feminetik.se feminetik.se

Just nu 17 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Herrarna i hagen a'la JÄIF


Gå till senaste inlägget#1  Herrarna i hagen a'la JÄIF Sjodin
2010-02-16 22:44:34

Jag skulle vilja ta upp detta med ekots rapport om sextrakasserierna inom teater- och filmbranschen. Eftersom detta är JÄIF så vore det kanske intressant att ta upp en diskussion kring detta sett ur en lite annorlunda synvinkel.

Vi har något som kan liknas vid kulturens högborg med alla de här fina tiljorna, ställen där man skulle kunna tänka sig ett intellektuellt och, ursäkta för att jag säger det, lätt vänstervridet perspektiv på liv, relationer, politik, genusfrågor etc. Så är iallafall bilden som media målat upp genom åren. Dramaten är ju liksom inte lokalrevy och buskis.

På dessa etablissemang är alltså cheferna häradsbetäckare medan kvinnorna får ta sängvägen för att få någon sorts karriär.

50 % av de kvinnliga skådisarna har med andra ord prioriterat ett tveksamt sätt att få en karriär istället för att polisanmäla, eller iallafall koppla in facket.

Var gick det så snett?

#2  Sv: Herrarna i hagen a'la JÄIF Blindalina
2010-02-16 22:45:54

wtf

#3  Sv: Herrarna i hagen a'la JÄIF Blindalina
2010-02-16 22:46:37

snyggt satt att forminska sexuella trak. pa....

#4  Blindalina Sjodin
2010-02-16 22:48:50

Jag skulle uppskatta om vi kunde diskutera detta på ett seriöst sätt istället för att komma med nedsättande kommentarer. Det är ingen som förminskar några sexuella trakasserier här.

#5  #1 ByggareBob
2010-02-16 23:00:34

Alla vet ju att regissör är det manliga yrke, näst efter rockstjärna, som genererar mest sex. Undrar om kulturmännen ens förstår att de sextrakasserar, utan de kör sin vanliga rutin och någon gång då och då är det någon kvinna som inte var med på noterna.

#6  #5 Sjodin
2010-02-16 23:04:28

Tydligen verkar det sitta i väggarna iallafall.

Att en karriär inom ett visst yrke kan vara så viktigt att man accepterar att 50 % av utövarna ska behöva stå ut med trakasserier är obegripligt. Dessutom lär det ju ha pågått i decennier.

I vilket annat "företag" som helst så hade huvuden rullat. Jag undrar hur det blir med finkulturen?

#7  Sv: Herrarna i hagen a'la JÄIF Gullegubben
2010-02-16 23:08:02

Jag har länge bojkottat svensk teater för att jag länge misstänkt att det förekommer sextrakasserier mot kvinnor där. De som besöker teatern verkar inte bry sig.

#8  Sjodin MarianneK
2010-02-16 23:35:34

Du kan inte kalla sexuella trakasserier för att "gå sängvägen" utan att förminska dem.

Att kalla förövarna "häradsbetäckare" är också att förminska brottet.

I båda fallen blir kontentan att du inte ser sexuella trakasserier som ett brott.

#9  Men om man ska försöka bortse från ditt ordval... MarianneK
2010-02-16 23:41:32

Det märkliga är inte att kvinnorna inte anmäler. Att anmäla sexuella trakasserier är väldigt svårt - och det blir naturligtvis ännu svårare i en bransch med osäkra anställningar. Det ska väl inte vara upp till de enskilda kvinnorna att lösa detta problem? Är inte ansvaret förövarens?

Den relevanta frågan är inte varför trakasserierna inte anmäls, eftersom det är det normala, utan varför de sker.

#10  Några tankar heffaklumpen
2010-02-17 00:25:59

Jag har inte riktigt satt ihop något färdigt här utan det är mer allmänna reflektioner och reflektioner från min erfarenhet av teater/finkultur.

Om sex är ett sätt att skaffa sig fördelar gentemot konkurrenterna (om jobben) så skapar det ju ett läge där en del beteenden som normalt sett skulle uppfattas som sexuella trakasserier inte gör det längre. Jag tror inte att det förklarar hela kulturen dock.

