinnliga börs-VDar eftersom de berör många, och valen är uttryck för egna värderingar.

#29  #20 kastrullist. Blindalina
2010-04-07 13:29:52

jasa. definiera rockmusik...
plura i koket?

*rawk*

#30  Sv: Varför rockar inte tjejer? Blindalina
2010-04-07 13:30:25

suck!

#31  Sv: Varför rockar inte tjejer? Bakfot
2010-04-07 13:33:16

Blindalina, har du nån uppfattning om varför få tjejer ställer upp i Musik Direkt (det är ämnet för tråden)?

#32  #13 Kaiser
2010-04-07 13:52:28

OMFG.

Tack för det utmärkta tipset!

#33  Sv: Varför rockar inte tjejer? Bakfot
2010-04-07 14:00:33

Just det ja, #13. Där finns nog en av nycklarna till denna gåta. Man blir inte rockmusiker om man får dåligt samvete av sitt instrument. Med en grov generalisering: killarna som spelar rock står på scen för att få spela, tjejerna spelar för att få stå på scen.

#34  Sv: Varför rockar inte tjejer? Kaiser
2010-04-07 14:03:31

Det verkar också som att vi bortser från en av de kanske viktigaste faktorerna kring varför tjejer inte ställer upp i Musik Direkt.

Föräldrar. Och lärare.

En annan viktig faktor i det hela kan också vara, tror jag, at vi rör oss på - landsbygd. Alltså det är ingen metropol vi talar om, utan en (som det heter) "bruksort".

Med risk för att bli fördomsfull nu, men ...

Lilla Lisa: "Jag vill spela elbas och lära mig att growla!"
Lärare: "Men, eh .... kanske vi ska börja med en blockflöjt?"
Pappa: "Vi har närt en PUNKARE vid vår barm!"
Mamma: "När jag var liten fick vi minsann hålla till godo med en kam och toalettpapper. Elbas är för dyr."
Lilla Lisa: "Kanske en blockflöjt då ... såg en på blocket för tjufem spänn."
Lärare: "Och lille Karl?"
Lille Karl: "Jag vill ha en synth, farsan!"
Pappa: "Okej. Ställer vi in den rätt låter den precis som en Maserati."
Lilla Lisa: "RAAAAAAAAAWWWWWWWWRRRR!"
Pappa: "Vi har närt en FEMINIST vid vår barm!"
Mamma: "Är det sånt här ni lä ut i skolan, numer!?"
Lärare: "Det blir specialklass för dig, Lisa ..."

#35  Sv: Varför rockar inte tjejer? Bakfot
2010-04-07 14:08:14

Inga fördomar va, Kaiser?

#36  Sv: Varför rockar inte tjejer? Bakfot
2010-04-07 14:09:45

Musik Direkt sa:
Musik Direkt är Sveriges största och bredaste tävling för unga musiker. Här är det fritt fram för alla mellan 13 och 19 år. Rockare och spelmän, jazzsnubbar och operadivor. Popnissar och rappare, violinister och vissångare. Alla är precis lika välkomna. Nästan femtusen ungdomar brukar delta när tävlingen rullar igång på hösten. Från Norrbotten i norr till Skåne i söder.


http://www.musikdirekt.com/

#37  Bakfot Kall
2010-04-07 14:10:50

"Med en grov generalisering: killarna som spelar rock står på scen för att få spela, tjejerna spelar för att få stå på scen."

Jag trodde killarna spelade rock för att få tjejer... ;-)

#38  Sv: Varför rockar inte tjejer? MartinK
2010-04-07 14:24:13

Ja, jag tror mer på Kalles linje, att killar spelar för att få tjejer. Där har tjejer inte samma incitament..

#39  Sv: Varför rockar inte tjejer? kastrullist
2010-04-07 15:03:44

#28
Naturligtvis spelar könsrollens orättvishet en väldigt stor roll. Antagligen är det därför vi sällan pratar om könsroller bland avlopssarbetare och barnsoldater.
Men vad jag menar är att VDar och chefer spelar större roll för kvinnlig makt i näringslivet än vad styrelser gör. Men styrelser kan man mäta och lagstifta om på ett sätt som inte går med chefer. Sålunda framställs styrelser som oerhört viktiga för att ge stöd åt lagstiftning. Rätt smart faktiskt.

Åter till rockandet...
Killar spelar instrument för att få ligga, det tror jag med. Ärligt talat har nog tjejernas sjungande ett liknande syfte. Men det är ju bara ett annat sätt att säga "vi gör som vi gör pga könsroller som belönar oss olika".
Just rock och pop är nog såpass konservativt i sammanhanget för att musikintresset formas då man är som mest sårbar för normer, i unga tonåren.

