feminetik.se feminetik.se

Just nu 16 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Från Tycka: Jag har jobbat på dagis


Gå till senaste inlägget#1  Från Tycka: Jag har jobbat på dagis MartinK
2005-01-14 15:32:32

Detta är en fortsättning/tillägg på http://www.feminetik.se/diskutera.php?fid=4&a…

Dagis (och skola) är en intressant ämne ur jämställdehetsperspektiv. Det är dominerat av kvinnor och där grundläggs rätt många värderingar och beteenden. Ändå nämns det väldigt sällan i den offentliga diskussionen kring jämlikhet. Varför?

Borde det inte här ropas på ett kollektivt ansvarstagande från kvinnor på samma sätt som vi män alltid uppmanas ta kollektivt ansvar för de områden där vi dominerar? När får vi se Schyman ryta till om de sterotypa könsrollerna som frodas där och hur lärare behandlar tjejer och killar olika?
Eller är det tabu att faktiskt avkräva kvinnor samma ansvar som man gör av männen?

#2  Nä det låter bra Kerstin
2005-01-14 15:57:20

Man ska definitivt avkräva kvinnor samma ansvar. Sedan tror jag för min del att det skulle bli bättre för alla - män, kvinnor, barn - om fler män kom in i barnomsorgen. Varför vill inte fler män jobba med barn? Är det pga av lönerna eller anses dessa jobb trista?

#3  Kerstin Jon B
2005-01-14 16:05:52

Jag tror det beror mest på arbetskamraternas kvävande stereotypa könsuppfattning.

#4  Pedofil backlashen Sigrun
2005-01-14 16:09:56

Jag tror krasst uttryckt att det är en enorm backlash på grund av all pedofilhets under 90-talet. Killar vågar knappt säga att dom skulle vilja jobba på dagis.

Jag tror att man gjorde en höna av en fjäder. Det har säkert funnits någon pedofil någonstans men 99,99% av alla killar som jobbar och har jobbat på dagis tycker att det är ett kul jobb, kort och gott.

Därför tycker jag att det är fel att beskylla kvinnorna för att motarbeta männen på dagis. På alla dagis där jag har haft barn (före allt detta pedofiltjafs) så har alla föräldrar jublat när det kommit killar bland personalen. Och personalen med vad det verkade.

Sen är det ju givet att killarna kommer in i en "kvinnoorganisation" där det säkert är jobbigt att komma in som "en i gänget".

#5  Kerstin: Robert W
2005-01-14 16:18:36

Jag håller helt med Jon. Jag har visserligen inte någon större personlig erfarenhet av området, jag minns bara att jag var pryoelev på ett dagis en gång för jätte länge sedan.

Men jag tror att kvinnor skulle se ner på män som arbetar på dagis, och att det av den orsaken inte finns några män som jobbar där. Det är lite samma sak som att intelligenta karriärskvinnor har svårt att hitta någon partner.

Dessutom så finns det ju också den här pedofilihysterin som främst skapats av kvinnor och feminister. Naturligtvis är pedofili ett problem, men jag tror att problemet har fått oförtjänt astronomiska proportioner, på grund av korkade känslomänniskor som inte kan göra en rimlig riskbedömning (läs annan tråd om kvinnlighet och moralpanik). Feminismen med sitt överdrivna prat om "manligt sexualiserat våld" (se ROKS) har en skuld i detta, vilket är ironiskt eftersom de samtidigt vill se fler män på dagis.

#6  Jon, Robert Alex
2005-01-14 17:14:25

jag har iofs bara jobbat på ett dagis och i några dagar, men det där med arbetskamraternas kvävande stereotypa könsuppfattning vill jag nog inte hålla med om. kvinnan som anställde mig var jätteglad att en kille sökte och det var nog en stor anledning till att hon valde mig och inte någon annan. Alla kvinnor som jobbar på dagiset har varit positiva att en kille söker och vill jobba där. Alla föräldrar likaså.
Däremot så undrar min far nu redan efter 3 dagar om det inte är dags att börja söka ett nytt jobb. Och det är inte direkt bra betalt, hade man fått rimlig lön så hade det varit annorlunda, då hade jag kunnat tänka mig att jobba kvar. Men nu har jag redan nästan nått lönetaket och det är fan fånigt.