Det tycks inte vara så att det är ett utslag för kvinnosyn inom finkulturen utan en betydande del av männen utsätts också.

Stora potentiella personliga och sociala vinster minskar benägenheten att anmäla. Det gör även beroende av kontakter och andras goda vilja i brist på systematiska utvärderingssystem som grund för anställningar. Dvs karriären hänger på ett fåtal personers bedömningar där det finns stort utrymme för godtycke.

Det finns en stor acceptans för att man ska "lida" för att nå någonstans. Personlig uppoffring ersätter på sätt och vis prestation. Sex eller trakasserier kan då komma att ses som en annan form av uppoffring som man måste utstå för att nå någonstans.

När jag har diskuterat det här tidigare så har det förklarats med att det är "naturligt med större intimitet" bland skådespelare o.s.v.. Jag kan se det påverka gränserna något på mindre arbetsplatser, men inte generellt inom en större organisation.

I konservativa organisationer så kommer värderingarna sällan fram i ljuset förrän man byter ut tillräckligt många personer snabbt så att det bildas subgrupper som inte helt och hållet accepterar rådande värderinger eller inte hunnit anpassa sig till dem än. En annan orsak kan vara starka interna konflikter.

#11  MarianneK Sjodin
2010-02-17 06:16:18

Du kan inte kalla sexuella trakasserier för att "gå sängvägen" utan att förminska dem.

Att kalla förövarna "häradsbetäckare" är också att förminska brottet.

I båda fallen blir kontentan att du inte ser sexuella trakasserier som ett brott.


Det där är ett både felaktigt och insinuant påstående. Att jag inte skulle se sexuella trakasserier som ett brott är löjeväckande och förolämpande. Varför är detta så känsligt att diskutera att du måste börja gräva skyttegravar?

#12  Sv: Herrarna i hagen a'la JÄIF undrande
2010-02-17 07:58:00

Sjodin vad vill du egentligen diskutera? Att det visar sig att kulturen är lika ond som resten av världen? Jo, det ligger ungefär på samma nivå som att konstatera att vatten är blött.

#13  Sv: Herrarna i hagen a'la JÄIF vejde
2010-02-17 09:24:53

Är inte detta två olika frågor egentligen? Kvinnor/män som "väljer att gå sängvägen" i en hård bransch, är kanske inte samma kvinnor/män som sextrakasserar - eller blir sextrakasserade?

Jag menar, det är skillnad på att ligga med chefen för att hoppas att det gynnar karriären, och att ligga med chefen för att man känner sig tvingad/pressad att göra det, annars kanske man får sparken...

Men vad jag förstår, handlar detta om (manliga) chefer som beter sig som om alla underordnade kvinnor är sexuellt tillgängliga, eller borde vara det? Jag håller med - i vilken annan bransch som helst hade facket kopplats in och huvuden rullat.

#14  Sv: Herrarna i hagen a'la JÄIF SophieG
2010-02-17 10:42:49

Finns det någon länk till denna ekoundersökning?

#15  SophieG Kall
2010-02-17 10:59:53

Ekot: http://www.sr.se/sida/gruppsida.aspx?programi…

DN.se http://www.dn.se/ har också f.n. 6 artiklar på förstasidan, t ex den här http://www.dn.se/kultur-noje/nyheter/sexuella…
Här finns också länkar till tidigare artiklar.

#16  Sv: Herrarna i hagen a'la JÄIF feman
2010-02-17 11:39:37

Dramatenchefen säger http://www.dn.se/kultur-noje/scen/dramatenche… det tycker jag tål att tänka på – särskilt på jäif-forat.

För den som inte ids läsa allt citerar jag klämmen:
Vi lever i ett patriarkalt samhälle, som vi förhoppningsvis är på väg ur (teaterchefen lutar sig fram ur det rosa lurvet och knackar två gånger i bordsskivan), men manliga chefer och regissörer tillåts vara alkoholiserade eller få okontrollerade vredesutbrott som en kvinna aldrig skulle tillåtas. Män beskrivs annorlunda än kvinnor: där en man är stark, är en kvinna omöjlig.


