feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Vita män behöver bli lite förtryckta!


Gå till senaste inlägget#1  Vita män behöver bli lite förtryckta! Kpunk
2009-04-07 13:04:55

Eller för att dra en lite snävare definition. Vita medelålders heterosexuella män.

Det är synd om den vita mannen. På toppen av näringskedjan män ändå så olycklig. De toppar alla listor över självmord och är även överrepresenterade när det gäller våldsbrott. Något jag bara kan koppla samman med att de mår sämst i världen.

I denna världsomfattande amerikanska era där ”the selfe made man” hyllas som det främsta idealet har den vita mannen alla förutsättningar att lyckas. Inget står i hans väg. Han blir varken diskriminerad på grund av kön, sexuell läggning eller etnicitet. Det ända som hindrar honom från att nå den absoluta toppen är han själv! Han har ingen att skylla på. Ingen att gömma sig bakom. Inget stigma på vilket han kan skylla sina misslyckanden på. Han borde vara gud, men står fortfarande kvar på golvet, och allt är hans eget fel! Klassamhället är avskaffat. Alla erbjuds samma utbildning och har samma möjligheter att lyckas. (I alla fall i de delar av världen där den vita mannen huserar). Därför har den vita mannen inga ursäkter för att inte vara Donald Trump, eller Bill Gates.

Avundsjukt blickar den vita mannen över staketet på sina medtävlare. Kvinnorna som kan skylla sin livssituation på de patriarkala strukturerna. Den icke vita mannen som kan skylla på etnisk diskriminering. Den homosexuelle som även hen kan skylla på fördomar, när hen ska förklara varför hen inte har ett topp jobb, inte är rik, Inte har åkt jorden runt, inte varit med i en Hollywood film, inte blivit en erkänd musik artist, inte är Gud.

”Det är orättvist ropar den vita mannen. Alla andra har någon att skylla på! Alla andra kan skylla på…. mig. ”

I en värld där alla förväntas göra allt behöver vi alla ett skydd, något att gömma oss bakom för att rädda vår egen självkänsla. Något att skylla på. Därför grabbar nu den vita mannen efter allt han kan komma åt att gömma sig bakom. Han söker förtvivlat efter punkter där också han är förtryckt. Blir han slagen mest? Får han inte lika mycket tid med barnen? Blir han kanske inte lite könsdiskriminerad på jobbet? Finns det ingen han kan skylla på? Finns det inte något som kan förklara varför han inte är allt det där en vit man har alla möjligheter att vara, inte har allt det där en vit man ska ha?
Kanske om vi avskaffade alla dess krav på självförverkligande, kanske om vi slutade förväntas ha allt, och göra allt! Föga troligt, det är en utopi och kommer inte att hända.

Den vita mannen behöver därför något att gömma sig bakom. Han behöver bli förtryckt. Ge makten till kvinnorna istället. Vi behöver ändra lagarna så att den vita mannen ej längre har rösträtt. Sätta restriktioner på vilka jobb han bör kunna ha. Låta honom ta hand om hem och barn. Låt hans främsta uppgift vara att se till att maten är färdig när frun kommer hem och att han inte surar för mycket när frun full efter krogen ger honom ett kok stryk, för givetvis måste vi lagstadga om mans aga.

Livet skulle då vara mycket lättare för den vita mannen. Han skulle kanske ha mindre pengar, fler blåmärken och mindre frihet. Han skulle fortfarande varken vara Bill Gates, Donald Trump eller gud. Men det skulle inte vara hans fel, samhället dömer honom ej längre för hans misslyckanden. Han behöver inte vara toppen på näringskedjan.

Om ni fortfarande orkat läsa hela vägen hit så får jag be om ursäkt för att detta inlägg blev så långt. Men så blir det när man egentligen borde skriva på sin uppsats istället. =P

Inlägget är givetvis stundom rejält överdrivet men jag hoppas ni fångat upp poängerna. Skulle den vita mannen egentligen inte må mycket bättre psykiskt av att inte längre ses som den starkaste maktfaktorn i världen och inte ha alla dessa krav på sig utan någon att skylla på?

#2  Sv: Vita män behöver bli lite förtryckta! Kaiser
2009-04-08 06:38:59

Så med andra ord vill du frigöra mannen genom att återinföra 1880-talets småborgerliga förtrycksapparat?

Vägen till helvetet är asfalterad med goda intentioner.

Jag ser ingen vinst i att - även med överdrivna beskrivningar - vända på en situation av förtryck och låta dem som trampar bli trampade på. Är det inte bättre att försöka avskaffa förtrycket, som sådant?

#3  Sv: Vita män behöver bli lite förtryckta! Plutt
2009-04-08 08:57:03

Kul inlägg. :)

Jag tror inte att det är en utopi att vi kan avskaffa kraven och förväntningarna, jag tror att det redan händer. Det finns en tendens i samhället att koncentrera sig mer på att må bra än att bli lyckad, familj framför karriär m.m..

