feminetik.se feminetik.se

Just nu 19 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Arbetsfördelning dilemma?


Gå till senaste inlägget#1  Arbetsfördelning dilemma? Lotta
2005-01-17 14:32:39

Min sambo jobbar som bilmekaniker. Han har möjligheten att jobba "extra" på kvällar och helger, vilket han också gör då han inte kan säga nej till extrapengarna.
Jag har haft lågavlönade jobb halva mitt liv, tröttnade, sade upp mig pluggade, skaffade ett bra jobb, och har en bra lön idag. Jag är nöjd och behöver absolut inte ta några extrajobb för att klara mig. Min månadslön är högre än min sambos, och jag misstänker att han har komplex för det...
Då min sambo jobbar extra tycker han att jag skall göra alla hushållsarbeten hemma...Han hinner ju inte handla, laga mat städa, tvätta mm eftersom han jobbar hårt och är helt slut när han kommer hem. Jag förstår att han är slut när han kommer hem efter att ha jobbat extra....Vi har inte gemensam ekonomi. Vi delar givetvis på bostadskostnader och mat.
Nu till saken...(som ni säkert redan har förstått)
Jag vill inte ha det fulla ansvaret för att hemmet skall skötas.
Jag har försökt förklara det för min sambo, vilket alltid resulterar i bråk. Han menar på att han sliter för brödfödan, jag menar på att han behöver inte ha de där extra pengarna. Han vill ha en buffert att ta av om det blir dåliga tider, samt kunna ha råd med sina hobbies (bilar mm). . Varje gång jag tar upp detta till diskussion, så slutar det med bråk. Jag tjafsar givetvis och är avundsjuk på att han får in en massa extrapengar. Jag har nu tagit till en annan metod.. Jag skiter helt enkelt i att städa. Handla måste jag ju göra eftersom vi måste ha mat i magen... Dammråttorna växer, kattlådan ser förskräcklig ut..Men vad skall jag göra? Jag tänkte att jag har väl helt enkelt skämt bort honom tidigare. Han måste lära sig att se själv vad som måste göras, och då kanske han förstår vilken tid det tar att sköta om ett hus.

#2  Inte vet jag Mattias
2005-01-17 14:40:13

Jag vet inte vad du ska göra. Men nog tycker jag att om han nu vill tjäna extra pengar så kan han knappast kräva att du ska göra hans hemmarbete för att det ska funka. Hoppas du kan få honom att förstå det.

#3  Jag vet! Jon B
2005-01-17 14:42:42

Flytta isär.

#4  Anlita miljardärskan ... Sigrun
2005-01-17 14:53:47

... som var med i wifeswap i tv5, hon som fick sprutt på maken till en kvinna som slet från morgon till kväll med allting.

#5  Delad.. MartinK
2005-01-17 15:14:20

ekonomi då? Så behöver han inte jobba över jämt. Eller klarar inte hans ego det?

#6  detta funkar i vårt hem... UppåtEmma
2005-01-17 15:23:14

Tackla problemet som vore ni tonåringar - skriv en lista och sätt på kylskåpsdörren. Ta en lång resonerare om vad var och en är villiga att göra i hemmet och vad som är dräglig nivå och gör upp en skriftlig plan att följa.

Om ni absolut inte kan komma överens om en dräglig nivå och ingen vill jämka - flytta isär. Finns många bättre saker att ägna sin tid åt än att bråka om städning :-)

Vad är ett absolut minimum för att bägge ska trivas? Vad behöver göras dagligen, veckovis, månadsvis?

Dela upp arbetet först utifrån person - tex. kan han tvätta sina egna kläder och du dina. Separera hobby från hushållsarbete dvs. god, näringsriktig mat är hushållsarbete - flamberat ankbröst med vitlökssauterad potaiskkrokett och slungad babyspenat är hobby liksom byte av gardiner och krukväxter. Kattlåda kan också vara hobby såvida ni inte var 100% överens om att skaffa katt, då är det gemensamt ansvar.

Schemalägg er tid. Det är hans val vad han jobbar med, liksom det är ditt. Så länge ni inte har gemensam ekonomi så ska inte den andra behöva lida för den enas yrkesval. (råder dig också ifrån att skaffa gemensam ekonomi då ni verkar ha olika syn på pengars vikt...)

lycka till :-) hoppas mina "moderna husmorstips" underlättar.

#7   josephine
2005-01-17 15:26:59

Att jobba extra är ju hans val, inte ditt. Detta extraarbete ska inte göra dig ansvarig för det arbete han ska utföra hemma. Hans prioritetsordning borde vara jobb, hem, extrajobb eller hobbys, i den ordningen.

Att som MartinK ha delad ekonomi innebär att du betalar honom att göra det han ska utföra obetalt. Dåligt alternativ tycker jag.

#8  Precis... Willow
2005-01-17 15:30:08

vad jag tänkte säga, men MartinK hann före!

Om du ska göra hans hemarbete måste du ju kompenseras på något vis. Varför ska du leka hemmafru för att han ska ha råd till sina hobbies? Då får ni ha delad ekonomi, så att pengarna han tjänar in på extraarbete tillfaller dig också.

Du får försöka förklara att du inte vill utföra _mer_ obetalt hemma-arbete, för att _han_ ska kunna tjäna mer pengar (till sig själv!). Din tid till hobbies och liknande blir dessutom också lidande om du måste göra hans sysslor.

#9   Lotta
2005-01-17 15:40:37

"Jag tjafsar givetvis och är avundsjuk på att han får in en massa extrapengar"
Glömde skriva att jag var ironisk när jag skrev detta..