Blindalina,
Suck... Vad sägs om definitionen "att stå på en scen eller i en studio och spela musik inom rock eller liknande genre?"

#40  Sv: Varför rockar inte tjejer? Bakfot
2010-04-07 15:20:40

Jag trodde killarna spelade rock för att få tjejer... ;-)

Det gäller bara kompgitarristerna :-)

#41  kastrullist kx2
2010-04-07 16:30:05

"Återigen, vad är det för fel på det för mig naturliga svaret att tjejerna som inte spelar instrument står för bilden att tjejer inte spelar rockinstrument?"

Vet inte vad jag ska svara på det. För det första undrar jag hur pass "ovanligt" det är att tjejer spelar rockinstrument? Det gör de ju, påstår projektledaren i artiklen. Men som öckså framgår av #1 så anmäler de sig inte till MusikDirekt. Det Kall pratade om annars var ju också att om tjejer som på hans tid sjöng och spelade ändå betraktades som "bara" sångare. Om det stämmer, och om det fortfarande är så, så spelar ju tjejer faktiskt instrument men ses ändå som i första hand sångare.

Men annars är såklart de tjejer som väljer bort rockinstrument tillfördel för ex. klassiska instrument delaktiga i att upprätthålla den skeva könsfördelningen (hur pass skev den nu är vet vi ju inte säkert). Som jag skrev tidigare i tråden så har rock trots ett antal begåvade kvinnliga artister en manlig prägel, vilket kanske gör att rock inte appellerar lika lätt till tjejer som till killar om det inte finns någon som styr in dem på just rockgenrerna. Rock är inte heller så populärt idag som det var för kanske 25-35 år sen, vilket gör det till något av en subgenre och kanske därför ännu svårare att ta till sig för den breda massan.

#42  #32, #33 TheBadHorse
2010-04-07 17:24:19

Kaiser: Det var så lite. :) Hade nog själv inte hittat Benedictum om det inte vore för att de knep förstaplatsen i SRM's recenssions-avdelning för något år sedan, mycket tack vare Veronica och hennes röst.

Bakfot: Nja..att dåligt samvete skulle ligga i vägen tror jag inte. Däremot avsaknad av driv och ambition. Själv hade jag aldrig som mål att uppträda utan spelandet var för eget nöjes skull i hemmets lugna vrå. Det är mycket möjligt att det ligger till så för ett antal där ute - att spelandet är en hobby som de inte nödvändigtvis känner "måste" drivas längre än så.

( Och för egen del beror mycket av det dåliga samvetet på en kombo av lathet, distraktion och att killen ifråga var min bas-lärare i början. "Har du övat?" "Eh...nej..."*skamsen*) ;)

#43  Sv: Varför rockar inte tjejer? TheBadHorse
2010-04-07 17:44:55

Rocken har väl ändå plockat lite mer mark nu, men annars är det väl punkrocken eller band med "pretty boys" som My Chemical Romance och sådant som lockar in emellan all hiphop/r'n'b? Fast det som märks mest på tjejer i de sammanhangen verkar snarare vara "skrikande fans"-sidan än de som börjar spela. ( Sistnämnda har jag inte märkt av alls.)

Jag kan nog hålla med om vad Kaiser säger i #34: Mycket beror på omgivningen och dess inställning. Det behöver inte ens gälla vad för instrument man spelar, utan kan lika gärna "bara" vara den genre av musik man gillar/lyssnar på. Som tjej "ska man inte" lyssna på Slipknot eller Slayer utan Håkan Hellström, typ.

Den där inställningen att tjejer måste hålla på med gulligull kräks jag på.

#44  Sv: Varför rockar inte tjejer? Bakfot
2010-04-07 21:58:20

TheBadHorse sa:
( Och för egen del beror mycket av det dåliga samvetet på en kombo av lathet, distraktion och att killen ifråga var min bas-lärare i början. "Har du övat?" "Eh...nej..."*skamsen*) ;)

En situation som nog färre killar än tjejer hamnar i.
Mycket beror på omgivningen och dess inställning.
Jo, det är ju så könsrolleran propageras från generation till generation. Men det där med "bruksort" är så inskränkt och fördomsfullt att det borde rendera Kaiser rött kort för resten av tråden.

Sen finns ju en hel del tjejer som anlägger dreads, sminkar sej för domedagen och tycker att Rammstein är mesiga teddybjörnar, men ändå söker in på musikestet på sång och keyboard. Varför är det så?

#45  #35 Kaiser
2010-04-08 15:00:00

Jag varnade ju faktiskt.