Att som MarianneK skriva ”Är inte ansvaret förövarens?”
Tror jag är obegripligt för en grupp män som inte ens vill se förminskningen i ’häradsbetäckare’ eller ’sängvägen’.
Heffaklumpen är redan på gång med att ”en betydande del av männen utsätts också.” (förslagsvis av kvinnor som dramatenchefen antar jag)
Redan Staffan Olzon försökte den avledningsmanövern i Aktuellt…
Trådstartaren undrar var det gick "snett" - jag tror att går snett där män menar att detta beror på enskilda mäns oetiska handlande som män som grupp saknar varje gemenskap med.

#17  Sv: Herrarna i hagen a'la JÄIF Bakfot
2010-02-19 11:13:12

Lena Endre skrev en artikel i dagens DN: http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/lena…

Teatern kan inte vara en plats för politisk korrekthet, snöpt hängivelse och ängslan. Hängivelsen, som är baserad på våra högst personliga upplevelser och erfarenheter av livet och konstnärligt uttolkade av var och en, ser inte alltid ut som den politiska agendan för dagen. Hängivelsen är personlig. Vi har gjort val. Jag har gjort mina val. Noga genomtänkta.

Du, Ingegärd Waaranperä, för­olämpar mig när du påstår att jag själv inte gjort ett sådant konstnärligt val. Du påstår att jag är ett offer för Staffan Valdemar Holms manschauvinistiska järngrepp. Hur fel har du inte?!!! För det första är Staffan en radikal intellektuell. Hans fru heter Bente Lykke Möller och jag ser upp till henne som en sann feminist. Hon är scenograf och skapar också kostymer. Det var hennes förslag att jag skulle vara naken i slutscenen.


Jag har varit i branschen i 31 år nu. Jag har aldrig blivit sexuellt trakasserad och en enda gång under dessa år har jag hört talas om en person som blivit det. Jag känner inte igen mig i min egen bransch. Att man upplever sig sexuellt trakasserad räcker naturligtvis, men jag kan inte i min vildaste fantasi föreställa mig att varannan kvinnlig skådespelare i min närhet skulle varit utsatt och att det inte skulle kommit till min kännedom.

#18  feman heffaklumpen
2010-02-19 20:57:36

"Vi lever i ett patriarkalt samhälle" är standardsvaret, det är ungefär detsamma som att "vad synd att det här kom fram i ljuset, vad är enklast att säga som får dem att ta bort kamerorna och låta oss fortsätt som vi alltid har gjort".

Det är naturligtvis svårt för en inbiten radikalfeminist att se förbi sin stereotypa världsbild och inse att även män drabbas i relativt stor utsträckning, eftersom det skulle leda till slutsatsen att svaret inte är "Vi lever i ett patriarkalt samhälle" utan istället att finkulturen är sexistisk och polariserad, vilket kräver helt andra och mycket mer omfattande åtgärder än det traditionella "krossa gubbväldet"/ kalla dem "gubbslem" eller "ställ gubbarna i skamvrån".

Det är alltid lika intressant att se lätt det är att omtolka som det passar eller vägra se samband när de ideologiska glasögonen åker på och hur lättvindigt det sedan används för att klämma till någon som inte delar ideologin.

#19  Sv: Herrarna i hagen a'la JÄIF Gullegubben
2010-02-19 22:48:44

Jag tror inte att det går att göra något åt. Det är inneboende i teaterns natur. Lägg ner myten om den lyckliga skådespelerskan. Det är bäst att lägga ner teatern. Alla som går på teater är medskyldiga. Endast vi som låter bli är oskyldiga. Jag föreslår ett förbud mot teaterbiljettsköp, även om det fortfarande ska vara lagligt att sätta upp teaterstycken och sälja biljetter.

#20  Sv: Herrarna i hagen a'la JÄIF PerSiflage
2010-02-20 15:15:54

Jag tror du är något på spåren, Gullegubben.

#21  Sv: heffaklumpen feman
2010-02-20 15:37:53

heffaklumpen sa:
Det är naturligtvis svårt för en inbiten radikalfeminist att se förbi sin stereotypa världsbild och inse att även män drabbas i relativt stor utsträckning
jo – det kan jag erkänna. Det är med desto större glädje jag kan läsa den tveklösa och säkra uppfattning du har om hur saker och ting förhåller sig i din verklighet:-)

Jag håller mig till vad undersökningen redovisade om vilka som kommit till skada bl a

Vad gäller det patriarkala – så var det dramatenchefen INTE jag som ’skyllde’ på de manliga genierna större frihet.
Men jag tycker förstås att hon har rätt – så lite tar jag åt mig.