#7   Ell
2005-01-14 17:31:12

är inte just lönen en stor faktor till att det finns så få män inom barn och omsorg. Det är ett typiskt kvinnoyrke och de brukar ha dålig status och låga löner. Se statestik

#8  Rober W Lisa
2005-01-14 17:46:41

Vad menar du med att det är feminister som skapade pedofil- debatten? Det är ingenting jag känner igen. Snarare tvärtom...

#9   Eric
2005-01-14 17:53:32

Killar som är i mellersta tonåren och under sin uppväxt sett en massiv majoritet med kvinnor på lekis, låg- och mellanstadie, och någon enstaka manlig lärare på högstadiet, kanske inte tänker på förskolläraryrket som ett naturligt val? Jag tror inte egentligen att det handlar om lön eller "rädsla" för något. De flesta följer bara med strömmen. De behöver en väckarklocka för att öht upptäcka möjligheten. Såsom tjejer som det satsas miljonbelopp på för att få dem att intressera sig för teknik.

#10  Undersökningar MartinK
2005-01-14 17:57:10

Minns att jag för länge sedan läste en artikel om en undersökning som pekade på flera orsaker till att män lämnade dagisjobb.
Naturligtvis fanns där de väntade orsakerna som nämnts ovan, dålig lön och brist på manliga kollegor t.ex.
Men mest intressat tycker jag var att de inte tyckte de blev tagna på allvar av sina kvinnliga kollegor, trots att de välkomnades så blev det ofta så att deras bedömningar och prioriteringar i det dagliga arbetet avfärdades vilket gjorde att de mest kände sig som galjonsfigurer.
En stor andel av männen som inte slutade avancerade dessutom i högre grad än sina kvinnliga arbetskamrater till att bli chefer, där de sedan blev tagna på allvar.

Har letat på nätet efter artikeln eller undersökningen men inte hittat nån alls, kanske nån annan vet bättre var man kan tänkas hitta dem.. ?

Just det där med att inte tas på allvar tycker jag är intressant för det stämmer med egna erfarenheter vad gäller både barn och t.ex. matlagning eller känslor, eftersom det är traditionellt kvinnliga områden så anser sig tjejer alltid veta bäst när man pratar med dem om det. Speciellt irriterade blir de om man ifrågasätter dem inom dessa områden.

#11  Alex Jon B
2005-01-14 18:04:08

Jodå, min erfarenhet är också att dagiskvinnor är positiva, glada och trevliga (vi hade knoddarna på ett föräldrakooperativ med jobbveckor för föräldrarna, så jag har jobbat rätt många veckor på dagis även om det var rätt många år sen). Men positiv och glad kan man ju vara även om man har en konservativ syn på könsroller.

#12  Jag tror Kerstin
2005-01-14 18:45:53

det är lite som Eric säger också, att man som kille kanske helt enkelt inte har tänkt på att yrket kan vara ett alternativ. När jag jobbade på hemtjänsten efter gymnasiet så var det kille som fick jobba med oss för att han gjorde vapenfri tjänst. Först trodde han att det skulle bli fruktansvärt och avundades de killar som fick vara på brandkåren och sådant, men när han och hans kompisar hade jobbat ett tag och sedan jämförde sina erfarenheter så var han den som var nöjd och brandkårskillarna missnöjda.

Men en intressant sak är ju också det där med att de få killar som finns inom kvinnodominerade yrken faktiskt når topplönerna och chefspositionerna mycket lättare. Undrar om det är så för kvinnor inom mansdominerade områden? Nån som vet?