Bl.a.:

http://www.dn.se/nyheter/sverige/unga-vill-le…

#4  Sv: Vita män behöver bli lite förtryckta! feman
2009-04-08 10:16:19

We know:
http://www.youtube.com/watch?v=nTn6qKP7GRI

Vad skriver du om?

#5  Sv: Vita män behöver bli lite förtryckta! MartinK
2009-04-08 13:33:44

Tyvärr är det ju uppenbart att det inte skulle hjälpa om vita heterosexuella män skulle förvägras rösträtt och agades. Det enda som skulle hända är att det skulle betraktas som en förmån att slippa ta det tunga ansvaret som röstandet innebär och att den man älskar agar man vet ju alla.
Det spelar liksom ingen roll vad det är, om det är något som män (och speciellt vita heterosexuella då) har så är det alltid bättre, även om det så skulle handla om att sitta fastkedjad i en saltgruva.

#6  #1 bengtboman
2009-04-09 11:32:05

På toppen av näringskedjan män ändå så olycklig. De toppar alla listor över självmord och är även överrepresenterade när det gäller våldsbrott. Något jag bara kan koppla samman med att de mår sämst i världen.


För mig visar det bara tydligt på att "vita heterosexuella män" inte är en homogen grupp. De yttre attributen har inte med det inre känslolivet att göra.

#7  MartinK Gullegubben
2009-04-09 13:49:55

LOL!

Jo, jag får också intrycket att teorin om könsmaktsordningen är dynamisk på det sättet att oavsett hur livet ser ut för män, så har de det bättre, och oavsett hur livet ser ut för kvinnor, så har de det sämre.

Allt har både fördelar och nackdelar, en kostnads- och en intäktssida, men vad gäller kvinnor ser man till nackdelarna och vad gäller män ser man till fördelarna.

Kvinnor gör inte saker för att det ger dem något positivt, utan för att slippa en förtryckande bestraffning. Kvinnor gör inte saker mot män för att straffa dem, utan bara för att försvara sig mot männens attacker. I den syntetiska utvecklingen är männen tes och kvinnor antites. Aldrig tvärtom.

You can run, but you can't hide.

Hela charaden är så himla könsrollstypisk. Man vet inte om man ska skratta eller gråta.

#8  Sv: Vita män behöver bli lite förtryckta! Gullegubben
2009-04-09 14:07:51

"Flickor är över lag ängsligare än de mer sorglösa pojkarna. Filippa Skaffloth tror att det beror på att killarna vet att flickor redan engagerat sig."

Det här en så där typisk ovetenskaplig och slentrian-feministisk spekulation, där kvinnor beskrivs som mer drabbade eller mer ansvarsfulla.

Man kan ju lika gärna spekulera om att tjejerna uttrycker sin oro, för att de vill bli lugnade av killarna, och att tjejerna inte tillåter killarna att oroa sig. Att oroa sig kan ses både som ett engagemang och som en lyx som de som inte själv är i knipa eller behöver ta ansvaret för knipan kan ägna sig åt.

"sorglös" kan lika gärna ersättas med behärskad eller förtroendeingivande, och "engagerad" med utlevande eller panikslagen.

Man kan vara ängslig både för att man vet (för) lite och för att man vet (för) mycket. Och man kan vara sorglös både för att man vet (för) lite och för att man vet (för) mycket.

Ingen av oss vet hur det är, men hur människor spekulerar säger en hel del om dem.

#9  #8 bengtboman
2009-04-09 18:19:39

Hur kan man vara sorglös genom att veta för mycket?

Jag kan gå med på att man kan vara sorglös genom att veta tillräckligt mycket, men för mycket... jämfört med vad då?

#10  bengtboman Gullegubben
2009-04-09 19:46:50

Upplysta helgon (typ Ramakrishna) har beskrivits som sorglösa eller som lyckliga barn i de skildringar jag har läst.

#11  Sv: Vita män behöver bli lite förtryckta! Gullegubben
2009-04-10 01:24:44

Men visst, ta bort "för" helt. Parentesen var en halvmesyr.

#12  Sv: Vita män behöver bli lite förtryckta! FemAspirant
2009-04-10 13:45:42

MartinK sa:
Tyvärr är det ju uppenbart att det inte skulle hjälpa om vita heterosexuella män skulle förvägras rösträtt och agades. Det enda som skulle hända är att det skulle betraktas som en förmån att slippa ta det tunga ansvaret som röstandet innebär och att den man älskar agar man vet ju alla.
Det spelar liksom ingen roll vad det är, om det är något som män (och speciellt vita heterosexuella då) har så är det alltid bättre, även om det så skulle handla om att sitta fastkedjad i en saltgruva.


Väldigt välfunnet.

Som jag ser det tar du upp ungefär detsamma som Fredriktomte gör här: http://www.feminetik.se/diskutera/index.php?f…

Oskyldighets- och godhetspresumtionen tillsammans med de dubbla måttstockarna.

Undrar vad den förklaringsmodellen, den världssynen, gör med pojkars uppväxtklimat? Statistiken talar för att det i alla fall inte blir bättre.

Tack till er som fortsätter argumentera och inte misströstar.