#22  PerSiflage Gullegubben
2010-02-20 20:58:38

Ja, visst är jag. I någon av Ekots berättelser talades det om hur en regissörs övergrepp negligerades för att publiken uppskattade hans konstnärsskap. Hur någon teaterbesökare kan läsa det utan att må illa över sitt beteende övergår mitt förstånd. De som går på glest besökta föreställningar som snabbt läggs ner kan ha lättare samvete, men inte lika lätt som vi som bojkottar teatern. De som går ofta och på populära föreställningar är givetvis de största svinen.

#23  Sv: #22 gullegubben CarlH
2010-02-20 21:56:14

Svin eller kanske marulkar? Något med fisk iaf, nåt artskilt, omänskligt, blött och slemmigt och illaluktande.

#24  Sv: Herrarna i hagen a'la JÄIF puff
2010-02-20 22:14:02

Att skilja på verk och person är ett måste, annars finns det ju knappt någon vettig kultur kvar att ta del av

#25  #23 CarlH puff
2010-02-20 22:22:07

Trollstav Jag hoppas att det där inte var en anspelning på en viss medlems användarnamn.

#26  Sv: Puff, CarlH
2010-02-20 23:33:08

Nej, absolut inte, jag tänkte mer på "torsk" för att benämna de som betalar för att kvinnor utnyttjas sexuellt av dem själva. Teaterbesökarna betalar ju i praktiken för att någon annan ska utnyttja dem sexuellt, så de är inte torskar, men kanske marulkar?

#27  Sv:#26 CarlH
2010-02-20 23:34:35

"Teaterbesökarna betalar ju i praktiken för att någon annan ska utnyttja dem sexuellt" = utnyttja de teaterarbetande kvinnor alltså.

#28  Sv: Herrarna i hagen a'la JÄIF aufhebung
2010-02-21 09:23:59

De gängse uppfattningarna om att skådespelare är 1) vänster och 2) intellektuella är enligt min mening kraftigt överdrivna. Det fanns en stark vänsterrörelse bland grupper av skådespelare på 70-talet men jag betvivlar att skådespelare i dag skiljer sig särskilt från folk med motsvarande löneläge (alltså mycket diversifierat, alltså rimligen stor spridning på åsikter också). Om man ser på vad som sätts upp så finns det om man så säger vissa trogna arbetare i vår herres vingård på vänsterkanten som driver egna projekt och har egna scener utanför de stora institutionerna men om man ser på vad som får anslag rent generellt så verkar det mer handla om att ligga opportunistiskt rätt i tidsandan än om att vara vänster. Det är mycket genus men mindre klass.

Mitt allmänna intryck av skådespelares uttalanden i massmedia osv är inte att de är särskilt intellektuella eller insatta i samhällsfrågor. Journalister, politiker och akademiker, till exempel, förefaller ofta vara betydligt bättre pålästa och orienterade.

#29  Sv: Herrarna i hagen a'la JÄIF Gullegubben
2010-02-21 11:51:39

En (o)lustig sak är att lyssna på Godmorgon Världen där det faktum att svenska män (och ett par kvinnor?) (är någon av de 47 svenskar som dött i FN-tjänst kvinna?) riskerar sina liv i Afghanistan inte analyseras ur ett genusperspektiv, medan det inte talas könsobundet om regissörer i det därpå följande inslaget om sexuella trakasserier, utan där spekuleras och snedvrids det hej vilt i typisk feministisk stil.

#30  aufhebung Gullegubben
2010-02-21 11:54:29

I så fall bör sexuella trakasserier (och mobbing och andra arbetsplatsproblem) vara vanligare på vänsterdominerade teaterscener, där anställningsförhållandena och inkomsterna enligt din beskrivning är osäkra.