#13   Robban
2005-01-14 21:27:46

Jag har jobbat på dagis/fritids (samma enhet) som ensam kille under en tid. Kul jobb, men inte vad jag ville ägna mitt yrkesliv åt.
Det var kluvet att vara kille. Man fick väldigt mycket uppskattning, men det var ju helt klart att det blev selekterat vad man skulle göra.
"Robban, du kan väl ta de här stökiga killarna och gå och köra lite innebandy eller så?" är nog något som jag hört dussintals gånger i olika versioner...
Detta var inget jag egentligen retade mig på: Det var ganska kul att spela innebandy med vilddjuren...
Värre var det på andra fronter: Som när vi skulle bestämma en aktivitet på ett arbetsmöte, och jag hade synpunkter, och det liksom bara försvann. När jag frågade blev svaret "Jaha det där... Nja, det bestämde vi på fikat igår, när du var nån annan stans, men det där ordnar vi!" Tig och bit ihop. Om man so0m ensam kille börjar föra väsen om sånt där, blir man snabbt omöjliggjord. Det var ju bara en ettårsanställning...

Intressant var det i alla fall.

#14  Lisa Robert W
2005-01-14 23:02:21

Det jag menar är att ledande feministiska organisationer som till exempel ROKS ofta kopplar samman en rad olika sidor av manligheten. Till exempel säger dessa feminister att mäns sexuella våld beror på en manlig kultur som inefattar allt ifrån porr till våldtäkt, och givetvis även pedofili eftersom det också ingår i begreppet sexuellt våld. Genom att koppla ihop vanlig porr med pedofili så har feministerna lyckats misstänkliggöra en väldigt stor del av den manliga befolkningen. Alla dessa kopplingar är naturligtivs väldigt vagt formulerade, men enligt principen "guilt by association" så dras alla män i smutsen.

#15  Lisa Lisa
2005-01-15 00:34:02

Är det inte "guilt by association" du ägnar dig åt när du kopplar samman att det är feministernas fel att män inte arbetar på dagis för att de blir misstrodda. Dels så är inte ROKS alla feminister utan bara några få, sen skulle jag gärna se var ROKS har skrivit att de män som arbetar på dagis är pedofiler?

De feminister jag känner (inklusive mig själv)vill gärna se mer killar som arbetar på dagis.

(PS. Jag har själv fixat jobb åt en killkompis på dagis för fyra år sen och han är kvar och trivas bra.)

#16  Rober W Lisa
2005-01-15 00:34:25

skulle det förståss stå...

#17  Lisa: Robert W
2005-01-15 00:50:51

Jag säger inte att just du tycker som ROKS. ROKS är en remissinstans åt regeringen, och för några år sedan visades anti-porr filmen Shocking Truth för riksdagsmän. Är det konstigt att jag tolkar porrmotståndet som en viktig beståndsdel i feminismens huvudfåra? Även om inte alla porrmotståndare gör kopplingen till det sexuella våldet, så är det många feministiska rörelser som i alla fall är porrmotståndare (www.feministen.org t.ex.).

Hur står du i frågan då? Tycker du att pedofili beror på mäns porrkonsumption, och att skillnaden mellan pedofili och mäns syn på sexualitet i övrigt bara är en gradskillnad? Det verkar ju finnas vissa feminister som tycker det.

Det är möjligt att jag drar alla feminister över en kam för att det finns några rötägg. Men som jag ser det är rötäggen för många för att feminismen någonsin ska kunna inge förtroende. Jag ser hellst att feminismen dör ut. Jag är bara jävligt trött på den.

#18  ROKS Olof Öberg
2005-01-15 01:50:27

Angående ROKS inställning till män på dagis:
http://www.aftonbladet.se/kvinna/9904/23/karl…

Skall väl sluta att förvånas, men notera att inget ansvar tas för vad en medlemsjour gör däremot skall gruppen män pådyvlas ansvar för vad andra män gör. Feminism i ett nötskal.

#19  Jag å min polare Anders FredagsMike
2005-01-15 06:09:27

Var för tio år sedan ute på dagis och förskolor och spelade och sjöng för barnen, vi var unga och arbetslösa så vi fick såna där praktikplatser som varade i ett halvår. Vi spenderade halva tiden på en fritidsgård och halva tiden åkte vi runt via kommunala medel och uppträdde för barnen, mycket Mora Träsk var det :-) En riktig "best of-turne!"