#13  Sv: Vita män behöver bli lite förtryckta! vejde
2009-04-11 11:52:05

Vita män kanske kan skylla sin utsatthet på andra vita män?

Inte ens historiskt, har ju ALLA vita män haft makt och privilegier, utan bara ett fåtal. Men då fanns klasskampen, den finns inte på samma sätt idag.

Å andra sidan tycker jag att detta faktum i sig borde leda till att inte heller kvinnor, invandrare, homosexuella etc, kan skylla alla sina misslyckanden på valfritt förtryck. Vi lever i en individualistisk kultur - på gott och ont. Det gäller att balansera det egna ansvaret för sin situation, med hur samhället faktiskt ser ut.

#14  Sv: Vita män behöver bli lite förtryckta! FemAspirant
2009-04-12 08:48:18

vejde sa:
Vita män kanske kan skylla sin utsatthet på andra vita män?


Jag är ju inte vit, men jag tycker gott att vita män ska börja skylla sin utsatthet på vita kvinnor. Att inte vilja se kvinnligt ansvar för missförhållanden tycker jag är sexistiskt mot kvinnor.

Hur ser man på en individ eller grupp som man anser saknar allt ansvar? En sådan individ eller grupp kan man inte ha särskilt höga tankar om.

Jag tycker det är dags att feminister börjar förbättra sin syn på kvinnor.

#15  FemAspirant vejde
2009-04-12 10:49:02

Varför ska någon över huvud taget skylla sin utsatthet på en hel grupp?

Mitt förslag att vita män alltid kan skylla på andra vita män, var inte så allvarligt menat. Det är den enda grupp som finns kvar att skylla på, om vita män per definition anses vara de mest priviligerade. Men jag säger inte att jag delar den synen.

Ser ingen anledning att börja skylla på vita kvinnor heller. Detta är dock inte detsamma som att omyndigförklara kvinnor. Det låter som om du blandar ihop begreppen lite?

#16  Sv: Vita män behöver bli lite förtryckta! FemAspirant
2009-04-12 13:40:51

Allt agerande och allt icke agerande har positiva och negativa effekter.

Att tillerkännas status som jämlike, vuxen, myndig, tillräknelig är att anses kunna ta ansvar för och få uppskattning och kritik för både positiva och negativa effekter av sitt agerande och av sitt icke agerande.

En individ eller grupp vars negativa konsekvenser (av sitt agerande och icke agerande) inte tas upp är ekvivalent med en individ eller grupp som vare sig respekteras eller ses som jämlik.

En individ eller grupp vars positiva konsekvenser (av sitt agerande och icke agerande) inte tas upp är givetvis fortfarande upphov till dessa positiva konsekvenser och att låtsas som annat är ju mest lite barnsligt.

Så kontentan är väl att de som skyller på vita män och absolut inte vill skylla på kvinnor (vita eller ej), för sin egen skull, skulle börja se både sig själva och kvinnor som grupp som lite vuxnare än vad de gör i dagsläget.

#17  Sv: Vita män behöver bli lite förtryckta! feman
2009-04-14 12:52:46

#1
Du slutar din drapa med:
Skulle den vita mannen egentligen inte må mycket bättre psykiskt av att inte längre ses som den starkaste maktfaktorn i världen och inte ha alla dessa krav på sig utan någon att skylla på?

Jag tror du missar något med manlighet här: mannen har absolut något att skylla på: nämligen kvinnan (om han haft turen att ha en god mor: Feministerna).
Kom ihåg revbenet och äpplet!
Och inte är han personligen ansvarig för någon ens teoretiskt beskriven kvinnounderordning här i världen - inte jag inte.

Den medelålders vite mannen (nu närmast representerad av Barack O. och hans 11 st Nimitzbåtar) är missnöjd ändå. (ännu kanske inte president Obama – än ser han väldigt glad ut på bilderna) Det hör så att säga till hans manlighet.
Och hans allvar.

Så om du gav manligheten alla kvinnliga ”rättigheter” skulle den bara bli ännu mer missnöjd med analysen precis som hans antagonist feministen, med all rätt, är att han inte vill förstå den.

#18  Sv: Vita män behöver bli lite förtryckta! miraaroyo
2009-04-21 04:48:08

Och männen får det mycket roligare med färgglada kläder och smink och blir mer frigjorda då dem inte behöver vara tuffa och starka.
Tråkigt värre blir det för kvinnorna som måste leva upp till det nya, "tuffa" ideealet.
Det var väl totalt ombytta roller du pratade om, eller hur?

#19  miraaroyo RasmusS
2009-05-15 01:34:43

Blir inte andemeningen i ditt inlägg att det är männen som är de mest förtryckta?

#20  Sv: Vita män behöver bli lite förtryckta! RasmusS
2009-05-15 01:39:05

Kpunk: "-Skulle den vita mannen egentligen inte må mycket bättre psykiskt av att inte längre ses som den starkaste maktfaktorn i världen och inte ha alla dessa krav på sig utan någon att skylla på?"

Med betoning på att inte _ses_ som den starkaste maktfaktorn i världen ja. För det är en rätt stor skillnad på att ses som det och att vara det.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?