#31  Sv: Herrarna i hagen a'la JÄIF undrande
2010-02-21 12:09:34

Jag funderar annars. Kan detta liknas vid Amanda Marcottes agerande när det uppdagades att presidentkandidaten hon var kampanjansvarig för hade betett sig som ett svin? 'Hans personliga egenskaper har ingenting att göra med hans yrkesroll'?

#32  Sv: Herrarna i hagen a'la JÄIF TheCarolinch
2010-02-21 12:49:55

vill bara påpeka att det inte helt sällan handlar om att stå ut med sexuella övertramp eller trakasserier för att slippa nackdelar eller repressalier, inte för att direkt "få" några fördelar. en jävla skillnad, om ni frågar mig.

en anna sak som gör kvinnor mer sårbara i det här sammanhanget är att det inom traditionell teater finns så mycket färre kvinno- än mansroller. det gör såklart trycket och konkurrensen hårdare för kvinnor än för män i branschen.

#33  TheCarolinch Gullegubben
2010-02-21 12:58:20

"traditionell teater"? Jag trodde teatern var kundstyrd och således inte mer traditionell än publiken.

#34  Sv: Herrarna i hagen a'la JÄIF undrande
2010-02-21 14:38:13

TheCarolinch

Lösningen på det problemet är väl samma lösning som förespråkas här? http://www.feminetik.se/diskutera/index.php?f…
Det borde bara vara för kvinnor att sluta med traditionell teater så att efterfrågan på kvinnliga skådespelare ökar.

#35  Sv: Herrarna i hagen a'la JÄIF TheCarolinch
2010-02-21 15:03:23

gullegubben sa:
Jag trodde teatern var kundstyrd


jag tror att du tror fel. teatrar får statliga anslag. biljettintäkterna utgör väl bara en mindre del av budgeten?

#36  Sv: Herrarna i hagen a'la JÄIF TheCarolinch
2010-02-21 15:10:41

undrande

visst, men man skulle ju kunna argumentera för att alla har rätt till en saklig värdering av meriter och kunskaper när en tjänst ska tillsättas, oavsett om det är många som söker samma tjänst eller inte.

ponera att det rådde hög arbetslöshet bland exempelvis jurister- skulle det rättfärdiga att rekryteraren tog sig friheter vid anställningsförfarandet? eller att en chef förgrep sig på juristen, eftersom denne vore lätt att ersätta?

#37  Sv: Herrarna i hagen a'la JÄIF undrande
2010-02-21 15:15:48

Det var inte jag som föreslog lösningen om att börja introducera artificiell brist, jag vill bara veta varför det inte är ett rimligt förfarande om man är missnöjd med arbetsmarknaden, dock verkar det vara ett fullt rimligt tillvägagångssätt om man är missnöjd med partnermarknaden.

#38  Sv: Herrarna i hagen a'la JÄIF TheCarolinch
2010-02-21 17:50:55

undrande

arbetsmarknaden och partnermarknaden äger för få likheter för att analogier och jämförelser dem emellan ska bli vettiga.

kan vi hålla oss till ämnet nu?

#39  Sv: Herrarna i hagen a'la JÄIF undrande
2010-02-21 17:54:18

Tja, gillar man inte arbetsvillkoren inom den bransch man är anställd och inte kan få gehör för sina synpunkter så finns det inte så mycket annat att göra än att söka annan arbetsgivare. Så fungerar verkligheten.

#40  Sv: Herrarna i hagen a'la JÄIF TheCarolinch
2010-02-21 18:03:26

undrande

haha, det var ord och inga visor det. om det hade gällt dig då, och drabbat dig enbart för att du var man?

#41  Sv: Herrarna i hagen a'la JÄIF undrande
2010-02-21 18:15:01

Ja, då hade jag lämnat fältet.

#42  Sv: Herrarna i hagen a'la JÄIF TheCarolinch
2010-02-21 18:17:26

...för att se om det fanns nåt lämpligt forum för skådespelare där man kunde lassa av lite ilska?

#43  Sv: Herrarna i hagen a'la JÄIF undrande
2010-02-21 18:18:09

Tja, det är väl bara att titta i forumet till vänster om det här, för att observera.

#44  Sv: Herrarna i hagen a'la JÄIF TheCarolinch
2010-02-21 19:09:18

...eller så är man en såndär rabiat och bitter genusgalning som tycker att könsdiskriminering inom arbetslivet borde uppmärksammas och motverkas. mycket konstiga människor finns det!