Jag har förklarat för honom att jag inte vill ta 100% ansvar för hemmet.
När jag säger att det är till sig själv han drar in pengar så tror han att jag är avundsjuk på det. Jag vet inte om han verkligen missförstår mig, eller helt enkelt inte vill förstå.
Han får tjäna miljoner kronor om han vill, bara han inte drar sig undan "plikten" i hemmet.
Nu har han sagt att det är en tillfällig topp med jobb, som gör att han måste jobba järnet, så jag får väl ge mig för ett tag och se hur det blir när han inte har en arbetstopp...

#10  Lite avundsjuk... Willow
2005-01-17 15:50:24

hade nog jag också blivit. Han får mer pengar till sig själv och slipper tråkigt, obetalt hemma-jobb. För honom är det win-win.

Alla vill vi väl ha en hemmafru? ;-)

#11  hemmamänniskor är gött. UppåtEmma
2005-01-17 15:53:14

När min sambo var arbetslös förväntade jag mig givetvis ett någotsånär prydligt hem när jag kom hem, självfallet. Likadant när jag pluggade och han jobbade då gjorde jag mer hemma för jag hade mer tid och inte lika stressig tillvaro.

Men om bägge jobbar heltid och en väljer att ta extratimmar för att få pengar till sig själv, då finns det ingen anlednign tycker jag att den andra ska göra mer.

#12  Menar vi samma sak med gemensam/delad ekonomi? Hanna_B
2005-01-17 16:05:47

Jag skulle vara livrädd för en helt gemensam ekonomi, med alla pengar i en hög. Däremot skulle jag nog inte klara av att inte dela lika med den jag levde med... särskilt om jag tjänade mer. Ville jag inte dela lika, skulle jag inte flytta ihop med killen. Inbillar jag mig (dock vet man ju aldrig innan man är där).

Lägga i klump, betala hyra mat el och andra nödvändigheter, och sen dela i två. Tycker jag. Om jag var den som tjänade mindre skulle jag nog vara lite sur på en partner som behöll ett ekonomiskt överläge, faktiskt. Då kanske jag skulle tycka att det vore rättvist att jag slapp hushållsarbete för att skaffa mig extrapengar.

#13  #12 MartinK
2005-01-17 16:24:01

Ja, det var det jag menade. För mig känns det naturligt att man delar på sina inkomster på det sätt du beskriver i andra stycket. Skulle kännas märkligt om t.ex en har råd att åka på semester men inte den andre.
En sådan delning gör ju också att ev extraarbete (från endera part) automatiskt kompenserar den andre för extraarbetet hemma.

Undrar om folk skulle reagera lika mycket om det var en man som tjänade mest. Då misstänker jag att fler skulle förorda en sådan delad ekonomi..

#14  Frihet viktigare än pengar Lotta
2005-01-17 16:29:38

För mig är det inte frågan om pengar. Min sambo får köpa precis vad han vill för sina pengar. Han får gärna jobba extra för att ha råd att underhålla sina entusiastbilar.Men min fritid skall inte behöva bli lidande för det.
För mig är det frågan om att ha frihet att göra vad man vill med sin fritid. Jag skall inte behöva jobba gratis hemma för att han skall ha tid att jobba och få pengar för det.
Samtidigt vill jag ju absolut inte ha pengar för det jobbet jag gör hemma, vilket han kan tro.Jag vill ju inte jobba extra. Jag har gjort det valet i mitt liv. Jag pluggade för att få ett schysst jobb med bra lön som jag kunde leva gott av. Antingen har jag problem med att förklara eller så har han svårt att förstå.

#15  #12 MartinK Hanna_B
2005-01-17 16:45:47

Näe, jag tycker alls inte att den enes extraarbete vid delad ekonomi av min modell självklart innebär att det är OK att den enes extraarbete kompenserar den andres hushållsarbete... såvida man inte gjort upp den dealen.

#16  Så... Mats L
2005-01-17 17:09:54

Vad skall du göra åt det Lotta?

#17  Ett annorlunda problem... J-man
2005-01-17 17:10:14

Först och främst: han väljer att jobba extra - då får han också räkna med att jobbhögen på hemmafronten inte minskar. Framför allt om pengarna som dras in går till nya blinkers på PV:n...

Ett problem (som du uppenbarligen verkar ha) kan vara att gränserna för när det börjar bli odrägligt äckligt hemma är olika för de båda parterna i en relation. Och lustigt nog så upprörs generellt inte män lika mycket över skit i hörnen som kvinnor. (Orsaken till det skall jag inte diskutera här...)

För min del är problemet snarare att jag inte FÅR ta hälften av ansvaret. För hon anser att jag inte kan tvätta på rätt sätt, städa på rätt sätt o.s.v. Lagar dock mat och diskar på rätt sätt - uppenbarligen. Det innebär att jag inte FÅR städa själv eller tvätta själv utan hennes överinseende. Det i sin tur innebär att det finns tillfällen då jag skulle kunna städa eller tvätta, medan hon är på jobbet exempelvis, men hon litar inte på att jag klarar det. Vilket jag gör - och har förklarat för henne. Men jag vill ju inte råka ut för en visitation och orättfärdig tillsägelse när hon sedan kommer hem. Något jag naturligtvis bestrider när det händer - men det känns ändå inte kul i magen. Är dock med och städar och tvättar när hon gör det - om jag inte är i skolan eller jobbar.

#18  Psykologi Mats L
2005-01-17 17:13:25

Är det inte så att denna fråga som dryftas här sorterar in under begreppet psykologi och ingenting annat? Ganska lustig sammanblandning av det politiska och det privata.

#19  #15 MartinK
2005-01-17 17:36:32

Jag menade efter överrenskommelse. Båda har ju då att vinna på att en arbetar över och kan väga det mot det extra hushållsarbetet..

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?