Dessutom hade vi fått dräkter sydda åt oss (av vår sadistiska chef), så vi hade Life-size björndräkter på oss, och då vi båda var något korpulenta så gjorde det bara illusionen av riktiga björnar desto mer levande.
Många var gångerna då mindre barn började stortjuta när vi kom ut för vår show, antagligen för att vi ur deras perspektiv såg farliga ut, men de som jobbade där var väldigt glada!

Men vi blev aldrig ifrågasatta, inte heller tittade folk snett på oss (förutom den gången då vi åkte buss tillbaka till fritidsgården i björndräkterna, då var det en hel del som höjde på ögonbrynen och gjorde andra konstiga saker.)

Fast då var vi förstås bara på dagiset/förskolan i max en timme, och personalen var runt omkring oss hela tiden så jag vet inte hur pedofiltanken hade gått om vi hade varit heltidsanställda på ett dagis...
Och jag kan säga att vi på ett halvår såg kanske 2-3 manliga personer som jobbade på de ställen som vi besökte. Prata om snedvriden könsfördelning....


Ps. Kan tillägga att vi kom på det geniala partytricket att gå på privatfest iklädda björndräkterna med en skylt hängandes runt halsen där det stod: "Talla nallen på ballen, 5 kr"

Fast sen kom vi på att det erbjudandet kunde utnyttjas av såväl kvinnor som män, och då vi var unga och osäkra på vår sexualitet som så många unga män i björndräkter ofta är så struntade vi i det.... äsch, jag bara skojar.

Fast vi HADE faktiskt björndräkter och vi krossade allt motstånd med vår acapella-version av tigerjakt!

*nu ska vi ut på tigerjakt, nu ska vi ut på tigerjakt
Vi kommer till ett trääääd, vi kommer till ett trääääd osv osv*

#20  Olof monica
2005-01-15 11:51:35

Men det var ju inte ROKS inställning Olof:

"Med anledning av Helsingborgs kvinnojours uttalande om att alla män ska bort från dagis och förskolor och att de inte ska få använda datorer, vill Riksorganisationen för kvinnojourer i Sverige meddela, att Roks inte står bakom detta uttalande, utan det är ett uttalande från en enskild kvinnojour.
Roks är en paraplyorganisation för 116 självständiga kvinnojourer runtom i landet."

Hur läste du egentligen?

Det där med att killar som jobbar på dagis inte skulle vara poppis hos tjejer är totalfel. Det finns få saker kvinnor uppskattar så mycket som killar som bryr sig om barn. De är vardagshjältar. Tycker många.

#21  fredagsMike UppåtEmma
2005-01-15 12:55:24

du har händelsevis inte kvar den där björndräkten?

#22  monica: Robert W
2005-01-15 12:58:18

Jag vet i alla fall att roks egen hemsida (www.roks.se) har haft texter som behandlar begreppet sexualiserat våld, och som i stort sett säger att allt ifrån att titta på porr och att begå våldtäkt bara är gradskillnader av samma fenomen, det vill säga sexualiserat våld. Jag tyckte redan att det var illa nog. Att Helsingborgs kvinnojours uttalande går ännu längre ökar bara det absurbda ytterligare.

Ärligt talat monica, kan inte du känna att det är något seriöst fel i skallen på dessa kvinnor som gör den här typen av uttalande? Jag i alla fall en känsla av att dom har någon typ av mentala problem. Är det inte beklämmande att störda människor arbetar på kvinnojourer?

Dagismän är poppis säger du, men hur högt i kurs står det när dessa kvinnor vill hitta någon att bilda familj med? Om en kvinna har att välja mellan en man som jobbar på dagis, och någon som är till exempel ingenjör, datakonsult eller idrottare till exempel. I och för sig, detta gäller kanske även för en del män som väljer en partner.

#23  ... Olof Öberg
2005-01-15 13:10:03

Monica, nu skall väl snarare jag fråga hur du läser.

Jag påstod aldrig att ROKS tyckte det ena eller det andra om ämnet utan refererade till artikeln för den infomationen.