#45  Sv: Herrarna i hagen a'la JÄIF undrande
2010-02-21 19:11:48

Man är välkommen att försöka, men ibland så kommer man till punkten där verkligheten är en sak och teorin en annan. Precis som när jag försökte läsa upp FNs deklaration om mänskliga rättigheter samt arbetsmiljölagstiftningen för min rektor på högstadiet för att klargöra att det var hans skyldighet att göra något åt mobbningen.

#46  Sv: Herrarna i hagen a'la JÄIF TheCarolinch
2010-02-21 19:55:50

undrande

ska man alltså sluta uppmärksamma och sluta försöka förbättra missförhållanden inom skola och arbetsliv bara för att du inte fick något gehör när du var utsatt?

#47  Sv: Herrarna i hagen a'la JÄIF undrande
2010-02-21 20:06:33

Nej, men det gäller att välja sina strider. Till slut måste man börja fundera på om man kommer kunna förändra något från insidan.

#48  Sv: Herrarna i hagen a'la JÄIF TheCarolinch
2010-02-21 20:20:13

undrande

men du väljer inte dina strider, du försöker välja andras strider. sånt har en tendens att göra folk lite härskna, vet du.

#49  TC Gullegubben
2010-02-22 08:50:15

Du menar att teatrarna inte reagerar på om föreställningarna säljer ut eller måste ställas in?

#50  Sv: Herrarna i hagen a'la JÄIF Gullegubben
2010-02-22 08:51:04

I satiren på Godmorgon Världen körde de förresten på mitt spår.

#51  Sv: Herrarna i hagen a'la JÄIF Gullegubben
2010-02-22 08:54:28

Det kanske är dags för teatern att börja köra med amerikanska regler, nämligen att alla förhållanden mellan anställda är förbjudna.

Det är möjligt och till och med troligt att det finns en korrelation mellan önskade och oönskade sexuella kontakter på en arbetsplats.

#52  Sv: Herrarna i hagen a'la JÄIF TheCarolinch
2010-02-22 10:53:01

gg

jag menar bara att institutionsteatrarna i sitt arbete inte främst styrs av vad som kommer att sälja mest biljetter. att därför referera till till teatern som "kundorienterad" som du gör är ganska missvisande.

#53  TC Gullegubben
2010-02-22 16:48:26

Så vad styrs teatrar av när de väljer att sätta upp, förlänga eller lägga ner en pjäs? En del har beklagat sig över "genikulten" (det är väl bättre en en idiotkult). Saknar publiken betydelse för vem som blir geniförklarad?

#54  Sv: Herrarna i hagen a'la JÄIF TheCarolinch
2010-02-22 19:41:02

gg

jag vet inte exakt hur processerna ser ut när en föreställning blir till. (och det gör, såvitt jag kan se, inte du heller.)

allt jag vet är att man knappast kan kalla institutionsteatrarna för "kundorienterade", i alla fall inte i ordets normala betydelse.

så kort sagt- nej, det är inte publikens fel att det jobbar sexister på sveriges teaterscener.

vad gäller geniförklaring räcker det knappast med publikens gillande (annars hade väl stefan och krister räknats som genier vid det här laget), utan det krävs recensenter, kritiker och diverse kulturfolk också.

#55  #53 gg Blindalina
2010-02-22 20:45:34

#53
jag vet hur det gar till, men fragan var konstig.
nar de pratar om "genikulten" pratar de ju inte om hur det gar till nar man satter upp en pjas direkt, utan mer om den allmanna genikulten som finns i samhallet vad galler man, intellekt, status, cred och konst.

publiken ar ju till storsta del medelalders kvinnor.

#56  TC Gullegubben
2010-02-22 22:14:41

Så du tror inte på konsumentmakt? "Rösta med fötterna" är ren idioti för dig? Bojkotter och sådant är bara trams?

Jag misstänkte tidigt att det förekom sextrakasserier inom teatern och jag valde därför att bojkotta teatern. Är alla bojkotter bortkastade eller bara min bojkott?

