feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Radikalfeminist och liberal feminism samma sak?


Gå till senaste inlägget#1  Radikalfeminist och liberal feminism samma sak? Lior
2009-04-23 23:57:56

Vi antifeminister får ofta på pälsen när vi kritiserar feminismen eftersom feminister menar att feminismen är "spretig". Det finns liberalfeminister, till exempel Birgitta Ohlsson, som står långt från radikalfeministerna, hävdar feministerna.

Själv tycker jag att radikalfeminismen tveklöst är den dominanta huvudfåran inom rörelsen. Och Birgitta Ohlsson, som blivit lite av den liberala feminismens fanbärare, verkar ju dela radikalfeminismens grundprincip, det vill säga tron på en "könsmaktsordning".

I ett färskt inlägg på Newsmill kan man läsa mer om Ohlssons syn på liberal feminism.

http://www.newsmill.se/artikel/2009/04/21/rik…

På vilka sätt skiljer hennes liberala feminism från radikalfeminismen?

Och kan man tro på en "könsmaktsordning" och samtidigt vara liberal?

#2  Sv: Radikalfeminist och liberal feminism samma sak? Escapist
2009-04-24 02:26:48

I stort är Birgitta Ohlsson liberal och skiljer sig markant från vänsterfeminister och radikala feminister på flera viktiga punkter. Men på vissa punkter är hon mer åt vänster och statskramande. Jag som liberal feminist håller inte med henne om allt hon tycker, men det behöver jag inte heller. Liberal feminism är lika bred som liberalismen och får lätt plats med Birgitta Ohlsson samtidigt som andra. Det är inte spretighet i mina ögon, utan det visar mer på att feminism är mer och mer en övergripande ideologi, trots den fortsatta vänsterdominansen. Gillar du inte Birgitta Ohlssons inriktning finns det många feminister som är både mer och mindre liberala.

Radikalfeminist är Birgitta Ohlsson däremot inte. Kanske kan man anklaga henne för att vara statsfeminist, men det är en annan sak.

Om du läser artikeln framgår det rätt tydligt att könsmaktsordning betyder ungefär en generell underordning av kvinnor. Det är inte en radikal åsikt på något sätt, särskilt inte när hon nyanserar det som hon gör. Så ja, det går mycket bra att använda könsmaktsordning som förklaringsmodell för en liberal person. Det är en kamp för individen, mot kollektivism, och vad är mer liberalt än det?

#3  Sv: Radikalfeminist och liberal feminism samma sak? Ephemeer
2009-04-24 11:38:59

Det är en viss skillnad på "liberal feminism" och "liberalfeminism" vilket kan vara förvirrande. En liberal feminist är en feminist som är liberal (vilket är väldigt vagt) medan liberalfeminism beskrivs tex. här http://sv.wikipedia.org/wiki/Liberalfeminism
Du kan själv jämföra med radikalfeminism här
http://sv.wikipedia.org/wiki/Radikalfeminism

Modern "vanlig" feminism har hämtat russinen ur kakan från båda inriktningarna.

(Det finns motsvarande skillnad mellan radikal feminist och radikalfeminist)

#4  Sv: Radikalfeminist och liberal feminism samma sak? Kaiser
2009-04-24 13:09:30

"Splitter!"

Bara så där kom jag att tänka på hur debatten om feminismen börjar handla om vem som är Folket Befrielsefront eller Befrielsefronten för Folket.

http://www.youtube.com/watch?v=gb_qHP7VaZE

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?