Det jag däremot kommenterade är deras hyckleri när det gäller att ta "ansvar".

#24  Robert W monica
2005-01-15 14:49:27

Dagismän. Enligt min erfarenhet: Mycket högt. De har ju redan visat att de kan ta hand om barn. Det är något som brukar appellera till både män och kvinnor faktiskt.

Vet inte om jag skulle kalla dem störda. Miljöskadade är nog bättre. De träffar kanske inte på så oerhört många fina killar i sin vardag... Däremot träffar de många kvinnor som blivit misshandlade och våldtagna och förföljda av män. Jag tror det är uttryck för ilska, maktlöshet och frustration som gör att man säger sådana saker som att män inte ska ha tillgång till datorer på arbetsplatser. Dessutom kanske det stämmer att väldigt få kvinnor porrsurfar på jobbet. Det ska inte alla män lida för, men jag tror det är så hon resonerar.

Olof: Nä inte uttryckligen, men "skall väl sluta förvånas" tyder på en åsikt om det.

#25  Jobba på dagis, ja varför inte Clintan
2005-01-15 15:31:48

Jag har många gånger funderat på att börja jobba på dagis sedan jag fick barn som går på dagis. Brukar stanna en stund när jag lämnar min lilla kille och läsa en barnbok. soffan brukar vips bli full med ungar, mest killar, och vi snackar och diskuterar sagan. Jag läser alldrig texten i barnböcker utan improviserar fritt och det är min grabb van vid men en hel del barn tycker det är väldigt intressant att sagan alltid är lite olika. Det som hindrat mig hittils är mest att jag trivs på mitt vanliga jobb.
Är inte rädd för pedo-häxeriet. Lönen vet jag inte ens vad den är. Har dock ingen adekvat utbildning.

#26  monica Olof Öberg
2005-01-15 19:45:08

Jag borde sluta att förvånas av att feminister inte har något problem med att delegera andra grupper ansvar men däremot vägrar ta ansvar för något den egna gruppen gör.

Mer specifikt i det här fallet så har ROKS inget problem med att ta hjälp av medlemsjourerna när de kan bidra till kampen positivt ("titta så många vi representerar..") men när de framför något alltför kontroversiellt så är det inte riksorganisationen som skall lastas för det.

Således har jag inte påstått att ROKS (som paraplyorganisation) har någon speciell åsikt i frågan om män på dagis.

#27  Go, Clintan, Go! Kerstin
2005-01-15 19:55:47

Klart du ska börja jobba på dagis. Det låter ju skitmysigt ju.

#28  Kerstin Clintan
2005-01-15 20:02:27

Visst är det. Det är ett viktigt arbete och ett positivt och konstruktivt sådant också. Stora barn grupper och långa dagar för de små är samtidigt sådant som gör en lite nedslagen.
Har för mig jag läste någonstans att du inte har barn. Det är livets mening! Go Kerstin Go! :-)

#29  monica: Robert W
2005-01-15 20:31:09

Okej, men jag undrar om män uppfattar det på det viset. Det är ju det som betyder någonting i slutändan oavsett vad kvinnor egentligen tycker. Kanske är det så att väldigt många män tror att de blir nedvärderade av att arbeta med barn.

Jag tror i största allmänhet att män och kvinnor egentligen har väldigt dålig kommunikation med varandra i dagens samhälle vilket skulle förklara den typen av missförstånd. Förenklat skulle man kunna säga att män och kvinnor inte pratar med varandra direkt i samma utsträckning längre, och att den kunskap man får om det motsatta könet till stor del filtreras igenom en vinstdrivande mediaindustri.

Jag tycker att man är störd om man inte kan förstå att det finns en värld utan för ens egen där inte nödvändigtvis samma saker gäller. Har man inte förstått en sån enkel sak så är man i mina ögon diskvalificerad redan innan man har börjat.