#57  Sv: Herrarna i hagen a'la JÄIF TheCarolinch
2010-02-22 22:25:15

gg

konsumentmakt är jättefint. skönt att höra att det fortfarande finns idealistiska människor som tar lite ansvar! slår vad om att sveriges alla kvinnliga skådespelare sänder dig många varma tankar som tack för ditt ställningstagande.

#58  Sv: Herrarna i hagen a'la JÄIF undrande
2010-02-23 08:18:48

[Detta meddelande har blivit raderat på grund av att författaren inte följde feminetik.se:s regler.]

#59  Gullegubben aufhebung
2010-02-23 09:43:41

Jag har inte sagt att sexuella trakasserier (och mobbning) är vanligare på arbetsplatser där anställningsförhållandena är osäkra. Jag vet inte om det finns stöd för några sådana slutsatser. Finns det någon forskning el dyl som du tänker på i detta sammanhang?

#60  TC Gullegubben
2010-02-23 11:08:02

Inte bara kvinnor utan alla som har en dålig arbetsmiljö inom teatern. Jag hjälper dem att bryta upp ur sitt teaterberoende, så att de kan byta till ett mer hälsosamt jobb.

#61  aufhebung Gullegubben
2010-02-23 11:17:32

Det har anförts som förklaring från fackligt håll i alla fall. Jag orkar inte leta reda på en länk.

En annan faktor som ökar risken för att bli utsatt för vuxenmobbning är att arbeta på en kvinnodominerad arbetsplats.

Ett nytt område för bojkott kanske?

#62  Sv: Herrarna i hagen a'la JÄIF TheCarolinch
2010-02-23 13:35:45

gullegubben

du är, i vanlig ordning, en lysande förebild för oss alla! : )

undrande

jag tror inte att jag förstår vad du menar. vilka chocktrupper, varthän, och varför, och åt vilka fler håll är det saker och ting borde gå?

#63  Sv: Herrarna i hagen a'la JÄIF undrande
2010-02-23 20:22:31

TC

Chocktrupper som i vänsterradikala kvinnliga feministiska genusstudenter. Vartän, ja t.ex. i sådant som att om de är missnöjda med att män hånar kvinnor så ska de inte själva sitta och skratta rått åt elaka skämt om män. Varför, ja för att bekämpa inkonsekvensen i deras agerande.

#64  Sv: Herrarna i hagen a'la JÄIF TheCarolinch
2010-02-23 20:28:52

undrande

vilka är det som gjort vad, och när? dina anklagelser är lite vaga, minst sagt.

och vad har det att göra med sexismen som grasserar i teatervärlden?

#65  Sv: Herrarna i hagen a'la JÄIF undrande
2010-02-23 20:31:34

TC

T.ex. mina egna upplevelser under min universitetstid, som jag redan redogjort för. Det har att göra med min frågeställning, är det så att solidariteten bara gäller i en riktning? D.v.s att män ska ge och kvinnor ska ta?

#66  Sv: Herrarna i hagen a'la JÄIF TheCarolinch
2010-02-23 20:41:16

undrande

men det här gäller inte din universitetstid. det gäller sexism inom teatervärlden.

#67  Sv: Herrarna i hagen a'la JÄIF undrande
2010-02-23 20:44:01

TC

Jag svarade på din kommentar här
"konsumentmakt är jättefint. skönt att höra att det fortfarande finns idealistiska människor som tar lite ansvar! slår vad om att sveriges alla kvinnliga skådespelare sänder dig många varma tankar som tack för ditt ställningstagande"

Jag undrar således om jag som inte heller besöker teatrar kan förvänta mig samma sorts engagemang tillbaka.

#68  Sv: Herrarna i hagen a'la JÄIF TheCarolinch
2010-02-23 21:03:05

undrande

undrande sa:
Jag undrar således om jag som inte heller besöker teatrar kan förvänta mig samma sorts engagemang tillbaka.


det tror jag nog att du kan. jag har tex aldrig satt min fot på den skola där du behandlades illa, och jag är nog inte den enda. så visst finns det ömsesidighet här!

#69  feman heffaklumpen
2010-02-24 00:52:22

Det är med desto större glädje jag kan läsa den tveklösa och säkra uppfattning du har om hur saker och ting förhåller sig i din verklighet:-)
Min "tveklösa och säkra uppfattning" måste du isf ha sett genom någon sorts tankeläsning.

