feminetik.se feminetik.se

Just nu 11 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Den manipulerade mannen


Gå till senaste inlägget#1  Den manipulerade mannen MyLibido
2010-03-23 10:33:41

http://dontmarry.files.wordpress.com/2008/08/…

Den har boken namndes i en annan trad. Men efter att ha last den (vilket bara tog nagra timmar) tyckte jag att den var vard en egen trad.

De första sidorna verkade ok. Trots att boken skrevs för nastan fyrtio ar sedan satter de fingret pa ungefar samma saker som JAIF'are gör idag. Mycket litet har förandrats, med andra ord.

Men nar jag fortsatte att lasa boken stördes jag av hur extrem den var. Vilka unkna generaliseringar. Vilket ogenerat kvinnohat. Jag blev illa till mods av att mitt eget ifragasattande av feminismen skulle förknippas med sadant raljerande. Trots allt ar kvinnor mycket viktiga för mig, och jag uppskattar dem mycket. Den har bilden kunde jag inte pa nagot satt acceptera.

Sedan slog det mig. Det författaren gör ar helt enkelt att anvanda samma snabba, otillrackliga logik och samma generaliseringar som allmant accepterad femnistisk forskning har gjort över de sista fyrtio aren (vilket, som författaren mycket riktigt pekar ut, ironisk nog bygger pa precis samma bild av kvinnan som offer som en kanon av manliga filosofer och författare har utvecklat under flera hundra ar).

Ju mer jag tanker pa det, ju mer inser jag att jag har retat mig pa precis samma billiga knep, precis samma generaliseringar, och precis samma ovilja att se en bredare bild av verkligheten i manga av de böcker och artiklar som har skrivits i feminismens tecken.

Sa om nagot visar Esther vilar pa detta. Men det finns en enorm skillnad. Medan synen pa kvinnan som offer fortfarande ar allmant accepterad (och idag förmodligen fler man an kvinnor ser kvinnan som offer för underordning), har Vilar's bok lett till dödshot och med tiden glömts helt och hallet. Per Ströms och andras böcker har kommit samma öde till mötes: en kort tids uppstandelse, följt av generiska misogynianklagelser. Sedan glömska.

Vad tycker ni?

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?