Dessutom så förstår jag verkligen inte vad det skulle vara för fel med porrsurfande. Kvinnor som har synpunkter på mitt och andra mäns porrsurfande, och inte lägger fram dem på ett respektfullt sätt har i mina ögon gjort bort sig totalt. Det är en kränkning av min högst privata sexualitet. Att inte förstå när man stövlar in på andra människors privata sfär är också ganska rubbat. Även om man har invändningar mot porren som fenomen, så måste man närma sig ämnet med respekt för de människor som ämnet berör. Jag har aldrig sett porrmotståndare göra det, är det för att dom är odrägliga människor som inte förstår normal hyfs? Det borde vara straffbart att utan grund uttala negativismer om någon annan människas sexualitet, oavsett om det gäller homosexualitet, udda fetisher eller porrtittande.

Det borde till och med vara förbjudet när det gäller pedofili om man talar om sexualiteten som sådan, och inte de skadeverkningar som olika typer av utövande medför. Sexuell lust kan ju i sig aldrig skada, bara om den får oss att agera på ett sätt som skadar andra människor. I princip så borde altså en pedofil kunna arbeta på ett dagis, om personen bara såg till att aldrig ge utlopp för sina lustar, och behandlade barnen som alla andra vuxna gör (om det nu är möjligt). Men i en situation när man måste minimera risker så kan man naturligtvis inte chansa så.

Men rent principiellt så önskar jag att människor bättre kunde förstå skillnaden mellan sexualitet och lust å ena sidan, och hur vårt agerande påverkar vår omgivning å andra sidan. Under inga omständigheter anser jag att någon har rätt att uttala sig negativt om någon annan människas sexualitet och lust.

#30  Robert monica
2005-01-16 14:01:03

Nu var det porrsurfande på JOBBET det gällde Robert och där skulle jag som arbetsgivare ha synpunkter kan jag säga. Inte bara för att det var porr utan för att personen använde arbetstid för saker han/hon inte har betalt för.

Under inga omständigheter? Glömmer du då inte det privata? I en relation kan man väl mycket väl ha synpunkter på partnerns sexuella lust? Om det förändrar något är väl tveksamt, men visst måste man få tycka? Om han/hon vill nåt man själv inte vill göra t ex. Eller om det gör ont och man inte gillar när det gör det...

Jag tror att färre män än kvinnor är intresserade av att jobba med barn. Av någon anledning. Men själv är jag kvinna och skulle ALDRIG någonsin komma på tanken att jobba vare sig på dagis eller med barn på annat sätt. Det handlar nog inte om nedvärdering så mycket som ointresse och dålig lön.

För länge sen läste jag att män generellt inte är intresserade av små barn/bebisar. De ser liksom ingen direkt "nytta" med barn förrän de kommit upp i talbar och påverkbar ålder. Därför skulle män föredra att vara lärare t ex för äldre barn och ungdomar >>> nästan vuxna. Och detta kunde då vara en anledning till att de inte vill vara hemma med spädbarn. Kommer inte ihåg var jag läste det tyvärr och vet inte heller om det stämmer. Men det stämmer rätt bra på mig...

#31  #30 monica MartinK
2005-01-16 18:25:30

Fast det är ju med barn och män som med kvinnor och t.ex teknik, man vet ju inte om det där med att de inte väljer att jobba med det beror på barnet/tekniken i sig eller om det egentligen handlar könsroller och den högre tröskel som det naturligtvis blir att arbeta med någonting som inte ingår i könsrollen.
Sedan hittar ju alltid människor på en massa rationella skäl till att välja som man gjort, skäl som kanske skulle vara helt irrelevanta om könsrollerna inte fanns.

#32  #30 monica MartinK
2005-01-16 18:33:14

Fast det är ju med barn och män som med kvinnor och t.ex teknik, man vet ju inte om det där med att de inte väljer att jobba med det beror på barnet/tekniken i sig eller om det egentligen handlar könsroller och den högre tröskel som det naturligtvis blir att arbeta med någonting som inte ingår i könsrollen.
Sedan hittar ju alltid människor på en massa rationella skäl till att välja som man gjort, skäl som kanske skulle vara helt irrelevanta om könsrollerna inte fanns.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?