#70  Gullegubben # 61 aufhebung
2010-03-02 12:48:16

Jag misstänker att det finns ett problem med social önskvärdhet om det är fråga om en enkätundersökning. Män förväntas tåla en grabbig jarong såsom varande "rå men hjärtlig", på mansdominerade arbetsplatser, där manlig homosocialitet dominerar, och förväntar sig även av sig själva att de skall acceptera en sådan jargong utifrån sådana utgångspunkter, fast den skulle kunna definieras som mobbning, medan det ligger mer i kvinnorollen, som den nu ser ut, att uppleva att olika saker är kräkningar och att uppleva sig själv som kränkt (mobbad), åtminstone på kvinnodominerade arbetsplatser där kvinnlig homosocialitet dominerar.

#71  Sv: Herrarna i hagen a'la JÄIF bizc
2010-03-02 16:22:59

Kaiser sa:
Tyvärr så har ju Marit Paulsen dragit sig tillbaka från rampljuset, men när hon dök upp i TV förr visste man att det skulle generera 1 100 blogginlägg från både Johan Norberg och Per Ström :D
http://www.feminetik.se/diskutera/index.php?f…

Snabbgooglingsresultat:

1. marit paulsen site:genusnytt.wordpress.com

En träff, någon hade tydligen kommenterat ett inlägg angående SIBAs sexistiska tjejkvällar.

2. Din sökning - site:JohanNorberg.net marit paulsen - matchade inte något dokument.

#72  Sv: Herrarna i hagen a'la JÄIF bizc
2010-04-18 20:53:03

Ekots granskning av sextrakasserier håller inte

Ekots stora granskning av sextrakasserier inom scenkonsten fick enormt genomslag. Men nu döms undersökningen ut. Ekots påståenden om att "varannan skådespelerska" och "var tredje kvinna inom teater och film" sextrakasserats håller inte. Urvalet av deltagare och svarsfrekvensen i den enkät Ekot gjort är för dåligt för att det ska gå att dra några generella slutsatser om hur vanligt det är med sexuella trakasserier i film- och teatervärlden.

"Det är ett prov utan värde" säger Claes Andersson på SCB.

Jan Stridh på JMG, journalistutbildningen i Göteborg, tycker att det är en oförskämdhet att på den grunden ge bilden att det är något skumt med hela konstnärskollektivet.

Ekots undersökning fick stort genomslag – och de flesta medier vidarebefordrade Ekots siffror utan ifrågasättanden.


http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?p…

Jag har sett även kvinnliga chefer sextrakassera


http://www.newsmill.se/artikel/2010/04/13/ave…

#73  Sv: Herrarna i hagen a'la JÄIF Cock
2010-04-19 13:57:44

http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?p…

#74  #70 heffaklumpen
2010-04-20 23:10:55

Jag har inte sett några problem bland kvinnor att utsätta andra för en "grabbig"/"rå men hjärtlig" jargong, oavsett vilket kön som dominerar, bara att själva usättas för den, iaf från män.

#75  Heffaklumpen aufhebung
2010-04-21 15:08:33

Även om vi för argumentets skull antar att du har rätt så kvarstår ett problem med social önskvärdhet. Även om man som kvinna själv inte skulle ha problem med att vara rå så kan man ändå vara mer känslig för att utsättas för råhet. (Jag vet iofs inte om jag köper att kvinnor ofta skulle vara så inkonsekventa, det är i alla fall inget som är väl undersökt vad jag vet, så jag skulle säga att det får stå för dig).

#76  aufhebung heffaklumpen
2010-04-23 00:46:56

Om jag skriver om vad jag "sett" så handlar det givetvis om mina erfarenheter och något som står för mig, inte någon undersökning.

Även om vi för argumentets skull antar att du har rätt så kvarstår ett problem med social önskvärdhet. Även om man som kvinna själv inte skulle ha problem med att vara rå så kan man ändå vara mer känslig för att utsättas för råhet.
Det är fullt möjligt och i min mening väldigt sannolikt, men det är ingen ursäkt.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?