Jag samlar på fördomar. Det är en hobby.

#46  Sv: Varför rockar inte tjejer? TheCarolinch
2010-04-08 16:30:46

martink

saknar män andra drivkrafter i sitt skapande än utsikten att få tjejer? om det bara är kvinnor som drivs av konstnärliga "l'art pour l'art"-ambitioner, så är det nog dags att kontakta kulturministern och propagera för lite omfördelning av kulturbudgeten... nä, men skämt åsido- vadan denna trista manssyn?

#47  #45 Bakfot
2010-04-09 08:36:59

Men Kaiser, om du är samlare borde du ha nån mer originell än den där. Det där har ju varenda inkrökta fjollträskare med en medvetandehorisont som slutar vid Akalla.

#48  #46 Kall
2010-04-09 08:58:34

Jag tror inte det är någon ansenlig del av kulturbudgeten som går till källarband som spelar rock...

#49  Sv: Varför rockar inte tjejer? TheCarolinch
2010-04-09 09:47:31

kall

jodå, om de är ungdomar så... ja tolkade martink's inlägg som att han även syftade på andra kulturella yttringar. eller spelar man elgitarr för att få brudar, men piano av pur skaparkraft?

#50  Sv: Varför rockar inte tjejer? Kall
2010-04-09 09:59:02

Jag skrev "spelar rock" i föregående inlägg så jag *trodde* MartinK syftade på samma sak när han bara skrev "spelar", eftersom det var en kommentar till mitt inlägg.
Men jag kan ha fel.

#51  #20 kastrullist, thebadhorse #43, Blindalina
2010-04-09 17:05:34

"Som Bakfot säger så handlar tråden om att rocka, inte om att "rocka". Du definierar om begreppet till att handla om självförverkligande och kreativitet men det är ingen som påstått (här iaf) att tjejer saknar det. Vi pratar om rockmusik."

men som sagt, definiera "rockmusik"?

2010 har vi inte manga rockband.
rockbandet fans pa 70 och 80, till halva 90-talet. arenarock och pubrock var stora och hade faktiskt nagot att komma med.
alla band som sager sig vara "rockband" efter 2000 har varit riktigt sunkiga ursakter till kommersiella band med trotta rytmer. inlusive the strokes, hipsterelektrorockarna och paramore.
i princip alla gitarrband fran usa och britannien som saljer skivor suger. inklusive glasvegas eller vad de heter. det finns knappt ngt hopp for gitarrbandet. jag antar att du refererar till rojig musik?

om vi daremot tittar pa de riktigt progr och konstnarliga banden dar sjalva musiken, inte hockeyfrillan och elgitarren och skivbolaget ligger i fokus, sa har vi ungefar 50/50 manligt-kvinnligt. alla mindre alternativa band. det finns val hur manga kvinliga punkare som helst? indiebanden? massa musikaliska tjejer och killar.

sa jag fattar inte fragan i #1. vad menar du egentligen nar du pratar om rockband?

det finns ju en myriad av skitdaliga band darute, ofta bestar de av killar, det betyder inte att de ar bra eller rockiga pa ngt satt. me de har sakert kul. :)

se bara pa plura i koket, moahahaha.

#52  Sv: Varför rockar inte tjejer? Blindalina
2010-04-09 17:08:35

ang mitt exempel med sjalvforverkligande tjejer, det finns ju olika satt att vara punk pa, man maste inte ha ett instrument framfor sig ville bara etablera det eftersom vi inte lever i idolaldern.

#53  Sv: Varför rockar inte tjejer? Blindalina
2010-04-09 17:09:56

(de gamla arena och pubrockarna fran de gamla tiderna dock, _de_ ar saklart fortfarande bra rockband. ;) men det ar for att de ar det!)

#54  Sv: Varför rockar inte tjejer? Blindalina
2010-04-09 17:12:23

ok det ar sakert en bra grej att starta band, bra for halsan och det egna uttrycket. men jag tror inte det ar lika nodvan digt langre som det kanske var forritiden for att uttrycka sig kreativt och kraftfullt och man kan vara haftig pa andra satt idag.

#55  Sv: Varför rockar inte tjejer? Bakfot
2010-04-09 17:31:56

Blindalina sa:
sa jag fattar inte fragan i #1. vad menar du egentligen nar du pratar om rockband?
Du har inte uppfattat att kontexten här var musiktävlingen Musik Direkt? Jag tyckte jag var ganska tydlig med det, men uppenbarligen går det inte att vara tillräckligt tydlig.

#56  Sv: Varför rockar inte tjejer? Blindalina
2010-06-16 05:04:38

#43 hakan hellstrom ar inte gulligull! X/

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?